Hirdetés
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
Új hozzászólás Aktív témák
-
csendes
addikt
Elvileg annyi, hogy: dnf group remove group "Deepin Desktop"
Valóban így olyan csomagokat is le akar majd szedni, amik más, korábban telepített alkalmazások függőségei, és így az alkalmazásokat is le akarja majd szedni.
Sajnos most már a hivatalos Fedora repo-ban van a Deepin desktop, így a régi módszer egy adott repo-ból telepített csomagok eltávolítására nem jó
Vagy utána újratelepíted ezeket az alkalmazásokat vagy mazsolázol vagy szépen megnézed a/var/log/dnf.rpm.log-ot és csak azokat szeded le, amit most telepített.
Ahogy nézem, a Deepin a lightdm display manager-t szereti, valószínűleg azt is állította be gdm vagy sddm helyett. -
-
cigam
titán
Fedora-t is elég évente 1x, de általában problémamentes a frissítés. Java szempontjából irreleváns a friss csomagok megléte. A java-ból is annyi van mint csillag az égen. SE, ME, EE,..[link] + ott az OpenJDK, de általában csak ki kell csomagolni, és beállítani környezeti változó(ka)t, hogy rá mutassanak. Szóval én azt mondanám CentOS.
-
brickm
őstag
Ezt még nem.
Viszont előző restrat előtt cisnáltam egy ilyet:sudo dnf remove broadcom-wl
sudo dnf install linux-firmware-20171009-78.gitbf04291.fc27
And edit /etc/dnf/dnf.com adding the next line:
exclude=linux-firmware*ez hibára áll ki sajnos, viszot azóta a kábelen se jön net. Hálózat van, IP-t kap a tartományban, de ki nem megy. Sajna lehet nem a fedora lesz az én rendszerem.
-
Vladi
nagyúr
Köszike. Akkor lényegében az amdgpu driver a radeon utódja. A catalyst létezik mág?
Amúgy jó ideje nem követem, meg nincs is rá szükségem. Az alábbi desktop kártyák vannak a háztartásomban:
amd 4650, amd 5450, nvidia 9800gt, nvidia 9300 gs. Marhára nem kell több. De ahogy látom az amdnél is megvan a verziószám marketing bullshit. uvd v7.
v3-van a kártyáimban, de még nem bírtam olyat letölteni, hogy hardveresen ne vigye el. persze van 4k támogatás... ahhoz már csak: tárhely, filmek, tv meg egy olyan szem kéne nekem ami láttya is. 
-
cigam
titán
Sok víz folyik addig még...
"My friend is working at RH. He's an old-timer. As per his guess you can peek into RHEL 8 around the time Fedora 29 is rolled out, and the final GA of RHEL 8 coinciding with Fedora 30. So, it's at least 1 year from now. Expect RHEL some day in June 2019. But even that's not written on stone. The GA date may slip even further." -
brugo
aktív tag
Nekem is tetszik a fedora de egy jo ideje az elektromos "kisulesek" kattogaskent hallatszanak es mar idegesit csak ugy talalomra kattog jo nagyokat a hangszoroba leszedtem az osszes Alsa-plugint aztan vissza tettem most mar eltunt a hangszoro ikon a GNOME GAI-rol .....mar meguntam.
-
Vladi
nagyúr
bootolj rá régebbei kernelt. Vagy tedd fel direktbe.
27-28-29 útvonalon kell frissítened, ha dist updatet választod. Az milyen? Olyan mint bármelyik dist update. Vagy összejön, vagy nem. Én nem hiszek benne, hogy 10K+ csomag frissítését meg lehet oldani bármilyen disztrón hiba nélkül.

-
csendes
addikt
- A boot sokkal lassabb azonos gepen, mint Arch-on. Itt mit erdemes atneznem, kipucolnom?
Előszörsystemd-analyze[link]
Jonehany progi lassabban indul, szerintem ez is hasonlo lesz, mint a boot eseten.
A jó öreg top/htop/ps a konzolról vagy valamilyen grafikus system-monitor segíthet kideríteni, hogy mi foglalja le a CPU-t, illetve a RAM-ot.
RAM van elég? Ha nem, akkor a swap jól van beállítva? A CPU governor nem lett powersave-re állítva?
Az autostart-ból érdemes minden fölösleges dolgot kiszedni. Másrészt ellenőrizni, hogy nem fut-e valami indexelő program és vérmérséklettől függően kiirtani vagy csak korlátozni. Harmadrészt a dnfdragora és egyéb automatikus programfrissítő alkalmazások tudják belassítani a rendszert. Aztán lehet még adott időközönként automatikusan elindított archiváló vagy snapshot alkalmazás. -
Sorry a sok hsz-ért, de a dupla/tripla login gondnál felfedeztem valamit:
Először az van a felső sarokban, hogy "localhost.localdomain", utána meg amikor beírom jól a jelszót, akkor kivág a karakteres részre, újratölti a login képernyőt, és akkor már az van ott, hogy "ubuntu.lan".
Párszor bebootoltam Ubuntu Live image-ről, de hogy került az oda?

És miért kell mindkettőbe belépnem? Mik ezek?
-
csendes
addikt
-
3psilon
aktív tag
-
cigam
titán
Nekem se gyere be, de ízlések és ficamok. Gnome alatt nekem nagyon bejön a NASA-s háttérképcserélő. Minden nap egy új fotó, és egy kis leírás is hogy mit is látok.
Na szóval az első kávé előtt ne csinálj semmi fontosat! Nem figyeltem oda, csak "next next finish", és nem a pendrive-ra írtam ki az image fájlt, hanem egy 500GB-os külső merevlemezre

Mekkora esélyem van az adatvisszaszerzésre, mondjuk egy testdisk-et elindítva? Vagy van jobb adatmentő program? (1db NTFS partíció volt rajt)
-
cigam
titán
distributed.net kliens. De csináltam ellenpróbát, hogy nem raktam fel rpmfusion-t, csak a szűz rendszert használtam. Egy idő után (míg felrakta az összes frissítést) előjött, és sorra jöttek a váratlan összeomlások. KDE-t használtam pár napig, azzal nem volt semmi gond.
Lehet tényleg el kéne engednem a Gnome-ot?
Mondjuk nekem még csak C2D procim van. Már a boot paraméterekkel is trükközni kellett (video=SVIDEO-1:d), hogy ne dobkon hátast a kernel. Arra is gondoltam, hogy valami új procikon használatos utasítás(?), kavar be. Mondjuk az is elég gáz, hogy ezt a videókimenetes hibát beleépítették, és azóta sem javították, pedig jópár kernel megjelent azóta.
-
kovaax
őstag
-
Rimuru
veterán
Tedd ujra a csomagot, vagy yum cache-bol szedd ki az rpm-bol.
Ha nem tudod melyik csomag az akkor:rpm -qf /usr/share/applications/org.gnome.Screenshot.desktopEgyebkent hogy kesobb ne legyen ilyen problemad elsonek masold le local-ba,
~/.local/share/applications/ala es ezt szerkeszd. -
Sziasztok!
Még mindig a gépem elindításával szenvedek.
Már van grub> parancssorom.
A netes leírások viszont nem müködnek egyáltalán, mert nem müködik egy csomó parancs, amiknek kellene; pl. linux, initrd, kernel.
Ezek nélkül nem tudok kernelt betölteni.Az a gyanúm, hogy a fedora valamit máshogy csinál, ami miatt a 3-4 éves leírások nem müködnek.
-
törölt tag
Jól jön az a GRUB. Max állísd át, hogy ne öt hanem 1 másodperc legyen a várakozási idő. Gondolom megér neked az a +1 másodperc annyit ha egy kernel frissítés után problem lenne kényelmesen meg tudd oldani azt. (visszaállítani régire). Fedorára elég gyakran jönnek a friss kernelek.
-
Vladi
nagyúr
Olyan, mintha megállt volna az idő.
Én azt szeretem.
Egyébként meg ha a repón kívüli cucc kell, akkor megizzaszt. Az tényleg valóság, hogy szűkebb a csomagkínálat. Még epel és nux tárolóval is simán beleszaladsz, hogy xy program kellene, de alig vagy egyáltalán nem tudod feltenni. Fedorán ilyen nincs, gyakorlatilag a komplett floss világ beszerezhető fedorán meg ubuntun.
Viszont az egyszerűbb és jól összerakott programokat könnyű lefordítani rá.
Én a gnome-commandert, nomacs-ot tettem fel forrásból. Deadbeef az van portable és tök jól működik, meg még a dia nevű nemtommilyen program volt amit forgatni kellett.Driver gondom nem nagyon van, csak ritkán találkozunk a topikban ilyennel. Vagy elrepóból lehet drivert vadászni, vagy ugyanonnan friss kernelt - ami egyébként érezhetően instabilabb - vagy ha open a modul, azt könnyű forgatni. És nem is kell újrafordítani kernel frissítéskor, ez nagy előny!
-
-
törölt tag
-
Vladi
nagyúr
Végül is csinálhatod hibridben is: rawhideból csak a kernelt frissíted, abból meghagyja a régit nincs gond, a drivert meg tudod downgradelni. A gnome nehéz ügy én nem mennék bele egy kutyulásba.
Mit fejlesztesz amúgy?
Írjál blogot a belakásról, akkor onnan tudod újracsinálni.

-
Vladi
nagyúr
Fejlesztés miatt kell frissen tartani a disztrót? A disztró update az mindig bugokkal jár. Kevés, vagy sok, bosszantó, vagy apró de minden disztrón lesz ilyen. Erre fel kell készülni. Egyszerűen nem lehet hibátlanul egy ennyire komplex rendszert frissíteni.
A rawhideal megpróbálkozhatsz, ha feltétlenül új appok kellenek, de ez az ág inkább a fedora fejlesztésére van.
(#5300) Bici:
Ha megvan a rutinod, akkor a belakás sem több pár óránál. Fedorára van olyan segédprogram, ami az extra tárolókat felveszi és hasonlóak. A többiek majd megmondják a nevét, nekem most nem ugrik be.

a /home sokat segít. Vagy ha elég erős a géped, akkor választasz egy stabil disztrót mint debian vagy centos majd virtuálisan feltehetsz több fedora kiadást is. Ha az egyik behány pl: rawhide, akkor image-ből hamar újrarakod.
Itt a gtk azért elég jól támogatott. Az gyak. red hat termék.
-
mod: Ha az újbóli "belakásra" vannak okos progik, amik segítenek a beállításokat és telepített progikat gyorsan feltenni, az máris más lenne.
Sajna, elég "lájtos" felhasználó vagyok, így kevés trükköt ismerek.
A /home külön partíción van, így ez segíthet a gyors újratelepítésben talán.

Még annyi, hogy mindenképp Gnome, vagy Cinnamon rendszerrel képzelem el a rendszert, mert egyre gyakrabban fejlesztek GTK3 progikat.

Ez is a baja az opensuse-nek, hogy sokkal inkábbbb KDE csomagokra koncentrál, mint a gtk-s progikra. -
Vladi
nagyúr
"- a fedora verziók mennyire települnek simán az előző verzióra? Szokott upgrade probléma fellépni?"
Ezt nem egészen értem. szerintem itt másabb a verziószámozási rendszer, mint amit opensuseén megszoktál. Itt fél évente fix kiadások vannak. Egyiket a másikra lehet frissíteni, de az mindig sok hibalehetőség, tehát előfordulnak bugok. A tiszte telepítés mindig a legjobb választás. Viszont csak 1 év a támogatás, tehét viszonylag gyakran kell ezt mérlegelni.Rawhide semennyire, az fejlesztésre van.
Pontosan mit szeretnél?
mod: Azt hittem a Tumbleweed egy app. Annyira nem ismerem az opensuse rendszerét, hogy csak na.

Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3904, 100% Akksi
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3443
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga G6 (6th Gen) - i7-1185G7, 32GB, 512GB SSD, multitouch + TOLL
- Apple iPhone 17 Air 256,Új, Bontatlan,36 hónap garanciával
- Minden szoftver mellé teljesen audit és NIS2 biztos, jogilag hiteles licencigazolást adunk át!
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

v3-van a kártyáimban, de még nem bírtam olyat letölteni, hogy hardveresen ne vigye el. persze van 4k támogatás... ahhoz már csak: tárhely, filmek, tv meg egy olyan szem kéne nekem ami láttya is. 
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)