- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mutt
senior tag
válasz
Thrawnad #24778 üzenetére
Hello,
Igen, csak ugye a Törzskönyv nálam már Xlsx máshol meg még XLS.
Ezért egy ciklussal végig szaladok rajta a pontigÉn erre a SPLIT függvényt szoktam használni, amely egy szöveget egy adott karakter alapján felszabdal, az eredmény egy tömbbe kerül. A kiterjesztes a tömb utolsó elemében lesz megtalálható.
filenev = Split(utvonal, ".")
File_Ki = Replace(utvonal, filenev(UBound(filenev)), "txt")üdv
-
Delila_1
veterán
válasz
lizakattila #24796 üzenetére
Nincs mit, elvégre földim vagy.
-
Delila_1
veterán
válasz
lizakattila #24793 üzenetére
Az A oszlop feltételes formázásának a képlete
=A1/B1<>INT(A1/B1)
-
lizakattila
senior tag
Sziasztok!
Egy kis help kellene.
Adott egy táblázat.Hogyan tudnám azt megcsinálni, hogy ha A1/B1, A2/B2... hányadosa nem egész szám, akkor az A cellában lévő mező vagy váltson színt, vagy ugorjon fel valamilyen hibaüzenet.
Feltételes formázással nem ment, illetve érvényesítésnél csak úgy működött, ha kijelöltem az adott cellát az A oszlopból. Nekem pedig az kellene, hogy ha ez a feltétel valahol nem teljesül, akkor mindenképp figyelmeztessen valahogy.
-
KaliJoe
tag
Sziasztok,
Kinek milyen ötlete van arról, h valamit az Excel megcsinál normál cellás képletben, és ugyanazt nem teszi VBE-ben?
Mutatom a kódsorokat:
Cellás: =MARADÉK((MOST()-CSONK(MOST();0))*24;1)*60 , ami kitűnően kiszámolja egy adott időpillanatban a percek számát.
VBE-s:
byt_ElemÉrkÓra = Fix((Now - Fix(Now)) * 24)
byt_ElemÉrkPerc = (((Now - Fix(Now)) * 24) Mod 1) * 60
byt_ElemTávÓra = Fix((Now - Fix(Now)) * 24 + 1 / 3)
byt_ElemTávPerc = (((Now - Fix(Now)) * 24) Mod 1) * 60
ebben a kódrészletben azonban nem hajlandó a perceket helyesen számolni. Az órák rendben, a percek viszont nullázódnak, mivel a MOD osztás eredménye eleve 0 lesz. Utána már hiába szorzom 60-nal.Ötleteket kérek. Ha nincs ötlet, h miért különbözik a megoldás, akkor áthidaló, vagy megkerülő ötleteket várok!
Köszönöm. -
slashing
senior tag
válasz
Fferi50 #24785 üzenetére
Az én megoldásom:=HA(JOBB(A1;1)*1<3;KEREKÍTÉS(A1;-1);HA(ÉS(JOBB(A1;1)*1>=3;JOBB(A1;1)*1<=7);(BAL(A1;HOSSZ(A1)-1)&"5")*1;HA(JOBB(A1;1)*1>=8;A1-JOBB(A1;1)*1+10)))szintén A1
Ferié szebbnek tűnik vagyis nem csak tűnik
szerk2:
nem egész számoknál az enyém tuti hibás lesz!!!!! erre miért nem gondoltam
-
Geryson
addikt
Lehet makró vagy egyéb brutális dolog nélkül írni kerekítő függvényt, ami megfelel a mostani magyar kerekítésnek (1-2: 0-ra, 3-4: 5-re, 6-7: 5-re, 8-9: 0-ra)?
-
lumpy92
aktív tag
Sziasztok!
Az mitől lehet,hogy egy mátrixnak kiszámoltatom az excellel az inverzét (= INVERZ:MÁTRIX) , de valamiért nem jól számol,mert ha az INVERZ mátrixnak az INVERZÉT számoltatom vele,nem kapom vissza az eredeti mátrixomat (nem pontosan,ami esetemben már hibát okoz). Parancs után persze SHIFT+CTRL+ENTER-t ütök,mivel tömb műveletet hajt végre. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Thrawnad #24778 üzenetére
Szia!
Ennél azért szerintem egyszerűbb a left és az instr függvény használata:
File_Ki=left(workbooks(file_ez).fullname,instr(workbooks(file_ez).fullname,".")) & "TXT"
(Persze csak akkor, ha nincs a nevében több pont...)
Esetleg így:
File_Ki=workbooks(file_ez).fullname
File_Ki=left(File_Ki,instr(File_Ki,".")) & "TXT"Üdv.
-
Thrawnad
senior tag
válasz
Fferi50 #24776 üzenetére
Igen, csak ugye a Törzskönyv nállam már Xlsx máshol meg még XLS.
Ezért egy ciklussal végig szaladok rajta a pontigutvonal = Workbooks(File_Ez).FullName
While (Sor < Len(utvonal)) And (betu <> ".")
betu = Right(Left(utvonal, Sor), 1)
If betu <> "." Then
File_Ki = File_Ki & betu
End If
Sor = Sor + 1
Wend
File_Ki = File_Ki & ".TXT" -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Thrawnad #24769 üzenetére
Szia!
Workbooks(1).FullName megadja a teljes nevét, elérési utvonallal együtt.
Workbooks(1).Name megadja a rövid nevet.
Ha csak az elérési útvonalra vagy kíváncsi akkor:utvonal=replace(workbooks(1).fullname,workbooks(1).name,"")
Természetesen a workbooks(1) helyére kerülhet akár activeworkbook, vagy névvel megadott munkafüzet a szám helyett.
Üdv.
-
Thrawnad
senior tag
Sziasztok!
Még egy kérdésem van:
Egy megnyitott filenak hogy nézem meg az útvonalát ha nem a c-n van?
A Curdir() egy c-n lévő alapértelmezettet ad vissza.
Nem eldöntött előrre melyik meghajtóról nyitják a file-t.
Thrawnad -
Delila_1
veterán
válasz
lazlogogola #24765 üzenetére
A DARAB2 függvény jó a szöveget tartalmazó cellák összeszámolásához.
-
lazlogogola
tag
Sziasztok!
Szöveggel teli sorokat,hogy lehet megszámolni?
A,B,C oszlopban nevek vannak lefele és a lap alján tudni akarom hány volt az adott oszlopban.
Köszönöm előre is a segítséget! -
Thrawnad
senior tag
Szerintetek ez miért szál el hibával ahol értéket akarok adni a tömb elemnek?
Dim Nap As Integer
Dim Unnep(1 To 31) As String
Nap = 1
While Nap < 31
Unnep(Nap) = Workbooks(File_nev).Worksheets("Adatok").Cells(3, (Nap * 2) + 3) 'Itt szál el
If (Unnep(Nap) = "ü") Or (Unnep(Nap) = "Ü") Then
Unnep(Nap) = "1"
Else
Unnep(Nap) = " "
End If
Nap = Nap + 1
WendEz a hiba:
Run-time error "9":
Subscript out of rangeKöszi a segítséget!
Thrawnad -
sziasztok!
van arra esetleg ötletetek, hogy pontdiagram-típus esetén hogyan jeleníthető meg nem növekvő számsor az x-tengely értékeiként. ugye évváltás történt és heti adatokat szeretnék folytonosan megjeleníteni (50, 51, 52, 1, 2, ...), de nem akarja az igazságot az excel. oszlopdiagram esetén nincs ilyen problémám.
köszi a segítséget!
-
felora:)
tag
sziasztok!
segítségre lenne szükségem, egész pontosan abban, hogy szeretnék olyant létrehozni, hogy:
"A1, A2, A3, stb..." oszlopban kiírva adott szöveg, a "B1, B2, B3, stb..." oszlopban pedig egy legördülő menüt szeretnék ami csak annyit tartalmazna, hogy IGEN/NEM és annak megfelelően ahogy ezt kijelölöm generálna egy szöveget a táblázat aljára. nem tudom mennyire ördöngösség ez, ha esetleg van valaki, aki tudna segíteni ebben az jelezzen légy szíves.
nagyon megköszönném. megkönnyítené kicsit a munkámat.
-
slashing
senior tag
válasz
KaliJoe #24757 üzenetére
Most nem a kukacoskodás miatt de mi a különbség ha egy ablakon bellül kettéosztod és a jobb oldala mindig ugyan azt mutatja és aközött hogy két külön ablakban nézed ugyanazt és a jobb oldala mindig ugyan az? Illetve ha egy ablakban valahogy mégis kettéosztod és fix a jobb oldala de már nincs szükséged rá akkor ugyan úgy kattingatnod(és amúgy is kattingatnod kell) kell szóval szerintem simán jó megoldás a két ablak.
Én elég sokszor alkalmazom sőt néha 3 ablakot nézek, jobb oldalon kettőt meg bal oldalon egyet. Igaz 1920x1200-as felbontásban és 24-es monitoron nézem ami megkönnyíti azért a munkát
és a +120pixel plusz az baromi sokat tud számítani, igaz filmnézésnél meg hátrány mert a 16:9-nél is van fekete sáv nem csak a 2.39:1-nél
Nem tartom kizártnak hogy van valamilyen elvetemült megoldás rá de, hogy őszinte legyek még ötlet szintjén sem merült fel bennem, sosem. Kézenfekvő volt hogy két ablakot használok. Az mondjuk már nekem is eszembe jutott hogy milyen jó lenne egy Tab-os megoldás az excel-ben kvázi úgy mint a böngészőkben...
-
KaliJoe
tag
válasz
slashing #24756 üzenetére
Szia Slashing,
Jah, de akkor meg váltogatni kell két ablak között. Nem jó megoldás. Olyan kell, h egy ablakon belül külön görgethető két nézet...
De, ha Neked sem megy, akkor meg vagyok nyugodva... h nem én nem csináltam meg valamit, amit meg kellene, h úgy működjön.Jó éjszakát...
-
KaliJoe
tag
válasz
DrojDtroll #24753 üzenetére
Szia DrojDtroll,
Ehhez a témához egy kérdés: Sima ügy felosztom - függőleges osztóval - a nagyméretű táblámat. Szeretném A-tól J-ig a baloldalon görgetni (függőleges irányba), míg K-tól szeretném, ha a tetején (vagy egy tetszőleges ponton) hagyni. Nekem viszont nem görgeti külön, hanem EGYÜTT.
Megőrjít. Kell még azon kívül tenni valamit, h felosztom?
-
RAiN91
őstag
válasz
DrojDtroll #24750 üzenetére
Van egy pl. 5000 soros excel fájlom. Minden sorban számok vannak. És pl. az üres G1 cellába SUM-al összeadom az 5000 sort. Ha legörgetek a 2500. sorhoz, akkor is lássam a G1 cellában lévő számot.
-
RAiN91
őstag
Sziasztok
Hogyan tudok olyat csinálni, hogy ha van pl. egy eredményem, akkor ha görgetek lefelé a doksiban, akkor az eredmény cella is menjen a görgetéssel együtt? -
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Használd a HA függvényt, pl. a C21 cellába írhatod a következő képletet
=ha(fkeres(E3;B9:D13;3;hamis)=5;kerek.le(E5/fkeres(E3 ; B9 : D13 ; 3;hamis);0);"-")A többinél is értelemszerűen így, csak az egyenlőségjel helyett a >= jelet kell használnod és folyamatosan növelni kell a határt.
A C18 cellában >=2 a határ, C19-ben >=3, C20-ban >=4Üdv.
-
Musuz
csendes tag
hello
Segítségre lenne szükségem.
Némi magyarázat:
Az E5 cella és a gumikeverékes táblázatban levő adatok változó értékek.
A "kerek.le" függvény csak az első eredmény cellákban(C,D,E,F17 cellákban) kell alkalmazni,
a többi eredmény cellában a "kerek.fel" függvény szükséges,kivéve ha máshogy is lehet ezt számolni.
Erre azért van szükség mert mondjuk 71 kör/3 etap esetén 23/24/24 kör/etap jön ki.429,917 értéket osztom a gumikeverék tartományból a hozzá tartozó értékkel a 3-ik oszlopból:
vagyis Extra soft gumikeverék esetén: kerek.le(429,917/5)C17 cellába:
=kerek.le(E5/fkeres(E3 ; B9 : D13 ; 3;hamis);0)
C18 : C21 cellákba:
=kerek.fel(E5/fkeres(E3 ; B9 : D13 ; 3;hamis);0)
Azt szeretném megoldani,ha változik az E5 cella értéke és az etapok értéke,
akkor csak annyi eredmény cellába jelenjen meg érték,amennyire szükség van.
például ha az etapok a fent említett 23/24/24 körös etapok,
akkor a kiszámolt kopási értékek csak a C17-C18-C19 cellákban jelenjenek meg,
míg a maradék kettő cellába például "-" jel legyen látható,és mindez úgy,hogy esetleg változtatnom kell a gumikeveréket.Remélem érthetően magyaráztam,szóval ebben kérnék segítséget.
-
tgumis
tag
válasz
Fferi50 #24737 üzenetére
Először is mindenkinek nagyon szépen köszönöm a segítséget.
A feltöltött mintafájlt leszedtem de nem történik semmi.
De majd próbálkozom hátha megértem.
Amúgy valami hasonló adatbázist kellene összehoznom de nem tom excelben menni fog e és a végén ugye összesítve kellene kimutatnom
Persze több munkalapon lennének az adatok és egy beviteli panelen kellene bevinni az adatokat ami megint csak a megfelelő táblázatba rakná az adatokat. -
KaliJoe
tag
válasz
slashing #24741 üzenetére
Sziasztok Fferi50 és Slashing,
Az eredeti kérdés arról szólt, h több egyezést keres a kérdező... Így ha evvel a függvénnyel akarná megkeresni - még pontos egyezésre is - tapasztalatom szerint, érdemes sorba rendezett adatokkal dolgoznia.
Én az eredeti feladatból indultam ki.
-
slashing
senior tag
válasz
KaliJoe #24739 üzenetére
Fferi50 megelőzőtt , de azért nm törlöm a hsz.-t.
Ha pontos egyezést keresünk akkor mindegy milyen sorrendben van mert csak azt az egyet találhatja meg amire kíváncsiak vagyunk ha ugyan az a képlet egynél több pontos egyezésre is igaz akkor meg már nem is érdemes azt a kereső függvényt használni...
szerintem téged megzavart az hogy az fkeresnél a pontos egyezést nem az IGAZ logika adja hanem a HAMIS. Tehet ha igaz a keresési tartomány tehát közelítő keresést végzünk akkor sorban kell lennie.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
KaliJoe #24739 üzenetére
Szia!
Természetesen az excel súgónak tökéletesen igaza van és ugyanaz van benne amit én is írtam. Ha megnézed a range_lookup paraméterhez tartozó leírást, annak háromféle értéke lehet: Igaz, Hamis, vagy nem adod meg. A paraméter alapértelmezett értéke az Igaz (vagyis tartományban keres közelítő értéket), ami egyezik azzal, hogy nem adtál meg értéket.
Ha viszont Hamis értéket adsz neki - azaz pontos értéket keresel - akkor nem kell sorbarendezni az adatokat! Ez következik a megfogalmazásból:
"Fontos: Ha a tartományban_keres értékeIGAZ vagy hiányzik, a tábla első oszlopában lévő értékeknek növekvő sorrendben kell elhelyezkedniük, különben az FKERES hibás eredményt adhat."
Vagyis, ha az értéke HAMIS, akkor nem kell sorbarendezni.Üdv.
Bocs a megszólítás miatt, de itt általában ez a "barátságos tegeződés" járja.
-
KaliJoe
tag
válasz
Fferi50 #24738 üzenetére
Tisztelt Fferi50,
A véleményednek ellentmondani látszik a Microsoft által az Excel FKERES függvényéhez kiadott leírás. Idézem:
Szintaxis
VLOOKUP(lookup_value, table_array, col_index_num, [range_lookup])Az FKERES függvény szintaxisa az alábbi argumentumokat (argumentum: Érték, amely egy művelethez, eseményhez, metódushoz, tulajdonsághoz, függvényhez vagy eljáráshoz biztosít információt.) foglalja magában:keresési_érték: Kötelező megadni. A táblázat vagy tartomány első oszlopában keresendő érték. A keresési_érték érték vagy hivatkozás is lehet. Ha a keresési_érték kisebb, mint a tábla első oszlopának legkisebb értéke, akkor az FKERES a #HIÁNYZIK hibaértéket adja eredményül.
Tábla: Kötelező megadni. Az adatokat tartalmazó cellatartomány. A tábla argumentum lehet tartomány (például A28) vagy egy tartomány neve. A tábla első oszlopában lévő értékek a keresési_érték argumentum szerint keresett értékek. Ezek az értékek lehetnek szövegek, számok vagy logikai értékek. A függvény a kis- és nagybetűk között nem tesz különbséget.
Oszlop_szám: Kötelező megadni. A tábla azon oszlopának a táblán belüli sorszáma, amelyből az eredményt meg kívánja kapni. Ha az oszlop_szám értéke 1, akkor a tábla első oszlopában lévő értéket kapja eredményül, ha az oszlop_szám értéke 2, akkor a tábla második oszlopában lévő értéket, és így tovább.
Ha az oszlop_szám értéke:Egynél kevesebb, az FKERES függvény az #ÉRTÉK! hibaértéket adja eredményül.
Nagyobb, mint a tábla argumentum szerint az oszlopok száma, akkor az FKERES a #HIV! hibaértéket adja eredményül.
Tartományban_keres: Logikai érték, amellyel az FKERES függvényhez pontos vagy közelítő keresést írhat elő:
Ha a tartományban_keres értéke IGAZ vagy hiányzik, akkor a visszaadott érték közelítő lehet, azaz ha pontos egyezést nem talált a függvény, akkor a következő legnagyobb, de a keresési_érték argumentumnál kisebb értéket adja vissza.
Fontos: Ha a tartományban_keres értéke IGAZ vagy hiányzik, a tábla első oszlopában lévő értékeknek növekvő sorrendben kell elhelyezkedniük, különben az FKERES hibás eredményt adhat.További tudnivalókat az Adatok rendezése tartományban vagy táblázatban című témakör tartalmaz.
stb. stb... -
Fferi50
Topikgazda
válasz
tgumis #24735 üzenetére
Szia!
Nézd meg légy szíves a csatolt fájlt, abban ismétlődő adatok általad kiválasztott értékét lehet visszakapni a képlettel.
ismétlődő adatok kereséseNyilván nem lehet egy az egyben alkalmazni nálad, de az elveit ha megérted, tovább tudsz lépni.
Még valami, ha PONTOS egyezést keresel, akkor NEM KELL SORBARENDEZETT adat sem az FKERES sem a HOL.VAN függvénnyhez
Üdv.
-
KaliJoe
tag
válasz
tgumis #24735 üzenetére
Szia TGumis,
Igen úgy is lehet. Viszont mutatok egy másik megoldást is. Ahol INDEX és HOL.VAN függvények segítségével áll elő a megoldás:
L3 tartalma: =INDEX($A$1:$F$84;HOL.VAN($M3;N$3:N$15;0)*7-5;2)
L4 tartalma: =INDEX($A$1:$F$84;HA(M4<>M3;HOL.VAN($M4;N$3:N$15;0)*7-5;(HOL.VAN($M3;N$3:N$15;0)+HOL.VAN($M4;INDIREKT(CÍM(3+HOL.VAN($M3;N$3:N$15;0);14;2;IGAZ)&":N$15");0))*7-5);2)
L5 tartalma: =INDEX($A$1:$F$84;HA(M5<>M4;HOL.VAN($M5;N$3:N$15;0)*7-5;(HOL.VAN($M4;N$3$15;0)+HOL.VAN($M5;INDIREKT(CÍM(3+HOL.VAN($M4;N$3
$15;0);14;2;IGAZ)&"
$15");0))*7-5);2)
M3 tartalma: =NAGY(N$3:N$14;1)
M4 tartalma: =NAGY(N$3:N$14;2)
M5 tartalma: =NAGY(N$3:N$14;3)Csatolom a megoldásom képét is segítségül, hogy könnyebb legyen érteni, hogyan ismétlődnek az értékeim. A hivatkozott cellákban és tartományokban a sorba rendezett adatok vannak.
-
KaliJoe
tag
válasz
tgumis #24731 üzenetére
Szia TGumis,
Igen tudja az Excel, csak kicsit trükközni kell. Először is biztosnak kell lenned benne, h az adataid (ahol a keresést végzed sorba rendezettek - ez az FKERES, VKERES függvény miatt fontos). Azon felül, meg ha megtaláltad az első adatot, annak sorát (oszlopát) felhasználva Attól kezdve kell "újraindítani" a keresést. Így makró nélkül is meg tudsz keresni több adatot.
-
Geryson
addikt
PRÉSZLET és RRÉSZLET függvényekkel szoktam törlesztőrészletet kiszámítani. Este viszont egy olyan jutott az eszembe, hogy hogyan lehetne azt kiszámítani, ha az egyik paraméter ismeretlen?
Történetesen van a kettő fenti függvénynél egy együttes végeredmény, de én ennél többet fizetek, azaz elvileg hamarabb kifut a hitel, mind az "időszakok száma" eredményezné. Hogyan lehetne azt kiszámítani, hogy a többletfizetésem milyen csökkenést eredményezne úgy, hogy a futamidő maradjon az eredeti?
-
KaliJoe
tag
válasz
Delila_1 #24712 üzenetére
Kedves Delila_1,
Köszönöm, kipróbáltam az Általad ajánlott verziót is. Működik és jó, de nekem akkor is "meg kell szólaljon" az összegzés, és akkor is csak az utolsó hónapra nézve, ha az utolsó rekord van éppen az adatbázisban. Tehát a teljes hónapokon túl, az éppen aktuális hónap törtrészét is megjeleníti.
Ezért igazítottam úgy a képletet, h max 31 nappal előtti időktől kezdve kezdje a feltételes összegzést. -
tgumis
tag
Sziasztok!
A keresés függvények mindig csak az első találatot adják eredményül?
Szóval ha 3 szor szerepel egy adat és az ahhoz tartozó másik adatot szeretném megjeleníteni azt tudja az excel? -
Gandalf80
csendes tag
-
Gandalf80
csendes tag
-
Gandalf80
csendes tag
Sziasztok!
Egy éves táblázatot szeretnék készíteni.
Az A oszlopban szerepel a dátum pl. 15. március 19. (Ez egész évben folyamatosan bővül, de akár egy nap kétszer is szerepelhet benne)
A "D" oszlop tartalmazza az adott napon elvégzett munka óraszámát.A táblázat A1010-A1021-ig a hónapok nevei szerepelnek. Szeretnék egy olyan függvényt, amely összesítené az adott hónap óraszámait, és ezt megjelenítené a hónapok mellett.
Segítségeteket előre is köszönöm.
-
Mutt
senior tag
-
Nauda
tag
Sziasztok!
Segítsetek légyszi, az alábbi gondom akadt a 2013-as excel-el.
Kaptam egy xls file-t amit védett módban nyit meg. Rányomok, hogy mégis szerkesztem, de nem működik megfelelően. A következő megnyitáskor már nem védett módon nyitja meg, viszont ezt az üzenetet dobja fel:Microsoft Visual Basic fos Applications
Compile error in hidden module: UserFormPrint
This error commonly occurs when code is incompatible with the version, platform, or architectures of this application. Click "Help" for information on how to correct this error.erre "OK" vagy "Súgó"
OK után ez ugrik fel:
Microsoft Visual Basic fos Applications
Compile error in hidden module: scroll.
This error commonly occurs when code is incompatible with the version, platform, or architectures of this application. Click "Help" for information on how to correct this error.Újabb Ok után elindul a xls, majd a benne lévő start gombra kattintva nem megy tovább és újra hibaüzenetet kapok:
Compile error in hidden module: scroll.
This error commonly occurs when code is incompatible with the version, platform, or architectures of this application. Click "Help" for information on how to correct this error.Az xml bezárásakor ismét scroll.-os hibaüzenet.
Ezzel lehet valamit kezdeni?
Előre is köszönöm.
-
vigyori78
őstag
Sziasztok.
Ebben tudnátok segíteni ?
Köszi. -
Mutt
senior tag
válasz
zoli1962 #24715 üzenetére
Hello,
Makrómentes megoldás pedig ez:
1. Hozz létre egy dinamikus tomböt a névkezelőben (pl. Lista).
2. A hivatkozása legyen ez: =ELTOLÁS(Munka2!$C$3;0;0;DARAB(Munka2!$C:$C))
3. Munka1 lapon az utolsó értéket a =INDEX(Lista;DARAB(Lista)) képlet adja meg, ez megy A1-be.
4. A2-be pedig =A1-INDEX(Lista;DARAB(Lista)-1) adja meg az utolsó két elem különbségét.üdv.
-
Delila_1
veterán
válasz
zoli1962 #24715 üzenetére
Köszönöm a "rangot".
Két makró kell hozzá. Az elsőt a Munka2 laphoz kell rendelned.
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target.Column = 3 Then Beiras Target, Target.Row
End SubA második egy modulban legyen.
Sub Beiras(ertek, sor)
Sheets("Munka1").Range("A1") = ertek
If IsNumeric(Sheets("Munka2").Range("C" & sor - 1)) Then _
Sheets("Munka1").Range("A2") = ertek - Sheets("Munka2").Range("C" & sor - 1)
End Sub -
slashing
senior tag
válasz
KaliJoe #24710 üzenetére
sajnos nem tudom kipróbálni mert nekem csak két oszlopból áll az egész táblám és nem is tudom hogy neked ez a képlet melyik oszlopba kerül. De így ránézésre elképzelhetőnek tartom hogy lehetne ezt egyszerűsíteni azzal hogy kiveszed a sor függvényt amivel ha jól gondolom egy eltolást csinálsz... mert szerintem a szumhatöbb függvénynél nem áll fenn az a hiba amibe én beleestem a sima szumha függvénynél hogy nem ott indult az összegtartományom mint a kritériumtartományom....
üdv.
-
KaliJoe
tag
válasz
slashing #24709 üzenetére
Egy még pontosabb verzió:
=HA(VAGY(ÜRES(A5);B4=HÓNAP.UTOLSÓ.NAP(B4;0));SZUMHATÖBB(INDIREKT(CÍM(HA(SOR(B4)>35;SOR(B4)-31;4);8;4;1);IGAZ):INDIREKT(CÍM(SOR(B4);8;4;1);IGAZ);INDIREKT(CÍM(HA(SOR(B4)>35;SOR(B4)-31;4);2;4;1);IGAZ):INDIREKT(CÍM(SOR(B4);2;4;1);IGAZ);">=" & DÁTUM(ÉV(B4);HÓNAP(B4);1);INDIREKT(CÍM(HA(SOR(B4)>35;SOR(B4)-31;4);2;4;1);IGAZ):INDIREKT(CÍM(SOR(B4);2;4;1);IGAZ);"<=" & DÁTUM(ÉV(B4);HÓNAP(B4);NAP(B4)));"")
-
KaliJoe
tag
-
KaliJoe
tag
válasz
KaliJoe #24706 üzenetére
A kész és teljes megoldás, amely bármelyik sorban, bármennyi adatsor esetén alkalmazható:
=HA(VAGY(ÜRES(A5);B4=HÓNAP.UTOLSÓ.NAP(B4;0));SZUMHATÖBB(INDIREKT(CÍM(4;8;4;1);IGAZ):INDIREKT(CÍM(SOR(B4);8;4;1);IGAZ);INDIREKT(CÍM(4;2;4;1);IGAZ):INDIREKT(CÍM(SOR(B4);2;4;1);IGAZ);">=" & DÁTUM(ÉV(B4);HÓNAP(B4);1);INDIREKT(CÍM(4;2;4;1);IGAZ):INDIREKT(CÍM(SOR(B4);2;4;1);IGAZ);"<=" & DÁTUM(ÉV(B4);HÓNAP(B4);NAP(B4)));"")
Köszönöm a segítségeteket... Nélkületek nem ment volna!
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok!
-
KaliJoe
tag
válasz
Delila_1 #24705 üzenetére
Nem. A DÁTUM függvény 3 paramétert vár, DÁTUM(év;hónap;nap) formában.
Most azzal küzdök, h tömbhivatkozást hozzak létre az INDIREKT függvénnyel, de valamit nem úgy csinálok, ahogy elvárja.
=CÍM(4;8;1;1) - OK
=CÍM(SOR(B33);8;1;1) - OK
=INDIREKT(CÍM(4;8;4;1)&":"&CÍM(SOR(B33);8;4;1);IGAZ) - Nem OK. #ÉRTÉK! hibát ad.Ötlet?
-
slashing
senior tag
Egyszerűsítettem a képleten, ha akarod használod ha nem nem egy képlet segédoszlopok nélkül. J4 cellától lehúzható.
=HA(B4=HÓNAP.UTOLSÓ.NAP(B4;0);SZUMHA(INDIREKT(CÍM(HOL.VAN(DÁTUM(ÉV(B4);HÓNAP(B4);1);B:B;0);2)&":"&CÍM(HOL.VAN(HÓNAP.UTOLSÓ.NAP(DÁTUM(ÉV(B4);HÓNAP(B4);NAP(B4));0);B:B;0);2));"<="&HÓNAP.UTOLSÓ.NAP(B4;0);INDIREKT(CÍM(HOL.VAN(DÁTUM(ÉV(B4);HÓNAP(B4);1);B:B;0);9)&":I1000"));"")
A végén található i1000 azért adtam meg így mert oda már feleslegesnek éreztem még egy bonyolúlt képletet a tartomány vége megadáshoz összébb lehet húzni mondjuk 400-ra mert még úgy is belefér simán az év összes dátuma
üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fujifilm X
- iPhone topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Generációs lemaradásban a Huawei chipek, de a cég kitalált valamit
- PlayStation 5
- Milyen légkondit a lakásba?
- Hobby elektronika
- Apple MacBook
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Zephyrus GA403UV Gamer notebook - R9 8945HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
- Fotó állvány eladó
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest