- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- djculture: Az elvileg már senkinek nem kellő HDD-k ára is egekbe emelkedett 4 hónap alatt
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Gurulunk, WAZE?!
- Archttila: SMART tesztelés automatizálva: smartctl poller script Zsh-ban, RPi-re
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
zoltanz
nagyúr
Nekem is volt egy noti ami hűtőventije nem szerette a linux-okat, Windows-zal működött a szabályzás.
Elvágtam a vezetékét, raktam rá egy Usb csatlakozót, mos megy fixen. -
zoltanz
nagyúr
Nálam 5.16.0-4 kernel van, jó.
Nekem Wifi adapterrel volt hasonló, nyílt meghajtója gyári, de debian nem annak relativizálja. Fél/harmad sebességgel ment mindaddig amíg a github-ról származóval bele nem forgattam a kernelbe. -
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
Én most MX-Linux-on vagyok. (Debian alapú, azok tárolóit használja)
Majd valamikor rápillantok stock Debian-on.
Ott egy felbontás van mindkét monitorra, (1080p = 1920 x 1080) hiába tudna nyújtani az egyik magasabbat is.
Megy rendben tükrözve mind egyediként, külön asztal kiterjesztésként használni. -
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
Köszi.
Két éve ugyan ilyenkor álltam át a 10-esre (Buster-re), gond nélkül használtam.
Igaz most nem hiányzó funkciók miatt állnék át, inkább várok türelmesen és majd a stabil lesz.
Köszi gilfoyle -
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
Köszi szépen.
-
zoltanz
nagyúr
Boot-olás közben lettem figyelmes a következő üzenetre (működik minden jól egyébként):
mei::számok: Could not read FW versionmei mei::számok: FW version command failed -5
Hogy tudom bekapcsolni boot-oláskor írjon ki minden reszletet? Köszi! -
zoltanz
nagyúr
Köszi. Megjavult.
Töröltem a
http://ftp.hu.debian.org/debian/ stretch main contrib non-free
és felvettem ezt
http://deb.debian.org/debian/ stretch main contrib non-free
most ezt kapom:Találat:1 http://deb.debian.org/debian stretch-updates InReleaseTalálat:2 http://security.debian.org/debian-security stretch/updates InReleaseMellőz:3 http://deb.debian.org/debian stretch InReleaseTalálat:4 http://deb.debian.org/debian stretch Release -
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
Felraktam a Stretch-et , de valami nem stimmel, szinte semmi appot nem talál. Vagy ha igen akkor érvénytelen függőségért reklamál.
http://ftp.hu.debian.org/debian/ stretch main contrib non-free
http://deb.debian.org/debian/ stretch-updates main contrib non-freeTárolók:
Mellőz:1 http://ftp.hu.debian.org/debian stretch InReleaseTalálat:2 http://ftp.hu.debian.org/debian stretch ReleaseTalálat:3 http://security.debian.org/debian-security stretch/updates InReleaseTalálat:4 http://deb.debian.org/debian stretch-updates InRelease -
zoltanz
nagyúr
Eddig én is úgy csináltam ahogy írod, viszont pár hónappal ezelőtt frissítettem 9-ről 10-re, annyi történt hogy eltűnt a cherrytree és a repóban sincs benne, de ez a dev "hibája", amúgy minden oké. Ha ez tényleg ilyen hibátlanul működik mindig, akkor igazából nem sok minden szól a rolling release mellett...
Néztem kijött a stabil Debian 10 Buster, nálam friss telepítés lesz, az első számú SSD-re.
-
zoltanz
nagyúr
Mindegy is, nekem nem hiányzik az Ubi, meglátom milyen stabil a Buster. Ha még nem okés, megy fel addig a LMDE 3, az már frissebb videó média kodek csomaggal rendelkezik mint a Debian 9.
-
zoltanz
nagyúr
Sztem nálam sem valamelyik hardver a szűk keresztmetszet, mert csak egy idő után lassul be, valami a Ubi oprendszer felépítésében van. A stock Debian-nál érdekes semmi lassulás.
-
zoltanz
nagyúr
Köszi. A dd is negatív volt, nem értem miért. Feltelepült az Etcher-rel végül, fut Buster.
-
zoltanz
nagyúr
Köszi. Rufus nem tudja letölteni a syslinux fajlt. A dd-ről nem hallottam még, kérhetek egy linket.
-
zoltanz
nagyúr
Kiírtam a Yumi-val pendrive-ra a DVD képet Ez kell mert Wifi-n (zárt driver) keresztül van net. MD5 ellenőrzés volt, pozitív.
Syslinux egyéb Linux lehetőséget választva.
Bejön a telepítő menü, de onnan nem megy tovább. -
zoltanz
nagyúr
Itt nézz körül
Szerintem non-free image-eket itt nem találsz, azt külön kell hozzáadniÉrtem. Köszi!
Viszont 3 db DVD képet találtam. Elég az 1-est letölteni, telepíteni és netről a testing tárolókat ha tudom használni, nem kell a másik kettő lemezkép nem? Elég nekem egy alap LXDE v Openbox v Cinnamon ablakozó, környezet. -
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
Debian 10-en az LXDE környezett is megkapta "csodás" lxqt felületet? térhetek át Openbox-ra vagy Cinmanóra.

-
zoltanz
nagyúr
Inkább vegyük úgy, hogy én értek hozzá kevésbé. Szóval: aki eddig sudo-zni akart az sudo-zott (egyáltalán nem is kellett root felhasználót engedélyezni) aki meg csak root-tal akarta módosítani a rendszert, az meg úgy tett.
Most az előző rendszerhez képest számomra az a változás történt, hogy mivel én nem sudo-zok, nekem lett megbonyolítva a dolgom. Miért kell változókkal szenvednem, miért nem volt jó úgy, ahogy eddig volt? Mitől lett jobb a mostani rendszer?
Miért van az embernek két orrlyuka?
Ez van srácok.
-
zoltanz
nagyúr
Ha nem követted végig a szálat, akkor adaléknak: 8. generációs Intel cucc + nv GPU. Még az is fontos, hogy legyen python 3.7, bár azt simán lefordítom forrásból, nem gond. A többit viszont nem akarom faragni, használni akarom a rendszert. Ha kijön a stable buster, simán kivágom az Ubuntut.
Értem.
Melyik Ubuntu lett a megváltó? Mint v LMDE v LTS v sima?
Nekem az újabbak Mate 16.04 -től kezdve, egy-két hónap után belassulnak, pedig nem olyan karcsú gép desktop-ra. (C2Q Xeon 2Ghz + 3GB Ram + SSD.) -
zoltanz
nagyúr
Nem, ez új cucc, IGP+GPU. Tearing nem volt MATE alatt, a Cinnamon-nal nem mentem túl messzire, mert már belépéskor közölte, hogy software rendering van, ott meg garantált a tearing. Sok kedvem sem volt faragni a rendszert, meg igazából ez tesztfutam volt, melyik Debian-based rendszerben működik alapból a legtöbb dolog. Egyelöre az Ubuntu a nyerö, de nem akarok ezen maradni, ezért jó lesz, ha a Buster mielöbb megjelenik.
Mit tud az Ubuntu amit a Debian 9 nem? Én mindent megoldottnak találtam.
-
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
12-én teljesen befagyasztották a Buster-t. Mikor várható, hogy kijön?
Ilyenkor mit csinálnak? Várják hogy lehűljön a pezsgő?
-
zoltanz
nagyúr
Az Ungoogled Chromium-ban miért kell minden újraindítás után bejelnetkezni? Be van kapcsolva az auto bejelentkezés, de semmi hatása.

-
zoltanz
nagyúr
Értem és ez miért jó? Jobban személyre szabható vagy gyorsabb ? (nálam egy félretro C2D Xeon-on is gyors az LXDE, IceWM és a hardveres Cinnamon)
-
zoltanz
nagyúr
Nem válasz a kérdésedre, csak megjegyzem mint észrevétel, hogy a legtöbbek akik valami bugot vagy egyéb perfomance problémát érzékelnek Debianon, az általában GUI vagyis inkább DE releváns.
Nekem wm alatt semmi ilyesmi jellegű gondom nincs soha, pedig néha én is jól megkínzom a rendszert.)"Nekem wm alatt semmi ilyesmi jellegű gondom nincs soha"
Mi az a wm?
Amúgy én is most raktam fel egy új 9 -es rendszert, Xfce, Lxde, Cinnamon-nal IceWM-mel összesen 8 GB helyet foglal + swap.
Végre frissült az Firefox is 60.4 ESR-re.
-
zoltanz
nagyúr
Ezek a GNU free-t erőltető disztrók ilyenek. Mint mondtam, valószínű, hogy ahhoz a kártyához olyan driver van a kernelben, ami vagy zárt kódrészletet tartalmaz, vagy nyílt ugyan a kódja, de mégis proprietary, vagy legalábbis nem GPL/MIT licences a kódja. Az ilyenek meg a Debianék szemében nem kívánatosak, alapból ki vannak hagyva a disztróból, ha mégis használni akarod, akkor vagy neked kell nonfree tárolóból feltenni, vagy kézzel fordítani.
Nem csak a Debian ilyen spéci disztró, vannak más ilyen GNU free licencet szigorúan megkövetelő és komolyan vevős disztrók, Parabola, PureOS, Trisquel, stb.. Nyilván akkor használj ilyet, ha ez neked is fontos. Ha az a fontos, hogy menjen a hardver, akkor tegyél fel ubis vagy archos vagy valami fedorás ágat, azokban menni szokott minden, nincs szigorú GPL only szemlélet.
Értem, és ezt mindig fordítani kell ha kernel-t frissítek?
-
zoltanz
nagyúr
A jól szervezett felületre ott van a terminálos csomagkezelő.

Van még synaptic is, teljesen jó szoftver "alkalmazásbolt" ha GUI kell.A többire meg azt tudom írni, hogy ez az ingyenes szoftvervilág velejárója. Mivel kevesebben használják ezt a platformot, ezért simán előfordulhat hogy 1-1 hw-hez nincs támogatás vagy leírás, és neked kell az ujjadból kiszopni a működését. Persze azért nem ez az általános.
Otthoni desktop (enduser) használatra pedig mindig a non-free iso-kból kell valamelyiket letölteni, utólag úgyis mindenki bekapcsolja ezeket a tárolókat.
"A többire meg azt tudom írni, hogy ez az ingyenes szoftvervilág velejárója. Mivel kevesebben használják ezt a platformot, ezért simán előfordulhat hogy 1-1 hw-hez nincs támogatás vagy leírás,"
Persze ezt meg is értem, ha egy egzotikus darabról van szó, de ez egy népszerű típus, aminek van gyári Linux driver-e is.
-
zoltanz
nagyúr
Én elfogadom hogy ilyen a disztró, mindegyiknek van előnye, hátránya amúgy is.
Azért arra viszont gondolhatnának, netalántán az ember fia használná is azt, és a hétköznapos eszközökhöz, valami jól szervezett felületen lehetne keresni drivert, leírást. (Ne úgy guglizam össze 5 helyről, 3 féle nyelvről lefordítva, próba cseresznye alapon, hogy működik-e.) -
zoltanz
nagyúr
Szép megfejtés. Szerintem a Debianban szándékosan úgy fordították a kernelt, hogy a non-free drivermodulokat nem fordították bele. Ha megnézel egy normál disztrót, ott szerintem alapból olyan kernel lett volna, ami tartalmazza azt a drivert, amit neked külön kellett fordítanod. Na, ezért sem érdemes ezeket a GNU free only disztrókat ajánlgatni, főleg nem kezdőknek. Nem csak a Debian, de a Parabola is ilyen, meg még van egy pár. Ezek működnek is addig, amíg olyan hardvereid vannak, amiknek nem kell propietary driver, firmware.
-
zoltanz
nagyúr
Kicsit küzdöttem egy Wifi-usb adapterrel, leírom, hogy sikerült működésre bírni:
Nem találja a Debian 9 (friss 4.9 kernel) az Usb wifi adapter-t, [TP-Link WN821N V6]elvileg a 4.3-tól van beépített driver.
lspci, lsusb nem érzékel semmit rá utalót, mikor bedugom éppen, hogy megvillan, azt semmi.
De Windows alatt működik, tehát jó.
Másik USB-s adaptert érzékel, a Debian is csak ezt nem.Felraktam a non-free csomagot, mivel oda tartozik, ez tán már kiírt az lsusb-re egy eszközt
Bus 001 Device 006: ID 2357:0107Viszont még hozzá kellett fordítani valamiért a driver-t ez alapján sikerült (sudo):
cd ~/8192euwget https://github.com/Mange/rtl8192eu-linux-driver/archive/master.zipunzip -q master.zipcd rtl8192eu-linux-driver-masterdkms add .dkms build rtl8192eu/1.0dkms install rtl8192eu/1.0dkms statusmodinfo 8192eu
újraindítás -
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
Létezik olyan vágólap segéd, ami újraindítás után is megjegyzi az előzményeket?

-
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
Így próbáltam
xrandr --newmode "1600x900_60.00" 118.25 1600 1696 1856 2112 900 903 908 934 -hsync +vsync
majd hozzáadtam az új módot:xrandr --addmode eDP-1 "1600x900_60.00"
Be is tudom állítani, de újraindítás után hűlt helye. -
zoltanz
nagyúr
Több kijelzőt használok, sikerült hozzáadnom az új felbontást. Újraindítás után is megmaradjon ez, azt hogyan kell kivitelezni?
-
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
tlac már válaszolt, kell a multiarch repó, aztán
apt install steamNekem már fent voltak a szükséges videokártya driverek, szóval én csak a fentit csináltam hozzá, és meglepő módon (vagy nem) elég jól felrakta magát a steam, gyakorlatilag tökéletesen megegyezik a windowsos verzióval. Annyi különbség van csak, hogy az only wines játékok nagy része nyilván nem fog menni (van ami megy). Gondolom ez a jól integráltság valamennyire kötődhet ahhoz, hogy a steamOS debian alapú.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Köszi, tlac-nak is!
Lehet én szúrok el valamit, nem sikerül egy partíciót autómatikusan csatolni (hogy ne kérjen mindig jelszót) LMDE-nél simán működött így:
blkidlekérem az UUID-tgksu gedit /etc/fstaba swap sor után enter, majd bemásolom ezt:UUID=50AE209CAE207C9A /media/z/50AE209CAE207C9A ntfs noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0 -
zoltanz
nagyúr
64 bites verzión milyen beállítások kellenek a 32 bites appokhoz? (pl steam stb.)
-
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
A Debian elsősorban nem desktop OS, de annak is lehet használni. Valóban nem a legújabb verziójú programok és csomagok vannak a tárolókban, viszont nekem eddig nem okozott problémát, pedig elég régóta használom. De akinek fontos a verziószám hajhászás, az használ backports ágat, esetleg a testinget vagy sid-et, vagy más disztrót.
Igen, egyedül a videólejátszók terén éreztem különbséget.
Windows-on a MPC-HC, MPC-BE kevesebb előforrásigénnyel képes lejátszani a újabb codec-eket már pl h.265, VP9 nagyfelbontású videókat.
Debian-on is lejátszik minden formátumot jól, egy kicsi hátránya van most, de idővel kiegyenlítődik, minta hogy ez a h.264, VP8 idejében is megfigyelhető volt. Gondolok itt a Kodi, VLC, SMPlayer (MPV) lejátszókra. -
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
Az, hogy lehet, hogy a Chromium-ból a stable kiadásba is bekerülhetett a fris 64 ('2018) verzió? (PPA és hasonló bűvészkedés nem volt)

-
zoltanz
nagyúr
Használtam egy 2 magos +HT Atom-on (D550 2gb ram) Debian 9-et, teljesen simán ment, az FF, Chrome böngészők valamiért lassúak (Win7-en gyorsabb), de Midori+Epiphany -val rendben volt (ezekkel is elértem mindent jól).
3 hónapja van napi, erős használatban nálam. -
zoltanz
nagyúr
Szükségem lenne Debian 9 Stretch -hez 17-es SMPlayer-re egy funkció miatt (nem sürgős mondjuk más nem megvárom a 10-est Buster-t).
A Backports mennyi idő után szokott jobban kibővülni, hátha oda bekerül (unstable, sid nem játszik nálam)?
Felraktam az SMPlayer oldalán lévő 18-as deb csomagot, de valószínű valami nem "passzol" hozzá mert instabil -
zoltanz
nagyúr
A javasolt csomagokat szoktátok/ajánlatos telepíteni? pl SMPlayer-nél: ffmpeg-doc alsa-base
Ezeket ahogy nézem nem rakja fel automatice egyébként.
-
zoltanz
nagyúr
Teleszemeteli a tűzfalamat, úgyhogy én ki szoktam kapcsolni.
Más:
Google moves to Debian for in-house Linux desktop
http://www.zdnet.com/article/google-moves-to-debian-for-in-house-linux-desktop/Nemtudom, én is nézegettem a Debian 10 testing (Buster) csomagjait, nekem még elég "bétának" tűnik.
Bár az utóbbi 6-7 évben sokat javult a stabilítás. Majdnem olyan stabilak most a testing cuccok mint 6-7 éve a stabilak, ha nem jobbbak. -
zoltanz
nagyúr
Ez az avahi-daemon nem sok vizet zavar, nekem anno volt valami NAT-olt IP címes problémám és az elhárítás alatt elég sokszor találkoztam az avahi kifejezéssel. Ebből az jött le, hogy hálózattal kapcsolatos szolgáltatás, így nem bántottam. (nem általad látrehozott hálózatra gondolok, mint a samba, hanem globális hálózatkezelésre) Alapból, amiről nem tudom, mit csinál pontosan, azt nem inaktiválom.

Amiket felismerek, azokat kilövöm, de alapból le is szedem a kapcsolódó csomagokat synapticból, például a bluetooth, cups dolgait.
A legjobb, ha tisztázod minden service feladatát, de ez nagyon nem egyszerű, ha nem vagy hozzáértő. Én se jöttem rá pontosan, kell-e nekem az avahi, csak egy példa ez a sok közül természetesen.
Ami a képen látszik, azokkal nem nagyon lehet semmi gondod, érdemes inkább megnézni a
systemd-analyze blameparanccsal, nincs-e olyan szolgáltatás, ami megakasztja a boot folyamatot. Persze ilyenkor sem biztos, hogy ki kell lőni a service-t.ez szokott ritkán hosszú várakozást előidézni:
NetworkManager-wait-online.serviceKöszi.
Részletes opciót választva a telepítőben az is pozitív, hogy lehet választani az initrd -nél hogyan kerüljön fel. Egy általános meghajtócsomaggal (másik konfigban is biztosan működően) vagy csak az adott géphez szükséges (de azért így is a legtöbb konfiggal használható lesz) egy kisebb csomaggal. -
zoltanz
nagyúr
Ha kell valami multimédiás program, akkor rakd fel a multis repót.
http://www.deb-multimedia.org/debian-m
Itt a lista
Ha meg működik, ami kel, akkor biztosan van a non-free-ben codec.
-
zoltanz
nagyúr
Ha a Debian 9-et a unofficial/non-free/cd-including-firmware/9.3.0+nonfree DVD képről telepítettem, ajánlatos még valami multimédia codec-et felrakni, (ami nem nyílt forráskódú)? Az MP3 pl megy úgy nézem.
-
zoltanz
nagyúr
Todom, azért is írtam idézőjelesen, de én elégedet vagyok a backports-al stabilításilag.
ubyegon2
Az fstab-ban van egy ilyen, még a te javaslatodra, hogy ne kelljen mindig jelszó az ntfs partíció felcsatolásához:
UUID=0b28796b-8d0d-4212-8595-9g2d49325952 /media/ubyegon/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0 -
zoltanz
nagyúr
Amúgy miért nem ajánlják a alapból Debiant Desktop OS-nek?
Miért ne ajánlanák? Nagyon is jó az desktop disztrónak, kezdőknek első próbálkozásra nem ajánlják, az biztos, de ha már van gyakorlata valakinek....

colomb2 szaki a stabilitására akart volna utalni a szomszéd hsz-ben. De egy exArchoskodótól ez elvárható.
Meg már az apt csomagkezelőt is csak emlékfoszlányokból ismeri......Szóval, ha valaki már kicsit kiismeri magát, akkor ott vannak a nem stable repok is. Valamikor a függőségek kezelését is meg kell tanulni, ezek ebben segítenek.
Kezdőknek persze nem ezzen javalott garázdálkodni, ismerkedni az tiszta sor.
Mondjuk az indítófájl írogatástól én is tartok. Még a Dos-os időkből emlékszem ott nem volt mindegy mivel törlök pl (del, backspace) mert akkor a a sorvége jel eltűnik, és az egész fájl használhatatlan lesz.Én is max "testing"-ig (backports) megyek el. A backports-ból is azokat a verziókat szokom esetleg használni amit az Ubi is tesztelt/használt.
-
zoltanz
nagyúr
root jogosultság a rendszer adminisztrációjához szükséges, semmiképp sem tartalomfogyasztásra. Kártékony kód a böngészőt platformfüggetlenül megfertőzheti, és ha még teljes körű jogosultsággal fut az adott alkalmazás, akkor jól kicseszel magaddal. Pl. pénzügyeket így intézni neten nem éppen jó ötlet.
A leírásodból egyértelműen látszik, hogy nem érted amit csinálsz. A linux alapokkal nem ártana tisztában lenni, mielőtt elkövetsz ilyen butaságokat.
Úgy néz ki rendben működik a rendszer nekem tartalomfogyasztásra, lehet később pár játékot is kipróbálok, de gondolom azok is mennének rendben mint Ubin.
Amúgy miért nem ajánlják a alapból Debiant Desktop OS-nek? Ha ezt tudom már 5 éve váltottam volna legalább. -
zoltanz
nagyúr
Néztem jelenleg a Mesa 13.0.6 (March 20, 2017) van fent, de azt írják ez az utolsó frissítése a 13-as ágnak, át kell térni a 17-re. Ez automatikus megy majd, mert azóta kijött több bugfix is?
These are bug-fix releases from the 13.0 and 17.0 branches, respectively.
NOTE: It is anticipated that 13.0.6 will be the final release in the 13.0 series. Users of 13.0 are encouraged to migrate to the 17.0 series in order to obtain future fixes. -
zoltanz
nagyúr
Köszi mindkettőtöknek!
ubyegon2 neked már egy tálca sörrel jövök

Hol találom ezt a log filét?
-
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
Azért ragaszkodik hozzá, mert az áll kézre neki.
Tavaly végigpróbáltam megint több DE-t és meglepetésemre a Cinnamon-nal leváltottam az Openbox-ot, mert valahogy találtam benne olyan apróságokat, melyek tetszettek, illetve az egész működése, felépítése bevált. Sajnos KDE-től még mindig sikítva menekülök, pedig azt is nyúztam heteken át, de valamiért nem viselem el.
Szóval nem megértened kell, hanem elfogadni, hogy az emberiség néhány egyedének a tiedtől eltérő igényei is lehetnek.
Régen én szerettem a KDE-t, mostanában csak időnként vetek rá néhány pillantás. (a böngetője régebben etalon volt) +Qt felület néhol jobban teljesít mint a GTK.
Én is több asztali környezetet/ablakozót használok Xfce+Fluxbox, kis KDE, Mate, Openbox, de Gnome-ra készült csomagokat is kipróbálok néhaBe lehet állítani valahol, hogy kapja értesítést (email-ben vagy hasonló) a fontos biztonsági frissítésekről?

-
zoltanz
nagyúr
Synaptic-al megoldotam, de sokat kell keresgetni, mert csak a frissítéseket rendezi sorrendbe, telepítésre kijelölteket nem. Így csomagnév alapján egyesével kutathatom őket.
-
zoltanz
nagyúr
Én is gondolkozom rajta, hogy visszaállok 8-ra, de kellenének a frissebb segédalkalmazások.
Az, hogy oldható meg parancssorból sudo-val, (vagy másképp) hogy hozzá akarom adni backports repót, de van olyan csomag amit most nem akarok frissíteni (pl Firefox)? -
zoltanz
nagyúr
Debian 9 + Gnome... Hogy lehet valami normális ablakfejlécet felvarázsolni? Mert engem zavar az a böszmenagy széles fejléc.
8 alatt még működtek a metacity témák, ott ment is. A 9-nél nem hiszem, hogy nincs valami megoldás.
A gnome alatt próbáltam az Openbox ablakkezelőt, szép kis fagyás lett belőle.
Csak az Openbox megy szépen magában, de egy asztali gépen legyen már DE
Ahogy én eddig látom Debian 8-ban kevesebb furcsaság volt, mint a 9-ben.
Ez az LTS dolog, hogy működik? Debian 8-hoz felvehetek Stretch tárolót? -
zoltanz
nagyúr
Vannak, akik örök kezdők, én is annak tartom magam, mert laikus vagyok, legfeljebb előbb-utóbb rutinos kezdővé válok.....nem baj az, kicsit a hozzáértőket idegesítjük vele max.

Igen, kell minimális szaktudás vagy inkább ismeret a Debian installhoz, mert azt nem mondja nekem senki, hogy egy kezdő tudni fogja, miket pipálgasson be, amikor az fstab beállító részhez ér....nyomjon x-et a noatime-re vagy ne nyomjon? vagy ez nem az alapmódban van?
De abban van, az fstab-ra nem emlékszem, én a tárolók és a hálózat beállítását telepítés után végeztem.
Az én esetem cumi volt, mivel a telepítőben nincs USB-s Wifi -mhez driver, és csak WiCD-vel megy a hálózat. Mondom nem keresem inkább fájlonként a függőségek-függősségeinek... Hanem telepítés után, drótos lanon keresztűl (egy másik gépen ment a Wifi), lehúztam a WiCD-t egy paranccsal.
-
zoltanz
nagyúr
Igazad van teljesen, de azért a pénzügyekkel is elég nehéz már ráfaragni, mert sok dolognak kéne együttállni ahhoz, hogy gondba legyek mondjuk netbankolásnál vagy Paypalos vásárlásnál.
Én egyébként pont a kolléga esete miatt nem javaslom kezdőknek a Debiant, már a telepítésnél könnyű elrontani a dolgot. Jó, mondjuk zoltanz pont nem kezdő, de még nála is előfordul az, ami egy tipikus kezdőknek készült desktop Linuxnál nem fordulna elő.
Nyugodtan nevezhetsz kezdőnek/újrakezdőnek, sokat elfelejtettem. Főleg azokhoz képest akik a topikban megfordulnak.

Ezt telepíteni nem vészes sztem, használatához viszont azért kell elszántság/idő/széles ismeretek, még az alap dolgokhoz is.Emlékszem a Red Hat-ra 1997-ben mikor telepítettem még a partícionálásnál pl blokk-ról blokk-ra ki kellett jelölni a dolgokat stb. De ebben a Debian telepítőben is sok hangolási lehetőség van, az Ubi ehhez képest egyszerű szerszám, szekerce
tlac
Köszi! Egy appnál/globálisan a nekem tetsző GTK (verziót) hol lehet beállítani Fluxbox-ban, Xfce-ben? Most rendben megjelnnek az eszköztárak, de ugyanúgy alap GTK.
-
zoltanz
nagyúr
root jogosultság a rendszer adminisztrációjához szükséges, semmiképp sem tartalomfogyasztásra. Kártékony kód a böngészőt platformfüggetlenül megfertőzheti, és ha még teljes körű jogosultsággal fut az adott alkalmazás, akkor jól kicseszel magaddal. Pl. pénzügyeket így intézni neten nem éppen jó ötlet.
A leírásodból egyértelműen látszik, hogy nem érted amit csinálsz. A linux alapokkal nem ártana tisztában lenni, mielőtt elkövetsz ilyen butaságokat.
Nem volt állítva semmi a jogosultságokon részemről, természetesen.
Értem, felraktam root nélkül, megy rendben a rendszer csak "vonat" ne jöjjön.
Mostanában nem foglalkoztam behatóbban Linux-xal (10 éve) rajta vagyok, hogy frissítsem a tudásomat. Addig is köszönöm a türelmet.
-
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
Bisztos egy telepítés erejéig kipróbálom a Betsy-t, elég gyorsnak, azonnalinak tűnt az alapból aktív 3D gyorsítással rendelkező Cinnamon desktop. Stabil volt, wifit sem dobálta, pörgős, jól használható környezenek tűnt.
-
zoltanz
nagyúr
Legközelebbi telepítéskor ne adj meg root jelszót, ha kihagyod, akkor ugyanúgy fog működni minden, mint az Ubuntukon.
Nem akarlak piszkálni, de miért ragaszkodsz a Debianhoz, ha az alapok még ily instabilak?
no offense
XnView - ezzel azért nem árt vigyázni!
Akár a TEK is belenézhet a képeidbe...... 
Semmi gond. Azért használom, mert LMDE2 még Debian 8-as,és sok app-nak csak a régebbi verziója elérhető rá.
Ubiból az utolsó ami stabil és gyors volt a 14.04, ezt is használom a Debian 9-el párhuzamosan még, de jövőre lejár a támogatás, rá. Keresni kell egy újabb distrót és belakni, kitapasztalni, (megoldani az esetleges problémás dolgokat amik a konfigommal felléphet, pl kísérleti driver van csak az USB-s Wifi adapteremhez, de Ubin rendben volt), mire váltani kell. Amúgy már lényegesebb appokat telepítettem, megy minden, még szokni kell, teszteni mennyire stabil az általam használt, belőtt hardverekkel. -
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
Megolda, egyszer bejelenkeztem mezei user-ként, a Fluxbox-ban, azután megy már root-ként is.
-
zoltanz
nagyúr
Nálam is ez van, de nem root terminálból elindul.
Valóban

Bár nekem át kell jelentkeznem user-ként, root konzolból csak parancsorosan indul gksu-val nyema.Másik, telepítettem fluxbox-ot de nem tudok bejelentkezni rá, beállítom a login képernyőnél aztán az alap indul.

-
zoltanz
nagyúr
Természetesen próbáltam a menüből is indítani, de negatív úgy is.

Kisbetűvel ezt írja:VLC is not supposed to be run as root. Sorry.
If you need to use real-time priorities and/or privileged TCP ports
you can use vlc-wrapper (make sure it is Set-UID root and
cannot be run by non-trusted users first). -
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
Néhány jótanács telepítéshez a virtuális memória partíciót a fizikai memória kétszeresére érdemes választani. A linux nagyon erőteljesen használja a memóriát érdemes jól megtömni 512 MB fizikai és 1 GB swap jó szolgálatot tehet.
Használatkor internetezéskor nehogy root (rendzsergazda)( ként jelentkezz be mert ilyenkor a számítógép összes komponense módósítható. De vannak nagyon jó boot CD -k is amik meghajtóból indulnak a HDD -re csak egy 100-200 MB munka partíciót tesz le és onnan fut ezze teljes védelem a vírusok/támadások ellen. pl SUSE disztribúció is van ilyen.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Revolut
- Autós topik
- Speciális kiadású AMD-s alaplapot villantott az ASUS a 20 éves ROG-jubileumra
- Milyen ÚJ notebookot vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Diablo IV
- Diablo II: Classic és Resurrected
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- Óra topik
- További aktív témák...
- 27% - ASUS ZenDrive U9M optikai meghajtó DVD RW Ezüst
- GIGA AKCIÓ! Dell Pro Plus 14 Core Ultra 5 238V 32GB 512GB FHD+ TouchScreen ProPlus gar: 2028.10.07
- Lenovo ThinkPad L14 Gen 1 Ryzen 5 pro 4650U, 16GB RAM, 256-512GB SSD, jó akku, számla, gar
- Samsung 870 QVO 8TB Sata 2.5 SSD
- AKCIÓ! LENOVO ThinkPad P15s Gen2 munkaállomás - i7 1165G7 16GB DDR4 512GB SSD Quadro T500 4GB W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

De Windows alatt működik, tehát jó.

Akár a TEK is belenézhet a képeidbe......