- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- perge666: Anbernic kézikonzolok
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bambano: Bambanő háza tája
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: MS Office365 Linuxon
-
LOGOUT
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fenyő
őstag
válasz
olivera88 #6791 üzenetére
Pont fordítva írtuk, xfce a lájtosabb,a Mate pedig a max ami ajánlott a célgépre, de ha már Mate akkor LMDE2 Mate javallottabb, ha már a ők (Mint) fejlesztik, kezdőnek amúgy is jobban kézre fog állni, de pl Debianon az xfce-t is eltart egy darabig bekonfigolni (ill a 4.10-es van benne alapból, a 4.12-esbe sok hasznos újítás van, de azt is fel lehet rá hegeszteni), alapból elég fapad tud lenni a pőre Debian xfce...
-
olivera88
veterán
Jah, igaz. Elvagyok.
Valamiért most elcsúszott a kép a biosban és grub is úgy jön be, elvan csúszva balra vagy 15 centit. Azután lett miután leállítottam a Debiant és újra indítottam live pendriveról a gépet.
Érdekes mód csak ott nem jó, Debianon és Windoson is oké.
Mi a fene okozhatja ezt? -
olivera88
veterán
Már késő. Tettem fel netinstallból Cinnamont. Ilyen fapados ez a Cinnamon? Nem lehet görgővel váltani asztalon megnyitott alkalmazások között.
Úgy látom nem jó választás lesz a Cinnamon a kolléga gépjére, 1.5 gb RAM-hoz. Szerintetek? Nálam most a Chrome 5 füllel felzabálja 1.4 gb RAM-ot. -
olivera88
veterán
Jó kis baklövést csináltam ma.
Telepítettem egy olyan verziót ahol nincs grafikus környezet. Ezt: debian-live-8.0.0-amd64-standard Fel se kínálta h milyen környezet szeretnék. Belépés után csak egy parancssor fogadott.
-
Geller72
veterán
Virtualboxban tesztelem azokat a rendszereket, amit élesben még nem mernék. Két gb ramot adtam a 12-ből és két magot a 12-ből ennek a VM-nek. Az érdekes, hogy most mindent ugyanúgy hagytam, csak az asztali környezetet választottam másikat. Most KDE-t és MATE-t jelöltem ki, fel is ment a titkosított LVM, bár még csak MATE-ba jelentkeztem be egy kreált userrel. Nem igazán értem a logikát, talán mert nincs benne?
-
Rimuru
veterán
Ahhoz a virtuális gépnek is kell 8GB-t adni.
Nem tudom milyen hardvere van Geller_1972-nek, és mire fogja használni a gépet, de méret alapján nem biztos hogy komoly dolog így lehet nem is adott meg annyi memóriát, plusz nem hiszem hogy nem figyelne rá mikor pl titkosított LVM-et akar. Virtuális gépre nem is szoktam swapot rakni.
-
Penty
aktív tag
Elméletileg igazad lehet, de ha van 8 GB memóriád és alap telepítést csinálsz (úgy, hogy nem szólsz bele a particionálásba), akkor alapból 8+GB helyet fog a SWAP-nak adni a telepítő, így meg a maradék ~2GB hely már kevés lehet a /-nak és a home-nak, még egy lájtos Openbox-os verzióval is.
-
Penty
aktív tag
válasz
ubyegon2 #6755 üzenetére
Én anno úgy csináltam ezt meg, hogy töröltem a SWAP partíciót, majd a felszabadult helyet hozzácsatoltam a ROOT-hoz. Ezek után már nem volt hibernálás opció a KDE menüiben. Kitöröltem az fstab-ból is a SWAP dolgait, hogy ne legyen reklamáció a gép indulásánál.
Ha mégis szükségem lenne SWAP-ra, akkor csinálok egy tetszőleges méretű SWAP fájlt és azt használom. -
Rimuru
veterán
Amúgy lehet látni a fájl méretéből hogy összesen mennyit használt, mivel nem takarít maga után, ami egyszer le volt foglalva az úgy marad, max felülírod az "üres" rész (ezt kézzel lehet takarítani).
Az én telepítsem Debian szerint 3,9GB a fájl mérete pedig 5,8 bőven elégnek kell lenni a 10GB-nak. -
Penty
aktív tag
-
olivera88
veterán
Szenvedtek itt páran a Cinnamon asztali környezet felrakásával múltkor. Pedig van alapból is. [link] Egyik kollégának fogom felrakni majd lehet.
-
válasz
spammer #6761 üzenetére
Valamit kutyultam már, de egyszerűbbnek tűnik kikapcsolni a swapot, úgyis valami game kipróbálása miatt kapcsoltam be.
Azért köszi, lehet, hogy később kipróbálom kíváncsiságból.(#6763) bob.zxr Nem hiszem, hogy hibernálna, nem is lenne jó 5let asztali gép SSD- nél.
A kikapcs menüből akarom kilőni, nehogy véletlenül rányomjak, vagy valamelyik billentyű gomb bekapcsolja!Itt kutyultam már meg hasonló helyeken:
Cin manó, de gondolom felismerted a képből!
-
spammer
veterán
válasz
ubyegon2 #6757 üzenetére
Debian alatt nincs ilyen alapból. Kreálj egy üres fájlt oda (rootként persze) és másold bele a tartalmát annak a .pkla fájlnak, majd mentés (és talán kell logout vagy reboot is utána, de nem biztos).
Bár nem tudom, hogy ez a módszer egyébként működik-e systemd-s Debian alatt.
-
kovaax
őstag
Na, megtaláltam a hiba okát! Én voltam a f@sz, de ezt úgysem fogom beismerni soha!
A particiós táblákon nem állítottam át a particiók típusát, így továbbra is az sda2 volt az egyetlen swap típusú partició... Ez a systemd-fstab-generator-t megzavarta (úgy tűnik, tényleg nem az fstab-ból dolgozik), de az sdb1 sima linux partició típusa nem. Mondjuk most nem csinál dev-sdb1.swap fájlt (és más *.swap-ot sem).
De a lényeg: ma is jobb hely lett ez a világ egy picivel!
Szerk.: Egyéb érdekességek: a particiók típusát lazán lehet változtatgatni futó rendszer alatt (ne próbáld ki otthon!), és annyira nagyon nem zavarja őkelmét a működésben, hogyha nem stimmel itt-ott a partició típusa.
-
-
Geller72
veterán
Nem dvd-t, hanem az első cd-t töltöttem le. Lekreáltam a virtualboxban neki a dinamikus 10 gigát, beállogattam, majd elindítottam a telepítést. Adtam neki a gazdagép erőforrásaiból két magok, két giga ramot. El is indul szépen, titkosított LVM-et szerettem volna telepíteni, külön /home könyvtárral. Addig jut el a telepítő, hogy kiválasztom az asztali környezetet, (legyen az bármi, nem számít, többet is próbáltam) el is kezdi tölteni, majd telepíteni, de majdnem a végén megáll, arra hivatkozva, hogy a telepítés meghiúsult. Korábban volt hetes Debianom ezen a VM-en és azzal semmi gond nem volt. Lehet, hogy a netinstallból kell majd felépítenem.
-
kovaax
őstag
-
Geller72
veterán
Virtualbox alá nem tudtam befűzni a 8-ast. 64 bites debian-t. Nem igazán ment. W7-64 bit prof, jogtiszta.
-
spammer
veterán
Ezt a rohadt gépet azért gyártották, hogy egyszer még agyvérzést kapjak.
Na szóval, végigpróbálgattam újra a kernel paramétereket, az acpi=noirq paraméterrel egyelőre úgy tűnik, működik a suspend (systemctl és pm is).
Csakhogy. A következő indításnál hiába adom meg neki újra a paramétert, nem veszi figyelembe, anélkül indul, és természetesem megint nem működik a suspend. Aztán van, hogy egy újabb indításnál (ha megadom újra) figyelembe veszi és működik, aztán van, hogy megint nem. Oké, gondoltam kibaszok vele, akkor grub configba belövöm, update-grub megvolt, stb. Grub képernyőn "Advanced Options", ellenőrzöm, ott van a paraméter, minden oké. Akkor F10 (indítás). Szerintetek figyelembe vette?
Azt már nem is említem, hogy a boot idő megnyúlik ezzel a paraméterrel, de szarnám le, csak működne már végre. De nem, tök random, ha olyan a kedve, figyelembe veszi a paramétert, ha olyan a kedve, akkor nem. Kabaré.
-
spammer
veterán
Próbáltam régebben azt is, az sem megy, az meg túl régi hozzá (kernel és/vagy egyebek).
(Crunchbang és eOS Luna sem ment).
(#6738) lev258: Nincs ilyesmi.
(#6739) Fenyő: Az lesz az utolsó lehetőség, de egyelőre szeretném, ha systemd-vel (is) működne. Tekintve, hogy minden nagyobb disztró átállt vagy át fog állni rá, ergo jó lenne megoldani, ha netán frissebbet szeretnék majd használni a jövőben.
-
Fenyő
őstag
Ill lehet sysvinit-tel is telepíteni systemd helyett vagy le is lehet cserélni, ill némely Debian 8 alapú disztró (pl antiX 15) is inkább megmaradt a sysvinitnél.
-
spammer
veterán
Próbálta valaki a Jessie-t ilyen vagy hasonló gépen (laptop)?
Acer ES1-512-C99N
Intel Celeron N2840 (family=BayTrail)
Intel HD Graphics (driver=i915)
Host bridge: Intel Corporation ValleyView SSA-CUnit (rev 0e)
VGA compatible controller: Intel Corporation ValleyView Gen7 (rev 0e)
SATA controller: Intel Corporation ValleyView 6-Port SATA AHCI Controller (rev 0e)Ezzel a géppel már szívtam elég sokat, mikor Arch (és Manjaro) került rá [link]. Nem is tudtam használni egyiket sem.
Most próbát tettem a Debian Jessie-vel is, éééés, nem fogjátok kitalálni, de (talán mivel ez is systemd-s lett), ez sem működik. A probléma továbbra is ugyanaz, hogy a systemctl suspend, reboot, poweroff stb. esetén csontra fagy az egész. Próbáltam pm-utils/pm-suspend témát, azzal is megfagy. Ja és Arch alatt lett próbálva több systemd és kernel verzió is, eredménytelenül. Anno Arch alatt az acpi kernel paraméterek is végig lettek próbálva [link], szintén eredménytelenül.
Oké, log, journalctl, ennyi, ami releváns lehet:
May 08 10:11:42 debian kernel: ACPI Exception: AE_NOT_FOUND, While evaluating Sleep State [\_S2_] (20140424/hwxface-580)
May 08 10:11:42 debian kernel: ACPI Exception: AE_NOT_FOUND, While evaluating Sleep State [\_S1_] (20140424/hwxface-580)Eddig még nem találtam megoldást.
Van valakinek tapasztalata hasonló inteles géppel?
-
kovaax
őstag
Sziasztok,
Ért itt valaki a systemd-hez? Felhúztam a Jessie-t, megy is szépen. Csak volt az első vinyómon még régről egy 2 gigás swap, és azt elköltöztettem a másodikra, hogy nagyobb legyen (sose használja egyébként, de ez most mindegy). De a systemd nem hajlandó elfelejteni, induláskor dobja a hibát:
máj 07 21:56:37 otthon kernel: Adding 10485756k swap on /dev/sdb1. Priority:-1 extents:1 across:10485756k FS
máj 07 21:56:37 otthon swapon[413]: swapon: /dev/sda2: read swap header failed
máj 07 21:56:37 otthon systemd[1]: dev-sda2.swap swap process exited, code=exited status=255
máj 07 21:56:37 otthon systemd[1]: Failed to activate swap Swap Partition.
máj 07 21:56:37 otthon systemd[1]: Dependency failed for Swap.
máj 07 21:56:37 otthon systemd[1]: Unit dev-sda2.swap entered failed state.A systemd-fstab-generator újra is generálja a .swap fájlt induláskor, de rosszul:
root@otthon:~# ls -l /run/systemd/generator.late/dev-sda2.swap
-rw-r--r-- 1 root root 162 máj 7 21:56 /run/systemd/generator.late/dev-sda2.swap
root@otthon:~# ls -l /run/systemd/generator.late/swap.target.wants/dev-sda2.swap
lrwxrwxrwx 1 root root 41 máj 7 21:56 /run/systemd/generator.late/swap.target.wants/dev-sda2.swap -> /run/systemd/generator.late/dev-sda2.swap
root@otthon:~# grep sda2 /etc/fstab
root@otthon:~# grep sdb1 /etc/fstab
# swap was on /dev/sdb1 during installation
root@otthon:~# -
Apollyon
Korrektor
Mi történt jessie-n az ffmpeg-gel? Wheezyn még volt...
-
spammer
veterán
válasz
olivera88 #6729 üzenetére
Oké, akkor a konkrét esettől függetlenül is értem az alábbiakat:
Nem biztos, hogy mindenki tudja fejből, hogy milyen grafikus felületet használsz (ha egyáltalán írtad), ergo a panelt sem. Az, hogy alapértelmezett, nem mond sokat, mert más az alapértelmezett a KDE, Xfce, Gnome, LXDE, Cinnamon stb. alatt.
Vagyis, ha konkrét problémáról van szó, amivel kapcsolatban segítséget vársz, nem árt, ha konkrét információt adsz vele kapcsolatban, hogy ne a válaszoló(k)nak kelljen visszakeresgetni, hogy te mit használsz. Ami lehet, hogy pár hsz-t visszatekergetve nem gond, de ha mondjuk utoljára 1 hete írtál, akkor lehet, hogy lapozgatni kellene, vagy keresőt használni stb. Felesleges plusz körök.
szerk: közben megoldottad. Szóval KDE.
-
olivera88
veterán
Az elébb véletlen találtam valami képmegjelenítő alkalmazást, ami a panelon jelenített meg linkről képet és ha rákattintok megnyitja böngészőben de most véletlen töröltem a töröltem a panelt és nem tudom újra előcsalni az alkalmazást-
Tudja valaki ennek az alkalmazásnak a nevét? -
Jester01
veterán
válasz
Mezga Aladár #6724 üzenetére
Ez szerintem nem fog menni, az nfs tudtommal nem támogatja.
-
Mezga Aladár
veterán
Van egy pici debian 8 alapú zenelejátszó.
Van egy olyan funkciója h., azonnal érzékeli az adatokban a változást és azonnal frissíti magát.
Ez sajnos nem megy az nfs csatolásnál.
Van valakinek tippje hogyan módosítsam az fstab fájl hogy működjön?Köszönöm.
-
olivera88
veterán
Ezek a hibák:
root@supercell:~# dpkg -i /home/oliver/skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb
(Adatbázis olvasása ... 168600 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
Kibontás előkészítése: .../skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb ...
Kibontás: skype (4.3.0.37-1) e helyett: 4.3.0.37-1 ...
dpkg: függőségi problémák miatt nem állítható be: skype:
skype függ ettől: libc6 (>= 2.3.6-6~).
skype függ ettől: libc6 (>= 2.7).
skype függ ettől: libgcc1 (>= 1:4.1.1).
skype függ ettől: libqt4-dbus (>= 4:4.5.3).
skype függ ettől: libqt4-network (>= 4:4.8.0).
skype függ ettől: libqt4-xml (>= 4:4.5.3).
skype függ ettől: libqtcore4 (>= 4:4.7.0~beta1).
skype függ ettől: libqtgui4 (>= 4:4.8.0).
skype függ ettől: libqtwebkit4 (>= 2.1.0~2011week13).
skype függ ettől: libstdc++6 (>= 4.2.1).
skype függ ettől: libx11-6.
skype függ ettől: libxext6.
skype függ ettől: libxss1.
skype függ ettől: libxv1.
skype függ ettől: libssl1.0.0.
skype függ ettől: libpulse0.
skype függ ettől: libasound2-plugins.dpkg: hiba a csomag feldolgozásakor: skype (--install):
függőségi problémák - a csomag beállítatlan maradt
Aktiválók feldolgozása: dbus (1.8.16-1) ...
Aktiválók feldolgozása: desktop-file-utils (0.22-1) ...
Aktiválók feldolgozása: gnome-menus (3.13.3-6) ...
Aktiválók feldolgozása: mime-support (3.58) ...
Aktiválók feldolgozása: hicolor-icon-theme (0.13-1) ...
Hibák történtek a feldolgozáskor: -
tlac
nagyúr
válasz
olivera88 #6714 üzenetére
linux-os parancsok általában úgy működnek, ha nincs hiba, akkor nem írnak ki semmit
W: Sikertelen letöltés: cdrom://[Debian GNU/Linux 8.0.0 _Jessie_ - Official amd64 kde-CD Binary-1 20150425-12:51]/dists/jessie/main/binary-i386/Packages
az /etc/apt/sources.list-ből töröld ki a cd-rom-os sorokat
Le van töltve pedig, a /home/oliver/ mappában van.
akkor azt add meg neki
dpkg -i /home/oliver/skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb
-
Ubi alapút használok, mióta Wintelen vagyok, Maya- val kezdődött 1,5 éve. Ha már ugyanaz, akkor inkább a Debian 8- at erőltetem, már csak a telepítése miatt is. Abszolút kezdőként nem egyszerű már csak a megfelelő iso kiválasztása sem.
Jessie vs. LMDE 2- t olvastam anno, bele is próbáltam LMDE2- be, de inkább megvártam Jessiet, úgy látom jó ötlet volt. -
olivera88
veterán
Próbáltam kötőjel nélkül is de nem történt semmi, nem írt ki semmit miután beírtam. Vagy nem is kell h írjon semmit? Le van töltve pedig, a /home/oliver/ mappában van.
Telepítettem már máskor is így, nem értem most miért nem megy.Ezt meg miért írja apt-get update parancs kiadása után? Nem igazán világos.
W: Sikertelen letöltés: cdrom://[Debian GNU/Linux 8.0.0 _Jessie_ - Official amd64 kde-CD Binary-1 20150425-12:51]/dists/jessie/main/binary-i386/Packages Használja az apt-cdrom parancsot a CD felismertetésére. Az apt-get update nem használható új CD-k hozzáadására. -
tlac
nagyúr
válasz
ubyegon2 #6711 üzenetére
az ubuntu alapúnál valóban több a különbség, de a tisztán debian alapúnál (LMDE 2, Betsy) nincs olyan nagy különbség
itt volt egy kis összehasonlításom
Jessie vs. LMDE 2 -
tlac
nagyúr
válasz
olivera88 #6710 üzenetére
uh, van itt minden
architektúrát elírtad, nem i-386
távolítsd el a hülyeséget:dpkg --remove-architecture i-386
apt-get updatenem írtam le szájbarágósan, de a skype nincs benne a repóban, azt kézzel le kell töltened innen
válaszd a debian 7.0 multiarch-ot
és ekkor lesz meg a skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb fájlod, amit telepítesz a dpkg-vel:dpkg -i skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb
vagy tedd abba a könyvtárba, ahol futtatod az előbbi parancsot vagy add meg az elérési útvonalát
majd megint:
apt-get -f install
-
válasz
olivera88 #6700 üzenetére
Igen, azt hasonlítom most össze a Mint 17.1 Cinnamonnal.
(#6701) tlac Azért az Ubi alapú Mint- nél másként mennek a dolgok, épp ebben akarok elmélyedni, mert elkényelmesedtem és már azt is kezdem elfelejteni, amit eddig tudni véltem.
(#6702) Cyrin Azért ez túlzás, nem sz@rozta senki. Megjelent, letöltik, használják, ha nem megy valami, akkor ebbe a topikba írnak. Én nem látok itt semmi bibit. Még Kapitánynak is vannak problémái, pedig cikkeket írt a Debian telepítéséről.
-
tlac
nagyúr
válasz
olivera88 #6705 üzenetére
tegnap írtam, hogy nekem mit kellett csinálni
-
olivera88
veterán
Sikerült telepítenem a Skypot, bár adódtak hibák a telepités közben, de remélem attól máködni fog normálisan.
dpkg: függőségi problémák miatt nem állítható be: skype:
skype függ ettől: libc6 (>= 2.3.6-6~).
skype függ ettől: libc6 (>= 2.7).
skype függ ettől: libgcc1 (>= 1:4.1.1).
skype függ ettől: libqt4-dbus (>= 4:4.5.3).
skype függ ettől: libqt4-network (>= 4:4.8.0).
skype függ ettől: libqt4-xml (>= 4:4.5.3).
skype függ ettől: libqtcore4 (>= 4:4.7.0~beta1).
skype függ ettől: libqtgui4 (>= 4:4.8.0).
skype függ ettől: libqtwebkit4 (>= 2.1.0~2011week13).
skype függ ettől: libstdc++6 (>= 4.2.1).
skype függ ettől: libx11-6.
skype függ ettől: libxext6.
skype függ ettől: libxss1.
skype függ ettől: libxv1.
skype függ ettől: libssl1.0.0.
skype függ ettől: libpulse0.
skype függ ettől: libasound2-plugins.dpkg: hiba a csomag feldolgozásakor: skype (--install):
függőségi problémák - a csomag beállítatlan maradt
Aktiválók feldolgozása: dbus (1.8.16-1) ...
Aktiválók feldolgozása: desktop-file-utils (0.22-1) ...
Aktiválók feldolgozása: gnome-menus (3.13.3-6) ...
Aktiválók feldolgozása: mime-support (3.58) ...
Aktiválók feldolgozása: hicolor-icon-theme (0.13-1) ...
Hibák történtek a feldolgozáskor:
skype -
Cyrin
addikt
Topicot esszenciája:
"jó ez a debian csak sz@r"
eddig mindenki elvolt a saját topic-jában, békével, nyugodtságban, most mindenki idejött szívni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- DELL Precision 7730 i5-8400H Quadro P3200 32GB 1000GB FHD 17 1 év garancia
- Ryzen 7 5800XT: Gyorsabb, Erősebb, Tiéd lehet még ma! Rèszletre is!
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2927, 100% Akkumulátor
- 8 GB-os GeForce RTX 2060 SUPER (OEM HP) - garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest