Hirdetés
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
-
LOGOUT
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
bugizozi
őstag
válasz
Gabesz87
üzenetére
Egyik ismerősnél ilyet láttam: Praktiker - TŰZRAKÓ
Mondjuk ezen bográcsozni plusz állvánnyal lehet csak, de azért elküldöm ha már megkerestem

-
Gabesz87
veterán
Fogalmam sincs, kerti grill/bográcsozás témában hová írjak, de megpróbálkozom itt. Szóval szeretnék a nem túl nagy kertünkbe valami "mobilis" grillezőt/bográcsozót, aminek nem kell fix helyet kiépíteni. Feleségem azt mondta, ne tegyünk a fűre ilyet, hogy a srácok tudjanak majd labdázni, focizni nyugodtan a füvön. Szóval ötleteket gyűjtenék valami olyan megoldásra, ami mozgatható, és lehet rajta bográcsozni, de akár szalonnát sütni, flekken tárcsát, rácsot rátenni. Több helyen ilyesmi jött szembe velem. Nekem tetszik, de vevő vagyok egyéb ötletekre.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
-
arcsin
senior tag
válasz
krizmo_
üzenetére
Nálunk is felmerült a fenökö, kinéztunk hármat, aztán végül az ikeas vezetös lett kezdésnek. Nincsenek spec japán késeink, se más extra. Ezen az ikeason is 3féle durvaságu kö van, nedvesen kell használni, mi a család+a saját késeinket végigéleztük vele egyelöre tartósnak bizonyul. Persze 10-20 ezerért is lehet venni követ, meg állványt meg stb, nem mondtam ne vagy hogy az rosszabb lenne.
-
A hardcore késélezők ilyet használnak:
Nekem is ilyen van...
-
"Kis kitérő, az IKEA-s nedves késélező amúgy nem rossz..."
Nemrég dobtam ki, mert nekünk nem vált be.
Az elején még jó volt, de egy idő után már nem igazán működött.#7775 kovacsen222
Elnézést kérek.
-
arcsin
senior tag
válasz
krizmo_
üzenetére
Kis kitérő, az IKEA-s nedves késélező amúgy nem rossz, illetve 365+ os fémnyelű kések újra kaphatóak az IKEA-ban.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
-
törölt tag
Van olyan kés, aminek max 5 centi hosszú a pengéje?
Ha igen van pontos neve? -
válasz
Keef_Lee
üzenetére
Nagyon szívesen!

Eleinte macerásnak tűnik, de idővel kialakul, és már könnyedén fog menni.
Néhány hasznos link:
Kezdő kovászolóknak:
● Kovász készítés Szabival - napról napra
● Laborka
● Így neveld a kovászodat!
Profi kovászolóknak:
● KovászLaborEzt a feletetést úgy értsem, hogy előtte valamennyi idővel?
Én úgy szoktam, hogy este kiveszem a kovászt és feletetem, másnap reggel pedig felhasználom, de előtte kimérek 50 grammot, ami megy vissza hűtőbe. -
Keef_Lee
őstag
válasz
krizmo_
üzenetére
Ez nagyon jó hír. Köszönöm.

Ezt a feletetést úgy értsem, hogy előtte valamennyi idővel?Akkor már csak a kenyérsütést kell megtanulni. Mert az is van ám mindenfélén leírva. "Ennyiszer hajtogatni, meg keleszteni, meg semmit se variálni csak belerakni..." Aztán ki tudja melyiket utánozzuk.
-
válasz
Keef_Lee
üzenetére
Igen, igaz.

Én is hetente szoktam feletetni, amire figyelni kell, hogy mindig legalább annyi lisztet és vizet kapjon, mint amennyi a súlya(pl.: nekem 50 g anyakovász van a hűtőben, amit kenyérsütéskor mindig 100 g liszttel és 100 g vízzel etetek fel, amiből 50 g visszamegy). Volt már olyan is, hogy 2 hétig a hűtőben hagytam az anyakovászt, és nem lett semmi baj. -
Köszönöm szépen!
"Én is így csinálom a colesaw salátát. "
Így kicsit könnyebb, mintha csak majonézzel készülne. Almaecettel próbáltam már, de a tárkonyecetet is izgalmasan hangzik.
Nincs türelmem a kovászoláshoz sajnos
A kovászoláshoz türelem kell az biztos, de csak bátorítani tudlak, mert nagyon megéri.
Az elején kicsit bonyolultnak tűnik, de hamar kialakul a rutin.
Te amúgy is egész ügyes vagy, nem hiszem, hogy komolyabb gondot okozna.
-
Ance
őstag
válasz
krizmo_
üzenetére
Húúúú....jól néz ki!
Én is így csinálom a colesaw salátát. Egyetlen kicsi különbség, hogy tárkonyecetet használok hozzá. Esetleg legközelebb érdemes kipróbálni, ha még nem tetted. Abból kicsit több kell.
A kovászos pitához nem tudok hozzászólni, mert olyat én nem tudok, viszont a kép alapján jó lenne ha tudnék.
Nincs türelmem a kovászoláshoz sajnos, így mindig ciabatta készül, ha valami ilyen kell.
-
fradi81
veterán
Mai teszt
[Medvehagymás-sajtos csavart]
Aldis sajtkrém ment bele, megtartós recept. Könnyű, puha, finom

Egy lap lett véve abból lett ennyi, így holnap venni kell még egyet a maradék töltelékhez. -
#Mit főztem ma
Sült oldalas, coleslaw, kovászos pita
Sült oldalas recept: [link]
Coleslaw(ahogy én készítem):
- 1,5 kg káposzta
- 250 g répa
- 1 fej lilahagyma
- 2 ek ecet (20%-os)
- 3 ek porcukor
- 450 g tejföl
- 150 g majonéz
- Só, bors ízlés szerintA káposztát felaprítom és hozzáadom a sót, a cukrot az ecetet, aztán hozzáreszelem a répát és a hagymát, hagyom kicsit állni, ha sok levet enged leöntöm róla. A tejfölt elkeverem a majonézzel és a borssal, majd hozzákeverem a káposztához.
Kovászos pita recept:
- 500 g liszt
- 150 g kovász (100% hidros)
- 350 ml víz
- 12 g sóAz előző este feletetett kovászból bedagasztottam a tésztát. 1 óra fermentálás után adtam hozzá a sót, 50 perc pihentetést követően 3szor hajtogattam 40 percenként, majd 100 grammos bucikat formáztam, és hagytam őket ~ 1 órát kelni. Kb. 0,5 cm vastagságúra kinyújtottam majd 250 fokra előmelegített sütőben ~ 10 perc alatt megsütöttem:
-
Moleman
addikt
Köszi a tippet, arra is mentem, vettem ilyen fagyasztott májat.
Hetek óta megenném, de nem szeretem sütni, mert köpköd. 
A héten kegyes volt hozzám a húspultok istene, 40%-os akcióban találtam báránylapockát, úgyhogy megpróbálkoztam valami újjal: khoresh karafs, avagy perzsa szárzelleres bárányragu.
Igazából meglepően egyszerű volt, a fűszerezése is csak só, bors és sok kurkuma, meg egy kis citromlé, mégis nagyon más ízvilág. Kellene bele még sok friss petrezselyem és menta is, az még nem volt túl sok a kertben, úgyhogy azon még van mit fejleszteni. Sáfrányt sem tudtam így hirtelen beszerezni, úgyhogy csak még több kurkumát kapott. Hogy kicsit csípős legyen, tettem bele egy kisebb pirosra érett jalapeñot is.
A zeller is nagyon finom lett, habzó vajban kellett kicsit karamellizálni, így sokkal izgalmasabb, mint eddig megszoktam. A tetejére pedig egy kis sült hagyma.Nagyon nagy sikere volt, úgyhogy a barátnőm kívánságára jövő héten megpróbálom ugyanezt marhalábszárból is.
-
Olykor belefér az ilyesmi, nekem is vannak ilyen praktikáim.
Nem mindig van idő a hosszadalmas főzésre...
#7753 comegetsome1
Köszönöm szépen!
a bőrét kidobjuk
Jamie Olivertől láttam, hogy sülés közben leszedi a lazac bőrét, és megsüti mindkét felét ropogósra, majd így tálalja.Jövő héten lesz a Lidlben egész jó áron lazac: [link]
A lazacpisztráng filé szintén jó áron lesz: [link] -
törölt tag
válasz
krizmo_
üzenetére
Nagyon guszta🤩 Elrontani is nehéz, lévén, hogy a bőrét kidobjuk. Szénné lehet égetni, lényeg, hogy másik oldal pár perc legyen. Illetve amikor a bőrén sütjük, nem szabad mozgatni mert megtörhetjuk a húst és darabokban szedhetjük ki. Sütőben nem probaltam(egészséges lassú sütés vasedényben, tudom
) de éhezem…🤤 -
Ispy
nagyúr
válasz
krizmo_
üzenetére
Én most rákaptam a rántott csirkemájra, 0.5 kg-os kiszerelésben van a madaras teszkóban, sütőbe be, 10 perc kész. Mellé gyerekeknek nugets, nem mechanikusan lefejtett "hús"-ból, gondolom ez sem elixír, de egy fokkal jobb. 1 kg fagyasztott borsóból vagy tökből főzelék, 20 perc alatt kész az ebéd. Hétköznapra pont jó, amikor hirtelen megvilágosodsz, hogy mindjárt dél és semmi kaja.

-
lord_m
senior tag
válasz
bugizozi
üzenetére
Én serpenyőben, vajon 1-2 percet sütöm a lazac két oldalát, mellé dobva citrom gerezdeket, majd bedobom alacsony fokozaton (kb.140C-on) a sütőbe max 4-5 percre.
Természetesen olyan a serpenyő, amely betehető sütőbe is.Mellé rizsen kívül joghurtos, citromos saláta. Natúr joghurt, kis mustár, citrom héj, lé, só,bors, kis olívaolaj, apró kockára vágott uborka bele, petrezselyem is mehet.
Ez a bolti,zacskós saláta öntete.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
-
bugizozi
őstag
válasz
krizmo_
üzenetére
Nagyon guszta!
Lazacot hogyan készítetted el?Héten nálunk paradicsomos lazacos tészta volt. Új recept, eddig még nem próbáltuk, nem rossz, de paradicsom nagyon elveszi a lazac ízét, nem érzem ki annyira a halat pedig nekem az lenne a lényeg.
-
-
#mitfőztemma:
medvehagymás, kolbászos krumplifőzelék
Hát ez istenkirály
-
bugizozi
őstag
válasz
krizmo_
üzenetére
Mi Kápolnán szoktunk mindig megállni a Rétesvár nevű helyen ha arra járunk, számomra ez a #1 rétes amit valaha ettem. (persze ízlések és pofonok, ez nem az a nagyon ropogós fajta én ezt szeretem) Elvileg 8-15 óráig van nyitva, de van hogy már délre elfogy az összes. Több kudarc után már úgy csináljuk, hogy reggel odatelefonálunk, hogy kb mikor érkezünk és félreteszik.
-
törölt tag
#mit főztem ma
Hagymaágyon sült fűszeres csirkemell kókusztejes csiperkegomba szósszal és rizzsel tálalva (vagy mártással, nem tudom a darabos szószokat hogyan nevezik
)Csirkemell
50dkg csirkemell
1-2 nagy fej hagyma
só
bors
chilli (por)
gyömbér (por)A hagymát 1 centi vastag karikákra vágtam és arra fektettem a csirkemellet, amit beirdaltam.
Leöntöttem olajjal és ment rá az összes fűszer. Érdemes beledörzsölni a fűszereket vagy előtte akár be is lehet pácolni a húst.
Alufóliával lefedve 30 percig sütöttem 200 fokon, majd mivel inkább megfőtt, még 15 percet rápirítottam légkeveréssel. Így egy picit száraz lett, lehet elég neki a 20+15 perc is, viszont a gombában van elég folyadék.
Gondolkoztam, hogy a rápirításnál még megkenem mézzel, de inkább nem tettem, elég sok íz van így is benne.Gomba
30dkg csiperkegomba
1 nagy fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
165ml kókusztej (mehet tej vagy tejszín is vagy növényi tej)
hús alaplé vagy fél húsleveskocka vízzel
só
bors
chilli
gyömbér
1 ek liszt
petrezselyem
metélőhagymaA hagymát és fokhagymát felkockáztam és olajon üvegesre pirítottam. Sajnos nem volt friss gyömbérem és chillim, de akinek van az itt tegye bele, a porokat inkább később a vége felé. Erre ment a kb. 1-2 centi kockára vágott gomba, 4-5 percig lehet rotyogtatni legalább, mert elég sok víz kijön belőle. Ezután tettem bele a fűszereket és mehet bele az alaplé és a kókusztej, itt mehet bele még kis víz is. Sűrítésre tettem bele 1 ek lisztet, ezután még főztem 4-5 percig.
Sajnos elfelejtettem friss petrezselymet venni, de jó bele a szárított is, én még tettem bele kicsi metélőhagymát is.Rizs
Gondolom ezt mindenki tud főzni.

Nekem az 1 egység rizs és 2 egység víz kombó jött be
Addig főzöm, amíg majdnem elfől róla a víz. Utána elzárom alatta a tűzhelyet és lefedem. Kb. 15-20 perc alatt megszívja magát és nem ragad. -
BluEyes
őstag
[link]
Szóba került itt nemrég a rétes, ez a video talán segít jót alkotni. Nem segít, de a lányok aranyosak benne.
-
válasz
Tibicsucsu
üzenetére
Nagyon szívesen!
A hidratáltságon folyton módosítok, sokszor függ a liszttől is, hogy mennyi víz kell neki, van hogy kevesebb, van hogy több, ezt érzem, amikor dagasztom. Mindig 100%-os hidros kovásszal dolgozom, tehát ugyanannyi víz és liszt kerül etetés során a kovászhoz.
A burgonyát mindig laminálás során adom hozzá(ráreszelem a tésztára), így nem módosít a szerkezetén, szellős tud maradni, ha belekeverem, akkor tömörebb lesz.
Ez így szokott kinézni(ez most cheddar és jalapeno, de szemléltetésnek jó lesz):Összedagasztom a tésztát a só nélkül, és 1 órán át pihentetem (fermentálom), ha letelt az 1 óra hozzáadom a sót is, és ismét 1 órát hagyom kelni, olajjal kikent tálban, fóliával letakarva. Ezt követően szoktam kinyújtani (laminálni) a tésztát, és megszórom magvakkal, krumplival, tormával, aszalt paradicsommal, hagymával stb... Majd "feltekerem" és 40 - 60 percenként (melegtől függően) hajtogatom még kétszer.
Csaladellatos KBL-t probaltad mar vagy csak a Garat?
Nem próbáltam a Családellátós liszteket, de akik használják, azok meg vannak vele elégedve. Itthonról többnyire Garat liszteket használok, illetve az Artizán BL 80-as kenyérlisztjét szeretem még nagyon, ha néha napján eljutunk oda, akkor mindig szerzek néhány kilót, Isteni kenyerek sülnek belőle.
-
Tibicsucsu
aktív tag
válasz
krizmo_
üzenetére
Koszi!
Az mar megvolt korabbi receptjeidbol is h szeretsz KBL 100 liszttel dolgozni, a kovasz aranya 30% es viz 70%. Itt most gondolom a burgonya miatt kevesebb.
Azt nem tudtam elkepzelni h a burgonyat mikor es milyen formaban kell hozzaadni.
Csaladellatos KBL-t probaltad mar vagy csak a Garat? -
perempe
veterán
a Lidl makrélafilém már 399Ft 349 helyett.
-
Ance
őstag
válasz
krizmo_
üzenetére
Apró csiperkére. Köszi, akkor tej lesz mindenképp!
SteveS, Madoc:
Fél kiló apró csiperkét egészben, vagy félbevágva rendkívül forró serpenyőbe teszek, megsprézem őket olajjal (ami bírja a hőt: napraforgó, kukorica) és átkeverem, hogy mindenhol legyen épp annyi, hogy ne kapjon le.
Nagyon kicsit sózom, hogy gyorsabban menjen ki a nedvesség. Mikor már nagyrészt kiment, visszaveszem a lángot felére és felöntöm 3-4 deci alaplével (ami nálam 3-4 deci vízben egy Maggi házias levesalap zselé feloldva, mert az szuper hozzá, de lehet a zöldség is). Ebben van a só, azért sózom kicsit az elején, de el is lehet azt hagyni. Mindenképp a zselét ajánlom, ha nincs alaplé, a kockák nagyon sósak, ha csak az van, akkor felet 3 decibe.
Borsozom, főzöm kicsit majd felöntöm főzőtejszínnel (kb. 2 deci) és teszek bele egy kanál mustárt (elhagyható). A lángot visszaveszem kicsire. Addig főzöm, amíg megmosom és felvágom a friss petrezselymet, amit beleszórok. Kicsit rottyan és ízesítem, ha még kell.
Ha nem elég sűrű a szósz (főzőtejszín márkától függ, mennyire sűrít) akkor egy csapott evőkanál liszttől az lesz.Azóta gondolkodtam, valószínű a mini egész, vagy félbevágott csiperke állaga más, mint a nagy csiperkéé, azért lesz más ez a gombás szósz. Régen lehetett kapni olyan konzervet, amiben ezek a mini csiperkék voltak, azt is imádtam, de már nem látok.
-
-
Ance
őstag
válasz
krizmo_
üzenetére
Jól néz ki nagyon!
Én gombamártást szoktam csinálni a csirkemellhez, mert mindenki imádja a gombát. Most van szezonja biztos, mert egyre több helyen látom, hogy van kimérős, kis méretű gomba. Valahogy finomabb, mint ha egy nagy gombát felszeletelek. Majdnem minden héten csinálom.
A te szószodban az a jó, hogy annyira nem uralja az ízeket, mint a gomba.
Ki fogom próbálni. Ha vége a kisgomba-szezonnak.
-
#Mit főztem ma
BBQ szószos csirkemell édesburgonyával
Az édesburgonyát meghámoztam, majd felaprítottam, ezt követően olajjal, sóval, borssal, curry-vel, szójaszósszal, gyömbérrel, chilivel ízesítettem, és egy öblösebb tepsibe tettem, amire felpakoltam a sóval, borssal fűszerezett beirdalt csirkemelleket, majd egy kis olajjal is meglocsoltam őket. Így menetek a sütőbe, amikor minden megfőtt/megsült, a csirkemelleket bekentem BBQ szósszal, és légkeveréssel rápirítottam.
Mellé petrezselymes, sajtos, fokhagyma mártást készítettem:
Odatettem a vajat barnulni, belereszeltem egy csipet szerecsendiót, majd hozzáadtam a lisztet, amikor kapott egy kis színt a fokhagymát, és végül a tejfölben kikevert parmezánt és felaprított petrezselymet, sóztam, borsoztam, és készre főztem. -
FerNandor
őstag
Van valakinek bevált kínai gőzgombóc receptje? Sokat néztem youtube-on, aztán egyet megcsináltam legutóbb, de a nagy hű meg há elmaradt, íztelen volt, tulajdonképpen olyan semmilyen. Húsos töltelékeset csináltam.
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Van ez így, rá kell szoktatni az embereket, hogy amíg nincs fotó nem ehetnek.
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
-
Keef_Lee
őstag
válasz
AssAssynn
üzenetére
Szia! Bevált kalács gépben:
50 dkg liszt (30 finom+20 rétes)
0,7 dl tej
2 dl kefir v. joghurt
1 egész tojás
4 dkg margarin
1/4 kk. só
4 ek. cukor
mazsola
kis ecet
1/5 friss élesztő
Alap program, ami nálunk 3 órás világos színnel.
Ha márványos kalácsot szeretnél, akkor főzős kakaóporból 2 evőkanálnyit kevés vízzel elkeverni sűrű péppé, majd ezt tesszük még a gépbe az utolsó keverés előtt. (Ez nálunk, akkor van, amikor még 2:15 percet ír a hátlevő időre. Ha hamarabb teszed bele, akkor nagyon bekeveri és nem márványos, hanem az egész világosbarna lesz.)Én vajjal, mézzel még jobban komálom

-
Top cat
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Az valami Mini pizza volt?
Fagyaszd le és megtudod.
Állítólag hónapokig eláll úgy. Felhasználás előtt meg felfuttatod.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Yettel topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple MacBook
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Xbox Series X|S
- Bluetooth hangszórók
- További aktív témák...
- Ajkai ólomkristály
- Tomason TN16 Bright Silver 8x18/ET40 - Hankook Ventus Prime4 225/55 R18 DOT 0624 + TPMS+felni kupak
- Vadonatúj, bontatlan AOVOPRO V1MAX PRO elektromos roller 500 Watt, 1 év gari
- Thule tetőcsomagtartós kerékpárszállító
- Bontatlan WORX Landroid Vision M600 AI-alapú robotfűnyíró eladó!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4522
- Otthoni AI Workstation (E5-2697 v3, 32GB RAM + 2x RTX 3060 12+12GB VRAM)
- Xiaomi 14 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 223 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i5-13450HX, RTX 5060
- BESZÁMÍTÁS! Asus Z370A i7 9700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Adata 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ügyesen meghívattál minket.