- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Archttila: SMART tesztelés automatizálva: smartctl poller script Zsh-ban, RPi-re
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- bacsis: Gyere el a 11. BRSZK-ra!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
- Gurulunk, WAZE?!
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Ráadásul az opció neve is elég balf@sz: "Elszalasztott emlékeztetők megjelenítése az írható naptárakhoz". Én nem az elszalasztottakat szeretném megjeleníteni, hanem mindet, vagy nem is értem ezt hogy sikerült így...

-
kovaax
őstag
Sziasztok,
Debian Trixie-n a legutolsó thunderbird frissítés óta nem működnek az emlékeztetők se az eseményekhez, se a naptárhoz. Ha elmúlik az esemény, akkor a listában más színe lesz, de akkor már ugye nem feltétlenül vagyok boldog... Találkozott valaki ilyennel mostanában? Debian bug reportot nem találtam ilyet... (MT témában nem reagált senki, mondok hátha itt.) -
kovaax
őstag
Sziasztok,
Debian Trixie-n a legutolsó thunderbird frissítés óta nem működnek az emlékeztetők se az eseményekhez, se a naptárhoz. Ha elmúlik az esemény, akkor a listában más színe lesz, de akkor már ugye nem feltétlenül vagyok boldog... Találkozott valaki ilyennel mostanában? Debian bug reportot nem találtam ilyet... (MT témában nem reagált senki, mondok hátha itt.) -
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Lenne még egy kérdésem, ha megengeditek.
Az úl lvm kötetet ideiglenes tárolónak szeretném használni a 'nagy' fizikai kötetem mellett. Tehát van egy 4 terás hdd, amit csatoltam az
/mnt/dataalá, ezen van egy partíció, amin létrehoztam a letöltéseknek egytorrentsnevű mappát (/dev/sdb1 3,6T 2,5T 971G 73% /mnt/data).Van-e azzal bármi probléma, ha az lvm kötetet ez alá csatolom, tehát mondjuk így:
/dev/mapper/vg1-lv1 916G 28K 870G 1% /mnt/data/torrents/incomplete. Ezzel most ugye az egyik mounton belül csináltam meg a másikat. Jobb lenne inkább mindent az/mntalá csatolni külön?Vigyázni kell a sorrendre, de amúgy működik. Azt így nem mondanám meg, hogy szépnek szép-e.
-
kovaax
őstag
Az egyik gépemen kipróbáltam most, azon működött (latest Bookworm IceWM-mel).
-
kovaax
őstag
Sziasztok!
Hogyan tudnám kideríteni, hogy mibe fagyott bele az itthoni Debian 12 kiszolgálóm? Kora délután még elértem ssh-val, de pár óra múlva ssh-val sem tudtam rálépni, se fizikailag nem tudtam belépni rá (CLI only, logon screen-nél a kurzor nem villogott, mikor rádugtam billentyűzetet nem reagált rá, ki kellett kapcsolnom a power gombbal). Journalctl-ben nem találok semmit, konkrétan arra az időszakra hiányzik. Samba fut rajta, illetve Docker-ben fut pár kiszolgáló, tavaly év vége óta folyamatosan üzemel hibamentesen. Hőfokok rendben vannak. Lenovo ThinkCentre M720q.
Nem tudom most be van-e kapcsolva a medzsik, amivel néha rá lehet venni, hogy sync-elje a lemezeket, és hátha kiíródnak a logok, mielőtt újraindul. Vagy távoli logolást bekapcsolni, és a loggyűjtőre hátha megy ki még log, mielőtt megdöglend. Monitorozó szoftver is tud segíteni, hogy mi történhetett vajon (zabbix, icinga, nagios)...
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Tegyétek a fa aláBÚÉK! Debian Installer Trixie Alpha 1 release -
kovaax
őstag
Kénytelen vagyok a Minttel is foglalkozni, nagyon népszerű rendszerré nőtte ki magát, plusz pár napja elvállaltam a Mint topik topikgazdai feladatait is. Legalább az összefoglalót rendbe tudtam tenni, a néhol 2015-ös (!) hivatkozásokat már időszerű volt eltávolítani.
Úgy hallottam, hogy a windows még mindig sokkal népszerűbb... :-PPP
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Ez azért van, mert (nem szakszerű lesz, most lusta vagyok gondolkodni) aki bootol, az a saját és a windows szarjával van aláírva. Szóval ha a Debian az elsődleges, akkor az csak Debiánt és wint bootol be, ha a Mint, az meg csak Mintet és wint. Én is szórakoztam ezzel anno egy sort, de nem tudsz vele mást csinálni, csak mindig módosítani a uefi boot sorrendet.
-
kovaax
őstag
újabban a debian különbséget tesz a non-free és a non-free-firmware repók között. tehát a non-free soha nem volt benne a hivatalos alap debianban, a non-free-firmware mostanában már benne van.
a non-free-t régen úgy tudtad használni, hogy speciális telepítő image-t kellett letölteni, amiben volt non-free. most nem kell a non-free, a 13-as debian telepítőjében benne van a non-free-firmware.
Szavazás volt róla, és ez lett az eredmény, hogy non-free-firmware legyen a telepítőben, már a 12-ben is.
-
kovaax
őstag
Szia!
Headless alatt azt értem, hogy nincs fent gui alkalmazás. Konrétan egy kis Fujitsu Futro S720 minipc-ről van szó, média szerverként szertnénk használni, 32 gigás msata ssd van benne, erre tettem fel a debiant, aminek az állapota érdekelne.
Az a headless, amiben nincs videókártya, szóval magából a gépből még szöveges terminállal se tudsz kiszedni ótputot. Ebben ott csücsül egy jó kis radeon.
-
kovaax
őstag
Egy igazi Debianos nem használ sambát, nem ismer windows sérülékenységeket és otthon az ablakokat is takarító mossa...
-
kovaax
őstag
A dockeres megoldás mennyi pluszt jelent CPU terhelés szempontjából?
A RAM felhasználás kevésbé zavar, abból van rendesen, de a CPU nagyon netszes.#10593 bambano: Köszi, ezek közül leginkább a másik kliens jön szóba, mert a backports-ban nincs transmission.

A többi megoldás nekem eléggé olyannak tűnik, aivel később szívni fogok.
Hmmm... Inkább plusz memóriát és diszket jelent, meg megkavarja kicsit a hálózatot. Lehet a #10595 snap jobb ötlet, de azt nem használtam még sose.
-
kovaax
őstag
Sziasztok!
Otthoni NAS, stable debian-on 3.x verziójú transmission van, ami általan ismeretlen okból folyton átmegy olyan állapotba, hogy letiltja a remote csatlakozást, mert "túl sok sikertelen belépési kísérlet" volt - persze nem volt.
Ilyenkor szerverre ssh be, daemon restart, és megoldja, de már kezdem unni.Ez elvileg egy bug, amit a 4.x verzióban javítottak, de ugyebár az nincs a stable repoban.
Próbáltam a debian leírás alapján beállítani, hogy csak ez az egy csomag az unstable-ből frissüljön, de ez nem műxik, mert kellneki jópár dologból újabb, amiket nem engedélyeztem még unstable-ből.$ sudo apt install transmission-daemonReading package lists... DoneBuilding dependency tree... DoneReading state information... DoneSome packages could not be installed. This may mean that you haverequested an impossible situation or if you are using the unstabledistribution that some required packages have not yet been createdor been moved out of Incoming.The following information may help to resolve the situation:The following packages have unmet dependencies:transmission-daemon : Depends: libcurl4t64 (>= 7.28.0) but it is not going to be installedDepends: libevent-2.1-7t64 (>= 2.1.8-stable) but it is not going to be installedDepends: libnatpmp1t64 (>= 20150609) but it is not going to be installedDepends: libssl3t64 (>= 3.0.0) but it is not going to be installedDepends: libstdc++6 (>= 13.1) but 12.2.0-14 is to be installedRecommends: transmission-cli but it is not going to be installedE: Unable to correct problems, you have held broken packages.Egyelőre nem akartam lavinát elindítva nekiállni ezeket is engedni, mert nem akarom megborítani a NAS-omat, ezért előbb kérdezek.
Mennyire bztonságos ezeket engedni az unstable repo-ból?A másik megoldás, hogy pl. flatpak-ból teszem fel a transmission-t, de a flatpak-es transmission-ből csak GUI-s verzió van, nem tudom, hogy ilyen esetben a fő rendszer feltesz-e X-es csomagokat. Nem szeretném túlhízlalni a rendszeremet (egy 8GB-os eMMC-n van a rendszer), ezért nem vágtam eddig bele a flatpak témába.
Gondoltam még dockerre is, de egy torrent kliens kedvéért talán kissé túlzás lenne.

Pedig pont az ilyen esetekre lehet jó a docker. Az alap oprendszert nem gányolod össze, és a frissebb alkalmazást is tudod használni.
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Sziasztok, frissítettem a Debian-t Trixie-re, Gnome 46, kernel 6.6...lenne egy kérdésem, hátha valaki tudja a választ, a rendszer info nem látja az Ssd méretét, azt írja a lemezkapacitás ismeretlen és a Lemezek alkalmazás sem... ugyan ez volt ubuntu 23.10el is...köze lehet ahhoz, hogy win 11 -nek le van foglalva 4 partició? Bookwormnál ok volt, és ubuntu 22vel is
...Sziasz!
parted -l vagy fdisk -l mit mond? -
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Sziasztok!
Friss Debian 12 esetén van valami opció, amit fstab-ban érdemes beállítani az alapértelmezett defaults-on kívül SSD és HDD esetén?
Illetve ha otthoni kiszolgálónak van telepítve, akkor van értelme GUI-t telepíteni? (Eddig Raspberry Pi 4-est használtam erre a célra GUI nélkül)Én mindig beállítom a noatime -t.
-
kovaax
őstag
eject /dev/sr0
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Na igen. Ha tippelnem kellene az NFC olvasót nem éri el normál user-el alapesetben.
Nem tudom milyen interface-t használ az NFC reader, de ha sima USB serial port, lehet hogy a megoldás annyira egyszerű hogy a user-t hozzá kell adni adialoutsystem group-hoz.Vagy valami hasonló. De arra is volt már példa a világtörténelem során, hogy a device-on kellett jogot állítani, vagy bármi. Csak ne root-ként fusson az a nyavajás java...
-
kovaax
őstag
Nem tudom kipróbálni.
Hülye user ellen nem véd a rendszer.
visudo-val kíváncsiságból mindegyik bejegyzéshez beírtam, hogy NOPASSWD: /..sh elérési útja és újraindítottam a gépet.Innentől kezdve semmilyen sudo parancs nem működik és visszacsinálni se tudom, mert ahhoz is sudo kell. su-ként visudo parancsra azt mondja, hogy nem létezik.
Sakk-matt
Onnan kezdjük akkor, hogy root-ként nem futtatunk java programot. Úgyhogy itt ebben a történetben az az első feladat, hogy ki kell találni, hogy miért nem fut sima júzerként ez a valami.
(Szívesen!)
-
kovaax
őstag
Halottról jót vagy semmit!
(De tény, hogy én sem sírtam a dselect után egy percet sem...
) -
kovaax
őstag
Hát én továbbra is azt gondolom, hogy egy rendesen megírt program takarít maga után, tök mindegy ki a célközönség...
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Nekem nem az, de az ilyen kényelmetlenségeket Mari néni Tápiószecső-Alsón nem tudná megcsinálni, nem is fog Debianozni sosenem. És Xfce alatt működik szépen, /usr/bin/gpk-update-viewer -t használok a Package Update Indicator pluginban, vagy ha türelmetlen vagyok, akkor Synaptic-ot, vagy ha éppen root vagyok, akkor apt-ot. Ja, és már ott is maradt a törlés óta a tzdata, vagy mi frissült pár napja.
-
kovaax
őstag
De az Xfce-s telepítésen nem kell ezzel molyolni, de a Gnome-oson meg kell kézimunkázni, amit nem akarok. Mellesleg az autoremove sem szedte le az extra kerneleket, kézzel kellett leszedegetni őket. A clean kitakarította a cache-t, de azt se akarom kézzel futtatgatni, ha egyszer automatikusan kéne működjön. Kb. a PackageKit backendje, az APTcc qr el valamit valahol...
Mondjuk a /etc/PackageKit/PackageKit.conf -ban találtam ezt:
#KeepCache=false
Kb. ez a default működés, de kiszedtem a kommentet, hátha így még defaultabb lesz... -
kovaax
őstag
De az Xfce-s telepítésen nem kell ezzel molyolni, de a Gnome-oson meg kell kézimunkázni, amit nem akarok. Mellesleg az autoremove sem szedte le az extra kerneleket, kézzel kellett leszedegetni őket. A clean kitakarította a cache-t, de azt se akarom kézzel futtatgatni, ha egyszer automatikusan kéne működjön. Kb. a PackageKit backendje, az APTcc qr el valamit valahol...
-
kovaax
őstag
Egyik gépen sincs ilyen bejegyzés egyik fájlban sem:
kovaax@home:/etc/apt/apt.conf.d$ grep -i archives *50unattended-upgrades: // archives (e.g. from testing to stable and later oldstable).kovaax@home:/etc/apt/apt.conf.d$ -
kovaax
őstag
Sziasztok,
Ma vettem észre, hogy a Gnome-os Bullseye laptopomon fent volt az összes eddigi update csomag a /var/cache/apt/archives/ alatt, plusz az összes eddigi kernel is fent volt. Az Xfce-s gépen csak az utolsó 2 kernel van fent, meg a cache is ürül rendben. A Gnome-ot a nagyszerű Szoftverek progival frissítem mindig. Ez bug, vagy feature? -
kovaax
őstag
lsblk parancsol kilistázod a meghajtókat, így kiderítheted hogy mi lett a 2 új had hivatkozási neve. Tippre az sda az ssd a rendszerrel, az sdb a 4TB-os hdd. A két új tároló az sdc, ill. sdd lesz.
kedvenc partícionálódcdal mindegyik új lemezen létrehozol egy primapry partíciót, aminek "fd" legyen a típusa (raid).
Az
mdadm –examine /dev/sd[c-d]
parancsol lecsekkolod, hogy minden úgy történt-e ahogy szerettük volna (mindkettőn van 1-1 raid típusú partíció)
Ezután az mdadm -C /dev/md0 -l raid0 -n 2 /dev/sd[c-d]1 parancsal létrhozod a tömböt.
Ez eltarthat egy ideig, de a cat /proc/mdstat megmutatja éppen hol tart a folyamat, ill. ezzel a tömb állapotát is lekérdezhetetd.
Miután végzett a tömb létrehozásával, már csak le kell formáznod a raid tömböt: mkfs.ext4 /dev/md0
és módosítani az fstab-ot, hogy minden indításkor csatolja is fel:
/dev/md0 /data ext4 defaults 0 0
Persze előbb hozd lére a /data könyvtárat, és lásd el a megfelelő jogosultságokkal.Nem olyan bonyolult ez, hogy külön doki keljen hozzá.
Miért nem lvm?
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
1. A Chrome nem korlátozta ma a forgalmat, hiába állítottam be (korábban működött).
2. Nem volt ma elakadás egy pillanatra sem, pedig nem változtattam akkor semmit a gépen... Gondolom akkor tényleg a hálózattal volt valami baja hétfőn, ez így nem túl vidám... -
kovaax
őstag
Csak a laptopomban van kamera, de abban meg csak wifi van, úgyhogy nem tudom.
(Közben rájöttem, hogy korábban hülyeséget írtam: a céges notiban volt ugyan kamera, de le volt tiltva, szóval csak beszélhettem teamsben, meg néztem a többieket.)
-
kovaax
őstag
régi játék, és nem biztos, hogy jó erre, de hátha.
Na a bejövő forgalmat korlátozd le, hanem a kimenőt. Még annak ideján ADSL vonalnál volt rendszeresen visszatérő probléma, hogy a kimenő sávszélesség eltömődött, ez viszont sajnos megállította a bejövő forgalomhoz való ACK csomagok kiküldését is, emiatt a bejövő forgalom is leállt. A megoldás az volt, hogy egyrészt le kellett korlátozni a kimenő sávszélességet, másrészt pedig elsőbbséget adni a nyugtázó csomagoknak. Régen volt, tehát pontos technikai részleteket nem tudok adni, de ez volt az alapelv. Hátha segít.Mindkét irányt 8 mbit-re korlátoztam (fel max 10-et tud), de csak holnap lesz órám, és akkor minden kiderül. De az ötlet tetszik, ha mégis elakadna, lentebb veszem mindkettőt.
-
kovaax
őstag
Nálam kb 5 6 éve van digi, és kb soha nem volt problémám.
Külváros. rákospalota.
Tőlem kb 2 km-re újpalotán mindenki picsog, hogy így a digi úgy a digi, nálam folyamatos a net...Az előző lakásomban nekem is digi volt, de nem videóztam rajta, másra meg tökéletesen működött. A UPC jól megy a környezetemben mindenkinek, de volt az agglomerációban pár kolléga, aki meg folyamatosan szív vele, szóval ez is erősen helyfüggő.
-
kovaax
őstag
forgalmat értelmesen korlátozni csak a kiindulási pontján lehet, végpontján nem.
mivel a csomagokat nyugtázni kell, ezért mindig van fel irány.
azt nézd meg, hogy mennyi időre kapod a dhcp lease-t. ha mindig pont akkor szakad, amikor dhcp-t újít meg, akkor azt kell megváltoztatni, hogy mit csinál a debianod dhcp renew-nél.
illetve azt tudod még csinálni, hogy az iteach felé menő csomagokat priorizálod a többivel szemben.Lease 24 óra, és nem megy egyfolytában, szóval ez nem okozhatja. Viszont most derült ki, hogy tud a routerem 5GHz-t is, megpróbálom azon...
-
kovaax
őstag
Válts szolgáltatót szvsz... UPC-vel csak a gond, csak a baj... legalábbis én csak ezt hallom vissza.
Próbáltad ugyanezt az OS-t/Konfigot más internet kapcsolattal? Dugd rá pl bobilnetre... lehet még azzal is jobb lessz...Ha bobilnettel is szakadozik kérdezz rá valami értelmesebb helyen ahol esetlegesen választ is kaphatsz... SZVSZ Magyar fórumok esélytelenek, ha komolyabb problémával szembesülsz...
a sok noob. Én is egy vagyok közűlük...
libera.chat #debian chanelen esélyes h találsz valódi segítséget.
Ha lekorlátozod a kapcsit akkor nem a csomagok vesznek el értelemszerűen... Csak lassabban érnek célba...
Nem is értem... ne korlátozz ... a csomagütemezés hatásosabb dolog ...Az iteach-es tanárom szerint Budapesten a upc a legjobb az iteach-en, digi a legrosszabb, T a kettő között (de valószínűleg én vagyok az első tanítványa, aki linuxot használ). Ja, mobilneten nem volt ez a móka, írtam is, bár azon nem próbáltam az iteach-et.
Találtam egy megoldást, ha tényleg az asszimetria okozza a gondot: chrome -> További eszközök -> Fejlesztői eszközök -> Throttling -> Custom, 8000/8000. A következő órán kiderül, mit szól hozzá az iteach.
További eszközök sávszélesség limitálásra: tc, trickle (ez alkalmazás szinten pl.).
-
kovaax
őstag
Sziasztok,
Van egy elég idegesítő és fura problémám Debian alatt. Videóhívások rendszeresen megszakadnak nagyjából fix időközönként (5-10 perc, és gyakorlatilag folyamatosan ezt csinálja) Debian alatt, zoom, google.meet, és most legutóbb az iteach.world, de csak akkor, ha a upc-men csinálom, wifin (90/10mbit) (az asztali gépek vannak kábellel bedugva a routerbe, de azokban nincs webkamera, tehát nincs fel irány). Tavaly volt még usb-s mobilnetem, ami 2/2 mbitet tudott csak, azzal nem volt ez a gond, tehát linuxon van csak gond asszimetrikus kapcsolattal (az iteach-et chrome-mal használtam, a többit firefoxszal)! A családban és az iteach-es tanárom szerint is windowsal és mac-kel nem volt ilyen gondjuk sosem upc-s hálózaton...
Két kérdésem volna:
1. Ki tudja a megoldást erre a problémára?
2. Ha az nftables-ben limit-tel lekorlátozom a bejövő forgalmat 10mbit-re, akkor abból a böngésző (vagy az iteach) mit lát? 10/10mbit-es kapcsolatot, vagy hogy a csomagok 90%-a elvész lefelé???(A céges win10-emen teams-sel nem volt ilyen gond ugyanazon a hálón, sajnos nem tudtam kipróbálni a többi videóhívást rajta, mert nem voltam localadmin, és a céges proxy nem engedte. Ja, és DA-val mentem be a cégbe, szóval gőzöm nincs, hogy ilyenkor hol a fenében kóricálnak a csomagok.)
-
kovaax
őstag
apt purge ? ->apt install?
Tartok tőle, hogy ha megint elmozgatom a default storage pool-t, megint eltűnik...
-
kovaax
őstag
Sziasztok,
Kvm-mel játszok, és sikerült ezzel (parancssorossal) eltüntetni a/etc/apparmor.d/libvirt/libvirt-<uuid>.filesfájlt, rövid kínlódás után töröltem a/etc/apparmor.d/libvirt/libvirt-<uuid>fájlt is, de ez sem oldotta meg, úgyhogy egyelőre kikapcsoltam az apparmor-t a libvirtd-n (/etc/libvirt/qemu.conf: security_driver = "none"). Nem tudja valaki hogy lehet újragyártani a két törölt fájlt? Előre is kőszönöm szépen!
-
kovaax
őstag
Hát, egy huszárvágással telepítettem az mplayer-t az imént, és az le tudja játszani a dvd-ket... Szóval úgy tűnik a vlc-nek van valami problémája ezzel a géppel és a bullseye-val... Amúgy itt van a két gép, elég sok köztük a különbség.
Szerk.: home vs. sarge
-
kovaax
őstag
Na, most sikerült időt szakítani egy kis harverészkedésre, és megcseréltem a két gépben a dvd írókat, de sajnos nem változott semmi, tehát független a probléma az írótól, a nagyobb gépben ugyanúgy nem jó a másik író sem, a kicsiben meg jó a másik író is... De legalább most a nagyban csak sata cuccok vannak.
Kínomban felraktam egy buster-t a bullseye mellé, az persze csont nélkül lejátssza... Ilyenkor mivel lehet a gond? VLC, libdvdcss2, vagy mi?
-
kovaax
őstag
Na, most sikerült időt szakítani egy kis harverészkedésre, és megcseréltem a két gépben a dvd írókat, de sajnos nem változott semmi, tehát független a probléma az írótól, a nagyobb gépben ugyanúgy nem jó a másik író sem, a kicsiben meg jó a másik író is... De legalább most a nagyban csak sata cuccok vannak.
-
kovaax
őstag
A kisebb gépen van xfce-s bullseye is (az a teszt gépem a nagyhoz), és azon is jó, full ugyanúgy telepítve...
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Két ünnep között felraktam a laptopomra, azóta tökéletesen futik rajta. Mondjuk én a legfrissebb firefoxot is felrakom rá az /opt alá, így nem zavar az esr.
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Xfce-t nem is néztem még (deszktoppon az van)...
Lehet felrakom laptotyra gnome mellé (a wayland miatt raktam azzal fel). -
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Nemrég fedeztem fel a reddit-et, hála a wsb-nek. Ilyen gyöngyszemeket találok rajta:
Opinion: Debian bores me to death
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Csak, hogy kicsit tanuljak is
. Az iptables -L -v parancs azt mutatja meg, hogy van-e valamilyen bejegyzés az ip táblában? Sajnos az nft-s paranccsal nem jutottam semmire, mert azt nem igazán értettem, pedig ha ismeretlen paranccsal van dolgom akkor általában a man-al kezdem, hogy mi mit jelent, de ebbe most beletört a bicskám.Egyébként ez volt a kimenete az iptables -L -v parancsnak:
Chain INPUT (policy ACCEPT 0 packets, 0 bytes)pkts bytes target prot opt in out source destinationChain FORWARD (policy ACCEPT 0 packets, 0 bytes)pkts bytes target prot opt in out source destinationChain OUTPUT (policy ACCEPT 0 packets, 0 bytes)pkts bytes target prot opt in out source destinationMeg hogy mi a default policy. A várt eredményt kaptuk: nincsenek tűzfalszabályok beállítva.
-
kovaax
őstag
Köszi!
Hétvégén megcsinálom újra majd a virtuális gépeket mert már töröltem őket, még úgy 1 hete próbálkoztam, csak most jutottam el a kérdésig. Van esetleg javaslat, hogy mivel ellenőrizzem a kommunikációt, vagy ping és nmap elég lesz?
nft list table inet filter
szerk.:
vagy:
iptables -L -v -
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Ez kompatibilis az [nftables] -el?
A kernelben van nftables, erre épül a következő réteg buster óta (bár abban még az iptables csomag megy fel, de nftables-t használ iptables színtaxissal, én le is cseréltem kapásból, bár bullseye-nél is ugyanez a szitu még(?)). Fedora is a kernelben lévő nftables-t használja, csak ők a firewalld-n keresztül kezelik (meg az egész Redhat vonal). Bullseye-nél úgy tűnik nem rak fel semmit, azért kérdeztem, hogy mondjuk busternél rak-e fel valamit gnomemal, vagy kezelhetem direktbe nftables-szel (bármivel kezelhetem, csak kíváncsi vagyok Debianék mit preferálnak, de úgy tűnik semmit, it's up to me
). -
kovaax
őstag
Sziasztok,
A laptopomra felraktam a bullseye-t gnome-mal (a wayland miatt), de nem találok semmi tűzfal szoftvárét. Ez normális, nem szoktak gnome-hoz rakni semmit Debiánék (mint a Fedorában a firewalld), vagy még nem értek oda a testing-gel? -
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Sziasztok!
Adott egy nagyon öreg laptop amit a cégnél használok kisebb mentésekre, riportokra, stb.
Debian volt a gépen, majd Mint, mindkettővel tudtam csatlakozni VPN-el a céghez, L2TP/IP Sec-el.
Mivel folyamatosan öregszik a gép, viszont szeretném tovább használni, tettem rá egy MX linuxot.
Gyors, használható a gép ezzel a rendszerrel, viszont a VPN-be nem tudok életet lehelni.xl2tpd stongSwan networkmanager
network-manager-l2tp network-manager-l2tp-gnome próbálva.
Debian alapú, azért rakom inkább ide, MX topic nem pörög...A gép adatai
Az MX annyira Debian alapú, hogy annak a repoit használja + néhány saját csomag - systemd. Ez a te linkedről van:
Repos: No active apt repos in: /etc/apt/sources.listActive apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/debian-stable-updates.list1: deb http://deb.debian.org/debian buster-updates main contrib non-freeActive apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/debian.list1: deb http://deb.debian.org/debian buster main contrib non-free2: deb http://deb.debian.org/debian-security buster/updates main contrib non-freeActive apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/mx.list1: deb https://quantum-mirror.hu/mirrors/pub/mx-linux/packages/mx/repo/ buster main non-freeNo active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/various.listSzerk.: Szóval a Debianból kellene kiszedni a megfelelő konfigokat, és átrakni MX alá valahogy. -
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Előfordulhat hogy az új kernel nem jól működik valamiért a gépeden, ilyenkor be tudod bootolni a gépet a régivel, mivel a grub felveszi a régit is a menüjébe, és nem a rescue móddal kell cumizni.
Szerk.: rpm-nél is megvan ez, bár ott a yum.conf-ban (vagy valami hasonló, nem vagyok gépközelben) be lehet állítani, hogy hány kernel legyen fent (tulajdonképpen nem csak kernel, hanem bármilyen csomag, amiből fent lehet egyszerre több verzió), default 3.
-
kovaax
őstag
Megnéztem a másik gépemen, ott ez a helyzet:
menuentry 'Debian GNU/Linux' --class debian --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-simple-cc0f0654-09e0-4c8d-9b05-e37c79418c46' {
submenu 'Speciális beállítások ehhez: Debian GNU/Linux' $menuentry_id_option 'gnulinux-advanced-cc0f0654-09e0-4c8d-9b05-e37c79418c46' {
menuentry 'Debian GNU/Linux, Linux 4.19.0-9-amd64 verzióval' --class debian --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-4.19.0-9-amd64-advanced-cc0f0654-09e0-4c8d-9b05-e37c79418c46' {
menuentry 'Debian GNU/Linux, with Linux 4.19.0-9-amd64 (recovery mode)' --class debian --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-4.19.0-9-amd64-recovery-cc0f0654-09e0-4c8d-9b05-e37c79418c46' {
menuentry 'Debian GNU/Linux, Linux 4.19.0-8-amd64 verzióval' --class debian --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-4.19.0-8-amd64-advanced-cc0f0654-09e0-4c8d-9b05-e37c79418c46' {
menuentry 'Debian GNU/Linux, with Linux 4.19.0-8-amd64 (recovery mode)' --class debian --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-4.19.0-8-amd64-recovery-cc0f0654-09e0-4c8d-9b05-e37c79418c46' {
menuentry 'Fedora 32 (Thirty Two) (ezen: /dev/sda2)' --class fedora --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-simple-3d1074a8-4088-45ef-b07c-2252e4f18075' {
submenu 'Speciális beállítások ehhez: Fedora 32 (Thirty Two) (ezen: /dev/sda2)' $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-advanced-3d1074a8-4088-45ef-b07c-2252e4f18075' {
menuentry 'Fedora 32 (Thirty Two) (ezen: /dev/sda2)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-0-rescue-07ce9982f303407c9314aabe075e6e8a--3d1074a8-4088-45ef-b07c-2252e4f18075' {
menuentry 'Fedora 32 (Thirty Two) (ezen: /dev/sda2)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.6.18-300.fc32.x86_64--3d1074a8-4088-45ef-b07c-2252e4f18075' {
menuentry 'Fedora 32 (Thirty Two) (ezen: /dev/sda2)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.6.19-300.fc32.x86_64--3d1074a8-4088-45ef-b07c-2252e4f18075' {
menuentry 'Fedora 32 (Thirty Two) (ezen: /dev/sda2)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.7.4-200.fc32.x86_64--3d1074a8-4088-45ef-b07c-2252e4f18075' {
menuentry 'Ubuntu 20.04 LTS (20.04) (ezen: /dev/sda4)' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-simple-d10d91e2-06ac-40dc-8fe7-c598faa85fbf' {
submenu 'Speciális beállítások ehhez: Ubuntu 20.04 LTS (20.04) (ezen: /dev/sda4)' $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-advanced-d10d91e2-06ac-40dc-8fe7-c598faa85fbf' {
menuentry 'Ubuntu (ezen: /dev/sda4)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.4.0-37-generic--d10d91e2-06ac-40dc-8fe7-c598faa85fbf' {
menuentry 'Ubuntu, Linux 5.4.0-37-generic verzióval (ezen: /dev/sda4)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.4.0-37-generic--d10d91e2-06ac-40dc-8fe7-c598faa85fbf' {
menuentry 'Ubuntu, with Linux 5.4.0-37-generic (recovery mode) (ezen: /dev/sda4)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.4.0-37-generic-root=UUID=d10d91e2-06ac-40dc-8fe7-c598faa85fbf ro recovery nomodeset-d10d91e2-06ac-40dc-8fe7-c598faa85fbf' {
menuentry 'Ubuntu, Linux 5.4.0-29-generic verzióval (ezen: /dev/sda4)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.4.0-29-generic--d10d91e2-06ac-40dc-8fe7-c598faa85fbf' {
menuentry 'Ubuntu, with Linux 5.4.0-29-generic (recovery mode) (ezen: /dev/sda4)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.4.0-29-generic-root=UUID=d10d91e2-06ac-40dc-8fe7-c598faa85fbf ro recovery nomodeset-d10d91e2-06ac-40dc-8fe7-c598faa85fbf' {
menuentry 'Ubuntu, Linux 5.4.0-26-generic verzióval (ezen: /dev/sda4)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.4.0-26-generic--d10d91e2-06ac-40dc-8fe7-c598faa85fbf' {
menuentry 'Ubuntu, with Linux 5.4.0-26-generic (recovery mode) (ezen: /dev/sda4)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.4.0-26-generic-root=UUID=d10d91e2-06ac-40dc-8fe7-c598faa85fbf ro recovery nomodeset-d10d91e2-06ac-40dc-8fe7-c598faa85fbf' {
menuentry 'BunsenLabs GNU/Linux 9.9 (Helium) (9.9) (ezen: /dev/sdb5)' --class bunsenlabs --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-simple-af4c5ade-1c46-4eb3-8daa-013ec8877f95' {
submenu 'Speciális beállítások ehhez: BunsenLabs GNU/Linux 9.9 (Helium) (9.9) (ezen: /dev/sdb5)' $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-advanced-af4c5ade-1c46-4eb3-8daa-013ec8877f95' {
menuentry 'BunsenLabs GNU/Linux (ezen: /dev/sdb5)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-4.9.0-12-amd64--af4c5ade-1c46-4eb3-8daa-013ec8877f95' {
menuentry 'BunsenLabs GNU/Linux, with Linux 4.9.0-12-amd64 (ezen: /dev/sdb5)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-4.9.0-12-amd64--af4c5ade-1c46-4eb3-8daa-013ec8877f95' {
menuentry 'BunsenLabs GNU/Linux, with Linux 4.9.0-12-amd64 (recovery mode) (ezen: /dev/sdb5)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-4.9.0-12-amd64-root=UUID=af4c5ade-1c46-4eb3-8daa-013ec8877f95 ro single-af4c5ade-1c46-4eb3-8daa-013ec8877f95' {
menuentry 'BunsenLabs GNU/Linux, with Linux 4.9.0-9-amd64 (ezen: /dev/sdb5)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-4.9.0-9-amd64--af4c5ade-1c46-4eb3-8daa-013ec8877f95' {
menuentry 'BunsenLabs GNU/Linux, with Linux 4.9.0-9-amd64 (recovery mode) (ezen: /dev/sdb5)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-4.9.0-9-amd64-root=UUID=af4c5ade-1c46-4eb3-8daa-013ec8877f95 ro single-af4c5ade-1c46-4eb3-8daa-013ec8877f95' {
menuentry 'BunsenLabs TTY (ezen: /dev/sdb5)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-4.9.0-12-amd64--af4c5ade-1c46-4eb3-8daa-013ec8877f95' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Tricia (19.3) (ezen: /dev/sdb6)' --class linuxmint --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-simple-fb03352b-02b7-44b4-a3bb-19cff55e1c18' {
submenu 'Speciális beállítások ehhez: Linux Mint 19.3 Tricia (19.3) (ezen: /dev/sdb6)' $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-advanced-fb03352b-02b7-44b4-a3bb-19cff55e1c18' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Xfce (ezen: /dev/sdb6)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.3.0-59-generic--fb03352b-02b7-44b4-a3bb-19cff55e1c18' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Xfce, Linux 5.3.0-59-generic verzióval (ezen: /dev/sdb6)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.3.0-59-generic--fb03352b-02b7-44b4-a3bb-19cff55e1c18' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Xfce, with Linux 5.3.0-59-generic (recovery mode) (ezen: /dev/sdb6)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.3.0-59-generic-root=UUID=fb03352b-02b7-44b4-a3bb-19cff55e1c18 ro recovery nomodeset-fb03352b-02b7-44b4-a3bb-19cff55e1c18' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Xfce, Linux 5.3.0-51-generic verzióval (ezen: /dev/sdb6)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.3.0-51-generic--fb03352b-02b7-44b4-a3bb-19cff55e1c18' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Xfce, with Linux 5.3.0-51-generic (recovery mode) (ezen: /dev/sdb6)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.3.0-51-generic-root=UUID=fb03352b-02b7-44b4-a3bb-19cff55e1c18 ro recovery nomodeset-fb03352b-02b7-44b4-a3bb-19cff55e1c18' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Xfce, Linux 5.3.0-46-generic verzióval (ezen: /dev/sdb6)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.3.0-46-generic--fb03352b-02b7-44b4-a3bb-19cff55e1c18' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Xfce, with Linux 5.3.0-46-generic (recovery mode) (ezen: /dev/sdb6)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.3.0-46-generic-root=UUID=fb03352b-02b7-44b4-a3bb-19cff55e1c18 ro recovery nomodeset-fb03352b-02b7-44b4-a3bb-19cff55e1c18' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Xfce, Linux 5.3.0-40-generic verzióval (ezen: /dev/sdb6)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.3.0-40-generic--fb03352b-02b7-44b4-a3bb-19cff55e1c18' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Xfce, with Linux 5.3.0-40-generic (recovery mode) (ezen: /dev/sdb6)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.3.0-40-generic-root=UUID=fb03352b-02b7-44b4-a3bb-19cff55e1c18 ro recovery nomodeset-fb03352b-02b7-44b4-a3bb-19cff55e1c18' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Xfce, Linux 5.0.0-32-generic verzióval (ezen: /dev/sdb6)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.0.0-32-generic--fb03352b-02b7-44b4-a3bb-19cff55e1c18' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Xfce, with Linux 5.0.0-32-generic (recovery mode) (ezen: /dev/sdb6)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.0.0-32-generic-root=UUID=fb03352b-02b7-44b4-a3bb-19cff55e1c18 ro recovery nomodeset-fb03352b-02b7-44b4-a3bb-19cff55e1c18' {
menuentry 'openSUSE Leap 15.0 (ezen: /dev/sdb7)' --class opensuse --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-simple-d1bb9301-b7a4-4102-afb4-70a2e223dc7a' {
submenu 'Speciális beállítások ehhez: openSUSE Leap 15.0 (ezen: /dev/sdb7)' $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-advanced-d1bb9301-b7a4-4102-afb4-70a2e223dc7a' {
menuentry 'openSUSE Leap 15.0 (ezen: /dev/sdb7)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-4.12.14-lp150.12.82-default--d1bb9301-b7a4-4102-afb4-70a2e223dc7a' {
menuentry 'openSUSE Leap 15.0, with Linux 4.12.14-lp150.12.82-default (ezen: /dev/sdb7)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-4.12.14-lp150.12.82-default--d1bb9301-b7a4-4102-afb4-70a2e223dc7a' {
menuentry 'openSUSE Leap 15.0, with Linux 4.12.14-lp150.12.82-default (recovery mode) (ezen: /dev/sdb7)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-4.12.14-lp150.12.82-default--d1bb9301-b7a4-4102-afb4-70a2e223dc7a' {
menuentry 'openSUSE Leap 15.0, with Linux 4.12.14-lp150.12.67-default (ezen: /dev/sdb7)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-4.12.14-lp150.12.67-default--d1bb9301-b7a4-4102-afb4-70a2e223dc7a' {
menuentry 'openSUSE Leap 15.0, with Linux 4.12.14-lp150.12.67-default (recovery mode) (ezen: /dev/sdb7)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-4.12.14-lp150.12.67-default--d1bb9301-b7a4-4102-afb4-70a2e223dc7a' {A Debian származékoknál (Ubuntu, BunsenLabs, Mint) és az openSUSE-nál jó a sorrend, a Redhat vonalon nem (itt a Fedora, a korábbi posztban a Centos).
-
kovaax
őstag
Gondolom bőven elég, ha meghajtóra rakott GRUB jól veszi fel a kerneleket.
submenu 'Speciális beállítások ehhez: Linux Mint 19.3 Tricia (19.3) (ezen: /dev/sda1)' $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-advanced-4db2c3c1-6ed2-46a1-8624-d1c636ea17bd' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Cinnamon (ezen: /dev/sda1)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.3.0-59-generic--4db2c3c1-6ed2-abcd-8624-d1c636ea17bd' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Cinnamon, Linux 5.3.0-59-generic verzióval (ezen: /dev/sda1)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.3.0-59-generic--4db2c3c1-6ed2-abcd-8624-d1c636ea17bd' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Cinnamon, with Linux 5.3.0-59-generic (recovery mode) (ezen: /dev/sda1)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.3.0-59-generic-root=UUID=4db2c3c1-abcd-46a1-8624-d1c636ea17bd ro recovery nomodeset-4db2c3c1-6ed2-46a1-8624-d1c636ea17bd' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Cinnamon, Linux 5.3.0-53-generic verzióval (ezen: /dev/sda1)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.3.0-53-generic--4db2c3c1-6ed2-xyxy-8624-d1c636ea17bd' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Cinnamon, with Linux 5.3.0-53-generic (recovery mode) (ezen: /dev/sda1)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.3.0-53-generic-root=UUID=4db2c3c1-yxyx-46a1-8624-d1c636ea17bd ro recovery nomodeset-4db2c3c1-6ed2-46a1-8624-d1c636ea17bd' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Cinnamon, Linux 5.0.0-32-generic verzióval (ezen: /dev/sda1)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.0.0-32-generic--4db2c3c1-6ed2-46a1-fdfd-d1c636ea17bd' {
menuentry 'Linux Mint 19.3 Cinnamon, with Linux 5.0.0-32-generic (recovery mode) (ezen: /dev/sda1)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-5.0.0-32-generic-root=UUID=4db2c3c1-hápx-46a1-8624-d1c636ea17bd ro recovery nomodeset-4db2c3c1-6ed2-46a1-8624-d1c636ea17bd' {Pont arról beszélek, hogy nem jól veszi fel.
-
kovaax
őstag
Sziasztok,
Pár napja fedeztem fel, hogy az update-grub2 rossz sorrendben veszi fel a második oprendszer kerneleit, az almenü utolsó eleme a legfrissebb kernel:
kovaax@otthon:~$ grep sda3 /boot/grub/grub.cfg
menuentry 'CentOS Linux 8 (Core) (ezen: /dev/sda3)' --class centos --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-simple-214a6245-a8cf-4910-a64b-a583650a4c35' {
linux /boot/vmlinuz-0-rescue-7c6415d1e861434e9c03b26f5dbc7e8e root=/dev/sda3
submenu 'Speciális beállítások ehhez: CentOS Linux 8 (Core) (ezen: /dev/sda3)' $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-advanced-214a6245-a8cf-4910-a64b-a583650a4c35' {
menuentry 'CentOS Linux 8 (Core) (ezen: /dev/sda3)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-0-rescue-7c6415d1e861434e9c03b26f5dbc7e8e--214a6245-a8cf-4910-a64b-a583650a4c35' {
linux /boot/vmlinuz-0-rescue-7c6415d1e861434e9c03b26f5dbc7e8e root=/dev/sda3
menuentry 'CentOS Linux 8 (Core) (ezen: /dev/sda3)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-4.18.0-147.el8.x86_64--214a6245-a8cf-4910-a64b-a583650a4c35' {
linux /boot/vmlinuz-4.18.0-147.el8.x86_64 root=/dev/sda3
menuentry 'CentOS Linux 8 (Core) (ezen: /dev/sda3)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/vmlinuz-4.18.0-193.6.3.el8_2.x86_64--214a6245-a8cf-4910-a64b-a583650a4c35' {
linux /boot/vmlinuz-4.18.0-193.6.3.el8_2.x86_64 root=/dev/sda3
kovaax@otthon:~$Tegnap próbáltam kibogozni ezt a script förmedvényt, de feladtam. Ma mondok megnézem, hogy reportolta-e már valaki a bugot, hát igen, 2016 szeptemberében. Ennyit arról, hogy mennyire fasza a szabad szoftver, hogy milyen gyorsan javítják a hibákat, stb-stb... Bullshit!
-
kovaax
őstag
Szia,
Per pillanat MX Linux alól írok, az egy kicsit felpimpelt Debian (systemd nélkül), most per pillanat Buster. Abban ez már benne van. És akkor nem kell forszolni. -
kovaax
őstag
A hivatalos support oldalon is ott van a listában. Inkább az lehet, hogy az újabb disztrókban alapból benne van valamelyik verziójú HPLIP. Nálam Ubuntu 18.04 alatt a 3.17.10-es verzió van egyébként.
Az eredeti posztot nem értem teljesen, de az első hiba kb. Windows-os, én mindig azzal szívtam a munkahelyen, hogy nem volt mindegy, hogy hol állítom be, hogy kétoldalasat nyomtasson, mindezt Win7 -> hálózati HP nyomtató viszonylatban (tehát semmi linux). Na most nála ha jól értem, valami ilyen van: Windows -> Debian -> HP nyomtató usb-n.
-
kovaax
őstag
Ha már úgyis lett egy teszt környezeted is, add ki rajta root-ként a tasksel parancsot, és fel tudsz rakni másik deszktopot is, bejelentkezéskor jobb felül ki tudod választani, hogy melyiket akarod éppen használni, és kipróbálhatod az összeset akár. (A Gnome a Busterben wayland-ot használ, ha minden igaz, a többi X-et.)
-
kovaax
őstag
Nem tudom mennyire jó választás az XFCE, de én is azt használom. Meg terminált.
A kiadott parancsok a home könyvtáradban a .bash_history fájlban vannak, vagy a root-éban (/root/.bash_history).
-
kovaax
őstag
Szerintem a bővítményeket kellene megnézni, hogy mit használ, de lehet egy egyszerű top is megmutatja, hogy mi dolgozik sokat.
-
kovaax
őstag
Köszi, ezek a kódszavakat még nem tanultam meg. Észre sem vettem, amit most írtál. Sajnos most Winfos-ra kellett belépnem, mert barátokkal Skype és Pokerstars kombóval jászunk
. Erre gondolom nincs megoldás debian alatt (?).Amúgy azóta is raktam fel pár programot, alapból tetszik, csak szokatlan.
Szia,
Itt korábban volt, hogy force-szal raktál fel dolgokat. Azokat le kellene törölni teljesen, mert megkavarhatják a függőségeket.
Én úgy szoktam Debian*-t telepíteni, hogy nyitok egy egyszerű szöveges fájlt, és belevések minden módosítást, ami bejön marad, ami nem, azt törlöm. És amikor sikerül összereszelni az egészet, akkor újrarakom az így kialakult telepítési dokumentum alapján, akkor már remélhetőleg hiba nélkül. (Praktikusan 2 gépem van, egy régi lassú ("teszt rendszer"), meg egy régi gyors ("éles rendszer"), a teszteket a régi lassún csinálom, hogy ne essen kár az éles rendszeremen, és ha kész van minden, akkor csinálom meg az élesen is. Ezt simán meg lehet csinálni 1 gépen is, csak kell egy 20 gigás külön partició a tesztre, ha párhuzamosan akarod csinálni.)Szerk.: * Más disztrókat is így csinálom egyébként, már ami a dokumentálást illeti, most pl. MX Linux alól írok.
-
kovaax
őstag
Sziasztok,
Tegnap felraktam a Debian 10.4-et a gépemre. Xfce környezettel. Hát reméltem kicsit egyszerűbb lesz
.Fura nekem, hogy terminálban a jobb gombbal nem tudok másolni. A céges környezetben hozzászoktam, hogy kijelölöm amit másolni akarom és a jobb gombbal be is illesztem. Erre nem találtam semmit.
Próbáltam, hogy a terminálban bizonyos szövegek színesek legyenek. Ezt valahogy sikerült beállítanom, de nem tudom hogyan
.Rájöttem, hogy a sudo dolgokat hogyan kell állítani, de erre még nem találtam ki, hogy mit lenne a jó gyakorlat, de ezt majd kitapasztalom. Fel tudtam rakni a Chrome-ot, Vibert és Spotifyt is. Ezen kívül a Wifi drivert is le tudtam tölteni, pluszban a Bluetooth-os egeremet is sikerült beállítani
. Nftables-ben sikerült beállítanom, hogy be tudjak a gépemre ssh-zni, illetve a gépemről be tudjak lépni a többi lokál eszközömre.Ami nem sikerült és most szenvedek vele az a nyomtató. Egy HP9020-as nyomtatónk van, de a HP oldaláról letöltött driver nem támogatja csak a 10.3-as debiant. Ezt látom:
Running 'su -c "apt-get install --force-yes -y python-pyqt5"'Please wait, this may take several minutes...Running 'su -c "apt-get install --force-yes -y python-dbus.mainloop.pyqt5"'Please wait, this may take several minutes...error: A required dependency 'pyqt4-dbus (PyQt 4 DBus - DBus Support for PyQt4)' is still missing.error: A required dependency 'pyqt4 (PyQt 4- Qt interface for Python (for Qt version 4.x))' is still missing.
Ha próbálom installálni kézzel, akkor meg ezt:apt-get install --force-yes -y python-pyqt5Csomaglisták olvasása... KészFüggőségi fa építéseÁllapotinformációk olvasása... Készpython-pyqt5 már a legújabb verzió (5.11.3+dfsg-1+b3).0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.Innen elfogyott a tudásom, pedig a nyomtató jó lenne még.
Ami hiányzik nekem, hogy nem tudom mihez milyen program ajánlott. Pl. családi fotók nézéséhez, videók lejátszásához, PDF olvasáshoz, stb. Van erre valahol javaslat?
Előre is kösz!
-
kovaax
őstag
Nem, hanem stabilt használtam backporttal. De mostmár minden stabil. Sajnos van benne egy bug, amit nem javítottak még ki, de a legfrissebb backportosban is benne van (üres vagy dátum mezőn jobb klikk, majd cella formázása kifagyasztja szépen).
-
kovaax
őstag
és Zoli62: elméláztam azon, amit itt írtatok, majd megnéztem mi van nekem fent, hát tényleg hiányzik pár csomag, pl. libreoffice-gtk, azért olyan randa szegény, úgyhogy legyaktam a backportot szépen, és visszaraktam a stabilt...

-
kovaax
őstag
Én a lo-t backportsból használom, 6.4.4.1 van fent, ez a legfrissebb, ha jól látom a lo honlapját. Emiatt nem kell sid-et használni, így tudod felrakni buster-en:
echo "deb http://ftp.debian.org/debian buster-backports main" > /etc/apt/sources.list.d/backports.listapt-get updateapt-get -t buster-backports install libreoffice -
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Sziasztok,
A tegnapi update hazavágta a grub menümet, és a második oprenszer nem tudott bebootolni... Az update-grub2 rendberakta. Tapasztalt valaki ilyet?
-
kovaax
őstag
Sziasztok!
Van egy OMV4-es szerverem és néha olyat produkál, hogy 2-3 percre teljesen elérhetetlen lesz néha, grafikonon csak annyit látok, hogy a processzor 100%-on, a hálózato forgalom leesik 0-ra és a rendszer ssd-t pörgeti olvasással.
Netdatában nem látok semmit, erre az adott időszakra eltünnek a grafikonok
Valakinek esetleg van tippje, hogy merre induljak el, hogy mi pörgetheti?
Amik futnak:
-Plex, SMB, docker, openvpn, virtualbox
- dockerben: transmission, qbittorrent, radarr, sonarr, jackett, netdata, unifi controller
- egy virtuális ubuntu serverA top -ban mi van legfelül ilyenkor?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- PC Game Pass előfizetés
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Autodesk & CorelDRAW - Azonnal - Számlával - Garanciával
- Game Pass Ultimate előfizetések 3 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel! 13 hónap ultimate - 45.000 ft
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Dell Vostro 3425 6magos Ryzen 5 5625U 16GB RAM 512GB SSD
- Dell Latitude 7300 Core i7 8665U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Apple AirPods Pro 3 USB-C Bontatlan / 27% áfás ár
- Apple Watch series 10 46mm / Bluetooth / 64GB / Akku: 92 %
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Akkor csak az lesz, hogy kikapcsolom a Secure Bootot...