- INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- A KOReader ebook olvasó program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Keringető szivattyú vezérlése: még okosabb fűtés
- Megoldások IBS/IBD-re
- Itt az új LOGOUT!
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT.hu
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
detroitrw
addikt
Koszi!
Mit rontok el?
Ezek a parancsok mukodnek
=IMPORTRANGE("http....";F1&"!A63:B93")
=SZUM((INDIREKT(ÖSSZEFŰZ("M";K2);IGAZ)):(INDIREKT(ÖSSZEFŰZ("M";K3);IGAZ)))de ez mar nem
=IMPORTRANGE("http....";F1&"!(INDIREKT(ÖSSZEFŰZ("A";M3);IGAZ)):(INDIREKT(ÖSSZEFŰZ("B";M4);IGAZ))")
#ERROR! -> A rendszer elemzesi hibat eszlelt a kepletben.Mit rontok el az utolsoba?
Amugy a drive-ba levo excelbe meg lehet nezni, hogy hol akad el a fuggveny?
(ugy mint az asztalinal ha ranyomok az fx gombra a fuggveny mellett)[ Szerkesztve ]
-
detroitrw
addikt
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék
Excel verzió: google drive
A képletem:
=IMPORTRANGE("https://docs.google.com/spreadsheets/d........o";F1&"!A63:B93")
Azt szeretném, hogy az
A63:B93
-ból a két számot két külön cella értéke határozza meg
Az A63
-as szám értéke az A1-be legyen (pl. A1 tartalma63
)
Az B93
-as szám értéke az B1-be legyen (pl. B1 tartalma93
)Előre is köszi
-
föccer
nagyúr
E1:
=SORBA.RENDEZ(SZŰRŐ(Tarolok!A2:C100;(Tarolok!A2:A100<>""));2;1;0)H2 és lefele:
=HA(E3<>"";SZUM($G$2:G3);"")I2:
=HA(H2<=C2;"FULL";HA(C2=0;"EMPTY";"PARTLY"))I3 és lefelé:
=HA(E3="";"";HA(H3<=$C$2;"FULL";HA(ÉS(H2<$C$2;(H3+G4>$C$2));"PARTLY";"EMPTY")))[ Szerkesztve ]
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
föccer
nagyúr
Elsőként sorba raknám a tárolókat prio sorrendben (mondjuk külön oszlopokba). Lekérném a sorrendbe rakott tárolók kapacitását, amiből csinálok egy görgetett összeget, amiből meghatározható, hogy melyik lesz az első olyan tároló, amely nincs tele. Innentől kezdve pofonegyszerű azt kiszámolni, hogy mennyi szabad hely van még (a negatív szabad hely lesz a túlcsordulás)
Most rettenetesen el vagyok havazva, de egyébként simán függvény kezeléssel megoldható O365-ben.
Nyelv nem gond, az excel "honosítja" magát. Magyar nyelvű függvényekkel megírt táblázatot fordítja ha angol környezetben nyitod meg.
[ Szerkesztve ]
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
7
addikt
Leginkább koncepció szinten kérek segítséget; előre is köszönöm annak, aki energiát tesz bele. Nem teljes megoldást várok (az elég nagy falat), bőven elegendő csak részletekben segíteni, vagy ötletet adni számolásokra, formulákra.
Elöljáróban megjegyzem, hogy amerikai angol nyelven használom az Excelt, és szerencsére M365-tel dolgozom (nem a legújabbal, de LAMBDA pl. van már; GROUPBY/PIVOTBY, Python még nincs).
Az alapfelvetés leegyszerűsítve: számszerűsített összértékeket kell a rendelkezésemre álló "tárolókba" bepakolnom
Kötöttségek:
- a tárolóknak van saját kapacitása
- a tárolóknak van prioritási sorrendje
- az összértéket úgy osztom el, hogy először elkezdem megtölteni az első tárolót; ha túlcsordul, megy a második tárolóba, és így tovább, amíg vagy az összértékem, vagy a tárolóim el nem fogynak
- hasznos látni azt, hogy ha elfogytak a tárolók, mennyi értékem maradt még, de ez viszonylag egyszerű számolásokkal kimutathatóTovábbi komplexitás:
- az összértékeknek és a tárolóknak is vannak szűrési paramétereik; több is, nevezzük őket A&B paramétereknek
- a kombinált paraméterek szerint szűrjük, hogy melyik összérték melyik tárolókba oszolhat szét: A&B csak A&B-vel kompatibilis, B&C Csak B&C-vel, stb
- mind az összértékek, mind a tárolók listája dinamikus (PowerQuery által generált táblákban lesznek a forrásadatok, úgyhogy táblahivatkozásokat tudunk használni), ennek megfelelően az outputnak is dinamikusan nőnie/csökkennie kellAmiben szívesen várok javaslatokat:
1. A túlcsordulós számolásra jó alapötlet. Jelenleg az alapkoncepció ez (ha a paramétereket nem vesszük figyelembe):
MIN(jelen_tároló_kapacitása, összérték - korábbi_tarolókban_szétosztott_mennyiség)
Ha nincs ennél jobb ötlet, akkor a paraméterezés miatt majd áttérek a MINIFS formulára. Ha van jobb ötlet, akkor szívesen várom (futólag fontolgattam SUMPRODUCT, AGGREGATE és hasonló függvényeket, egyelőre nem jutottam vele tovább).
2. Dinamikusan növekvő/csökkenő adathalom kezelésére jó ötlet. Újabb táblában sajnos ötletem sincs, hogyan lehetne ezt megvalósítani, úgyhogy #SPILL formulák használatán gondolkodtam (kezdve mondjuk egy. UNIQUE és SORT kombóval, aztán abból továbbhaladva.
3. Bármi koncepcionális meglátás, észrevétel.
[ Szerkesztve ]
-
Fferi50
Topikgazda
válasz föccer #52291 üzenetére
Szia!
Az egyes tartományokhoz rendelhetsz felhasználókat, akik jelszóval / vagy anélkül tudják módosítani a tartalmat - lapvédelem persze itt is kell az érvényesüléséhez (Tartományszerkesztés engedélyezése menüpont).
Makróból úgy tudod a lapvédelmet "megkerülni", azaz feloldás nélkül módosítani, ha a védelem bekapcsolásakor a UserInterfaceOnly paramétert True értékkel adod meg:Sheets("akarmi").Protect Password:="PW", UserInterfaceOnly:=True
Amire figyelned kell: amint a fájlt bezárod, ez a paraméter elveszti a hatását, ismételt megnyitáskor már nem érvényesül. Így minden megnyitáskor ki kell adni a lapvédelmi parancsot a fenti módon.
A zárolt tartalmakat makróból tudod módosítani, de a felhasználók nem.
Üdv. -
föccer
nagyúr
válasz Delila_1 #52290 üzenetére
Már megfejtettem.
xlSheetVeryHidden kell nekem.
Azon gondolkodom, hogy hogyan tudom védeni egy kicsit a táblicskut. Egyrészt hogy ne barmoljanak bele, de mégis valamelyes használható maradjon. Másrészt csak az tudja használni, akit én akarok.
-
föccer
nagyúr
Még egy uccsó kérdés és egy ideig békén hagylak benneteket.
Az megoldható, hogy ha elrejtek egy lapot, akkor az ne jelenjen meg a felfedhetőek között?
Ugyanakkor makróból felfedhetőnek kell maradnia. Tehát lehet, hogy az lenne az ideális, ha ezt az elrejtés/felfedés menüt vagy funkciót tudnám kikapcsolni.
hehe, write only üzemmódban vagyok
xlSheetVeryHidden - the sheet is very hidden
While anyone can toggle between TRUE (visible) and FALSE (hidden) by using Excel's Unhide or Hide commands, the xlVeryHidden value can only be set from within the Visual Basic Editor.Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
föccer
nagyúr
válasz föccer #52285 üzenetére
Hm, asszem gordiuszi csomóként a hibakezelésben visszaíratom az elérési utat a helyére és a hibakezelésbe beraktam +-ba a napi mentés is. Így mindenképpen jó lesz.
Vagy a hiba nélküli ágon fut végig, vagy a hibakezelés ágán, miután a hibakezelés beerőszakolt valami elérési utat a B7 cellába.
Köszönöm, hogy végig gondolhattam így félhangosan
-
föccer
nagyúr
válasz föccer #52285 üzenetére
Private Sub Workbook_Open()
Dim oFSO As Object
Dim oFolder As Object
Dim oFile As Object
Dim i As Integer
Dim Fileok_szama As Integer
Dim Fnev As String
Dim Kell_e_menteni As Boolean
Dim SFnev As String
i = 0
Filok_szama = 0
Fnev = ""
Kell_e_menteni = True
SFnev = ""
Sheets("Save_log").Range("T:U").ClearContents
Set oFSO = CreateObject("Scripting.FileSystemObject")
On Error Resume Next
If Sheets("Save_log").Range("B7").Value <> "" Then
Set oFolder = oFSO.GetFolder(Sheets("Save_log").Range("B7").Value)
Else
Set oFolder = oFSO.GetFolder(Sheets("Save_log").Range("B8").Value)
End If
If Err = 0 Then
For Each oFile In oFolder.Files
If oFile.Name = Sheets("Save_log").Range("B5").Value Then
Kell_e_menteni = False
End If
Sheets("Save_log").Cells(i + 1, 20) = oFile.Name
Sheets("Save_log").Cells(i + 1, 21).Formula = "=IFERROR(MATCH(T" & i + 1 & ",M:M,0),0)"
i = i + 1
Next oFile
Filok_szama = i
For i = 1 To Filok_szama
If Sheets("Save_log").Cells(i, 21).Value = 0 Then
Fnev = oFolder & "\" & Sheets("Save_log").Cells(i, 20).Value
Kill Fnev
End If
Next
If Kell_e_menteni = True Then
SFnev = Sheets("Save_log").Range("B7").Value & Sheets("Save_log").Range("B5").Value
ActiveWorkbook.SaveAs Filename:=SFnev
End If
Else
If Sheets("Save_log").Range("B7").Value <> "" Then
MkDir Sheets("Save_log").Range("B7").Value
Else
MsgBox "Nem találom a biztonsági mentés helyét. Kérlek add meg a biztonsági mentés helyét."
Call XBUP_mentesi_hely_Valasztas
MkDir Sheets("Save_log").Range("B7").Value
End If
End If
On Error GoTo 0
End Sub
-
föccer
nagyúr
válasz Fferi50 #52284 üzenetére
Bele pakoltam egy zsáknyi hibakezelést, illetve bele építettem a napi mentésnek a kódját is.
Az utóbbit viszont úgy kellett beraknom, hogy az on error if err =0 részhez raktam be. Viszont így ha a korábban hibába fut, akkor a napi mentés nem fog lefutni.
róka fogta csuka-fogta róka esete.
Azonosítom a biztonsági mentés helyét és megpróbálok onnan file listát letölteni. Erre épül rá az on error, mert gyakorlatilag itt lehet olyan, hogy elmozgatták/törölték a könyvtárat.
Ha megtalálja a beállított könyvtárat, akkor minden szupi, belistázza a fájlokat, meghatározza és törli a felesleges tételeket. Ez után megvizsgálja, hogy a listában szerepel-e az aktuális napi mentés. Ha nem, akkor menti a kalkulált névvel, és útvonalon.
Ha hibába fut, akkor megpróbálja az alapértelmezett útvonalként saját maga mellé készíteni egy alkönyvtárat és azt beállítja elérési útvonalnak. Ha ez valamiért nem jön össze, mert érvénytelen, akkor msoFileDialogFolderPicker-el megpróbálok beszedni a felhasználótól egy valid útvonalat és onnan dolgozom tovább.
Hogyan tudom megcsinálni azt, hogy ha a hiba kezelésbe sikerült kipréselnem valahogy egy valis útvonalat, akkor újra fusson az egész kód? ha egy call-al meghívom saját magát, annak csúnya vége lehet. Bár ha a hibakezelésbe nyomom be, akkor elvileg 2. nekifutásra már nem szabadna megint behalnia. Viszont call-után visszatér és folytatja. Innen simán exit sub-al kilépek, akkor okés lesz?
Hmm, ezt a zagyvaságot, én magam sem értem
-
föccer
nagyúr
válasz Fferi50 #52281 üzenetére
Szemvillanás alatt kipucolta azokat a filokat, ami nincs benne a Save_log M oszlopában
-
föccer
nagyúr
file neve függvény O365-ben
=LET(fnev;CELLA("filename");e;SZÖVEG.KERES("[";fnev);m;SZÖVEG.KERES("]";fnev);fn;KÖZÉP(fnev;e+1;m-e-1);BAL(fn;SZÖVEG.KERES(".";fn)-1))
just for fun
-
föccer
nagyúr
Sziasztok!
VBA-ból tudok fájlt törölni?
Egy beépített biztonsági mentés funkción töröm a fejemet. Megnyitáskor ellenőrzi, hogy van-e aznapi mentés és ha nincs, akkor menti magát. Viszont hogy ne legyen tele szeméttel a régi mentéseket törölném.
aFile = "c:\file_to_delete.txt"
Kill aFile
Ez működik?
üdv, föccer[ Szerkesztve ]
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Írtad, hogy a termék kód bevitele után kikeresi a szükséges adatokat a másik munkafüzetből. Kérdés, ez milyen módon történik, makróval vagy képlettel?
Esetleg érdemes lenne megnézni, hova történik a mentés, helyi vagy hálózati fájlba?
Nincs nagyon ötletem arra, mi okozhatja a jelenséget, ha más fájlnál nincs ilyen, akkor csak ennek a fájlnak lehet olyan "specialitása" ami miatt előfordul. -
Delila_1
veterán
válasz Morphy #52272 üzenetére
KÉT kereses makród van, a régi törlendő.
A makrót a lapodhoz kell rendelni. Mikor a G1-be beírod a keresendő értéket, végrehajtódik a szűrés. Mikor kitörlőd a G1 tartalmát, "kinyitja" a táblázatot, megszűnik a szűrés:
[ Szerkesztve ]
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Morphy
csendes tag
válasz Delila_1 #52271 üzenetére
Szia!
Köszönöm szépen!
Lehet én írtam rosszul valamit, de hibát jelez.
A G1-be amit beírok, az alapján az AO oszlopban lévő Keresés fejléc alatt álló sorokba egy képlet alapján kidobja, hogy az adott szó szerepel-e a sorban. Ha igen kiírja, hogy Találat, ha nem akkor azt, hogy Nincs.A makró úgy működik, hogy ha a G1-be beírt szöveg után egy gombra kattintok (amihez a makró hozzá van rendelve) akkor szűri a "Találat"-ra az AO oszlopot.
Az tök jó lenne ha megoldható, hogy ne kelljen kattintani a gombra, hanem a szöveg bevitel után egyből keresne.
Bocsánat, hogy kicsit nehezen megy, de örülök, hogy ideáig legalább eljutottam.
-
Delila_1
veterán
válasz Morphy #52270 üzenetére
Próbáld így:
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target.Address = "$G$1" Then kereses Target.Value
End Sub
Sub kereses(keres)
If keres = "" Then
ActiveSheet.ListObjects("adatbazis").Range.AutoFilter Field:=41
Else
ActiveSheet.ListObjects("adatbazis").Range.AutoFilter Field:=41, Criteria1:=keres
End If
End Sub
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Morphy
csendes tag
Egy kis segítségre lenne szükségem, mert van egy dolog amit nem tudok megoldani.
Van egy excel táblázat nevekkel, címekkel, egyéb adatokkal. Azt sikerült megoldanom, hogy egy cellába beírva (G1) egy szót vagy szórészt megkeresi a táblázatban azokat a sorokat amik tartalmazzák azt és leszűri, hogy csak azok jelenjenek meg.
Ennek a makrónak a futtatásához egy ikont (gombot) kell megnyomni.Viszont arra nem tudtam rájönni, hogy hogyan lehet azt elérni, hogy a cella változtatása után (cellából kilépve) automatikusan induljon el a makró gomb megnyomás nélkül. Illetve ha kitörlöm a cella tartalmát akkor törölje a szűrési feltételek.
A kereses makrót szeretném futtatni, de a lenti kóddal nem tudom életre kellteni, csak gomb megnyomással.
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target.Address = "G1" Then
Call kereses
End If
End Sub
Sub kereses()
'
' kereses Makró
' mindenhol keresi a beírt szót
'
Range("adatbazis[[#Headers],[Keresés]]").Select
ActiveSheet.ListObjects("adatbazis").Range.AutoFilter Field:=41, Criteria1 _
:="Találat"
Range("M3").Select
End Sub
Előre is köszönöm a segítséget! -
Fferi50
Topikgazda
Szia!
A mentés szerintem független attól, hogy a másik munkafüzettel éppen mi történik.
Érdemes beállítani az automatikus mentést a megrendelés munkafüzetre nem túl nagy időközönként, így elkerülhető, hogy egyszerre kelljen sok adatot menteni, ráadásul az adatvesztés is minimalizálható, ha a végső mentés esetleg nem sikerülne.
Üdv. -
NGA
addikt
Egy kis segítséget kérnék ismét.
Van egy termékadatbázis egy xls fájlban, és egy megrendelés rögzítés egy másik xls fájlban. Az oka, hogy a termékadatbázis nagyon nagy, így, hogy a megrendelésnél ne terhelődjön feleslegesen, ezért amikor beviszem a megrendelésbe a termék kódját, kikeresi a másik táblázatból a nevét, árát stb.
Ez szépen működik, de előfordul, hogy néha leakad a mentés, és nem képes lementeni a megrendelés táblázatot.
Okozhatja-e az, hogy egy másik gépen meg van nyitva a termékadatbázis és abba történik javítás, bevitel? Hogy lehet ezt kiküszöbölni? -
lappy
őstag
-
Soulfly842
addikt
Sziasztok,
Excelben szeretnék egy legördülő menühöz alkategóriákat létrehozni. Hogyan lehet ezt megoldani?
Értsd pl.: A oszlop Főkategória választás, B oszlop Alkategóriákat jelenítse csak meg.
(Főkategóriából van vagy 5 db., az alkategóriákból meg vagy 15, hogy ne legyenek fals választások a B oszlopban , ezért is lenne szükség arra, hogy szűrve jelenjen meg az alkategória)
A választ/válaszokat előre is köszönöm
-
ricogsm
őstag
válasz Fferi50 #52258 üzenetére
Szia! Több heti adat bevitelét hogyan tudom megoldani a 3 oszlopban? És mondjuk a heteket megszámoznám. 1-2-3-4-5-6…. stb hét.
ugye bal oldalt a rendszámok fent sorban a jogcímek. És akkor a következő hét?Üdv
[ Szerkesztve ]
MSI GE76 RAIDER i7-11800H RTX 3080 8GB 155W TGP FHD 300Hz
-
föccer
nagyúr
válasz Fferi50 #52262 üzenetére
de nem futtatta. kimaradt a nem szócska
Köszi, nézem is
üdv, föccer
[ Szerkesztve ]
-
Fferi50
Topikgazda
válasz föccer #52261 üzenetére
Szia!
"kódjába beraktam így, de futtatta."
Most akkor futtatta vagy nem?
Egyébként ha a Listbox jobb egérgomb View Code-ra kattintasz, majd a jobb oldali lenyílóból kiválasztod a DblClick eseményt, ezt kapod:Private Sub ListBox1_DblClick(ByVal Cancel As MSForms.ReturnBoolean)
End Sub
Itt találhatsz rá egy kis helpet.
Itt pedig némi példát.Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
föccer
nagyúr
Sziasztok!
UserForm-ra kiraktam egy ListBox-ot. Hogy tudom elérni, hogy duplaclick event lefusson? Próbáltam, de nem tudtam rávenni. Az UF-nak a kódjába beraktam így, de futtatta.
Private Sub Listbox1_DblClick()
End Sub
Köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
Fferi50
Topikgazda
válasz ricogsm #52257 üzenetére
Szia!
Szerintem a legegyszerűbb egy 3 oszlopos tábla:
Dátum Jogcím Összeg
A jogcímekre csinálhatsz adatérvényesítést és akkor csak ki kell választani.
Összegnél Bevétel (+), Kiadás -
Ebből aztán csinálhatsz kimutatást, amiben sokféle csoportosítást, szűrést végezhetsz.
Üdv. -
ricogsm
őstag
Sziasztok!
Hogyan tudok létrehozni táblázatot?
Csináltam egyet egymás alá írtam az összegeket de nagyon katyvasz az egész (rendszámok alá)Autó flotta nyilvántartást szeretnék csak pár darabról van szó.
Rendszám, befizetés , kiadások, illetve tartozások.. Hogy lehet egy kockában belül a befizetés illetve a tartozást görgetni hétről hétre? 1.hét , 2.hét, 3.hét ......
Illetve szervizek és mikor történt hány km volt az autóban ez is szeretném nyilvántartani.
Sokszor van beírók egy számot azt pár hét múlva már azt sem tudom miért írtam be és mi az. - jellel jelzem a kiadást sima számmal a bevételt.
Szeretném átláthatóbbá tenni.Üdv
MSI GE76 RAIDER i7-11800H RTX 3080 8GB 155W TGP FHD 300Hz
-
NGA
addikt
Köszönöm, jól működik
-
föccer
nagyúr
Használd az INDIREKT függvényt. Pont erre találtak ki.
=INDIREKT("seged!B"&F2)
Itt a seged munkafüzet B oszlopának azon sora van meghivatkozva, ami az F2 cellába van beírva.
ps: tömbökkel is működik és nyilván beépített függvényként is. Sőt, adat érvényesítás lista paraméteréhez és a feltételes formázáshoz is be lehet nyomni
[ Szerkesztve ]
-
NGA
addikt
Egy kis segítséget kérnék.
Adott egy tábla. Itt a cellának van egy értéke XXX. A mellette levő cellába volna szükségem egy másik munkafüzetből ennek az értéknek megfelelő számú sor BXXX cellájának tartalma.
Ezt meg tudom egyszerűen csinálni?
Azaz ha a cella értéke 9, akkor az B9 cella értéke kellene. Ha 243, akkor a B243 cella értéke. -
Flowtation
őstag
A táblázat ilyen:
- az oszlopok a hónapok
- első 3 bevétel sor (típus szerint), alatta: kiadás sorok típus szerint
- két üres sor
- bevétel összesen
- kiadás összesenEz alatt még van százalékos eloszlás táblázat, de ez nem szerepel a diagramban.
Most úgy tudtam megcsinálni, hogy a bevétel értékeket (halmozott oszlop) egyszínűre állítottam és a kiadás halmozott oszlop mögött van, de szélesebbre állítva.Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
Asatru
friss újonc
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni egy feladathoz:
Van egy tobb ezer soros táblázatom, tartalmaz egy oszlopot amiben vannak ismétlések(ezek lehetnek számok és betűk is) [Azonos_elemek], azt szeretném elérni, hogy egy másik oszlopban az azonos elemek kapjanak egy egyedi számot. [Egyedi_azonosító].
Mellékelek egy példa képet.
Köszönöm szépen ha tud valaki segíteni! -
Asatru
friss újonc
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni egy feladathoz:
Van egy több ezer soros táblázatom, amelynek két oszlopa van: Azonos_elemek és Egyedi_azonosító. Nem tudom létezik-e olyan képlet amellyel Azonos elemek oszlop kapna egy egyedi_azonosítót?
Mellékelek egy példa képet.
Köszönöm a segítséget! -
Emod
kezdő
válasz Flowtation #52247 üzenetére
Szia!
Most nem teljesen egyértelmű az adatok elrendezése. Gyorsan osszedobtam:
A oszlop értékei: bevétel, kiadás
B oszlop értékei: munkadíj, egyéb, szülők stb
C oszlop: összegekÉn először csinálnék egy új sort a teljes bevételnek is.
Utána egy kimutatás táblázatban tengelynek A, Jelmagyarázatnak B, Értékekhez pedig C.
Munkadíj, egyéb, szülőket ki lehet szedni, csak a szum marad és a kiadás típusai. Az elején egy fejléccel lehet átláthatóbb lesz az egész vagy táblázatban (ctrl + t). -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Van egy bevétel kiadás táblázatom. A bevétel 3 sorból tevődik össze (munkadíj, egyéb, szülők) a kiadás pedig több sorból (pl. rezsi, tankolás, kaja, stb.) Szeretnék csinálni egy diagramot ebből úgy, hogy a bevételek legyenek egy oszlop, a kiadások is egy oszlop, de azok szín szerint eltérően "egymásra rakva", hogy látszódjon mi mennyibe kerül. Tehát a bevétel mintha egy összeg lenne, de a kiadások pedig külön-külön. Remélem érthetően írtam le.szerk: igazából addig eljutottam, hogy a bevételek elsődleges tengely, a többi másodlagos és mind halmozott oszlop, bár nem tudom jó-e így? Viszont nincsenek egymás mellett, mintha egyik "feljebb" lenne mint a másik.
Lehet ilyet csinálni szerintetek?[ Szerkesztve ]
Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz andreas49 #52244 üzenetére
Szia!
Akkor nem kell a Val függvény szerintem.
Van / vagy csinálsz - a munkalapon egy listát a számokból egy tartományban. Ezt rendezed növekvő vagy csökkenő sorrendbe, ahogy szeretnéd.
A makróban pedig végigmész a tartományon pl. így (a lista a lista nevű munkalap A oszlopában van):for xx=1 to Sheets.Count-1 Sheets("lista").Cells(xx,1).Text.Move before:=Sheets(xx):Next
Ez működik növekvő és csökkenő sorrend szerint is, ahogyan a listát rendezed a makró indítása előtt -- ill. a rendezést is beleteheted a makróba.
Fontos, hogy a listát tartalmazó munkalap névvel legyen a tartomány előtt, mert ha közben elmozdul, a sima cella az aktuális munkalapra fog mutatni, amiben ki tudja milyen érték van az adott helyen.
Ha külön munkalapon van a munkalap számlistád azt el is rejtheted.
Üdv.[ Szerkesztve ]
-
Fferi50
Topikgazda
válasz chris-v #52237 üzenetére
Szia!
Ha nem kell a %-ot látni, akkor beírod egy semleges cellába pl. 0,9. Kijelölöd a cellát.
Ezután kijelölöd a számokat tartalmazó cellákat és irányított beillesztés - szorzás.
Ezután a segédcellát törölheted.
Ámbár a képletek megfelelően címezve általában húzhatók, sőt villámkitöltéssel is "sokszorosíthatóak".
Ha pl. a D oszlopban egymásután vannak a termékek árai, akkor az =D3*0,9 képlet húzható lefelé az új ár oszlopában - vagy villámkitöltés.
Helyedben én csinálnék egy cellát az engedmény mértékének és akkor azt az egy cellát módosítva minden ár megváltozna:
=D3*$X$1
Itt figyelj az X1 cella (engedmény) rögzítésére ($-os cím).
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
válasz andreas49 #52236 üzenetére
Szia!
A munkalapok nevei szövegek (akármi is a létrehozás forrásformátuma)! Ezért a rendezés során számmá kell alakítanod:
Ha csak számokból áll a lap neve, akkor pl. Val(sheets(1).Name) < Val(Sheets(2).Name)
(vagy sorbamész a számlistádon és a listának megfelelő helyre teszed munkalapot.)
Üdv. -
chris-v
senior tag
Sziasztok!
Egy viszonyleg egyszerű problémát kellene megoldanom, de kicsit elakadtam.
Van egy ár listám, amiből szeretnék egy újabb ár listát készíteni más árakkal. Viszont nem akarom egyesével átképletezni minden értéket.
Tehát: egy meglévő excel lapon lévő szám értékeit szeretném átmásolni egy másik lapra úgy, hogy az értékeket mondjuk 10%-al csökkentem.
Arra gondoltam, hogy másolom a munkalapot, végül is úgy olyan mintha egy üres lapra másolnám az értékeket. Majd itt kijelölöm a számokat tartalmazó cellákat és a képleteknél kiválasztom azt a képletet, amivel mindjárt tudok csinálni egy szorzást, mintha egyesével képletezném Pl: "=D3*0,9" csak ezt egy kattintással.
Van ilyen megoldás?
Mert a képletek függvények beszúrásánál a Mat. és trigonom. -on belül a szorzat függvény nem vezet megoldásra. Vagy tök rossz helyen keresgélek?
"Roads? Where we're going we don't need roads!"
-
andreas49
senior tag
válasz Fferi50 #52235 üzenetére
Szia Feri,
Akár számként, akár általánosként van definiálva a mező, akkor is a fenti kép szerint rendezi a munkalapokat. A munkalapok létrehozása számként lévő lista alapján VBA-ból történik.HONOR Magic5 Pro - Huawei P30 Pro 8/128 GB - Xiaomi MI Note 10 Pro - Huawei Mate 10 Pro
-
Fferi50
Topikgazda
válasz detroitrw #52226 üzenetére
Szia!
"ha beirok egy szamot nem tortenik semmi"
Miért is történne? ez nem eseménykezelő, csak egy sima makró.
Ha beírtad a számot, el kell indítani a makrót a Bővítmények - makrók - myFunction-ra kattintva. Illetve a makrók kezelésében rendelhetsz hozzá billentyűkombinációt.
(Írtam is ezt korábban...)
Üdv. -
vamzi
senior tag
Sziasztok,
Szerintetek hogyan tudnám az alábbi problémát excelben megoldani?
Egy cellába maximum 40 karakter kerül és a karakterláncban balról jobbra egy mintát keresek:
a = betű
n = szám
x = betű/számA keresett minta:
nxann-nnnnaaxxnnnEredmény: a mintára illeszkedő leghosszabb karakter sorozat karaktereinek a száma:
12A34-5678CD --> 12
12A34-5678CD1 --> 13
12A34-5678CD01 --> 14
12A34-5678CDEF1 --> 15
12A34-5678CDEF01 --> 16
12A34-5678CDEF001 --> 17
12A34-56783482JF4DFGDJK45389FDJR --> 10Az első 10 karakter minden esetben ugyan az, ha mégsem, akkor nem vizsgálom mert hibás adat.
Köszi, ha tudtok segíteni.
-
Delila_1
veterán
Sub Torles()
Dim ter As Range, v
Set ter = Application.InputBox(prompt:="Add meg a területet", Type:=8)
v = MsgBox("Bizti?", vbYesNo, "Kérdés")
If v <> 7 Then Range(ter.Address).ClearContents
End Sub
Közben már megírtam a makrót.Sub Torles_1()
Dim ter As Range, v
Set ter = Range("B10:D12")
v = MsgBox("Bizti?", vbYesNo, "Kérdés")
If v <> 7 Then Range(ter.Address).ClearContents
End Sub
A Set sorban a saját törlendő területet add meg!
[ Szerkesztve ]
-
andreas49
senior tag
Van egy VBA-m, de nem egészen azt az eredmény adja, mint amit vártam volna
A helyes sorrend ez lenne: 1,2,3, .. vagy vissza is 3,2,1
Akkor jó a sorrend, ha 01, 02, 03..a lap nevek szerepelnek. Köszi
a segítséget előre is.
Lehet ezt erre módosítani?
Sub Munkalapok_ABC()
Dim i As Integer
Dim j As Integer
Dim iAnswer As VbMsgBoxResult
'
' Prompt the user as which direction they wish to
' sort the worksheets.
'
iAnswer = MsgBox("A lapok rendezése növekvő sorrendben?" & Chr(10) _
& "A Nem gombra kattintva csökkenő sorrendben rendezheti", _
vbYesNoCancel + vbQuestion + vbDefaultButton1, "Sort Worksheets")
For i = 1 To Sheets.Count
For j = 1 To Sheets.Count - 1
'
' If the answer is Yes, then sort in ascending order.
'
If iAnswer = vbYes Then
If UCase$(Sheets(j).Name) > UCase$(Sheets(j + 1).Name) Then
Sheets(j).Move after:=Sheets(j + 1)
End If
'
' If the answer is No, then sort in descending order.
'
ElseIf iAnswer = vbNo Then
If UCase$(Sheets(j).Name) < UCase$(Sheets(j + 1).Name) Then
Sheets(j).Move after:=Sheets(j + 1)
End If
End If
Next j
Next i
End Sub[ Szerkesztve ]
HONOR Magic5 Pro - Huawei P30 Pro 8/128 GB - Xiaomi MI Note 10 Pro - Huawei Mate 10 Pro
-
huan
őstag
-
Fferi50
Topikgazda
válasz detroitrw #52221 üzenetére
Szia!
Az alábbi kódot másold be a Google sheetbe:function myFunction() {
var spreadsheet = SpreadsheetApp.getActive();
Var xx = spreadsheet.getNumSheets()
var uzenet=' '
Var yy = 1
for (var yy=0; yy< xx ;yy++) {
if (spreadsheet.getSheets()[yy].getRange("B2").getValue() > 0){
if (uzenet> " "){
uzenet=uzenet + ', ' +spreadsheet.getSheets()[yy].getName()
} else {
uzenet=spreadsheet.getSheets()[yy].getName()
}
}}
if (uzenet > ' '){
uzenet= uzenet + ' munkalapon van adat' }
else { uzenet='Nem találtam adatot'
}
// console.log(uzenet)
Var htmlApp = HtmlService
.createHtmlOutput (uzenet)
.setTitle('Google munkalapok')
.setWidth (250)
.setHeight(300);
SpreadsheetApp.getActiveSpreadsheet().show(htmlApp);
}
A bővítmények menücsoportból válaszd az AppScriptet:
Ezután a megjelenő megjelenő pár sort írd felül vagy töröld ki, majd másold be a fentieket. Így kell kinéznie:
Ezután mented és visszatérsz a Google Sheethez.
A bővítmények Makrók menüpont alján meg fogod találni a myFunction makrót - rákattintva elindul. A Makrók kezelése menüpontban rendelhetsz hozzá billentyű kombinációt.
Ha nem találnád a makrók között, akkor a Makró importálása menüponttal tudod a kódból beimportálni.
Remélem, sikerrel jársz és erre gondoltál.
Üdv. -
detroitrw
addikt
Koszi.
Annak beallitasa nem lenne problema, de az az excel 12 fulbol all es jo lenne, ha anelkul kapnank ertesitest, hogy az adott fulet megnyitjuk.
Egy ideig biztos mukodne annak a csekkolasa, de tuti par het/honap mulva ismet a feledesbe merul -
detroitrw
addikt
Sziasztok!
Google drive alatt levo excel-t be lehet ugy allitani, hogy 1 cella erteket (fül: dokumentum; cella: B2) figyelve valami figyelmeztetest (pl. felugro ablak) kuldjon?
A figyelés szempontja az lenne, ha az adott cella erteke nagyobb mint 0 akkor a cella erteket kiirja es, hogy "Lejárt dokumentum".Elore is koszonom a segitseget
-
Delila_1
veterán
válasz Talala #52212 üzenetére
Megadhatod, hogy csak egy kijelentkezés gombbal lehessen bezárni a formot.
Ebben a másodikban kell megadnod, hogy milyen megadott adatok esetén lépjen tovább, vagy zárja be az applikációt.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Talala
senior tag
Sziasztok!
Van a munkahelyemen egy excel fájl, amibe bizonyos alkatrészek futási idejét, illetve cseréjét követjük nyomon. A munkalap megnyitásakor felugrik egy ablak, ahol meg kell adni egy felhasználót és egy jelszót majd a belépés (button4) gombra kattintani
Azt szeretném elérni, hogy csak jó adatok megadásakor lépjen tovább a következő lapra. Bármi más vagy üres mezők esetén zárja be az ablakot. Vagy egy másik lapra ugorjon tovább, ez már részlet kérdés csak.Az elképzelés ez lenne. (emlékezetből írom, lehet a cím nem stimmel)
Communicationbuttom4 Click ()
nev =Box1.value - felhasználó mező, ez egy legördülő menü.
jelszo = Textbox1.text - jelszó mező
if nev = Techikus and jelszo = 1 then
Application.quit
else
me.hide
from1.show
end if
end sub
Bárhogy alakítom ezt a feltétel rendszert, ha bármi szerepel a felhasználó név és jelszó mezőkben, már tovább enged.Tudnátok segíteni?
-
föccer
nagyúr
válasz föccer #52209 üzenetére
Simán megette
Köszi, amire leírtam végig gondoltam, megírtam, működik
Sheets(Cel_WS).Cells(Akt_sor, i).Value = Sheets(Forras_WS).Range(Sheets("Segédszámítás").Cells(i, 24)).Value
-
föccer
nagyúr
válasz Fferi50 #52207 üzenetére
Szomorú.
Gombonyogatás non user friendly egységsugarú felhasználónál.
Másik kérdés. Egészen biztos hogy könnyen megoldható, de rettenetesen hulla vagyok
Egy számoló sablonról kell lementenem annak tartalmát, hogy később visszatölthető legyen a nyomtatási sablonra. (bizonylat kezelős)
Cel_WS-re megy szépen sorba egymás mellé. Ha alapadatokra felsorolom azoknak a celláknak a címét, ahonnan ki kell szedni az adatokat, és egy for ciklussal dolgozom fel, akkor a Range meg fogja enni ha a paraméterként nem "L5" kerül, hanem egy cella hivatkozás, valahogy így:
For i = 1 to 270
Sheets(Forras_WS).Range(Sheets("alapadatok").Cells(i, 1)).Value
Next
Ezt kellene kiváltani. Alapadatokban is az első sortól lennének az adatok, nyilván.
Sheets(Cel_WS).Cells(Akt_sor, 1).Value = Sheets(Forras_WS).Range("L5").Value
Sheets(Cel_WS).Cells(Akt_sor, 2).Value = Sheets(Forras_WS).Range("S5").Value
Sheets(Cel_WS).Cells(Akt_sor, 3).Value = Sheets(Forras_WS).Range("B7").Value
Sheets(Cel_WS).Cells(Akt_sor, 4).Value = Sheets(Forras_WS).Range("C7").Value
...
...
[ Szerkesztve ]
-
eszgé100
őstag
Sziasztok!
Azt szeretnem kerdezni, hogy meg tudom-e keresni a negativ szamokat az alabbi kepen lathato sorrendben?
A1 cellaba szeretnek egy kepletet, ami megadja az elso negativ szam oszlopat.Feladat, hogy a megtalalom eloszor -522-t, A1 cella erteke "B", majd miutan elvegeztem bizonyos feladatokat es az a szam pozitvva valik, akkor talalja meg a -254-et , A1 cella erteke meg mindig "B", majd -16, ahol A1 cella mar "C", majd -417.6, ahol A1 erteke "G" es igy tovabb.
Elore is koszonom
"-Meddig tart a játék? -Amíg mindenkinek ki nem verik a fogát..."
-
Fferi50
Topikgazda
-
föccer
nagyúr
Egy O365-ben készült xlsm-et rá lehet valahogy venni, hogy a teljes funkcióval fuson egy régebbi verzión (talán 2013).
Van benne jó néhány tömbfüggvény a 365-ből (SZŰRŐ, EGYEDI), ami alapból nem fog menni régi verzióban. Nincs valami olyan formátum, amivel a régi verzióban megnyitva mégis munkára bírható?
UDF-ként bele menteni valahogy azt a pár függvényt, vagy bármi.
Köszi
üdv, föccer
Új hozzászólás Aktív témák
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Újévi kedvező ár!
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest