Új hozzászólás Aktív témák

• Mutt

senior tag

válasz #73966957 #42028 üzenetére

Szia,

... Hogyan tudnék excelben létrehozni egy olyan munkafüzetet, ahol ha megadom, hogy pl. 100.000 Ft az alapára a kerékpárnak, majd pedig megadom a 3*10db opciót árakkal, akkor az excel kiszámolja nekem az összes létező variációt, tehát mind a 1.000db-ot és mondjuk egymás alá megadja nekem egy táblázatban.

Makrómentesen az Excel 2010-től elérhető Power Query tud segíteni.

1. A különböző opciókat táblázattá alakítsd át, FFeri mintáját felhasználva van 4 táblázatom egymás mellett. Az elsőben csak a kerékpár alapára van, a többiben pedig a választható elemek (eltérő színekkel jelöltem ezeket). Mindegyik táblázatnak adjál egy beszédes nevet (én Alap, Vaz, Gumi, Attetel, Szin-t használtam).

2. Ezeket az adatokat Power Query-be kell tölteni, rajta állsz az adott adatsoron és Adatok -> Beolvasás táblázat/tartományból.

3. Nem kell semmit Power Query-ben még csinálni, csak Adatok betöltése adott helyre opciót választani és Csak kapcsolatot megadni.

A 2-3-as lépéseket meg kell csinálni mindegyik adatsorral, vagyis lesz 5 db Power Query kapcsolatunk a fájlunkban. Adatok -> Lekérdezések és Kapcsolatok alatt lehet őket látni.

4. Jobb klikk az Alap lekérdezésen a kapcsolatok lapon és Referencia/Hivatkozást választva visszajutunk a Power Query-be, ahol a egy új Egyéni oszlopot kell felvenni.

5. Az egyéni oszlop képlete csak a másik táblának a neve (pl. Vaz).

6. Az új oszlop jobb felső sarkában lévő ikonra kattintva ki lehet bontani az adatokat.

Az eredmény egy keresztszorzat lesz:

7. Az 5-6-os lépéseket végezd el a többi választható opciókat tartamazó adatsorokkal.
    A végén vmi hasonlót kapsz:

8. Egy újabb egyéni oszlopban már csak a különböző változatok teljes árát kell kiszámolni, ami egy sima összeadás.

9. Az eredményt vissza kell tölteni Excelbe, a Bezárás és betöltés opcióval.

üdv

Új hozzászólás Aktív témák