Hirdetés
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Poco F2 Pro facepalm
Új hozzászólás Aktív témák
-
Herati
csendes tag
Szevasztok!
Egy kis segítség kellene, mert elakadtam. Amit meg kellene oldanom a következő.
A 10.0.0.0/17-es hálózatból a 10.0.18.0 gépei egy teremben vannak és időnként korlátozni kellene a bizonyos net irányokba a kimenő forgalmat.
A terembe bejövő kábelre rátettem egy Fedóra 31-es szerverrel telepített vasat 2 db ethernet kártyával. A gép után van egy swicth amire a gépek csatlakoznak. A DHCP szerver a 10.0.0.1-es IP címen van
Felraktam az Iptables-t amit úgy nagyjából ismerek. Aztán felpakoltam a bridge if-t, de rájöttem , hogy így nem fordul meg az IP az Iptables-ben.
Hogy lehetne megoldani a problémát?
-
Sziasztok!
Fedorát szeretnék telepíteni.
Sajnos, nem hajlandó bootolni a friss rendszer. Nem is látszik a BIOS-ban mint bootolható eszköz. Az elötte lévő win10 gond nélkül bootolt.Így csinálom: gparteddel létrehozom a gpt-t, a boot és root partíciókat, beállítom a boot és esp flag-et a boot partíciónak.
A telepítőben beállítom a mount pontokat, és kész.
Azért így, mert az anaconda nem állítja be a flag-eket, és persze úgy sem bootol.
Ez régen működött.Változott valami?
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts
üzenetére
"Vagy ez esetleg finom celzas volt annak erdekeben, hogy hasznaljak CentOS-t, mert az stabilabb/regebbi benne a kernel? 3rd gen Ryzent inkabb nem hajtanek 4.x-szel ha lehet."

Bár tudnám jó szívvel ajánlani neked a centos 8-at. De a használhatatlanságig ledegradálták a desktop vonalát.

Ugyanakkor egy összehasonlítás érdekes lenne, hogy megy a cetnos 7 vs 8 vs fedora rawhide rizsen.
De se időm, se rizsem. -
Szia!
"A kmod csomag tartalmazza a modult. Ennek a futó kernellel és a driver verziójával is egyeznie kell.
Vagy akmod, az elvileg boot közben megkísérel neked modult forgatni, ha nem egyezik a verzió."A, azt hiszem kezdem erteni! Igy a
systemd-analyze blamekimenetenek ertelmezesehez is kozelebb kerultem. Gondolom van annyira intelligens a systemd, hogy csak a szukseges service-eket inditja el bootnal. Tehat ha egyeznenek a verziok, akkor362ms akmods.servicesorom nem lenne.
De mivel nem igy van, ezert bootnal legeneralja.
"De mi az, hogy 5-ös kernel?"
uname -r5.5.7-200.fc31.x86_64Vagy ez esetleg finom celzas volt annak erdekeben, hogy hasznaljak CentOS-t, mert az stabilabb/regebbi benne a kernel? 3rd gen Ryzent inkabb nem hajtanek 4.x-szel ha lehet.

Igy is az 5.7-re varok, ott meg jobb lesz az energiagazdalkodas.

Udv. core2
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts
üzenetére
Ahogy nézem, kmod és akmod is van.
A kmod csomag tartalmazza a modult. Ennek a futó kernellel és a driver verziójával is egyeznie kell.
Vagy akmod, az elvileg boot közben megkísérel neked modult forgatni, ha nem egyezik a verzió.
Vársz a kmod csomagra, megnézed updates testing ágban. Általában pár nappal a kernelt követi.
Vagy használod a régi kernelt.De mi az, hogy 5-ös kernel?

-
cigam
titán
válasz
Neil Watts
üzenetére
Ahogy az rpmfusion féle sem
-
-
cigam
titán
válasz
Neil Watts
üzenetére
Használd a régi, jól működő kernel verzióval. Vagy próbáld ki az nvidia driverét.
-
Sziasztok!
RPMFusion-bol valo nvidia drivert hasznalok: a terminalos leirasuk alapjan adtam hozza a rendszerhez.sudo dnf install https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpmAzt vettem eszre, hogy az 5.5.5 kernelre valo frissites ota "tainted" lett a kernelem. Ha jol ertem, ez azert van, mert az nvidias kernelmodul nincs alairva?De... de... hivatalos repobol van.
Mit tudnek ezzel kezdeni?
"A kernel problem occurred, but your kernel has been tainted (flags:POE). Explanation:
P - Proprietary module has been loaded.
O - Out-of-tree module has been loaded.
E - Unsigned module has been loaded.
Kernel maintainers are unable to diagnose tainted reports. Tainted modules: nvidia_drm,nvidia_modeset,nvidia_uvm,nvidia."
Meg olyanom is van, hogy:
"dleyna-renderer quit unexpectedly"
Ez utobbit be tudtam jelenteni, holnap a bugzillas reportot belinkelem.
Koszi!
Udv. core2 -
csendes
addikt
válasz
Neil Watts
üzenetére
Van [link]
-
Sziasztok!
Van a KDE-mnek egy olyan furcsa/idegesito hibaja, hogy hiaba van beallitva a daily check a softverfrissiteseknel, nem igazan akarja feldoni, hogy van elerheto frissites. Ha megnyomom a Check For Updates-t, akkor persze keres szepen (es talal is), csak idegesito, hogy miert nem ajanlja fel magatol.
Van erre valami szofisztikalt megoldas?
Koszi!
Udv. core2 -
Sziasztok!
Jelen allas szerint egyetlen egy dolog van hatra a "megoldando dolgok" listamrol:
macOS-en nagyon praktikus, hogy automatan a munkaterulet jobb oldalara oda kerul a "/" kvazi egy ikonkent (Valami HD) neven, illetve ugyanez megoldhato az osszes belso tarolora. A kulso tarolok a csatlakoztatas pillanataban megjelennek ugyanitt.Igy tehat a munkaterulet jobb oldalan kialakul egy oszlop, ahol lathatoak a lemezek.
Valahogy igy kell elkepzelni:Ossze lehet ilyet hozni KDE-n?
Koszi!
Udv. core2
-
-
BoB
veterán
válasz
Neil Watts
üzenetére
Tedd fel az accounts-qml-module csomagot.
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts
üzenetére
Maszek véleményem, hogy elvileg pont erre van a systemd. Hát ennyit ér.
Anno még init időkben jáccottunk ilyenekkel, ssd nélkül értük ez ezt a tempót. Talán páran még emlékeznek. -
Sziasztok!
Az fstab szerkesztes bejott. Ha nem veszem azt, hogy a boot elejen a POST-tal 15s-t elvan (ez X570-nel fennallo jelenseg, sokat nem lehet vele tenni), akkor lecsokkant a boot idom 30s-ra.
Ezzel mar joval elegedettebb vagyok.
Koszi a jotanacsokat. Tudom mi az avahi, de sajnos azt nem lohetem ki, mivel a DNS-SD is hozza kotodik, arra meg aktivan tamaszkodom a wifis halozati nyomtatom hasznalatanal.
Akkor ezen kivul massal nem tudom gyorsitani?
Koszi!
Udv. core2
-
cigam
titán
Biztos jó dolog ez? Igaz nem írta, hogy van-e belső hálóján több gép is, amit névvel szeretne elérni.
The daemon registers local IP addresses and static services using mDNS/DNS-SD and provides two IPC APIs for local programs to make use of the mDNS record cache the avahi-daemon maintains. -
kovaax
őstag
válasz
Neil Watts
üzenetére
systemctl stop avahi-daemonsystemctl stop avahi-daemon.socketsystemctl disable avahi-daemondnf remove avahi-daemon -
csendes
addikt
válasz
Neil Watts
üzenetére
Aki Plasmát használ akonadival, az jobb ha türelmes, de Itt megy el még viszonylag sok idő:
Feb 12 10:38:55 localhost systemd-udevd[548]: Using default interface naming scheme 'v243'.Feb 12 10:38:59 localhost kernel: usb 1-3.1: New USB device found, idVendor=1b1c, idProduct=1b15, bcdDevice= 3.08illetve itt:Feb 12 09:39:16 localhost chronyd[1118]: Selected source 84.2.44.19Feb 12 09:39:21 localhost systemd[1]: NetworkManager-dispatcher.service: Succeeded.Feb 12 09:39:21 localhost audit[1]: SERVICE_STOP pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 subj=system_u:system_r:init_t:s0 msg='unit=NetworkManager-dispatcher comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'Feb 12 09:39:21 localhost sddm-greeter[1471]: file:///usr/share/sddm/themes/plasma-chili/Login.qml:129:5: QML Image: Detected anchors on an item that is managed by a layout. This is undefined behavior; use Layout.alignment instead.Feb 12 09:39:26 localhost audit[1527]: USER_AUTH pid=1527 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 subj=system_u:system_r:xdm_t:s0-s0:c0.c1023 msg='op=PAM:authentication grantors=pam_succeed_if,pam_localuser,pam_unix,pam_gnome_keyring acct="***********" exe="/usr/libexec/sddm-helper" hostname=? addr=? terminal=? res=success' -
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts
üzenetére
Csináld fstabbal és dev névvel. Akkor lehet már 1/4-ét lefaragtad.
-
Eh.
Nem. Csak ext4-em van.
Ugy mountolom a lemezeimet, hogy fogom, GNOME Disks elo, aztan bekattintom az adott lemeznel, hogy bootnal mountolja.
A fstab-om igy nez ki jelenleg (A Disks szerkesztett bele):
/dev/mapper/fedora_localhost--live-root / ext4 defaults 1 1
UUID=110f32af-2d15-4af9-baa7-e3cdcf3f0799 /boot ext4 defaults 1 2
UUID=73D2-C1F2 /boot/efi vfat umask=0077,shortname=winnt 0 2
/dev/mapper/fedora_localhost--live-home /home ext4 defaults 1 2
/dev/mapper/fedora_localhost--live-swap none swap defaults 0 0
/dev/disk/by-uuid/0a20e9a8-f876-40eb-88ad-24c17a0e1aef /mnt/0a20e9a8-f876-40eb-88ad-24c17a0e1aef auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
/dev/disk/by-uuid/508a12f9-409d-4645-b922-af712b0d4300 /mnt/508a12f9-409d-4645-b922-af712b0d4300 auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
/dev/disk/by-uuid/e10ca82f-302c-4063-91d7-6fb16e3ad4ea /mnt/e10ca82f-302c-4063-91d7-6fb16e3ad4ea auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
/dev/disk/by-uuid/78254e28-4f38-490a-ad5b-c2d1e87706c3 /mnt/78254e28-4f38-490a-ad5b-c2d1e87706c3 auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0Az 508*-as UUID-s cucc egy korabbi lemez, az mar nincs a rendszerben. Azt gondolom kiszedhetem.
Akkor kattintsam ki a GNOME Disks-bol az automatikus mount-ot, majd fogjam keszitsek masolatot az fstabrol, aztan szerkesszem bele kezzel?
Koszi!
U.i.:
Iiiigen, kozben mar kezdem sejteni...
Udv. core2
-
BoB
veterán
válasz
Neil Watts
üzenetére
Lehet hogy nem csak ez a gond, de boot alatt fel akarod vele csatoltatni az
508a12f9-409d-4645-b922-af712b0d4300
UUID-vel rendelkező háttértárolót az /mnt alá, azonban ilyet nem talál. -
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts
üzenetére
Első blikkre usermount 24 sec. Az mit mountol? ntfs?
-
-
Foley101
tag
válasz
csendes
üzenetére
Nagyon mókás, a második linkedet én is megtaláltam, az adott ihleted.... de baszki ilyen egy fa**ságot, hogy valami nem jól mödik már a 30-as alatt és csesznek javítani a 31-ben, vicc.
Igazából éppen azon megy a dilema, hogy Windowsban legyen a VirtualBox, és abba tegyük fel a kívánt fedora server linuxokat, vagy Linux workstation legyen az alap, és abban legyen a VirtualBox, abban meg a fedora server linuxok. Fontos lenne, hogy ne kelljen 2-3 hetente újraindítani a gépet, ami ugyebár Windows esetén problémás. Viszont ha a megbízhatóságot nézem, hát nem tudom, hogy ebbe az összegányolt GNOME-ban meg lehet-e majd bízni hosszú távon. Nem hinném, hogy től sokan futtanak VirtualBoxot a Linux workstationben, így probléma esetén, ha mondjuk kellene valami help, lehet sehol se találnák igazán...
-
csendes
addikt
válasz
Neil Watts
üzenetére
/var/log/messages-ben látsz valami driver gondot?
-
Sziasztok!
Az adatlapomon levo Ryzen konfigon elegge lassunak erzem az Fedora 31 boot-ot SSD-n (UEFI+GPT):
A systemd-analyze kimeneteit itt tudjatok megnezni.Mit tudnek kezdeni ezzel?
Koszi!
Udv. core2
-
csendes
addikt
válasz
Foley101
üzenetére
Ja, hát ez egy Gnome upstream *ság, ezt elég jól leírják itt: [link] . NIncs helyi felhasználó, nincs se sudo, se su, ha valaki valamilyen rejtélyes okból egyből csak Enterprise login-t akar a telepítésnél. Helyi felhasználóval kell mindig kezdeni és ha már gnome és GUI, akkor Innen [link] az Activities - Users alatt hozzá lehet adni az Enterprise Login-t.
-
Foley101
tag
válasz
csendes
üzenetére
Igen, csak elég kicsi rá az esély, hogy a Virtualbox is pont rossz hardvert emuláljon, hiszen ott sem jó...
Közben kicseleztem, megcsináltam a beéptetést local módban, aztán a Users menüpontban sikeresen megcsináltam a vállalalti (Enterprise) logint, és így most már van használható desktop-om. -
Foley101
tag
Valóban idáig sem jut el a grafikus felület. Szerintem ez valami gyári bug lehet, hogy a grafikus felületen keresztüli domainbe léptetés után nem töltődik be a desktop, semmi sem érhető el. Néztem egy PC-s telepítésnél és Virtualboxba telepítés esetén is, az eredmény ugyan az. Majd jól megírom a Fedorának.
-
-
csendes
addikt
válasz
Neil Watts
üzenetére
Igen, 1-2 óra és abbahagyja.
-
Sziasztok!
Adott egy friss Fedora 31 KDE.A gepemben levo osszes lemez UUID alapjan van mountolva, ext4 fajlrendszerrel.
Az alabbi kepen:

azt a folyamatos kiugrast erdemes nezni:Az mitol lehet? Az egy kb. 10 perce, NTFS-rol ext4-reformazott HDD. Mi dolgozhat vele?
Ilyet meg nem lattam.
U.i.: Lehet ezzel talakoztam?
Koszi!
Udv. core2
-
Vladi
nagyúr
válasz
Foley101
üzenetére
"Ez az első grafikus próbálkozásom, mert virtuális gépeket szeretnék rajta futtatni."
Na akkor faszán bemutatkozott neked a rendszer.
"A fedora oldaláról letöltött telepítőm van, hogyan kell másik desktopot belevarázsolni?"
Vagy a már telepített rendszeredre teszed fel, vagy valamilyen spint választasz.
Terminált tudsz nyitni? Mélyterminált. Ott van neted? Ha igen akkor csakdnf grouplistInnen látod, hogy mi elérhető. Mondjuk hülye vicc volt magyarra fordítani... mindegy:
dnf groupinstall MATE-desktop -
Foley101
tag
Ilyen "varázslatokkal" még nem próbálkoztam. Tucatnyi alkalommal telepítettem már Fedora Servert, mindig gond nélkül. Ez az első grafikus próbálkozásom, mert virtuális gépeket szeretnék rajta futtatni.
A fedora oldaláról letöltött telepítőm van, hogyan kell másik desktopot belevarázsolni?
Egyébként közben egy win10-en futó Virtualbox-ba is feltelepítettem, és ott is pont ugyanígy szar.
-
Foley101
tag
Aha végigvittem. Sajnos a windows gombra nem jeleneik meg a kereső.
Ha a varázslóban "local módot" választom, akkor működik a windows gomb, és egyébként ezek a paraméterek:
Észrevettem valamit. Ha a varázslóban a "local módot" választom, akkor a varázsló után kicsit (2 másodpercre) lemerevedik a képernyő, pillanatra fekete, majd kék lesz, majd bejön az asztal ismét, és hozzá az Activites menü, és működik a windows gomb is.
Azonban ha a varázslóban a vállalati beléptetést választom, akkor a varázsló után ugyan ez a lemerevedéses dolog elmarad. Olyan érzésem van, mintha a konfigurálás után nem töltené be a felületet, a menüt, stb... és hibát sem ír ki. Ezért lehet az, hogy újraindítás után ismét a varázslóval kezdi. -
cigam
titán
válasz
Foley101
üzenetére
De végigvitted a varázslót? Mert az még a telepítés része. A Windows gombra bejön a kereső? Írd bele "beállítások" Indítsd el a programot. Azon belül is az Eszközök -»Kijelzők menüpontot. Mit mutat?
Vagy ha az nem, akkor terminálban az xrandr parancsnak mi a kimenete? -
Foley101
tag
Úgy alakult ma mégis lett időm újratelepíteni. Az Activities menü megjelenik a live-ban. Utána ismét feltelepítettem a gépre a Fedorát. Amikor végig ment a "csík", ráböktem a jobb alsó sarokban a kék gombra, amire a "konfiguráció befejezése" vagy valami hasonló volt írva. Ez után nem történt semmi, cserébe most az Activites menü még mindig látszódott. Restartoltam a gépet, és megjelent a Welcome ablak, ahol lehet konfigurálni... cserébe az Activites menü már nem látszik, csak a fekete sáv van, mint korábban.
Ha nem a vállalati beléptetést választom, hanem a másikat, akkor utána ismét megjelenik... tehát így jó. Most megnézném a vállalati beléptetés után is, de a grafikus felületen nem találok már erre lehetőséget.... hol van?
-
Foley101
tag
Szerintem ebbe valami alaplapi vga van, semmi extra. 1 db az biztos.
Live módban nem próbáltam, de arra emlékszem, hogy a telepítés befejeződésekor is fent maradt ez a kék háttér, és bal oldalt egér hatására előugrott egy 4 ikonos menü, ott voltak alkalmazások."Esetleg próbáld ki, hogy nem a Wayland-al indítod, hanem Xorg-al" - ezt hgyan el?
-
Foley101
tag
Igen, gnome3. Előkaptam egy szinte új 24 colos DELL monitort, restartoltam is, de a helyzet változatlan, felül ott a fekete sáv üresen. Eddig csak konzolon használtam a korábbi fedorákat, ez az első, hogy ilyen grafikus felületet használnék, úgyhogy kb fingom sincs mit csináljak. Telepítsem újra úgy, hogy az újabb monitor van rákötve?
(jaja, van néhány ilyen ócska leselejtezett monitorunk, ha valamit rájuk kell dugni...kevés helyet foglalnak
) -
Foley101
tag
Sziasztok!
Kis segítségre lenne szükségem. Feltettem egy gépre a Fedora 31 workstation-t. A telepítés végén sikeresen beléptettem a Fedorát a vállalati tartományunkba, ahol szépen látszik is a gép, lehet pingelni. Viszont ezt követően - amikor kiírta, hogy a Fedora használatba vétele - csak egy kékes háttér maradt, semmi egyéb:
Restartoltam, és újra kiírta, hogy welcome, újra be kellett adni az adatvédelmi beállításokat, a tartományt... aztán ismét csak ez a kékes háttér jelenik meg. Minden újra indítás után csak eddig jut.
Próbáltam konzol ablakot előcsikarni az ALT + funkciógombokkal, de nem jelenik meg semmi.Hogyan tovább?
Előre is köszönöm a segítséget.

-
attilam
őstag
válasz
Ganz-[HUN]
üzenetére
Szerintem megoldható grub-ból is, én már csináltam régebben. A timeout értéket vettem le, így gyakorlatilag meg sem jelenik semmi és már bootol is a windows. Ha meg linux kell akkor valamelyik kurzort nyomtvatartva bootolásnál megjelenik a teljes grub menü.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Ganz-[HUN]
üzenetére
windowst is rá lehet venni, hogy bootolja.
Hirtelen csak ezt találtam: link. de biztos van w10-re is leírás. -
Ganz-[HUN]
addikt
válasz
Ganz-[HUN]
üzenetére
Van lehetőségem megkerülni a GRUB-ot és csak a Windowst indítani a szokoásos windows boot managerrel? A Linuxot csak szükség esetén szeretném használni, és nem szeretném ha szembetűnő lenne.
UEFI-s gépről van szó (HP Elitebook 8470p)
-
Vladi
nagyúr
válasz
Ganz-[HUN]
üzenetére
hajaj. Hosszú és kemény napok várnak ránk.

-
Ganz-[HUN]
addikt
csövi
miért töltök le a fedora oldaláról csupán 100kB/s-ssel?
Ubuntu lazán jön 1MB/s-ssel. De a fedorát így le se tudom szedni. -
cigam
titán
válasz
Neil Watts
üzenetére
Sajna nem tudok segíteni, se Nvidia kártyám nincs, se KDE-m.
-
Szia!
Hirtelen ket kerdesem is lenne. Biztost tok trivialis dolgok, de nem akarnam szetverni a rendszert:
1. A zart nvidia control panelben ha beallitom a kijelzoim fenyerejet, akkor azok jok lesznek a kovetkezo ujrainditasig. Akkor ugy tesz a rendszer mintha soja semmit nem allitotam volna. Ha megint behuzom a csuszkakat (ez harom monitornal elegge idoigenyes
) akkor megint jo...
Hogy lehetne veglegesen megmondani neki, hogy mit hasznaljon? Ha felhasznalokent elmentetem az nvidia-settings-rc-t (mivel a home-omban van, es az en felhasznalomra vonatkozik igy ugy gondolom eleg...), azt nem veszi figyelembe. Meg nem is menti bele a beallitott fenyero ertekeket.
2. Jelenleg a Simple menu plasma widgetet hasznalom. Fantasztikus, am tul komplex az izlesemnek. Szeretnek egy olyan widgetet amit kituzhetek a panelra, ellathatom a sajat ikonjaval (akar csak a simple menut) majd pedig felvehetek bele alkalmazasokat amiket egyedi ikonokkal lathatok el illetve sajat nevvel.Nem kell bele sem kereso, sem semmi egyeb.
Van ilyen?

Koszi!
-
cigam
titán
válasz
Neil Watts
üzenetére
Üdv itthon
-
Holgyek, Urak, jelentem hazaertem. Legalabbis nagyon ugy fest ez a Fedora 31 KDE-vel.
Az rpmfusion-bol minden tovabbi nelkul felszaladt az nvidia driver az elso szora.
Utana meg nekilattam a rendszer testreszabasahoz:Ezt sikerult eddig osszehozni (ez a video adta az ihletet):

Meg akad nemi finomitani valo, de nagyon hasit a rendszer.
Eddig GNOME-os voltam. Latva ezt az oruletes testreszabhatosagot es a gyonyoru animaciokat... hat mar nem mennek vissza.Kernel verziom: 5.4.13-201.fc31.x86_64
A vas amin hasit, pedig megtalalhato a profilomban (a Ryzenes az), de cimszavakban:- Gigabyte X570 AORUS ELITE
- AMD Ryzen 3700X
- 64 GB 3200 MHz RAM
- GTX960 4GBUdv. core2
-
-
-
-
-
Hello,
Valakinek sikerült már X11 fontokat felhackelni működőre? Kollegának kéne, mert abban van egyfajta betűtípus, ami nélkül nem tud élni. Felteszed a xorg-x11-fonts-Type1 csomagot, és nem lesz több font. Látom, hogy ott van benne egy rakás, de hogyan jelenik meg az a választhatóak között? Gúglin már túl vagyok, TTF-et fel tudok tenni, de ez valami tök más forma.
Köszi

-
Vladi
nagyúr
Vegyetek fedora pólót. Jódrága, de 2 in van, mert Magyarországon készül.

-
csendes
addikt
System V - systemd szótár [link]:
Run level 0 = poweroff.target (runlevel0.target is a symbolic link to poweroff.target)Run level 1 = rescue.target (runlevel1.target is a symbolic link to rescue.target)Run level 3 = multi-user.target (runlevel3.target is a symbolic link to multi-user.target)Run level 5 = graphical.target (runlevel5.target is a symbolic link to graphical.target)Run level 6 = reboot.target (runlevel6.target is a symbolic link to reboot.target)Emergency = emergency.target -
cigam
titán
Belefutottam egy logikai bukfencbe. Telepítéskor megadom a root jelszavát, de bepipálom, hogy tiltsa le. Ugyanakkor az user-nek meg bepipálom, hogy ő is legyen admin.
Ha egy programnak admin jog kell, akkor hiába adom meg az user jelszavát, nem fogadja el (pl. se a partíciókezelő, sem az idő állító). A root-ét meg ugye azért nem fogadja el, mert le van tiltva.
Értem én hogy menni akarnak a többi rendszer után, ahol alapból le van tiltva a root, de megtehették volna a 2. lépést, hogy az admin jogot igénylő programok elfogadják az ("admin") userek jelszavát. -
cigam
titán
válasz
Di Natale
üzenetére
De miért kéne újratelepíteni?
Folyamatosan, maguktól jönnek a frissítések, ha megjelenik az új kiadás, akkor egy egyszerű upgrade, és 99% hogy minden megy tovább, mint eddig.
Ez közel sem W10, hogy gyomorideged legyenminden egyes frissítéskor, hogy na vajon most mi nem fog működni. -
Vladi
nagyúr
válasz
Di Natale
üzenetére
Kérdés az, hogy miért ne frissítenél? Gondolom megtetszett és meg akarod tartani eol után is.
Jobb, ha frissítesz.
Ha meg tetszik a vonal, pár egyszerű dologra használnád, és nem akarsz telepítgetni, kezdj el barátkozni a centos-el.
A 8-as nemrég jött ki. Elvileg 10 év az életciklusa. Viszont most még nagyon foghíjas.
Új hozzászólás Aktív témák
- Chieftec-Prohardver nyereményjáték
- Milyen monitort vegyek?
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- PlayStation 5
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Apple asztali gépek
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen processzort vegyek?
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Gyermek PC játékok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- Apple iPhone 12 Pro 512GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3133, 95% Akkumulátor
- AKCIÓ! Lenovo Legion Go S 32GB/1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

. Valamit valamiért.
De ha ennyire fontos neki az idő, akkor törli az avahi-t, és felveszi a többi gépét a /etc/hosts fájlba. Én azért szoktam törölni, mert nem használom, és ráadásul telefossa a tűzfalamat.