- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
zoltanz #9277 üzenetére
Okozhatja az is, hogy olyan régi a géped, hogy nem várt adatot kap a kiolvasáskor. [link]
Pontosan min futtatod?
sudo nano /etc/boot/grub
itt megkeresed a GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" sort, és kitörlöd belőle a quiet és splash paramétereket:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=""CTRL+O-val elmented a módosítást, CTRL+X-el kilépsz a szerkesztőből.
sudo update-grub
parancsol pedig érvényre juttatod a módosításokat. -
-
-
-
-
Friczy
senior tag
válasz
zoltanz #8997 üzenetére
Itt nézz körül
Szerintem non-free image-eket itt nem találsz, azt külön kell hozzáadni -
-
válasz
zoltanz #8988 üzenetére
Ha nem követted végig a szálat, akkor adaléknak: 8. generációs Intel cucc + nv GPU. Még az is fontos, hogy legyen python 3.7, bár azt simán lefordítom forrásból, nem gond. A többit viszont nem akarom faragni, használni akarom a rendszert. Ha kijön a stable buster, simán kivágom az Ubuntut.
-
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #8841 üzenetére
Ezek a GNU free-t erőltető disztrók ilyenek. Mint mondtam, valószínű, hogy ahhoz a kártyához olyan driver van a kernelben, ami vagy zárt kódrészletet tartalmaz, vagy nyílt ugyan a kódja, de mégis proprietary, vagy legalábbis nem GPL/MIT licences a kódja. Az ilyenek meg a Debianék szemében nem kívánatosak, alapból ki vannak hagyva a disztróból, ha mégis használni akarod, akkor vagy neked kell nonfree tárolóból feltenni, vagy kézzel fordítani.
Nem csak a Debian ilyen spéci disztró, vannak más ilyen GNU free licencet szigorúan megkövetelő és komolyan vevős disztrók, Parabola, PureOS, Trisquel, stb.. Nyilván akkor használj ilyet, ha ez neked is fontos. Ha az a fontos, hogy menjen a hardver, akkor tegyél fel ubis vagy archos vagy valami fedorás ágat, azokban menni szokott minden, nincs szigorú GPL only szemlélet.
-
válasz
zoltanz #8841 üzenetére
Itt nem a linux a hunyó, hanem a debian. Ök így látják jónak, és emiatt kihagynak drivereket.
Ha nagyon meg akatod oldani, simán van rá lehetöséged.
Ha az ilyesmit GUI-n akarod intézni, akkor nem a Debian a neked való disztro.
Egyébként sok szempontból a parancssor felhasználó barátabb, mint a Gui.
Pl. lehet a sok parancsból csinálni egy saját post-install scriptet. -
Apollyon
Korrektor
válasz
zoltanz #8835 üzenetére
A jól szervezett felületre ott van a terminálos csomagkezelő.
Van még synaptic is, teljesen jó szoftver "alkalmazásbolt" ha GUI kell.A többire meg azt tudom írni, hogy ez az ingyenes szoftvervilág velejárója. Mivel kevesebben használják ezt a platformot, ezért simán előfordulhat hogy 1-1 hw-hez nincs támogatás vagy leírás, és neked kell az ujjadból kiszopni a működését. Persze azért nem ez az általános.
Otthoni desktop (enduser) használatra pedig mindig a non-free iso-kból kell valamelyiket letölteni, utólag úgyis mindenki bekapcsolja ezeket a tárolókat.
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #8830 üzenetére
És a kernel forráskódfájában ott is van rá a driver azóta is, csak mikor a debianos csomagkarbantartó fordítja az új kernelt, akkor a konfigjában kikapcsolja ezeket a nem teljesen rendezett licencű modulokat, és ezek nélkül fordul le a kernel, és így persze, hogy utólag neked kell külön leforgatni hozzá a drivermodult.
Más disztrókon, ahol nem megy ezzel a free dolgokkal vergődés, simán belefordítanak mindent a kernelbe, ami az adott akárhánybites PC-s platformra kellhet. A legjobb a helyzet talán Mint-en, mert ott tényleg az alaprendszerrel együtt telepítésre kerül minden firmware-csomag és zárt driver is, hogy a kezdő felhasználónak ne azzal kelljen kezdeni, hogy csomagot keresgél, meg nyomoz, mert nem megy valami hardvere.
Persze ezek a teljesen GNU free disztrók is használhatók, de akkor eleve úgy kell hardvert venni hozzá, hogy ne csak hogy legyen drivertámogatás, de mindjárt a driver is teljesen opensource legyen. Van, aki emiatt a laptopja BIOS-át is teljesen lecseréli GNU free Core/Libre Bootra.
-
válasz
zoltanz #8830 üzenetére
Attol, hogy a kernelben benne van, a debian meg kihagyhatja a sajat kernelebol.
Mint ahogy egy csomo kuzdelem volt laptopon mukodesre birni nalam a wifit, tauchpad-ot, bluetooth-t.
Mikozben Ubuntu szarmazekokon poccre ment.
A debian kihagyja a kernelbol a nem teljesen uber-szabad dolgokat. Ok ilyenek, de ennek ellenere azert jo kis disztro. -
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #8826 üzenetére
Szép megfejtés. Szerintem a Debianban szándékosan úgy fordították a kernelt, hogy a non-free drivermodulokat nem fordították bele. Ha megnézel egy normál disztrót, ott szerintem alapból olyan kernel lett volna, ami tartalmazza azt a drivert, amit neked külön kellett fordítanod. Na, ezért sem érdemes ezeket a GNU free only disztrókat ajánlgatni, főleg nem kezdőknek. Nem csak a Debian, de a Parabola is ilyen, meg még van egy pár. Ezek működnek is addig, amíg olyan hardvereid vannak, amiknek nem kell propietary driver, firmware.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
zoltanz #8592 üzenetére
tlac már válaszolt, kell a multiarch repó, aztán
apt install steam
Nekem már fent voltak a szükséges videokártya driverek, szóval én csak a fentit csináltam hozzá, és meglepő módon (vagy nem) elég jól felrakta magát a steam, gyakorlatilag tökéletesen megegyezik a windowsos verzióval. Annyi különbség van csak, hogy az only wines játékok nagy része nyilván nem fog menni (van ami megy). Gondolom ez a jól integráltság valamennyire kötődhet ahhoz, hogy a steamOS debian alapú.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
zoltanz #8586 üzenetére
A Debian elsősorban nem desktop OS, de annak is lehet használni. Valóban nem a legújabb verziójú programok és csomagok vannak a tárolókban, viszont nekem eddig nem okozott problémát, pedig elég régóta használom. De akinek fontos a verziószám hajhászás, az használ backports ágat, esetleg a testinget vagy sid-et, vagy más disztrót.
-
kovaax
őstag
válasz
zoltanz #8538 üzenetére
Egyrészt a Google gondolom dolgozik rajta még egy csomót (amiből remélhetőleg a leendő stabil sokat fog profitálni!). Másrészt nekem volt olyan Debian fan kollégám, aki már 9 évvel ezelőtt is testing-et használt saját felhasználásra, nagy megelégedéssel (arra már nem emlékszem hogy mióta volt ez nála a gyakorlat, azóta meg sajnos elváltak útjaink, így nem tudom most hogy áll a dologhoz). Én magam csak fagyasztás körül szoktam tesztelés céljából felrakni testing-et, hogy felkészüljek a váltásra.
-
válasz
zoltanz #8529 üzenetére
Ez az avahi-daemon nem sok vizet zavar, nekem anno volt valami NAT-olt IP címes problémám és az elhárítás alatt elég sokszor találkoztam az avahi kifejezéssel. Ebből az jött le, hogy hálózattal kapcsolatos szolgáltatás, így nem bántottam. (nem általad látrehozott hálózatra gondolok, mint a samba, hanem globális hálózatkezelésre) Alapból, amiről nem tudom, mit csinál pontosan, azt nem inaktiválom.
Amiket felismerek, azokat kilövöm, de alapból le is szedem a kapcsolódó csomagokat synapticból, például a bluetooth, cups dolgait.
A legjobb, ha tisztázod minden service feladatát, de ez nagyon nem egyszerű, ha nem vagy hozzáértő. Én se jöttem rá pontosan, kell-e nekem az avahi, csak egy példa ez a sok közül természetesen.
Ami a képen látszik, azokkal nem nagyon lehet semmi gondod, érdemes inkább megnézni a
systemd-analyze blame
paranccsal, nincs-e olyan szolgáltatás, ami megakasztja a boot folyamatot. Persze ilyenkor sem biztos, hogy ki kell lőni a service-t.ez szokott ritkán hosszú várakozást előidézni:
NetworkManager-wait-online.service
-
herdsman12
őstag
válasz
zoltanz #8477 üzenetére
Most próbáltam (visualping).
-
válasz
zoltanz #8493 üzenetére
Amúgy miért nem ajánlják a alapból Debiant Desktop OS-nek?
Miért ne ajánlanák? Nagyon is jó az desktop disztrónak, kezdőknek első próbálkozásra nem ajánlják, az biztos, de ha már van gyakorlata valakinek....
colomb2 szaki a stabilitására akart volna utalni a szomszéd hsz-ben. De egy exArchoskodótól ez elvárható.
Meg már az apt csomagkezelőt is csak emlékfoszlányokból ismeri......
Szóval, ha valaki már kicsit kiismeri magát, akkor ott vannak a nem stable repok is. Valamikor a függőségek kezelését is meg kell tanulni, ezek ebben segítenek.
-
kovaax
őstag
válasz
zoltanz #8477 üzenetére
Amit bambanőék mondanak, ott minden frissítésről kapsz mailt. Ha csak arról szeretnél, ami a gépedet is értinti, és szeretsz/tudsz barkácsolni, nézd meg itt az apticron-os részt:
https://logout.hu/bejegyzes/kovaax/debian_9_stretch_xfce_telepitese_by_kovaax.html -
válasz
zoltanz #8482 üzenetére
A fenébe, most sajnálom, hogy nem alkoholizálok egy ideje! Azért köszi!
bocsi, de ezt írtam:
Amúgy a rendszer is gyűjti ezt logban helyben?Megelőzöm bambano-t! - igen -
Persze nem annyira egyértelmű ez esetben, de a rendszer helyben gyűjti ezt logban. Csak nem a te rendszered. bocs
Ha a gépedben ez meglenne, akkor lenne egy ún. jós.log. De nincs.
Amit majd ezután vagy letöltesz vagy nem, azt hogy logozza a rendszered?bambano! Légy kedves, mondd meg nyíltan nekünk, ha van ilyen log, amire én azt mondom, hogy nincs!
-
válasz
zoltanz #8479 üzenetére
Amúgy a rendszer is gyűjti ezt logban helyben?
Megelőzöm bambano-t! - igen -
Amúgy elég meglepő a topik, kezdődik a fapados Cinnamon-nal.....aztán jönnek a pontos válaszok!
pont ebéd után rossz ennyi nevetés
A levlista azt fogja írni, hogy erősítsd meg az előfizetési szándékodat.
-
válasz
zoltanz #8459 üzenetére
Vannak, akik örök kezdők, én is annak tartom magam, mert laikus vagyok, legfeljebb előbb-utóbb rutinos kezdővé válok.....nem baj az, kicsit a hozzáértőket idegesítjük vele max.
Igen, kell minimális szaktudás vagy inkább ismeret a Debian installhoz, mert azt nem mondja nekem senki, hogy egy kezdő tudni fogja, miket pipálgasson be, amikor az fstab beállító részhez ér....nyomjon x-et a noatime-re vagy ne nyomjon? vagy ez nem az alapmódban van?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
zoltanz #8454 üzenetére
root jogosultság a rendszer adminisztrációjához szükséges, semmiképp sem tartalomfogyasztásra. Kártékony kód a böngészőt platformfüggetlenül megfertőzheti, és ha még teljes körű jogosultsággal fut az adott alkalmazás, akkor jól kicseszel magaddal. Pl. pénzügyeket így intézni neten nem éppen jó ötlet.
A leírásodból egyértelműen látszik, hogy nem érted amit csinálsz. A linux alapokkal nem ártana tisztában lenni, mielőtt elkövetsz ilyen butaságokat.
-
-
-
válasz
zoltanz #8443 üzenetére
Legközelebbi telepítéskor ne adj meg root jelszót, ha kihagyod, akkor ugyanúgy fog működni minden, mint az Ubuntukon.
Nem akarlak piszkálni, de miért ragaszkodsz a Debianhoz, ha az alapok még ily instabilak?
no offense
XnView - ezzel azért nem árt vigyázni!
Akár a TEK is belenézhet a képeidbe......
-
-
-
tierbatyo
senior tag
válasz
zoltanz #1235 üzenetére
Hát a swapről saját tapasztalatom az, hogy nálunk csak akkor pakol swap-be, ha be vagyunk jelentkezve ugyanarra a gepre XDMCP-vel 4-en mondjuk 2-hete, elinditottunk egy csomó programot, meg csomót használunk is az adott pillanatban. Ha egy user használja a gépet, szinte felesleges a swap. Most is itt ülök egy 3 hete uptime gépnél és 0 swap-et használ, 512 M memória mellett. Mondjuk a mai HDD-k mellett 1G ide vagy oda...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650 R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 8GB MSI MPG Gungnir 100 Enermax 750W
- Fotós felszerelés - Stúdió lámpa / Softbox / Vaku
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged