Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Mutt

senior tag

válasz Vérboci #52062 üzenetére

Szia,

Én sem biztos, hogy értem a problémát, de talán olyan kell amit most bemutatok (Excel 2010-től működik).

Illetve lenne még egy másik lehetőség, ami nagyon új. Kb 3 hetes és csak béta tesztelőknek érhető el.
    PIVOTBY függvény használata. Még én sem próbáltam ki, de 2 éven belül inkább már az lesz a standard.

Mutatom, hogy mostani Excel-el mit tudnál megcsinálni.

A képen bal oldalt az adatsor ami tartalmazza, hogy adott napon adott dologgal milyen eredmények voltak.
    Ezt egy táblázatban tárolom, aminek a neve "Adatsor".
    Mellette van egy legördülő lista, ahol az issue-k közül lehet választani. Ez is táblázatban van, aminek a neve "Oszlop".
    Jobb oldalt pedig van egy Pivot, egész pontosan egy Power Pivot egy számított mezővel, aminek a neve Hiba.

Ez a "Hiba" mindig a legördülő listának megfelelő értéket mutatja.

Lépések:
    1. Adatsoron állva kimutatás beszúrásánál egy plusz lépés kell. Bepipálni az adatmodel-hez a hozzáadást.

2. Megcsinálod a pivotodat de az érték mezőhöz még nem adsz hozzá semmit.

3. Állj bele a másik táblába, ahol a legördülő listából lehet választani a kivánt értéket. Majd Power Pivot menűben az "Add to data model"-t válaszd. Ha nincs Power Pivot menűd, akkor Feljesztő/Developer menűben a COM-in bövitmények között engedélyezd. Zárd be a Power Pivot ablakot.
    4. Most menj vissza a kimutatáshoz és jobb klikk a táblázat nevén (ami nálam Adatsor) és válaszd az új eredmény létrehozását.

A felugró ablakban adsz neki egy nevet (nálam "Hiba") és kell egy képlet, ami ez:
    =SUMX(CALCULATETABLE(Adatsor;INTERSECT(VALUES(Adatsor[Issue]);VALUES(Oszlop[Issue])));[Value])

Ehhez egy kis súgó. A SUMX összegzi a megadott tábla adott oszlopát. A képlet végén található a [Value], ez az oszlop aminek az értékeit összeadja. Előtte pedig a CALCULATETABLE függvény segítségével állítjuk leszűrjük a teljes adatsort csak azon sorokra, ahol az "Issue" oszlopban azonos érték van, mint amit kiválasztottunk.

5. A frissen létrehozott "Hiba" eredményt add az érték mezőhöz.
    Készen is vagy.

Innentől csak válaszd ki a kivánt oszlopot és nyomj egy frissítést a kimutatáson.

üdv

Új hozzászólás Aktív témák