Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Darko_addict

őstag

Sziasztok!

Egy látszólag egyszerű probléma megoldásához kerestem képletet.
    Adott egy 30-31 értékes sor, ami utolsó 5 értékének az átlagát szeretném kiíratni.
    Ezek a hónap napjait jelölik, minden nap új érték kerül felvitelre az aktuális nap alá, mely lehet 0, bármilyen más szám vagy maradhat üresen is.
    Elsősorban szerettem volna kitalálni, hogyan lehet képletbe foglalni azt, ha mindig van érték. Az üressel vagy nullával bonyolításig el sem jutottam (egyelőre nem tudom, hogy a nullát bele akarom-e venni vagy tekintsen rá "üresként"), valamint ahhoz sem tudtam ezáltal hozzászagolni, hogy kezelje azt a helyzetet, mikor kevesebb, mint 5 érték van a sorban.

Feltöltöttem a Teszt munkafüzetet ide: [Google Drive], és csatolok képernyőmentést is: [kép].
    A probléma az, hogy ha a legelső, ha az utolsó cella értékeit módosítom, az hatással van az átlagra, ami az egésznek a lényegét dönti romba. Akkor találtam és implementáltam olyan egyenletet, ami egy sor üres cellára is értéket hozott. Olyat, ami ugyanezekre a számokra 40.000 feletti eredményt mutatott, de ezt módosítva sikerült elérni, hogy egész számokból képtelen törtek legyenek...

Tudnátok adni iránymutatást? Google-ben kerestem megoldásokat, de némelyik túlontúl bonyolultnak tűnt.

Otthon: Windows 10, Professional Plus 2019
    Munkahelyen: Windows 10, Office 2016 - mindkettő magyar nyelvű

Köszönöm szépen!
    :R

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés