- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bb0t: A könyvelő szakma halott?
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
shadow1901
aktív tag
válasz
sh4d0w #10680 üzenetére
Szabad idejében is fórumokra jár "segíteni".
Virtuálisban 1c2gb(újabban 2:2) telepítés után, szoktam növelni. Most nem lett visszaállítva. Nem bukott ki. Semmi gond ez a próbalapos. Erre van, csak 2 próba között unalmas vissza állítgatni. Próbálni meg muszáj, mert virtuálisban nem bukik ki, ha épp egy olyan úri huncutságot mint a wifi egy laptopon ahol nincs utp nem kezel telepítés után.
Jelentem az SSH azóta sehol NEM működik. Megnéztem IP-vel, vagy a gépnév.local megoldással. Ha ki van kapcsolva a jelszó: denied pubkey.
Máskor leírás +20p és jó, most leírás +13< óra és semmi. Elegem lett, leszarom. -
bambano
titán
válasz
sh4d0w #10586 üzenetére
Értem, tehát ha egy támadó szándékosan megvonta a jogosultságomat, akkor ő nyilvánvalóan nem fogja lecserélni az sshd-t mindenféle sátáni céllal, vagyis az általam otthagyott exploit működni fog... szerintem nem.
másrészt ha rendesen raktam össze a rendszert, akkor az, hogy legyakta az oprendszer védelmét, az ikvm-et nem állítja meg.Nekem nem lesz ilyen account a rendszeremben.
-
-
urandom0
senior tag
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
sh4d0w #10531 üzenetére
Egyelőre amit tervezek ezen a gépen (Dell Optiplex 3070 Micro, i5-9500T, 8GB DDR4 RAM) kiszolgálóként használni azt elbírta a 4GB RAM-al a Raspberry Pi 4 (pár Docker konténer futtatása + Samba). Annyi, hogy pluszban be lesz kapcsolva a transzkódolás is Plex konténer alatt (ez nem tudom mennyit fog dobni rajta, szerintem csak ritkán fog futni, bár ha bírja...). Később felbővítem a max. 32GB-ra, amit bír elméletben a gép.
-
válasz
sh4d0w #10479 üzenetére
Nem mellesleg nem csak a Linuxot utalja zsigerbol, hanem minden szabad szoftvert, pl. a Firefoxot is.
Atyaég, ez tényleg egy észlény, de a legrosszabb fajtából, mert erősen küldetéstudatos is! Tényleg nehéz megérteni, mi zavarhatja ennyire a szabad szoftverekben!
valoszinuleg kognitiv disszonanciat okozhatott nala a "Microsoft loves Linux" uzenet.
az tuti, de nem sajnálom.
-
-
olivera88
veterán
válasz
sh4d0w #10319 üzenetére
Köszi.
Ilyen még nem volt hogy nem tudtam alapból hozzáadni a többi OS-t.
Megnéztem, false ra van alapból állítva. Más gond lehet akkor vagy nem tudom.
Mármint a Debian12 fut igen, amit nem tudok használni mivel hibásan települt a Nvidia driver.
A simple display manager se akar elindulni.
És újra telepíteni se tudom a Nvidia drivert, legalábbis ahogy próbáltam úgy nem ment.Mikor 10 ről upgradeltem anno 11 re az zökkenőmentes volt. És két rendszert is frissítettem 11 re.
A Windows nem igazán lényeges, lényeg h az egyik Debian birjam használni
-
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #10296 üzenetére
A user írjon a könyvtárába, a biztonságosnak talált Debian csomagból telepített app írjon a könyvtárába, megbízhatatlan process meg írjon a saját sandboxába.
Nekem olyan Gimp nem kell, ami nem tud írni a /home/Pictures mappámban, én az ilyenre azt mondom, hogy bugos, vagy valami el lett kefélve a csomagolásnál. Persze, biztonságosnak biztonságos, de inkább ne.
-
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #10289 üzenetére
Speciel pont nem a Red Hates resz az, ami miatt linkeltem az irast - ha eddig nem lett volna egyertelmu.
Tudom, nem is rád értettem, hanem a cikk szerzőjére.
ne irogasson semmit se a user home-ba, se mashova, csak a sajat kis konyvtaraba, ha a usernek kell onnan valami, majd kiszedi egyszeru filerendszer muveletekkel.
Ne haragudj, de ez egy baromság. Én ebbe belefutottam pár éve, a Gimp-nek egyik kezdetleges flatpak verziója nem tudott a home-ba írni. Úgy nézett ki a dolog, hogy menteni akartad a képet, a save as ablakban kijeltölted a home-ot, de az nem a valódi home volt, hanem a ~/.var/app/org.gimp.GIMP/... alá bemappelt könyvtár. Hogyan néz már ki az, hogy a user nem tud írni a saját home-jába? Mondjuk egy zenelejátszó nem tudja listázni a zenéidet, mert nem fér hozzá a ~/Music-hoz? Vagy a képnézegetővel nem tudod taggelni a képeid, mert nem fér hozzá a ~/Pictures-höz? Ez nonszensz...
Ilyet flatpakkel nem tudsz csinalni.
Ezek a sechole-os cuccok valóban gázak, ezek szerint változott a policy, régebben az ilyeneket ideiglenesen elérhetetlenné tették, sok contributor sírt is emiatt a fórumon. Erre az a megoldás, hogy erősebb szabályozás kell. Az megint más kérdés, hogy ezek a sebezhetőségek mennyire használhatók ki.
Az olyan csomagokat, amiknél fel van tüntetve, hogy elavult, sebezhetőség van benne, stb., én azokat fen hagynám, esetleg valami jól látható jelzést még tennék oda.
-
válasz
sh4d0w #10289 üzenetére
ha a usernek kell onnan valami, majd kiszedi egyszeru filerendszer muveletekkel.
Aztán majd megy a sírás rívás a felhasználók részéről, hogy nem éri el a fájlokat. Értem hogy biztonsági szempontból ez jól hangzik, de a gyakorlatban szinte a használhatatlanság határát súrolja. pl. egy office appal miért csak egy dokumentumok mappába tudok menteni, mikor én a pendrive-ra akarom menteni a doksit, vagy fordítva. Kapok pendrive-on egy zenét, de ahhoz, hogy megnyithassam, be kell másolni egy fixen megadott könyvtárba.
Persze értem én, hogy más (szerver)programoknál ez pozitívum, de n+1 alkalmazásnál életszerűtlen. -
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #10287 üzenetére
Senki nem mondta, hogy a Red Hat hibaja, ha a maintainer nem frissit, a formatumnak viszont hibaja.
Pedig nekem ez a rész eléggé úgy tűnik, hogy a Red Hatra próbálja kenni az egészet:
Let's hope not! Sadly, it's obvious Red Hat developers working on flatpak do not care about security, yet the self-proclaimed goal is to replace desktop application distribution - a cornerstone of linux security.
Szerintem a vitatott pontok amúgy nem a formátum hibájából erednek.
Viszont az, ha kritikus sechole-ek benne vannak egy flatpakben, a karbantarto nem tart karban es visszavonni sem lehet a kerdeses flatpaket kozpontilag - na az ultragaz.
Ez nem így van, az adott flatpak terjesztő oldal (ami általában a flathub) adminjainak kell írni egy e-mail, megvizsgálják az adott flatpak csomagot, és ha kell, eltávolítják.
A flatpaket senki nem nezi at, release idejen is lehet benne akarmilyen kritikus hiba, azt sem vizsgalja senki, hogy egy korabban artalmatlan csomagba nem rakott-e a fejleszto vmi disznosagot.
Ez sincs egészen így, minden csomagot átvizsgálnak, legalábbis a flathubon biztosan. De ha ez így is van, ahogy leírtad, akkor ez megint csak nem a formátum hibája, hanem azé, aki az adott infrastruktúrát üzemelteti, és tojik rá, hogy milyen csomagok kerülnek fel az oldalára. Ha egy flatpak csomagot nem hajlandó frissíteni a maintainere, le kell szedni és kész.
Új flatpak csomagoknak egyébként már a portals API-t illik használniuk, azzal pedig még annyira sem férnek hozzá a fájlrendszerhez, mint egy átlagos natív deb csomagos program.
szerk: egyébként elsősorban én is a disztró natív csomagjait használom, csak akkor nyúlok flatpakhoz, ha nincs natív csomag, vagy ha nagyon régi.
-
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #10265 üzenetére
Azért ez a cikk...gondolom érzed te is, hogy van azért benne ferdítés, igaz? Azon problémázik, hogy egyes flatpakos programoknak van írási joga a /home-ba. De a natívan csomagolt programok közül gyakorlatilag mindegyiknek van, és még kikapcsolni sem egyszerű. Flatpak esetén legalább egyszerűbb letiltani, van rá GUI. Egyébként elég hülyén nézne ki, ha a Gimp nem tudna írni a /home-ba. Akkor hova menti a user a képeit?
Az, hogy valaki meg nem frissíti a saját maga által kezelt, csakis a saját felelőssége. Ne már a Red Hat meg a flatpak hibája legyen az, ha a maintainer tojik a frissítésre. Ennyi erővel megkérdezhetem azt, mi van, ha a natív deb-es git csomag marad foltozatlan a tárolóban? Akkor az ÖSSZES ettől függő program lyukas marad.
Ez a cikk kicsit olyan "belekötök az élő fába is" jellegű. -
-
Vladi
nagyúr
válasz
sh4d0w #10238 üzenetére
Nemlehet. 2 nap alatt annyit szoptam, mint előtte 10 év alatt.
A redhat 1 mozdulattal kirúgta az összes cpu-t amit 2013 előtt gyártottak. Debian meg nem tud normálisan csinálni egy releaset.
Egyébként van kb 1 délutánom egy héten megcsinálni a gépemet. Már most 6 hónapja kész kéne lenni. Sebaj, még 2 hét csúszás.
-
csixy
addikt
válasz
sh4d0w #10117 üzenetére
Engem nem csapott be. Konstatáltam, hogy nem értem, hogy minek a root és megmaradtam a "hagyiományos" sudózós user mellett. Természetesen belépéskor a jelszó megkövetelése. Apukám mondta anno: Járt utat a járatlanért el ne hagyj! ... A root jelszavát is ellophatják gondolom ... akkor lehet a rendszert bedarálni, mielőtt elviszik a bankot.
-
Friczy
senior tag
válasz
sh4d0w #10117 üzenetére
Van, aki nem látja át. De pl. én is úgy telepítek, hogy van root jelszó, de a napi használatban van sudo is, amit beállítok a sudo csoportra és beteszem a useremet. Nem látom be, hogy ez hiba lenne.
Root jelszóra meg azért van szükségem, mert ha bármilyen ok miatt safe módra van szükség, akkor megáll, és root jelszó kell, ha nincs, akkor ott nem tudsz mit csinálni.Várom a magyarázatot, hogy ez szerinted miért hiba. (tekintsünk el azoktól, akik a sudo-t globálisan nem szeretik)
-
Roxkex
senior tag
válasz
sh4d0w #10056 üzenetére
Pont ez a fura :\ Semmit
Init...
CheckCPU: SSE2 support: yes
Checking setup...
Launching TeamViewer ...
Launching TeamViewer GUI ...
és vége nem indul a TV..
Persze felmerült, hogy sudo-val futassam DE az sem jó, mert akkor meg a TV szól, hogy nem lehet. (hacsak nem vagy kemény és --allowRoot-ot hozzá rakod de NEM AJÁNLJÁK! szal nem szeretném)
------------------------------------------
Más: Ki hostolok a Linuxon egy vino-servert annak megadok jelszót a gsettings set org.gnome.Vino vnc-password "teszt" paranccsal és a gsettings set org.gnome.Vino authentication-methods "['vnc']" paranccsal pedig beállítom, hogy legyen authentication és erre rá csatlakozok Win-es gépről a TightVNC viewerrel akkor a jelszót miért nem fogadhatja el ? :\ És kapjuk az "authentication failure" eredményt pedig isten biza, hogy én a megfelelő jelszavt írom be :\
Meg hát ugyanitt felmerül a kérdés, hogy mennyire "secure" az, hogy egy iszonyat egyszerű paranccsal egy ssh connection után lekérhető a jelszó: "gsettings set org.gnome.Vino vnc-password" de akár ott van az is, hogy historyból lekérhető, hogy mit írt be az ember mint jelszó ha esetleg nem törli az ember a historyt persze.... :\ -
Nem hackelni akarom a rendszert, hanem hasznalni - erre jelen tapasztalataim szerint az Arch alkalmatlan.
Tény, hogy az archerek épp ettől vannak elalélva, nekik a Debian a korszerűtlen, öreg csomagokból álló, sosem frissülő valami. AUR valóban...számomra érthetetlen, amikor egy adott programnak 16 kitudjakiáltal összarakott verziója van fenn, de legalább hiperbéta verziók is vannak, mert a 6 hónapos Debian hivatalos csomag annyira elavult, hogy használni sem lehet!
Mindenesetre izgalmas Archklónt használni!
-
Ezt látatlanban megmondhattam volna neked!
De persze neked kellett látnod saját szeműleg. Nehezen tudlak elképzelni Archerként.
Remélem nem a Garuda Wayfire-t próbáltad ki, ha már a látványorgia-disztrókról esett éppen szó! Ez is egy valóságos Compiz klón 3D Wayland csoda!
-
Nem kell a sok automata fasság, csinálja a rendszer, amit mondok, de semmi többet.
Ezzel teljesen egyet kell értenem, anno a Mint Cinnamon mellé felrakott Debianon tanulgattam a csomagkezelést, azóta a Mint-en is azokat alkalmazom, Debianon ne legyen semmi automatikus megoldás, ez pont nem erről szól, épp elég Ubuntu meg Arch deratíva van, ami agyon van pakolva kényelmesítőkkel!
Használja azt, akinek arra van szüksége.
-
kovaax
őstag
Nekem nem az, de az ilyen kényelmetlenségeket Mari néni Tápiószecső-Alsón nem tudná megcsinálni, nem is fog Debianozni sosenem. És Xfce alatt működik szépen, /usr/bin/gpk-update-viewer -t használok a Package Update Indicator pluginban, vagy ha türelmetlen vagyok, akkor Synaptic-ot, vagy ha éppen root vagyok, akkor apt-ot. Ja, és már ott is maradt a törlés óta a tzdata, vagy mi frissült pár napja.
-
kovaax
őstag
De az Xfce-s telepítésen nem kell ezzel molyolni, de a Gnome-oson meg kell kézimunkázni, amit nem akarok. Mellesleg az autoremove sem szedte le az extra kerneleket, kézzel kellett leszedegetni őket. A clean kitakarította a cache-t, de azt se akarom kézzel futtatgatni, ha egyszer automatikusan kéne működjön. Kb. a PackageKit backendje, az APTcc qr el valamit valahol...
-
urandom0
senior tag
Ezek a minimál konfigok arra jók, hogy amire az ember összerak egy ilyet magának, sok mindent megtanul. De ez is olyan, hogy szinte napról napra avul el. Emlékszem, régebben "xset m"-mel be tudtam állítani az egérérzékenységet, de egy időben ez már nem működött. Aztán rászoktam az "xinput"-ra, az egy darabig teljesen jó volt, de újabban már az sem megy. A Fedorámon már nincs is fent az xinput...
-
naja
aktív tag
Hát igen, olvastam valahol, hogy a linuxosok többsége átesik a minimal korszakán. Van aki benne felejtődik, de a többség tovább áll egy racionálisabb megoldás felé. Azt már én is látom, hogy a minimalizálás rettenetesen idő és energia igényes, és a végeredmény egyáltalán nem garantált. Most már inkább csak az arany középutat keresném, vagy az optimális jelöltet.
Amúgy mi a baj azzal, hogy nem szeretnék egy régi vézna gépre egy nagy és kövér (üveggyöngyökkel telipakolt) rendszert rápakolni? -
olivera88
veterán
Hmm. Szóval azt mondod sok egy HDD töl is hogy ennyi idő alatt bootol rola a Debian.
Igen HDD ról. Úgy is sok hogy dual boot van?
A Win SSD re van telepítve, a Debianok két külön HDD re vannak, egy 1TB os WD Black, és egy 2 TB os WD Black.
A Debian 10 es tiszta telepitések voltak mindkettő, csak most 11 es lett upgradeval telepítve.
Amúgy valami hardveres nyavaja lehet, ez miatt is elmegy valamennyi idő bootoláskor sztem.
Mindig előjön csomó hibaüzenet a bootoláskor.
De ez már Debian 10 óta van. Mikor fel lett telepítve a Debian 10 azt hittem ez miatt nem akar bootolni a rendszer, aztán kiderült h Nvidia driver kellett, mert anélkül csak startxel indult el.
De akkor se tudtuk megoldani itt forumon mi ennek csómó hibaüzetnek az oka, aztán fel raktam Nvidia drivert , és akkor már elindult a grafikus felület magától, ezzel a hibaüzenettek meg nem foglalkoztam többet.
Nem emlékszem már pontosan hogy a Debian 9 is erre a hardverre volt e telepítve, vagy nem, de annál nem volt ez a probléma. -
olivera88
veterán
Lennének dolgai home-on kívűl? Van egy rejtett mappája home-on, de csak egy txt fájl van benne.
Miért nem jó az áthelyezés?
Tiszta telepitésem nem hiszem h lesz, másik rendszert is upgradelem majd sztem.
Rögtön még telepités után kipróbáltam a Anacondaba telepített meterológiai programot, és működött. -
-
Véreshurka
senior tag
Köszönöm a segítséget!
Szerintem úgy néz ki, hogy menni fog. Most húztam fel a két virtuális szervert, illetve beállítottam azon a szerveren a programokat amiken a graylog megy. Először ugyanaz volt a gond, mint amikor elsőre írtam, hogy nem volt látható az Elasticsearch 9200-as portja. Egy más jellegű elasticsearch-ös fórumból kiindulva viszont annyival kiegészítettem még a /etc/elasticsearch/elasticsearch.yml fájl-t, hogy megadtam neki a network.host-ot arra az ip-re amin fut. Így már másik gépről is látható a port, ez kiderült az
nmap -p 9200 a.graylog.szerver.ip.címe
parancsból. Hogy valóban csak ez volt-e hiba azt csak később fogom tudni kideríteni, mert még sok idő amíg teljesen beállítom a graylog-ot és az elasticsearch-öt arra az állapotra, hogy azt a grafana fogadni tudja, az pedig sajnos nem ma lesz. Amennyiben ezzel kapcsolatban lesz eredmény (akár negatív akár pozitív) még jelentkezni fogok! Egyelőre mára beérem annyival, hogy a port elérhető lesz a gépről. -
-
borisz1994
csendes tag
Kalira egyszer rég szükségem volt ezért ennél maradtam. Az alacsony szintre pedig azért van szükség mert egy androidos tablet alaplapra szeretnék linuxot varázsolni :D Tudom hogy nem kezdőnek való feladat de ha nem sikerül akkor is sokat tanulok belőle. Pl. hogyan épül fel maga az operációs rendszer alapja. Amúgy MSI Primo81-el megegyező alaplapom van. Azon pedig elméletileg fut a linux.
-
olivera88
veterán
Azt a PIP re írta.
When using pip it is required to have the Magics library installed on the system!
Using conda
Conda will install the Magics library and all its dependencies for you. Please make sure to activate you conda environment before running your python program.Bambano. Volt fent, ma töröltem le, mert féltem ne h összeakadjonak.
Meg Python felület már el van választva a 4.0 verziótol kezdve, nekem 3.3.1 es volt a csomagkezelőböl.
-
olivera88
veterán
Itt van, csak szöveg Francia ugye ahogy irtam nem rég. [link] Itt az Anacoda telepitéséről.
Utána meg a Meteorologiai program telepitéséről. [link]
Itt meg angolul, programok készitőjétől. [link] Mondjuk itt a Magics telepitéséről van szó, de a második linkben meg Metview telepitését, írja viszont Metviewnek egy összetevője a Magics, úgy h annak is fel kell települni.
Közbe rájöttem h grafikus felület, azaz Metviewet el tudom inditani, terminálból elinditani, de bugos úgyanugy mint Debian tároloso csomag, bár használhatobb. Activálni kell ECMWF Anacondaban, aztán Metview begépelése után megnyilt a program.
A lényeg továbbra is Magics lenne, mert azt használom jobban. -
Tarokk79
aktív tag
Nekem is ez az egyik problémám, hogy a runing részben miért az 5-ös van, és utána miért a 4-esre panaszkodik. Amúgy fent van a 4-es is elvileg:
apt-get install python-qt4
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
python-qt4 már a legújabb verzió (4.12.1+dfsg-2+b1).
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.apt-get install python-qt4-dbus
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
python-qt4-dbus már a legújabb verzió (4.12.1+dfsg-2+b1).
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített. -
-
Élesben sose használtam mobilról, 1x próbáltam a böngészőből.
Amúgy jogos, itt azt írják 1 perc-es limit van a mobil app-okban. Viszont ha nem azt használod nincs korlátozás:
All of our non-mobile, public apps are free. These include Amazon Fire TV, Android TV, Apple TV, Chromecast, Plex Media Player, Roku, Smart TVs, TiVo, and game consoles (PlayStation and Xbox One). -
darkhorse
tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- BestBuy ruhás topik
- Milyen széket vegyek?
- Philips LCD és LED TV-k
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Nintendo Switch 2
- Túra és kirándulás topic
- További aktív témák...
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- AKCIÓ! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest