- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Asszociációs játék. :)
- Keringető szivattyú vezérlése: még okosabb fűtés
- Szólánc.
- Megoldások IBS/IBD-re
- Itt az új LOGOUT!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fűzzük össze a szavakat :)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT.hu
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Attilav4
csendes tag
Sziasztok,
segítséget szeretnék kérni excel témakörben.
van egy excel táblám, 2. sorban a2-től cd2 celláig (képletekkel meghatározott) értékek.
"Min" függvénnyel meg tudom határozni, hogy mennyi a sor minimális értéke.
A problémám, hogy vannak egyes cellák, ahol jelenleg még hibás érték ("hiányzik"; #ÉRTÉK) van.A kérdésem, hogy lehetne megoldani, hogy a hibás cellák figyelmen kívül hagyásával határozza meg a sor minimális értékét.
Előre is köszönöm a segítséget.
-
Gunners
csendes tag
Közben megoldódott, bár nem tudatosan, csak rosszul jelöltem ki
xkeres visszaadandó tömbre a teljes táblázatot meg kellett adni -
Fferi50
Topikgazda
válasz Lasersailing #52495 üzenetére
Szia!
a.) Szerintem próbáld meg a PrintObject tulajdonságot. Ha True, akkor nyomtatásban látszik, ha False akkor nem látszik a nyomtatásban.
b.) Nézd meg légy szíves az Immediate ablakban, hogy az adott munkalapon hány SHAPES van. Amelyik a Textboxot tartalmazza, annak a Visible tulajdonságát állíthatod:
pl. ActiveSheet.Shapes(1).Visible=True / False ha csak egy ilyen van a munkalapon.
c.) Esetleg érdemes lenne elgondolkodnod vízjel hozzáadásán.
[link] Itt egy magyarázat és videó hozzá.
Üdv.[ Szerkesztve ]
-
Lasersailing
senior tag
Sziasztok,
Szeretnék egy excel sheetet két példányban kinyomtatni. A sheetet makróval megformázom, azzal minden oké. A két példány között két különbséget szeretnék:
1) az egyik sheetet szinesben a másikat fekete-fehérben szeretném kinyomtatni
2) a fekete fehér példányon szeretnék egy feliratot megjeleníteni, hogy "másolat"Egyedül a másolat felirat nem jön össze, fontos lenne, hogy nagyméretben kerüljön rá, hogy véletlenül se tudják összekeverni a két példányt. A jelenlegi programkód a második példány nyomtatására:
' ActiveSheet.TextBox.Visible = True
ActiveSheet.PageSetup.BlackAndWhite = True
Selection.PrintOut Copies:=1, Collate:=True
ActiveSheet.PageSetup.BlackAndWhite = False
' ActiveSheet.TextBox4.Visible = FalseA két kitörölt sor nem működik lépésenkénti futtatásnál megáll (eredetileg textbox 4-nek hívta, de sima textbox-szal sem működik
(a textbox áttetsző + Másolat felirat van benne)Hibaüzenet:
Run-time error '438':
Object doesn't support this property or method -
Fferi50
Topikgazda
-
Gunners
csendes tag
Sziasztok
Azt hogy lehetne megoldani, hogy ha kiválaszom a listából az adott színt, akkor a hozzá tartozó értékeket mutassa?
Az L-M az egy másik munkalapon lenne
Lényeg, hogy nem akarok előre beállított cellákat használni, hanem csak egy cella lenne ez a lenyíló lista
Olyasmire gondolok mint a sima =L2:M4 csak listához kötve .)
Köszi! -
föccer
nagyúr
válasz Delila_1 #52489 üzenetére
Nincs táblázatként definiálva, egy sima tartomány elnevezve névkezelővel. Ahogy nézem ez Fferi50 második megoldása. Köszönöm szépen
Fferi50: Köszönöm neked is
üdv, FG
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
Fferi50
Topikgazda
válasz föccer #52488 üzenetére
Szia!
Egy lehetőség azEltolás (Offset)
függvény használata. Azt kell figyelembe venni, hogy az elnevezett tartomány első oszlopa a függvényben a 0. oszlop, így a második oszlop:=Eltolás(Név;0;1;;1)
A paraméterek:
1. paraméter: Ahonnan az eltolást számítjuk - itt az egész nevesített tartomány
2. paraméter: A sorok száma, amennyivel el kell tolni a tartományt - mivel maradunk a tartománynál, itt ez az érték 0
3. paraméter: Az oszlopok száma, amennyivel el kell tolni a tartományt - mivel a második oszlop az elsőtől 1 távolságra van ezért az érték értelemszerűen 1 (az első oszlop esetén 0)
Ez a 3 paraméter kötelező. A következő kettő opcionális:
4. paraméter: Az eltolás eredményeként létrejövő tartomány sorainak a száma. Ha nem adunk meg értéket - azaz kihagyjuk - akkor az eredeti tartomány sorainak száma marad. Ezért hagyjuk ki, mert nekünk minden sor szükséges.
5. paraméter: Az eltolás eredményeként létrejövő tartomány oszlopainak száma. Mivel egy oszlopot szeretnénk eredményként kapni, ez a paraméter 1
Így kaphatod meg a többi oszlopot is a megfelelő paramétereket használva. Így nem kell tudnod a nevesített tartomány címét.
Másik lehetőség: A tartományt nevesítés helyett Táblázattá alakítod (Beszúrás - táblázat )
Ez alapján a táblázat egyszerűsített hivatkozásait használhatod.
[link] Itt találod hozzá a súgót.
Üdv. -
föccer
nagyúr
Sziasztok!
Egy névkezelőben elnevezett tartománynak hogyan tudok hivatkozni egy adott oszlopára?
Szumhatöbb függvénynél jött elő a kérdés.
Egy elnevezett tartomány 1 és 4 oszlopa lenne a kritérium tartomány 1 és 2. és a 3. oszlopa az összeg tartomány
Ismételten köszönöm a segítséget
fg
SZUMHATÖBB(
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
Csápájev
őstag
bocsanat,törölhető
[ Szerkesztve ]
-
MC Pite
veterán
válasz Fferi50 #52485 üzenetére
Köszi!
A gyakorlatban ezt nem olyan könnyű kivitelezni, a következő projekt 14000 soros, erre saccperkábé 6000 értéket kellene felvenni - de ennél is több ezer.
Ehelyett inkább átmásolok minden magyar szöveget egy újnál, és ctrl+h-val körültekintően cserélgetem.Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
Fferi50
Topikgazda
válasz MC Pite #52484 üzenetére
Szia!
Jövőbeni hasonló problémák elkerülése érdekében:
1. Létrehozni az egyedi E értékekre a helyes párt egy referencia táblában, ezt jól eltárolni.
Az E oszlop kimásolása egy új helyre, majd ismétlődések eltávolítása (google sheet-ben is van ilyen, talán egyedi értékek a neve). Ez az alaptábla a későbbiekre.
2. Az "elromlott" tábla F oszlopába Fkeres vagy Xkeres (Google sheet Vlookup) függvénnyel megkeresni a jó referencia táblában az értéket. Ezután F oszlop másol -- ugyanide irányított beillesztés értéket.
Üdv.[ Szerkesztve ]
-
MC Pite
veterán
Hm, nézegetem... a várható értékek az kb 1500-2500 féle szöveg, azt próbáltam egy-egy gyakran ismétlődőt ha végigfuttatok, legalább azokra tudok cserélni.
Az hogy beillesztem szövegként az oké, de a 7500 sorból csak pl 4100 adatot kéne cserélni, random hogy melyikeket, nem egybefüggő.Azt hiszem az lehet a leggyorsabb, ha sima cserével egyesével cserélem ahol többször ugyanazzal keverte el (mert a hibás szöveg nem cserélhető mindenütt, mert van ahol az a jó text)
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
Emod
kezdő
válasz MC Pite #52481 üzenetére
Szia!
=XLOOKUP(E1; J:J; K:K)
Feltételezve, hogy a J oszlopban vannak az E oszlop várható értékei és a K-ban az F oszlop értékei.
Miért ne mehetne képlet az F-be? Ha nem kell a képlet a végén -> másolás-értékek beszúrása (ctrl+c, ctrl+shift+v).
Így mindent lecserél az F oszlopban, de a leírás alapján nekem úgy tűnik ez nem okozna problémát.
-
MC Pite
veterán
Sziasztok, nem biztos hogy van erre megoldás, de hátha van valami ötlet.
Van egy HMI kijelző fájl, valamiért a referenciák elromlottak. Így sajnos jobb híján a 7500 sort ismétlődési referenciák nélkül, egyesével exportáltam, és javítom az elcsúszásokat (kb 60% hibás).
Van amikor az E oszlopban lévő magyar szöveg után jó érték van az F-en, van amikor nem. Akár több százszor is ismétlődhet adott szöveg, így ha van rá mód azt szeretném valamilyen cserével, vagy bármivel, ha az E cellában adott szöveg van, akkor ennek megfelelőjét rakja az F-be.
Képlet így gondolom nem mehet az F-be, és a keresésnél nem sikerült ilyet. Az lenne a legjobb, ha tudnék úgy cserélni, hogy ha ez az E és ez F (általában ugyanaz van ott rosszul), akkor erre cserélje az F-et.
Van erre bármilyen megoldás? Kézzel, mindent több tucatszor/több százszor cserélgetve ez 2-3 nap lesz (az import közben fellépő hibákban nem sikerült rendszert találni).
[kép]
szerk: Alapból google sheets áll rendelkezésre, de szükség esetén a privát notinom van office, ha abban van valami plusz amit fel tudnék használni.
[ Szerkesztve ]
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
underdark
aktív tag
Hali
Az mi határozza meg, ha egy függvénybe táblázatból akarok teljes oszlopot betenni, van amikor Táblázat(Name), máskor meg A1:A41 stb. mindkétszer a fejlécre megyek, de nekem maga a táblázat oszlop neve kéne, hogy szerepeljen a függvényben, mert jobban lekövethető"akinek minden a vállán nyugszik, nem nyugszik senki vállán"
-
atyca
senior tag
Sziasztok!
Egy táblázat celláihoz naptár funkciót adtam [link] , a linkelt leírás alapján.
Sajnos felhasználói oldalon a Microsoft letíltja a makrók használatát, így ez a funkció elveszik.
Megoldható a dokumentum szerkesztésekor ennek az elkerülése, a makró biztonságosnak jelölése?
(Esetleg a naptárra van valami makrómentes megoldás?)Win11 Pro/64, MI TV Stick, Kodi 20.2 (többi az adatlapomon)
-
Rhair
csendes tag
Sziasztok
Feltételes formázásnál az adasávokat szeretném használni
Van arra lehetőség, hogy többet alkalmazzak?
P.
0-1 között sárga
2-3 között zöld stb.
Kösz -
Delila_1
veterán
Ha ez a két szöveg lehet az L3 cellában, akkor a képlet abban a cellában, ahol meg akarod jeleníteni az értékeket, legyen
=HA(L3="Lakcím";G3;C1)
.
Ha több szöveg is szerepelhet az érvényesítésben, akkor a képlet=HA(L3="Lakcím";G3;HA(L3="Intézmény";C1;""))
.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
atyca
senior tag
Sziasztok!
A következőre keresek megoldást:
Ha a L3 cella tartalma a legördülő listából kiválasztott "Lakcím" akkor a G3 cella tartalmát, ha "Intézmény" akkora C1 cellába írt tartalmat jelenítse meg a cellában.
Remélem érthető...
Köszi előre is a segítséget!Win11 Pro/64, MI TV Stick, Kodi 20.2 (többi az adatlapomon)
-
senior tag
Végül kb megoldottam magam egy vba makró modullal:
Sub Szines_kereso()
Dim ws As Worksheet
Dim xRg As Range
Dim xFRg As Range
Dim xStrAddress As String
Dim xVrt As Variant
Dim cellaszin As Long
' Munkalap inicializálása
Set ws = ThisWorkbook.Sheets("Munkalap")
Do
xVrt = Application.InputBox(prompt:="Keresés: (Kilépéshez hagyja üresen és kattintson az OK-ra) ", Title:="Keresőablak találati színezéssel")
If xVrt <> "" Then
Set xFRg = ActiveSheet.Cells.Find(what:=xVrt)
If xFRg Is Nothing Then
MsgBox prompt:="A keresett érték nem található", Title:="Keresőablak találati színezéssel"
Exit Sub
End If
xStrAddress = xFRg.Address
Set xRg = xFRg
Do
Set xFRg = ActiveSheet.Cells.FindNext(After:=xFRg)
Set xRg = Application.Union(xRg, xFRg)
Loop Until xFRg.Address = xStrAddress
If xRg.Count > 0 Then
cellaszin = xRg.Interior.ColorIndex
xRg.Interior.ColorIndex = 8
ws.Rows(xRg.Row).Select ' Ha találtunk valamit, ugorjunk a megtalált cella sorához
xRsp = MsgBox(prompt:="Akarja törölni a talált cella színezését?", Title:="Keresőablak találati színezéssel", Buttons:=vbQuestion + vbOKCancel)
If xRsp = vbOK Then xRg.Interior.ColorIndex = cellaszin 'cella háttérszín visszaállítása
End If
End If
Loop Until xVrt = "" ' Do ciklus záróeleme
End Sub -
underdark
aktív tag
Üdv
Hogy tudnám ezt megoldani, mindkét cella lenyíló lenne, az E oszlop Pos lenne a kiinduló cella, ha ott kijelölöm pl a GK-t, akkor csak azokat a neveket adja be választhatóként amik hozzá tartoznakEgy próbát csináltam úgy, hogy lebontom őket külön külön táblázatba és úgy csinálom meg a listákat, majd indirekt függvényt használok, de ez szerintem túlbonyolított, biztos van más megoldás is
[kép]
Köszi!"akinek minden a vállán nyugszik, nem nyugszik senki vállán"
-
Pá
addikt
válasz Delila_1 #52460 üzenetére
Köszönöm, a makró jól működik, csak pont a tegnapi filehoz nem tudtam használni. De félretettem későbbi hasonló esetekre.
Viszont a ByVal működést/logikát nem igazán értem. Ezt nem szoktam használni.
Így raktam be és végül is működik, de nem tudom ez a helyes interpretáció-e vagy barbárkodtam.Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target.Address = "$A$1" Then
Dim ter As Range
Set ter = Range("B2:B" & Range("B2").End(xlDown).Row)
ter.NumberFormat = "#,##0 [$" & Range("A1").Text & "]"
End If
End Sub
''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
senior tag
Sziasztok!
Biztos nem csak nálam merült fel igényként, hogy az excel beépített keresője (CTRL+F billentyűkombinációra jelenik meg) a megadott - keresendő érték megtalálásakor ráugrik arra a cellára ahol abban az értéket megtalálta. A kellemetlen az, hogy csak ráugrik és nem különül el, és így nehezen kiszúrható, észrevehető pl egy 80%-ra csökkentett nézetű, teli adatokkal lévő táblázatnál.
Lenne arra mód, beállítás, hogy a megtalált értékű cellát vizuálisan jobban elkülöníthetővé tegyük? (pl háttérszínezéssel)
[ Szerkesztve ]
-
Delila_1
veterán
Na és ez?
Az A1-ben szerepelhetne érvényesítésként a 15 pénznem.
Akkor át lehetne írni a makrót (csak a címét), hogy ne a lapaktiválására induljon, hanem az A1 módosítására.
A kezdősor Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range), és a feltétel
If target.address="$A$1"[ Szerkesztve ]
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Pá
addikt
válasz Fferi50 #52458 üzenetére
Igen, köszi, ez valóban működik és már csináltam is, bár akkor csak 2 extra deviza volt.
Viszont most, mivel nem saját workbook, nem akartam kihúzni a gyufát azzal a másik csávónál, hogy ezt elkezdem vele beállíttatgatni az exceljében ~15 devizára.
Így is szívességet tesz, hogy egyáltalán beleteszi.Ettől függetlenül köszönöm az ötleteket, nem kizárt, hogy még felhasználom majd egy későbbi projectben. Most tervezek bár fejlesztést a saját meglévő tábláinkon, szóval még jól jöhet.
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Akkor a feltételes formázás lesz a barátod!
Kijelölöd a táblázat lehetséges tartományát.
Kezdőlap - Feltételes formázás - új szabály - a formázandó cellák kijelölése képlettel - Értékek formázása, ha ez a képlet igaz, a képlet
=$A$1="HUF"
Formátum: Szám fül - Pénznem - itt beállíthatod a tizedest ha kell, ill. a pénznem hárombetűs kódok (ami a felsorolás vége felé van) közül kiválasztod a HUF értéket.
Majd OK, OK gombok.
Ezt feltételes formázás beállítást - ugyanazon a munkalapon - beállítod az összes előfordulható pénznemre - egymás után, ugyanarra a tartományra, a képletben a megfelelő kódot beírva és a formátumban kiválasztva.
Ezután a munkalapon mindig olyan számformátum jelenik meg, amilyen kódot az A1 cellába írtál.
Így talán megfelelő lehet.
Üdv.[ Szerkesztve ]
-
Pá
addikt
Ja, semmiképp nem úgy értettem, hogy a ti hibátok, éreztem, hogy valószínűleg nem tudtam jól átadni amit akartam.
Tegnap volt egy pár órás ablakom leadni egy változást egy file-ra munkahelyen, mivel nem mi kezeljük azt, így át kellett küldenem valakinek, miket írjon át benne. Emiatt makrót sem lehetett beletenni, ez számomra nyilvánvaló volt, de most látom, hogy nem írtam az eredeti hozzászólásomban. Amúgy a makrós megoldásaitok működtek volna, így átnézve a kódot.
Közben más dolgokat is csináltam, szóval elég kapkodós volt, nem tudtam erre szentelni a teljes figyelmem. Csak néha ránéztem a file-ra 5-10 percet, két másik dolog között.Elsősorban azt akartam gyorsan megtudni, hogy ha custom formátumot állítok be, akkor abban valamilyen módon lehet-e cellára hivatkozni, vagy bármilyen függvényt használni, de arra jutottam, hogy nem igazán és innentől hagytam az egészet, mert nem akartam nagyon túlbonyolítani, úgy, hogy nem is én kezelem a file-t és nem is volt időm elmerülni a kérdésben. Ez amúgy sem befolyásolt volna funkciót, csak ilyen utolsó simításnak szántam.
-
-
Delila_1
veterán
Na még egy próba.
Mikor a lapra lépsz, akkor indul. A makró a B oszlopot formázza, B2-től az utolsó adatig.
A laphoz kell rendelni.
Megjegyzem, továbbra is a címsorba írnám, nem a teljes oszlopba.Private Sub Worksheet_Activate()
Dim ter As Range
Set ter = Range("B2:B" & Range("B2").End(xlDown).Row)
ter.NumberFormat = "#,##0 [$" & Range("A1").Text & "]"
End Sub
[ Szerkesztve ]
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Pá
addikt
Köszi mindkettőtöknek!
Igazából annyira nem volt fontos, csak apró vizuális tuning lett volna, ha könnyen megoldható. Sajnos egyik ötlet sem pont olyan volt, amilyet szerettem volna, és kereséssel sem találtam rá megoldást, szóval inkább elengedtem.''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Makró nélkül:
Kijelölöd a számokat tartalmazó táblázatot(tartományt). Jobb egérgomb - Cellaformázás - Számfül - Pénznem - kiválasztod az A1-ben szereplő pénznemet és a megfelelő tizedesjegyet, majd OK és lőn.
Ha ez nincs ínyedre, akkor nem fog makró nélkül menni.
Egy lehetséges makró:Sub penznem()
Selection.NumberFormat = "#,##0 [$" & Range("A1").Text & "]"
End Sub
Kiválasztod a tartományt, utána elindítod a makrót, rendelhetsz hozzá gyorsbillentyűt is.
Üdv. -
Delila_1
veterán
A helyedben nem a számok mellé, hanem a címsorba írnám a pénznemet.
="Összeg [" & A1 & "]"
Persze a pénznemtől függően nem Összeg, hanem a nyelvnek megfelelő szó kerülne a cellába. Azt egy Fkeres függvénnyel írathatnád be.
Kevesebb formázás, kisebb fájlméret.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Pá
addikt
válasz Delila_1 #52450 üzenetére
Az a baj, hogy egy táblázatban lévő számokra szeretném.
Sok országban használják a táblázatot Europán belül és nem egyértelmű, hogy mikor melyik pénznemben mutatja az értékeket tábla.Jelenleg a tábla sarkában van egy cella, ami aktuálisan mutatja, hogy milyen pénznemben kell érteni a benne lévő számokat.
Szóval szerepe nincs (nem is kell őket átváltani), egyszerűen csak vizuálisan jobb lenne, ha a táblázatban lévő számok is fel tudnák venni a táblázat sarkában lévő pénz formátumot.szerk: pontosan ezt az egyéni formátumot szeretném --> # ##0" USD"
Csak azt kéne, hogy az USD helyett mondjuk mindig azt írja ki, ami az A1 cellában van.
Szóval az USD rész kéne dinamikusan változzon egy cella alapján.[ Szerkesztve ]
-
Delila_1
veterán
Jobban jársz, ha külön oszlopba viszed be a pénznemet, például érvényesítéssel.
Akkor át is tudod számolni az egyes pénznemeket Ft-ra.A C oszlop érvényesítés.
Egyébként számolni is tudsz vele, ha az egyéni formátum pl. # ##0" USD"[ Szerkesztve ]
-
Pá
addikt
Van egy cella, amiben van 3 betű (pénznem), tehát CHF, HUF, USD, EUR stb
Van sok más cellám, amiben számok vannak.
Azt szeretném, hogy ezek után a számok után legyen írva az első cellában lévő pénznem. (de a cella továbbra is számként viselkedjen, tudjak vele műveleteket végezni, szóval simán &-del mögé rakni nem jó). Custom formátumként kellene gondolom, csak nem tudom, hogy csináljak abból dinamikusat.''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
Fferi50
Topikgazda
válasz BigBadPlaYeR #52444 üzenetére
Szia!
Lehetséges, hogy nem a példa szerint helyezkednek el az adataid, ezért a képletet át kell valószínűleg alakítani.
Üdv. -
-
föccer
nagyúr
válasz BigBadPlaYeR #52444 üzenetére
A (sor(B1)-1*5) képlet 0-át ad eredményül, ami nem értelmezhető sor azonosítóként. Azon csodálkozom, hogy nem HIV hibát ad.
-
BigBadPlaYeR
senior tag
-
lappy
őstag
válasz BigBadPlaYeR #52441 üzenetére
=ELTOLÁS($B$1;(SOR(C1)-1)*5;0)
ezt lefele tudod húzni és oszlopokba rendezi[ Szerkesztve ]
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
föccer
nagyúr
O335-ben.
Mivel kötött formátumban vannak az adatok, egyszerűen le kell választani a sorszámot a mérési adattól és külön-külön adatoszlopokat létrehozni.
A szűrő második paraméterében a szám adja meg, hogy melyik mérési pont adatait listázza az adott oszlopba
[ Szerkesztve ]
-
BigBadPlaYeR
senior tag
Sziasztok!
Van 5 mérési pozícióm és mindegyikhez mérési érték. Alább egy példa:
1 0,099
2 0,158
3 0,102
4 0,084
5 0,065
1 0,115
2 0,102
3 0,044
4 0,037
5 0,062
1 0,132
2 0,138
3 0,119
4 0,082
5 0,066Persze ebből van jópár ezer sor. Szeretném elkülönített diagramon ábrázolni az egyes mérési pozíciókat. Tehát ebben az esetben 5 külön diagramot. Hogyan lehetne ezt épkézláb módon szétválasztani? Külön-külön munkalapokra másolgatni és leszűrni nem szerencsés, mert amint új eredményeket kapok, megint manuálisan kell válogatni.
"Furcsa, hogy az ember milyen keveset ér el, ha nem is próbálkozik."
-
Fferi50
Topikgazda
válasz karlkani #52438 üzenetére
Szia!
Na igen, ezt a jó sok HA függvényt lehet kiváltani egy jól megszerkesztett FKERES táblázattal, kihasználva az FKERES 4. paraméterének lehetőségét.
Üdv.
Ps. Lehetett volna akár negyedóránkénti táblázatot is csinálni az órás túlóradíj negyedelésével, de akkor a 0,2 szorzóval is tovább kellett volna menni jó sokáig. -
karlkani
aktív tag
válasz Fferi50 #52423 üzenetére
Szia!
Nincs mit! Én is megcsináltam, csak este már nem volt "erőm" hozzászólást írni. Ráadásul itt jó sok képlet van...
D2
=B2-A2
E2=HA(D2=IDŐ(10;0;0);IDŐ(0;0;0);HA(PERCEK(D2)<=15;IDŐ(ÓRA(D2-C2);15;0);HA(PERCEK(D2)<=30;IDŐ(ÓRA(D2-C2);30;0);HA(PERCEK(D2)<=45;IDŐ(ÓRA(D2-C2);45;0);HA(PERCEK(D2)>45;IDŐ(ÓRA(D2-C2)+1;0;0))))))
G2=HA(ÉS(E2>IDŐ(0;0;0);E2<=IDŐ(2;0;0));(I2-INT(I2))*24*F2*15%;HA(ÉS(E2>IDŐ(2;0;0);E2<=IDŐ(4;0;0));(I2-INT(I2))*24*F2*15%+(J2-INT(J2))*24*F2*17,5%;HA(E2>IDŐ(4;0;0);(I2-INT(I2))*24*F2*15%+(J2-INT(J2))*24*F2*17,5%+(K2-INT(K2))*24*F2*20%;"-")))
I2=HA(E2=IDŐ(0;0;0);"-";HA(E2<IDŐ(2;0;0);E2;IDŐ(2;0;0)))
J2=HA(E2<=IDŐ(2;0;0);"-";HA(E2<IDŐ(4;0;0);E2-I2;IDŐ(2;0;0)))
K2=HA(E2>IDŐ(4;0;0);E2-I2-J2;"-")
-
-
föccer
nagyúr
válasz Delila_1 #52429 üzenetére
O365.
Köszönöm a kód részletet, ez alapján már el fogok tudni menni
Egyszerűen nincs meg az a fejembe, hogy milyen objektumot, hol, milyen néven találok.
üdv föccer
-
Delila_1
veterán
válasz föccer #52428 üzenetére
Az A oszlopban vannak értékek, a B oszlopot formáztam, 2019-es verzió.
Talán túl friss az Exceled.Sub Makró1()
Selection.FormatConditions.Add Type:=xlExpression, Formula1:="=$A1<20"
Selection.FormatConditions(Selection.FormatConditions.Count).SetFirstPriority
With Selection.FormatConditions(1).Interior
.PatternColorIndex = xlAutomatic
.Color = 49407
.TintAndShade = 0
End With
Selection.FormatConditions(1).StopIfTrue = False
End Sub
-
föccer
nagyúr
Sziasztok!
Egy adott cellához tartozó feltételes formázást kódját hogyan lehet szerkeszteni makróból? Hogy érem el?
Amit találtam, az mind simán if feltétel mögé rakott interior.color megadásával csinálta, de én a megadott kódot szereném módosítani, nem magát a színt.
Köszi
föccer
-
Fferi50
Topikgazda
válasz Fferi50 #52424 üzenetére
No ezt a pontosítást felejtsük el gyorsan, mert nem jó. Az előző képlet volt az igazi, legfeljebb egy kicsit átcsoportosítva világosabb lesz:
FKERES(E7;$K$1:$M$4;3;1)+KEREK.FEL((E7-FKERES(E7;$K$1:$M$4;1;1))/IDŐ(0;15;0);0)*(FKERES(E7;$K$1:$M$4;2)/4)
Hiszen ahány megkezdett negyedóra van, annyiszor kell a sávra járó pótlék negyedrészét venni szorzónak. Hát ennyi...[ Szerkesztve ]
-
Fferi50
Topikgazda
válasz karlkani #52421 üzenetére
Szia!
Jogos a kritika! Valami okból az volt a meggyőződésem, hogy negyedóránként nő a túlóra pótlék.
Javítottam:
A képlet:=FKERES(E3;$K$1:$M$4;3;1)+KEREK.FEL((E3-FKERES(E3;$K$1:$M$4;1;1))/IDŐ(0;15;0);0)/4*FKERES(E3;$K$1:$M$4;2)
A táblázat 3. oszlopa pedig 0; 0,3; 0,65
Köszi az észrevételt.
Üdv.[ Szerkesztve ]
-
karlkani
aktív tag
válasz Fferi50 #52420 üzenetére
Szia!
Szerintem hibás a matek. A kérdező által példaként írt 8:00-21:40-ig tartó munkaidőt nézve (nálad az első a táblában) van 3:40 túlóra, amit 3:45-tel kell számolni. Az első 2 órára jár a napidíj 15%-a, azaz 2*50000 Ft*15%, ami 15000 Ft, a maradék 1:45-re pedig 1,75*50000 Ft*17,5%, ami 15313 Ft. A kettő együtt 30313 Ft, hogy lett ebből 121250 Ft?
-
Fferi50
Topikgazda
válasz Onderon #52416 üzenetére
Szia!
A csatolt képen a H2 cella képlete:=FKERES(E2;$K$1:$M$4;3;1)+KEREK.FEL((E2-FKERES(E2;$K$1:$M$4;1;1))/IDŐ(0;15;0);0)*FKERES(E2;$K$1:$M$4;2)
A számoláshoz egy rövid tábla szükséges, hogy használható legyen az FKERES függvény. A tábla a K:M tartományban van. Az első oszlop a sávhatárokat tartalmazza. A második az adott sávhoz tartozó túlóra szorzót, a harmadik pedig a sávhatárig halmozott szorzók összegét.
Ez alapján egy adott túlórához tartozó szorzót a következők szerint megkapni:
1. Megnézzük a sávhatárhoz tartozó halmozott szorzószámot
2. Megnézzük, hogy adott sávban hány negyedóra van - ezt szolgálja a túlóra - mínusz a sávhatár értéke osztva a negyedórákkal, mivel pedig a megkezdett negyedóra számít, felfelé kerekítjük a hányadost - Ez van a képlet második részének első felében, a szorzás jelig.
3. A negyedórák számát megszorozzuk a sávba tartozó szorzóval, ezt hozzáadjuk az 1. pontban kapott értékhez.
Ezután a túlóradíj értékét az órabér (bocs nálad Napidíj van, a lényeg ugyanaz) * szorzó művelettel kapjuk meg (I oszlop).
A fenti képlet húzható lefelé. Ellenőrzésként jó pár tételt kiszámoltattam.
Az időket írhatod időformátumban és számformátumban is, egy fontos, mindenütt egyforma formátumban legyen.
Üdv. -
föccer
nagyúr
válasz Jarod1 #52417 üzenetére
3 megoldás:
1: feltételes formázással beállítot, hogy az ismétkődő értékeket színezze majd autoszűrővel színre szűrsz,
2: használod a DARABTELI vagy DARABHA függvényt egy segédoszlopban. A tartomány az egész oszlop, a kritérium pedig az adott sor egy eleme. Autoszűrőt bekapcsolod és szűrt a 0-nál nagyobb számokra.
3: 2 pontban lévő segédoszlopot megcsinálod, majd SZŰRŐ függvényt használod. A tartomány az eredeti adat oszlop, befoglalásra perdig beállítod, hogy a segédoszlop adatai <>0 legyen. Ezt beágyazod az EGYEDI függvénybe és kész is-A 3. dinamikus megoldás, de O365 vagy M2021 kell hozzá, az első kettő manuális gyűjtés.
üdv, föccer
-
Jarod1
veterán
Sziasztok! egy oszlopban vannak szériaszámok! Mivel lehetne az kiszűrni ha eg száriaszám már szerepel az oszlopban?
-
Onderon
senior tag
Sziasztok, korábban már kértem segítséget erre a megoldandó feladatra, de nem érkezett használható megoldás, így most ha megengeditek, újra próbálkozom.
Sávosan emelkedő százalékos túlóra kiszámítására szeretnék megoldást találni.
A következők szerint alakul a túlóra számítása:
Az első két megkezdett óra a napidíj 15%-a
a második két megkezdett óra a napidíj 17,5%-a
a harmadik két megkezdett óra a napidíj 20%-aA számítás 15 perces intervallumokban történik, a munkaidő 10 óra. Minden megkezdett 15 percért már jár a túlóra, vagyis 5 percért is jár a 15 percnyi, 10 percért is és nyilván 15 percért is 15 perc jár. Legyenek a ledolgozott idők csak 5 perccel oszthatóak (ne legyen 12:46, 14:13 stb., elég 5 vagy 0 a végén).
Vagyis, ha valaki reggel 8:00-kor kezd és 21:40-kor végez, akkor 8:00-18:00 óra között a napidíj jár neki, ezen felül van 3:40 (ó:pp) perc túlórája. Tehát 2*napdíj*0,15+1*napidíj*0,175 ez a 3 óra túlóra, ehhez hozzájön a 3 óra feletti 40 perc még, vagyis +1*napidíj*0,175/4*3, mintha 3/4-ed óra lenne és nem 40 perc, hiszen már megkezdte a 3. negyedóra túlórát. 45 perc felett az egész jár.
Azt szeretném, ha a kiszámolt ledolgozott munkaidő alapján az függvény kiszámolná adott napra a túlóra díját.
Napidíj: 50.000 forint
Kezdés: 8:00
Végzés: 21:40
Ledolgozott órák száma: 13:40
Túlóra összege: ?Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Pá
addikt
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, közben kicsit módosítottam a projekten, így meg fogom tudni oldani más oldalról közelítve, de kellett ez a gondolkodás, hogy eljussak odáig.
-
Fferi50
Topikgazda
-
föccer
nagyúr
Én az ilyet úgy csinálnám meg, hogy kiválasztható szöveg részleket, cikkeket egy kezelőfelületen beállítnánk, utána egyszerűen összefűzném a megfelelő sorrendben, esetleg makróval, vagy függvénnyel a feladat bonyolultságától függően. Csináltam már ilyen formanyomtatvány kezelőt, nem annyira nagy kunszt. Viszont ezt nem nagyon lehet "látatlanba" megírni, mindenképpen látni kell hozzá a sablon formátumát, hogy mihez igazítom
üdv, föccer
-
Pá
addikt
válasz Fferi50 #52411 üzenetére
Köszi, de ez sajnos nálam nem annyira működik, mindenképp excelen belül kéne megoldani az egészet.
Ez munkahelyi project és az excel ráadásul még csak nem is hozzánk tartozik, hanem egy másik részlegé. Annyit el tudtam érni, hogy ha elküldöm nekik a kódot, akkor beleteszik, de ennyi. Lényeg, hogy felhasználó szempontjából faék legyen, tényleg ne legyen más dolguk, mint rányomni egy gombra az excelben, amit már úgyis használnak.
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Használd a Word körlevél funkcióját. Elkészíted a körlevél alapját (template), majd a vele összekapcsolt Excelből beépíted a megfelelő mezőket.
Majd a Word körlevél menüben az egyesítéssel megkapod a kitöltött formátumot, amit nyomtathatsz is akár.
A fentiek elkészítése után az Excelből is lehet egy rövid makrót indítani az egyesítésre, bár szerintem egyszerűbb az Excelben kitölteni minden adatot és utána a Wordben indítani az egyesítést.
Arra figyelj, hogy a körlevélhez egy Excel sor tartozik, minden bele kerülő adatnak egy sorban kell lennie.
Üdv. -
Pá
addikt
Van egy 10-15 soros szerződés template, ahova be kell szúrogatni a megfelelő helyekre megfelelő szavakat. (széria szám, tipus/modell, különböző díjak és egyebek).
Szóval azt szeretném megoldani, hogy excelben legyen egy "create contract" gomb, amire ha rányomok, akkor kiköpi a kész template-t. Szóval, hogy a megfelelő széria, tipus etc be vannak már szúrva a szöveg megfelelő helyére.
Az lenne a legelegánsabb, ha nyitna ennek egy notepad-t vagy word-ot, és oda szúrná már be a kész végeredményt.Egyelőre nem feltétlenül kell részletes guide, inkább csak pár ötlet, hogy merre induljak el, hogy a legegyszerűbb ezt megoldani? 2 fő probléma van.
1. Egy hosszabb szövegben megfelelő helyekra bizonyos cella értékeket beszúrogatni.
2. Notepad/wordot megnyitni és bemásolni, úgy, hogy megbízhatóan működjön mind Apple, mind Windows környezetben. (Microsoft Office adott minden gépen).''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
Delila_1
veterán
válasz benjoe1 #52406 üzenetére
Egy rövid makróval meg lehet oldani. Makróbarátként kell mentened a füzetet.
Az A10 helyett más cellába is adhatod az eredményt.Sub Kigyujtes()
Dim sor As Integer, szoveg As String
sor = 2
Do While Cells(sor, 2) > ""
If Cells(sor, 3) <> "" Then szoveg = szoveg & Cells(sor, 2) & ","
sor = sor + 1
Loop
Range("A10") = Left(szoveg, Len(szoveg) - 1)
End Sub
-
pentium4
senior tag
Sziasztok,
Van egy problémám amit nem tudok megugrani
Van 2db kimutatás tábla egymás lett 1 lapon, ezekben fkeres-sel meg kell egyazon értéket és a hozzá tartozó értéket össze kell adni, a csavar még annyi, hogy az egyik kimutatás értékét 9-el fel kell szorozni, és hozzáadni a másik értéket.
Valaki ötlet?
KösziP4
-
benjoe1
aktív tag
Kérlek segítsetek, hogy milyen képlettel tudnám az alábbi táblázat alapján egy cellába, vesszővel elválasztva egymás után beírni azon B oszlopban szereplő adatokat, ahol a C oszlopban (quantity) szerepel valami. Köszönöm.
https://www.szarvaskovendeghaz.hu/
-
Fferi50
Topikgazda
válasz Zazunga #52403 üzenetére
Szia!
Betűszínt, formátumot nem lehet képlettel vizsgálni, csak makróval. Ezért ehhez eseményvezérelt makró szükséges.
Ha nem szeretnél makrót, akkor a büntetőkre külön oszlopot kellene bevezetni.
A "sima" eseményre a képlet a gól A csapat oszlopában:
Feltételezve, hogy B3-tól kezdődnek a beírások:
D3 képlete = Ha(B3="";"";Szum($D$2:$D2)+1
Az E oszlopban hasonló módon.
A büntetőket kézzel írod be, külön oszlopban a mezszámot és a megfelelő oszlopba ha gól, hogy az eredmény helyes legyen.
A végén megszámolod, hány büntető volt és hány gól. Ha a büntetők + mezek száma nagyobb mint a gólok száma, akkor kihagyott büntető is volt.
Üdv. -
Zazunga
újonc
Sziasztok!
A problémám a következő lenne:
meccs jegyzőkönyvet próbálok automatizálni, amennyire lehet. Az megvan, hogyha beírom a játékos mezszámát a megfelelő csapat oszlopba, akkor automatikusan hozzáad egyet a gólokhoz.Viszont:
A büntetőket külön kellene jegyezni, ezek lennének az aláhúzott karakterek. Itt nem kellene automatikusan léptetni a gólszámot, mert nem biztos, hogy sikeres a büntető. Gondolom ezt kézzel kéne írni.
A feladat az lenne, hogy amennyiben aláhúzott karaktert írok a mezszámhoz, ne írjon automatikus gólt, hanem ott kézzel lehessen növelni a gólszámot.
Azután majd az egész meccsen össze kellene számolni, mennyi az elvégzett büntető és ebből mennyi gól született?
Nem tudom hogy ez egyáltalán megvalósítható-e?
Előre is köszönöm a segítséget[ Szerkesztve ]
-
PapírVilla
tag
Sziasztok!
Segítséget kérek.
Van egy nem túl bonyolult, pár kereszthivatkozást tartalmazó Excel munkafüzetem (Office 2016), ami nem is nagy. Mostanában elkezdte azt csinálni, hogy az első mentésnél, ha bármiben módosítok, vagy beleírok, akkor több mint egy percig ment, mintha lefagyna az egész. Utána a kilépésig jó, gyorsan lehet menteni. Mitől lehet ez? Az MS ajánlásokat már végigjátszottam... -
Delila_1
veterán
válasz andreas49 #52400 üzenetére
Az eredeti füzetedben. Az első Evszam az A1 (vagy címsor esetén A2).
Kijelölöd a Match függvénnyel másolandó sorokat, Ctrl+C, átlépsz a megnyitott másik füzetbe, ott is az Evszam lapra, A1-be, és beilleszted.
Nyomás vissza az eredeti füzetbe, kikeresed a következő évszám sorát (match;1)+1, az értéket beteszed az Evszam változóba. Innen ez lesz a másolandó tartomány kezdő sora, az utolsót kikeresed az új évszámot megadva match,1-gyel.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Ukrajnai háború
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Windows 11
- Anime filmek és sorozatok
- YouTube
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Suzuki topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest