- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Klaus Duran: Youtube AI szinkron
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Apollyon #8595 üzenetére
Köszi, tlac-nak is!
Lehet én szúrok el valamit, nem sikerül egy partíciót autómatikusan csatolni (hogy ne kérjen mindig jelszót) LMDE-nél simán működött így:
blkid
lekérem az UUID-tgksu gedit /etc/fstab
a swap sor után enter, majd bemásolom ezt:UUID=50AE209CAE207C9A /media/z/50AE209CAE207C9A ntfs noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
zoltanz #8592 üzenetére
tlac már válaszolt, kell a multiarch repó, aztán
apt install steam
Nekem már fent voltak a szükséges videokártya driverek, szóval én csak a fentit csináltam hozzá, és meglepő módon (vagy nem) elég jól felrakta magát a steam, gyakorlatilag tökéletesen megegyezik a windowsos verzióval. Annyi különbség van csak, hogy az only wines játékok nagy része nyilván nem fog menni (van ami megy). Gondolom ez a jól integráltság valamennyire kötődhet ahhoz, hogy a steamOS debian alapú.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano #8589 üzenetére
Nekem úgy volt meg, hogy aki pl. multimédiára használja a gépét, annak mondjuk lehet nem debiant a legcélszerűbb feltennie. De ha ez már változott, akkor visszaszívom. Igyekeztem nem magamból kiindulni.
Mondjuk a sok variálás az asztali környezetekkel pár éve (alap gnóm, mégse, aztán mégis) érdekes volt, szóval jogos.
-
zoltanz
nagyúr
64 bites verzión milyen beállítások kellenek a 32 bites appokhoz? (pl steam stb.)
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Apollyon #8587 üzenetére
Igen, egyedül a videólejátszók terén éreztem különbséget.
Windows-on a MPC-HC, MPC-BE kevesebb előforrásigénnyel képes lejátszani a újabb codec-eket már pl h.265, VP9 nagyfelbontású videókat.
Debian-on is lejátszik minden formátumot jól, egy kicsi hátránya van most, de idővel kiegyenlítődik, minta hogy ez a h.264, VP8 idejében is megfigyelhető volt. Gondolok itt a Kodi, VLC, SMPlayer (MPV) lejátszókra. -
Apollyon
Korrektor
válasz
zoltanz #8586 üzenetére
A Debian elsősorban nem desktop OS, de annak is lehet használni. Valóban nem a legújabb verziójú programok és csomagok vannak a tárolókban, viszont nekem eddig nem okozott problémát, pedig elég régóta használom. De akinek fontos a verziószám hajhászás, az használ backports ágat, esetleg a testinget vagy sid-et, vagy más disztrót.
-
zoltanz
nagyúr
Az, hogy lehet, hogy a Chromium-ból a stable kiadásba is bekerülhetett a fris 64 ('2018) verzió? (PPA és hasonló bűvészkedés nem volt)
-
Rimuru
veterán
1. furcsa, vegso esetben auto inditasba beraknam engedelyezeset (
synclient TouchpadOff=0
)
2. indulasnak debian wiki
3. link
4. debian wikiezeket te is ki tudnad keresni.
-
Sziasztok!
Sikerult a debian-t begyorsitani. Install közben kiszedtem minden fölösleges cuccot, és lőn sebesség.
Köszi a tippeket mégegyszer.Viszont máris vannak gondok, amik eddigis voltak, csak most már zavar is:
- gép indulásakor nem műxik a tapipad, nyomnom kell egy Fn+F7 kombót, ami bekapcsolja. Nem tuom, hogy ez normális-e, windows alatt nem próbáltam.
- nem műxik a legtöbb Fn+egyéb kombó, vagyis nem azt csinálja, mint kell. A Fn+hangerő pl. kellene.
- A tapipadra bökés nem műxik, így az alatt lévő gombokkal kell klikkelnem, ami eléggé kényelmetlen.
- Semmilyen 3D gyorsítás nem megy, és bár eddig sok disztrón bekapcsoltam, itt most nem megy sehogy, emiatt pörög a CPU egy SD videó lejátsásakor is.Köszi a tippeket előre is!
-
ryal
csendes tag
kozben lehet felre ertettelek, statikusan osztom ki a cimeket egyaltalan nincs fent dhcp server.
elso linkben latszik (igaz gw) hogy boven van meg ido a cim lejartaig (amit digi oszt).
meg ha elveszem br0 cimeg akkor ujra megy minden a "router" geprol. ha vissza adom neki a fc00::1 cimeg akkor megitn azon akar kimenni. -
-
válasz
Apollyon #8568 üzenetére
Ertem, koszi.
XFCE-bol nem szeretnek engedni, foleg, mivel Manjaro-n ezzel is tok jo a sebesseg.
A program verzios felvetes eleg erdekes, erre nem gondoltam eddig.
A manjaro egyebkent XFCE-vel gyorsabb, mint pl. a Peppermint OS (kifilezett Lubuntu) LXDE-vel.
Tehat vagy tenyleg a csomag verziok okoznak ekkora elterest, vagy valami fut a hatterben debian szarmazekokon, ami Arch szarmazekokon nem fut.
Arra mar rajottem, hogy a trim nincs bekapcsolja alapbol debian-on, de ennek bekapcsolasa nem hozott eszreveheto gyorsulast.
En eleinte ilyen dolgokra is gyanakodtam, hogy az Arch szimplan mashogy van beallitva alap install utan. -
-
Apollyon
Korrektor
Ennyi infóból leszűrve én azt mondanám, hogy az eltérő programverziók okozhatnak különböző felhasználói élményeket. Debianon már azért régebbi csomagok vannak, mint Archon. Én egy ideig Archoztam, ugyanazokkal a körülményekkel, míg visszatértem még testing debianra, nem vettem észre különbséget gyorsaságban. Az mondjuk igaz, hogy nem használok DE-t, így kevesebb a hibalehetőség is.
Feltétlenül szükség van egyébként arra az Xfce-re? LXDE esetleg? Illetve én megpróbálnám a helyedben az i3-wm-et, csak pár billentyűkombinációt kell hozzá tudni, könnyű vezérelni, szinte semmi rendszerigénye nincs.
-
Ugyanazokat, amiket Arch/manjaro-n; firefox, vlc, totem, xmms2, filezilla, bluefish editor, gimp.
Kb. ennyi. Alig állítok be az alap dolgokon kívül bármit, tehát közel alap installal használom a rendszert ezen a laptopon. Swap nélkül szoktam telepíteni minden distrot. Csak a GIMP szokott neha kifutni a 2GB-ból, de ez is nagyon ritka. De ez Arch-on is így van, nem ez a gond szerintem.
De nem debianon lassú, hanem Arch-on gyors. A kérdés, hogy mit csinál a debian (és minden más disztro), amit az Arch nem.
Lehet, hogy csinálok egy összehasonlítást a boot utáni folyamatokról. -
ryal
csendes tag
Sziasztok
Vacilaltam hova irjam, linux-kezdobe vagy halozatos topicba de mivel debian alap igy ide gondoltam.
Debian-on 4portal NAT66 csinaltam, mukodik is meg nem is.
A problema, hogy minden tokeletesen megy egesz pontosan majdnem 4oran keresztul, utanna elszal.
Sajnos reg debuggoltam, igy mar az is szukiti miket kene megnezni, dmesg, syslog semmi
se az adott idopontban se kicsivel eltote utanna.
3x mertem es mindig majd 4ora volt, talan par perc elteres.tcpdump -i ppp0 -vv ip6 -al is az tunt fel amikor mukodik (pl ping) akkor rendben a kulso ipvel megy ki a keres,
amikor eltelik a 4ora utanna a "belsos" fc00::1 ipvel akar kimenni minden keres.https://ghostbin.com/paste/sp7ny halozat, route kimenetek
https://ghostbin.com/paste/hmyff test ip6tables scriptmeg 3 erdekesseg:
-megkezdett kapcsolat adott esetekben irc folyamatos kapcsolata mukodik mintha minden rendben lenne.
-ha br0 rol le"szedem" fc00::1 ip-t akkor utanna ujbol megy a ping +egyebb dolgok
-miutan letelik a 4ora es mar nem tudok kifele pingelni, kivulrol ugyan ugy tudom pingelni /es valaszol is a gep ra/par napja ezen ragodok, mert mindig 4orat kivarni nem egyszeru
igy kicsit mar bele is zavarodtam, nem tudom hogyan tovabb merre induljak el.eloszor debian 8backports 4.9 kernel majd 1.5napja debian 9backports 4.14 kernel ugyan az semmi valtozas
ami kimaradt hogy "regi" utp-s kapcsolat nem "ONT"-s eszkozon keresztul megy.
ppp0 = digi-s -
AMD C70 proci (2*1GHz Bobcat), 2GB egy csatornás DDR3 1066 MHz, SSD.
XFCE-vel szinte nem is lassú a manjaro, de minden más disztró esetén (szintén xfce) érezhetöen hezitál progi nyitások elött, illetve váltásoknál.
De az okosok azt mondják, hogy a debianból könnyü kihozni bármit. -
-
Sziasztok!
Van egy nagyon lassú, régi laptopom.
Jelenleg egy manjaro fut rajta, mert eddig az Arch származékok futottak leggyorsabban ezen a régi gépen (pedig próbáltam már peppermint os-töl kezdve jó sok karcsú disztrót).
Viszont, mivel kb. félévente használom csak a gépet, fontos lenne, ha nem jönne rá minden alkalommal egy vagon frissítés feleslegesen - elég nekem a biztonsági frissítés.
Emiatt arra gondoltam, hogy egy nem-rolling disztrót próbálok meg karcsúsítani.
Debian ugyanazzal a desktop környezettel határozottan döcögösebb (progik betöltödése, váltás köztük, stb.), mint a manjaro (SSD már van benne).
Olyan érzés, mintha a Debian csinálna a háttérben olyasmiket, amit az Arch nem.A kérdés, hogy merre induljak, ha ki akarom filézni a rendszert?
Sosem csináltam még ilyet.Kössz!
-
-
Fooler89
őstag
Debiant szeretnék egy helyi NAS-ra backupolni hetente.
Rsync-re gondoltam ami esténként futna (amikor egyáltalán nincs használva a gép)
Az mennyire problémás, ha SMBn keresztül felcsatolom a nas-t és arra a mappára rsyncel küldöm át?
Vagy maradjak az SSH-s megoldásnál? Van különbség? -
zoltanz
nagyúr
-
kovaax
őstag
-
egerj
tag
Sziasztok !
Telepítettem az OMV rendszert egy notebookra , Acer ES1-311, aminek az alapja egy Debian 8. Minden működik korrekten. FTP , Samba, miniDLNA, nagyon jó a teljesítménye stb..
Egy gondom van: ha lecsukom a gép fedelét akkor - nem tudok jobb szót - kikapcsol. Nem megy alvó stb. módba, mert a ventillátor vagy a hdd hangját lehet hallani, de nem lehet elérni hálózaton, sőt ha visszanyitom a fedelet akkor a képernyőn látni az eredeti képet, de nem működik, billentyűzetre semreagál.
Már kipróbáltam a következőt:
systemctl mask sleep.target suspend.target hibernate.target hybrid-sleep.targetA jelenség még mindíg fennáll.
Más : mit kell beállítanom ahhoz, hogy ha megszűnik a táp akkor egy adott idő után alvásba menjen, és ha újra megindul a töltés, akkor bekapcsoljon ?
Köszi:Jenő
-
trapi007
tag
válasz
kojak27 #8549 üzenetére
Hali!
Nekem van egy intel atom 1,6 egy magos alaplap, + 1gb ram. Ha a tiéd sem dual...
Kipróbáltam XP-t, win7 startert, debiant. Nekem mindegyik zavaróan lassú volt.Most debain 9 fut, grafikus felület nélkül. Telepítve ts3 szerver, egy fájl kiszolgáló, és torrent kliens.
Hónapok óta szépen működik, nem kell hozzányúlni. A gépre csak egy LAN kábel van dugva.
A gép elérése: Putty, vagy WinSCP-n keresztül. Viszont, csak parancssor... -
kojak27
csendes tag
Sziasztok!
Egy szűz gépre szeretnék Debiant telepíteni ezután pedig egy grafikus felület jönne.
El kellene érnem a gépet teamviewerrel és úgy hogy bejelentkezés után a grafikus felületet lássam.
Miket rakjak fel?
Ja, a gép nem egy erőmű az Atom processzorával.Köszi!
-
zoltanz
nagyúr
Szükségem lenne Debian 9 Stretch -hez 17-es SMPlayer-re egy funkció miatt (nem sürgős mondjuk más nem megvárom a 10-est Buster-t).
A Backports mennyi idő után szokott jobban kibővülni, hátha oda bekerül (unstable, sid nem játszik nálam)?
Felraktam az SMPlayer oldalán lévő 18-as deb csomagot, de valószínű valami nem "passzol" hozzá mert instabil -
Apollyon
Korrektor
De...
Viszont a fórumtárs szerintem a suggested package-ekről beszél, amiket nem rak fel automatikusan.A synapticot nem használom, így csak a terminálos telepítést ismerem igazán.
Pl. van a moc zenelejátszó. Ha apt install moc, akkor az ajánlott (suggested) csomagok között ott lesz a moc-ffmpeg-plugin, ami ugyan nem szükséges a működéséhez, de ha valami losslesst akarsz hallgatni akkor kelleni fog.
-
kovaax
őstag
válasz
Apollyon #8542 üzenetére
Régebben nem rakta fel automatikusan az ajánlottakat is? Én valamiért mindig megadom a "--no-install-recommends" kapcsolót... Synapticban meg be van kapcsolva alapból a "Kezelje az ajánlott csomagokat függőségként" opció, más gui-s csomagkezelőkben nem tudom mi a helyzet.
-
kovaax
őstag
válasz
zoltanz #8538 üzenetére
Egyrészt a Google gondolom dolgozik rajta még egy csomót (amiből remélhetőleg a leendő stabil sokat fog profitálni!). Másrészt nekem volt olyan Debian fan kollégám, aki már 9 évvel ezelőtt is testing-et használt saját felhasználásra, nagy megelégedéssel (arra már nem emlékszem hogy mióta volt ez nála a gyakorlat, azóta meg sajnos elváltak útjaink, így nem tudom most hogy áll a dologhoz). Én magam csak fagyasztás körül szoktam tesztelés céljából felrakni testing-et, hogy felkészüljek a váltásra.
-
válasz
Apollyon #8543 üzenetére
Szia!
Mert a Debian alapu disztrok jobban kezreallnak.
Szerveren eddig is Debianoztam, am desktopon Ubuntu volt, de meg az LTS-eket is elszurjak mostanaban.Tudom, igen, de az nem olyan nagy gond.
Ha jol latom, 4.9.65-3 van benne, az meg erosen 16.10 koruli allapotokat idez. Az nem rossz.Udv. core2
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Neil Watts #8541 üzenetére
"Tokeletesen meg vagyok elegedve a rendszerrel, am az lenne a kerdesem, hogy a legfrisebb stabil Debiannal mire szamithatok?"
Régebbi verziójú csomagokra és programokra.
De ha jó neked a Fedora, miért váltanál Debianra?Igen, van kisméretű nonfree iso:
[link] -
Sziasztok!
Az adatkapomon levo (AMD FX PC-n) a Fedora legfrisebb verzioja problema nelkul fut.
Kernel: 4.14.13-300.fc27.x86_64
Tokeletesen meg vagyok elegedve a rendszerrel, am az lenne a kerdesem, hogy a legfrisebb stabil Debiannal mire szamithatok?
Ha jol lattam, abban 4.9 van.
Ha jol gondolom, a netinst-bol meg mindig letezik nonfree is, ugye?Koszi!
Udv. core2
-
zoltanz
nagyúr
A javasolt csomagokat szoktátok/ajánlatos telepíteni? pl SMPlayer-nél: ffmpeg-doc alsa-base
Ezeket ahogy nézem nem rakja fel automatice egyébként. -
kovaax
őstag
válasz
herdsman12 #8535 üzenetére
Szerintem is, bár én már bő 20 éve csak linuxot használok itthon, és a gépeimet eleve ennek megfelelően vásárolom, szóval sokkal kevesebb "hekkelésre" van szükségem (a mostani gépemmel pl. semmire). És csomagolva van bele a firefox, most ment fel az 58! Egyre jobban szeretem!
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #8530 üzenetére
Köszi.
Részletes opciót választva a telepítőben az is pozitív, hogy lehet választani az initrd -nél hogyan kerüljön fel. Egy általános meghajtócsomaggal (másik konfigban is biztosan működően) vagy csak az adott géphez szükséges (de azért így is a legtöbb konfiggal használható lesz) egy kisebb csomaggal. -
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #8534 üzenetére
Mint kiderült az MX-17 csíkos képernyő probléma (MSI S262) csak a FF használatánál jött elő, Chromiummal és más alkalmazásokkal semmi baja. Biztos orvosolható lenne, de nem én leszek a mágus.
Az előd MX-16.1 jó volt, máig hibátlanul megy másik régi gépen.
A telepítője meg egyszerű, mint a faék.
(28-29-30. old)
Persze egy ijedős kezdőnek meg tök mindegy, hogy melyik telepítővel találkozik először, bármelyiken lehet hibázni.
Nekem szimpi az MX Linux, simán ajánlanám kezdő-kezdőnek is. -
Ez az MX17 azért kicsit érdekesre sikeredett, lásd Herdsman12 problémáit vele.
A MX 17 telepítési/particionálási része nagyon érdekesen van megcsinálva, ott nagyon könnyű eltolni, ha van fenn másik rendszer, akkor egy kezdőnek nehezebb, mint a Debian particionáló része. Amúgy jó kis rendszernek nézett ki, amikor kipróbáltam, viszont olyanoknak való, akik már használtak Linuxot. A saját frissítője például egész ügyes, lehet választani normál upgrade és dist-upgrade között.
A xorg/mesa páros viszont elég érdekesen alakult, az egyik frissebb, mint az Ubuntuknál, a másik régebbi.
Amúgy maga a Debian nekem mindig bejött desktopon, most már a telepítése sem annyira nehéz kezdőknek, mint Wheezy-nél volt. Inkább az a gond, hogy ha egy kezdő felrak egy stable változatot, akkor ugyanúgy minden vackot ki akar próbálni és beleütközhet a régi program/új program felrakása helyette, akkor meg jön a függőségekkel való bajlódás......egyszóval ez is gyakorlott kezdőknek ideális.
-
kovaax
őstag
válasz
ubyegon2 #8532 üzenetére
Nekem "saját" tűzfalam van, kifelé is szűrök, csak azt engedem ki, amit tudom, hogy kell nekem. Ez nem kell.
Annyira nem nagy váltás Ubunturól Debianra, inkább jelzés értékű, hogy kihagyják a folyamatból a Canonical-t, mert minek (mondjuk nem tudom mennyire volt a C benne a folyamatban eleve, de mindegy).
Meg azért is jó hír, mert azt mutatja, hogy annyira nem szar ez a Debian deszktopon, csak kicsit kell rajta reszelni. A napokban raktam fel a gépemre a Debian mellé az MX Linux-ot, ami szintén Debian alapokon nyugszik, de a stabilon, újabb kernellel (meg még egy pár egyéb módosítás, contrib és külső csomagok). Eddig tetszik nagyon, marha egyszerű volt felrakni, ilyenek. -
Én a tűzfalat nem néztem, igaz csak alapon van, ha egyáltalán eszembe jut bekapcsolni a ufw-t.
Ezt a 3,5 perces boot késleltetést megtaláltam közben, ez elég bosszantó volt és emiatt a service miatt volt.
Érdekes ez a Debian 10-re való áttérés a google-nál, tegnap én is láttam valamelyik oldalon az erről szóló hírt.
-
kovaax
őstag
válasz
ubyegon2 #8530 üzenetére
Teleszemeteli a tűzfalamat, úgyhogy én ki szoktam kapcsolni.
Más:
Google moves to Debian for in-house Linux desktop
http://www.zdnet.com/article/google-moves-to-debian-for-in-house-linux-desktop/ -
válasz
zoltanz #8529 üzenetére
Ez az avahi-daemon nem sok vizet zavar, nekem anno volt valami NAT-olt IP címes problémám és az elhárítás alatt elég sokszor találkoztam az avahi kifejezéssel. Ebből az jött le, hogy hálózattal kapcsolatos szolgáltatás, így nem bántottam. (nem általad látrehozott hálózatra gondolok, mint a samba, hanem globális hálózatkezelésre) Alapból, amiről nem tudom, mit csinál pontosan, azt nem inaktiválom.
Amiket felismerek, azokat kilövöm, de alapból le is szedem a kapcsolódó csomagokat synapticból, például a bluetooth, cups dolgait.
A legjobb, ha tisztázod minden service feladatát, de ez nagyon nem egyszerű, ha nem vagy hozzáértő. Én se jöttem rá pontosan, kell-e nekem az avahi, csak egy példa ez a sok közül természetesen.
Ami a képen látszik, azokkal nem nagyon lehet semmi gondod, érdemes inkább megnézni a
systemd-analyze blame
paranccsal, nincs-e olyan szolgáltatás, ami megakasztja a boot folyamatot. Persze ilyenkor sem biztos, hogy ki kell lőni a service-t.ez szokott ritkán hosszú várakozást előidézni:
NetworkManager-wait-online.service
-
-
zoltanz
nagyúr
Ha a Debian 9-et a unofficial/non-free/cd-including-firmware/9.3.0+nonfree DVD képről telepítettem, ajánlatos még valami multimédia codec-et felrakni, (ami nem nyílt forráskódú)? Az MP3 pl megy úgy nézem.
-
válasz
ubyegon2 #8520 üzenetére
csak érdekességképpen megcsináltam ugyanezt ezzel is:
Mint XFCE 18.3
apt-get
Frissítés kiszámítása... Kész
Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva:
libdrm-amdgpu1 libdrm2 libegl1-mesa libgbm1 libgl1-mesa-dri libwayland-egl1-mesa
libxatracker2
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
apport libdrm-intel1 libdrm-nouveau2 libdrm-radeon1 libgl1-mesa-glx libglapi-mesa
libgles1-mesa libgles2-mesa libjavascriptcoregtk-4.0-18 libruby2.3 libseccomp2
libwebkit2gtk-4.0-37 python3-apport python3-problem-report ruby2.3
15 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 7 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 18,7 MB.
A művelet után 76,8 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n]aptitude
Függőségek feloldása...
A következő ÚJ csomagok lesznek telepítve:
libdrm-common{a} libllvm5.0{a}
A következő csomagok lesznek frissítve:
apport libdrm-amdgpu1 libdrm-intel1 libdrm-nouveau2 libdrm-radeon1 libdrm2 libegl1-mesa
libgbm1 libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx libglapi-mesa libgles1-mesa libgles2-mesa
libjavascriptcoregtk-4.0-18 libruby2.3 libseccomp2 libwayland-egl1-mesa
libwebkit2gtk-4.0-37 libxatracker2 python3-apport python3-problem-report ruby2.3
A következő csomagok AJÁNLOTTAK de NEM lesznek telepítve:
apport-symptoms fonts-lato libjs-jquery libwebkit2gtk-4.0-37-gtk2 python3-systemd
22 csomag fog frissülni, 2 csomag lesz újonnan telepítve, 0 lesz eltávolítva és 0 nem fog frissülni.
Az archívumból 39,2 MB letöltendő. Kicsomagolás után 69,3 MB lesz elfoglalva.
Folytatja? [Y/n/?]apt
apport libdrm-amdgpu1 libdrm-intel1 libdrm-nouveau2 libdrm-radeon1 libdrm2 libegl1-mesa
libgbm1 libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx libglapi-mesa libgles1-mesa libgles2-mesa
libjavascriptcoregtk-4.0-18 libruby2.3 libseccomp2 libwayland-egl1-mesa libwebkit2gtk-4.0-37
libxatracker2 python3-apport python3-problem-report ruby2.3
22 frissített, 2 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 39,2 MB.
A művelet után 69,3 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] -
válasz
herdsman12 #8517 üzenetére
sh4d0w módszere a leghatékonyabb. Ha nem akadok el elég durván a desktopomon a grub-install-lal, akkor nem maradtunk volna le egy érdekességről.
Te most az
apt-get
-et használtad, de épp javasolni akartam a másik két parancssori módszert.Érdemes erre a különbségre rápillantani, 3 módszer:
ubyegon@ubydeb9:~$ sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
Állapotinformációk olvasása... Kész
linux-image-amd64
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 1 nem frissített.ubyegon@ubydeb9:~$ sudo aptitude update && sudo aptitude upgrade
Függőségek feloldása...
A következő ÚJ csomagok lesznek telepítve:
firmware-linux-free{a} irqbalance{a} linux-image-4.9.0-5-amd64{a}
A következő csomagok lesznek frissítve:
linux-image-amd64
1 csomag fog frissülni, 3 csomag lesz újonnan telepítve, 0 lesz eltávolítva és 0 nem fog frissülni.
Az archívumból 38,8 MB letöltendő. Kicsomagolás után 190 MB lesz elfoglalva.
Folytatás? [Y/n/?]ubyegon@ubydeb9:~$ sudo apt update && sudo apt upgrade
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
firmware-linux-free irqbalance linux-image-4.9.0-5-amd64
linux-image-amd64
1 frissített, 3 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 38,8 MB.
A művelet után 190 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] -
válasz
herdsman12 #8517 üzenetére
dist-upgrade
-
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #8516 üzenetére
uname -v
#1 SMP Debian 4.9.65-3+deb9u1 (2017-12-23)Pontosítva, az a kérdésem, mi a probléma, hogy kell terminalból megoldani, hogy ne legyenek a csomagok visszatartva?
sudo apt-get upgrade
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
linux-headers-amd64 linux-image-amd64
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 2 nem frissített.Az echo "csomag" hold - install parancsot láttam már, de én nem lőttem hold-at.
(#8513)
Változás értesítő szolgáltatás, beállított grafikus, szöveges területek változásáról küld emailt. -
válasz
herdsman12 #8515 üzenetére
Mi lenne ez, van 4.14+88~bpo9+1 a backports és 4.9+80+deb9u3 security tárolóban?
Szerintem ezek a kernelek illenek hozzájuk:
4.14.0-0.bpo.2-amd64
4.9.0-5-amd64Amelyik fenn van, az ahhoz illő verzió kell neked.
ezekből a backportot rakd fel, ha 4.9.0-5-ös a kerneled:
Telepítve:
4.9+80+deb9u2
- debian-security stretch
Jelölt:4.9+80+deb9u3
- debian stretch-backports(#8513) herdsman12
Ez mi a manó amúgy?
-
herdsman12
őstag
válasz
herdsman12 #8506 üzenetére
Nem tudom, hogy a firmware-linux-nonfree csomag telepítésnek van-e köze, de
...
sudo apt-get upgrade
...
linux-headers-amd64 linux-image-amd64
...
sudo apt-cache policy linux-headers-amd64
linux-headers-amd64:
Telepítve: 4.9+80+deb9u2
Jelölt: 4.9+80+deb9u3
Verziótáblázat:
4.14+88~bpo9+1 100
100 http://ftp.hu.debian.org/debian stretch-backports/main amd64 Packages
4.9+80+deb9u3 500
500 http://security.debian.org/debian-security stretch/updates/main amd64 Packages
*** 4.9+80+deb9u2 500
500 http://ftp.hu.debian.org/debian stretch/main amd64 Packages
500 http://deb.debian.org/debian stretch/main amd64 Packages
100 /var/lib/dpkg/statusMi lenne ez, van 4.14+88~bpo9+1 a backports és 4.9+80+deb9u3 security tárolóban?
Mi a jó megoldás? -
herdsman12
őstag
válasz
zoltanz #8477 üzenetére
Most próbáltam (visualping).
-
törölt tag
válasz
herdsman12 #8511 üzenetére
Jó, csak ez úgy jött le, hogy ezzel akarod a hibát megkerülni...
-
herdsman12
őstag
válasz
#73749248 #8507 üzenetére
Segítek:
(#8490) herdsman12
...de most a Gnome helyett inkább felteszem az Xfce verziót, az jobban kézre áll nekem.
(#8491) nahaggyámár
... Egyébként szerintem ez inkább az X része, nem a DE (gnome, xfce stb.), szóval azt hiába cseréled, ez a hiba akkor is megmarad.A Gnome tök új nekem a felső (nem is) tálcával, alkalmazás váltással stb. Az Xfce-t már látásból ismerem, ezért cseréltem. Nem azt írtam, hogy a csere javítja a grafikus gubancot.
bye
-
válasz
#73749248 #8509 üzenetére
Az a kérdésem meg arra vonatkozott, hogy mi van egy akármilyen DE-ben, amiért érdemes foggal-körömmel ragaszkodni a használthoz.
Erre válaszolták többen is, hogy ha ezt szokta/kedvelte meg valaki, akkor evidens, hogy ezt akarja használni. Én is ezt használom a kezdetektől. Nem tudok olyan speciális DE-ről, ahol le kéne mondani a biztonsági frissítésekről. Igaz jelen esetben csak a Cinnamonról van szó. Nem a DE kapja a bizt frissítéseket amúgy sem.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #8508 üzenetére
Ilyet hol írtam?
Én használok fapados Cinnamont (nem használok belőle többet, mint egy xfce-ből, mivel a gnome szolgáltatások, mint file manager, mail kliens stb. általában kívül esnek az érdeklődési körömön).
Az a kérdésem meg arra vonatkozott, hogy mi van egy akármilyen DE-ben, amiért érdemes foggal-körömmel ragaszkodni a használthoz.
Mert hogy szeretem használni, az nem ugyanaz, mint az, hogy inkább kihagyom a biztonsági javításokat is, csak megmaradjon az, amit használtam.Mondjuk ilyen kevés van, de pl. valaki azért nem lesz hajlandó majdan elhagyni az Ubuntu 16.04-et, mert ragaszkodik a Unity-hez, az új LTS-ben meg már nem nagyon lesz olyan... (tudom, lesz, csak példa)
-
válasz
Ezért nem érdemlem a sört, a kolléga adta meg az irányt, én csak segítettem megkeresni! Viszont örülök, hogy megoldódott.
(#8505) nahaggyámár
Értelek és logikus is így már, csak nálam még nincs semmi beállítva, a belakott rendszerbe fel szoktam venni én is a plusz tárolókat, mert menet közben kellenek előbb-utóbb. Laikusként meg a synapticban szoktam először nézelődni, utána meg a honlap csomagkeresőjében.
(#8507) nahaggyámár
Ez a minekhasználszfapadoscinnamont szövegedre ment szerintem.
-
törölt tag
válasz
Hm? Nem látom a kapcsolatot a hozzászólásom és a tiéd közt...
-
válasz
bambano #8501 üzenetére
Az úgy teljesen más már, a 9 telepítése már valóban szinte kezdőknek való a 7-hez képest, talán a particionáló rész kicsit nehézkesebb az Ubuntuknál. Nekem a 7-8 jobban tetszett, mert kicsit kényszerített, hogy utána olvassak pár dolognak, ha bármit is megértettem az apt és egyéb dolgokról, az ezeknek köszönhető.
(#8502) nahaggyámár
Lehet, bár én nem találtam a synapticban elsőre, így megnéztem a honlapon a csomagokat gyorsan és megláttam a metacsomagot. Nem használom napi szinten, csak fenn van, hogy ha időm lesz, kicsit fejlesszem az (kezdő) ismereteimet. Mint-tel ez nem megy, ott csak felejtem, amit addig tudtam.
Most is csak azért szóltam bele, mert a kollégának hasonló problémái voltak az MX-szel is, bár nem pont ezek, de megjelenitéssel összefüggőek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Vicces képek
- Bluetooth hangszórók
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Lian Li HydroShift LCD 360R/TL AIO vízhűtés eladó!
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Honor 200 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest