Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- weiss: Autó költségek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
freelancer68
üzenetére
Redditen nagyon durván beleálltak a cukrász óvodás csoport picsogásába... ott aztán ment ami a csövön kifért. Ide még idézni sem lehetne semmit, mert instant ban lenne.
Vicces amikor elmondják ugyanezen cukrászok, hogy ha minden alapanyag követelményt betartanak akkor 600-700 forint a nyersanyag költség. Tehát a minden más...rezsi, munkadíj, kedves köszönés, meg levegő is rászámolva x3. Ugyanis 1800 körüli átlagárra lehet becsülni. Persze az sem mindegy, hogy a Gerbeaud-be mész, vagy Józsi bácsi cukrászdájába a sarkon.
Túl az árazáson... valahogy nem sikerül harmonikus ízeket és textúrákat lerakjanak az asztalra a tisztelt cukrász uraknak. Szóval ha a kis közösségüknek gyártják ezeket és örülnek együtt az eredménynek, mert szakmailag csúcs, az oké, és elfogadható. Csak semmi köze nincs a finom süteményekhez... -
válasz
Tibicsucsu
üzenetére
És ebből van 2020-as verzió is.
Nagyon rákaptunk... De fullra megérte.Fontos! Hűtőtáskát vigyél magaddal! Jót!
-
válasz
Tibicsucsu
üzenetére
Ez 2021- ben volt a portéka amit elhoztunk. Mindig megnéztük az árát, közelítőleg átváltottuk, meg az összetevők alapján döntöttük el, hogy mit hozunk el.
Ebből néhány dolog ajándékba ment. Mindennel elégedettek voltunk...

-
válasz
Essejó
üzenetére
Ez egy nagyon dinamikusan alakítható Lego recept. A liszt részt feloszthatod fele-fele arányban liszt és darált müzli komboval. Nem a müzli szeletre gondolok hanem a zacskós zab meg gyümölcs keverékre. Így cukorból is kevesebb kell mert az aszalt mazsola ami porrá megy elég édes...és a mazsola ellenzők is meg tudják enni mert nincs szem előtt... de simán zab is tehető bele, illetve keksz is... a folyadék és száraz anyag arányt figyelni kell egyedi recept esetén.
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
A te hibát a pontatlanság... de a legjobb megoldás az, hogy tilts le. Légyszi...légyszi...
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Ilyen undorító választ is ritkán lát az ember. Szándékosan két képet dobsz be, hogy majd jól megleckéztetsz...
De teljesen hidegen hagy mit kukáztál össze az árukeresőn. Mert ez még mindig csak 1 olyan paraméter amit részlegesen tudtál teljesíteni. A második ugyanis egy téglalap alakú zóna. Ezt jelenti a 300/180mm. Szóval tegyél rá egy 28-as serpenyőt hogy a két széle lelógjon... Összegezve az eddigieket... vannak fantáziálásaid arról mi a jó és mi a nem jó. De ezek mögött nincs értelemes érv csak annyi, hogy szerinted a főzés szubjektív. És szerinted csak nagyon drága indukciós lap lehet jó... Hát akkor sok sikert ezekhez az elméletekhez...
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Az a gondom, hogy abszolút igazságként nyilvánítod ki a szubjektív véleményed... De miután tételesen megkérdőjeleztem amit állítottál azzal jössz, hogy szubjektív? Hát a technológiai és fizikai paraméterek korántsem szubjektív tényezők...
És folytatod az előző hozzászólásban... Újra leírom. Én most megnéztem mit lehet kapni a piacon. IKEA, Electrolux és Bosch-t csak a top termékeik leírását néztem. 1 zóna legfeljebb 21cm átmérővel rendelkezik. Egyedül a bosch-nál van eltérés, ott a fűtőtestek méretei 4 x (20,0 x 23,0 cm) De még ez sem közelíti meg az általad említett 24-25cm-t. És ez egy 90cm széles főzőlap!Szóval engem érdekelne, hogy melyik az a főzőlap amit TE úgy ajánlasz, hogy azt te is megvennéd, és teljesíti az általad említett kritériumokat.
BUÉK
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Úgy 8-10 évnyi tapasztalat van egy IKEA Tilreda típussal. Még ez első generációs verzió... Szóval ez kb az a kategória amit leszóltál és szerinted használhatatlan.
Az érintett paraméterei: 17,5cm zóna átmérő, 2000W, 9 fokozat.Amikor megvettük, akkor először csak annyit vettem észre, hogy nem tetszik a működésében az, hogy közepes fokozatokon úgy működik, hogy 0,2-1,5 másodpercig nem megy az indukció, aztán 0,5-2 másodpercig meg melegít, pulzálva forr a víz az edényben. Minél vékonyabb az edény talpa, annál erősebb ez a jelenség.
Úgy teszed ezt a kijelentést, mintha biztosan tudnád, hogy ez helytelen... Miközben a villanyrezsó is pulzál...hiszen a hőkapcsoló lekapcsolja, mint ahogy indukciósnál is teszi. Csak más a tartomány... A gáz az ami tudja azt a kiegyenlítettséget ami itt hiányolsz... De fordítsuk meg a kérdést. Miért is rossz ez egyáltalán? Én még soha ebből hátrányt nem tapasztaltam.
Probléma az is, hogy kevés a teljesítmény fokozat egy olcsóbb indukciós főzőlapon, a miénken 10 fokozat van, mindegyik közé kellene még egy köztes fokozat, szóval 16-19 fokozat feltétlenül kell.
Ez elég szubjektív megítélés. Nekem elég a 9. Ha nagyon szőrözni akarnék, akkor 1-2 még lehetne köztesnek...de 16-19 már csak a praktikusság miatt is butaság. Annyira kényelmetlen lenne a használata, hogy senkinek nem kellene. Mire a váltásokat megteszed ennyi fokozat között a +/- jelekkel... hát 3-szor lefő a kávé...
Komoly probléma még az is, hogy kicsi az indukciós tekercsek átmérője, kis felületen melegítik az edények talpát, a miénken 14, 18 és 21 cm-esek a tekercsek, egy 28 cm-es serpenyőnek kis felületét melegítik csak. A kis melegített felületen szintén segít a vastagabb talpú edény, hogy eloszlassa oldalra is a hőt, de egy 28 cm-es vastag talpú serpenyő és egy 26 cm-es vastagtalpú lábas felárából már bőven lehet venni felsőkategóriás indukciós főzőlapot
Most megnéztem néhány főzőlapot, hogy mekkora zónákkal dolgoznak. 21cm-es volt a legnagyobb átmérő minden esetben. A felsőbb kategóriában vannak olyan megoldások ahol 2 zónát össze lehet vonni spec esetre...de ez nem oldja meg az te problémád a 28cm-es serpenyőre... Ami egyébként megint csak elég egyoldalú probléma felvetés a részedről... Ahogy fent is említettem a 17,5-cm-es zónával én 26-28-as serpenyőket használok. Ezek mind egytől-egyig egyenletes hőelosztással működnek*... semmiféle anomáliát nem tapasztaltam. Gondolom nem véletlenül hiszen ezek úgy vannak kialakítva, hogy a kvázi standard max 21cm-es zónával is jól tudjon működni a 28-as serpenyő... hiszen itt is jelentős a méretkülönbség... Szóval ki van ez találva...
Én pont a múltkor néztem a 28-as serpenyőbe öntöttem 4 tükörtojást azonos időpillanatban... Hát ha valahol akkor ott látszik, hogy egyenletes volt a működés.
Továbbá kifejezetten nagy serpenyőt használom amikor nagyobb méretű húson csinálok kérgesítést... az is nagyon szépen ment.
Innentől viszont felmerül ismét a kérdés, hogy miért is állítasz be valamit problémaként ami nem is probléma?A legnagyobb gond viszont így 4-5 év használat után jelentkezik, a drága vastagtalpú edények alján belül fura, kopás jellegű foltok jelennek meg. Az oka egy kavitáció jellegű jelenség, a drága edények talpa mégsem olyan jó minőségű, nem egyenletes az anyaguk, egyes helyeken jobban felmelegszenek, ott jobban forralják a folyadékot a fémfelületen, még az acélt is kikezdi ez a jelenség. A problémán nem segít az, hogy forgatjuk az edényt, mert az anyagán belül van a probléma. Szintén ennek a következménye az, hogy a vastag szendvicstalp egy idő után kezd szétválni, mosogatás után benne marad a víz talpban

Erről mesélj még légyszi részletesebben... A sok éves edények közül egyiknek sincs ilyen problémája. Az sem mindegy, hogy kavitációt szeretnél ide gondolni, vagy kavitáció jellegűt. Mert nagyon nem mindegy... Ha már bemondtad ezeket, akkor kérném, hozzá a tudományos alátámasztást, hogy itt tényleg van kavitáció és ennek negatív hatása. Mert ezek nélkül ez csak egy üres bemondás.
*Ez a vastag meg vékony talp kérdéskör szintén elég érdekes... ami indukciós lappal kompatibilis az vastag lesz már...egészen biztosan, de még előtte is elindult egy trend, mert többféle fémet préseltek egybe azért, hogy egyenletesebbé és gyorsabbá tegyék a hőátadást. A vastagságnak nem itt van köz az indukcióhoz...eleve nem lehet olyan, hogy vékony egy indukciós edény alja...különben elgörbül a mágneses térben. Ezt is be tudom neked mutatni, mert ilyen is történt már a kezem alatt...ez egy kávéfőző adapter volt.
Szóval összességében az általad felsorolt feltételezett problémák, vagy nem is léteznek, vagy úgy tűnik próbálsz a kákán is csomót keresni. Gáz, villany, indukciós lapok közül az indukciós a legjobb amivel valaha dolgoztam. Sokkal reszponzívabb és sokkal közelebb áll a reakcióideje a valósághoz...minden másnak nagy a késleltetése és ebből fakadóan nagyobb a hibalehetőség is. Az nem kérdés, hogy megszokást igényel, de aki nem csak turista a saját konyhájában annak ez nem lesz gond.
-
válasz
bandus
üzenetére
Jó lett a bejgli. Ez még a jobbik eset. Kicsit túl aggódtad, és pozitív lett a végkifejlet.
A kacsa szintén jól néz ki. A tányérokról érdeklődnék...honnan lehet ilyet venni?#12455bandus : [link] Felejtsd el... 80-as is tökéletesen jó választás volt. KBL-100-ból is csináltam már többféle süteményt... 65, 55-ös örlésekből is... Inkább ezt nézd el mint magát a liszt típust... Konzumer lisztek nem véletlenül nem annyira ajánlottak. Szóval inkább jó 80-as lisztből süss, mint kevésbé jó, de 65/55-ből...
-
Beni2360 : Köszönöm.
bugizozi: Sajnos nem csináltam most fázis fotókat. Elég nagy volt a pörgés... De annyit mondhatok, hogy ha láttál már nokedlit akkor kb el tudod képzelni. Hajtogatás után 2 részre osztottam, ahogy kiadta a helyzet és rizsliszten csináltam meg a formázást. Igazából annyira lágy, hogy a rizsliszt csak néhány másodpercnyi időt ad, hogy fel tudd venni a tésztát és átemeld a szakajtóba...
A kisebbik 747g a nagyobb 911g lett sütés után. Ez még talán érdekes infó lehet.A kenyérlelke fesztivál után gondoltam egy ilyen nagyon hidros kenyeret megpróbálnék. Látva az ismertebb pékségek munkáit. Érdekes volt.
-
Hosszú idő után ismét kenyeret sütöttem, kicsit felszabadítva a feleségem.
Vadkovász, és egy-két spec liszt is kipróbálásra került. Kerecsen, Bánkúti selymes...de a nagy részét Artizán BL-80 liszt adja.
Elég magas hidroval mentem kb 80%.
-
válasz
Tibicsucsu
üzenetére
Olyan pisztáciakrémet vadásztam, de nem volt mikor mentem...kiírva sem. Ezek szerint létezik a yeti, csak én nem láttam. Van remény.
Milyen? Jónak tűnik?
-
-
válasz
AndrewTdi
üzenetére
Lábas/Fazék vonalon IKEA. Leánykori nevén Oumbarlig. Ha jól látom most már 365+ néven fut. Ebből többféle méret.
Serpenyőink: IKEA előbbi sorozatból, Tefal Duetto többféle méretben. Tefal WoK, Bialetti serpenyő, Tesco Go cook.
Ezen kívül még van egy Zománcozott öntött vas edény.Valójában erősen attól is függ mennyire akarsz mélyen a zsebedbe nyúlni. Ha van rá igény, akkor WMF és társai vonalon lehet mélyebbre menni a nyúl üregben.
-
Sült pisztráng, egy kis Bifteki, csirke panírban, meg tavaszi tekercs. Krumpli püré.
Savanyúságnak káposzta saláta.
Desszertnek pedig, görög és sima joghurtokat kevertem össze, és birsalma kompóttal villanyoztam fel.
-
válasz
Digitalpimp
üzenetére
Ez eléggé hexclad copy érzetű...
-
Kiváló kérdések.
Egy ideje már "érzésre" csinálom. Amint a külső rész kap egy szép kérget már fordítom is meg... Szerintem 3-4 perc körül lehetett oldalanként... de most tényleg nem mértem szabályosan.
A belsejéről nem készült fotó, de kb 1-2mm volt a kéreg vastagság és a többi rózsaszín.
A pihentetés úgy 5-8 perc lehetett... Igazából siettem mert a gyerek is kapta a vacsorát és vittük fürdetni.
Én tényleg ajánlom a Lidl-ből ezt a tálcás Rib-eye-t. Az írországi érlelt verzió nem mindig a kínálat része de mostanában látom többször... Felbontás után én perverz módon mindig jó alaposan megszimatolom a húst és nagyon finom illata volt. Akkor már tudtam, hogy ebből jó fog kisülni.
Jut eszembe a só bors kimaradt... az mindig sütés előtt kerül rá...mindkét oldala kap egy kis masszázst.
-
Mai vacsora:
- Ír érlelt Rib-eye steak (Lidlben szépek vannak)
- Mozzarella golyók
- Bébi spenót
- Rukkola
- Jégsaláta
- Újhagyma
- Paradicsom
- Szarvasgombás sajt, Carski sajt
- Kis darab kovászos kenyérből pirítós.A zöldségeket, sajtot..stb felvágtam és tányérra helyeztem. A marha szeleteket forró serpenyőben oldalanként pár percig sütöttem. A belső még szép rózsaszín maradt. Szaftos ahogy a nagy könyvben meg van írva. Fordításkor 1-1 fokhagymát nyomta a tetejére.

Desszert:
- Kalács
- Görög joghurt
- Áfonya lekvár( saját készítés)Maradékmentő akció keretében a megmaradt húsvéti kalács végéből pár szeletet bedobtam a pirítóba. Ahogy egy kis színt kapott felkockáztam és egy nagyobb üvegpohárba dobtam.
Ezután kikevertam a natúr görög joghurtot a házi áfonya lekvárral majd leöntöttem a kalács kockákat.
-
Egy kis ínyencséggel jövök. Sült kacsa máj. Nem nehéz elkészíteni, de legalább könnyű elrontani. Bár láttam ellenpéldát, de a legfontosabb, hogy nem szabad nyersen sózni.
Hozzávalók:
Kacsa máj
Kacsa zsír vagy Liba zsír vagy vaj.
1 kisebb fej hagyma
Néhány gerezd fokhagyma.
Pár levél babér levél.
Bors
KakukkfűÉs akkor jöjjenek a fázis fotók.
1. Mindenki másképp csinálja, én szeretek előkészülni, hogy lehetőség szerint minden kéznél legyen.

2. A fokhagymákat kicsit megnyomom, a hagymát negyedelem.

3. Jöjjön a főszereplő.

4. Jó 1,5 ujjnyi szeletekre vágom.

5.Alacsony fokozaton a babérlevél, hagyma, fokhagyma triót elkezdem finoman összeolvasztani.

6. Amikor már kezd üvegesedni akkor már jó.

7. És akkor hozzáadom a kacsa máj szeleteket. Itt már magasabb fokozaton kb 2 percig pirítom oldalanként. Nem kell megijedni, mert rengeteg zsírt fog engedni és eléggé össze fog esni az eredeti méretéhez képest. Itt ment rá még bors, kakukkfű

8. Ha mindkét fele megpirult akkor tálalhatjuk. Egy egyszerű kakukkfüves tepsis sült krumpli készült mellé. Most már bátran lehet sózni.

9. A hagymást és a maradék májat egy üveg tálba tettem és a kiengedett zsírral felöntöttem.

Jó étvágyat!
#kacsa #máj -
-
válasz
Beni2360
üzenetére
Anno mikor váltottunk elektromosról indukciósra akkor [ezt] vettük meg, hogy belerázódjunk.
Itt van a használati útmutatóból az a rész, hogy melyik fokozat hány watt.
Innentől rutin kérdése. El kell kezdeni használni és óvatosan tapasztalti úton fogod megtanulni, hogy te melyik ételt hogyan készítesz... Ráadásul ez edényfüggő is... mert van olyan serpenyő amiben 3-as fokozat elég ahhoz ami egy másik serpenyőben 5-ös fokozat...Ez egyébként gáznál sincs másképp, hiszen ott sem tudod elmagyarázni senkinek, hogy melyik gázállás mekkora hőmérsékletet jelent... Egyszerűen megtanultad használni. Itt is ugyanúgy kell eljárni, de nagyon fontos tanács, hogy lentről menj felfelé...és ne fordítva, mert akkor kisebb az esély a kudarcra.
Pl próbáld ki 1L víz felforralását gázon, meg a fenti indukcióson... Az indukciós gyorsabb lesz. -
válasz
totron
üzenetére
Miért ne vezethetnék be a gázt?
Én azt írtam, nem is vezettetnék már be...
A lehetőség adott, csak én nem akarok élni a lehetőséggel. Igazából nekem már régóta benne van a fejemben egy egységesített energia felhasználási koncepció, aminek az egyik pillére, hogy a gáznak mint energiahordozónak már régóta nincs értelme. Minden amihez kvázi energia kell az áram alapú és nem gáz...az én fejemben. Gázt nem tudok termelni...de áramot viszont többféle módon is... De kb csak azért írtam le, hogy érthető legyen a gondolatmenetem, mert ez itt nagyon off. -
válasz
Beni2360
üzenetére
A skála elég gyártó függő... Ikea 9 fokozatot ad meg és a használati utasításban mellé van írva, melyik hány wattot jelent... Hőfokok nincsenek. De láttam már olyat, hogy beállítható volt, hogy szeretnéd megadni az adott fokozatot... állíthattad egy 1-X skálán, és hőmérsékletként is...
Ha ettől elvonatkoztatunk akkor lehet a lényegre is fókuszálni... Pl, úgy tudsz sokkal gyorsabban melegíteni, hogy nem akarja feltétlenül elfüstölni az ételt az edényben...
Én a hagyományos villanyt praktikus okokból nagyon megutáltam... azt azonnal le kell venned ha végeztél...mert a felületnek van egy hőtartó képessége és gyakorlatilag kiszámíthatatlanná válik lezárás után, hogy még szénné éget vagy melegen tart. A Gázról meg nem is beszélnék. Elavult technológia... és gázt nem is vezettetnék már be eleve... -
válasz
balazs1956
üzenetére
A kiindulási jelenség szerintem mindenkinél jelen van... valahogy odakeveredik kis étel...de nekünk kb soha, vagy egyáltalán nem ég oda... Legalábbis nem olyan mértékben, hogy ez gond legyen. Van, hogy főzés után de legritkábban is, minden esete le van mosva. Szóval annyira soha nem rohad oda, hogy spaklival kellene felkaparni.
-
válasz
btraven
üzenetére
A te esetedtől függetlenül mondom. Persze, hogy van különbség... ezer paraméter alapján lehet őket összehasonlítani. A lakossági szempont a tápérték táblázatban és az esetleges bio vagy nem bio gazdálkodás megkülönböztetésében kimerül.
Egyébként... egyáltalán nem biztos, hogy ettől émelyeg a gyomrod. -
válasz
fradi81
üzenetére
Mindegyiknek van egy működési sajátossága... Anno gázzal kezdtük, majd kerámialapos villany, majd most indukciós... Talán a legrosszabb a villany volt... Egyszerűen mindig bele kellett kalkulálni, hogy van egy késleltetése az elején és a végén is... a vége rosszabb mert otthagyod az ételt és kvázi odaég...
A gáz az mostanság "drága", nyilván ennél bonyolultabb a matek, hogy melyik éri meg... Viszont én már a jövőbe tekintve nem gondolkodnék gázzal.Az indukciósnál azt figyeltük meg, hogy sokkal rövidebb idő alatt el lehet érni a kívánt hőmérsékletet még alacsony fokozaton is... Egy levest 1-es fokozaton el lehet rotyogtatni kényelmesen..sőt, én még egy 0,5-ös fokozatot is betennék...
Ugyanakkor vigyázni kell, mert ha sz@r edényt veszel, akkor nagy fokozaton hajlik majd rendesen. -
válasz
Brian_GT
üzenetére
A hanggal kapcsolatban több dolgot is írnék. Egyrészt a korral és használattal együtt idővel mindegyik hangosabb lesz, mert a ventilátor csapágyazása öregszik... De ezt ne úgy képzeld el mint egy rotakapát... Mindegy melyik márkát választod, kb ugyanaz lesz a zajszint. Hűteni kell és a fizikát nem lehet megerőszakolni...oda kell a légszállítás.
Engem sose zavart...a hangja, de ha mellette kapcsol egy páraelszívót...tuti az lesz a hangosabb.
A hanggal a kapcsolatban még egy dolog. Ez nem konstans max fordulaton hűt..hanem a használattól függően. Én lefőzök egy kávét és kb pont akkor kapcsol be a ventilátor mikor lefő a kávé 5-ös fokozaton... tehát egy darabig némán is tud menni.
De ha felcsavarod 9-es fokozatra, akkor hamar beindul... De őszinte leszek, erre ritkán van szükség.
Amúgy : [link] Itt mindent megtalálsz róla. 23. oldalon vannak a fokozathoz társított teljesítmény szintek. Hőmérséklet alapú jelzés nincs, de nem is hiányzott soha.
150W-tól skálázódik 2000W-ig. Ennyit el spoilerezek.Ami még érdekes lehet, hogy IKEA 2év garit ad. Nem tudom a többiek mit adnak.
-
válasz
krizmo_
üzenetére
"én is szoktam sütögetni" - ~ 14-15 éve készítesz saját kenyeret mindennapi fogyasztásra ebből az utóbbi több mint 3,5 évben kizárólag kovásszal dolgozol. Nem csak kenyeret...mindent ami kelesztést igényelhet. Pizza, kakaós csiga, Croissant...stb.
Csak így a margóra, gondoltam odavésem ha valakinek kétsége támadna... -
-
Közepesen gyors és munkaigényes, ebéd.
Dijoni durva magos mustár, sima mustár és méz adja a szósz/pác alapját. Ebbe tetszés szerint fokhagyma, bors, metélőhagyma, kömény,...stb mehet. Pici olaj, pici tej. Összekeverés után ment a tepsibe, rá a karaj szeletek. Ezután kb 1,5 órát szült 150fokon. Végül pár perc pirítás felső sütésen.
Köretnek rizs készült. Ezt meghagyom mindenki saját fantáziája számára.
-
-
Mindenki nyugodjon le a p.csába. A torta nagy részét én ettem meg, és még az eper kiválasztásánál is ott voltam. K.rva finom volt minden egyes falata...
Objektíve az eperről mint gyümölcsről és annak ízéről illatáról nyitott a vita továbbra is a torta és a recept meg egy másik téma...
-
Ahogy korábban írtam róla, feldolgozás után lett egy leves csomag a libából. Ez ma bepattant az edénybe. A hát és mellcsonton kívül egy szárny, zúza és a szív került még bele. A standard leveszöldségeken kívül paradicsom, paprika, fokhagyma került mellé.
A fűszerezés is kissé szabados... de a csípőst nem spóroltam ki belőle... most kipróbálom a füstölt chili-t.
Szóval én #ezt főzöm ma...
-
Sült liba káposztával és édesburgonyával.
Ez most nem lesz olyan nagyon részletes recept leírás...inkább étel ötlet... Mivel most volt Márton nap ami tipikusan a libák nagy napja a gasztronómiában ezért egy ilyen menünek pont aktualitása van.
Először is a Lidl-ben meglehetősen jó áron adják az egész libát. 3500Ft/kg. Figyelembe véve hová tartanak az árak, egy igen jutányos... Cserébe számolni kell azzal, hogy a liba az nem csibe súlyban játszik... Szóval meglehetősen nagy jószágot kell hazacipelni. Mi ezt meg is tettük szombat reggel és este fel is dolgoztam a dinoszauruszt...potom 2 óra alatt...
Cserébe lett 2 igen komoly méretű mell, egész comb, szárny összeállítás. A szív, nyak, zuza, mellcsont és hátcsontból egy levescsomag. A máját külön fogom ínyenckedni valamikor.
És éppen most sül a libatepertő/zsír...Az egyik comb, mell, szárny kapott egy pácot. Kicsit hasonlóan a BBQ oldalashoz... Dobtam hozzá kakukkfüvet, és egy provencei fűszerkeveréket, ami bazslikom kakukkfű, de főleg rozmaring.
Majd 110fokon 4 órát pároltam. Ennek letelte után levettem róla a fóliát és 160 fokon légkeverésen. Közben fölé dobtam egy sütő lemezen egy fél vöröskáposztát. Így együtt mentek 2 órát még.
A libát fél óránként ellenőriztem és locsolgattam.Miután a libát kivettem a káposzta kapott még kb 30-40 percet... Itt már csak érzésre csináltam, hogy puha legyen a belseje...
A káposztát érdemes hagyni lehűlni... Különben nagyon nehéz lesz vele dolgozni. Én türelmetlen voltam...ezért is emelném ezt ki.
Szóval ha már csak langyos a káposzta akkor felvágjuk cikkekre.
Ami ezután következik a káposztával azt inkább belinkelem az eredeti helyről.: [Youtube - Lidl Főzőiskola Széll Tamással ]
További köretnek édeskrumpliból készítettünk pürét, amire úgy emlékszem volt már korábban recept... Így ezt most nem részletezném.
Végül pedig a tálalás következik:
Azt azért hozzátenném, hogy a comb csak azért került a képre, mert jobban mutat. De a mellcsíkokkal ettem meg és bőven elég volt.
Időben ez most elég combos volt...
Feldolgozás 2-2,5 óra. Az elkészítés is kért legalább 2,5 óra figyelmet.
A mai ebéden kívül a hétfő kedd biztosan kijön belőle a comb két részéből. A szárny és a mell fele marad még ami tovább 1 étkezés lehet 2 főre. Szóval 5-6 tányér kijön a comb, mell, szárny trióból.Árat nehéz most ide számolni, ez nem éppen egy budget fogás... de annyit nagyjából megtippeltünk, hogy ha a zsírt, tepertőt, az aprólékot és a szétbontott részeket külön vettük volna...akkor az egész libára költött összeg kb duplájába került volna... Szóval minden relatív...
2500-3000Ft / adag körül becsülhető mindent egybe véve. -
BBQ Sertés oldalas
Sertés oldalas
Fűszerek
BBQ szósz
MézAz első és legfontosabb lépés, hogy elballagtam a boltba és vettem 2 ilyen jóképű oldalas darabot.
Kicsit átmostam őket, leitattam a vizet róluk majd elkészítettem a pácot.
Só, bors, kömény, füstölt piros paprika, csemege piros paprika, szárított medvehagyma, szárított fokhagyma granulátum, olíva olaj, 1-1,5dl tej(!)
Ebből mindig akkora mennyiséget kell keverni, hogy jól körbekenhető legyen minden felület.
Dobozba tettem és 1 éjszakára a hűtőbe tettem pácolódni.Másnap tepsibe tettem és a pác egy kis részét még ráöntöttem.
BBQ szósz volt a hűtőben még korábbról, de kicsit feldúsítottam, só, bors, füstölt paprika, paprika, fokhagyma, olaj, paradicsom szósszal és egy kiskanál mézzel...
Alufóliával lefedve 110 fokon 6 órás sütés után így nézett ki.
És akkor most jön a bűvészkedős rész ami akár igény szerint egyszerűsíthető is...
1. kör: Saját levével meglocsoltam és kapott egy kenést a szószból. majd 160 fokon 15 perc légkeverés.
2. kör: Saját levével meglocsoltam és ismét kenés, majd 180 fokon 15 perc légkeverés
3. kör: Saját lével locsolás, és a maradék összes szószt elosztottam rajta és 220 fokon kb 15-20 perc légkeverés... DE! Itt már nem hagytam magára, úgy kísértem figyelemmel mint Gizi néni az Esmeraldát...
Amikor a szósz hólyagosan kezdett sülni, akkor készült el.Költségek
Amint látható is az első képen az oldalas ára 4511Ft volt
A páchoz és szószhoz felhasznált fűszerek ára legyen mondjuk 200Ft...
Méz kb 50Ft
BBQ szósz...ez nehéz kérdés... arányosítva legyen 100Ft.Energia költség kb 300-400Ft
Összesen 5500Ft.
Ebből lesz majd szendvics amihez sütöttünk focacciat illetve több ebéd is lesz. Azt még nem tudom hány adagra lesz elég...
A ráfordított idő kb 8,5 óra. De ebből mondjuk 30 percet szórakoztam a pácolással, és a végén a bűvészkedés... A többi időben kb felügyelet nélkül elvolt...
Egy lehetséges tálalás.:
-
Kandírozott narancs
1kg BIO narancs (azért mert ennek a héja ehető és nem kezelt vegyszerrel)
6 evőkanál Méz
20 dkg Barnacukor
5dk Gyümölcscukor
1 dl vízIgazából bármilyen cukor jó...
A képen az előkészítési fázis minden lépése lekövethető.
1. Narancsot félbevágom és kifacsarom a levét.
2. A megmaradt fél narancshéjat először csíkokra vágom, majd kockázom.
3. A kockázott narancs mehet az edénybe.
4. A végén a rostos narancslére rámegyek botmixerrel, majd ráöntöm.Az edénybe hozzáadom a mézet, és a cukrokat majd óvatosan felforralom. Ezután nagyon alacsony fokozaton időnként megkeverve főzöm tovább... Gyakorlatilag mint egy lekvárt.
Akkor lesz jó, hogy ha héj fehér része matt, üvegessé válik... Ezt nem lehet fix időre behatárolni.
Egy ilyen adag nekünk kb 1 évre biztosítja a süteménybe való kandírozott narancs alapanyagot. 87dkg nettó végtermék keletkezett.
A teljes elkészítési idő kb 3 óra... beleértve a szeletelést is.
Költségek
Narancs 1150Ft
Méz kb 250Ft
Barnacukor kb 130Ft
Gyümölcscukor kb 100Ft
Energia költség 60-120Ft között valahol.Összesen1750Ft. Ha esetleg valaki soknak tartaná ezt a számot...
Javaslom pillantson rá a bolti árakra. Úgy harmad áron sikerült ezt előállítani... És azért én flancoltam is kicsit mert szeretem a barnacukor és a méz kissé karamellizált ízét. -
válasz
perempe
üzenetére
Kb az elmúlt 1 év hozzászólásaiból kiolvasható a válasz a kérdésedre... Nincs egyértelmű válasz a kérdésedre. Mégpedig azért nincs ha tisztán az anyagi oldalról számolt költségeidet nézed, akkor totál megéri. De nagyon sokszor jön kifogásként, hogy "nincs rá időm..." Mert itt a saját szabadidőd egy részét is ráfordítod. Van akinek ez megéri, van akinek nem... Ezt a részt kell neked eldönteni.
-
válasz
Beni2360
üzenetére
Nem. Ne haragudj de nem jó. És ezzel most nem segítesz senkinek sem. Számos étel van amit már nagyon sok forrásból kóstoltam és ebből kifolyólag igen eltérő volt a minőségük.
Rengeteg különböző helyen rengeteg féle péksüteményt is...Az, hogy krizmo_ ételei úgy néznek ki ahogy, és olyan az íze amilyen az annak köszönhető hogy meghatározott alapanyagokat használ fel és egy meghatározott recept szerint készíti el azokat... Itt nincs helye ilyen jellegű egyszerűsítésnek...
Annyiszor találkoztam már ezzel a mentalitással és nincs is vele bajom. Ha valaki beéri kevesebbel, hát lelke rajta... De ne degradáljuk már le más kiemelkedő teljesítményét azzal, hogy egyenragúvá tesszük egy egyértelműen gyengébb produkcióval.
A szokásos autós analógiát tudom mondani... Krizmo_ villant egy A8-as Audit, és amikor valaki rákérdez, hogy mit tud a verda, mert ő is akar ilyet, akkor azt javaslod, hogy tessék itt egy Suzuki Swift... kezdetnek jó lesz.
-
Kacsacomb leves
2 kacsacomb
--
1 hosszabb sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
3 közepes krumpli
1 kisebb lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
1 kisebb karalábé fele
1 kisebb zeller fele
--
1 szál zöldhagyma a díszítéshezFűszerek:
só, bors, szárított metélőhagyma, fokhagyma granulátum, curry, szójaszósz, natúr leveskocka, őrölt kömény, koriander mag (csak óvatosan!)Elkészítés:
A zöldségeket előkészítem, majd felkockázom. A gyökér zöldségeket karikáztam. De tetszőleges méretre formára vághatóak. A lila hagymást csak félbe vágtam.
Az egyik kacsa combról lefejtem a húst és felcsíkozom. A másik combot beirdalom. Serpenyőben jó alaposan megpirítom a csíkokat és az egész comb mindkét felét. Én a lefejtett csontot is felhasználtam a levesbe. Miután kész a pirítás 1 gerezd fokhagymát préselek rá és átforgatom. De ekkor már nem sütöm tovább.
Célegyenes:
A zöldségeket egy fazékba tettem, majd ráöntöttem a serpenyőből a megpirult kacsa combot és apróshúst. Felöntöttem kb 2-2,5L vízzel.
Nagy fokozaton felforraltam hirtelen, majd ezután a legalacsonyabb fokozaton fedővel kb 1,5-2 óra alatt készre főztem.Viszonylag időtakarékos megoldás. A két tálban a hétfői és a keddi ebédem van. És egy adag a mai ebéd is lett... és maradt belőle egy kicsi a lábasban.
Ezen kívül a leves mellé sült gyümölcsök lesznek.
Költségbecslés
Kacsacombok - 1650Ft Lidl akció
A zöldségek nagyobb kiszerelésből vásárolva részarányosan úgy talán 1000Ft-ot tesznek ki összesen...
Energiafelhasználás: Szerintem nem 1-1,5 kw -> Legyen mondjuk 60Ft.Ráfordított nettó idő, ami munkát figyelmet igényelt...kb 1 óra.
Összefoglalva tehát... Ráhagyással számolva 2800Ft-ból és 1 óra ráfordítással kb 4-5 felnőtt adag leves jön ki.
-
válasz
Beni2360
üzenetére
Az 5kg egy példa volt. Próbáld a sémát megérteni belőle és megoldás orientáltan gondolkodni... Mindenkinek más a lakása, konyhai körülményei. Én nem fogom tudni megmondani te hogyan tudsz kiszárítani 5kg tésztát. Én csak azt tudom kitalálni én hogyan tudom megoldani a saját otthonomba. Egyébként ezért is mondtam, hogy ez csak egy példa... Lehet, hogy nektek 2,5kg is elég...mert ha csak ennyit esztek akkor ez is hetekig elég...és akkor máris könnyebb megoldani a szárítást...mert fele mennyiséget kell eltenni.
A miből mennyi jön ki kérdés a receptúrán is múlik. Többféle tészta recepet van, eltérő arányokkal. -
válasz
Beni2360
üzenetére
Itt az előre gondolkodás és a tervezés lenne a cél... Most gondolj bele, hogy azt az 5kg száraztésztát nem megveszed, hanem elkészíted. Ezt egyébként sose hetente szokták 10-20dkg-os adagokban...soha...régen se... Nagyobb blokkokban gondolkodtak. Egyszerre megcsináltak mondjuk 5kg-ot.
Ha ugyanolyan minőségű alapanyagokból készíted, akkor az idődet kell alapvetően beáldozni...de anyagi oldalról nézve megtakarítottál. Ennek egy részét jobb alapanyagra költheted. Ekkor még mindig spóroltál, de jobb minőségű terméket fogyasztottál.Sokan keseregnek az idő miatt...na ezért kell átgondoltan és szervezetten csinálni az ilyesmit, mert akkor nem kibírhatatlan a mennyisége cserébe nagyban javítottunk a táplálkozás minőségén.
-
-
A puding felé én is jobban hajlok mint a liszt+tejföl kombó felé. Különösen a tejszínes vagy vaníliás puding (abból is valami jobb féle) sokkal kellemesebbé teheti az állagát egy ilyen levesnek. Pont annyit sűrűsít rajta, hogy kicsit krémesebbnek és testesebbnek tűnjön... és ízvilágban sem üt el. A tejföl szerintem elviheti az ízt...
Esetleg tejszínt jöhet szóba ilyen funkcióval. -
válasz
krizmo_
üzenetére
Szerintem nem lettek rosszak a torták...csak a textúrát túl akarták gondolni...aztán kemény magokkal az nem túl jó ötlet... Meg hiányzott a harmónia az ízekből...már túl sokat akartak mutatni... Meg hát az ár/érték arány az siralmas...
Végülis, nem tudom miért úgy kezdtem, hogy nem lettek rosszak.
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- World of Tanks - MMO
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós kamerák
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- ASUS ROG Ally
- További aktív témák...
- Philips Lattego EP5345 Szervizelve I Megkímélt állapot I Tejes kancsó I Garancia I Beszámítás
- Jura Ena 8 automata kávéfőző
- Mi Vacuum Cleaner mini kézi porszippantó
- Nagyon szép, fehér Jura Impressa J5 automata kávéfőző profi cappuccino fejjel
- Xiaomi Roborock S6 Pure robotporszívó hibátlan állapotban.
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Deep Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4125
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C Dock Gen2 (akár 3x4K felbontás)
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- Csere-Beszámítás! Xbox Series S Játékkonzol!
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3920
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Nagyon rákaptunk... De fullra megérte.

De teljesen hidegen hagy mit kukáztál össze az árukeresőn. Mert ez még mindig csak 1 olyan paraméter amit részlegesen tudtál teljesíteni. A második ugyanis egy téglalap alakú zóna. Ezt jelenti a 300/180mm. Szóval tegyél rá egy 28-as serpenyőt hogy a két széle lelógjon...

Mr.Csizmás