- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
j.bravo
addikt
válasz
Donki Hóte #7196 üzenetére
Lehet hogy bődületes tévedés részemről, de ha a tejsűrítést nem vállalom, akkor főzőtejszínnel és cukorral próbálkoznék.
Ha a tej fehérjetartalma is kell a megfelelő állaghoz, ami a tejszínben vsz kevesebb, akkor passz. -
-
Nyilván egyik sem atomfizika, de megvan az oka, hogy nem főzök otthon sört, meg nem csinálok otthon sajtot, meg stb., stb.
A sűrített tej esetében kb. 40-50 percig kellene a tejnek finoman gyöngyözni, nekem meg ennyi ideig kellene kavargatni
Ha végképp nincs más megoldás, akkor kipróbálom, de az ilyen dolgok esetében jobban bízok a bolti termékekben.
-
Cha-b
senior tag
válasz
Donki Hóte #7196 üzenetére
Csinálj magad. Tej meg cukor visszaredukálva. Én nem csináltam még, mert nem használjuk, de nem lehet egy atomfizika.
-
Ti mivel helyettesítitek a cukrozott sűrített tejet?
Kb. 2 hónapja nem lehet kapni a klasszikus piros pöttyös tubusos cukrozott sűrített tejet, áttértünk az Auchan konzervdobozos fajtára.
Az ára jó volt, de az egész család ragadt az adagolás után, szóval lenne előnye a drágább, tubusos verziónak, csak éppen ugye már jó ideje nem kapható
Erre az Auchanban is kifogyott a konzerv cukrozott sűrített tej
Azt nem kérdem meg, hogy miért nem lehet egy ilyen 100 éve bevált, alapvető terméket kapni, biztosan ennek is a földgáz az alapanyaga, így a fűtési gázellátás biztonsága érdekében nem gyártanak földgázból semmit
Viszont mivel lehet helyettesíteni?
Van egy édesség, amit karácsonyra szoktam csinálni, kellene bele a cukrozott sűrített tej, mit tegyek bele helyette
-
xavix13
őstag
válasz
Digitalpimp #7194 üzenetére
Első teszt alapján brutál... Remélem hosszútávon is hozza ezt, és aktív használat mellett is olyan jól tartja majd az élét, mint ahogy hallottam.
-
-
tepenzed
őstag
Lenti pizza vas témára. Nekem is van, de nekem túl macera, hogy 1 órát kell melegíteni, plusz kevés a max hőfok, sok áram..
Bf akciókban vettem egy Teesa Supremet 25 ezerért (jobban bejön mint a tesóm G3ferrari készüléke, mert van rajta ablakocska és nem égeti a pizza alját, plusz nem kell trükközni a hőfokkal)
400 fokot tud a kicsike, 3-4 perc a pizza.
Első próbálkozás tegnap -
válasz
Mr.Csizmás #7178 üzenetére
Ma be is lett szerezve.
A Lidlben kapható sajtok nagyon finomak, sajnos elfogyotak az olasz sajtok, már csak az maradt, amit az ünnepekre szántam, de hétvégén felmérem a sajtkínálatot az osztrákoknàl.
-
Top cat
addikt
válasz
Mr.Csizmás #7178 üzenetére
Nem kell penészes sajt. Bár ez még mindig jobb mint a Casu marzu.
Amikor vettünk penészes kolbászt, be lett akasztva a spájzba.
Mikor legközelebb mentem be, azt hittem egér jutott be valahogy. -
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
Top cat #7177 üzenetére
mondjuk a plus kártyára van kékpenészes sajt, nyam nyam
-
Top cat
addikt
válasz
Mr.Csizmás #7176 üzenetére
Azt hittem van valami akció, amit nem láttam.
-
Top cat
addikt
válasz
Mr.Csizmás #7174 üzenetére
Milyen sajtok?
-
válasz
Mr.Csizmás #7169 üzenetére
Az ismerősöm is mostanában vett a Lidl-ben. Most nézem, hogy dec 2-től volt. Abban az a jó, ha nem jön be, akkor visszaviszed. De esélyesen az se rossz. 22ezer az ára.
Amit néztél nem ismerem. A proficook az jó márka, viszont ezen nem látom hogyan lehet vízbe meríteni. Általában van egy tól-ig határ (pl. itt is látszik: [link] ) minél nagyobb ez, annál könnyebb elhelyezni a rudat. Azon nem látok semmit. Mondjuk netes rendelés, az is mehet vissza, ha nem jó. -
xavix13
őstag
válasz
Digitalpimp #7165 üzenetére
-
FerNandor
őstag
válasz
Mr.Csizmás #7169 üzenetére
Én láttam múlt héten még, ha nem csal az emlékezetem sous vide rudat az Aldiban, vagy a lidliben?
szerintem érdemes elmenni és körbenézni alaposan.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
az aldis a google alapján áprilisban van mindig akcióban
ez 32-re jön(ne) ki, mert van bent gariztatásból egy utalványom. [ProfiCook PC-SV 1159]
-
válasz
Mr.Csizmás #7167 üzenetére
Igen. Ha van az Aldiban, akkor azt. Az nagyon jó.
Szerintem drágát nem érdemes, de tény, hogy az Anova elég jó. Appos beállításra a Joule rúdja jó. Mindkettő a drága kategória.
Van rgy Klarstein rudam, az a meleg dolgokhoz jó (80 fom felett) mert erős és egyszerre nagy mennyiségű vizet tud szinten tartani viszont kicsit zajosabb.
Bármipyen rudat veszel, akkor egy nagy lábos elég az elején, rá egy vágódeszka, de ha rendszeresen használod, akkor inneb ajánlom a 11 literes medencét a hőszigetelő borítással: [link]
-
válasz
Mr.Csizmás #7164 üzenetére
Csakis rúd. A kád leginkább a hosszú főzési időknél jön jòl, mert kevesebb energiát fogyaszt. Ez most már egy szigetelt műanyag káddal nagyrészt szintén megoldható. Már én is bánom, hogy elsőként kádat vettem. Már nagyon ritkán használom és 2 rudam van.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
sous vide eszköznek mit ajánlanátok 2 főre?
rúd, vagy kád?
-
xavix13
őstag
válasz
krizmo_ #7157 üzenetére
Értem most már, végülis belegondolva logikus, mert ha ki is kapcsol, ugye az üveg amin van az edény továbbra is forró, még egy gáznál teljesen másképp nézne ki a dolog, hogy egyszer ég alatta a láng, egyszer nem.
Megjött végre az új kovácsolt késem is, fel is avatom szerintem holnap.
-
-
válasz
xavix13 #7151 üzenetére
Kicsit az aggaszt még, hogy ezek nem úgy működnek hogy ki-be kapcsolgatnak pár mp-ként, ha mondjuk közepes fokozaton mennek? Nem probléma ez bizonyos ételeknél?
Ha eléri az adott hőfokot nem fűt tovább, de az elvártat megtartja, újra bekapcsol, amit alacsonyabb lesz a hőmérséklet a beállítottnál. Egyik ételnél sem okozott ez gondot.Mondtad, hogy könnyebb takaritani, de ha kifröccsen valami nem ég rá az üvegre?
Erre van egy szabályom, ha kifröccsen valami, hagyom ráégni, nem kezdem el azonnal törölgetni, mert rosszabb lesz és csak elkenem a felületen. Ha lehűlt, simán le tudom mosni mosogatószeres vízzel, ha nem jön le könnyedén, kicsit áztatom, nekem még sosem kellett kapargatnom róla semmit.Lehet kapni kerámialap tisztítószereket(időnként van az Aldiban is, én onnan szoktam beszerezni), olykor azzal is el szoktam takarítani.
Szerintem, nem lesz nagy gond a megszokással, csak adj időt magadnak, hogy kitapasztald a műkődését.
-
válasz
xavix13 #7151 üzenetére
De úgy működnek, h ki-be kapcsolnak. Csak az benne a csavar, h nem egy cekász (fűtőszál) van bennük hanem több és azok kapcsolgatásával szabályozzák a hőfokot. Minden "tűzhelynek" van egy max. teljesítmény felvétele (min. 2 kW) ezt ha elbírja a hálózat akkor nem lehet gond. Egyébként egy-egy plac (főzőhely) 0,6 - 1 kW körüli - a sütő része (ha van neki) tudja tekerni az órát
Takarítani: hideg zsíroldó + üvegkaparó - már ha odakozmált cuccot kell leszedni róla -
válasz
forras2 #7153 üzenetére
Pedig a kép jól jött volna. Az általad is írt "nyers" hatás nem csak 1 dologra vezethető vissza... A feltétekkel is érdemes óvatosan bánni... Mennyiség és típus szerint is... Pl. Egy vizes mozzarella azért tud áztatni... stb.
Sebaj, legközelebb megnézzük mit alkottál... A pizza vas ettől függetlenül jó ötlet... Nekünk az vált be. -
forras2
őstag
Köszönöm a rengeteg segítséget, tegnap este pizza volt a vacsora, és sikerült
Receptnél maradtam a "jól megszokottnál"... Annyi, hogy feleztem mindent, mert nem akartam annyi tésztát most bekeverni.
Maxra tekertem a sütőt, ami 260 fok. Sima tepsibe raktam szokás szerint sütőpapíron, előtte kb fél órát melegedett a sütő.
Betettem, és oda ültem a sütő elé, és figyeltem, mikor lesz szép barnás a teteje, addig sütöm. 8:37-ig volt bent pontosan. A sütő tetejéhez közel raktam be a pizzát...
Annyi, hogy az allja az nem lett a legjobb, úgy hogy rendeltem be 1 pizza vaslapot, gondolom az alljának a rendes hő hiánya miatt lett 1 kicsit "nyers hatása"...
Legközelebb képpel is készülök, most mire csináltam volna képet, elfogyott -
xavix13
őstag
válasz
krizmo_ #7144 üzenetére
Kicsit az aggaszt még, hogy ezek nem úgy működnek hogy ki-be kapcsolgatnak pár mp-ként, ha mondjuk közepes fokozaton mennek? Nem probléma ez bizonyos ételeknél?
Mondtad, hogy könnyebb takaritani, de ha kifröccsen valami nem ég rá az üvegre?
Úgy hallottam az indukcióssal ellentétben ezek eléggé felforrósodnak. Vagy erre jók azok a kaparók? Sose használtam még ilyet, remélem gyorsan megszokom
Wokhoz meg lehet beszerzek egy egyégős gáz rezsót -
j.bravo
addikt
válasz
Mr.Csizmás #7148 üzenetére
Geológia réteg, nem rossz - nekem a leveles tészta jutott eszembe.
-
válasz
Mr.Csizmás #7148 üzenetére
Én is állandóan belefutok. Ezért kérdeztem.
Mondjuk nem sütöttem krumplit olajban vagy 4 éve, így nem kezdeném el, ha nem érdemes. Ha igen, akkor se biztos.
-
ladybug
őstag
válasz
krizmo_ #7144 üzenetére
Ezekkel teljesen egyetértek forras2#7137 kérdésére.
Még annyit tennék hozzá, hogy ha vmi forr vagy lejjeb szeretnéd venni a hőfokot, akkor bele kell kalkulálni, hogy "lassabban" reagál, mint a gáz vagy az indukciós.
Tehát, ha vmit látsz már majdnem forrni, akkor leveheted a hőfokot, mert pár másodperc múlva úgyis forrni fog, akkor is, ha levetted 2-3-asra. -
válasz
xavix13 #7141 üzenetére
Kezdetben gáztűzhelyt használtam, aztán kerámialapost, ami mellé bejött az indukciós.
Szerintem, jobb a kerámialapos, a gázosnál, számos előnye van, pl. könnyebben tisztítható, jobban szabályozható.
Amire mindenképpen figyelj, hogy ha elzárod utána még mindig fűt, tehát ne hagyd rajta az ételt, vagy ezt kalkuláld bele a főzési folyamatba.
Nem kell tőle tartani, kezdetben figyelj oda kicsit jobban, amíg kitapasztalod a működését, hamar ráérzel majd az optimális használatra. -
válasz
forras2 #7137 üzenetére
Üdv,
Az hogy milyen lisztet használsz sokat számít.
Nekem leginkább a vaslapon sütés vált be. A vaslappal(ez adja le legjobban a hőt) előmelegíted a sütőt olyan melegre, amilyenre csak lehet, és annyira fentre teszed a vaslapot, aminél még be tudod csúsztatni rá a pizzát. Így ~10 perc alatt készre sül.
Érdemes sütőpapírt használni a könnyebb mozgathatóság miatt.
Korábban csináltam egy tesztet, van benne pár hasznos tanács: [link] -
xavix13
őstag
Úgy néz ki, hamarosan máshova költözünk, ahol elektromos főzőlap lesz.
Egész életemben eddig gázzal volt dolgom, van valami amire figyelni kell ezekkel kapcsolatban? Indukciósrol 80-90%ban jókat hallottam, de ez még a hagyományos kerámialap tudtommal, erről hallottam hideget-meleget.
Picit félek tőle, hogy lehet újratanulni minden bevált dolgot. -
forras2
őstag
25 gramm élesztő
3 dl langyos víz
1 tk cukor
fél kg liszt
1 tk só
2 ek olaj
kb 1 órát hagyom kelni, szétszedem 2-3 részre, kinyújtom, megpakolom azt sütő.
230 fokon sütöm 15-18 percig. Tepsit felforrósítom a sütőben, mikor kész vagyok a pizzával ,csak akkor veszem ki, és a forró tepsire húzom rá a pizzát sütőpapíron. -
Madoc
veterán
válasz
forras2 #7137 üzenetére
Mi a recepted? Mennyi fokon sütöd és meddig? Szerintem túl sokáig és kiszárad. Írd meg a receptet.
Itt az enyém, próbáld majd ki esetleg: Pizzatészta
Sütési idő 5 perc, legmagasabb sütő hőfokon
Hozzávalók:
1kg pizzaliszt
5dkg élesztő
20g só
600ml víz
Csipetnyi cukor az élesztő felfuttatáshoz
Bazsalikom
2evőkanál olivaolaj45 perc kelesztés, átgyúrom és ujabb 45 percig kel, aztán szétosztom a tésztát 6 részre és cipókat formálok, majd olivaolajjal megkenem a tetejüket és letakarom fóliával. Így kelnek még 45 percet.
Felforrósított Pizzavason szoktam sütni 3 percig maxon aztán 2 percig grill fokozaton a tetejét pirítva.
Cipózva másnap is kiváló a tészta. Hűtőben tartva. -
forras2
őstag
Szevasztok!
1 kis segítség kéne, mint kezdő házi"asszony" férfinek
Alapjáraton a főzéssel nincs baj, megfőzök bármit, viszonylag rég óta főzök...
Viszont most vettem 1 konyhai robotgépet, és elkezdtem sütögetni... Gondoltam kezdem az "alapoknál", pizza lesz az első... Megcsinálom a tésztát, ahogy kell, vagyis ahogy a recept írja, tök jó, tök szuper, nem ragad, nem száraz, minden jó. Megfőzöm a pizza szószt, rápakolom a feltétet, aztán sütő. Végeredmény 1 nagyon finom pizza... Viszont, 1-2 óra után, miután kihűl a pizza, a tisztája ehetetlenül kemény lesz... Ahol van rajta feltét, ott is kemény, de ott még talán-talán ehető, de a szélével konkrétan falat lehet bontani...
Mit szarok el mindig? -
Top cat
addikt
Biztos csak ilyen nyulat látott még.
-
Nálunk fogalmam nincs milesz az ünnepi étek, megyek húgomékhoz hollandba, meglepetés lesz. Amit tuti, h vinnem kell magyar áru (ami ott nem fellelhető): kocsonyának való, füstölt csülök, velőscsont - ezek meg lesznek náluk csinálva, lesz bogárcsozás is mindegy milyen hideg van
Na meg a szokásos oldal szalonna, kolbi, pálesz - szigorúan mind házi
-
Cha-b
senior tag
válasz
krizmo_ #7107 üzenetére
Nálunk a szokásos karácsonyi ételek lesznek.
24-én hal: halászlé szegedi, mi azt szeretjük és pisztráng mandulás bébispenótos burgonyával, saláták, mákosguba, bejgli. 25-én húsleves, töltött káposzta, kacsacomb, hagymás kifliburgonyával, párolt lilakáposztával. 26-a maradékok meg vendégség. Esetleg egy borjúmájpástétomot, vagy valami terrine-t még beiktatok, ha lesz idő. -
válasz
krizmo_ #7127 üzenetére
Imádom a csak csirkemellet faló embereket. Múltkor ilyenek jártak nálunk. Kaptak rozé kacsamellet, puhára sütött tarját mindenféle körettel.
Piszkálgatták, aztán mikor megkérdeztem, baj van-e vele, akkor azt mondták, hogy nincs, finom, csak ők általában csirkemellet szoktak enni, nyugodtan csinálhatok azt legközelebb, mert egyszerűbb.
Én meg gondoltam magamban: Legközelebb? -
bugizozi
őstag
válasz
ladybug #7113 üzenetére
Én is ezt akartam linkelni, nálunk is tavaly "lazac wellington" volt, idén is az lesz
-
válasz
solfilo #7122 üzenetére
Nagyon jó menü.
Mi se nagyon variálunk.
24-én mindig sült lazac szokott lenni, a köret szokott csak változni. 23-án megcsinálom a bejgliket, karácsonykor azt szoktuk reggelizni tejjel. Aztán pedig Wellington bélszínt készítünk, egészben sült burgonyával és gombamártással.
Apóshoz is szoktam főzni, tavaly töltött káposztát csináltam, sütöttem mellé friss kenyeret(nagyon szereti a kenyereket, amiket sütök, mindig elmesélni, hogy gyerekkorában evett ilyen finom kenyeret, így ha megyünk mindig sütök neki), idén még nem tudom mi legyen, csak a bejgli biztos, szóval, igazából most ötleteket is gyűjtök.
-
j.bravo
addikt
válasz
ladybug #7113 üzenetére
gyerekkori rossz élmény az alapja, máig emlékszik hogy kb ovis korában egy balatoni keszegezés után a szülei ijedt arccal etetik vele a kenyérbelet, hátha kijön a torkából a szálka.
Azóta olyasmit sem, amiről tudja hogy nincs benne szálka. Szeretné szeretni, de nem megy
Anyósomnak ellenben tetszene ez a recept.A cukkinirózsákat tuti ki fogjuk próbálni!
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
gyors-relatíve olcsó vacsoraköret: ezt a sült céklás receptet dobtam fel répával, és a maszat mennyiségét másfélszeresre vettem fel. A csevap sima regnumos, valamikor változtattak a fűszerezésén és/vagy összetételén, mert finomabb lett.
-
válasz
MrSealRD #7073 üzenetére
Ahogy említettem, megtörtént a sajttorta.
Hozzávalók:
- 250g keksz ( én szeretek vegyesen több félét összedarálni)
- 100g vaj
- 500g maccarpone
- 250g 10%-os zsírszegény túró ( Az 1%-os és 0,1%-os nem jó!!)
- vanília aroma (Dr Oetker elég jó, de vanília rúd és egyéb iterációi a tuti)
- 3-4 evőkanál méz ( ízlés szerint )
- 2db tojás1. Kekszeket aprítógépben ledarálom.
2. A vajjal jó alaposan összedolgozom. A vizes homokra kell hasonlítania.
3. Sütőpapírral bélelt tortaformába alaposan elegyengetem és erősen lenyomkodom.
4. 190fokra előmelegített sütőt 170-re visszaveszem és 10 percig sütöm.
5. A túrót a mézzel és az aromával botmixerrel krémes állagúra turmixolom.
6. Hozzákeverem a mascarpone-t és alaposan elkeverem a habverő fejjel. ( Itt még lehet kóstolni)
7. Most adom hozzá a 2db tojást...és innentől nincs kóstolás...
8. A korábban "elősütött" kekszrétegre öntöm a krémet és elkenem a tetejét.
9. 170 fokon 45-50 percig sütöm... lehetőleg függőlegesen középre igazítva, mert ha a teteje nagyon fentre kerül, akkor idő előtt kezd el pirulni...
10. Egy kis aranybarna szín azért kell a tetején legyen.
11. Amikor ez megvan még folyós kissé az állapota, ez normális!
12. Ha már kissé kihűlt akkor forma széle levehető és óvatosan áthelyezhető sima felületre, tortatartóra, de nem szabad megvágni. Legalább fél nap azért kell neki hűtőben, hogy szépen összeálljon.+1: Baracklekvárral megkínáltam a tetejét...
-
Kinél mi lesz a karácsonyi menü?
Készültök már az ünnepekre?
-
De rég tettem már be kenyérreceptet, pedig minden héten sütök.
Mostanában a burgonyás a nagy kedvencünk:Lenmagos-chiamagos kovászos kenyér
Hozzávalók:
- 500 g Garat KBL 100 vagy bármilyen sima BL80-as liszt
- 350 ml víz
- 150 g 100%-os hidratáltságú kovász
- 9 g sóElkészítés:
Az előző este feletetett kovászból bedagasztottam a tésztát, ezt 1 óra fermentálás követte, majd hozzáadtam a sót.
A tésztát egy tálba tettem, amit kb. 1 evőkanál olajjal kikentem. 1 óra elteltével lamináltam és rászórtam egy marék chia magot, és ugyanennyi lenmagot, aztán 40 percenként 3-szor hajtogattam.
Megformáztam, és kilisztezett szakajtóba tettem(amihez kukoricalisztet használtam) és ment a hűtőbe kb 12 órára. A hűtőből kivéve sütőpapírra borítom, bevágom és egyből mehet a 250 fokra előmelegített sütőbe a vaslapra.
10 percig sütöttem 250 fokon, majd levittem 230 fokra, és további 30 percig sütöttem. Egy kis tál vizet is tettem be mellé.Karácsonyra készülök, ennek köszönhető a minta a tetején.
-
rii
nagyúr
-
rii
nagyúr
sziasztok
ha jól tudom, a barna riszből lesz a fehér rizs, miután eltávolítják róla a héját ( ami nagyon egészséges amúgy ) és azt külön eladják
ezért (is) drágább a barna rizs mint a fehér?
( na meg mert eglszséges .. ha egészségesen akarsz táplálkozni akkor vagy csináld meg magadnak, vagy vegyed drágábban ... ha jól tudom régen a szegényeneknek csak barna meg rozs kenyerük volt mert nem volt lehetőségók fehér kennyére, ... ma meg a fehér kenyér fele annyi mint a barna meg a rozs )szerintetek mi a legjobb ár, amit lehet találni barna-rizsre?
tescoban 800 ft / kgazért durva a 2x-es ár a fehér rizshez képest
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ryzen 5 5500 / RX 6600XT / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- Apple iPhone 12 Pro Max /128GB / Gyári független / 12Hó Garancia / 83% aku
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest