- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Delila_1
veterán
Három segédoszlopot használok, ideiglegesen (E:G).
Az E:G tartomány képleteit össze lehet vonni a B és C oszlopokban, de így látod, mi alapján készült a B és C.
Mikor kész, a két utóbbi oszlopot másolod, és értékként beilleszted a képletek helyére. Az eredeti A oszlopot törölheted.
-
zés01
csendes újonc
Sziasztok!
A következő problémához szeretnék segítséget kérni.
Egy adott cellában szerepel a születési hely és az idő.( vagy fordított sorrendben.) csak szóközzel van elválasztva a két adat. pl.1900.12.05 Budapest vagy Pécs 2000.01.2. Szeretném a születési helyeket kimásolni egy külön oszlopban van erre lehetőség?
Köszi! -
Fferi50
Topikgazda
Szia!
"=SUMIF($D$2:$D$15000;$D35087;$H$2:$H$15000)"
Kétlem, hogy ez lenne ott a képlet. A tartománycím végéről biztosan lemaradt egy 0, (a makró szerint 150000). Ez valószínűleg elírás itt.
Az utolsó sor pedig biztosan nem a 35087. Hogyan állapítod meg az usor változó értékét?
Ha ezt a képletet:=SUMIF($D$2:$D$150000;$D2;$H$2:$H$150000)
beírod az N2 cellába, majd lehúzod (bár ha táblázattá alakítottad, elvileg automatikusan lehúzódik), akkor látod a helyes képletet az utolsó sorban. Ezután csak azt kell másolnod tovább lejjebb.
Üdv. -
Traxx
őstag
Sziasztok!
Lenne egy eléggé komplikált táblázatom, ami nem úgy számol és ír fel adatokat, ahogy kellene, és nem nagyon látom az okát. Így néz ki a fájl; az érzékenyebb adatokat kivettem, de azok nem is igazán relevánsak:
Itt az N oszloppal lesz igazán a gond. A táblázat úgy működik, hogy egy makró a jó darabokat kódonként összegzi, és felírja az adott cellába, de ahogy pl. a 35165-176-es sornál látható, ez nem történik meg. Nem adja hozzá az aktuális jó darabot. Vagyis egy alkalommal felírja, utána nemA rögzítést, illetve a felírást makró végzi. Az N oszlopban lévő utolsó cella makrós képlete:
.Cells(usor, "N") = "=SUMIF($D$2:$D$150000,$D" & usor & ",$H$2:$H$150000)"
A táblázat utolsó cellájába ez kerül bele:
=SUMIF($D$2:$D$15000;$D35087;$H$2:$H$15000)Mit gondoltok, mi mehet félre?
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
BagyiAti #53889 üzenetére
Szia!
Ha teljes dátum van a két cellában, akkor a képlet:=(B1-A1)*24*60
Ha csak az időrész van benne, akkor pedig így:=HA(B1<A1;1-A1+B1;B1-A1)*60*24
Egy kis magyarázat:
A dátum/időt az Excel számként használja, az egész rész a napokat jelenti, a törtrész pedig az időt. (Egy nap pedig 60*24 percből áll.)
Ezért ha teljes dátum van, akkor a dátum/idő folyamatosan növekvő érték, így a kivonás működik.
Ha csak időrész van ott, akkor azt kell alkalmazni, hogy az idő az 1-ig eltelt (előző nap), illetve az 1-től eltelt (következő nap) idő összege.
Természetesen az eredménycella formátuma szám kell legyen.
Üdv. -
BagyiAti
tag
Sziasztok,
Van egy képletem, ami két időformátumú cellát kivon egymásból, majd az eredményt percben adja meg:
=(ÓRA(E21)*60+PERCEK(E21))-(ÓRA(D21)*60+PERCEK(D21))
A problém az hogy ha "éjszakai intervallum" kerül a két cellába, akkor a matek nem lesz jó, mert pl. E21= 5:00 D21= 23:00 akkor az eredmény mínusz 1080 perc, pedig az ugye nettó 6 óra azaz 360 perc.
Valami ötlet? -
tomi_x
tag
Szia !
Az 1. és a 2. pontban leírtakat javítottam.
Így már tökéletes lett minden.
A file méret nincs 1 MB.Köszönöm a segítséget.
üdv
tomi -
Delila_1
veterán
válasz
tomi_x #53880 üzenetére
Az Fferi által leírtakon kívül találkoztam olyan fájllal, ahova a felhasználó régebben csatolt egy halom képet, majd az ezeket tartalmazó oszlopokat törölte. Csodák csodája, hogy a képek megmaradtak, de nem látszottak, mert a szélességük 0 pont értékű lett.
Itt is a jó öreg F5-ös ugrás menü segített. Irányított, objektumok. Ez az összeset kijelölte, a Delete billentyű pedig mindet egyszerre törölte. A fájl mérete kicsire zsugorodott, a műveletek villámgyorsak lettek.
-
föccer
nagyúr
válasz
Fferi50 #53884 üzenetére
Pár óra szokott lenni.
Igazándiból 35 üzemben, üzemenként néhányszáz összetételen fut végig egy elemzés, adatösszesítés, még pár tucat mellékszámolás. 1 tétel meglenne gyorsan, de több ezer tétel van.
Üzemenkétn pdf riport mentés, biztosnági másolatok készítése. Új üzem, betöltő adatfájl megnyitása, onnan kiolvasni a szükséges adatokat, vissza adminisztrálni, hogy milyen időbélyeggel vettem ki az adatot, visszamenteni, újra futtatni az elemzést, menteni az eredményeket.
Egyszerű, de dög unalom.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
tomi_x #53880 üzenetére
Szia!
A sok számításon kívül előfordulhat a következő is:
1.A képleteid jelentős része egész oszlop /ritkábban de előfordulhat sor) hivatkozást (Pl.A:A) tartalmaz, ami beírásnál kényelmes, de számításnál igencsak időigényes (milliós nagyságú a sorok száma az új verziókban).
Erre megoldás a teljes oszlop helyett egy várhatóan előforduló legnagyobb terület használata (pl. A1:A50000) a képletekben.
2.Problémát szokott még okozni - és a méret erre is utalhat - ha olyan területek vannak, amelyek ugyan nem használatosak de valamilyen korábbi cselekmény miatt benne vannak a munkalapokban. Pl. egy formázást vagy bármi mást tartalmaz, valamerre a munkalapon.
Erre úgy derithetsz fényt, ha az F5 funkcióbillentyű párbeszéd panelján az irányított gombot benyomva utána kiválasztod az utolsó cella opciót. Ha nem az érvényes adataid végére ugrik, akkor az így már felesleges sorokat/oszlopokat törölve csökken a fájl mérete és nagy eséllyel gyorsul is a számítás.
3.Adatbevitelkor (kivéve, ha rögtön szeretnél számítási eredményt látni) érdemes kikapcsoni az automatikus számolást - Képletek - számolási beállításoknál megtalálod, majd amikor végeztél visszakapcsolni.
Üdv. -
föccer
nagyúr
válasz
tomi_x #53881 üzenetére
Jó eséllyel rengeteg számítás, tömbképlet, és implicit képlet van benne (indirekt, index pl). Ezek baromira meg tudják nyújtani a számítás menetét.
Én az ilyen problémákat úgy szoktam kezelni, hogy felmakrózom az elemzési feladatokat (pörgetem a paramétereket, az eredményeket kimentem egy temp munkalapra). Elindítom este és reggelre szépen megcsinál mindent.
Ha nagyon összetett és nagyon nagy számú számítást kell végezni, azzal nem lehet nagyon mit csinálni. Vagy optimalizálod a műveletek számát, vagy erősebb vasat kérsz a főnöktől.
Én így kaptam egyedülégént a hazai cégcsoportban 64 bites office-t. Mindenki csak 32 biteset kap.
-
tomi_x
tag
Sziasztok !
Segítséget szeretnék kérni.
Adott egy munkafüzet, benne 12 db munkalappal.
Mérete 36 MB.
A probléma, hogy borzalmasan lassú.
Megnyitáskor is és használatkor is.
Amikor adatot viszek fel, az alábbi látható a jobb alsó sarokban:
A file a sharepointon van, de ha a helyi lemezre lementem akkor is ugyanez a helyzet.
A feltételes formázásokat töröltem belőle, az se segített.
Van esetleg valakinek ötlete ?Köszi
tomi -
karlkani
aktív tag
válasz
Fferi50 #53877 üzenetére
Sajnos ki kell egészíteni a képletet. Ha üres valamelyik cella, ami alapján szűrne (J1, K1), vagy nincs egyezés, #SZÁMÍTÁS! az eredmény.
=HAHIBA(SZŰRŐ(SZŰRŐ(A1:D4;ÉV(A1:A4)=J1);HÓNAP(INDEX(SZŰRŐ(A1:D4;ÉV(A1:A4)=J1);0;1))=K1);"")
Így már korrektül működik ez a megoldás is...
Ha elég lenne az egyik feltétel alapján szűrni (VAGY), akkor összeadást kell alkalmazni.
=SZŰRŐ(A1:D4;(ÉV(A1:A4)=J1)+(HÓNAP(A1:A4)=K1);"")
Ezt csak érdekességképp, hátha jó lesz valakinek, valamikor.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
karlkani #53876 üzenetére
Szia!
Igen, látom, hogy csak egy feltétel szerint tud szűrni. Így nem bug, csak kevésbbé hasznos.
Több ÉS feltétellel megy az általad javasolt szorzós szerkezet, ami egyszerűen áttekinthető.
Azért "bonyolultabban" is megoldható, kétszeres szűrővel:=SZŰRŐ(SZŰRŐ(A1:D4;ÉV(A1:A4)=J1);HÓNAP(INDEX(SZŰRŐ(A1:D4;ÉV(A1:A4)=J1);0;1))=K1)
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
karlkani #53872 üzenetére
Szia!
Szerintem ez egy jó nagy bug, teljesen ellentétes a szűrő működési elvével. A "lépésenkénti" kiértékelésnél látszik, hogy az első feltétel HAMIS, HAMIS,IGAZ,IGAZ értékű, míg a második kiértékelése IGAZ,IGAZ,HAMIS,HAMIS vagyis nincs mindkét feltételnek megfelelő sor.
Érdekes, hogy ezt eddig senki nem vette észre.
Jelezni fogom a MS felé, úgy gondolom, mert ez így abszolút nem megfelelő.
Üdv. -
-
karlkani
aktív tag
válasz
Fferi50 #53869 üzenetére
Kipróbálnád, hogy J1-be 2025-öt írsz? Nálam hozza a 2025-ös dátumokat (Excel 2021, de gondolom a Google Táblázatok is hasonlóképp működik), függetlenül, hogy hónapnál 12 szerepel. Ellenben ez a képlet már csak akkor ad eredményt, ha mindkét feltétel teljesül.
=SZŰRŐ(A1:D4;(ÉV(A1:A4)=J1)*(HÓNAP(A1:A4)=K1);"")
-
repvez
addikt
válasz
Fferi50 #53867 üzenetére
valami hasonlóval próbálkoztam, de ezzel nem tudom, hogy tudok a feltételt beállítani, ha az egyik munkalapon dátumként egy cellában van az érték, mig a másikon meg csak azt adom meg ,hogy melyik év melyik hónap legyen átmásolva.
Illetve nem látom , hogy itt hol lenne a dinamikus cellabeviteli rész, itt már a képletbe meg kell addni a feltételt, tehát , hogy melyik honap érdekel, nem egy cellában modositható az érték ,ha jol látom és értem. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
repvez #53866 üzenetére
Szia!
Szerintem AUTOFilter az alapadatoknál a B oszlopon, majd az eredményt átmásolod a másik munkalapra. Igaz, ez kézi munkát igényel.
De van a Google Sheetben FILTER függvény is, amivel ki tudod választani. Valószínűleg az évet és hónapot külön segédoszlopba kell kivenned az adatokból. [link] egy kis help.
A dátumokkal lehet kísérletezned kell a megfelelő egyezőség érdekében - a dátum számként van tárolva, ha szövegesnek látod, akkor viszont lehet szöveg és szám is. Ezt mindenképpen ellenőrizd.
Üdv. -
repvez
addikt
google sheetben tud valaki ötletet adni, hogy hogy lehetne dátumra szűrni?
Nem az egyszerű szűrő funkcióra gondoltam, hanem ,hogy van egy munkalap azon vannak adatok A-H oszlopig. Á B oszlopban van a dátum .
És azt szeretném , hogy egy másik munkalapra ki tudnám válogatni az értékeket amik ugyan abban a hónapban voltak bejegyezve.
Próbáltam Vlookup és filterrel meg if függvénnyel is de nem akart működni.
Röviden az adat munkalapon beírom, hogy melyik év és hónapot szeretném, akkor a vásárlások munkalapról átemeli az összes olyan sort A-H ig ami megfelel annak az időtartamának, amit a vásárlások B oszlopában lévő dátumból tud kikeresni. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
hunniaa #53864 üzenetére
Szia!
Ha 0365 van nálad, akkor a B10 cella képlete:=SZÖVEGFELOSZTÁS(SZÖVEGELŐTTE(SZÖVEGUTÁNA(FKERES(Gyártmánylap!B3;Összetevők!$A$2:$C$51;2;0);"Összetevők: ";;1);"*");;", ")
Mielőtt a képletet beírod, töröld ki a B10 cellától lefelé a B20-ig azt ami most ott van - az érvényesítést beleértve! - továbbá szüntesd meg a cellák egyesítését!
Ezután ha változtatod a B3 cella értékét, automatikusan megjelenik az összetevők listája és a képletek értéke az adott cellákban.
Arra figyelj, hogy az elnevezések ugyanolyanok legyenek mindenütt, hogy megtalálja a képlet azokat.
Üdv. -
hunniaa
újonc
Sziasztok!! Ismét kérnék egy kis segítséget a fagylalt táblázatomhoz. A "Gyártmánylap" lapon kiválasztom, hogy Puncs fagyi és bedobálja a különböző értékeit a különböző lapokról. Igazából a nagy részét már megoldottam, csak arra lennék kiváncsi hogy van-e olyan opció(képlet,makró), hogy csak azokat a Felhasznált alapanyagokat dobja be amit tartalmaz is, mert most jelenleg egyesével választom ki mit jelenítsen meg (tudom fejből mibe mi van) és úgy dobálja be a súlyokat és az alapanyag összetevőit. Előre is köszi!
Fagyi lap.xlsx -
KovyZoly
tag
Sziasztok
Egy egyszerű feladatra kellene nekem megoldás, de számomra bonyolult, elsőre nem találtam függvényt rá, ezért segítséget kérek.
Szóval, kiegészíteném a rezsiszámolásos táblázatomat egységárral, de mivel rezsivédett mennyiség felett fogyasztok, így két árral kellene számolnom.
Olyan függvény kéne nekem, ami az aktuálisan elfogyasztott tegyük fel 450 kWh-t felszorozza 210kWig 36Ft-tal, az afeletti részt 70Ft-tal. Létezik erre egyszerű függvény, vagy ehhez már kéne makró, vagy inkább számoljam ki manuálisan?
Excel verziót nem tudok mondani, Google Drive-ban szoktam megnyitni telefonról, illetve számítógépről.Előre is köszi
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
gycs02 #53859 üzenetére
Szia!
Sajnos ötletem sincs.
Illetve esetleg eseménykezelő makróval előidézni a frissítésre vonatkozó felhívást.
Mivel csinálod a forrásra hivatkozás megváltoztatását? Ha makróval, akkor abba ezt is bele lehetne tenni.
Nem hiszem, hogy feltétlenül kell az MS számára a fájl, elég sok expert van náluk, akik a szabatos leírásból tudnak következtetni és ötletet adni.
Üdv. -
gycs02
tag
válasz
Fferi50 #53858 üzenetére
Szia!
Kicsit felületes volt a hibaelhárítás.
Ugyanis így nem bizonyítható, hogy a bővítmény miatt volt a hiba. Benne kellett volna hagyni, s csak csmód alatt elmenteni, s akkor lett volna biztos.
Remélem, nem kell sok fájloddal végigcsinálni a "tisztogatást".
Sajnos összetettebb a probléma.
Most már nincs bekapcsolt bővítmény, megnyitom a fájlt csmódban, majd elmentem. Ha ezután normál módban megnyitom, feldobja a frissítés ablakot. Megnyitom, majd mentés másként, az így létrejött új fájl ugyan úgy nem frissít, az alapfájl igen. Ha az alapfájlt másolom, a másolt nem frissít, az alap igen. Ha az alapfájlt helyben átnevezem, nem frissül, de ha visszanevezem igen. Több variációt nem akarok kipróbálni.
S az a gond, hogy az alapfájlból vagy átnevezéssel vagy mentés másként-l minden hónapban új fájlt kell készítenem.
Talán be kellene jelenteni hibaként a MS-nek.
Biztos kellene nekik a fájl, de az szupertitkos, s aki belenéz az így jár: [link]
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
gycs02 #53857 üzenetére
Szia!
Legalább valamilyen részeredményt elértél. De azért Redmond is megéri a pénzét. Igaz, nem szoktak sietni a bugok (mert ez bizony igencsak az) megszüntetésénél. Mi az, hogy bővítmény esetén funkciók szünnek meg, ráadásul figyelmeztetés nélkül (jó, ez egy költői kérdés volt).
Remélem, nem kell sok fájloddal végigcsinálni a "tisztogatást".
Talán be kellene jelenteni hibaként a MS-nek.
Üdv. -
gycs02
tag
válasz
Fferi50 #53835 üzenetére
Szia!
Beleástam magam egy kicsit, lehet így kellett volna kezdeni, s nem egyből a könnyebb utat választani. Elvileg megtaláltam a megoldást:
[link]
De azt tapasztalom, hogy hiába kapcsoltam ki az egyetlen engedélyezett bővítményt, csak azon fájloknál szűnik meg a hiba, amiket előtte csökkentett módban megnyitok.
Esetleg ennek kiküszöbölésére valami ötlet? -
-
twingos
tag
Ez igaz.
Bár egy megoldás jó lenne, csak próbáltam finoman fogalmazni.
365 amúgy.
Lehet én vagyok az ügyetlen, de eddig egyik képletet sem tudtam életre kelteni sajnos.
Kicsit átírtam, ezzel működik.
=HELYETTE(KÖZÉP($A2;SZÖVEG.KERES(B1;$A2)+HOSSZ(B1)+2;4);" ";"")
Ránéznétek kérlek, hogy helyes e ez így?
Köszönöm szépen -
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Ezek a függvények csak O365-ben vannak..
Nem tudjuk, hogy milyen verziót használ a kérdező.
Így lenne jó a képlet szerintem a kisbetű/nagybetű miatt:=SZÖVEGELŐTTE(SZÖVEGUTÁNA($A2;B$1&":";;1);" ")
De a szövegben elő(nem?)forduló szóközök miatt ez is és a korábban adott képletem is módosításra szorulhat.
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
twingos #53840 üzenetére
Szia!
Próbáld ezt a képletet a B2 cellába:=HELYETTE(KÖZÉP($A2;SZÖVEG.KERES(B$1;$A2)+HOSSZ(B$1)+1;4);" ";"")
A címzésnél figyelj a $ -ra. Így a képlet húzható jobbra és lefelé is.
Ez minden magyar verzióban műxik. Angolban a megfelelő angol függvénynevek kellenek és az elválasztójel is vessző.
A HELYETTE függvény azért kell, hogy a nem után ne maradjon szóköz.
Üdv. -
twingos
tag
Sziasztok,
Szeretnék segítséget kérni.
Van egy táblázatom, amiben A1,B1,C1 stb cellában ömlesztett szöveges adatok vannak.
Szeretném, ha az alma, körte, citrom válaszát (ami lehet igen vagy nem válasz) a mellette lévő cellákba kirakná.
Engem csak a válasz érdekelne, hogy igen vagy nem.Az előtte és utána lévő karakterszámok változnak.
Tudnátok erre kérlek javaslatot adni, hogy tudnám ezt megoldani?
Köszi szépen előre is -
karlkani
aktív tag
Adott sok dátum egy .pdf-ben. Ezeket bemásolva Excelbe szerettem volna dátummá alakítani (számolni akarok velük) szövegből oszlopok funkcióval, az augusztus nem tetszik neki, hogy rohadna meg...
Képlettel, majd értékké alakítással megoldottam.
-
gycs02
tag
válasz
Fferi50 #53817 üzenetére
Szia!
Még mindig nem sikerült úgy leírnom, hogy megérthető legyek.
. A videó lenne jó, de hátha egy kép is megteszi. Jobboldali táblázat "b" oszlopban láthatók az "a" oszlop képletei, természetesen = jel nélkül. Ha meg van nyitva mindkét táblázat, akkor természetesen ha átírom a baloldali táblázat "a" oszlopában az értékeket frissül a jobboldali táblázat. Ha csak baloldali van megnyitva, módosítok benne, majd "rányitom" a jobboldalit frissül. Ha módosítok a baloldaliban, mentem és bezárom, majd megnyitom a jobboldalit, akkor amíg rendesen működött feljött egy ablak, hogy a táblázat csatolásokat tartalmaz, szeretné frissíteni? Na ez az, amit nem dob fel, s nem is frissülnek fel az adatok, újraszámolásra sem. Csak akkor frissül, ha az "a1"-ben lévő képletet végigmásolom "a15"-ig.
[kép] -
karlkani
aktív tag
válasz
Oryctolagus #53828 üzenetére
Szia!
Tök jó, hogy tettél be képet, de jó lenn tudni, mit is szeretnél pontosan, melyik cellába, stb.
Példa, találat esetén.
A B
1 kutya canisOké, hogy adja vissza a szöveget, ha talál egyezést, de kell a szám is? Két oszlopot írsz, közben három értéket.
#53830 Fferi50
A képletben pontosvesszőt használtál, "angolul" nem lesz jó. -
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Szia!
Ha ilyen a szerkezeted akkor a képlet:=VLOOKUP("*" & keresendo & "*";allatok:eredmeny_talalat_eseten;3;0)
pl. =VLOOKUP("*" & b2 & "*";$A$2:$C$6;3;0)
A * a joker karakter, akármennyi karaktert helyettesít.
Üdv. -
lappy
őstag
válasz
Csak ötlet fkeres(hol.van(szoveg.keres))) vmi ilyesmivel próbálkoznek
(Nem tudom most tesztelni nincs excel a közelben) -
Oryctolagus
tag
Sziasztok!
A korábbi segítségnyújtás szeretném ismét megköszönni!
Persze, érkeztem egy újabb feladvánnyal.
A keresendő oszlopban található kifejezéseket kell megkeresnünk az állatok oszlop celláiban.
Ha van találat akkor, eredményként a keresendő kifejezés melletti oszlopban található szöveget kell visszaadnia a képletnek.
Példa, találat esetén.
A B
1 kutya canisEgyébként, most megint megkedveltem az excelt, részben nektek köszönhetően.
Eljutottam odáig, hogy a fenti kérdésemhez a saját erőfeszítésemet most hozzáteszem.
Ez egészen addig működött amíg a második IF statementet hozzá nem tettem.=IF(SEARCH(G1,A1:A10),H1,IF(SEARCH(G2,A1:A10),H2))
-
Jobb topikot nem találtam rá
Google Sheet.
Ha bezárom/eltűnik ez a menü, hogyan tudom újra elővarázsolni? Nagyon jó, előre elkészített táblázatok vannak benne.
-
Colin111
csendes tag
bocsi rosszul fogalmaztam:
addig ne lehessen egy cellába írni semmit, amíg egy alatta lévő cella nincs kitöltve megadott szöveggelés persze BUÉK! mindekinek mert régen jártam itt
-
Colin111
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni cella feltételes kitöltés elleni védelemre.
Az lenne a feladat, hogy egy cellába addig ne lehessen írni semmit, amíg egy v. két felette lévő cella üres, illetve nem egy megadott szöveget tartalmaz (kezdettel...).
Tudom ehhez makro kell, de csak olyat találtam ami adott szöveg beírása után nem engedi a megadottba az írást...
erre gondoltam:
Előre is köszi! -
Fferi50
Topikgazda
válasz
hunniaa #53819 üzenetére
Szia!
Nézd meg a következő képletet a C18 cellára:=SZORZATÖSSZEG(INDEX(Alapanyag!$C$3:$F$9;0;HOL.VAN(Tápanyagérték!$B18;Alapanyag!$C$1:$F$1;0));INDEX($C$3:$J$9;0;HOL.VAN(C$17;$C$2:$J$2;0)))*INDEX(Alapanyag!$C$2:$F$2;0;HOL.VAN(Tápanyagérték!$B18;Alapanyag!$C$1:$F$1;0))
Ha így adod meg, másolható lefelé és oldalra is.
Üdv. -
Gunners
csendes tag
Sziasztok
Egy saját filmes adatbázist készítek
Létezik olyan feltételes formázás megoldás, hogy kiemelje azt ami akár többször előfordul?
Elég hosszú lista lesz és hogy ne kelljen mindig ellenőríznem, ismétlődők elvátvolításával átmnézni stb a listát
Köszi -
Delila_1
veterán
Kipróbáltam, csak 20-ig írja rendesen. A 21-40 sorokban megint 1-gyel kezdődnek a számok, de zárójelek közé teszi. 41-60 között pontot tesz a számok után, de itt is 1 a kezdő érték. A 61-86 sorokban zárójelek között az ABC kisbetűi következnek, majd kör közepén a nagybetűk.
Érdekes, még nem tudom, mire lehetne használni. -
hunniaa
újonc
Sziasztok!
Van két lapom "Alapanyag" és Tápanyagérték" egy munkafüzetben. Kérdésem hogyan tudom úgy alkalmazi a "hol.van" függvényt vagy mást akár makrót is hogy megkeresse nekem az 'Adatok1' táblázatban a "Citrom fagyit" és annak alapanyagait majd ugyan így keresse meg az "Adatok2" táblázatban az alapanyag tápanyagétékével és szorozza össze majd szorozza meg az 1kg-os szorzóval, alapból egy sima szorzatösszeg függvény sima szorzással lenne. De nekem mindenképp az is lényeg hogy keresse meg a "Számol" táblázatban szereplő fagyi nevet az "Adatok1" táblázatban és úgy számoljon mivel a táblázatok folyton változnak plusz sorok és oszlokpok beszúrűsa miatt .Az 1kg-os szorzó kicsit bonyolult képlettel de megvan...előre is köszi és bocsi ha kicsit bonyolultan fogalmaztam ezért itt lesz a fájl is...
Fagyihoz.xlsx -
VGYke
addikt
Sziasztok! Mikre nem lel az ember a Facebookon. Most pl. ezt találtam: =UNIKARAKTER(SOR()+9311). Írjátok be pl. az A1, A2, A3 cellába
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
gycs02 #53816 üzenetére
Szia!
"Ha bővítem az adatokkal feltöltött cellát, hiába van a másikban ott a hivatkozás magnyitás után csak akkor frissülnek az adatok, ha a képleteket újramásolom"
Ezt újfent nem egészen értem. Ha eddig A1-X10 volt a tartomány a forrás fájlban és ezt A1-AA100-ra bővíted, honnan kellene tudnia a hivatkozást tartalmazó fájlnak, hogy megváltozott a tartomány? Hiszen csak az eredeti A1-X10-re hivatkozások voltak benne.
Nem fogja érzékelni, hogy bővült a forrás fájl tartománya, honnan is érzékelné.
Egyébként a hivatkozást tartalmazó "kivonat" fájl az eredeti hivatkozás alapján akkor is frissül, ha a forrás fájlt nem nyitod meg.
Ha "aktualizálod" a csatolásokat, akkor nem a képleteket kell újramásolni szerintem, hanem frissíteni kell egyszer (F9, vagy újraszámolás). Azért azt még nézd meg, hogy amikor a képletet aktualizálod, képlet marad-e vagy átváltozik szöveggé.... pl. eléje kerül egy aposztróf (') kvázi véletlenül - mert így szövegként értelmezi, viszont amikor másolod, akkor nem aposztrófosan másolod már. Az Excel sajnos "csodákra képes" néha.
Üdv. -
gycs02
tag
válasz
Fferi50 #53812 üzenetére
Szia!
Szokás szerint nem voltam egyértelmű. Azt szeretném, hogy rákérdezzen, de bárhogy állítom, rákérdezni se kérdez rá, s nem is frissülnek le az adatok, nem csinál semmit az újraszámolásra, a munkalap kiszámításra. S azt tapasztalom, hogy azoknál a tábláimnál történik ez, ahol az előzményekben leírt módszerrel aktualizáltam a csatolásokat. Két esetben frissülnek la az adatok, vagy kijelölöm az első cellát az oszlopban és végig másolom a képletet, vagy ha van makró a táblában futtatom azt.
Update!
Közben csak elkezdtem még tesztelni, s meg is dőlt az elméletem a hivatkozás frissítésről. Nyitottam 2 új munkafüzetet, az egyikben az első sorba írtam adatokat pár oszlopba, a másik első sorába pedig csak egy sima A1=a másik munkafüzet A1-l képletet. Ha mind a kettő meg van nyitva és töltöm fel az első sort adatokkal frissül a másik tábla. Ha bővítem az adatokkal feltöltött cellát, hiába van a másikban ott a hivatkozás, magnyitás után csak akkor frissülnek az adatok, ha a képleteket újramásolom. S itt nem volt hivatkozás csere. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Oryctolagus #53808 üzenetére
Szia!
Azt kell figyelembe venned, hogy angol verzióban csak az angol függvénynevek használhatók és a függvény paraméterek elválasztója is más - általában vessző - mint a magyarban.
Ezért (is) jó, ha a használt verziót (nyelv, verziónév) is megadjátok, akkor annak megfelelően tudjuk a képletet összerakni.
Üdv. -
gycs02
tag
Sziasztok!
Jó régen jártam erre. Búék mindenkinek!
Valamikor régen kérdeztem ezt:Próbáltam megoldani, hogy ne dobja fel a vírus veszély üzenetet, ha makróval indítok excelből egy fájlt, s azóta megnyitáskor nem adja fel a frissítés ablakot a csatolásokhoz., csak akkor frissül, ha elindítok benne egy makrót (vagy végigmásolom újra a képletet). Valahol mintha beírtam volna, hogy az ebben a mappában lévő fájlok biztonságosak, de az üzenet még így is jön. Érdekesség, hogy az ugyanitt található régebbi biztonsági másolatom meg feldobja, hogy frissítsen-e.
Nem nagyon volt rá ötletetek, most úgy gondolom rájöttem mi okozza a gondot, s így hátha tudjátok a megoldást. A frissítésre rákérdezés és a frissítés akkor szűnik meg, amikor egy szintén itt ajánlott segítség alapján kicserélem a fájlban a hivatkozásokat (Adatok-hivatkozások menü). Az volt az eredeti gondom, hogy van egy összesítő táblázatom, ami minden évben a rendre évhó.xlsx fájlokból gyűjti az adatokat. Azért kértem a segítséget, hogy ne az legyen, hogy a hivatkozásokban manuálisan javítom a évszámot. Az ajánlás tökéletesen működik, de viszont ha ezt használom jön elő a fenti probléma. A számolási beállítások automatán vannak, a hivatkozások fül pedig így néz ki:
Hátha így van valami ötletetek.
Mit állítsak be, hogy automatikusan frissítsen, vagy dobja, fel, hogy a fájl csatolásokat tartalmaz.....Köszi gycs
-
karlkani
aktív tag
válasz
Oryctolagus #53804 üzenetére
Úgy értettem, hogy nem kell még egy egyenlőségjel az elejére. Nálam akkor írja ezt a hibát, ha dupla egyenlőségjelet használok és végén ott a zárójeles rész.
Most látom, angol Exceled van, próbáld ki ezt.
=INDEX($A$2:$G$6,MATCH(I2,$A$2:$A$6,0),5)+INDEX($A$2:$G$6,MATCH(I2,$A$2:$A$6,0),6)
#53805 Delila_1
Az, hogy mi a cella formátuma beillesztéskor, lényegtelen. Maximum hülyeség jelenik meg. -
Delila_1
veterán
válasz
Oryctolagus #53804 üzenetére
A cella formátuma legyen általános, ezután másold be a képletet.
-
karlkani
aktív tag
válasz
Oryctolagus #53802 üzenetére
Ráállsz a J2 cellára és beillesztés (Ctrl+V). Csak azt másoltad ki, ami a programkód formázásban van? A zárójeles részt azért írtam oda, hogy megfogva húzható a képlet lefele. Ja, meg egyenlőségjel sem kell az elejére, azzal kezdődik a képlet.
-
karlkani
aktív tag
válasz
Oryctolagus #53799 üzenetére
J2
=INDEX($A$2:$G$6;HOL.VAN(I2;$A$2:$A$6;0);5)+INDEX($A$2:$G$6;HOL.VAN(I2;$A$2:$A$6;0);6)
(húzható)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Elektromos autók - motorok
- Nők, nőügyek (18+)
- Mozilla Firefox
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Hobby elektronika
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest