Hirdetés
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Olcsó USB WiFi AC adapter
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Herati
csendes tag
Fél év után frissíteni szerettem volna a fedorat, erre ezt tolta a képembe:
Hiba: Tranzakció ellenőrzési hiba:
installing package kernel-core-5.0.7-100.fc28.x86_64 needs 17MB on the /boot filesystemHogy tudok neki még helyet csinálni, ha telepítésnél a HDD teljes kapacitását felosztottuk, anélkül, hogy újra kelljen telepíteni.
-
Lacc
aktív tag
Nem, akkor még nincs loggolás. Sőt hiába indítottam el az 5-ös kernelt a
journalctlsemmit nem loggolt róla (ma elsőnek azt indítottam és nincs benne a logban). Cigam által küldött linkben is az van, hogy a dracut esetében engedélyeztetni kell, csak az a problémám, hogy nekem nincs/etc/grub.conffájlom.Csináltam videót képernyőről, ez a hiba:
mount: /oldsys/sys: special devide /oldroot/sys does not exist.
mount: /oldsys/proc: special devide /oldroot/proc does not exist.
mount: /oldsys/run: special devide /oldroot/run does not exist.
mount: /oldsys/dev: special devide /oldroot/dev does not exist.
Egy b..ös logban nem látom a gépemen ezt a hiba üzentet.
Neten rákeresve, létezik ez a probléma, de csak leállításnál. Virtuális gépen nem jelentkezik a probléma, éles desktop gépemen pedig nem kísérleteznék a boot paraméterek olyan mélységű átírásával mint amiket olvasok. olyan tapasztalatom még nincs benne.Frissítés: tévedtem, megvan az 5-ös kernel logja is, de a fenti hibát akkor sem loggolja. Csak elég hülyén van a logban, időelcsúszás (mai 12:25-öt ír, holott 10:25-kor indítottam a gépet) van és bele rakta random a 4.20-as kernel log sorai közé...
Apr 03 10:33:35 Linux 4.20-as logok
Apr 03 12:25:48 Linux 5-ös logok
...
Apr 03 10:33:36 Linux 4.20-as logok -
Lacc
aktív tag
Üdv.
Dracut-os Boot log-ot hol lehet látni? Grub2-ben kiválasztom az új 5-ös kernel mint boot lehetőséget de lefagy az egész, csak a 4.20-assal megy a fedora.
Csak mikor ctrl + alt + del-t nyomok akkor látom, hogy a dracut csinálja össze magát,mount: /oldsys/sysés valami/run, meg/devés még 2db, szal összvissz 4-re írja ki az 5-ös kernel, hogy"does not exist", rohadt nehéz elkapni, mert egy pillanatra tűnik fel. Ehhez hasonló a kírás, de mind4 sor "mount"-tal kezdődött.Hiába néztem meg a "Logs" Gnome programmal, meg a "
journalctl -b -1", egész egyszerűen nem talál a kereső az "oldsys"-re, "mount"-ra meg köze sincsa a kiírt hibához, mintha nem logolná ezt a hibát.Szeretném reportolni a hibát, de jó lenne ahhoz a pontos output. (Hardware hibát kizárnám, mert 4.20-as kernellel megy, csak az 5.03 és 5.04-es-nél krapál be a boot, sőt még a Windows 10 is elindul)
-
törölt tag
Valószinűleg várnom kellett volna még a dragorával, csak nem tudom mennyit. Terminálból lefrissült a rendszer a sudo dnf update paranccsal. Meg keresni is tudtam a dnf search-el, mc-t raktam fel.
Az rpm fusiont meg a dragorával adtam hozzá. Hát elég lessan reagált, de megcsinálta.
A dnf update-nél nézi a fusion-t is a csomagkezelő?
Köszönöm az eddigi segítséget.Már látom, keresésnél igen, meg is leltem a terminatort.
-
törölt tag
Telepítés után szeretném frissíteni a rendszert. Elérhető ~700 frissítés ~1GB méretben.
A dnfdragora nem csinál semmit, kiválasztok mindent. De olyan mintha lefagyott volna, nem indul el a folyamat. Ez jellemző, vagy egyedi eset lenne?
Terminálból mi a frissítési parancs? -
csendes
addikt
válasz
üzenetére
Nem érdemes semmit hozáadni, mert a Fedora tökéletes(en szabad)
És a biztonságot is rontja a külső repo.
De ha mégis akarsz harmadik feles programokat telepíteni, akkor itt le van írva hogy lehet felvenni egyszerűen az rpmfusion-t: [link]
Esetleg még a Google Chrome telepítéshez a Google repo-t kell felvenni [link], de persze a Fedorához a Chromium passzol. -
törölt tag
Sziasztok!
Friss Fedora 29 telepítés után mit érdemes hozzáadni még a repókhoz?
Az rpm fusion az hallásból ismerős. A hogyan is érdekelne. -
brugo
aktív tag
Közbe feltettem kérdésem az "Azonnali VGA-s kérdések" topikba és ezt a választ kaptam :
Ha elégedett vagy azt integrálttal és nem akad be pl. videóknál vagy más jellegű használatkor, akkor felesleges. Játék híján a hardveres gyorsításon kívül más pluszt nem igazán adna...
Tehát nem veszek videókarit . -
brugo
aktív tag
Arra is gondoltam hogy a videokari hasznalataval felszabadul 1 kis RAM es gyorsulni fog a gep mert csak 4GB-RAM-om van az Alaplapon es egy 2 magos Athlon procim (10 eves a Draga ) .
-
csendes
addikt
Ha van integrált videókártya a lapon vagy GPU a CPU-ban, vagy másik videókártya a gépben, akkor a BIOS-ban/UEFI-ben ki kell választani a megfelelő beállítást. Egyébként a driver (nouveau) alapból telepítve van, hacsak nem lett letiltva és fel is ismeri az Xorg a kártyát.
Viszont a kártyát nem mindig könnyű rendesen beletenni a lapba...
-
brugo
aktív tag
Vajon az "Asus GT 710" -es videokartya mukodik a fedoraval ?
-
csendes
addikt
válasz
body007
üzenetére
Fedora=modern, szabad és biztonságos (SE)linux. Cserébe nem telepít harmadik feles dolgokat, mivel az kevésbé szabad és kevésbé biztonságos lenne. Ok, de mi van ha ez kell valakinek?. RPMFusion: harmadik feles cuccok és kevésbé biztonságos repo-k. De ha nincs a gépeden kritikus adat, akkor még vállalható. Fedy: felteszel egy olyan repót, amit csak az nem tör fel, aki nem akarja. Ok, hogy miért akarná bárki, de soha nem lehet tudni. Pluszban még alig néhány ember teszteli. Következtetés: ha valakinek az a fontos, hogy előre legyen telepítve harmadik feles szoftver, vagy grafikus felületről lehessen telepíteni, annak érdemes Ubuntu-t vagy Mint-et választani. Szvsz.

-
Hát kérlek én csak kiadtam a fedy oldalán lévő parancsot:
dnf install https://dl.folkswithhats.org/fedora/$(rpm -E %fedora)/RPMS/fedy-release.rpmIgazából meg is dögölhetne az egész fedy hamár így szétk.rta a rendszert (vagyis ahogy látom már meg is tette). Csak szerettem, h ott össze van/volt szedve egy csomó hasznos dolog. Mindegy, reinstall lesz, úgyis egy új belépőnek lesz a gép a linux világába

szerk.: a dnf az új "király"

-
Sziasztok!
A fedy-t szerettem volna feltenni egy gépre, ez lett az eredménye:
[root@piri-linux piri]# dnf upgrade -y
Az utolsó metaadat lejárati ellenőrzés ennyi ideje volt: 0:01:37, ekkor: 2019. jan. 12., szombat, 07:35:56 CET.
Traceback (most recent call last):
File "/usr/lib/python3.7/site-packages/dnf/cli/main.py", line 64, in main
return _main(base, args, cli_class, option_parser_class)
File "/usr/lib/python3.7/site-packages/dnf/cli/main.py", line 99, in _main
return cli_run(cli, base)
File "/usr/lib/python3.7/site-packages/dnf/cli/main.py", line 123, in cli_run
ret = resolving(cli, base)
File "/usr/lib/python3.7/site-packages/dnf/cli/main.py", line 146, in resolving
base.resolve(cli.demands.allow_erasing)
File "/usr/lib/python3.7/site-packages/dnf/base.py", line 760, in resolve
self._transaction = self._goal2transaction(goal)
File "/usr/lib/python3.7/site-packages/dnf/base.py", line 650, in _goal2transaction
reason_obsolete = ts.get_reason(obsolete)
File "/usr/lib/python3.7/site-packages/dnf/db/group.py", line 237, in get_reason
return self.history.swdb.resolveRPMTransactionItemReason(pkg.name, pkg.arch, -1)
File "/usr/lib/python3.7/site-packages/dnf/db/history.py", line 291, in swdb
self._swdb = libdnf.transaction.Swdb(self.dbpath)
File "/usr/lib64/python3.7/site-packages/libdnf/transaction.py", line 729, in __init__
this = _transaction.new_Swdb(*args)
RuntimeError: Exec failed: no such table: main.trans_cmdline
During handling of the above exception, another exception occurred:
Traceback (most recent call last):
File "/usr/bin/dnf", line 58, in <module>
main.user_main(sys.argv[1:], exit_code=True)
File "/usr/lib/python3.7/site-packages/dnf/cli/main.py", line 179, in user_main
errcode = main(args)
File "/usr/lib/python3.7/site-packages/dnf/cli/main.py", line 64, in main
return _main(base, args, cli_class, option_parser_class)
File "/usr/lib/python3.7/site-packages/dnf/base.py", line 121, in __exit__
self.close()
File "/usr/lib/python3.7/site-packages/dnf/base.py", line 472, in close
self._finalize_base()
File "/usr/lib/python3.7/site-packages/dnf/base.py", line 455, in _finalize_base
self.history.close()
File "/usr/lib/python3.7/site-packages/dnf/db/history.py", line 305, in close
self.swdb.closeTransaction()
File "/usr/lib/python3.7/site-packages/dnf/db/history.py", line 291, in swdb
self._swdb = libdnf.transaction.Swdb(self.dbpath)
File "/usr/lib64/python3.7/site-packages/libdnf/transaction.py", line 729, in __init__
this = _transaction.new_Swdb(*args)
RuntimeError: Exec failed: no such table: main.trans_cmdlineSemmit nem tudok telepíteni, rendszert upgradelni...

-
kovaax
őstag
Hát, hogy mennyire fasza, azt nem tudom, mert kb. tudja azt, amit a debian installer már ezer éve. De egyszeri használat után nem vonnék le ennyire messze menő következtetéseket inkább.
Arra meg hogy ezelőtt hogy raktam fel az F29-et, már nem emlékszem...

De az imént legalább kiderült, hogy hány fedorát raktam már fel eddig:
kovaax@otthon:~/Dokumentumok/linux/fedora$ ls -ltr
összesen 52
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 577 szept 25 2011 fedora15.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 953 nov 19 2011 fedora16.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 20 júl 28 2012 fedora17.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 150 jan 4 2014 fedora20.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 613 febr 1 2015 fedora21.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 637 máj 28 2015 fedora22.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 695 nov 9 2015 fedora23.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 692 júl 23 2016 fedora24.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 531 nov 28 2016 fedora25.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 628 aug 13 2017 fedora27.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 628 aug 13 2017 fedora26.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 817 máj 2 2018 fedora28.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 1460 jan 8 19:53 fedora29.txt
kovaax@otthon:~/Dokumentumok/linux/fedora$E örö e bódottá!

-
kovaax
őstag
Elírtam, helyesen: "blivet-gui"

Már minden szép és jó, helyre állt a világ renggye!

-
kovaax
őstag
HELP!!!!!
Sziasztok,
Nem tudom hányszor raktam már fel Fedorát, és most nézek, mint a moziban! Beraktam egy ssd-t a gépbe, és oda akarom felrakni, a hdd-n lévő /home -mal együtt. Az ssd-re létrehoztam gpt particiós táblát install előtt a live dvd gparted-jével. Most erre installálnám, de képtelen vagyok rávenni, hogy megtalálja a particiókat, vagy az üres részre akar újat csinálni, vagy az egész lemezt akarja újraparticionálni... Hol rontom el???
-
cigam
titán
Mondom én hogy kikerült a pixisből: unofficial
-
-
joecontra
addikt
Sziasztok!
Itt folytatom amit a haladó topikban kezdtem.
Szóval kitakarítottam a gépet és egy új telepítés mellett döntöttem mert közben elszállt a GRUB. A lényeg, hogy most van 3D gyorsítás az NVIDIA kártyával. RPMfusion-ből tettem fel hozzá a drivert (mint mindig) és kigyomláltam a nouveau drivert a Vladi kolléga által linkelt írás szerint.
Üdv,
J -
brickm
őstag
Repo-t felvettem, pakkot feltelepítettem,
[user@localhost ~]$ sudo modprobe wl
[sudo] password for user:
modprobe: FATAL: Module wl not found in directory /lib/modules/4.18.16-300.fc29.x86_64lspci:
02:00.0 Network controller: Broadcom Inc. and subsidiaries BCM43142 802.11b/g/n (rev 01) -
cigam
titán
Ott a linken van az rpmfusion repo. Abban van a kártyádhoz tartozó driver. Böngészőből, és parancssorból is engedélyezhető ez a csomagtároló:
sudo dnf install https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm -
brickm
őstag
Ezt még nem.
Viszont előző restrat előtt cisnáltam egy ilyet:sudo dnf remove broadcom-wl
sudo dnf install linux-firmware-20171009-78.gitbf04291.fc27
And edit /etc/dnf/dnf.com adding the next line:
exclude=linux-firmware*ez hibára áll ki sajnos, viszot azóta a kábelen se jön net. Hálózat van, IP-t kap a tartományban, de ki nem megy. Sajna lehet nem a fedora lesz az én rendszerem.
-
brickm
őstag
Sziasztok!
Fedora workstation x64-et telepítettem ma Dell vostro 3460-as notebookomra, de sajnos a wifi nem megy. Egyszerűen azt írja, hogy nincs elérhető wifi kártya.
lspci látja mindkét ethernet eszközt.
Gondoltam egyszerű lesz, a pontos típussal rákeresek a neten.... hát nem
Broadcom bcm43412 azt hiszem a tipus.
rendszerfrissitést ráküldtem, sudo dnf install -y broadcom-wl kmod-wl -tpróbáltam de sajna nem jött össze.
Esetleg valaki jártas ebben? -
cigam
titán
Elképzelhető, hogy a 29-es XFCE kiadást elfelejtették kitenni torrentre?
-
drup
junior tag
Fedora korabbi telepito verzioit hogyan lehet bongeszni?
Csak a legujabbra van link. -
drup
junior tag
1980-ban még nem nagyon volt Ubuntu, de még linux sem

Persze, akkor meg a DOS es Unix volt csak, a Linux csak az 1990-es evekben indult a m$-os es hasonlo jogi es kereskedelmi akciok miatt.
A "free sw" pedig a Netscape hattyudalahoz kothetoen valt nepszeruve, ha meg valaki emlekszik ra.

-
LXDE alatt, hol kapcsolom be, h a tapipad koppintásra klikkeljen?

Egy öreg thinkpad-ra lett feltéve, de a kollegák nem szeretik a gombot nyomkodni, nekik a tapipados klikkelés kell
-
kovaax
őstag
-
Lacc
aktív tag
válasz
csendes
üzenetére
En egyszer veletlenul a Raw-ot irtam ki live USB-re (a 30-as verziot) a 29 beta helyett, es meglepodtem, hogy a 30-as raw stabilabb volt mint a 29 Beta
- egyedul az tvolt a problemam vele, hogy lassu volt az etherneten a net.
Lehet nagyot fog durrani a 30-as ha csak el nem rontjak. -
Vladi
nagyúr
Nem. Az ubuntusok azt találták ki, hogy desktopon a user sudozik, ezzel kap teljes jogkört, nem rootként.
A sudo-t rész jogokra találták ki. Pl egy kiszolgálón ha több rendszergazda dolgozik, mindegyik más területen. pl: ftp szervert az egyik tartja karban, akkor csak ahhoz a részéhez fér hozzá. Erre van a sudo. -
Vladi
nagyúr
Jajj ne rinyálj már.

sudo dnf update cryptsetup --enablerepo=updates-testing
és kész vagy.
Attól átmeneti, hogy csak a parancs lefutásának idejére engedélyezi. Ha végigolvasod a parancsot akkor megérted:
sudo: szuper júzer, do, vagyis a szuperfelhasználó csinálja. (Mondjuk ettől a hajam az égnek áll. Az ubuntusok találták ki, a többiek meg közösségi szinten átveték. Én su - parancsot alkalmazok, az rendes root terminált nyit neked.)
dnf ezzel indítod a csomagkezelőt
update vagyis frissítést kértsz.
cryptsetup a csomag neve amire frissítést kérsz.
--enablerepo=updates-testing: Ezzel meg átmenetileg engedélyezed az updates-testing tárolót.
(#6504) csendes:
Teccik a marketing dumád.

Igen, a modularitás. Most hallom először, de nem rossz elképzelés. Hogy maradna a core kiadási ciklusokra, a többi csomag meg egy közös tárolóban használva, akár kiadásokon átívelve. Így a disztró update is biztonságosabb lenne.
Tehát lenne core tároló mondjuk meg egy fő fedora tároló. Core és FEdora.... hm... 
Vagyis Fedora Core. spanyol viasz... anyám.

De ez régóta probléma, hogy van fél évente a fedora, max 1 év életciklussal, meg van a rhel 10 éves ciklussal, mostmár 4-6 éves kiadási ütemben és a kettő között semmi.

-
cigam
titán
Hát pedig én csak az itt leírt lépéseket követtem. Persze az "apróbetüs részt" nem olvastam el. will update the entire system using packages from the updates-testing repository De akkor miért "Enabling the repository temporarily" a fejezet címe?!
Ez nekem így már bonyolult, megvárom míg magától frissül.
C:Hanem mit csinálok?
csendes
Nekem egy fokkal jobban tetszik, mint a 28-as kék optikai(?) kábelei. Egyszer(kétszer?) sikerült elindítani a Gnome Disks programot, de azóta homokórázik egy ideig, aztán:
[ 7350.781642] do_trap: 6 callbacks suppressed
[ 7350.781646] traps: gnome-disks[3831] trap int3 ip:7f94ad67d3c5 sp:7ffd7ea9b5e0 error:0 in libglib-2.0.so.0.5800.1[7f94ad644000+7f000] -
csendes
addikt
A 29 megérkezett és 30% kedvezménnyel az Öné lehet. Persze ingyen van, de milyen jól hangzik, hogy 29...30.
Ismét egy gyönyörű tapétával, ez most valami térhálós műanyag vagy mi, fogalmam sincs
Valamit babráltak a plymouth-tal, amitől állítólag kevesebbszer kapcsol képernyő módot UEFI-vel ha grub nélkül használják, de nekem így BIOS-sal ez baromi ronda, a grub háttérkép fele ott marad, valami 3 pötty világít, úgyhogy le is szedtem. Persze elérhetők a mára már legendás régi plymouth témák is (a solar-tól akkoriban teljesen leesett az állam), de én meg már lusta vagyok ezzel foglalkozni.
Nagyon lassan jut el a login-ig, nem tudom, hogy miért...
Gnome-mal és mate-val is pont ugyanúgy működik, mint az előző verzió, bár állítólag a Gnome-on valamit gyorsítottak, ez azért nem annyira érződik.
A grub akasztott ki jó alaposan. Először is a configjaimat szó nélkül átnyomta .pacsave-nek, ami azért a grub-nál nem udvarias. Ami még nem lett volna olyan nagy baj, de ráadásul az os prober random összeakad a gvfs-sel (de tényleg) és a grub telepítésekor 1-2 OS-t az időjárástól (vagy ki tudja mitől) függően nem vesz észre. Mondjuk voltak ezzel már régebben is bajok. Visszaraktam az eredeti config-ot és így már be vannak drótozva a lényeges dolgok.
Majdnem kihagytam a szuper fícsört. Itt a modularitás [link] . Nincs ezzel baj, csak akinek ez kell, az nem fog olyan OS-t használni, amit csupán 13 hónapig támogatnak. Dehát nyilván ez majd a következő RHEL-ben lesz nagy durranás, már megunták a vöröskalaposok a rendszergazdák sirámait a csomagfrissítések után. Én egyből letiltottam a két modular repót, minek vigyen el az életemből értékes perceket, hogy azokat is frissítgeti a dnf. Bocsi
Szóval, nem érdemes elkapkodni a telepítést, lesz ez még jobb is, ha javítják a hibákat. -
Vladi
nagyúr
1: Az első paranccsal az egész cuccot akarod frissíteni.
2. kettő dolgot teszet:
A: Engedélyezed a repót a /etc/yum.repos.d könyvtárban és utána updateled csak azt a csomagt. Aztán kikapcsolod vissza. Csak ne downgradelje neked.
B: Csak azt a csomagot updateled install helyett a repót engedélyezve.
sudo dnf update cryptsetup --enablerepo=updates-testingTulajdonképpen a két megoldás ugyan az.
C: nem sudózol redhat cuccokon.

-
cigam
titán
Próbáltam frissíteni a crypsertup-ot a testing repo-ból, egy bizonyos hibája miatt.
A dnf update --enablerepo=updates-testing lefut, de nem engedem hogy bármit is frissítsen, hiszen nem akarok áttérni a testing ágra, csak ezt az egy programot szeretném, de a sudo dnf install cryptsetup --enablerepo=updates-testing parancs nem rakja fel a 2.0.5-ot.
[link] Mit csinálok rosszul? -
Vladi
nagyúr
Érdekes, én azért ennyire nem örülök.
A fő kérdés itt a red haton kívüli foss világ helyzete, azért rh elég szép lóvét pumpált a szabad szoftver világba. Na majd most a zubunusok megmutathatják. 
Új hozzászólás Aktív témák
- Villanyszerelés
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Pánikban a világ a Radeon RX 5000 és 6000 sorozat támogatása miatt
- Miért nem tűnik el soha a kalózkodás?
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- World of Tanks - MMO
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Bittorrent topik
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Macbook Pro 2019 // i7 // 16/512GB // Számla+Garancia //
- 172 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- Apple iPad Mini 6 64GB,Átlagos,Töltővel,12 hónap garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3551,100% Akkumulátor
- Nyugdíjazott laptopok :) Ingyen Foxpost!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
És a biztonságot is rontja a külső repo.

Bocsi ez magas labda volt. A listában elég sokféle GT710 szerepel. Szerintem nem lesz gond vele, de ha WEB-en rendeled, lesz rá 2 heted, hogy kipróbáld.

Tehát lenne core tároló mondjuk meg egy fő fedora tároló. Core és FEdora.... hm...