Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Microsoft Excel topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-13 08:31:56

LOGOUT.hu

A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#34901) lappy válasza bteebi (#34898) üzenetére


lappy
őstag

Használd a konvertálás függvényt

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#34902) DeFranco válasza vandeminek (#34897) üzenetére


DeFranco
nagyúr

mi van, ha csinálsz egy segédoszlopot az alaptáblában ahol a dátumból kinyered a hónapot, és azt húzod az oszlopfejbe?

(#34903) vandeminek válasza bteebi (#34899) üzenetére


vandeminek
tag

Kicsit kiszanáltam pár adatot, itt elérhető a megosztás.
A tranzakciók fülbe dobálom a költségeket, a példa fülön van egy fix szélsségű tábla (igaz ez nem kimutatásos, hanem képletekkel számolós). Nem feltétlen kell külön lennie a bevétel/kiadás résznek, de egy ilyen lenne a célom. A kimutatásokban mindig meggyűlik a bajom, most se tudtam a megfelelőre formázni. Felső sorban évek, azon belül a hónapok kibonthatóak. Remélem így érthetőbb a problémám.

DeFranco: Köszi a tippet, lehet ez lesz a vége. Amúgy ismerős volt a neved, ezért keresgettem egy kicsit a jegyzeteim között, ott találtam ennek a hozzászólásodnak a linkjét.
Ebben írtál a nagyobb kiadások előre tervezett fedezeteiről, ilyet hogy lenne érdemes megoldani? Az ömlesztett részbe egy külön kategóriába rakosgatni költségeket? Csak így hogy tudom megoldani hogy amikor ténylegesen megvalósul egy ilyen nagyobb költés (pl. nyári utazás, kocsi vásárlás), akkor hozzá legyenek kapcsolva annak a fedezetét jelentő sorok? Vagy nagyon rossz úton járok ezzel?

(#34904) Delila_1 válasza vandeminek (#34903) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

A dátum oszlop mögé szúrj be egy oszlopot, a címe legyen Hónap. A B2 képlete

=HÓNAP(Költségek[[#Ez a sor];[Dátum]])

Sorcímke Kategória, Oszlopcímke Hónap, Értékek Összeg/Költség (HUF).

[ Szerkesztve ]

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#34905) Delila_1 válasza vandeminek (#34903) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

Feltettem a módosított füzetet ide.

Az A25:C42 tartományban van egy (önkényes) éves terv. A Megvalósulás oszlop feltételes formázása csak minta.

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#34906) DeFranco válasza vandeminek (#34903) üzenetére


DeFranco
nagyúr

nem látom a linkelt hozzászólást, valami van a linkeléssel, de próbálom körülírni én hogyan csinálom:

én alapvetően nem vezetek mindenről ilyen mély részletezettségű analitikát mert feleslegesnek tartom. az én költségvetési rendszerem "organikusan" alakult ki, (ami azt jelenti, hogy toldozgatott mint a suszter cipője :D) egy alap havi expense trackingből.

három külön egység van:

1) egy fülön van egy havi bugyet, ez a tárgyhavi (bevétel minusz általános- és céltartalékok) rendelkezésre álló keret felosztása és trackingje. rezsi, kosztpénz, törlesztések, telefonszámla, "zsebpénz" stb. hó elején tervezem kiállított számlák vagy óraállások alapján, illetve a fix tételeket előírva, majd a zsebpénz maradék elven képződik a havi fix bugyet erejéig. A oszlop megnevezés, B oszlop keret C oszlop felhasználás D oszlop egyenleg. ez elvileg mindig nullára zár, ha túllépés van leírom a veszteséget, ha megtakarítás megy a megtakarításba.

látszik hogy itt egy mozgó tétel van, a zsebpénz, ebből mennek a sörözések, sütizések, kisebb haszontalanságok, ezeket F (megnevezés) G (összeg) oszlopokban vezetem és C oszlop megfelelő cellájába összesít a zsebpénz sorra. ez a zsebpénz részletezés hó végén megy egy külön fülre archívba elemzési célra, de soha nem vettem még elő, a tábla tartalma törlődik.

ez a havi rész

2) egy külön fülön vannak a céltartalékok, fent rendre egymás mellett aranytartalék, kocsi, ruha, gyerek, bérlet (évest veszek havonta tartalékolok rá, olcsóbb), lakásfenntartás, egyéb. mondjuk A1:H10 tartományban, az első sor fejléc, a tizedik egyenleg, elvileg 2-9-ig vezetem összesítetten a növelő-csökkentő tételeket, de ez már változik (lásd 3). I10-ben összegző összeg, ez gyakorlatilag a teljes vagyon értéke (mondjuk hó végi állapotban, mert a bugyet ugye külön kezelődik, hó elején T-1 hónap végre rászámolom a tartalékolást, és előáll I10(T hó vége) ami a T hó végi kívánatos szám.

ezek után jön a treasury, mondjuk I12-től lefele elkezdem vezetni, hogy jó, akkor az I10(teljes vagyon) fizikálisan hol van, X összeg bankszámlán forintban Y devizában, paypal, szép kártya, párnaciha, tartozások és követelések kívülre. ez ugye 0-ra zár I10-zel akkor van meg minden forintod.

3) most már külön füleken kezdtem el vezetni elemzési céllal néhány tételt az A1:H10 blokkból idősorosan (A növekedés név B növekedés összeg D csökkenés összeg E csökkenés név) ami az A-H:2-3 sorokba összesít átlinkeléssel, ezeket eddig ritkán elemeztem, de mivel Feleségem is hasonló könyvelést követ és pont most vezettünk össze 3 év elszámolását hogy egálba hozzuk ezért nem mondom hogy haszontalan.

a rendszer baromi transzparens, nagyon sok információ van előtted átlátható, értelmezhető, emésztett és összefoglalt formában, és ettől lesz budgeting az expense trackinből. a hosszú távú kulcs az A-H:10 egyenlegező sorok a 2) fülön mert itt látod azt, hogy az egyes célokra mennyit tartalékoltál hol volt költés és mennyire kell pumpálni az adott célhoz. az idődimenziót itt nem látom hasznosnak, max. nagyon aggregáltan és snapshot jelleggel mert nincs információértéke.

lényeges, hogy márciusban többet költöttem a lakásra mint decemberben? lényeges, hogy júniusban több pénzt takarítottam meg autóra mint feburárban? szerintem nem.

év/év vagyoni alakulást érdemes nézni (év végén készül egy snapshot a 2) fülről), éves szintű bevétel/költség alakulást érdemes nézni, annak van információértéke, hogy mennyit költöttem ajándékokra 2016-ban, és hogy a havi előírt fix összegű megtakarításból (ami év végére elvileg 12fix értékű) mennyit sikerült megvalósítani az extra költségek elszámolása után (jó ha 6fix) (ezek a 3) fülek, de csak havi bontásban vezetve a napi bontásnak tényleg semmi értelme)

ja igen, tartalékolás, ezt kérdezted: három féle bevétel (tartalék) képződik általában:
a) havi fix, a fizetésből elhatárolt általános tartalékolás. ez egy x összeg, x=batman, nem annyi amennyi kellene hanem amennyit megérdemelsz, de oda megy ahol szükség van rá, ha kell ruhába, ha kell általánosba, ha kell gyerekbe, vagy célprojektbe ha minden frankó már és tele vannak a virtuális zsebek
b) havi kiemelt tartalékolás: fixen teszek egy összeget félre bérletre, egy összeget autófenntartásra és pótlásar, egy összeget gyerekkasszába, ezek az a) felett állnak, csak oda mehetnek és oda is mennek
c) rendkívüli bevételek, T-1 havi 1) megtakarítás, jutalom, náncsi néni borítékja, stb. c=x=batman

nem tudom mennyire érthető. akartam erről már írni egy bejegyzést régen csak lusta vagyok rá, pedig érdekes lenne, elnézést a topiclakóktól hogy offolom vele a témát, de mivel itt sok az excel nörd előbb utóbb mindenkinek megremeg a keze az egéren, hogy táblába kéne rakni a sózott vaj árát. (van egyébként kosztpénztrackingünk is, 2014 februári rákóczi szalámi homologizált egységárakkal :D)

---

halkan jegyzem meg, hogy ezt nem excelben vezetem, hanem google docsban mert egyrészt ott kezdtem el, amikor az ms-nek még nem nagyon volt használható felhője, imádom hogy step-by-step verziókövetése van, bármikor bármilyen állapotot visszaállítasz, most már akár munkafüzetek között is tudsz hivatkozni és bizonyos dolgokban okosabb mint az excel. bizonyos dolgokban meg nem, de erre nekem tökéletes, és bárhol elérem.

szerk: nem tudom mennyire jött át, nem effektív felesleges az idődimenzió, kell de nem napi bontásban és nem az az elemzés gerince. ott van szinte minden havi bontásban ha kell de nagyon ritkán kell elővenni mert sokszor érdektelen. sokkal fontosabb az az információ, hogy mi az ideális állapot, hogyan állunk ehhez képest, hogyan alakult az "állás" tendenciája, felzárkózunk vagy elmaradunk az ideális állapottól, illetve összességében van-e növekedés, és ha igen mekkora.

[ Szerkesztve ]

(#34907) vandeminek válasza DeFranco (#34906) üzenetére


vandeminek
tag

Bocsánat, én rontottam el és nem ellenőriztem. A #27473-as hozzászólást próbáltam belinkelni :W

link

Hozzászólásodhoz: nagyon szépen köszönöm, máris olvasom.

[ Szerkesztve ]

(#34908) bteebi válasza lappy (#34901) üzenetére


bteebi
veterán

Ettől nem is lehetne egyszerűbb a megoldás, nagyon köszönöm :R. Kicsit fura, hogy még sohase hallottam erről a függvényről :B :DDD.

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#34909) sztanozs


sztanozs
veterán

A lenti Konvertálás függvény kapcsán akadt meg a szemem egy furcsaságon:

Ezt a választható argumentumot meg lehet csinálni VBA makróval saját függvényre is?

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#34910) Delila_1 válasza sztanozs (#34909) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

Ilyesmire gondolsz?

Function Konvert(ertek As Range, Me1 As Range, Me2 As Range)
Konvert = Application.WorksheetFunction.Convert(ertek, Me1, Me2)
End Function

vagy

Function Konvert1(ertek As Range, Me1 As String, Me2 As String)
Konvert1 = Application.WorksheetFunction.Convert(ertek, Me1, Me2)
End Function

Az ertek-et is megadhatjuk pl Double típusúnak.

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#34911) Delila_1 válasza Delila_1 (#34910) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

Rájöttem, hogy félreértettem a kérdésedet.

A Munka1 lapra felvittem 2 listboxot. Mindkettő ListFillRange tartománya azonos, az a terület, ahova a füzetbe bevittem a mértékegységeket. Persze makróval is fel lehet tölteni a listboxokat. A 2 listboxban kiválasztod a 2 mértékegységet, majd beírod a függvényt, az átszámítandó érték megadásával [pl. =konvert(A1)].

Ami nem működött:

Function Konvert(ertek As Range)
If ertek > "" Then
Me1 = Munka1.ListBox1.List(Selected) ': MsgBox Me1
Me2 = Munka1.ListBox2.List(Selected) ': MsgBox Me2
Konvert = Application.WorksheetFunction.Convert(ertek, Me1, Me2)
End If
End Function

A Me2 értéke valamiért azonos a Me1-gyel. Nyilván bennem van a hiba, csak nem találom, mit nem adok meg jól.

A működő:
Function Konvertal(ertek As Range)
If ertek > "" Then
For x = 0 To Munka1.ListBox1.ListCount - 1
If Munka1.ListBox1.Selected(x) = True Then
Me1 = Munka1.ListBox1.List(x)
Exit For
End If
Next

For x = 0 To Munka1.ListBox2.ListCount - 1
If Munka1.ListBox2.Selected(x) = True Then
Me2 = Munka1.ListBox2.List(x)
Exit For
End If
Next
Konvertal = Application.WorksheetFunction.Convert(ertek, Me1, Me2)
End If
End Function

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#34912) sztanozs válasza Delila_1 (#34910) üzenetére


sztanozs
veterán

Úgy értettem, hogy meg lehet-e azt csinálni, hogy az általam készített worksheet-en elérhető funkcióknak ilyen kiválasztható argumentumai legyenek.

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#34913) Delila_1 válasza sztanozs (#34912) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

Próbáltam, de az nem jött össze. A 2 listbox pozícióját tudtam csak a bevitel helyzetéhez igazítani eseményvezérléssel.

Melyik verzióban jön fel ez a lista? Az én 4 félém egyike sem hozza.

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#34914) #74220800


#74220800
törölt tag

Hi!

Valaki pls segítsen, rég exceleztem. Egy plot ábrára lenne szükségem az alábbi adatokra:

Size; Quicksort; Mergesort;
100; 0; 0;
1 000; 0; 0;
10 000; 1; 1;
100 000; 15; 20;
1 000 000; 251; 325;

Nem tudom beállítani a tengelyeket úgy, hogy látszódjon a kulonbseg.
Az x tengely(size oszlop) inkább csak kategória lenne. Az y tengelyen(quciksort es mergesort oszlop) meg finomítani kéne.

Mindenképpen plot ábra kéne alábbi feliratokkal:

koszi

[ Szerkesztve ]

(#34915) macilaci78


macilaci78
nagyúr

Melyik az a függvény, ami egy adott cella tartalmából csak a számokat veszi ki?
Tehát pl A1 cella tartalma: D4852
Ebből a C1 cella legyen 4852

Következő lépésként B1 cella tartalmát (pl 4411) írja a C1 cella tartalma elé a D1 cellában:
D1 legyen 44114852

Köszi! :R

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#34916) föccer válasza #74220800 (#34914) üzenetére


föccer
nagyúr

Jobb klikk az adatponton, és a jelölő beállításnál állítsd be a méretét az alapértelmezett 7 pontról kisebbre.

kezdosql-nek jó az észrevétele, a tengely feliratokon, jobb klikk, tengely formázásnál állítsd be, hogy logaritmikus skála legyen.

üdv, föccer

[ Szerkesztve ]

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#34917) kezdosql válasza #74220800 (#34914) üzenetére


kezdosql
tag

Ahogy latom elso blikkre, logaritmikus adatokat akarsz linearis skalan abrazolni. (size)
Azt nem ertem, mi a harmadik adatod, mert itt csak ket adatot (x-y) lehet abrazolni.

(#34918) föccer válasza macilaci78 (#34915) üzenetére


föccer
nagyúr

Nincs előttem excel, de kb ilyesmi lesz a megoldás.

B1-be:
=JOBB(A1;HOSSZ(A1)-4)

D1-be pedig simán =B1&C1

Ha valahol szám formátumba kerül, akkor =SZÖVEG(B1;"0") függvénnyel tudod szöveggé konvertálni. Szövegként működik az ÖSSZEFŰZ függvény is.

üdv, föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#34919) #74220800 válasza föccer (#34916) üzenetére


#74220800
törölt tag

thx ez vmit segitett..

@kezdosql:

kulonbozo meretekre(size) teszteltem algoritmusok futási idejét(merge es sort oszlop).ezt szeretnem abrazolni

size x
merge y1
quciks y2

[ Szerkesztve ]

(#34920) macilaci78 válasza föccer (#34918) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Nem az utolsó 4 karaktert akarom kilistázni... A betű lehet a számok előtt, között és után is. Illetve nem is csak egy betű lehet benne.
Tehát egy cellából csak a számokat akarom megtartani az adott sorrendben.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#34921) #74220800 válasza #74220800 (#34919) üzenetére


#74220800
törölt tag

Najo tőlem ez a max:

(#34922) Delila_1 válasza macilaci78 (#34920) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

Írtam rá egy CsakSzam nevű függvényt. Modulba másold. A füzetbe beírod
=csakszam(A1) – ha az A1-ben lévő adatból akarod kiíratni a számjegyeket.

Function CsakSzam(cella As Range)
Dim b As Integer, szam

For b = 1 To Len(cella)
If IsNumeric(Mid(cella, b, 1)) Then szam = szam & Mid(cella, b, 1)
Next
CsakSzam = szam * 1
End Function

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#34923) sztanozs válasza Delila_1 (#34913) üzenetére


sztanozs
veterán

Ez egy céges Office Professiona Plus 2010 (32 bit).
Nagyon jól jönne, ha össze tudnám hozni, mert van egy csomó általam készített worksheet funkció, amihez nagy segítség lenne, ha a felhasználóknak fel tudná dobni a lehetséges vezérlő paramétereket.

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#34924) Delila_1 válasza sztanozs (#34923) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

Az nem jó, hogy megjelenik (optimális pozícióban) a listbox?

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#34925) föccer válasza #74220800 (#34921) üzenetére


föccer
nagyúr

Mi a baj ezzel?

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#34926) macilaci78 válasza Delila_1 (#34922) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Modulba másold. - Itt elakadtam. :R

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#34927) Delila_1 válasza macilaci78 (#34926) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

Olvasd el a téma összefoglalót.

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#34928) lenkei83


lenkei83
tag

Sziasztok!

Lehet már csak fáradt vagyok, vagy péntek.... :F

Dim selected_sheet_name As Variant
Dim selected_sheet As Worksheet

selected_sheet_name = Worksheets(ws_alapadat.Range(cell.Offset(0, -5).Address).Value).CodeName
Set selected_sheet = selected_sheet_name

A selected_sheet_name Munka6-ot hoz, ez oké. De a második sorban miért nem tudom ezt deklarálni mint munkalap? Object required

Köszi
P.

(#34929) Delila_1 válasza lenkei83 (#34928) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

Set selected_sheet = sheets(selected_sheet_name)

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#34930) Fferi50 válasza lenkei83 (#34928) üzenetére


Fferi50
őstag

Szia!

Valóban fáradt vagy....
Az első változóba a munkalap kódneve kerül, ami ugye string (akkor is, és főleg azért, mert variantnak definiáltad).
A következő sorban pedig objektumhoz szeretnéd rendelni a stringet.... Nem csoda, hogy nem megy.

Kérdezd le csak a nevét, majd a Sheets(név) formában hozzárendelheted az objektumhoz.

Üdv.

(#34931) Fferi50 válasza Delila_1 (#34929) üzenetére


Fferi50
őstag

Szia!

Nem lesz jó szerintem, mert a Codename nem egyenlő a Name -val. Ezért vagy hibás munkalapot rendel hozzá, vagy hibát okoz.

Üdv.

(#34932) Delila_1 válasza Fferi50 (#34931) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

Igaz, tényleg a kódnevet vitte be a változóba. :N

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#34933) Fferi50 válasza sztanozs (#34923) üzenetére


Fferi50
őstag

Szia!

Szerintem userformon levő listboxokkal meg lehetne oldani. A függvényed meghívja a userformot, amin bekéred a paramétereket. Csak azt kell végiggondolni, hogy mi legyen a meghívás "kulcsa", mikor jelenjen meg a form.

Üdv.

(#34934) Janoo_07


Janoo_07
aktív tag

Sziasztok!

Tud valaki ajánlani olyan weboldalt ahol magyar excel bemutatóvideókat, esetleg leírást találok, feladatmegoldással? Alapvető dolgokról fkeres, kimutatás stb... életszerű használat közben. Munka miatt lenne rá szükségem és utoljára 2 éve használtam őket, szóval elkopott a tudás.

Előre is köszönöm! :R

(#34935) Delila_1 válasza Janoo_07 (#34934) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

A YouTube-on keress rá az Excel kifejezésre.

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#34936) lenkei83 válasza Fferi50 (#34930) üzenetére


lenkei83
tag

És valóban... :)

Köszönöm! :R

(#34937) Janoo_07 válasza Delila_1 (#34935) üzenetére


Janoo_07
aktív tag

Nem gondoltam hogy ennyi normális excel oktató videó van fent. Pedig nem kellene meglepődnöm rajta. Köszönöm a logikus tippet! :R

(#34938) Delila_1 válasza Janoo_07 (#34937) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

:)

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#34939) arankis


arankis
újonc

Sziasztok,
Bizonyos cellák szövegét áthúzással jelölték.
Hogyan tudom az áthúzott tartalmú cellákat szűrni?
Köszönöm!

(#34940) Fferi50 válasza arankis (#34939) üzenetére


Fferi50
őstag

Szia!

Szűrni szerintem nem lehet így. Viszont keresni lehet formázás alapján is, azt próbáld meg.

Üdv.

(#34941) 0P1 válasza macilaci78 (#34920) üzenetére


0P1
aktív tag

Ha mindenképpen függvénnyel akarod, akkor ez működhet:

Ha A1 cellában az adatod:

=SZORZATÖSSZEG(KÖZÉP(0&A1;NAGY(INDEX(SZÁM(--KÖZÉP(A1;SOR($1:$40);1))*
SOR($1:$40);0);SOR($1:$40))+1;1)*10^SOR($1:$40)/10)

Ez kiszedi a szám karaktereket , és összefűzi őket egy decimális számmá. Ha 40-nél hosszabb is lehet a karaktersorozat, akkor $40 -et módosítsd ennek megfelelően. (ha elegendő kevesebb, akkor csökkentheted, ha hosszabb kell, akkor növeld, de feleslegesen túl nagy értéket ne adj meg, mert ez minél nagyobb, annál lassabb lesz.

Az excel számkezelési limitjét viszont ne lépd át, a számpontosság 15 számjegy, efelett elkezd normál alakban tárolni és kerekíteni ! Szóval nem lehet 15-nél több számjegy a karakterláncban. Ha ennél több számjegy van a
sztringben, akkor csak Delila makrós megoldása a járható út.

(#34942) mdk01


mdk01
addikt

Sziasztok,
Hogyan tudnám kideríteni, hogy egy viszonylag egyszerű excel táblába mi foglal 21Mb-ot?
Képek nincsenek, illetve semmi ilyen jellegű dologaz excelen belül, munkalapból is csak 10db van kb. de ezek is csak 100-200 sorossak.
Ami a legextrémebb, hogy hivatkozások alapján egy külső fájlból vesz infókat amit miden indításnál frissít.
Köszönöm

(#34943) Delila_1 válasza mdk01 (#34942) üzenetére


Delila_1
Topikgazda

Valószínű, hogy régebben más néven mentetted ennek a füzetnek az elődjét, és onnan veszi a frissítéseket. Ha 2003-nál újabb az Exceled, az Adatok | Kapcsolatok | Kapcsolatok menüben módosíthatod úgy, hogy kitallózod ennek a fájlnak az útvonalát. 2003-nál Szerkesztés | Csatolások.

A nagy méret arra utal, hogy mégis vannak benne képek, egyéb objektumok, amik nem látszanak a kis méretük miatt. Ctrl+g-re bejön az Ugrás menü, ott az Irányított almenüben kiválasztod az Objektumokat. Ha van kijelölés, a Delete gomb egyszerre törli az összeset.

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.

(#34944) föccer


föccer
nagyúr

Sziasztok!

Következő kérdésem lenne. Csak pusztán a beépített függvényekkel megoldható-e az, hogy egy listában szereplő, bizonyos feltételeknek megfelelő elemei között keressek minimum/maximum értéket? Valami olyasmi kellene, mint a SZUMHATÖBB, vagy a DARARHATÖBB, csak nekem a MINHATÖBB és a MAXHATÖBB-re lenne szükségem.

Az alsó kicsi táblázatot kellene kitöltenem, függvényekkel, automatán. Átalagot tudok számolni a darabhatöbbel meg a szumhatöbbel, de a min/max nem megy. Összesít függvényt nézegetem, de nem tudom beadni neki a kritérium feltételt.

Megoldható?

Köszi :R

üdv, föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#34945) sztanozs válasza föccer (#34944) üzenetére


sztanozs
veterán

Array formula - B11:B22-ig vanak a betűk, C11:C22 a számok és B26:28-ban az alsó tábla betűi:
Max
{=MAX(IF($B$11:$B$22=$B26;$C$11:$C$22;""))}

Min
{=MIN(IF($B$11:$B$22=$B26;$C$11:$C$22;""))}

Ezek mennek az első sorba, csak le kell húzni őket.

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#34946) Jarod1


Jarod1
addikt

Üdv!

2 különböző lapon vannak adatok januártól decemberig oszlopokban
Hogy tudám a havi oszlopokat összehasonlítani diagram formájában?

(#34947) föccer válasza sztanozs (#34945) üzenetére


föccer
nagyúr

Gyakorolnom kellene ezeket a tömb képleteket, de valahogy nem áll rá az eszem. Pedig félelmetes erő van benne. :R Köszi, rápróbálok valamelyik nap. Mára befejeztem a munkát.

[ Szerkesztve ]

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#34948) 0P1 válasza föccer (#34944) üzenetére


0P1
aktív tag

Excel 2016-ban van MINHA és MAXHA függvény, azok pontosan azt csinálják, amit szeretnél, teljesen egyszerűen, kacifántos tömbképletezés nélkül. (lehet több feltételt is megadni, angolul MINIFS és MAXIFS, de valamiért mégsem MINHATÖBB-re és MAXHATÖBB-re magyarították). Sőt, van AVERAGEIFS is (ÁTLAGHATÖBB)

(#34949) föccer válasza 0P1 (#34948) üzenetére


föccer
nagyúr

Meg regebbit hasznalok. Koszi igy egyszerubb lesz.

[ Szerkesztve ]

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#34950) Krogoth


Krogoth
senior tag

Hy.

Van-e lehetőség egyszerre több munkafüzetben való keresésre?

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Microsoft Excel topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.