- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- djculture: Az elvileg már senkinek nem kellő HDD-k ára is egekbe emelkedett 4 hónap alatt
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Gurulunk, WAZE?!
- Archttila: SMART tesztelés automatizálva: smartctl poller script Zsh-ban, RPi-re
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
sh4d0w
félisten
En most hajitottam ki a Firefoxot, egyszeruen keptelen voltam vele full screenben Youtube-ot nezni akadas nelkul. Vicces modon LibreWolf es WaterFox alatt nincs ilyen baj.
-
sh4d0w
félisten
Release kozelben vagyunk (torrent file link)
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
Akkor miért nem javult meg?!
Ha kaptam hibát, alján lévő parancs csak csinált egy knownhost.old filet, de ugyan úgy nem volt jó.
#10663 0519
Kitöröltem mindent. Nem kérdezte meg. Illetve csak az egyik lapostól, YES, majd jelszó és be voltam jelentkezve. PW off, denied pubkey...
Mindegy már egy napja ezzel szopok, pedig eddig is használtam igaz, csak 2 gépen. Legyalulok mindent, elkezdem előlről megint, nem is tudom hanyadjára. Utolsó esély.
Így viszont tárgytalan a nyamvadt mentés kipróbálása is. Még ha jól sejtem a folyamatot, akkor is jobb, mint a mint a semmi. Múlthéten 3x volt újra telepítve. 2x feleslegesen. Mint beépített pen csinálója nem képes wint írni. Kiírtam, nem volt jó, írtam volna megint kerestem frissítést, majd talált hozzá, most már kiírja: Ez bizony windows, ez nem lesz jó.
Solus OS pedig nem hajlandó felmenni 2gb ramra.A dokumentacio nem azert keszul, mert a fejleszto tele van szabadidovel.
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
Értem, tehát ha egy támadó szándékosan megvonta a jogosultságomat, akkor ő nyilvánvalóan nem fogja lecserélni az sshd-t mindenféle sátáni céllal, vagyis az általam otthagyott exploit működni fog... szerintem nem.
másrészt ha rendesen raktam össze a rendszert, akkor az, hogy legyakta az oprendszer védelmét, az ikvm-et nem állítja meg.Nekem nem lesz ilyen account a rendszeremben.
Gondolat kísérlet, semmi több. Ezzel természetesen vállaltam azt is, hogy ordas nagy baromság az ötlet.
-
sh4d0w
félisten
Kiveve, ha egy tamado vonta meg szandekosan a jogosultsagodat, ilyenkor gyakorlatilag egy Break The Glass accountkent hasznalhatod.
-
sh4d0w
félisten
Koszi, ez egynek jo.
Van nekem is scenariom, de tul sok benne a ha: ha rootkent kellene csinalnod vmit, de nem szamit az output, nem kell belogolnod es rootra valtanod, vagy sudo csoportban lenned. -
sh4d0w
félisten
Igen, ezt vagom. Ezen tul szeretnek kicsit disputazni, van-e, lehet-e olyan scenario, ahol ezt a tamadasi vektort a magunk javara tudjuk forditani?
-
sh4d0w
félisten
Ide is bedobom:
Egyebkent elgondolkodtam kicsit ezzel az xz-balheval kapcsolatban.
A forraskod analizise szerint a fertozott ssh daemonban csak akkor triggerelodik az RCE, ha az utasitas a tamado publikus kulcsaval van kodolva. Mivel az sshd rootkent fut, ezert termeszetesen az igy kapott parancsok is.Mi van akkor, ha en visszafele is hasznalni akarom ezt a fegyvert? A shared objectben kicserelem a tamado publikus kulcsat a sajatomra, igy csak en tudok rootkent parancsokat kuldeni az sshd-nek. Nem kell hozza root jelszo, nem kell MFA, semmi extra.
Meg nem gondoltam teljesen vegig, csak gondolatkiserlet, de a velemenyetekre kivancsi vagyok.
-
sh4d0w
félisten
namármost... az van, hogy siekrült elvarázsolni az apt-ot. Momentán nem frissít semmit, nem telepít. Így fest, elvileg ez a telepített:
# See https://wiki.debian.org/SourcesList for more information.
deb http://deb.debian.org/debian bookworm main non-free-firmware
deb-src http://deb.debian.org/debian bookworm main non-free-firmware
deb http://deb.debian.org/debian bookworm-updates main non-free-firmware
deb-src http://deb.debian.org/debian bookworm-updates main non-free-firmware
deb http://security.debian.org/debian-security/ bookworm-security main non-free-firmware
deb-src http://security.debian.org/debian-security/ bookworm-security main non-free-firmware
# Backports allow you to install newer versions of software made available for this release
deb http://deb.debian.org/debian bookworm-backports main non-free-firmware
deb-src http://deb.debian.org/debian bookworm-backports main non-free-firmwaremod: pl ez történik:
root@k10:~# apt-cache search rtorrent
root@k10:~#
Nalam pont nem ugy vannak a /-ek:
deb http://deb.debian.org/debian/ bookworm main non-free-firmware
deb http://security.debian.org/debian-security bookworm-security main non-free-firmware -
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
Ez lenne az, amitől retteghet, akinek Thaiföldi telekomos cége van/volt és max 3.10.xx-es kernel futott a rendszerén?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(#10468) sh4d0w
Ez a Sting a poltopikos ggbüffencs komára emlékeztet, kb olyan szánalmas magyarázatai vannak mindkettőnek. Kivételesen végigolvastam a nagy hír alatti hsz-eket a csodás pcfórumon...nem kellett volna!

(#10472) Apollyon
Hasonlóan vélekedünk a hulladékgazdálkodásról.
Az a jo, hogy az egesz vilag egyebkent tok jol elvan a szabad szoftverekkel, meg a Microsoft is belatta, hogy jobb az ismert ellenseg, mint az ismeretlen, csak ez az egy szerencsetlen kokler hulye nyomja meg mindig a Ballmer-mantrat - valoszinuleg kognitiv disszonanciat okozhatott nala a "Microsoft loves Linux" uzenet.
Nem mellesleg nem csak a Linuxot utalja zsigerbol, hanem minden szabad szoftvert, pl. a Firefoxot is. -
sh4d0w
félisten
"A napokban újabb bizonyítékát kaphattuk annak, hogy hova vezethet az, ha valaki bedőlve a Linux hamis marketingjének elhiszi,"
baszki mintha a pesti srácokat olvasnám.

(#10463) Friczy:
Köszi a magyarázatot.

Nekem ez továbbra is nettó kultúrsokk.
azt már tudom, hogy kernel külön kell frissíteni, de most nem ugrik, be, hogy hoyg. 
Erre irtam, hogy kreten. Mondjuk erre a marketingre kivancsi vagyok, hol lathato, olvashato, hallhato?
-
sh4d0w
félisten
Khm... [link] és nem ez az első botlás, bár nem Debian specifikus.
Ugyanakkor lehet a testing csapat sem futott bele, az első bugreport is csak dec.9-én érkezett, ha jól láttam.
Szokták volt mondani, a lónak is 4 lába van, mégis megbotlik.
No meg a rutinosabbak nem azonnal szoktak frissíteni, várnak 1-2 hetet vele, amíg kibújik a szög a zsákból (ha van benne).Ez a kreten Sting meg mindig irogatja a fassagait...?!
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
<rant>
A firefox-esr dobott egy freeze-t. Hogy a pek f.szaba tudom megnezni, mi lehetett a kivalto ok? Ebben a csudijo systemd-s f.szom vilagban nincs messages file, nincs syslog, nincs a kurvaanyja sem...
</rant> -
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
A 48% az soknak számít?

root@k10:~# fsck.ext2 /dev/sdb2
e2fsck 1.47.0 (5-Feb-2023)
/dev/sdb2 was not cleanly unmounted, check forced.
Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes
Pass 2: Checking directory structure
Pass 3: Checking directory connectivity
Pass 4: Checking reference counts
Pass 5: Checking group summary information
/dev/sdb2: 226432/59744256 files (48.4% non-contiguous), 166078861/238947328 blocks
root@k10:~#Neeeem, dehogy...

-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
Még mindig nem vágom ezt a kernel frissítés dolgot.
Volt egy bugom, de azt már megcsináltam.Most
apt-get dist-upgrade
feltett egy frisebb kernelt. Akkor azt ezzel kell frissíteni? De ez nem a kövi stabil kiadásra kéne, hogy frissítsen?
Ezt íjra:
oleg@k10:~$ uname -a
Linux k10 6.1.0-11-amd64 #1 SMP PREEMPT_DYNAMIC Debian 6.1.38-4 (2023-08-08) x86_64 GNU/Linux -
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
Köszi.
Ilyen még nem volt hogy nem tudtam alapból hozzáadni a többi OS-t.
Megnéztem, false ra van alapból állítva. Más gond lehet akkor vagy nem tudom.
Mármint a Debian12 fut igen, amit nem tudok használni mivel hibásan települt a Nvidia driver.
A simple display manager se akar elindulni.
És újra telepíteni se tudom a Nvidia drivert, legalábbis ahogy próbáltam úgy nem ment.Mikor 10 ről upgradeltem anno 11 re az zökkenőmentes volt. És két rendszert is frissítettem 11 re.
A Windows nem igazán lényeges, lényeg h az egyik Debian birjam használni
Tanuld meg grafikus felulet nelkul hasznalni, hogy az ilyen esetleges hibakat rendbe tudd rakni.
-
sh4d0w
félisten
De, a grub mukodik, pont azt csinalja, ami be van neki allitva.
A /etc/default/grub file-ban a GRUB_DISABLE_OS_PROBER valtozot allitsd false-ra, majd update-grub (rootkent).
Egyebkent meg a Debianod fut eppen, a Windows-t meg el tudod inditani UEFI-bol. -
sh4d0w
félisten
Csak én látom úgy, hogy a Debian ISO-kat, mintha könnyebb lenne megtalálni a weboldalukon? Valami biztosan változott a leírásban, mert, amikor a Bullseye verziókat kerestem, nem tudtam egyszerűen megtalálni azt, amit akartam. Most a firmware verzió legalább "kiesett", az nem zavar be. Könnyebbnek érzem a navigálást.
Én a Debian oldalait szörnyűnek találom, de lehet, hogy velem van a baj.
-
sh4d0w
félisten
Nekem nincs meg, én red hat vonalról jöttem. Ott főállásúak csinálják még a fedorát is. Tehát nem tud csak úgy eltűnni.

Egyébként meg helyettesítés is lehetséges, mivel nyílt az egész rendszer, így elvileg nem kellene gondot okoznia.
Bármi ami nem repó alapú az nekem windowsos. Kész. Felteszel valamit 3rd partit ami felteszi neked a 3 rd parti cuccokat. Ez nagyon messze van a repótól.
"A legtöbb Linux disztró alkatilag nagyon nem ellenálló. Nincs bennük semmilyen vírusírtó, nincs bekapcsolva a tűzfal"
Ne fárassz.... szerintem nagyítóval kellene ilyeneket keresni. De most megint 20 évesnek érzem magam.
+1
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
A user írjon a könyvtárába, a biztonságosnak talált Debian csomagból telepített app írjon a könyvtárába, megbízhatatlan process meg írjon a saját sandboxába.
Nekem olyan Gimp nem kell, ami nem tud írni a /home/Pictures mappámban, én az ilyenre azt mondom, hogy bugos, vagy valami el lett kefélve a csomagolásnál. Persze, biztonságosnak biztonságos, de inkább ne.
Semmi probléma, használd a rendszerrel érkezőt, az tud.
-
sh4d0w
félisten
Speciel pont nem a Red Hates resz az, ami miatt linkeltem az irast - ha eddig nem lett volna egyertelmu.
Tudom, nem is rád értettem, hanem a cikk szerzőjére.
ne irogasson semmit se a user home-ba, se mashova, csak a sajat kis konyvtaraba, ha a usernek kell onnan valami, majd kiszedi egyszeru filerendszer muveletekkel.
Ne haragudj, de ez egy baromság. Én ebbe belefutottam pár éve, a Gimp-nek egyik kezdetleges flatpak verziója nem tudott a home-ba írni. Úgy nézett ki a dolog, hogy menteni akartad a képet, a save as ablakban kijeltölted a home-ot, de az nem a valódi home volt, hanem a ~/.var/app/org.gimp.GIMP/... alá bemappelt könyvtár. Hogyan néz már ki az, hogy a user nem tud írni a saját home-jába? Mondjuk egy zenelejátszó nem tudja listázni a zenéidet, mert nem fér hozzá a ~/Music-hoz? Vagy a képnézegetővel nem tudod taggelni a képeid, mert nem fér hozzá a ~/Pictures-höz? Ez nonszensz...
Ilyet flatpakkel nem tudsz csinalni.
Ezek a sechole-os cuccok valóban gázak, ezek szerint változott a policy, régebben az ilyeneket ideiglenesen elérhetetlenné tették, sok contributor sírt is emiatt a fórumon. Erre az a megoldás, hogy erősebb szabályozás kell. Az megint más kérdés, hogy ezek a sebezhetőségek mennyire használhatók ki.
Az olyan csomagokat, amiknél fel van tüntetve, hogy elavult, sebezhetőség van benne, stb., én azokat fen hagynám, esetleg valami jól látható jelzést még tennék oda.
Megint keversz dolgokat. A user írjon a könyvtárába, a biztonságosnak talált Debian csomagból telepített app írjon a könyvtárába, megbízhatatlan process meg írjon a saját sandboxába.
Állítom bátran, hogy talán az egy bambano kivételével szinte mindannyian Windows-os háttérből jövünk, ennek akkor van jelentősége, amikor felvállaltuk egy teljesen más környezet learning curve-jét, még ha kényelmetlen is volt eleinte. Ugyanezt kell tennünk, amikor az ilyen szutykokat, mint a flatpak, meg snap akarjuk használni: megtanulni, hogyan kell őket kezelni és utána ezt következetesen betartani.
-
sh4d0w
félisten
ha a usernek kell onnan valami, majd kiszedi egyszeru filerendszer muveletekkel.
Aztán majd megy a sírás rívás a felhasználók részéről, hogy nem éri el a fájlokat. Értem hogy biztonsági szempontból ez jól hangzik, de a gyakorlatban szinte a használhatatlanság határát súrolja. pl. egy office appal miért csak egy dokumentumok mappába tudok menteni, mikor én a pendrive-ra akarom menteni a doksit, vagy fordítva. Kapok pendrive-on egy zenét, de ahhoz, hogy megnyithassam, be kell másolni egy fixen megadott könyvtárba.
Persze értem én, hogy más (szerver)programoknál ez pozitívum, de n+1 alkalmazásnál életszerűtlen.Valójában az életszerűtlen, hogy szerverre rakjál flatpaket, a user meg tanulja meg, mi a sandbox.
Szerverre inkább dockert fogsz rakni - amely esetben egyébként nagyon hasonló kihívásokkal nézel szembe, mint üzemeltető.
-
sh4d0w
félisten
Senki nem mondta, hogy a Red Hat hibaja, ha a maintainer nem frissit, a formatumnak viszont hibaja.
Pedig nekem ez a rész eléggé úgy tűnik, hogy a Red Hatra próbálja kenni az egészet:
Let's hope not! Sadly, it's obvious Red Hat developers working on flatpak do not care about security, yet the self-proclaimed goal is to replace desktop application distribution - a cornerstone of linux security.
Szerintem a vitatott pontok amúgy nem a formátum hibájából erednek.
Viszont az, ha kritikus sechole-ek benne vannak egy flatpakben, a karbantarto nem tart karban es visszavonni sem lehet a kerdeses flatpaket kozpontilag - na az ultragaz.
Ez nem így van, az adott flatpak terjesztő oldal (ami általában a flathub) adminjainak kell írni egy e-mail, megvizsgálják az adott flatpak csomagot, és ha kell, eltávolítják.
A flatpaket senki nem nezi at, release idejen is lehet benne akarmilyen kritikus hiba, azt sem vizsgalja senki, hogy egy korabban artalmatlan csomagba nem rakott-e a fejleszto vmi disznosagot.
Ez sincs egészen így, minden csomagot átvizsgálnak, legalábbis a flathubon biztosan. De ha ez így is van, ahogy leírtad, akkor ez megint csak nem a formátum hibája, hanem azé, aki az adott infrastruktúrát üzemelteti, és tojik rá, hogy milyen csomagok kerülnek fel az oldalára. Ha egy flatpak csomagot nem hajlandó frissíteni a maintainere, le kell szedni és kész.
Új flatpak csomagoknak egyébként már a portals API-t illik használniuk, azzal pedig még annyira sem férnek hozzá a fájlrendszerhez, mint egy átlagos natív deb csomagos program.
szerk: egyébként elsősorban én is a disztró natív csomagjait használom, csak akkor nyúlok flatpakhoz, ha nincs natív csomag, vagy ha nagyon régi.
Speciel pont nem a Red Hates resz az, ami miatt linkeltem az irast - ha eddig nem lett volna egyertelmu. A forumtars a security miatt aggodott es ott bizony boven van mit tenni.
A vitatott pontok pedig pont a formatum hibajabol vannak: ne irogasson semmit se a user home-ba, se mashova, csak a sajat kis konyvtaraba, ha a usernek kell onnan valami, majd kiszedi egyszeru filerendszer muveletekkel.
"Ez nem így van, az adott flatpak terjesztő oldal (ami általában a flathub) adminjainak kell írni egy e-mail, megvizsgálják az adott flatpak csomagot, és ha kell, eltávolítják."
En nem errol beszelek: ha egy Debian csomagnak mar nincs karbantartoja es sechole van benne, akkor a Debian project vagy rauszit valakit (elvegre open source), hogy legalabb ideiglenesen vegye at a karbantartast, vagy visszavonja a csomagot. Ertsd: megjeloli torlesre a repository-ban, amikor user frissit, eltavolitasra kerul a csomag a rendszererol. Vagy nekem legalabbis ez tunne logikusnak es szerintem a Debian project jol felfogott erdeke is ez. Ilyet flatpakkel nem tudsz csinalni.
Tovabbi cafolat: az Adobe Reader flatpakben elerheto a flathubon. 10 eve befejezte az Adobe a tamogatasat, instabil, tele sechole-okkal. Megjegyzesnek oda van irva mind a tamogatas hianya, mind az esetleges biztonsagi hibak, ettol fuggetlenul a csomag elerheto, telepitheto, elindithato. Ez gaz.
Tovabbi reszleteket is elolvashatsz itt - nem csak az Adobe Reader problemas, hanem sok minden mas is. Szoval az allitasod, miszerint a Flathubon mindent atneznek, nem igaz. Vannak ellenorzott flatpakek, meg van egy masik adag, amit meg senki nem nez meg. -
sh4d0w
félisten
Azért ez a cikk...gondolom érzed te is, hogy van azért benne ferdítés, igaz? Azon problémázik, hogy egyes flatpakos programoknak van írási joga a /home-ba. De a natívan csomagolt programok közül gyakorlatilag mindegyiknek van, és még kikapcsolni sem egyszerű. Flatpak esetén legalább egyszerűbb letiltani, van rá GUI. Egyébként elég hülyén nézne ki, ha a Gimp nem tudna írni a /home-ba. Akkor hova menti a user a képeit?
Az, hogy valaki meg nem frissíti a saját maga által kezelt, csakis a saját felelőssége. Ne már a Red Hat meg a flatpak hibája legyen az, ha a maintainer tojik a frissítésre. Ennyi erővel megkérdezhetem azt, mi van, ha a natív deb-es git csomag marad foltozatlan a tárolóban? Akkor az ÖSSZES ettől függő program lyukas marad.
Ez a cikk kicsit olyan "belekötök az élő fába is" jellegű.En elolvastam, de abban nem vagyok biztos, hogy Te is.
Senki nem mondta, hogy a Red Hat hibaja, ha a maintainer nem frissit, a formatumnak viszont hibaja. Egy deb csomag eseten a kerdeses csomagot kirugjak a disztribuciobol, ha a maintainer nem teszi a dolgat es pont tavaly volt ra pelda, hogy a Firefoxnak frissebb - talan mesa - alrendszer kellett, hat Debianek frissitettek azt is.Viszont az, ha kritikus sechole-ek benne vannak egy flatpakben, a karbantarto nem tart karban es visszavonni sem lehet a kerdeses flatpaket kozpontilag - na az ultragaz. Hogy a user csak a sajat /home-jaba tud irni, azzal is lehet baj: Debian eseten a csomagokat security szepontbol vizsgaljak (persze nem ad 100% vedelmet, de mashol ilyet sem csinalnak) - ha mar ismert hiba van benne, visszadobjak. A flatpaket senki nem nezi at, release idejen is lehet benne akarmilyen kritikus hiba, azt sem vizsgalja senki, hogy egy korabban artalmatlan csomagba nem rakott-e a fejleszto vmi disznosagot. Ha Debian csomag eseten csinal ilyet a maintainer, kivagjak, mint azt a bizonyos macskat.
Szoval ha a /home-ba irasi joggal rendelkezo flatpakbe bekerul egy ransomware es eltitkositja a user file-jait, az bizony baj. Rendes Debianos deb csomag eseten ennek sokkal kisebb az eselye - nem nulla, de inkabb egy tarolobol lehuzott deb, mint egy Flathubos flatpak.Arrol meg nem is erdemes szot ejteni, miert kockazat, ha netan a root vagy ilyen jogosultsagokkal rendelkezo user hasznal flatpaket.
-
sh4d0w
félisten
Van bizony, VM-en már felraktam a flatpaket, azzal teljesen élvezhető. Új Firefox, új LibreOffice, új Steam.
Egy dolgon akadtam el, hogy most használjak-e flatpaket, vagy sem, mert állítólag még nincs annyira kiforrva a biztonsági oldala. De tény, hogy elég kényelmes megoldás és sok új csomag tölthető le a Flathubról.Semmi nem garantalja, hogy a Flathubon levo flatpakek biztonsagosak, plusz: tegyuk fel, hogy most felkerul valami, ami biztonsagos, majd a fejleszto kesobb rakja bele a ganyesagot. Mi fog megvedeni?
Ezzel ellentetben a jelenleg a stable-ben levo csomagok jelen allas szerint biztonsagosak, ha esetleg vmelyikben felfedeznek vmit, akkor kiadjak a javitott csomagot. Uj funkciok nem kerulnek be, tehat onnan sem johet semmi.LibreOffice helyett meg ott a GDrive, mindenhonnan elered. Korabban en is eroltettem az LO-t, aztan rajottem, mennyire franko tud lenni a GDrive, ugyhogy azota csak azt hasznalom.
-
sh4d0w
félisten
Debianban használtatok-e már flatpak csomagokat? Eddig mindent a belső tárolókból próbáltam telepíteni a stabil kiadásban, de azok elég régi csomagok. Néhánynál úgy érzem fontos lenne az újabb kiadások, pl. LibreOffice. Erre lenne jó alternatíva a flatpak, mert annál a LibreOffice már 7.5.4.2-nél jár.
Virtuális gépre felraktam, jónak tűnik így flatpakkel. Lehet-e ennek valami hátulütője pl. biztonsági értelemben? Mezei user vagyok, tehát semmi kockázatos dolgot nem csinálok úgy gondolom, a kulturált internethasználatot ismerem.
"...a kulturált internethasználatot ismerem..."
Nem tudom, ez mit takar, de ha azt, hogy csak "biztonsagos oldalakat" latogatsz, akkor elarulom: nincs ilyen. Barmelyik oldal lehet fertozott, anbelkul, hogy a tulajdonosa tudna rola - nem tudom, hany ilyen peldat hozhatnek csak igy kapasbol.
A flatpak biztonsagarol: knightmare.
-
sh4d0w
félisten
Nem lehet, hogy kicsit turelmetlen vagy es nem a Linux vilagaval van baj...?

-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
Nem futott biztonsági problémába, vagy nem tud róla

Én is használtam sokáig testinget (volt idő, amikor az előző kiadáshoz képest három évre jött ki az új stable, és már tényleg túl régi volt), el lehet vele lenni, de észnél kell lenni a frissítéseknél, mert akadhatnak benne rossz csomagok. Persze a biztonsági problémák mindig relatívak, ha nem üzemelteted szerverként, és egyébként is tűzfal mögött vagy egy otthoni hálózaton, akkor már kiszűrtél sok potenciális veszélyforrást. A többi már azon múlik, mennyire ésszel közlekedsz a neten, és mi minden hülyeséget töltesz le. Phishing ellen nem véd semmi, csak te magad.
Jelenleg nálam SID van, ez is használható, ha tudod, mit csinálsz. Itt az apt-listbugs csomag sokat segít, ez frissítéskor átnézi az aktuálisan felrakandó csomagokat, és szól, ha valaminél aktív bug van, annak utána lehet nézni, hogy ennek ellenére felrakod vagy sem (de ha a default a nem akkor biztonságosabb oldalon vagy)Bocs
-
sh4d0w
félisten
Sziasztok,
A rendszer Debian Stable Mate DE-vel. A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudom beállítani, hogy bootolás után adott felhasználó automatikusan jelentkezzen be a rendszerbe, felhasználónév és jelszó bepötyögése nélkül.
Létezik-e erre Matéban grafikus felület, mert megmondom őszintén, hogy egyenlőre nem találtam, a terminálos rész pedig számomra kevésbé világos.
Szerintem a grafikus telepítő ajánl ilyen lehetőséget. (Tévedés jogát fenntartom.)
-
sh4d0w
félisten
A KVM kernelszintű virtualizáció, iszonyú gyors, alig van overhead. Windows virtualizációhoz mindenképpen kelleni fognak a virtio driverek a vm-ben futó Windows-ra.
-
sh4d0w
félisten
Van, aki nem látja át. De pl. én is úgy telepítek, hogy van root jelszó, de a napi használatban van sudo is, amit beállítok a sudo csoportra és beteszem a useremet. Nem látom be, hogy ez hiba lenne.
Root jelszóra meg azért van szükségem, mert ha bármilyen ok miatt safe módra van szükség, akkor megáll, és root jelszó kell, ha nincs, akkor ott nem tudsz mit csinálni.Várom a magyarázatot, hogy ez szerinted miért hiba. (tekintsünk el azoktól, akik a sudo-t globálisan nem szeretik)
Nem fogom meg egyszer leirni, majkimiki is leirta az erveit. Felolem ugy hasznalod, ahogy akarod.
Root jelszo meg nem kell a safe modhoz
-
sh4d0w
félisten
Azért, mert szemmel látható, hogy okosabbak próbálnak lenni azoknál, akik összerakták a rendszert, de valójában nem értik, mit csinálnak.
-
sh4d0w
félisten
Nincs mit kinyomozni rajta... Debian 10 óta így települ... usernek be kell írni .bashrc-be ha sudo-val akar dolgozni... Ha rootként akkor nyilván a root-ként kell a bashrc.be bedobni ...
debian-xx.x.x-amd64-netinst.iso-ból telepítve... Ha jól emlékszem debian 12 ben is be kellett nyomni ezt a sort: PATH=$PATH:/usr/sbinAkkor nekem miért nem kellett?
A kutya inkább ott lehet elásva, ha a telepítésnél írt be root jelszót, akkor szvsz nincs sudo.
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
Sziasztok!
Most DHCP -vel küzdök...

Feltelepítettem, beállítottam, de nem akar menni...
dhcpd.conf:
DHCPDv4_CONF="/etc/dhcp/dhcpd.conf"
DHCPDv4_PID="/var/run/dhcpd.pid"
INTERFACESv4="enp1s0f0"
# INTERFACESv6="enp1s0f0"
default-lease-time 3600;
max-lease-time 7200;
option subnet-mask 255.255.255.0;
option broadcast-address 192.168.20.255;
option routers 192.168.20.1;
#option domain-name "kamera.srv";
subnet 192.168.20.0 netmask 255.255.255.0 {
range 192.168.20.2 192.168.20.100;
}
authoritative;Az enp1s0f0 eszköznek ugye adtam címet a rendszerben, 192.168.20.1 -et, subnet 255.255.255.0...
/etc/init.d/isc-dhcp-server restart
Restarting isc-dhcp-server (via systemctl): isc-dhcp-server.serviceJob for isc-dhcp-server.service failed because the control process exited with error code.
See "systemctl status isc-dhcp-server.service" and "journalctl -xe" for details.
failed!/etc/init.d/isc-dhcp-server status
● isc-dhcp-server.service - LSB: DHCP server
Loaded: loaded (/etc/init.d/isc-dhcp-server; generated)
Active: failed (Result: exit-code) since Wed 2022-12-28 19:20:18 CET; 1min 27s ago
Docs: man:systemd-sysv-generator(8)
Process: 6341 ExecStart=/etc/init.d/isc-dhcp-server start (code=exited, status=1/FAILURE)
CPU: 25ms
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: If you think you have received this message due to a bug rather
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: than a configuration issue please read the section on submitting
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: bugs on either our web page at www.isc.org or in the README file
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: before submitting a bug. These pages explain the proper
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: process and the information we find helpful for debugging.
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]:
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: exiting.
dec 28 19:20:18 kamera systemd[1]: isc-dhcp-server.service: Control process exited, code=exited, status=1/FAILURE
dec 28 19:20:18 kamera systemd[1]: isc-dhcp-server.service: Failed with result 'exit-code'.
dec 28 19:20:18 kamera systemd[1]: Failed to start LSB: DHCP server.journalctl _PID=6355
-- Journal begins at Wed 2022-12-28 16:56:35 CET, ends at Wed 2022-12-28 19:20:18 CET. --
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: Internet Systems Consortium DHCP Server 4.4.1
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: Internet Systems Consortium DHCP Server 4.4.1
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: Copyright 2004-2018 Internet Systems Consortium.
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: All rights reserved.
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: For info, please visit https://www.isc.org/software/dhcp/
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: Copyright 2004-2018 Internet Systems Consortium.
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: All rights reserved.
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: For info, please visit https://www.isc.org/software/dhcp/
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: /etc/dhcp/dhcpd.conf line 2: semicolon expected.
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: /etc/dhcp/dhcpd.conf line 2: semicolon expected.
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: DHCPDv4_PID=
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: ^
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: DHCPDv4_PID=
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: ^
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: Configuration file errors encountered -- exiting
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: Configuration file errors encountered -- exiting
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: If you think you have received this message due to a bug rather
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: than a configuration issue please read the section on submitting
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: bugs on either our web page at www.isc.org or in the README file
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: before submitting a bug. These pages explain the proper
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: process and the information we find helpful for debugging.
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: exiting.
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: If you think you have received this message due to a bug rather
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: than a configuration issue please read the section on submitting
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: bugs on either our web page at www.isc.org or in the README file
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: before submitting a bug. These pages explain the proper
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: process and the information we find helpful for debugging.
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: exiting.Mi lehet az gond?
A routernek pont ugyanezt a cimet adtad...
-
sh4d0w
félisten
Sziasztok !
Adott egy régi laptop amin volt egy Debian 11 Cinnamonnal. Erre felraktam az openmediavaultot és minden szépen is megy amit szeretnék.
Ritkán van arra igényem, hogy ezen a gépen indítok egy x session-t, mert kell a desktop.
Szerettem volna felrakni a TeamViewer-t ami sikerült is, hiszen a TV honlapján ott van és vidáman letölthető. Viszont amikor elszerettem volna indítani akkor istennek se indul el.
Terminálból futtatva csak annyit mond, hogy indul a gui ... Aztán a lónak a kaszát semmi sem indul
Esetleg valaki tudja mi lehet a megoldás, mert Én már kifogytam az ötletekből.
(TeamViewerre lenne szükségem, hogy egymásik gépet tudjak vele remoteolni.)Mi a hibaüzenet a terminálban?
-
sh4d0w
félisten
Nem jogos elvaras, de ha Mancika felrakja maganak a Debiant, akkor a rendszer karbantartas sem okozhat szamara gondot. Ellenkezo esetben aki felrakja neki, megoldhatja a problemat.
-
sh4d0w
félisten
Sziasztok,
Azon agyalok, hogy a legfrissebb Debian verzión kívül nem használok jelenleg más Linux rendszert és, hogy a jelenlegi 500 gigás Samsung 980 ssd-m talán "kicsit" overkill lehet neki. Ezen az SSD-n CSAK és kizárólag maga a rendszer fut, minden mást másik meghajtókra pakolok (játékokat, filmeket, adatokat, stb.). Lehet el kéne adnom és venni helyette egy kisebb, szintén NVME m.2 SSD-t, de valami olyat, amin van DRAM is. Maga a rootom nincs 17 giga, most nézem...
Debiannak csurig pakolva mekkora SSD lehet elég?
Teljesen használatfüggő, nekem 2 TB-s SSD-n van és nincs mellette másik drive, ide megy torrent, virtuális gép, virtuális memória, minden. Így szabad 340 GB-om, de ezen még nincs DB.
-
sh4d0w
félisten
Összedobtam életem első shell scriptjét. Tudnátok véleményezni? Hideg-meleg jöhet, mit lehetne jobban, másként csinálni.
A célja csak annyi lenne, hogy új rendszer feltelepítése után ne kelljen egyesével bepötyögnöm minden csomagot, csak magától tegye fel.#!/bin/bash
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade -y
sudo apt-get autoremove --purge
sudo dpkg --add-architecture i386
sudo apt install firmware-linux firmware-linux-nonfree libdrm-amdgpu1 xserver-xorg-video-amdgpu -y
sudo apt install mesa-vulkan-drivers libvulkan1 vulkan-tools vulkan-validationlayers -y
sudo apt install mugshot gnome-system-tools -y
sudo apt install network-manager-gnome -y
sudo apt install gnome-disk-utility -y
sudo apt install gnome-software -y
sudo apt install gdebi -y
sudo apt install papirus-icon-theme -y
sudo apt install plank -y
sudo apt install neofetch -y
sudo apt install vlc -y
sudo apt install cpu-x -y
sudo apt install kdeconnect -y
sudo apt install audacious -y
sudo apt install apt-xapian-index -y
sudo update-apt-xapian-index
sudo apt install ufw -y
sudo ufw enable
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade -y
sudo apt-get autoremove --purgeAz install után a csomagneveket nem kell egyesével beírogatni.
sudo apt install vlc neofetch satöbbi.
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
"De tudatosan? Mármint tisztában vagy a különbséggel su és sudo között? (ha nem, akkor ugye minek)"
Hát, nem igazán értem. A su-val lépek be a terminálba rootként, amúgy meg felhasználóváltással tudnék bármit is csinálni benne, ha nem rakom be a mezei profilom a sudoersbe. Ha benne vagyok a sudoersbe, akkor meg sudo-val is tudok rendszergazdai jogosultságot igénylő dolgokat csinálni.
"Mármint a Win? Lófüttyöt, az úgy a legbiztonságosabb, ha soha nem látja egyik meghajtóm nyomát se!
"Hát nem tudom. Mindenesetre nálam mindig volt egy görcs Windows alatt, hogy valami vírust összeszedek, amire végülis kevés az esély, ha ésszel "biciklizek" az interneten, de ki tudja... Önmagában vicc, hogy egy külső víruskereső programot még ajánlott feltenni rá, mert a virtuális kártevők garmadája lesi kiéhezetten a júzer adatokat a nap 24 órájában.
Szerk.: régen amúgy XP meg Millenium alatt kelt-feküdt a rendszerem, mert minden Warezos sz*rt összeszedtem, ami csak létezett. Míg el nem kezdtem dolgozni, addig crackelt játékon kívül más nem volt a gépemen, velük együtt meg jöttek a sz*rok is. Amint lett pénzem fel is regeltem a Steamre.
"...kevés az esély, ha ésszel "biciklizek" az interneten..."
Urban legend szintű marhaság. Persze, nem mész oda, ahol pofont osztanak, de mi a garancia, hogy a "megbízható" oldalak tiszták?
Hint: semmi.Tartsd frissen a firmware-t, az OS-t, a szoftvereket és már megtetted a legtöbbet a biztonságért. Utána használod a józan eszed és meg is vagy.
-
sh4d0w
félisten
A bug teljesen más tészta, sosem erről szólt az illető (faxom sem emlékszik a nevére) hozzáállása, egyszerűen csak villantani akart valamit...
-
sh4d0w
félisten
A Synaptic-ot nem árt megtanulni jól használni. Épp most a thai téma kapcsán eltávolítottam szinte minden csomagot, ami ehhez a nyelvhez kötődik. Kíváncsi voltam, hogy mikor kerül elő az a csomag, ami annyira függősége oda-vissza valaminek. Amikor már vinné a fél rendszert. Két ilyen csomag van, a
libthai0és alibthai-data.
Ha ezt a két csomagot vagy csak az egyiket is akár kijelölöd teljes eltávolításra. A Synaptic máris mutatja, hogy még ezen kívül 36 másik csomagot is törölne. Ilyenkor kell észnél lenni és ránézni, hogy mit akar törölni.Az a baj, hogy a package maintainerekkel is elszalad néha a ló és olyan csomagokat is beraknak függőségként, aminek semmi közük a saját vackához.
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
A Garuda nehany honapja sult fel nalam latvanyosan, most az Endeavouron volt a sor. Gondolom sima liba lehet binarisokat telepiteni, de az AUR install egy remalom.
Nem hackelni akarom a rendszert, hanem hasznalni - erre jelen tapasztalataim szerint az Arch alkalmatlan.
-
sh4d0w
félisten
VM-ben raprobaltam kicsit egy Arch-alapu disztribuciora... Marad a Debian.
-
sh4d0w
félisten
"nagyon haladó tudásszintű és rendszerüzemeltetést is profin űzi Debianon"
Én tényleg nagyon csak az alapokat értem a számítástechnikában, VISZONT... a napokban gondolkoztam el azon, hogy mekkora jövő lehet a Linux rendszerekben, mert egyre népszerűbbek. Egyre több cég van, ahol a desktop gépeken Ubuntu van, például. Fedorát is olvastam már.
Egyetlen dologtól tartok, hogy ennek a közösségorientált gondolkodásmódnak egyszer vége lesz. Pl. a Debiant felvásárolja valamelyik nagy cég. Vagy csak valamelyik kezelőfelületet. A GNOME honlapján a G*ogle fel van tűntetve szponzorként, ami nem túl biztató. Az Ubuntut fejlesztő Canonicalnak volt közös projektje a M*crosofttal. Etc.
"Egyetlen dologtól tartok, hogy ennek a közösségorientált gondolkodásmódnak egyszer vége lesz. Pl. a Debiant felvásárolja valamelyik nagy cég. Vagy csak valamelyik kezelőfelületet."
Es akkor beesik az eso... oda, ahol nincs teto - kb. ennyire lenne sulyos, ha megvalosulhatna, amit irtal.
De nemigen valosulhat meg. A nyilt forraskod azt jelenti, hogy az mindig, mindenkor rendelkezesedre all. Tegyuk fel, hogy a Pirez Allami Nyomda Zrt "felvasarolja" a Debiant/GNOME-ot; akinek fontos, forkol egyet es viszlat, ugyanis a nyilt forraskodot biztosito licencek ezt lehetove teszik.
-
sh4d0w
félisten
bash: startx: parancs nem található
Az lehet gond, hogy nem tudtam beállítani a hálózatot? Egy USB-s wifi adapterrel tudok ezzel a géppel csatlakozni a nethez és csak Windowsos drivere van neki, amit találok. Látok a YouTube-on Debian telepítéseket és tőlem nem is kérte az asztali környezet telepítését, csak végigment. Valami hálózati tükör nélkülről tett fel kérdést, azt a nemre tettem.
terminal kimenete ennek:
dpkg -l | grep -i xfce
-
sh4d0w
félisten
Sziasztok,
Van egy régebbi 775-ös alaplapom egy E5700 procival, 4 giga DDR3 rammal, egy SSD-vel meg egy 1 terás HDD-vel. A gépet adatmentéshez használom csak, kényesebb dolgok (régi családi fotók, személyes dokumentumok, stb.) tárolására teljesen jó, nem Winf*s van rajta az a lényeg. Most egy Xubuntuval elvan, de gondolkozok rajta, hogy megérheti-e a Debiant XFCE-vel feltenni rá? A lehetőségeihez mérten a Xubuntuval is elég gyors, de a Debiannak elvileg még kevesebb nafta is elég lenne és - állítólag - legendásan stabil.
Ubuntu vs Debian? Van értelme váltanom?Debian sokkal gyorsabb, nem egy bloat lof.sz, mint az Ubuntu, a stabilitas pedig tenyleg olyan, amilyennek lennie kell egy operacios rendszernek (kb. OS/2 szint).
-
sh4d0w
félisten
Aki Mari néninek felrakja a Debiant, beállítja neki az autoupgrade-et unattanded-del, abba be lehet állítani, hogy hány naponta csináljon autoclean-t, az is több, mint a semmi!

(#9856) sh4d0w
Ja, nekem is feltűnt néhány verzió óta, a 21-ben talán még komfortosabban van ez megoldva....nyilván Mari néninek nem is Debiant telepítenék, ha már...

Azon nem vitázom, hogy egyes megvalósítások kényelmesek lehetnek, viszont nem kötelező - és remélem, így is marad. Nem kell a sok automata fasság, csinálja a rendszer, amit mondok, de semmi többet.
-
sh4d0w
félisten
Nekem nem az, de az ilyen kényelmetlenségeket Mari néni Tápiószecső-Alsón nem tudná megcsinálni, nem is fog Debianozni sosenem. És Xfce alatt működik szépen, /usr/bin/gpk-update-viewer -t használok a Package Update Indicator pluginban, vagy ha türelmetlen vagyok, akkor Synaptic-ot, vagy ha éppen root vagyok, akkor apt-ot. Ja, és már ott is maradt a törlés óta a tzdata, vagy mi frissült pár napja.
Es ez azert fontos Mari neninek Tápiószecső-Alsón, mert...?
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
De az Xfce-s telepítésen nem kell ezzel molyolni, de a Gnome-oson meg kell kézimunkázni, amit nem akarok. Mellesleg az autoremove sem szedte le az extra kerneleket, kézzel kellett leszedegetni őket. A clean kitakarította a cache-t, de azt se akarom kézzel futtatgatni, ha egyszer automatikusan kéne működjön. Kb. a PackageKit backendje, az APTcc qr el valamit valahol...
Oriasi melo 2-3 hetente kiadni azt a 3 utasitast
. Mellesleg nem kell, hogy automatikusan mukodjon, mert erre semmi nem kotelezi az apt-ot, vagy vmelyik grafikus front-endjet.
Mi tobb, jobb, ha nem automatikus. -
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
Sziasztok,
Ma vettem észre, hogy a Gnome-os Bullseye laptopomon fent volt az összes eddigi update csomag a /var/cache/apt/archives/ alatt, plusz az összes eddigi kernel is fent volt. Az Xfce-s gépen csak az utolsó 2 kernel van fent, meg a cache is ürül rendben. A Gnome-ot a nagyszerű Szoftverek progival frissítem mindig. Ez bug, vagy feature?Ki tudja, de kétlem, hogy ez kardinális kérdés - mellesleg szerintem semmi értelme ezeket őrizgetni, ha sikeres a telepítés.
sudo apt clean && sudo apt autoclean && sudo apt autoremove
Kitakarítja a cache-t és eltávolítja a már nem kellő csomagokat.
-
sh4d0w
félisten
A minimalizálással kevesebb erőforrása lesz lekötve a gépnek, de ezt a saját erőforrásaidból kell pótolni. Ez jellemzően sokkal több belefeccölt időt/energiát jelent, megtérülés pedig aligha van.
Ráadásul az ilyen minimalista konfigok jellemzően sokkal nehezebben adaptálódnak új környezetbe, vagy nehezebben küzdenek meg új kihívásokkal. Ez egy tipikus hozzászólás, valamelyik nap láttam valahol:
Well using pipewire instead of pulseaudio breaks my volume control key bindings in dwm, so I’ve reverted for now. Shall investigate further when I have more time.
Vagy mondjuk van egy tök frankón belőtt laptopod, ami otthon teljesen jól megy, de átviszed haverhoz, és ott rá kéne dugni az USB-s hangfalat, de ez már nem fog menni neki, mert annyira ki van heréve a rendszer...A másik téma, a tiling wm-et használni, ami tök jó addig, amíg terminállal meg egy-két egyszerűbb programmal kell dolgozni. De amint képbe kerül a böngésző, a Gimp. az Inkscape, a LO... ahol úgyis egérrel kell vakarászni, ott már elveszik a tiling előnye. Sőt, történetesen épp az fogja elvenni az idődet, hogy be kell állítani minden egyes ilyen programra, hogy ne tiling hanem float ablakként kezelje...
Most egy régi Lenovo laptopról írok (i5 4300U), Fedora Gnome van rajta. Én a Gnome-mal úgy vagyok, hogy feltelepítem, max 10 perc alatt belövöm aztán jóidő. Lehetne ezen is futtatni egy systemd-mentes disztrót mondjuk i3-mal, meg pipewire helyett ALSA-t használni, meg gdm helyett lightdm-et (vagy akár xdm-et),...
és akkor nem 3,6 GB RAM lenne foglalt, hanem csak mittudomén, 1,5 GB. De minek? Álljon üresen a RAM? Akkor minek vettem?
A sebességre így sem lehet panaszom, nagyon gyors minden. A négy mag így is alig dolgozik, jellemzően 40% alatt, ritkán megy afölé, de az idő nagy részében 20% alatt van.
Igaz, hogy az eroforrasok nem az OS-nek vannak, hanem a userspace-nek, de ha mar egyszer van, akkor felesleges idot olni a kiherelesebe. Van 32G RAM, elfer benne par VM, vagy fejlesztokornyezet memoriaban tartott DB-vel stb.
Ha vkinek nagyon kell low resource Linux, ott a BunsenLabs, az meg pont a hasznalhatosag pozitiv hataran van.
-
sh4d0w
félisten
Hát igen, olvastam valahol, hogy a linuxosok többsége átesik a minimal korszakán. Van aki benne felejtődik, de a többség tovább áll egy racionálisabb megoldás felé. Azt már én is látom, hogy a minimalizálás rettenetesen idő és energia igényes, és a végeredmény egyáltalán nem garantált. Most már inkább csak az arany középutat keresném, vagy az optimális jelöltet.
Amúgy mi a baj azzal, hogy nem szeretnék egy régi vézna gépre egy nagy és kövér (üveggyöngyökkel telipakolt) rendszert rápakolni?Azzal semmi, de volt itt, akinek a legegyszerubb csomag is bloat volt...
-
sh4d0w
félisten
Csak röviden, mert már úgy is mindegy: Pédául amikor a TV-t kikapcsoltam, az analog output ra visszaugrott pulse audio. Amikor vissza kapcsoltam, akkor sem ugrott vissza HDMI-re. A default gomb nem működött, egyszerűen nem jegyezte meg. Cfg file-ban átírva default audio sinket sem segített. Az ilyenekkel masszírozásával már rég messze kiléptem, az alap-júzer komfortzónámból. Sokat tanultam általa, hogy mi-hogyan-és-miért van, de ezek olyan tudományok, amiket inkább elfelejtenék.
Akkor már inkább legyen pár GB-tal nagyobb az install és pár száz MB-tal nagyobb a memória használata a rendszernek, de működjön.
Amúgy semmi baj az XFCE-vel azon túl, hogy bár lightnak tűnik, mégis meta package, és vért pi**l az ember, ha mégis minimálra akarja szabni.Na, megint egy minimalista... Te nem a régi reinkarnációja vagy?
-
sh4d0w
félisten
Eh, köszönöm a válaszokat.
-
sh4d0w
félisten
Valaki másnak is vannak megmagyarázhatatlan hibái az 5.10-11 és 5.10-12-es kernelekkel?
Bizonyos oldalak (pl. Github) nem jönnek be, a netsebesség töredéke az elérhetőnek (1 Gb helyett csak 50 Mb) - Windows alatt minden oké.
-
sh4d0w
félisten
Nem tudom, mitől lehet, én megpróbálnám egy live Minttel, vagy Ubuntuval.
-
sh4d0w
félisten
Értem.
sh4d0w 5-7 alatt bekapcsolástol az asztalig nálad?
Milyen hardveren van rendszered alatt, nem látom profilodon?Itt van pár opció boot gyorsitásra, de nem probáltam még egyiket se.
[link]Megnéztem mit mutat a systemd-analyze time
Ezt írta ki.Startup finished in 3.824s (kernel) + 29.202s (userspace) = 33.026s
graphical.target reached after 29.174s in userspace
Ez alapján 33 +29 mp? De nem ennyi még se.Mobil i7-8750h, 32 GB RAM, 2 TB Intel 660p nvme SSD - ez utóbbi sebessége a fele a Samsung csúcs SSD-inek.
Debian VM restart kb. 3 másodperc.
Egyébként nem bekapcsolástól, hanem a BIOS-POST után.
-
sh4d0w
félisten
Hmm. Szóval azt mondod sok egy HDD töl is hogy ennyi idő alatt bootol rola a Debian.
Igen HDD ról. Úgy is sok hogy dual boot van?
A Win SSD re van telepítve, a Debianok két külön HDD re vannak, egy 1TB os WD Black, és egy 2 TB os WD Black.
A Debian 10 es tiszta telepitések voltak mindkettő, csak most 11 es lett upgradeval telepítve.
Amúgy valami hardveres nyavaja lehet, ez miatt is elmegy valamennyi idő bootoláskor sztem.
Mindig előjön csomó hibaüzenet a bootoláskor.
De ez már Debian 10 óta van. Mikor fel lett telepítve a Debian 10 azt hittem ez miatt nem akar bootolni a rendszer, aztán kiderült h Nvidia driver kellett, mert anélkül csak startxel indult el.
De akkor se tudtuk megoldani itt forumon mi ennek csómó hibaüzetnek az oka, aztán fel raktam Nvidia drivert , és akkor már elindult a grafikus felület magától, ezzel a hibaüzenettek meg nem foglalkoztam többet.
Nem emlékszem már pontosan hogy a Debian 9 is erre a hardverre volt e telepítve, vagy nem, de annál nem volt ez a probléma.Keress rá a hibára az Interneten.
-
sh4d0w
félisten
Gondolom HDD-ről fut, de az 1:20 is sok még egy vinyótól is, szvsz alaposan ellenőrizd le.
SSD-ről 5-7 mp, anno HDD-ről sem volt soha 1 perc.
-
sh4d0w
félisten
Lennének dolgai home-on kívűl? Van egy rejtett mappája home-on, de csak egy txt fájl van benne.
Miért nem jó az áthelyezés?
Tiszta telepitésem nem hiszem h lesz, másik rendszert is upgradelem majd sztem.
Rögtön még telepités után kipróbáltam a Anacondaba telepített meterológiai programot, és működött.Írtam, hogy nem ismerem, tehát lehet, hogy nincs más.
Mozgatás: tegyük fel, hogy mozgatás közben kinyiffan a célmeghajtód; amit átmozgattál, már elveszett.
-
sh4d0w
félisten
Nem ismerem az Anacondát, de a következőt teheted: megnézed, a user könyvtárban van-e konfigja (esetleg rejtett), illetve a /etc alatt is megnézed. Ha ezeket kimented, akkor tiszta telepítés esetén, az Anaconda telepítése után visszamásolod és mennie kell nagy eséllyel - de mindenféleképpen nézz utána.
Még egy dolog: soha ne helyezz át fontos adatot. Másold és töröld az előbbi helyéről, ha a másolás oké.
-
sh4d0w
félisten
Minden rendben ment. De nem sokat voltam még új rendszeren, mert 2 óra elmúlt mire befejeztem. Elvileg minden rendben van.
Hátra maradt még a másik rendszerem frissitése. De azzal várok még egy kicsit lehet.
Home particióról ilyen érdemes adatmentést végezni amúgy? V nem szabadja h baj legyen?Mindig érdemes backupot csinálni, akkor is, ha külön filesystemen van.
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
Nekem akkor voltak ilyen fagyások, amikor a nouveau driverrel ment a VGA. Szerencsére van integrált Intel hd, amin jön a kép.
-
sh4d0w
félisten
Persze, hogy lehet, a repok nevét kell átírni és hajrá - biztos, hogy lesznek cikkek a menetéről. Én eddig mindig tiszta telepítést csináltam, de a frissítésnek sem szabad gondokat okoznia - általában.
Most viszont biztosan upgrade-elek, nincs kedvem elölről beállítani mindent. -
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
Sziasztok,
van egy HP T620-as thin kliensem (AMD GX-217GA Dual-Core APU with AMD Radeon HD 8280E graphics (1.65 GHz), 8GB RAM), amire Debian 10-est telepítettem (abszolút kezdőként) - majd Home Assistantot szeretnék elsősorban használni rajta.
Ami elsőre meglepett, hogy sem egy videót (letöltött, vagy youtube Firefox böngészőben), de még egy öreg MP3-at sem tudok lejátszani rajta. Minden csak "karikázik", vagy az MP3 megáll 0 mp-nél, és nem indul.
Érdekelne kezdőként, hogy mi lehet ennek az oka? Telepítenem kéne még valami média stb. csomagot?
Köszi előre is.Mivel játszanád le?
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
Sziasztok!
Adott egy hp z420-as szerver samsung 860 ssd-re telepített debian busterrel.
Ez mellé szeretnék telepíteni egy windows 10-et. Megoldható úgy hogy lehúzok minden merevlemezt, és a win 10-et egy pci expresses corsair mp510-es ssd-re úgy telepítsem, hogy külön-külön tudjam őket használni, bekavarás nélkül?
Üdv!Tisztázni kell, hogyan akarod külön-külön használni ezeket. Egyszerre nyilvánvalóan nem fog menni, dual bootban igen.
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
Köszi!
Hétvégén megcsinálom újra majd a virtuális gépeket mert már töröltem őket, még úgy 1 hete próbálkoztam, csak most jutottam el a kérdésig. Van esetleg javaslat, hogy mivel ellenőrizzem a kommunikációt, vagy ping és nmap elég lesz?
Ping, nmap, nc, telnet, traceroute ha teljesen biztosra akarsz menni.
-
sh4d0w
félisten
Sziasztok!
A Graylog-ba importált logjaimat szeretném megjeleníttetni Grafana-ban de sajnos elakadok, ebben kérném a segítségeteket. Proxmox alatt csináltam 2 db Debian szervert, az egyiken lenne a Graylog Elasticsearch-el és Cerebro-val, a másikon lenne a Grafana. Fel tudtam telepíteni a Graylog-ot, sőt már kapja is a logokat amiket szeretnék, tehát az Elasticsearch is fent van és be is van konfigurálva, illetve a Cerebro is működik, illetve a Grafana is működik a másik szerveren szépen ahogy kell. Viszont amikor a Grafana-ba szeretném felvenni az Elasticsearch-öt mint adatforrás, akkor nem tudom rávenni, hogy működjön. Szerintem valahol a hálózati kommunikációval lehet a probléma, méghozzá tippem szerint az Elasticsearch portjával. Erre azért gondolok, mert a laptopomról indítva egy
nmap a.graylog.szerver.ip.címeparancsot csak az ssh portot és a Cerebro portját mutatja (22, 9000) mint nyitott, a többit nem (Graylog-9400, elasticsearch-9200). Rosszul tudom, hogy alaphelyzetben a Debian-ban nem aktív a tűzfal? És esetleg ki kell engednem azokt a portokat amiket használni szeretnék? Ha meg kell nyitnom a portokat az ufw megfelelő lenne erre nekem, vagy esetleg más csomagot ajánlanátok? Ha pedig nem kell megnyitnom a portokat mert nem is aktív alapból a tűzfal akkor merre tudnék esetleg elindulni, hogy hol lehet a hiba, miért nem tud kapcsolódni a Grafana az Elasticsearch-höz? Minden gép (a két szerver és a laptop is) ugyanabban a hálózatban van.Előre is köszönöm a válaszokat!
Ha jól emlékszem, a Debian tűzfala alapbeállításban nem blokkol semmit, mindenki vígan dumálhat.
A kommunikációt a két virtuális gép között ellenőrizd, ne a hostról, mert ha jól értem, onnan vizsgáltad mindkettőt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Milyen autót vegyek?
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- BestBuy topik
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Forza horizon 6 prémiumot vásárolnék
- Microsoft és egyéb dobozos és OEM szoftverek
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- GAMING PC! Intel i5-14600KF / 9070 XT / 32GB DDR5 / B760 WIFI / 1TB NVMe / 850w! BeszámítOK
- White GAMER PC! Ultra 265 / RTX 5070 Ti / 32GB 6000MHz / 1TB NVMe / B660 / 850w Gold! BeszámítOK
- ÚJ Lenovo LOQ Intel Core i7-13650HX, 32GB, 1TB, RTX 5060(8GB), FHD 144Hz
- Apple iPhone 12 Pro / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 100%
- Vásárlunk iPhone 12/12 Mini/12 Pro/12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

azt már tudom, hogy kernel külön kell frissíteni, de most nem ugrik, be, hogy hoyg.

Így Debian 11 et és Wint se tudok indítani.