Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#26451) GeriCool válasza mrcruiser (#26445) üzenetére


GeriCool
aktív tag

Bakker én is náluk vásárolok (az összes Makita gépemet itt vettem) és amikor írtad a rögzítőt röktön rájuk gondoltam. Még a gép tartézoknál is néztem csak rossz helyen.
Szóval köszönöm. Még annyit, hogy a sínt hol vetted, ami jó hozzá?

(#26452) mrcruiser válasza GeriCool (#26451) üzenetére


mrcruiser
csendes tag

A sínnel nem volt szerencsém, sehol sem találtam megfelelő méretű C profilt. A belga fickó tervében alu függönysín szerepel, de én csak nagyobb méretben találtam. Végül úgy oldottam meg, hogy martam egy 10 mm mély és 15 mm széles nútot és arra alul-fölül rálógattam 3x20-as laposvasat.
Ha valaki talál olyan alu C profilt, ami passzol a rögzítőhöz, akkor dobhatna egy linket. Még a sapa webáruházban sem találtam. A méreteket mag megadom pontosan, de a vastagsága 9 mm alatt van, a szélessége meg emlékeim szerint 11 mm.

(#26453) bim


bim
veterán

Hy guruk!

megvettem ezt a szalagfűrészt hogy kint munkahelyen tudjunk egy két ívet vágni. (ács vagyok) Minden szép és jó de a szélesebb lapot levezeti a gép. Ami rajta volt az 25-ös és a 35-ös lapot bárhogy állítom a kerék dőlésszögét mindig nagyon előre jön. Egyszerűen nem tudom normális helyen vezetni a lapot. Ez mitől lehet és hogy lehet korrigálni?
A másik az hogy ha áll le a gép akkor ilyen akadozó/kattogó hangot hallat. (nem a lap forrasztási döccenője ez hanem a feszítő kerék felől jön a hang.) :U

(#26454) thyeby válasza bim (#26453) üzenetére


thyeby
őstag

A három keréknek teljesen egy síkban kell futnia. Addig kell ügyködnöd, míg ez nem teljesül. Ha már egy síkban van, akkor még mindig van, ami le tudja ugrasztani a szalagot, éspedig a kopott, sré bandázs. A bandázsnak "domb alakúnak" kell lennie keresztmetszet nézetben. Ez a dombhát emeli magára automatikusan a szalagot működés közben.

A kattogást úgy tudod kideríteni, ha leszeded a szalagot, és úgy forgatod a kerekeket külön-külön - rögtön kiugrik a nyúl a bokorból. Aztán addig szeded szétfele, míg meg nem találod a bajt.

Ha rendbe tetted, jó kis géped lesz, combos motorral, nagy vágáskapacitással. Érdemes tehát áldoznod rá.

Több fa van, mint asztalos!

(#26455) bim válasza thyeby (#26454) üzenetére


bim
veterán

Majd valahogy kitalálom hogy mérhetném meg a kerekek együtt futását. Szerintem pont az a kerék lóg ki a képből ami feszít és dönthető. Mivel gyári öntvény ezért gondolom be tudom valahogy hangolni. Vékony lappal semmi gondja, és a széleset se veti le, csak annyira kihozza a szélére ami veszélyesnek tűnik. Arról nem is beszélve hogy ne 1cm-en fusson már a 35-ös lap.. Bandázst leellenőrzöm. Mennyire gürcös dolog újra bandázsolni? :F

(#26456) jano111


jano111
újonc

Üdvözlök Mindenkit!

Új vagyok, magamról annyit, hogy fémgyártás, szolgáltatás területén dolgoztam aktív koromban. Mindig csodáltam a fával dolgozó mesterek munkáját. Nyugdíjasként szeretném elfoglalni magamat. Egy - két fából készült eszközt, kerti széket, asztalt már készítettem. Gyakorlat során gyűjtöm a tapasztalatokat.
Most segítséget kérek.
Mozgatható állítható zsalut szeretnék készíteni az ablakra a téli hónapokban. Szerkezeti rajzra, leírásra, ismertetőre és sok-sok tanácsot kérek.
Két balkezes vagyok. A tűzifa aprításon kívül famegmunkálásra 40 óránál többet nem fordítottam eddig az életemben. Fúrógépem, asztali körfűrészem, kézi elektromos gyalum van.
Képeket és szakmai irodalom ajánlást is szívesen elfogadok.

Szép estét kívánok.

jakab111

(#26457) thyeby válasza bim (#26455) üzenetére


thyeby
őstag

Tulajdonképpen én csak az elméletet írtam le.
Minden gépnek kiszámítják a tervezők jobb helyeken, hogy milyen szalagszélességig használható. Lehetséges, hogy a te gépedet vékonyabb szalagokra hegyezték ki. Ettől magába véve nem kell berosálnod. Jómagam pl 16-os, 20-as lappal simán vágok a Makitával akár 15 centi vastagságot is - gyorsabban, könnyebben és szebben, mint a régebbi gépemen a 35-ös szalaggal. Próbálkozz azzal, hogy teszel fel Boronkay-féle szalagot keskenyebbet, amit még szépen visz a gép. Azért ezt a műhelyt mondom, mert ultravékony, edzett fogcsúcsú szénacél szalagot kapsz ott kifejezetten sporttársi áron. Sokat fűrészelek szalaggal, de akár két évet is megy egy ilyen szalag nálam. (Lagutóbbi bő egy év után csak azért került le, mert siettemben elfűrészeltem vele egy fában levő csavart is. Drága kapkodás volt.)

A képről nem tudtam eldönteni, hogy gumi, vagy parafa bandázs van a keréken. Ha gumi, akkor megintcsak a Boronkay műhelybe irányítalak, hogy csináltasd meg velük, szerintem ilyesmit is elvállalnak - gondolom én, ha a gyalu szállítóhengerének a gumiját megoldják, akkor ezt is. Ha parafa bandázsod van, akkor azt magad is ki tudod cserélni. Régit lekaparod, újat felragasztod palmafix-el. 20 percbe belefér, ha nem vagy tökölős fajta. De a parafa nem lesz dombhátas, azt csak sima verzióban lehet kapni. (Van jobbféle parafa direkt erre a célra gumiőrleménnyel dúsított.) Az említett dombhátat nem tudom, miként lehetne ügyesen kialakítani parafából. Talán járó keréknél nagy türelemmel lecsiszolgatni a széleit? :F

Másik dolog, hogy régebbi gépeken, amiken a keréken a bandázs nem dombhátas, hanem sík, az asztalosok előszeretettel úgy állították be a kerékdőlést, hogy a szalagon a fogcsúcsok lelógjanak a kerékről. Annak okán, hogy akkor a kihajtogatás marad egyforma, és nem dolgozódik féloldalassá. De szerintem nem igazán jó módszer volt ez, mert könnyen a szalag berepedezéséhez vezethetett az egyenlőtlen terhelés miatt. Domború bandázsnál a fogak fekhetnek a gumin, és a szalag önbeáll a kerék közepére automatikusan. Ez a legegészségesebb megoldás.

Több fa van, mint asztalos!

(#26458) Winner_hun válasza thyeby (#26454) üzenetére


Winner_hun
félisten

Megmondom őszintén eddig nem hallottam ilyenről hogy a bandázsnak domborúnak kell lennie és nem is tudom elképzelni hogy annak kell lennie, mivel eltérő lapszélességeknél ez szerintem gondot okozna, pl. keskeny lap mindig lefutna a gépről vagy a kerék közepén futna.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#26459) mdk01 válasza bim (#26453) üzenetére


mdk01
addikt

Nekem is hasnoló gondjaim vannak az enyémmel, nem is hazsnálom már évek óta..:) Már többször neki lett futva hogy na most megcsináljuk de sose volt elég fontos. Nekem hogy ne jöjün le alap előre megkellett annyira dönteni a hátső kereket hogy a parafába belevágta magát a szalag pár óra munka után. Nem tudom én sem pontosan mi lehet a baja, de látszólag jól van összerakva az egész.
Sok sikert hozzá és ha megvana megoldás légyszi írd már meg.
Köszi

(#26460) mdk01


mdk01
addikt

Amúgy Darkipista-nak van még ilyen 3kerekes csodája csak nem válaszol a pm.-emre már lassan 4 hónapja.

[ Szerkesztve ]

(#26461) bim válasza thyeby (#26457) üzenetére


bim
veterán

Milyen árban van egy 220cm-es lap Boronkay-nál? Tulajdonképpen azért tennék fel szélesebbet mert nálunk sokszor hosszú egyenes vágásokra lenne használva a gép párhuzamvezető nélkül és ahhoz gondoltam hogy könnyebben tudom tartani az egyenest . Ami most rajta van keskeny szalag az vastagabb fánál élében hajlik és ez nem tetszik. Gumi bandázs ami egyenes és ha jól láttam nincs dombhát. Bevallom hogy a hajtogatás miatt én azt hittem annak úgy is kell futnia hogy a fogak lelógnak. :B Nálam is így megy a gép. Volt egy nagyobb gépem és ott is így állítottam be a szalagot és ott ki is repedezett a fogaknál egy idő után.
este eszembe jutott még az is hogy a szalagvezetőben lévő tányért lehet hátrébb kellene állítani hogy ne tolja le a lapot. Elvileg ma meló után lemegyek és átnézem ezeket a dolgokat és majd meglátom mire jutok. Még csak ismerkedési fázisban vagyok a géppel. Tegnap próba képpen vágtam vele egy keveset. Szépen vitte a 7cm-es anyagot pedig csak 550W-os motor van rajta.

mdk01: van itt a közelemben aki ilyennel küzd? :DD

[ Szerkesztve ]

(#26462) bim válasza bim (#26461) üzenetére


bim
veterán

(#26463) Winner_hun válasza bim (#26462) üzenetére


Winner_hun
félisten

Igen. yooccoo-t keresd;).

A fogaknak le kell lógni a bandázsról.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#26465) atti1848


atti1848
senior tag

Sziasztok.

Egy üzletet keresek ahol tudok venni a konyhabútor munkalapjához egy T összeadót fémből. Nem biztos, hogy annak hívják. Meg ugyan ide szeretnék a sarokba vízzárót, víztaszítót, de sajnos semmi olyan helyet nem találtam ahol megvenném. Budapesten lenne jó, lehetőleg a XVI. ker-hez közel, de máshol is jó lenne.

Ezeken a képeken látható mihez kellenek:

Fém összeadó: https://drive.google.com/file/d/0B0dj9w3t3oAvQ3NuQ1JlWFZiRFU/edit?usp=sharing

Vízzáró: https://drive.google.com/file/d/0B0dj9w3t3oAvcFl5Z216MGVENEU/edit?usp=sharing

06-30-868-0365 Mindig Privátot írj, mert azt minden nap nézem vagy hívj telon.Számom az adataimnál.

(#26466) epmd válasza atti1848 (#26465) üzenetére


epmd
tag

Szia!Nézd meg a Dósafánál a Várna utcában.

(#26467) bim


bim
veterán

Nekiálltam szétszedni a gépet. Vagyis azt a kereket ami feszít és dönt. 2 csapágy van a kerékben és egy öntvényből kijövő tengelyre van rögzítve a kerék. Ezzel merőlegesen átfut egy másik tengely az öntvényen és azon van a feszítő berendezés ami érdekes módon egy rugóval van megfeszítve. Tehát ha csak félig húzom meg a feszítőt akkor ez a rugó feszíti csak és ez elvileg valamennyi rezgést elnyel.
Az öntvénybe egy picit kotyog az a tengely amin a kerék van. Ezt a cuccot ma már nem szedtem ki mert minden össze van állva a gépen. Valszeg új tengelyt kell esztergáltatnom ami fixen áll a feszítő műben. 2 csapágyból az egyik lötyög de szerintem cserélem mind a kettőt.
Ha már stabil lesz ez a kerék is akkor bízom benne hogy nem vezeti ki a szélére a lapot a masina.

[ Szerkesztve ]

(#26468) mdk01 válasza bim (#26467) üzenetére


mdk01
addikt

Nagyjából az enyém is ilyen. Fotókat rakjál fel légy szíves.

(#26469) darkipista válasza mdk01 (#26460) üzenetére


darkipista
csendes tag

:) Igen nekem is 3 kerekű gépem van.Arra 330-as lap kell.Elég sokat használom,nem bírja addig egy lap mint a 800-as kiskőrösin,de csapozáskor szerintem egész jó.Mikor megvettem átcsapágyaztam és bandázsoltam.A szalagot nem elég feszíteni és dönteni mint a kétkerekű gépen.A feszítő kereket a többivel párhuzamosan is állítgatni kellett.

(#26470) Attis1971


Attis1971
csendes tag

Sziasztok,

majdnem elkészültem a körfűrész és maró párhuzamvezetőjével. :D Már csak a rögzítés hiányzik, na meg az elszívónak a furat. Szeretném megkérdezni,hogy mekkora átmérőt javasoltok. Pár képet azért készítettem.

(#26471) thyeby válasza Winner_hun (#26458) üzenetére


thyeby
őstag

A régi, kevésbé acélos szalagokra igaz az, hogy le kell lógnia. A maiak már tűrik ezt. Dombhát esetében pedig gyakorlatilag a kihajtogatott fog középen futva nem feszül a bandázsnak. Nekem mindkét szalagfűrészem ilyen, és megtapasztaltam, hogy ez milyen jó, ugyanis a szalagfeszességen kívül semmit a szalagon állítanom nem kell. (És amikor áll a gép hosszabb ideig, akkor sem szoktam meglazítani a szalagot, noha a Makitán pl egyetlen "karlendítés" - egyszerűen nincs szükség rá, és soha egy szalagom nem nyúlt meg, nem lett féloldalas. Van, hogy két évig egyetlen szalaggal megy a gép.)
Az alábbi videó magáért beszél.

Több fa van, mint asztalos!

(#26472) thyeby válasza bim (#26461) üzenetére


thyeby
őstag

"Milyen árban van egy 220cm-es lap Boronkay-nál?"

Most pontosan meg nem mondom, de nekem a 2240 hosszú szalagom ötezer alatt megállt.

"a szalagvezetőben lévő tányért lehet hátrébb kellene állítani hogy ne tolja le a lapot"

Igen, igazad van, ez is lehet egy ok.

Tulajdonképpen nekem nagyon tetszenek ezek a háromkerekes gépek. Igaz, hogy három kerékkel ötször annyi baj lehet, mint két kerékkel, de ha az a három jó, akkor hátraküldi a vokálba a kétkerekes gépeket. Nem véletlenül találták azt ki.

... és milyen érdekes, az én munkámhoz illene egy ilyen gép közülünk leginkább (fajáték készítő vagyok), és Balázs is ezzel harcol, Te is, mint ács - hát mindkettőtöknek jobban passzolna szerintem a Makita. Ilyen fonák országban élünk.

Több fa van, mint asztalos!

(#26473) thyeby válasza bim (#26467) üzenetére


thyeby
őstag

"átfut egy másik tengely az öntvényen és azon van a feszítő berendezés ami érdekes módon egy rugóval van megfeszítve"

Arra gyanakszom, hogy innen hallod a kattogást. Zsírt neki!

Több fa van, mint asztalos!

(#26474) thyeby válasza Attis1971 (#26470) üzenetére


thyeby
őstag

"Szeretném megkérdezni,hogy mekkora átmérőt javasoltok."

Ha van forgácselszívód, akkor százast.

Látom, lassan, de biztosan haladsz. ;)

Több fa van, mint asztalos!

(#26476) Patentcsávó


Patentcsávó
tag

Sziasztok,
Szerintetek melyiket érdemesebb megvenni?
Nem vagyok asztalos csupán otthoni használatra szeretnék egyet ház körüli munkára, barkácsolni, javítgatni…
Az iparinak mondott/reklámozott skil masters 2244
[link]
37000 lenne, de most van rá 20 százalék kedvezmény, így 29600Ft
VAGY
AEG bs 14g2
38000Ft a képen lévő szett az alábbi főbb paraméterekkel:
14,4V
LiIon
1,5Ah
0-400/0-1500
36Nm
1,7 kg

Ami fura, hogy az AEG-t csak orosz, lengyel cseh oldalon találtam meg, HU és DE info nem akadt…

Megéri a 8400 Ft többletet az AEG vagy sem, ha leszámoljuk a műanyag dobozt és a 40 részes bitkészletet na meg a némi akksi és fordulat többletet akkor kb. egy árban van a kettő…

Köszi a válaszokat

[ Szerkesztve ]

Majd én tudom...

(#26477) bim


bim
veterán

Végül nem hagyott nyugodni a dolog és kiszereltem a kis öntvényt a tengellyel együtt. Azonnal egy beletört fúrószárral szembesültem amit a tengelyrögzítő furatában volt, ráadásul nem az eredeti lyukban mert abban egy szerencsére ép 4-es menet volt. Kiaplikáltam a fúrót és a jó lyukba betekertem egy 4-es csavart ezzel a tengely kapásból 7-8mm-t hátrébb csúszott.

Ma este meló után visszaszerelem és tovább haladok a meghajtó kerékre. Remélem már ezzel a javítással jobb lesz a gép. Látszik hogy nem gazdája csak tulajdonosa volt a gépnek.

mdk01: dobj fel képet a tiedről. Én vasárnap tudok majd képet készíteni addig megpróbálom esténként javítgatni.

(#26478) bim válasza darkipista (#26469) üzenetére


bim
veterán

Nekem a párhuzamos állításra nincs gyári opcióm. Ilyenkor mi van? :F

thyeby:-Melyik típusú makita gépről van szó? :F

[ Szerkesztve ]

(#26479) Drebil válasza Patentcsávó (#26476) üzenetére


Drebil
csendes tag

Szia, itt nézz szét például: [link]

(#26480) thyeby válasza Patentcsávó (#26476) üzenetére


thyeby
őstag

A Skil Masters formációt nem ismerem. Ismerem azonban a hagyományos Skilt, és a személyes tapasztalataim lesújtóak.
Az AEG el is van bennem bizonytalanság. Régebben kék volt az AEG, és ipari gépként kínálták, most sárga lett, és barkács kategóriaként határozták meg - ha az emlékezetem nem csal, akkor a Milwaukee, mint ipari társaként. Kék AEG-em van LiIon akkus fúrógép képében, és fél évtizede becsülettel teszi a dolgát.

Mindezek okán magamnak az AEG-et vásárolnám meg inkább. Talán fentiek okán érzelmi indíttatásból csupán. Minden esetre valószínűsítem, hogy Az AEG barkácsgépként maradéktalanul teljesítené az összes elvárásodat.

Sajnos a mai rendszer (gyártás és marketing egyaránt) olyan, hogy örökös termékváltásokkal, innovációkkal keresi a gyártó a legkisebb befektetés mellett a legnagyobb árbevételt, és a marketingre támaszkodva igyakszik ezt megvalósítani. A marketing pedig olyan, hogy a kukacos almát úgy tukmálják rád felárral, mint kihagyhatatlan bio ajánlat. Szóval a leírásoknak én már nem nagyon hiszek semmit, lejáratta magát a kereskedelem a szememben.
Ennek okán a lítiumosok közül jó szívvel ezt merem ajánlani - igaz, kicsit, de tényleg nem sokkal drágábban. Van nekem Ilyen Makitám, amit ötödik éve pont úgy használok, mint a barkácsolók. Tehát rapszodikusan, gyakori, esetenként hosszú kofferban parkolással. És még most is kifogástalan, olyan, mint újkorában. NiCd, ezért félévente ajánlatos lemeríteni, újratölteni, ami nálam spontán használatból szok megtörténni. Igaz, tölteni csak akkor szabad, amikor lemerült, töltőről levenni pedig csak akkor, ha fullra lett töltve, de nem olyan nagy áldozat ez, mint amilyen bevált kezesbárány ez a fúrógép.

Több fa van, mint asztalos!

(#26481) thyeby válasza bim (#26478) üzenetére


thyeby
őstag

"thyeby:-Melyik típusú makita gépről van szó? :F"

Erről.

A párhuzamosságra: Ha nincs opció, és nem párhuzamos, mitöbb, egy síkban futó, akkor ki kell valamit találnod a megoldására. Valószínűleg jó az gyárilag, ha nem állítható.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#26482) razzorr


razzorr
őstag

Üdv mindenkinek. Egy kis segítségre lenne szükségem. Akkus csavarbehajtót keresnék, valami olcsóbb belépő kategóriát 10ezer Ft környékén. Nem kell hozzá bitkészlet...az van minden, csak a pisztoly.

Amire használnám: fába (bútorlapba) csavarozni. (sima mezei bútorok összeszerelése,mert elegem van már, hogy a kezem szétmegy a sima csavarhúzóktól) Tehát nem fontos hogy fúróként is megállja a helyét. De azért nem baj ha jobb egy kicsit a nyomatéka.
A Bosch-tól nem vagyok elájulva, ezért is várom az ötleteket. Néztem a Skil és a Makita olcsóbb gépeit. ez esetleg?
Ja és nem fontos, hogy kihajtható legyen, a fix pisztolyt jobban szeretem.
És hogy hol érdemes venni? Jobb szeretem személyes üzletekben, Praktiker? Baumax?
Előre is köszönöm a segítséget.

[ Szerkesztve ]

(#26483) martong válasza razzorr (#26482) üzenetére


martong
tag

Szia,
Ez a sztenderd téma a fórumon minden héten :)
Amik fontos szempontok szerintünk:
Fúráshoz 1000 feletti fordulat kell, ha olyan kell, akkor kétsebességest válasszál. (nyomaték nem a fúráshoz kell, hanem a behajtáshoz)
Erősen ajánlott 2 akkuval venni, mert ha lemerül, amíg tölt addig nem tudod használni.
Vannak gyorstöltősek (kb fél óra alatt feltölti), de ebből is jobb két akku.
Akármennyit használod/ha soha sem (főleg az olcsóbb változatok) akkor is kipurcan az akku 3-5 év alatt. Új akku ugyanannyiba kerül, mint az új fúró.
Sima csavarbehajtáshoz elég 20 Nm, e felett már nagyon brutál.

Vásárlás: Boltban x ára van, webáruházakban kicsit olcsóbb.
Én azt javaslom, hogy használtan/kéz alól vegyél profi cuccot. Árban hasonló.

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#26484) razzorr válasza martong (#26483) üzenetére


razzorr
őstag

Mindenképpen újat akarok venni. 5-600as fordulat elegendő, fúrni nem akarok vele. De elég sok csavart behajtok, ha használni kell,de elég bőven a 20Nm alatti nyomaték. Te milyen márkát ajánlasz 10-12körül?! Jó ez a Skil egyáltalán? Sokan mondják hogy nem rossz és jó az ára is.

(#26485) martong válasza razzorr (#26484) üzenetére


martong
tag

Te milyen márkát ajánlasz 10-12körül

Ebben az ársávban nincs nagy választék, általában csak a noname-okat lehet venni.
A SKIL szerintem jó lehet.
A BAUMAX minden termékre 5 év garanciát kínál általában nem sokkal drágábban, ott is érdemes szétnézni.

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#26486) mrcruiser válasza razzorr (#26484) üzenetére


mrcruiser
csendes tag

A 20Nm facsavarhoz (bútorlapba) elég, de ehhez nem árt előfúrni, besüllyeszteni a csavarfejet, akkor pedig már a fúrás is opció. Ha új gépet akarsz, akkor 10k körül komolyabb márkákban ne gondolkozz, mert azok inkább 30k körül kezdődnek, 10k-ért 1 db akkut lehet venni hozzájuk.
2 db akku az alap, ahogy martong fórumtárs is írta, egyel csak bosszankodni lehet. Fontos szempont lehet még az, hogy lehet-e a kiszemelt típushoz akkut kapni külön (ha majd megadja magát) és mennyiért. Ha nem lehet, akkor még az is opció, hogy veszel egy gagyit 5k körül és addig használod, amíg az 1 db akku bírja, amit adtak hozzá (nem derül ki a linkből, hogy a skilhez hány akkut adnak), aztán eldöntöd, hogy kell-e neked ennél jobb gép és ha igen, akkor mennyit tudsz rászánni.
Nekem is volt tecsós csavarozóm, majd amikor meguntam, hogy mindig akkor nem tudom használni, amikor kellene, vettem egy makitát 32k-ért. Nem bántam meg...

(#26487) razzorr válasza martong (#26485) üzenetére


razzorr
őstag

+ (#26486) mrcruiser
Köszi az infókat.
Azért is nem akarok túl drágát venni, mert ez csak opció lenne, hogy a kezem ne álljon ki.
Lehet jobban utánanézek ennek a Skilnek, mert felhasználásomnak ez is megfelelne.
Ez olyan mint a borotva, drágább egy penge szett mint ha új borotvát vennék :)
Na majd körülnézek hogy hol mennyi. Még egyszer köszi.

(#26488) macera2 válasza razzorr (#26487) üzenetére


macera2
aktív tag

Első ránézésre csak flancnak tűnik, de szerintem lényeges, hogy koffert is adjanak hozzá. Ne sportszatyrot, v. papírdobozt. A gép, töltő, pótaku minden egy helyen. Nem hányódnak a polcon a többi szerszám közt.

A fontoskodás és az inteligencia faktor szorzata mindig 1 .

(#26489) Pydew


Pydew
csendes tag

Lekerekítéshez,kisebb falcolàshoz szerintetek jók lehetnek a következő gépek? Makita Rt0700c vs Bosch gkf 600.egyik felsőmaró, másik élmaró.van asztalbaépített maró,ez kiegészítésnek kéne.

(#26490) bim válasza thyeby (#26481) üzenetére


bim
veterán

Ez a gép nekünk túl finom. Nekünk olyan kell amire ha ráesik véletlenül egy fadarab nem horpad be mert a szívem szakadna meg.

Egyáltalán nem fut egy síkon a 3 kerék viszont párhuzamosan mennek most. Szépen helyen viszi a tegnapi szerviz után a lapot a gép. Felső keréken pont a fogak lógnak le az alsón + 3-4mm és a feszítőn pont szintben fut. Közben jól eltájékoztattam itt mindenkit mert 15/20mm-es lapokról volt szó. :DDD Ma mértem meg. Még egy 25mm-es szerintem menni fog de ehhez meg kell rendeznem a szalagvezetőt (vagy hogy hívják) mert már a 20-as lap is folyamatosan tekeri a tányért aminek nem túl "jó" hangja van.

A burkolatokat megreparáltam és így már egész pofás lett. Új tönköt kap meg az asztalát megrendezem és jó is lesz. :))

(#26491) atti1848 válasza epmd (#26466) üzenetére


atti1848
senior tag

Köszi a tippet. Sikerült vennem. :)

06-30-868-0365 Mindig Privátot írj, mert azt minden nap nézem vagy hívj telon.Számom az adataimnál.

(#26492) mdk01 válasza bim (#26490) üzenetére


mdk01
addikt

OKé majd lefényképezem.

Azt a lap ütközőt ami pörög pedig lehet állítani mélységben.

(#26493) bim válasza mdk01 (#26492) üzenetére


bim
veterán

Most szereltem szét. Több állítási lehetőség is van ott. 2 új laptámasztó fa lapot vágok rá mert az amivel vettem elég tré. Ez lesz a holnapi projektem. :D
Azt akarom elérni hogy csak akkor támaszkodjon neki a lap ha nyomom a fát vágásnál és üresben fusson el előtte. Szarul volt beállítva és már tudom hol lehet ezt hangolni. Már bezsíroztam amit kellett és nemsokára rendben is lesz a gép. Vettem rá pár db. műanyagba öntött csavart amivel könnyen kulcs nélkül tudom bontani a burkolatot és lazítani a párhuzamvezetőt. :DDD

(#26494) Attis1971 válasza thyeby (#26474) üzenetére


Attis1971
csendes tag

Talán sokkal lassabban, mint ahogy azt én gondoltam. :)) De most már azért használható. A körfűrész beállításával, nagyon sokat bíbelődtem. Talán jobban át kellett volna gondolni azt a részt, hogy az eredeti asztalt lebontom, és a fűrészt építem csak bele az asztalba. Az egész szerkezet egy 10 mm átmerőjű vason keresztül van rögzítve. Szétszedni se volt egyszerű, de most már működik. Most a párhuzamvezető rögzítését csinálom, meg a maró elszívását. Említetted, hogy nálad a marótól alulról is elszívatod a forgácsot. A felső nem szívja el teljesen, vagy van olyan munkád, ahol csak az alsó elszívás jöhet szóba? Esetleg tud valaki 38 mm külső átmérővel flexibilis csövet, ami nem annyira merev? A Tritonhoz ilyen kéne, de amit én találtam, az eléggé merev erre a célra.
Ja és persze majd alulra megy pár fiók is, csak az idő lenne több, mármint amit az asztalra tudok szánni. :D

(#26495) thyeby válasza bim (#26490) üzenetére


thyeby
őstag

"Ez a gép nekünk túl finom"

Főnököm, hisz ez a gép majd egy mázsa, komoly és precíz szürkeöntvény asztallappal. Ha ráesik egy fadarab, ez relatív nagyon. Nyilván, ha a tetőről ejtesz rá egy 6 méteres 150-es vörösfenyő gerendát, attól meg fog fintulni.

"folyamatosan tekeri a tányért aminek nem túl "jó" hangja van."

Mester Úr! Mindkét szalagfűrészemet úgy állítottam be, hogy a szalagkitámasztót folyamatosan tekerje a szalag még üresjáratban is. Papírforma szerint vágás közben tekernie kell, üresjáratban viszont fél-egy mm távol kell lennie tőle. No, ez nálam úgy jön ki, hogy szinte minden szalag sétál icipicit. Na, én minden beállításkor arra hajazok, hogy a szalag forgás közben itt-ott üsse meg a tányért. Ez azt a látszatot kelti, mint ha folyamatosan tekerné, és valóban van egy kicsit zavaró ütemes csuszoló hangja. Azért így állítom be, mert amióta így használom, azóta sose jártam úgy, hogy a szalag belevájja magát a tányérba - azelőtt, mikor a tankönyvekben tanított 1mm hézagot használtam, menetrendszerűen kék színűre megfőztem a tányért, mire észrevettem, hogy valami nem jól van.
Az nyilvánvalóan nem jó, ha a tányér üresjáratban kicsit is nekifeszül a szalagnak. De ha messze van a szalagtól, kivált alacsony szalagvezető beállításnál, sokkal több galiba forrása az én tapasztalataim szerint.

"Egyáltalán nem fut egy síkon a 3 kerék"

No, ha ezeket a millimétereket is sikerálna még korrigálnod, olyan szerethetővé válna a géped, hogy dupla annyiért nem tudná tőled senki elkunyerálni, mint amennyiért vetted.

Több fa van, mint asztalos!

(#26496) thyeby válasza Attis1971 (#26494) üzenetére


thyeby
őstag

"A felső nem szívja el teljesen, vagy van olyan munkád, ahol csak az alsó elszívás jöhet szóba?"

Arról van szó, hogy szeretem egyszerre alul is, felül is elszívni. Ahogy nő a fogásméret, azzal arányosan megjelenik az éterben púdernál is finomabb fapor. Kemény fa marásakor kiváltképp. Felülre a forgácselszívót, alulra a porszívót szoktam tenni. A forgácselszívó felül elbánik ezzel a lösszel, de ha nincs alsó elszívás, akkor ott eléggé el tud szabadulni ominózus finom por. Ha szívom mindenhonnan, léptékkel kevésbé, de akkor is porol.

A 38 külső átmérő azt jelenti, hogy ennyi az elszívócsonkod belső átmérője? Mert akkor az azt jelenti, hogy negyvenes PVC csövet pont rá tudsz húzni, vagy melegíteni. Ha rajta van a 40-es cső, azt tetszőlegesen szűkítheted tetszőleges irányú olcsó szűkítővel a porszívócsöved méretére. Vízgépészeti üzletekben tudsz ilyet beszerezni, néhány száz forintos tétel.

Több fa van, mint asztalos!

(#26497) Patentcsávó válasza thyeby (#26480) üzenetére


Patentcsávó
tag

Köszi a választ.
Az AEG mellett döntöttem, mint kiderült a papírja szerint csak 32 Nm a 36 helyett, sebaj megvettem...
A 3.0Ah-s szett tudja a 36-t a leírás szerint, nyilván nem fogom érezni azt a 4 különbséget...
Érezni, hogy van benne anyag és külsőleg is iparibbnak néz ki, mint a Skil Masters...
Lehet a Skilt jobban ismerik, mert több helyen kapható és jobban látótérben van.Több helyről hallottam, hogy a Skil Masters nem ipari csak annak marketingelik, de jobb mint a sima Skil, de nem egy kék bosch-makita-metabo...

Majd én tudom...

(#26498) Attis1971 válasza thyeby (#26496) üzenetére


Attis1971
csendes tag

A Tritonnál úgy van kialakítva, hogy nem egy csonkra kell a csövet ráhúzni, hanem a talpon van a fele, a másik fele pedig egy műanyag alkatrészel rögzül, amit pár csavarral csavarozol a talphoz.. A 38 mm külső átmérő ezért kell. :D Ez akkora nagy probléma nem volna, viszont amit sikerült beszereznem, az eléggé merev. Namármost, ezzel az a bajom, hogyha rögzítem a maróhoz, a marófejfel le mozgatása nagyságokkal megnehezül. Ja, azt elfelejtettem mondani, hogy a csövet az asztal oldalán kivezetve. Még amire gondoltam, hogy egy régi porszívó csövét próbálom ki, csak még nem volt időm keresni egyet, és persze még a külső átmérőjét is meg kell mérnem. :D De ha tud valaki valami frankó hajlékony csövet, azt bátran közölje, nagyon szépen meg fogom köszönni. :DD

Thyeby mester, a Kress porszívódnak mi a pontos száma? Azért kérdem, mert most szólt egy kollégám, hogy van egy darab nagyon, nagyon jó áron. Nálam nem menne minden nap 8 órán keresztül. Porzsákkal használtad?

(#26499) razzorr


razzorr
őstag

Még mindig akkus fúrócsavarozó a téma nálam. Leszűkítettem két márkára csak nem tudok dönteni.
Bosch és Black&Decker, pontosabban: ezés ez
Ami a fő kérdésem,hogy mennyire hátrány a gyakorlatban a Ni-Cd akku a líthiumoshoz képest? Megér e annyi felárat egy líthiumos készülék? És ez a beépített akku a Boschnál vajon jó?
Holnap megyek megveszem valamelyiket, úgyhogy döntenem kellene.
Ti hogy döntenétek? köszi

(#26500) pali923


pali923
tag

Érdeklődve figyelem az asztalodat továbbra is. Ezek szerint a te fűrészed is hasonló, mint az enyém, azon is az asztalra van fellógatva egy 10 mm-es vasra az egész szerkezet motorostól és fűrészestől. Ezért eleve nem nagyon akaródzik levarázsolni a tetőt. Nagyon pontosnak kéne lennem, ha egy fa asztallapra akarom ráapplikálni az egészet. Mindenféle agyszüleményeim vannak, az asztalra rárakni valami lapot, meg hasonlók. Az asztalt viszont jó lenne kiiktatni, ugyanis a párhuzamos nútokat egyszerűen nem lehet beállítani, mert 3 darabból áll az asztal, és valamelyik mindig elmászik. Hogy aztán ezt hogy oldom meg, fogalmam sincs egyelőre. Ha esetleg tennél fel képet az asztalod aljáról, a fűrész felfüggesztéséről, azt megköszönöm.
Ha esetleg porszívó csőre vágysz, van itthon vagy 5-6, többféle is, bár ezek nem túl hosszúak. Szívesen küldök, ha kérsz. A csatlakozókat meg tényleg könnyű megoldani. Vannak vizes csövek 32, 40, 50, 60 mm-es méretben, akár 50 centisek is pár száz Ft-ért. Én ilyenekből gyártottam már vagy 5-6 darabot különböző gépekhez.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.