- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Archttila: SMART tesztelés automatizálva: smartctl poller script Zsh-ban, RPi-re
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- bacsis: Gyere el a 11. BRSZK-ra!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
- Gurulunk, WAZE?!
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
Nem igazán tudom értelmezni hogyan lehet az hogy valaki ír egy python szkriptet és nem tudja hogy mi az hogy nem talál egy modult amiből importálni akar. (ez azt jelenti hogy alapvető dolgokkal nem vagy tisztában, de akkor nem tudom hogyan jutottál el idág)
Rakd fel a
python-pipcsomagot. -
BoB
veterán
"Egy python script alapján amit én írok"
Úgy érted hogy te írod ezt a Python szkriptet vagy csak találtad a neten és letöltötted?
Egyébként:
pip install sixMegoldja?
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
Ez. Felül Linux Mint 18, alul Debian alapú Kali.
Mikor riportoltam sechole-nak, 2 napig senki nem nyúlt hozzá, aztán megkértem Clemet, nézzen rá és meglepve vettem észre, hogy a bugreportot bezárta. E-mailben megadta a magyarázatot is: az apt egy wrapper a Linux Mint-ben az aptitude-höz és azért tették oda, hogy a felhasználóknak ne kelljen külön meghívni a sudo-t, mert az apt meghívja, ha kell. Persze a default rendszerbeállításokkal együtt az itt megadott jelszó is cache-be kerül.
Namármost, az én szememben ez egy iszonyú nagy sechole és széllel szembe akció helyett inkább használok olyat, amiben megbízom - mert sajna a Linux Mintben már nemigen, noha eddig nem volt vele sem teljesítménybeli, sem stabilitásbeli problémám.
Ez mondjuk Arch-nál is így van.
Ha nagyon security kell, akkor tudom ajánlani ezt: Qubes OS
A lead dev blogja is érdekes: The Invisible Things
De szvsz ez már tényleg azoknak kell akik kifejezetten célpontok...
-
BoB
veterán
Nemigen van választásom a video alrendszert illetően, ez egy laptop és csak HD530 van, nincs más. Azért kérdeztem a 9-est, mert a 8-as testingre épülő Mint tearingelt, a legújabb már nem. Sajna azonban olyan szinten felhasználóbarát a rendszer, amit nem tudok tolerálni, így váltani szeretnék - de csak akkor, ha problémamentes. Ubuntu egyáltalán nem jöhet szóba, Kali lehetne, de ha jól tudom, az is 8-as Debianra épül. Megvárom a Debian 9-et, láttam, hogy most volt feature freeze, remélem, hamarosan meglesz a stable is.
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
"Sajna azonban olyan szinten felhasználóbarát a rendszer, amit nem tudok tolerálni,"
Mi baj van vele?
-
BoB
veterán
Szerintetek miért dobja el amikor aktiválni akarom?
*filter
# Allow all loopback (lo0) traffic and drop all traffic to 127/8 that doesn't use lo0
-A INPUT -i lo -j ACCEPT
-A INPUT -d 127.0.0.0/8 -j REJECT
# Accept all established inbound connections
-A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
# Allow all outbound traffic - you can modify this to only allow certain traffic
-A OUTPUT -j ACCEPT
# Allow HTTP and HTTPS connections from anywhere (the normal ports for websites and SSL).
-A INPUT -p tcp --dport 80 -j ACCEPT
-A INPUT -p tcp --dport 443 -j ACCEPT
# Allow SSH connections
# The -dport number should be the same port number you set in sshd_config
-A INPUT -p tcp -m state --state NEW --dport 22 -j ACCEPT
# Allow ping
-A INPUT -p icmp --icmp-type echo-request -j ACCEPT
# Log iptables denied calls
-A INPUT -m limit --limit 5/min -j LOG --log-prefix "iptables denied: " --log-level 7
# Drop all other inbound - default deny unless explicitly allowed policy
-A INPUT -j DROP
-A FORWARD -j DROP
COMMITsudo iptables-restore < /etc/iptables.firewall.rulesiptables-restore v1.4.21: no command specified
Error occurred at line: 31Szvsz szarul ment a kopi-pészt (újsor-okat nézd meg)
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
Pár éve visszaszoktam a Debianra desktopon

Korábban testinget használtam, mert a három éves programokat desktopon túl réginek tartottam, és amikor az Ubuntu először megjelent, megdöbbentő volt, hogy elsőre működik sok minden, amit Debianon külön reszelni kellett - több-kevesebb sikerrel.
Aztán az Ubuntu valahogy kezdett egyre gépigényesebb lenni, párhuzamosan pedig időnként meglepő bugokat produkált, és egyre inkább az volt az érzésem, hogy kevesebb a kontrollom a rendszer felett. Kerestem ismét mást, találtam is egy nagyon jót: Arch. Ez egy szép kitérő volt, aki szereti időnként low-level szinten konfigurálni a rendszerét, cserébe átlátható, annak nagyon jó, feltéve, ha hajlandó is rászánni az időt, mert ha mondjuk fél évig nem frissíted a rendszered, utána már nagyon nehéz dolgod lesz. De mindegy, arra jó volt, hogy megszeressem a rolling-release rendszert, viszont sok gépen egyszerre nem szeretnék Archot használni, túl sok időt venne el a karbantartás.
Így aztán jött a kompromisszum: vettem egy mély levegőt, és Debian unstable. Kicsit valóban észnél kell lenni, és ha pl. úgy látszik, hogy függőségi gondok vannak, akkor frissítés stop. apt-listbugs csomag életmentő, frissítéskor átnyálazza a bugokat, ha van nyitott bug a felrakandó verzióra, akkor szól, eldöntheted, hogy az egész frissítést megállítod, a hibás csomagot rögzíted (pin) a korábbi verzión, vagy a hiba ellenére mégis felteszed. Pinning esetén a cron napi futáskor átnézi, hogy még megvan-e a hiba, ha nincs, akkor leszedi a pinninget automatikusan, szerintem zseniális

További óvintézkedésként etckeeper minden frissítéskor egy újab git verziót készít az /etc könyvtárról, könnyű visszatérni korábbi konfigurációra - bár ezt a feature-t még nem kellett életmentésre használnom.
Jó egy-másfél éve használom így a desktopot, kellően friss, és ritkán futottam bele tényleg idegesítő problémába.
Flash - működik, bár a Flash maga helyből megérett a kidobásra oprendszertől és disztribúciótól függetlenül.
Iceweasel-Firefox: bár az Iceweasel elvileg minimálisan különbözik a Firefoxtól, én is tapasztaltam furcsa viselkedéseket, így inkább a bináris FF-et használtam, ugyanígy a Thunderbirdöt az Icedove helyett.
Viszont a Debian-Mozilla vita megegyezéssel zárult, ennek eredményeképpen eltűnt/eltűnik az Iceweasel, és ismét Firefox van a Debianban, és valamikor a közeljövőben a Thunderbird is visszatér.Attól függetlenül mert újra firefox-nak fogják hívni itt is, még ugyanúgy más lesz kicsit, mert itt bele szoktak nyúlni a csomagokba.
(egyébként jwz ez miatt is panaszkodott korábbi blogbejegyzésében)
-
BoB
veterán
Így a Debian 9 küszöbén mennyit fogsz még bosszankodni a lassan hárommal korábbi kiadás DE bugjain? Azért ne felejtsük el, hogy ugyanígy vannak hasonló problémák egyéb disztrók esetén is.
Ahogy meg már említették korábban, a Debian alapvetően nem desktop oprendszer. Van aki mégis tudja annak használni, és van, aki nem

Már sokadszorra jön fel ez a "Debian nem desktop oprendszer".
Soha senki nem állította, hogy a Debian server oprendszer. Soha senki nem állította, hogy nem dekstop-ra készült.
Ian Murdock egyáltalán azért állt neki, mert az addig desktop-on használt Softlanding Linux System (SLS)-ből elege lett. És ezután ezt használta a személyi számítógépén. Ami nem szerver.
A sors iróniája egyébként, hogy az egyik alaptétele ez volt:
"Debian will contain the most up-to-date of everything." -
BoB
veterán
Nem jól érzed
Van elég ember, de a stabil disztribúció Debianban azt jelenti, hogy kiadás után már csak security bugokat javítanak, verziót nem frissítenek. Akkor se, ha nem jól működik. Ennek van előnye is (pont a stabilitás, csak disztribúció-frissítéskor kell meglepetésekre számítani), és hátránya is (ha bugos volt az upstream, akkor bizony évekig az marad a kiadásban).Ha valakinek ez nem felel meg, nyugodtan választhat másik disztribúciót.
A fejlesztő blogjában arra utal, hogy security bug is maradt benne.
"Though in case you were wondering whether there have been serious bugs fixed since 2014 -- security-related bugs -- the answer is yes"
Érdekes koncepció amúgy a stabilitásról.
A stabil itt nem azt jelenti hogy nem bugos, hanem nem fog változni. Én inkább ezt ultra-konzervatívnak hívnám, nem stabilnak...

-
BoB
veterán
Nem teljesen ugyanarról, ráadásul bob.zxr fórumtársam (#7502)-e sem ezt támasztja alá, de itt sem ugyanarról beszélünk, nagyon nem tudunk egyetérteni, bár ha igaza van, hogy én nem is értem, amit írok, akkor talán mégis csak azonos platformon vagyunk!

(#7505) bob.zxr
OK! Majd ha Phoronix leszek, akkor talán.
Te meg írd le, mennyi írás terhelést jelent ugyanez szerinted! (már csak azt nem értem, miért használsz mégis noatime-et)
Egyébként nem ez volt a kérdés, hogy mennyi teljesítmény növekedés érhető el, hanem az, hogy mire valók az atime opciók!
Ugye nem politikai pályára készülsz, mert olybá tűnik nekem utóbbi hsz-eid alapján!?
Az offtopicban válaszolok mert veled már nem lehet bírni

-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
Igen, ezzel a noatime-mal görcsölést sose értettem az SSD-seknél, olyan nagyon sok írást nem okoz, hogy abban menjen tönkre az SSD.
A noatime opció nem is a sok írás elkerülése miatt van!

noop scheduler vagy deadline? Ez mire jó szerinted?Annyiból pedig helye lenne az ilyen témának a linuxos topikokban, hogy az SSD-s főtéma inkább a windowsosok terepe.

"A noatime opció nem is a sok írás elkerülése miatt van!"
Akkor miért van?
-
BoB
veterán
Az elég érdekes. Pl. Arch ISO-t a unetbootin nem is tudja (tudta) kiírni rendesen, a dd igen. dd-vel írtam már Ubuntut, Debiant, Arch-ot, Antergost, Voidot, régi 2 GB-os és picit újabb 8 GB-os Kingston pendrive-ra, mindig bootoltak rendesen.
Egyedül a Windows telepítők nem bootoltak így, ahhoz winusb-t kellett használnom.
Nekem is dd-vel eddig hibátlanul boot-olt minden, ellenben az unetbootin-t amikor próbáltam egy kalap kaki volt.
-
BoB
veterán
Kulcsok meg https tök másra van, nem tudom hogyan merült fel mint egymás vetélytársai.
-
BoB
veterán
A 8.1 csak annyit jelent, hogy frissítik a letölthető képfájlokat a szerveren, hogy aki telepíti, ne hatmillió frissítéssel találkozzon utánna. A már meglévő feltelepített rendszerre nem fog érkezni semmilyen extra .1 es frissítés. Ez nem olyan mint windows-on a service pack.
-
BoB
veterán
Miért nem világos h pythonban írt könyvtárakat keres? Az ldd csak így reagál ha megadom a könyvtárat neki.
ldd /usr/local/lib/python2.7/site-packages/Magics
És azt írta ki erre h not regular file.Ilyen python scripteket dolgozok fele vele. [link]
És így futtatom le a terminálban. Ezt a modult nem találja.
oliver@supercell:~$ python t850eu2_72.py
Traceback (most recent call last):
File "t850eu2_72.py", line 3, in <module>
from Magics.macro import *
ImportError: No module named Magics.macro
oliver@supercell:~$ -
BoB
veterán
Miért nem világos h pythonban írt könyvtárakat keres? Az ldd csak így reagál ha megadom a könyvtárat neki.
ldd /usr/local/lib/python2.7/site-packages/Magics
És azt írta ki erre h not regular file.Ilyen python scripteket dolgozok fele vele. [link]
És így futtatom le a terminálban. Ezt a modult nem találja.
oliver@supercell:~$ python t850eu2_72.py
Traceback (most recent call last):
File "t850eu2_72.py", line 3, in <module>
from Magics.macro import *
ImportError: No module named Magics.macro
oliver@supercell:~$.
-
BoB
veterán
pl eleg a te nevedben futo (rosszindulatu) program ahhoz hogy barmit modositson, igy a bongeszot is megfertozheti. Olyat szoktak csinalni hogy a /home-ot ugy csatoljak fel hogy tiltjak a futtatasi jogot (es meg mast is) a fajlrendszeren, igy onnan nem indulhat el barmi.
olivera88: Persze megoldhato, bar szerintem celszerubb utemezetten futtatni mint mindig figyelni a mappat.
A te nevedben futó program amúgyis elér mindent ami a te neveden van a /home-odban, ha nincs apparmor, selinux, stb.
Steam -is a home könyvtárba települ.
Off topikban meg írtam a böngésző fertőzésemről, a böngésző pedig nem a saját könyvtáramba volt telepítve.
Nyugodtan lehet /home -ba telepíteni szvsz.
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
Vagyis így jártam
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
ubyegon@debian:~$ dpkg -L transmission-gtk
dpkg-query: a(z) „transmission-gtk” csomag nincs telepítve
Használja a dpkg --info (= dpkg-deb --info) parancsot az archívum fájlok
megvizsgálásához, és a dpkg --contents (= dpkg-deb --contents) parancsot
a tartalmuk listázásához.Köszi, ezt az egyszerű módszert még nem használtam!
olivera88
Ez még ugyanez a thread?
LMDE2- nek nincs külön ilyen csomagja a tárolójában, így azt kell használnia, amit a Jessie. tudom, hogy most nem ez a kérdésed, ne írd ezt mostEgyébként pontosan mit, miből, melyik verziót honnan, hová másoltad be? ezek sem mellékes infók!
Aztán eszembe jutott hogy a -P működik ugyan a leszedett csomagokra, de -L nem tudom.
Úgyhogy azért lefuttathatod: dpkg -P
Aztán meglátod maradtak-e fájlok. Bár úgy gondolom hogy az apt is csak tök ugyanezt a parancsot hívja meg, így nem lesz különbség.
-
BoB
veterán
Tényleg! Fel se tünt, hogy a sima transmission nem volt fenn, csak a ~ -cli és a ~ -gtk!
Az még rendben volna, hogy a bonyolult dolgokhoz nem értek, de, hogy az ilyen pofoneccerűekre is rá tudok csodálkozni!

Köszi a villámtippet!
--purge- vel szedtem le, mégse látszik, hogy belenyúlt volna mélyebben
~$ sudo apt-get remove --purge transmission-gtk
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
transmission-gtk*
0 frissített, 0 újonnan telepített, 1 eltávolítandó és 1 nem frissített.
A művelet után 4.027 kB lemezterület szabadul fel.
Folytatni akarja? [I/n] i
(Adatbázis olvasása ... 303323 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
Eltávolítás: transmission-gtk (2.84-0.2) ...
Beállítófájlok törlése: transmission-gtk (2.84-0.2) ...
Aktiválók feldolgozása: mime-support (3.58) ...
Aktiválók feldolgozása: menu (2.1.47) ...
Aktiválók feldolgozása: gnome-menus (3.13.3-6) ...
Aktiválók feldolgozása: desktop-file-utils (0.22-1) ...
Aktiválók feldolgozása: gconf2 (3.2.6-3) ...
Aktiválók feldolgozása: man-db (2.7.0.2-5) ...Igazából leszedte, akkor ez a locate parancs miért írja ezeket ki?
Nem nagyon Debianzok, de asszem:
Ha a dpkg -L csomagnév is kilistázza ezeket a fájlokat, akkor eltávolíthatók ezzel:
dpkg -P csomagnév
Működik az eltávolított csomagokra is, tehát ebben az esetben is. (de a user konfigokat ez sem törli, azokat kézzel kell leszedni)Ha nem listázza őket, akkor a telepítés során a csomag scriptje hozta őket létre (vagyis a dpkg nem tud róluk ergó eltávolítani sem fogja), és uninstallkor a postrm nem szedte le. Vagyis így jártál
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
olivera88:
Ha ez valami library azt hiába teszed csak úgy be a program könyvtárába, nem ott keresi hanem a telepítettek között.
-
BoB
veterán
Nem minden DE függősége. Pl. KDE -nél opcionális. GNOME-nál ahogy nézem már kell, régebben itt sem volt kötelező.
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
Már késő. Tettem fel netinstallból Cinnamont. Ilyen fapados ez a Cinnamon? Nem lehet görgővel váltani asztalon megnyitott alkalmazások között.
Úgy látom nem jó választás lesz a Cinnamon a kolléga gépjére, 1.5 gb RAM-hoz. Szerintetek? Nálam most a Chrome 5 füllel felzabálja 1.4 gb RAM-ot.Oda inkább xfce + firefox kellene.
-
BoB
veterán
Mikor hibernál amikor nem kellene? Vagy menüből akarod eltüntetni a gombot? Milyen DE?
-
BoB
veterán
Ismerem az Antegros-t, És ki is próbáltam már a 3.16-os Gnome-ot, és pont ezért tetszik (OpenGL felület, új, jobb értesítési rendszer, sok Gnome progi frissíttve.).
Olyan disztrót szeretnék, ahol nem kell user repo-ból, meg külső forrásból telepítgetni. Sajna Arch esetén ezzel sok problémám van/volt.
A Debian a stabilitás és a nagy repo miatt tetszik.
Fedora-n is elgondolkodtam, de a konkrét probléma megoldásán kívül nincs mellette érvem.
Meg azon is agyalok, hogy kivárom, míg Debian-ra jön a 3.16-os gnome, de ez gondolom, nem mostanában lesz.(#6596) tlac: Stabil Gnome 3.16 környezet a fontos.
(#6597) bob.zxr: Csak az időzítésem rossz, mert nem mindig a legújabb desktop kell, csak a mostani frissítés tetszik nagyon, mert sok olyan dolgot javít, amit eddig hiányoltam.
Ok, csak gondolom ha majd kijön a 3.18, akkor meg arra fogod ugyanezt mondani

-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
Feljegyzem a helyet. Amugy mindig netinst telepitot hasznalok. USB3-as PD-rol SSD-re pikkpakk megvan.

Egy kerdesem lenne. Van egy Cateye GPS bike computerem. Sikerult a CateyeSync software-t elinditanom Wine-al. Viszont az eszkozt nem latja. Mar csak ennyi valaszt el, hogy mukodjon. Tudnatok ebben segiteni? Win alatt telepit valamit a hatterben, amikor csatlakoztatom az eszkozt. Nem szeretnek ezert W7-t telepiteni VirtualBox-ba.

+bob.zxr: mondj egy gyors distro-t.

Nem akarok itt mást reklámozni

-
BoB
veterán
Ha már Jessie-t raksz fel, akkor érdemesebb innen: [link]
Itt benne vannak a már azóta kiadott újabb frissítések is.
Jelen pillanatban most a netinst van csak, de érdemes várni még pár órát és felkerül az összes DE-vel, így nem kell annyit a netről lehúzni (gyorsabban települ). Amúgy a Debian nagyon lassan települ, annak ellenére, hogy kb 4 gigát használ max a lemezen /home nélkül. Bár gondolom ez az 5400-es vinyónak is betudható, bár 4 giga nem az a brutál mennyiség.

Troll on: Nem csak a telepítése lassú

-
BoB
veterán
Valahol olvastam, vagy valaki írta hogy ez a kernel bugos, továbbá a szokásoshoz képest elég hamar eltűnt a legtöbb disztróból. Illetve itt azt írja hogy: NOTE, this is the LAST 3.16-stable kernel to be released, it is now end-of-life, please move to the 3.17-stable series at this point in
time. Legalábbis ebből én is azt következtettem ki, hogy ez nem sikerült jól, aztán lehet rosszul gondolom.DAnnyira amúgy én nem ragaszkodom már a folyamatos frissítéshez, tekintve hogy régi gépem van.
Az összesben van bug. Mikor kisebb, mikor nagyobb.
Az angol szöveg meg csak azt írja hogy ez az utolsó frissítés hozzá mert elérte életciklusa végét, ezért 17 - re kell átállni.
Az meg hogy melyik disztró melyik kerneleket csomagolja, egyéni döntés a részükről.
-
BoB
veterán
Jessien jelenleg nincs is elérhető más kernel. 3.16 azt csókolom. Ha megnézed a kernel.org-on már nincs is fent, nem véletlenül, nem sikerült jól.
Mondjuk azt nem tudom, hogy sid repóból vajon fel lehet-e tenni újabbat, vagy akkor visszafordíthatatlanul maradna az egész az unstable vonalon.
Nem azért nincs fent a kernel.org-on mert nem sikerült jól, hanem azért mert már kifutott.
Ha magadnak fordítasz kernelt nem fog frissülni, azután a te dolgod lesz mindig újat fordítani ha jelenik meg hozzá frissítés.
-
BoB
veterán
Sziasztok!
A számítógépre rá van kötve egy monitor és egy nagy lapos-TV. Olyat szeretnék csinálni, hogy a gnome megy a monitoron, és egy VLC videólejátszó a TV-n.
Nem akarok iterjeszett desktopot dupla monitorral vagy ilyesmit. A TV-n nem akarok ablakokat, csak egyetlen egy a teljes képernyőn futó VLC alkalmazást.
Tudna valmelyikőtök segíteni?Miért nem jó a kiterjesztett asztal? ugyanúgy ki tudod tenni teljes képernyőre a TV-n.

-
BoB
veterán
Még amikor másik rendszert használtam, sudoztam ezerrel. Aztán amikor áttértem Debianra meglepődve fogadtam, hogy hiába raktam bele a felhasználómat a sudoers közé, vannak funkciók amik kizárólag root-tal mennek (ellentétben az előző rendszerrel).
Így már nem láttam értelmét, su, jelszó azt kész, a felhasználóm meg marad emelt jogosultságok nélkül, halál felesleges, részemről legalábbis.
Mik azok a funkciók?
-
BoB
veterán
Par mondatot nekem is sikerult megertenem, csak az a baj hogy attol meg ugyan ugy nem tudom hogy pl mi az hogy : felveszel egy tárolót és onnan települ a driver.
Mivel mostmar fel van telepitve, nem is fogok masikat felrakni helyette.
5 oerc feltenni egy Ubuntut a next next finish telepítőjével. Amit te ezzel el fogsz tölteni időt az több lesz.
Ott meg egy kattintással lehet proprietary drivert telepíteni.
-
BoB
veterán
Kíváncsi vagyok Chrome-ban mit kell hegesztgetni amit chromiumban nem kell.
Ha ennyire parás vagy nem értem miért nem virtuális gépről netezel.
-
BoB
veterán
A felesleges az oprendszert támadni részhez hozzáfűzném hogy nem mindegy kik vagyunk és ki a potenciális támadó fél. Ez így elég komolytalan kijelentés.
-
BoB
veterán
Nem kell feltétlen kivenni, elég ha valaki elindít USB vagy DVD -ről egy másik rendszert.
-
BoB
veterán
Tudtok módot arra, hogy egy androidos tabletet "összebarátkoztassak" az asztali gépemen futó debiannal?
Ha pl vennék egy nexus 7 típusú tabletet, megoldható lenne, hogy példálul az asztali gépen futtatok egy GIMP-et, aminek a képe a tablaten jelenik meg, és az érintőképernyővel irányítom?
(Elég nagy méretű képekkel dolgozom, a tablet nem bírna velük.... meg inkább az elvi lehetőségre vagyok kíváncsi)
Valami olyan jellegű megoldásra gondolok, hogy a tablet futtassa az x szervert...
Tudtok erre működő megoldást?
Elindíthatsz vnc szervert az asztali gépeden amihez csatlakozol tablettel. Vannak vnc kliensek a play store-ban.
Vagy pl. teamviewer.
Hogy mennyire lesz használható az egy másik kérdés.
-
BoB
veterán
Üdv!
Debian 7.4, Athlon XP gép (SSE2 NINCS) 1,5GB RAM, GF4200Ti. Csak hogy ne kelljen mindig várni a windowsra ha csak netezni akar anyám.
Ma frissítettem a chrome-ot, 32-ről 33-ra. chrome stable deb-ből volt telepítve anno, jól ismert google oldalról. Saját repós.
Namost, innentől nem indul. Egy 1xxKbyte-os folyamat jelenik meg, azt cső. Annyi ahányat kattintok.
Chromium 32 megy. Chrome reinstall meg volt.Mi történt?
terminálból indítva csak valami sandboxos dolgot makogott, konkrét hibaüzenet nincs
Neten SEMMIT SEM TALÁLOK, ezért szeretném ha nem maradna megválaszolatlan a kérdésem. Elegem van a linuxból, hogy soha nem működik pár napnál tovább.
Próbáld meg így futtatni: chrome --disable-setuid-sandbox
-
BoB
veterán
Debian-ban nem úgy működnek a Joker karakterek mint Windowsban?
Ha * karaktert használok az ELMÉLETILEG akármi lehet, üres, szám, betű, akár végtelen számú karakter.
Viszont ha használom grep parancsnál, ezzel a parancsal kiírja ami nekem kell
grep "first second"Ezzel viszont simán nem találja meg azt amit keresek.
grep "first*second"Ha * helyett pontot használok, akkor jó, viszont egy új kereséshez kellene, hogy egy sorban 2 szót keressen közötte meg random karakterek, viszont a csillaggal ezt nem teszi meg, és nem tudom, hogy 10 vagy 11 vagy 12 karakter van, így a pontozás sem segítene. :\
Van valami tippetek, hogy mi baja?
Standard Wildcards (globbing patterns)
* (asterisk)
this can represent any number of characters (including zero, in other words, zero or more characters). If you specified a "cd*" it would use "cda", "cdrom", "cdrecord" and anything that starts with “cd” also including “cd” itself. "m*l" could by mill, mull, ml, and anything that starts with an m and ends with an l.Regular Expressions
Regular expressions are a type of globbing pattern used when working with text.* (dot and asterisk)
is used to match any string, equivalent to * in standard wildcards.* (asterisk)
the proceeding item is to be matched zero or more times. ie. n* will match n, nn, nnnn, nnnnnnn but not na or any other character. -
BoB
veterán
Sziasztok. Debian alatt, hogy tudom használni a rendszerre kötött Galaxy S3 telefonom?
Simán rákötve nem képes mountolni, lsusb-vel látom. Neten rákeresve sem sikerült megoldani sajnos, gmtp programmal próbálkoztam, de befagyott miközben próbálta csatlakoztatni az eszközt, úgyhogy azzal sem sikerült orvosolnom a problémát
A nexus 4 nekem Arch alatt simán megy, gvfs-mtp csomag kellett csak. Debian alatt nemtom hogy hívják, de ebbe az irányba keress.
-
BoB
veterán
ha azt nézzük, hogy lehetne rosszabb is, akkor szerencsére.
ha azt, hogy nemigen volt valós indok a változtatásra, csak megint kódolhatnékja van az uraknak, akkor sajnos.már jóideje érlelődik bennem a vélemény, hogy forkolni kellene a debiant és kihajítani belőle az agyhalott baromságokat.
Ugyanakkor én azt is látom, hogy sok ember nem hajlandó tanulni, új dolgokat megismerni. Ragaszkodik a jól bevált módszeréhez hogy elvégezze x-et, úgy ahogy már tizen vagy huszon y éve csinálja. Leginkább azt remélve befagy a világ és megáll az idő.
-
BoB
veterán
Szerencsére a szavazás a systemd mellett döntött. Úgy tűnik a Jessie már azzal fog érkezni.
-
BoB
veterán
Sziasztok!
Sokszor gondolok arra hogy GNOME 3-al teszem újra a Debian-t. Úgy sztem egy kezdőnek könnyebb tanulni. De mindig csak eltántorítanak hogy a GNOME 3 fúj, meg gagyi meg stb. Ebben tényleg van igazság, vagy csak hiszek a magánvéleményeknek megint és nem magamra hallgatok!
Előre is köszönöm!

Én GNOME 3-at használok (3.10), nekem összességében ez jön be a legjobban.
-
BoB
veterán
Végül a dd-s megoldás vált be a netinstall-al. Így még volt vele egy kis szívás, mert a netet mindig eldobta, mikor felállt a rendszer, de sikerült megoldani.

Na ugye a dd

-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
Az a baj, hogy ebben a laposban egy mobil 1.2 celeron és 256MB ram van. Xp volt rajta, gondoltam rakok rá linuxot, egy usb dac és lesz belőle egy zenelejátszó eszköz amit rákötök az erősítőre. Android vagy webui-val pedig irányítom a lejátszód.
Viszont ilyen problémákba ütközök, pedig lxde-vel elég jól szaladgál a debian rajta. De a wifi-t nem tudom életre kelteni rajta.
Lehet kipróbálok még valami másik distro-t, amihez van openbox vagy lxde. Együl a wifi és a pea a kérdéses. Erre viszont nem tudom, hogy lehet szűrni rá.
Archbang kell neked. Nagyon gyors és kis erőforrás igényű openbox-al, abszolút legújabb szoftverekkel.
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
Továbbra sem sikeredett megoldást találnom a problémára. Mikor bebootoltam a GParted live lemezzel, akkor kérdezte, hogy GPT formátumú-e a partíciós tábla? Ez mit jelenthet pontosan?
Pont azt jelenti, hogy GPT formátumú-e a partíciós tábla. Vagy az, vagy MBR.
Fő rendszerindító rekord
MBR = Master Boot Record
Legfeljebb 4 elsődleges partíciót, vagy 3 elsődleges és 1 kiterjesztett partíciót lehet létrehozni, ilyenkor a kiterjesztetten belül (max) 128 logikai partíció hozható létre.
Legfeljebb 2TB méretű kötetek.
A platform működéséhez szükséges adatok particionálatlan vagy rejtett szektorokban találhatók.Globálisan egyedi azonosítók partíciós táblája (GPT)
GPT = Globally Unique Identifier Partition Table
Merevlemezenként 128 partíció támogatása.
Egy partíció maximális mérete elméletben 18 exabájt. (18 millió TB)
A GPT a működéshez szükséges adatokat a partíciókban tárolja.
Tartalék elsődleges és biztonsági partíciók használata a partíciós adatok struktúrájának jobb helyreállíthatósága érdekében.Fő rendszerindító rekord (MBR) -
BoB
veterán
Kedvesen Debian-osok tudtok-e valamit arról hogy át fog-e állni ez a disztró systemd-re valamikor a jövőben(vagy upstartra, stb..)?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Samsung Galaxy Book2 Pro 360 i7-1260P 16GB 1000GB AMOLED touchscreen, GARANCIA: 1ÉV
- Samsung Galaxy S23 / 8/128GB / 12Hó Garancia / Kártyafüggetlen
- "ÚJ" RITKA MINT A FEHÉR HOLLÓ" ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090 24GB - (GARANCIA 3 ÉVIG)
- Eladó új állapotban levő Realme 8 Pro 8/128GB fekete / 12 hónap jótállás
- Lenovo ThinkPad P1 Gen 4 i7 32GB RAM 1TB SSD NVIDIA RTX A2000 2560X1600 400nit Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Te meg írd le, mennyi írás terhelést jelent ugyanez szerinted! (már csak azt nem értem, miért használsz mégis noatime-et)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)