- Argos: Szeretem az ecetfát
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gerner1
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovaax
őstag
válasz
bambano #4099 üzenetére
amit bootolás közben ír, azt a dmesg-gel meg tudod nézni.
Nem feltétlenül. Nekem egy időben butuláskor megállt időnként, majd eltimoutolt, ezt kis is írta a képernyőre, de logokba nem került bele ez az üzenet. Valami firmware cuccos felkerülése után megszűnt az akadás, de ez még nem jelenti azt, hogy a logolási hibát is kijavították volna.
-
Geller72
veterán
Üdv. Az egyik notimra pakoltam fel egy sima debit (6.0.4 x64), ami egy xfce4-el szépen hasít is, ahogy illik. Nade...
sima LAN-om van, wifi nuku. lspci alatt látom, látszólag semmi baja, és mégsem látja a routert. Amikor bootol a debi, valami ismeretlen hardvert emleget, de olyan gyorsan bootol, hogy nem vágom, mi a gondja. Holnap otthon leszek, így aki esetleg ebben segíteni tudna, nagyon megköszönném, mert ezt szeretném beállítani otthon monitorra kötve netes gépnek, mert unom, hogy valami szarra mindig ráklikkelnek, letöltenek, telepítenek, akármi és teleb...rakja minden szeméttel, virivel..unom..nna... Kábelt nem szeretném, lévén az egész házban ki van építve a "rencer".
. Meg bazi nagyot esni sem akarok.
Addig is várom az ötleteket. Üdv:
Geller -
Carasc0
őstag
Sziasztok!
Régóta vágyom arra hogy áttérjek linuxra. Gondolom az a kérdés hogy melyik linuxot válasszam? már a könyök kérdés. Persze nem is kell megválaszolni mert magam is tudom hogy ez ízlés kérdése. Őszinte véleményem hogy én olyan linuxot szeretnék amivel kezdetben egy kezdő is elboldogul, de ha belekell nyúlni akkor belelehet.
Szerintem erre a Debian a legjobb választás. Kb 14 éve történt hogy egy jó ismerősöm aki mára linux fun, anno egy 286-os gépén kezdte el tanulni a linuxot. Furcsa mód debiánt választotta és azt állította hogy ez az igazi linux. Azóta valahogy ezt tartom a legjobbnak.
Az érdemi kérdésem csak az lenne hogy ha nekiugrok, akkor a Grub-ot hova telepítsem?
A kérdés megválaszolásához leírom a szituációt:
Adatik egy SSD amin a WIN7 van. Adatik továbbá egy üres HDD. Erre menne a linux. És azt szeretném megoldani, hogy ha mondjuk a linux elszállna valamilyen oknál fogva, akkor ne szálljon el a WIN7.
Előre is köszönöm!
-
rt06
veterán
van arrol valahol egy osszeszedett lista, hogy mely eszkozok firmware-jei maradtak ki a telepitobol, mert azok nem eleg free-k a debian-nak?
-
zoli62
addikt
Egyébként közben előjött egy másik furcsaság is. Miután csomagból már fel volt telepítve a Chrome és at Adobe Reader, egy idő után mindkettő eltűnt az Internet, illete Iroda menüből, holott a csomagkezelőben látszottak. Egy újratelepítés megoldotta a dolgot, de cajon mi lehetett az oka? Erre valakinek van valami ötlete?
-
zoli62
addikt
válasz
jahatpersze #4086 üzenetére
Miért nem bíztad a Debianra a Grub-ot?
-
jahatpersze
aktív tag
Sziasztok!
Debian 6-ot használok (amd64-est) és a GRUB-ot nem raktam fel, hanem a Super Grub disk 2-őt írtam ki dvd-re és azzal indítom el a rendszert ha kell. De ez az utóbbi rendszerbetöltő diszk ha bejön a menüje, néha rögtön lefagy. Illetve a barátomnak is ez a Linux volt fent, de neki a master boot record-on volt a GRUB és az is lefagyott neki egyszer, és attól kezdve mindig. Nem is tudtuk megjavítani. Találkoztatok már ilyennel? Mi lehet a gond? Köszönöm a válaszokat!
-
Archttila
veterán
Nálam is. Igaz én a SID ágat használom, de eddig még nem volt vele problémám...
-
tlac
nagyúr
ott biztosan meg kellene jelennie, bármelyik módszerrel telepíted
amit esetleg el tudok még képzelni, hogy valami kézzel szerkesztett menüd van és ezért kavarodik meg
vagy csak egyszerűen nem frissül a menü, próbáld meg, hogy kijelentkezel és visszaegyébként miután felrakod a csomagot, beleírja magát apt source-ok közé, és utána úgy fog frissülni
-
zoli62
addikt
Google Chrome Deb csomagot a hivatalos oldalról letöltve és telepítve (akár Gdebi-vel, akár terminalban dpkg-vel )nem jelenik meg a menüben és a telepített programok között. Apt-get-tel telepítve minden normális. Mi az oka, hogy a két telepítési mód eltérően viselkedik?
-
meone
tag
Sziasztok!
Egy egyszerűbb problémám lenne.
Egy Debian 6-os szerverre szeretnék felhasználókat felvenni.
Ezzel a részével nincsen semmi gondom alapból, csak én egy kis változtatással szeretném megcsinálni annyiban, hogy minden felhasználó, ugyan azt a mappát láthassa mikor belép, ez a mappa a /home/user/RStudio.
Próbáltam a menümben lévő felhasználók hozzáadásával, de abban nem akarja meg csinálni, mert ki írja, hogy egy másik felhasználó mappáját akarom használni, és lehet hogy nem fogom tudni írni, rá kényszerítem, de akkor sem akar működni.A segítséget előre is köszönöm.
-
Rison77
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék egy dhcp szolgáltatást feltenni egy virtuális debian squeeze-re, ami 2 virtuális munkaállomást szolgálna ki vmware alatt. A dhcp felvan rakva, viszont sehogy se tudom úgy konfigolni hogy a 2 munkaállomás megkapja az ip-t. A fizikai hálózat is egy routeren van és mindkét gép onnan veszi az ip-t állandóan. (vmware-be az alap dhcp server kivan kapcsolva, hálókártyák pedig a debian bridge, és a 2 gép pedig NAT.) Leírásokat olvastam, de nemigazán állt össze. Ha valaki tudna segíteni megköszönném! -
cekkk
veterán
-
rt06
veterán
az elsodleges url-ben sem a non-free, sem a contrib nincs benne, probald meg odairni a main moge azokat is
az update url-ekbol pedig a contrib hianyziksajnos valamiert nem akar bejonni a packages.debian.org, igy nem tudom megnezni, hogy hol van pontosan az unrar
szerk.: meggyogyult, non-free-ben van
szoval az unrar-hoz elegendo, ha az alabbi ket modositast elvegzeddeb http://ftp.hu.debian.org/debian/ squeeze main non-free
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ squeeze main non-free -
rt06
veterán
a /etc/apt/sources.list file-ban levo url-ek vegen "main", vagy "main contrib non-free" szerepel?
ha elobbi, akkor csak a fo tarolot hasznalod, ha utobbi, akkor a non-free (ebben olyan cuccok vannak, amik nem eleg szabad szoftverek a debian szerint) es contrib (ha jol remlik, ezek pedig azok, amiknek non-free fuggosege van) tarolokat is -
cekkk
veterán
Sziasztok!
Van egy kis gépen amin openmediavault fut, ami ugye debian alapú.
Na most ha puttyal belépek és ki akarok csomagolni valamit az írja , hogy sem a rar sem az unrar nem található.
az apt-get install unrar parancsra nem telepíti fel. Hogyan tudnám felerőszakolni a gépre, hogy menjen a kicsomagolás?
Ez az eredmény a parancs kiadása után. -
Üdv mindenkinek.
Kissé speciális problémám lenne... adott egy MicroBlaze-es Virtex5, erre kellene egy linuxos minimálrendszert pakolnom. Szinte csak a csupasz kernel elég, DE debian binary package támogatással (USB kamera drivere sajnos csak ilyen formában elérhető)...mi ennek a módja?
-
tlac
nagyúr
Vettem egy Terratec Cinergy T USB XXS dvb-t tunert és sikerült szépen be is állítani. Működik a távirányító is lirccel.
Viszont időnként a gépindításnál ilyen üzenetek fogadnak, amik a végtelenségig pörögnek, míg le nem húzom a tunert, ha visszadugom, utána jó lesz.
dib0700: RC Query Failed
dvb-usb: error while querying for an remote control event.Van egy másik probléma is, ami szerintem kapcsolatban lehet az előzővel, mégpedig, hogy a billentyűzet kicsit laggol. Nincsen semmi procihasználat, a logok sem növekednek. Ha letiltom a távirányítót, akkor a probléma eltűnik.
options dvb_usb disable_rc_polling=1
Ha csak önmagában a lircet állítom le, az még nem segít.
Ötlet?
(rendszer: Debian Squeeze) -
Youri
veterán
Hello,
hát ha tudtok segíteni. Volna egy HP Laptop, pavilion g6, amin van egy ledes wifi ki-be kapcsoló gomb... na most telepítés után az fehéren világított, hogy bekapcsolva, de amint megnyomtam, hogy működik-e, teljesen megfagyott, csak az akksi kivétel után tudtam újraindítani. Reboot után pedig a gdm3 elindításánál megakad. Hogyan tudnám ezt a dolgot helyrehozni?
-
WolfLenny
senior tag
válasz
CPT.Pirk #4038 üzenetére
Azaz... Látom ott már van 3.x-es kernel is.
Na majd teszek egy próbát.
Idáig csak szerverre telepítettem debian-t. Anno régen próbáltam dekstop gépre is csak feltettem elég sok felesleges cuccot. Pl. exim-et amire egy desktop-nak egyáltalán nincs szükség.Mostanába is felteszi a minimal install? Vagy dekstop-ot válasszak és kihagyja a szerver szolgáltatásokat?
-
WolfLenny
senior tag
válasz
bambano #4034 üzenetére
Hát annyira nem csipázom.
A baj, hogy a Squeeze-ben csak 2-6-32es kernel van..
Fordítgatni meg nem nagyon akarok. Esetleg valami tároló amiben van újabb?
Lehet vissza kéne térnem a KDE-hez? Ubi 11.10-et próbáltam, de az már lassú volt az előzőkhöz képest. Az Uniti-t meg konkrétan utálom...
-
WolfLenny
senior tag
Hp probook 4530S-re érdemes feltenni Wheezy-t?
-
törölt tag
Sziasztok,
a /var/auth.log -om tele van ilyenekkel:
Feb 8 20:17:01 kukacka CRON[17677]: pam_unix(cron:session): session opened for user root by (uid=0)
Feb 8 20:17:01 kukacka CRON[17677]: pam_unix(cron:session): session closed for user root
Feb 8 21:17:01 kukacka CRON[17716]: pam_unix(cron:session): session opened for user root by (uid=0)
Feb 8 21:17:01 kukacka CRON[17716]: pam_unix(cron:session): session closed for user root
Feb 8 22:17:01 kukacka CRON[17753]: pam_unix(cron:session): session opened for user root by (uid=0)
Feb 8 22:17:01 kukacka CRON[17753]: pam_unix(cron:session): session closed for user rootMi erre a megoldás, hogy ne szemetelje a cron tele az auth.log- ot ? A logrotate ugyan elintézi a dolgot, de engem kb. "optikailag" iszonyatosan zavar.
Szerk.: guglin már találtam mind Debilre, mind Redhat-re egy megoldást, de a Debian verzió nem hatott nálam, továbbra is ezt produkálja.
-
kovaax
őstag
Szia,
Elég nehezen tudom értelmezni amit írtál... De szerintem normál esetben nincs tty8, csak 1-6-ig vannak, feltéve, ha a gépnél ülsz. Ha véletlenül úgy érted, a tty8-at, hogy ctrl-alt-f8-at nyomtál, akkor ott valszeg nincs semmi, ctlr-alt-f1 - f6 adja a fent említett 6 tty-t, alt-f7 -tel meg vissza tudsz váltani az X-re.
Amúgy ilyen esetben én a PID-eken és az ő szülőiken szoktam molyolni. Esetleg segíthet még a pstree parancs is, hogy kiderüljön, mit ki indított.
-
SPQR
tag
Sziasztok!
Kevésbé volt hatékony a guglizásom így nem tudtam kideríteni, hogy milyen módon tudom kilistázni az egyes terminálok session-jeit. Amúgy Sandy Bridge hw -m van rajta egy squeeze és most a grafikus rész felerőszakolásával és konfigolásával küzdök a tty8-on befagyott a gdm hiba üzenet és azóta ott áll és nem bírok vele mit kezdeni pedig már kilőttem minden grafikus résszel kapcsolatos dolgot. Szóval ezért kellene a parancs hogy hatékonyabb legyen a szűrés.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vadcoca #4018 üzenetére
Igazából meguntam a szórakozást, keresetem egy friss KDE-vel rendelkező disztrót és feltettem Debian helyére.
Választásom a Chakra projectre esett, az sokkal közelebb van ahhoz, amit én szeretnék. Pl. telepítés alatti egyszerű partíció felcsatolások, egyből van friss kernel és KDE 4.7, meg van pl, a csomagkezelőn kívül egy bundle kezelő, onnan felraktam Firefoxot, rögtön rakott flash playert is kérdés nélkül, meg pl. nem kell szenvedni a Wine-felrakással.
Nagyszüleimnél továbbra is marad a Debian és én is használnám ha a squeeze nem állt volna meg a KDE4.4-nél. Mégis csak kellenek energiagazdálkodási beállítások egy laptopnál, a többi bugról a 4.4-ben nem is beszélve...
*szerk: más ablakkezelőknél is voltak gondok a dolgok megnyílásával, gondolom valami a mélyében ment szét.
-
vadcoca
tag
válasz
CPT.Pirk #4017 üzenetére
Én is testing-et használok (testing netinst-ről telepítve). kb. hetente szoktam neki nyomni egy update-t (ha már testing
) Sem amd64 sem i686 esetén nincsenek nálam ilyen jelenségek. Mondjuk én ezt a KDE féle indexelést egyből le szoktam lőni.
top, iotop mit mutat miközben mc vagy egyebek indulnak ?Nem KDE esetén (akár csak terminál vagy Gnome, LXDE...) is ez van ?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #4016 üzenetére
Átmentem az ftp.debian.org -ra, ott sincs.
Amúgy továbbra sem frankók a dolgok. Pl. az MC a terminálban olyan 50 másodperc alatt nyílik meg, és egy csomó más, grafikus program is ilyen, várni kell, mire megnyílik, valamint már a betöltés közben, mikor sorra jön ki a KDE 5 darab "ikonja", az elsőnél megáll kb. fél percre a gép, aztán megy tovább, mintha mi sem történt volna.
Ez már kb. 1 hónapja ilyen, hiába jönnek a frissítések, semmi nem javul.Valami normális módszer ha lenne a Squeeze és a KDE 4.6 összeházasítására a testing / wheezy repók nélkül, akkor tennék egy friss Debiant a gépre ahol nem babrálnék a sources.list-el.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tudtok mondani oylan progit, ami alkalmas a hangkártya Line-in bemenetét, mint oszcilloszkópot használni?
Az ll-scope progi van a tárolóban, de nem hajlandó működni, két Debianon is néztem.
Több weboldalon az Xoscope progit [link] említik, de ennek meg nincs telepíthető verziója a tárolókban, csak valami hivatkozik rá.
-
Egy szerverre feltett Debian 5 foglalhat 16GB-ot?
Mert az én szerverem most fent van a 5-ös verzió, ebből ~4GB adatbázis és web fájlok, de mi a többi 12GB? Log fájlokat már megnéztem, azok csak pár MB.
Tényleg ennyire sokat elfoglalna egy Debian?
-
kakaogo
csendes tag
hy
Olyan kérdésem lenne, hogy ha egy új kernelt forgatok és nem vagyok biztos abba, hogy az rendesen el is fog indulni akkor mit lehet tenni?
Szerverről lenne szó ami bent van terembe így ip konzolt kéne kérni + kiesés...
Esetleg van-e olyan lehetőség, hogy reboot előtt lelehet ellenőrizni az új kernelt vagy esetleg egy olyan hogy ha nem indul el akkor automatikusan a régebbi kernelt indítsa?Válaszaitokat előre is köszönöm!!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- Google Chromecast topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Path of Exile (ARPG)
- Poco X6 Pro - ötös alá
- GTA VI
- Miért vezet mindenki úgy, mint egy állat?
- One mobilszolgáltatások
- TCL LCD és LED TV-k
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- DELL PowerEdge R630 rack szerver barebone - 2xSocket 2011v4 , 24x DDR4 DIMM, H330 RAID, 39369Ft+ÁFA
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RTX 5070Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX3070 8GB ZALMAN S2 TG Enermax 750W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Napi 1000 -ft tól elvihető RÉSZLETFIZETÉS BANKMENTES MSI Cyborg 15 A13VE
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest