Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 14 – Kések, késélezés
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
wjbhbdux
veterán
Értetlenül állok elôtte, hogy ez miért a DLSS következô verziója, és miért nem adtak valami más nevet neki. Mindenesetre jó volt amíg tartott, 1080p monitorral a 4 elôtt használhatatlan volt a homály miatt, a 4.5 után meg az undor miatt. Amíg választható a régi preset felôlem rajzolgassanak amit akarnak az újabbakkal.
Sajnos ezzel gyakorlatilag rányomták a bélyegét a játékfejlesztésre, szinte garantált hogy pl. a Witcher 4 már AI slop kinézetû lesz, hiâba dolgoznak hús-vér emberek rajta. Azt hiszem az Nvidia úgy akar csendesen kiszállni a játékiparból, hogy felperzseli maga mögött a földet.
-
Busterftw
nagyúr
Te írtad, hogy ennek nincs köze az "eredetihez" meg hogy "nem ez volt a cél".
Az első Tomb Raidernél nyilván nem háromszögű mellek és balta arc volt a cél, hanem limitálta az alkotókat a technológia meg a hardver.
Így jön ide, ez ugyanúgy igaz most is.Sok játék azért néz ki úgy ahogy, mert ezt tudták akkor kihozni, nem azért mert ilyennek szánták.
-
Kolbi_30
őstag
Ezen kar rugozni, amire elkeszul, es bekerul valamibe, meg valtozik...utanna meg meg kell vagy 3 gen vga, hogy fusson is ertekelhetoen, mint az RT.
-
Egy félkész demó eljárásról van szó. A Starfieldben és Residentben sokkal jobban néznek ki a karakterek arckidolgozásai.Residentben egyáltalán nem rajzolja át durván a karaktereket,sem Starfieldben,hanem kidolgozotabbá teszi.
Saját véleményem van és nem arra szánnám a komentjeim, hogy téged meggyőzzelek az ellenkezőjéről, mert izlésről felesleges és demó videók alapján 2 percből levonni szélsőséges következtetést is felesleges.
Jellemzően mind a Starfieldben és a Residentben is messze jobban néznek ki a karakterek arckidolgozásai,de te maradj a Hogwartsnál és vedd azt alapúl, mert az jobban esik neked és a lelkednek valamint győzz meg okvetlenül mindenkit az ellenkezőjéről pixelméregetéssel paintban.
A fejlesztők majd eldöntik,akik szintén a játékkot alkotják,hogy a DLSS 5 majd mennyire nyúljon hozzá a karakterekhez a mostani helyzet szerint.Az is ugyan úgy az ő alkotásukat fogja tükrözni, mivel a jelek szerint lesz rá lehetőségük hogy szabályozzák mihez és hogyan nyúl hozzá a DLSS 5. -
PuMbA
titán
Jensen Huang says gamers are ‘completely wrong’ about DLSS 5 backlash
"DLSS 5 fuses controllability of the of geometry and textures and everything about the game with generative AI"
"Instead, he described it as a geometry-level system with what NVIDIA calls content-controlled generative AI."Tehát akkor geometriát is változtathat vagy nem

"Huang added that studios can experiment with different looks, including stylized or non-photorealistic outputs, depending on the type of game they want to build"
Ez jó hír

-
Spizzi
aktív tag
Amúgy lehet, hogy úgy öregedett a pár órával ezelőtti kommentem mint egy napon hagyott Calippo

Már abban az esetben, ha ez a fogalom mind a két cég esetében ugyanazt jelenti... de gondolom ugyanazt.
-
X2N
őstag
2025-ös videóban is vannak problémák.
Elég csak megnézni a villát, nem tudja az AI normálisan lekövetni a mozgását, se azt hogy ne lógjon bele a kezébe. Narancslé alig fogy amikor beleiszik.
Túl komplex mikro mozgások vannak amiket az ai nem tud lekövetni se. Hogy is tudná, fogalma sincs ilyen dolgokról...
Elég csak megnézni az AI gitározós videókat és figyelni a gitáros kezét. Nem beszélve arról hogy sokszor még a gitárt se tudja reprodukálni úgy ahogy kellene, több kapcsolót rak rá stb.
Ai slop a javából. Állítólag magyar az illető aki csinálta. -
S_x96x_S
addikt
>> "8GB VRAM-al rendelkezők izgulhatnak"
>Már nem izgulnak szerintem. Mivel kiderült hogy 5090 lesz a beugró. (Most is 2db-al demózták)
De az 4K -volt;
Csak megoldják - hogy 2K -n ( vagy kisebb felbontáson )
16GB VRAM -on is tudják demózni.A 12GB -on meg csak a ( kiherélt ) "DLSS 5 Light" - fog működni.
Én úgy okoskodok, hogyha a 12GB / 16GB -on nem tudják megoldani a futtatást, akkor a gaming studiók miért foglalkozzanak vele?
-
X2N
őstag
Megnézted te jobban ezt a videót amúgy?
Feltűnt hogy Smith-en tök soft fények vannak, miközbe jobb oldalt hátulról süt rá a nap(jobb kéz árnyékából erre következtetek), annak a körvonala nem látszik rajta, pedig kellene, viszont a narancslés pohárra meg teljesen más szögből esik be a napfény?
Ha így szemből telibe softboxal be lenne világítva akkor kellene ennek látszódnia a szemén, és a poháron is mint tükröződés( és nem lenne árnyék se). -
Spizzi
aktív tag
Baromi kíváncsi leszek, hogy amikor ősszel megjelenik és azok a userek akiket érint ez az egész (5090 tulajok gondolom) azon kívűl, hogy kipróbálják mennyire fogják tartósan használni. Úgy áltálánosságban mennyire fog tudni ez a cucc megkapaszkodni.
Mert az oké, hogy az upacaler, FG stb. megtudott kapaszkodni, de azoknak az volt előnye, hogy gyakorlatilag kötelező elemek manapság, mert olyan minimálisan fejlődik a GPU-k "nyers" ereje már vagy 3 generáció óta ami nélkülözhetetlenné teszi őket. De ez a mostani cucc inkább egy csak egy újabb bazári látványosság mint az RT, ami így 8 évvel később sem egyértelmű, hogy egy újonnan megjelent játék használni fogja egyáltalán.
De nyílván az RT is oroszlánrészt vállal abban, hogy kell upscaler meg FG.... ez amolyan teremts szándékosan egy problémát amire már előre bekészítetted az eladható gyógymódot... bár nem az RT-re fognam exklúzivan, hogy szarul futnak a mai játékok, számtalan olyan is van aminek ergya a teljesítménye és hírből sem ismeri az RT-t.
-
Habugi
addikt
válasz
Spizzi
üzenetére
Maga a koncepció amúgy nem rossz.
Még az eredeti, DF-nek küldött promo anyagnál maradva, pl az Oblivion esetében pár helyen jól látszik, hogy environment & material & lighting vonalon van benne fantázia, nekem kimondottan tetszik amit a háttérrel itt-ott csinál, csak ezt a facelift funkciót kéne hanyagolni belőle egyelőre.
Esetleg ha a promo anyagos faceliftek mértékét egy 10-es skálán most 10-esként értékeljük.., ha ezt az értéket esetleg belimitálnák mondjuk 2-re, még az is elképzelhető, hogy vállalható lenne. Netán ha magát a facelift részét engednék külön kapcsolni On/Off a DLSS 5 opció alatt.., szóval mozgástér az bőven van.
Értem én hogy marketing és emberek millióit kellett most a lehető legkontrasztosabb (leggroteszkebb
) példákkal levakuzni egyszerre deee, azért ez durvára sikerült.
-
X2N
őstag
Azért megnéznék egy hosszabb videót is ahol több kamera állásból, kamera perspektívával toltja magába azt a spagettit ahogy kell, nem csak egy kis falatot bekapva. Lehet meglepődnénk.

Spizzi-Textúra tömörítésre, felskálázásra kellene használni az AI-t szerintem, meg lehessen dumálni az NPC-kel, az baromi vicces lenne.
-
válasz
Spizzi
üzenetére
Ennyire nem szar a helyzet azért.

De tény hogy mivel a bőrjakos óriási téteket tett az AI-ra ezért azt fogja nyomni.
Várjuk ki mi lesz belőle, mert akár lehet hasznos is, bár én inkább egy külön bekapcsolható reshade-ként kezelném, mert ezt beépíteni direktbe a játékba felveti az alábbi problémákat illetve hogy fognak demozni egy multiplatform játékot amibe ezt belerakják? -
Spizzi
aktív tag
Akkor a kommentek alapján összegezve a dolgot.
-A fényeket szarul számolja, tehát az RT, RR, PT stb. jobb nála.
-A karaktereket teljesen elrondítja egy ilyen tényleg AI slop irányba, tehát használhatatlan, és nem valószínű, hogy mostanában lesz megoldva a probléma mert X2N szerint évek óta gyakorlatilag 0 az előrelépés ebben a témában.
-A textúrák megjelenésén javít valamennyit, de amúgy a tudomásom szerint ehhez amúgysem kellene AI, mert a textúrák felbontása hagyományos AI nélküli képalkotás esetén is VRAM-beli kérdés kvázi, ha akarnának jobbat tudnának nélküle is.
Végleg elvesztettem a fonalat, hogy ez, ebben a formában ahogy most be lett jelentve miért jó és releváns a közeljövőben. Ez a 2x 5090-en futott téma meg ha abban a formában valóban igaz, hogy 2db ilyen kártya teljesítménye kellett hozzá, akkor az kb. olyan mintha a GTX 780 idejében jelentették volna be az RT-t, fél év múlva meg kiadták volna rá.
-
PuMbA
titán
válasz
Spizzi
üzenetére
"Mint írtam, szerintem ez a szintű AI a Diamond-ben sem fog létezni"
Ne feledd, hogy az AMD az FSR4-et másfél év alatt rakta össze, míg az NVIDIA-nak a DLSS 3.7-ig / 4-ig eljutni 5 évbe tellett
Az AMD iszonyat iramot tolt annak ellenére, hogy addig egyáltalán nem foglalkoztak AI-jal és az NVIDIA-nak több éves előnye volt. -
X2N
őstag
válasz
S_x96x_S
üzenetére
"8GB VRAM-al rendelkezők izgulhatnak"
Már nem izgulnak szerintem. Mivel kiderült hogy 5090 lesz a beugró. (Most is 2db-al demózták) A cél az lesz hogy 1db-on is elfusson 32GB vramból.
Ez se sokkal jobb mint a Raytracing, kell hozzá a drága kártya, sok vrammal.smc -Évek óta figyelgetem ezeket az AI-os amatőr képgeneráló fórumokat és nem igazán sikerült még a szemeket se megcsinálni igazán élethűre a mai napig se. Még egyszerű rajzolt képeknél se.
Mozgás közben meg sokkal nagyobb problémák vannak. -
válasz
Spizzi
üzenetére
Ez a félelmem nekem is, a mai modern "fotorealisztikus" grafikák is stilizáltak valamennyire, amik megadják az adott játék kinézetét. (Kivéve az unreal engine, mert az egy kaptafa élettelen ipari fosh bárki csinálja) Végignéztem az összes képet és talán pont azokhoz lesz ez jó, kicseréli a pofákat erre az cukiságra, a háttér marad ami volt, azon nem nagyon javít szerencsére. Itt ott kicsit élethűbb fényeket is ad (GI hack), de kb ennyi. Az a baj hogy egyelőre nem lehet megmondani ezek alapján hogy fog kinézni mindez mozgás közben, mert az eredeti animációkkal elég fura lehet majd, illetve az már most látszik, hogy a drótszőrrel nem tud mit kezdeni, túl vastagok a haj/szőrszálak, ami a normál kinézetnél beleillik még az összképbe de ilyen photoreal filterrel sokkal szembetűnőbb.
A potteres kisfiúnak pedig extra depth került a pofájára a szája körül, ami nem látszik az eredetin, ezért is tűnik öregebbnek, a sötétszobás dróthajú lánynak meg olyan fények jelentek meg az arcán amire nincs utalás az eredetin, ezért teljesen más az összkép. Itt persze kérdés, hogy mire gondolt a költő. A potteres szeme viszont kicsit halunak tűnik, kinagyítva pont olyan mint az ai generált képeken szokott lenni és félő hogy mindig máshogy fog kinézni ha odafordulunk a karakterhez. Ezt hogy akarják kezelni? Mondjuk ez lehet hogy nem lesz feltűnő, de érdekes lesz megnézni. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Spizzi
üzenetére
>Így pedig már végképp még zavarosabb, hogy mi értelme az egésznek.
technológia demó - az AI képesség szemléltetésére,
ami jó marketing eszköz is.Mivel még nem végleges, nem lehet tudni, hogy a játék studiókm hogyan és milyen formában integrálják.
és az se lehet tudni, hogy mennyi lesz a VRAM igénye.
de a 8GB VRAM-al rendelkezők izgulhatnak. -
_drk
addikt
válasz
Spizzi
üzenetére
Ez jelenleg egy promó video. Majd meglátjuk élőben.
Szvsz ez nem lesz annyira durva. Jó példa, hogy az RT is itt van már mióta, azt még sincs, mert alig van játék/hardver ami normálisan használná.
Nyilván a DLSS elérhetőbb, de kb úgy képzelem el, hogy jobban bele tud majd nyúlni mindenbe, nem csak a részletességbe.Btw, Crimson Desert összehasonlítást néztem digital Foundry csatornán és már ott is látszik hogy mintha másabb játékkal játszanál. A kis térkövek pl a járdán tök sima felületen helyezkednek el, vagy elválasztódva, pár darab már feljebb jött. Így például egy jobban elerodálódott környezet kap az Nvidia játékos. Sok kis részlet más, aminél a sok kicsi sokra megy alapon másabb benyomást kelthet a játékosnak.
-
Spizzi
aktív tag
Így pedig már végképp még zavarosabb, hogy mi értelme az egésznek. Magyarán van egy játék, annak a játéknak a kinézetébe, koncepciójába stb. emberek tucatjai éveket öltek..... majd jön az Nvidia és azt mondja, hogy ez úgy nem jó?
Szeretem amúgy a filtereket, sok játéknál használom a ReShade nevű alkalmazásnak néhány olyan beállítását ami egy kis plusz színmélységet ad a játék világának, de azt is csak azért mert IPS monitorom van és ezzel ellensúlyozom hogy amúgy OLED-re vágyom.
de ezt a DLSS 5-öt akkor sem értem, amit én látok ki az egészből, hogy egy élettelen, egykaptafa, generic valamit csinál minden játékból. Ha most itt lenne egy kép fps nézetből, hogy sétál valaki egy erdőben a Starfield-ben és a Resi9-ben de nincs a képen semmi árulkodó object (pl űrhajó vagy zombi) valszeg meg nem mondanám, hogy melyik játékot látom. Ez inkább szörnyű mintsem, hogy éjjenezzek neki. -
X2N
őstag
válasz
Spizzi
üzenetére
1. az AI nem feljavítja a képet, hanem elrontja, azzal hogy agyon kontrasztosítja, hidegebbre állítja a színhőmérsékletet, generic insta, közösségi média képpé degradálja az eredeti képet, jelentet. Ez nem feljavítás, ez degradácipó, nincs mögötte semmilyen művészi koncepció, gondolat, választás, a modell azt se tudja mi az. A feljavítás az amikor mondjuk egy textúrát felskálázol, újra rajzolsz úgy hogy megmaradjon az eredeti stílusa.
2. Nem kell 2x megcsinálni a játékot, NV kártyán be lehet kapcsolni az AI Slop-ot is.
Ez nem nagy munka, aki próbált már bármilyen image 2 image modellt tudja.Változni nem fog semmi csak RT helyett Tensor-ban lesznek erősebbek a kártyák.
Vedd meg az új nv kártyát megint, ennyi a lényeg. Mert kitaláltak megint valamit az RT után.
Fogyasszál, ez a lényeg:
Ez az AI szerint a spagetti evés."Itt gyakorlatilag a képalkotási eljárást találták fel újra, amit senki más nem tud reprodukálni rajtuk kívűl"
Téves. Egy ilyen egyszerű layer-el a karaktereket meg a hátteret külön betolják a modellbe:

Bármelyik videokártyán, processzoron meglehet csinálni ha van elég memóra. Csak nem mind elég gyors hogy ezt másodpercenként legalább 45-60x megcsinálja.Nekem is ez a problémám a dologgal úgy általánosságban.
A technológiában lennének lehetőségek csak nem erre kellene használni. -
Spizzi
aktív tag
Mint írtam, szerintem ez a szintű AI a Diamond-ben sem fog létezni.... baszki még a Ray Reconstruction-re is csak ilyen szigetelőszalagos megoldás van a Redstone-ban, először azzal kezdjenek valamit..... nem hogy AI csinálja az egész képet gyakorlatilag.
A konzol az úr a videojáték piacon szerintem még mindig szimplán azért mert drámaian sokkal több fogy belőle mint bármi másbol, és ha az nem fogja támogatni ezt a fajta technológiát (kvázi biztos vagyok benne 99%-ig), akkor 1-2 fejlesztőt leszámítva (akiket az NV pénzel) a kutya se fog ezzel foglalkozni. Ha az NV annyira ragaszkodni akar ehhez, akkor nekik kell sajátkezűleg megoldást találni arra, hogy az AI minden játékban, minden körülmény között nem csak egy "filter" hanem tűpontos számítás.....(bár ez felveti azt a kérdést, hogy honnan fogják tudni az Art Design célját az adott címben a fejlesztők bevonása nélkül) vagy várnak 2040ig amíg jön a PS7 és az FSR Black Matter Intergalactic Neutron Star már tudni fogja.
-
T.Peter
őstag
válasz
Busterftw
üzenetére
Te a messzi tavolban levo kodrol beszelsz, amit maszkolasra szoktak hasznalni, hogy pl a horizont es a hegy, stb kozti vonal ne legyen feltuno. Ebben az esetben a tavolban levo dolgok ha azon a ponton meg nem tuntek el, nem konstans szuksegesek vagy nem epp egy hlod-ba valtanak at, akkor eltunhetnek, ha a cull distance ugy van beallitva. Ha a modder csak a kodot szedi ki, akkor nem kene tobb eroforras hozza (felteve ha additive es nincs hozzarendelve valamilyen modon barmi, ami mast is allit). Ha kell, akkor a cull distance-szel is varialt.
Az a kod viszont, ami a kepeken volt es eltunt, az semmi olyat nem csinal, mint amirol te beszelsz. -
PuMbA
titán
válasz
Spizzi
üzenetére
"De nem mi van azzal a maradék párszáz millió emberrel akinek konzolja vagy Radeon GPU-ja van?"
A kérdés, hogy az AMD-nek lesz-e hasonló megoldása az FSR Diamond-ban, tehát hogy a next-gen konzolok használni fogják-e ezt a technológiát 2-3 év múlva. A cross-gen periódus miatt még egy jó ideig ez csak egy kiegészítő technológia lesz, szóval aggódni nem kell.
-
Spizzi
aktív tag
Mondhatni ebben a témában laikusként felmerült bennem pár kérdés a DLSS 5-el kapcsolatban.
1, Értem, hogy az AI feljavítja a képet szinte az összes aspektusból és azt is, hogy ezentúl a fejlesztőknek, modellezőknek kevesebb munkája lesz, gyakorlatilag elég félig megcsinálni a látványt és majd az AI feljavítja. Tiszta sor. De nem mi van azzal a maradék párszáz millió emberrel akinek konzolja vagy Radeon GPU-ja van? Most egy szándékosan eltúlzott példával élve.: nekik a GTA VI úgy fog kinézni mint a Minecraft, annak a mittomén' 10-20-30 millió embernek akinek meg RTX 50-ese van meg normálisan? (Tudom, hogy a GTA VI még "rendes" játekként készül, csak a példa kedvéért mondtam azt)
2, én ezt valahogy úgy tudom elképzelni, hogyha a játék fejlesztői azt szeretnék, hogy a DLSS 5 jól működjön, akkor kvázi ugyanazt a játékot 2x kell megcsinálni, először a "hagyományos" verziót ami kimegy konzolokra meg über AI nélküli PC-kre.... illetve ha az kész akkor meg kell csinálni a DLSS 5 verziót is a játékból... ami feltételezem nem annyiból áll, hogy póráz nélkül, ala nature' rábasszák a filtert az első verzióra, hanem fel kell tanítani az AI-t a pontos assetekkel, melyik modellnek hol a pontos helye stb.... mert csak így rátéve a filter egyszer odafordítod a kamerát, 50 méterre egy kuka van, elfordulsz aztán megint vissza, akkor meg a kukára azt hiszi majd, hogy egy letakart raklap cserép.
3, szerintem erre rohadtul nem lesz se kapacitása se kedve senkinek, max annak a pár lefizetett egyednek mint pl. a Bethesda. Ezt maximum akkor látom magam előtt, hogy szélesebb körben elterjed, ha az összes többi piaci szereplő is megcsinálta a saját megoldását és sikeresen felzárkózott.... na onnantól lehet majd egy félkész játékot késznek nyilvánítani és befejeztetni az AI-al. Itt most főleg az AMD-re gondolok. Kétlem, hogy ehhez hasonló eljárás egyáltalán koncepció szintjén létezett volna eddig még az FSR Diamond-ön belül is.... tehát a PS6 és Xb Helix is kuka ebből a szempontból. Max majd egy félgenerációs frissítéssel 2032-33 körül, de ami félgenes megjelenés után van, ugyanúgy ki kell adni azt is base modellre, mint eddig is mindig is, gondolom én.
Szóval szerintem ez rohadt nagy flop lesz, ezt az egészet nem tudja annyival erőszakosan bevezettetni az NV mint annó az RT-t, hogy "nyugi, mi ráraktuk az AI magokat a kártyára, nektek csak implementálni kell".... ez már nem ilyen egyszerű. Itt gyakorlatilag a képalkotási eljárást találták fel újra, amit senki más nem tud reprodukálni rajtuk kívűl. Ha meg azt hiszik, hogy az ipar betérdel nekik, hogy 10-20-30-40 millió vagy mittomén' mennyi sold unitra fogja innentől mindenki EXKLUZÍVAN fejleszteni a saját játékát vagy hónapokkal-évekkel kitolni a fejlesztési időt, szerintem teljes téveszme. Ez már olyan magas ló, ahonnan a józan ész horizontjáig sem látnak el. De az a szép benne, hogy innen lehet a legnagyobbat esni.
Olyanokba bele sem megyek, hogy mi van akkor ha valamelyik studió a 15 évvel ezelőtti játékát akarja remasterelni és pénzért árulni utána, de a user 1 kattintással megcsinálta a home made remastert ingyen? Stb.
Na, nyugodtan javítson ki bárki, bárhol, ha bármiben tévedek vagy rosszul fogtam meg valamit. Pont az lenne a célom, hogy tudjak másként is gondolkodni erről a jelenségről mert számomra nem más, mint egy önkényes, öncélú, kivagyokmivagyokiság.
-
X2N
őstag
válasz
Busterftw
üzenetére
De most h jön ide a Tomb Raider?
Láttad mennyire jól nézett ki az új résznek a trailere? Mindenféle ai nélkül is.A megvilágításnak mi köze van a felbontáshoz?
Már 4K-n vagyok 10+ éve, nekem nem újdonság az ha részletes a kép. 8k monitor is jöhetne csak nincs, 32"-es méretben.

-
bozont
veterán
Aztán ha jól megnézed az eredeti képen annyira elmosott a ajak határvonala, hogy simán benne van az a pár pixel hibalehetőség, hogy rossz helyre tetted a "kockát". De mindegy. Nem feltétlenül örülök ennek az iránynak, szerintem nem kell minden játéknak filmszerűen kinéznie, de azért amit a karakterekkel csinál eléggé tetszetős.
A környezet az más tészta, legalább is ezen a Resi képen jobban tetszik az eredeti atmoszférája. -
Busterftw
nagyúr
Ez marhaság. Az első tomb raider sem így nézne ki az alkotó szerint, ha a technológia nem limitálta volna.
"mert itt még jobb megvilágítást kaptak a karakterek mégis mindenki idősebbnek látszik, ez valami paranormális jelenség"
Pedig már a Family Guy epizódban is ez volt, amikor HD tévére váltottak. -
X2N
őstag
válasz
bozont
üzenetére
Tévedsz. +10%-al megnagyobbítja vertikálisan, itt van a teszt:

Paintbe meg lehet nézni, nem nekem kell hinni, DLSS nélkül 52pixel a száj szélessége függőlegesen, DLSS5-el 63pixel. Ezek komoly dolgok, még nincs április.
A szemek is nagyobbak lettek...kapott egy kis makeupot is,
Nem kell minden női karakterből fotómodellt csinálni a Resi-be sem ez volt a cél. Az ai-t viszont ez nem érdekli.
De a környezetet is ugyanúgy elbaltázza, túltolja a kontrasztot, eltünteti a ködöt, megváltoztatja a színhőmérsékletet... -
bozont
veterán
válasz
Habugi
üzenetére
Nem azért hogy védjem a dlss5-öt, de valóban nem nagyobbítja meg a száját meg semmit (a linkeden is jól látszik, könnyebben összehasonlítható mint a videóban). Más a megvilágítás és élesebbek/kontrasztosabbak a szájvonalak, ezért teltebbnek hat kicsit, de valójában nem az.
-
_drk
addikt
De azért lesz érdekes ha már előre ezzel készítik a játékot, akkor csak a sarok pontokat határozzák meg, egyfajta külön AI programozás lesz.
A Motion capture is biztos sokkal egyszerűbb lesz, mint jelenleg. Valószínűleg nem lesz annyira jó, de AA projekteket segíthet.
Az köztudott hogy a jelenlegi fejlesztési modell fenntarthatatlan. -
X2N
őstag
Az már csak a hab a tortán hogy minderre sikerült Todd Howard-ot(a legnagyobb csalót, hazudozót a játékiparban) is beszervezni, és még nincs április elseje. Mi jöhet még? 3. világháború?

-
X2N
őstag
Szerintem mozgás közben el fog vérezni az egész. Azoknál a stúdióknál ahol primitív az arcmimika(Bugthesda)ott fogunk ezen igazán jókat nevetni.
Eddig olyan nagyon nem mutattak meg dolgokat még. Vagy komplexebb arcmimikánál is lesznek érdekességek.
Mert ott nincs elég minta az instán, csak a kamerába bambulós agyhalott nézés.
Meg nem lesz elég konzisztens a generálás, lesznek pici eltérések a karaktereknél jelenetről jelenetre...
Egyik jelenetben még úgy néz ki a főszereplő mint Scarlett Johansson, a másikban meg már csak az olcsó másolata lesz. 
-
_drk
addikt
De ezt írom, hogy nem a meglévő a lényeg. Jelenleg azzal promózzák ami van, nem azzal, hogy 5 év múlva az így készült játékban mennyivel jobb lesz a fejlesztőnek.
Egyébként nem egy ilyen remastert elbasztak, hogy a kicsit jobban kinéző valami már sokkal csúnyább volt mint az eredeti, ami az update-tel el is vesztette a varázsát.
-
X2N
őstag
válasz
Yutani
üzenetére
Persze hogy van egy kis szakálla csak nem annyi amennyit az ai odavízionált utólag.
Ahogy a száj is szélesebb lett alul fölül. Itt jobban látszik.
Persze az nem az az ai hibája ha hogy az insta tele van csücsörítő szájú nőkkel, ez a kor betegsége. Ha erre tréneltük akkor ilyen lesz. Ahogy nagy valószínűséggel az is biztos hogy p****n lett trénelve az ai.Érdekes hogy mondod ezt a bevilágítást, mert itt még jobb megvilágítást kaptak a karakterek mégis mindenki idősebbnek látszik, ez valami paranormális jelenség, vagy csak úgy kezeli az emberi arcokat is az ai mint egy útburkolatot amire minél több részletet kell tenni?
(Hogwart Legacy-nál)
Ha fiatalítani kell akkor szoktak ilyen glamouros soft megvilágítást dobni a portréalanyokra, itt meg mindenkinek még ráncosabb lett az arca, még a 14 évesnek is. -
Yutani
nagyúr
A szememet hagyd rám, majd én tudom, mit látok!
A csaj száját kinagyítottam, referencia vonalakat húztam, és lám, a felső szájszéle annyival van fentebb, amennyivel ki van nyitva a szája.
Egyébként meg tudod nagyon jól, hogy rossz megvilágításban mindenki fiatalabbnak tűnik, amint jön az éles fény, kihozza a vonásokat, és ez miért ne lenne így egy módisított bevilágítás esetén? Egyébként meg Leont jobban nézd meg az előtte képen, mert ugyanúgy van szakálla, csak nem látszik úgy az eredeti megvilágítással.A feature nem lesz kötelező, mindenki (akinek lesz hozzá kártyája) be-, illetve kikapcsolhatja egyéni ízlés szerint. Valamint a fejlesztők is eldönthetik, milyen szinten hagyják érvényesülni a DLSS 5-öt, így játékra szabva alkalmazhatják.
-
X2N
őstag
Ilyet utoljára kb. 2002-ban láttam:

Itt is valódi emberek arcát rakták rá a baltával faragott karakterekre. Nem rajzolták mint mondjuk a GTA3/VC-ben.
Nem, a "remaster" itt se adja, ha engem kérdeztek...az 1. résznek volt egy hangulata ami a mai napig megismételhetetlen, klasszikus. -
X2N
őstag
válasz
Yutani
üzenetére
Nem objektívnek kell lenni, hanem kinyitni szemedet és látni hogy semmi köze nincs az ai generált karakternek az eredetihez. Tudom nehéz ha nincs hozzá szemed. Nagyobb a szája, nézd meg jobban.
Megvilágítást is csak odakamuzza. Szerinted annak van bármi köze a fizikához, raytracinghez? Az összes karakter feleslegesen be van világítva, de ilyen instásan, Leon-nak még szakálla is lett borosta helyett. Csodálatos
Hogwarts Legacy-sem véletlenül olyan a karakter dizájn amilyen, direkt nem teljesen realisztikus. Erre vagy 20 évet öregített a főszereplő srácon az AI. Az idióta AI ilyen groteszk realistikus karaktereket csinált mindegyik karakternél. Lelketlen az egész ahogy van.
Azt eleve nem értem hogy ezt így konkrétan hogy mehetett át nvidiánál, ki gondolta azt hogy ez így fasza, kimehet, jó lesz, tetszeni fog az embereknek. De elég csak beleolvasni a Digital Foundry alatti videó hsz-ekbe...minden elmond.
-
-
Yutani
nagyúr
Megvilágítás és anyag szerkezet változik (pl. bőr rétegeinek áttetszősége, haj szerkezete), de nem generál új modelleket és textúrát a dokumentumok szerint. A csaj szája sem lett feltöltve, mindössze más bevilágítást kapott, valamint a DLSS 5 képen kicsit nyitva is van. Ennyire nehéz objektívnek lenni?
-
-
Yutani
nagyúr
válasz
callmeakos
üzenetére
Ha utána olvasol, látni fogod, hogy csak a bevilágításhoz nyúltak, textúrához és modellhez nem.
-
válasz
callmeakos
üzenetére
Sőt még a hátteret is átrajzolta
Azért vannak ezek a különbségek is, mert nem egy átvezető videóból van a két kép, ahol mindig minden ugyanaz, hanem szimplán valahol álldogálnak a karakterrel, aki meg hát izeg-mozog. -
Yutani
nagyúr
válasz
callmeakos
üzenetére
Teljesen rosszul látod, csak a bevilágítás változik, a DLSS 5 nem nyúl bele sem a textúrába, sem a modellbe.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Raymond
üzenetére
Ahogy olvasom, nem fogadja mindenki kitörő lelkesedéssel, de nekem tetszik a koncepció.
Aztán vajon az AMD fog-e hasonlót alkotni? Ezzel a fejlesztéssel például elkezd a két gyártó kártyáin elérhető látvány is eltávolodni egymástól, ami hátrány lesz a kisebbikre nézve.
-
-
-
callmeakos
veterán
Grace arca totál megváltozott DLSS5 alatt, gyakorlatilag a program újra rajzolta az arcát, amiből ez a tipikus ai slop kinézet lett, amitől nekem hányingerem van. Leon arca viszont brutál jól néz ki az újravilágítással. Ameddig a program nem akarja agresszívan újra generálni a vonalakat, addig ez jó lehet, de az a sanda gyanúm, hogy az nvidia eljutott arra a szintre, hogy DLSS alatt már nem megvilágítást és textúrákat akar megváltoztatni, hanem konkrét karaktermodelleket, megkerülve magukat az alkotókat, ami egy ingoványos talaj. Mert ha én lennék egy játéktervező, és azt látnám hogy az nvidia az én kakarktereimmel ilyen szinten babrál, azt nem venném jó néven. De ne legyen igazam.
-
-
PuMbA
titán
Hands-On With DLSS 5: Our First Look At Nvidia's Next-Gen Photo-Realistic Lighting
"Coming in Fall 2026, Nividia's DLSS 5 is a brand-new technology for RTX 50-series GPUs, bringing next-gen quality, photo-realistic lighting to any supported game."
Jelenleg két RTX5090-en futott a demó a GDC-n, de a cél, hogy egy VGA-n fusson

-
PuMbA
titán
Igen, ott van esőcsepp, de kevésbé látszik, mint Ray Reconstruction nélkül, illetve a földön a tócsákban a hullámok is mosottabbak
Resident Evil-ben még egyes helyeken a textúrák részletessége is mosásra kerül Ray Reconstruction-nal, pl. falak, arc. DigitalFoundry videóban látszik.Ugye az NVIDIA-nál a Ray Reconstruction-hoz tartozik egy beégetett DLSS verzió is, jelenleg a 4.0, ezért nincs még DLSS 4.5-tel együtt Ray Reconstruction. Az AMD megoldása más, mert nincs felskálázó a Ray Regeneration-hoz kötve, ennek előnyével és hátrányával.
-
PuMbA
titán
Igen, mert az NVIDIA Ray Reconsturction-ja felskáláz is
Az AMD-é nem. Csak DLAA / Native AA módban lesz a kettő minősége megegyező, a videóban látható Performance felskálázásnál nem.A Ray Reconstuction-nak viszont itt is látszik az a hibája, mint a Resident Evil-ben, amit megmutatnak a videó végén, hogy például az esőcseppeket teljesen eltünteti, tehát amellett hogy statikus elemek esetén nagyon részletes, több mozgásban lévő elemnél elmossa a részleteket.
-
PuMbA
titán
Crimson Desert: High-End PC's Biggest Visual Upgrade - Ray Reconstruction/Ray Regeneration
Mennyit számít az RT denoiser? A lehető legtöbbet! Teljesítmény okok miatt ugye az UE5 esetén sem jó az alap denoiser, így ez egy kritikus pont lesz minden játékban, hogy szállítják-e a gyártók denoisereit. Továbbra is hihetetlen számomra, hogy a Rockstar-nak a GTA V Enhanced-ben hogy sikerült olyan jó alap denoisert csinálni

-
S_x96x_S
addikt
válasz
T.Peter
üzenetére
A fejlesztőket minden újdonság és változás érdekli;
és a DLSS már lerágott csont.És valószínüleg téged is érdekel
a RADEON5/PS6/XBOX PC/SteamDeck ...----
Ha kifejezetten a Játékfejlesztői - "most interested" érdekel,
akkor a "2026 State of the Game Industry Report" - ba érdemes belenézni. ( bár nem reprezentativ de nincs jobb )indirekte lehet következtetni, hogy :
- következő MS XBOX átfedésben lesz a PC-vel; és a Win11 -ben is lesz XBOX mód; úgyhogy valószínüleg minden fejlesztőt érdekelhet a PC-s trend.
- a Steam Deck - AMD alapú -
- PS 5 / 5 PRO fejlesztőket biztosan érdekli a PS6
Persze az érdeklődés nem jelenti azt, hogy fejlesztenek is rá,
ahogy a DLSS-t se támogatja minden játék.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
huskydog17
üzenetére
> DLSS jobban érdekli a fejlesztőket,
A fejlesztőket manapság a következő genes konzolok érdeklik
( PS6, XBOX next ) -
S_x96x_S
addikt
válasz
huskydog17
üzenetére
> Amíg 4K felbontáson az RX 9070 XT 5%-al gyorsabb, mint az RTX 5070, 1440p felbontáson már 10%-os hátrányba kerül. Arról pedig nem is beszélve, hogy a konkurens párja, az RTX 5070Ti 20-30%-al gyorsabb.
Akkor a mostani árazás - korrekt.
Az RX 9070 XT 16GB VRAM - 5-10% drágább
mint az RTX 5070 12GB VRAM-al. -
T.Peter
őstag
válasz
huskydog17
üzenetére
"DLSS jobban érdekli a fejlesztőket"
Ez nem erdeklodes kerdese a fejlesztok koreben. -
huskydog17
addikt
DLSS vs FSR vs XeSS Support Across 650+ Games
DLSS vs FSR vs XeSS Game Support - How Far Behind is AMD?
Amiről már olyan sokszor írtam itt, Tim most számokban mutatta meg: DLSS sokkal jobban terjedt és terjed, mint az FSR, az olló továbbra is tovább nyílik. DLSS jobban érdekli a fejlesztőket, de hát ez józan paraszti ész és logika, hiszen a fejlesztők nyilván és értelemszeűen a 90-95%-os piaci részesedést fogják priorizálni és nem a maradék 5-10%-ot.
Amúgy nagyon érdekes és számomra kicsit érthetetlen, hogy azok a fórumtagok, akik korábban szinte minden HWU videót belinkeltek, most ezt valamiért nem tették.
-
huskydog17
addikt
John Carpenter's Toxic Commando - ComputerBase Benchmark
Az NV kártyáknak jelentős előnyük van, míg az AMD kártyák nem csak ebből a szempontból vannak hátrányban, hanem a felbontás csökkenésével jelentősen romlik a sebességük, ezt már számos játékban láthattuk, most újra előjött a jelenség.
Amíg 4K felbontáson az RX 9070 XT 5%-al gyorsabb, mint az RTX 5070, 1440p felbontáson már 10%-os hátrányba kerül. Arról pedig nem is beszélve, hogy a konkurens párja, az RTX 5070Ti 20-30%-al gyorsabb.
Battlemage-nek nem fekszik ez a játék.
1440p felbontáshoz elegendő a 8GB VRAM, magasabb felbontáshoz 12 GB kell.#51111PuMbA: b. már kifejtette, így csak megerősíteni tudom, hogy az olvasói szavazás teljesen irreleváns.
-
T.Peter
őstag
Itt olvashatsz tobbet arrol, hogy a ClusterID-t hogy adja vissza az adott tier-nek megfelelo kod: hlsl-specs/proposals/0045-clustered-geometry.md at main · microsoft/hlsl-specs
Itt pedig a tier-ek tamogatasarol olvashatsz: DirectX Raytracing (DXR) Functional Spec | DirectX-Specs -
PuMbA
titán
-
T.Peter
őstag
"In Intro described a
ClustersAndPTLASSupportedcap exposed via D3D12_FEATURE_D3D12_OPTIONS_NNN, NNN to be determined. This lets devices support these features without having to meet all D3D12_RAYTRACING_TIER_2_0 requirements (in particular Opacity Micromaps support from Tier 1.2). So while Tier 2.0 requires all features, a device could support everything except OMM by reporting Tier 1.1 andClustersAndPTLASSupported. This cap also implies Shader Model 6.10 support. A device can also just support Tier 1.1 plusTriangleObjectPositions()by supporting SM 6.10 only (which would also bring in SER from 6.9)."
Ez a teljes kimasolt resz onnan, ahonnan az elobbit masoltad. Itt is azt irja, amit az introban, amit feljebb masoltam ki. -
PuMbA
titán
válasz
T.Peter
üzenetére
A hivatalos forrás is ezt mondja, hogy a DXR Tier 2.0-hoz kell Opacity Micromaps:
"This lets devices support these features without having to meet all D3D12_RAYTRACING_TIER_2_0 requirements (in particular Opacity Micromaps support from Tier 1.2)."
Vagy rosszul értelmezem? Egyébként a hivatalos forrás is gatya, mert ha rákattintasz a hozzászólásomba is átmásolódott linkre, akkor bejön egy 404

-
S_x96x_S
addikt
kooperálnak a nagy cégek.
"Optical Scale-up Consortium Established to Create an Open Specification for AI Infrastructure Led by Founding Members AMD, Broadcom, Meta, Microsoft, Nvidia and OpenAI"
OCI-MSA Press Release Announcement March 12, 2026
https://oci-msa.org/ -
T.Peter
őstag
"This set of features can work well on any hardware with existing raytracing support given a driver update. Newer hardware may show some additional improvements while developers can deploy the same code and assets broadly. If some older devices don’t get support it will likely be a resourcing tradeoff the hardware vendor needed to make.
Support is reported byClustersAndPTLASSupportedin D3D12_FEATURE_OPTIONS_NNN (version NNN determined at ship) via CheckFeatureSupport(). This also implies support for Shader Model 6.10 with the small HLSL portion of these features. Shader Model 6.10 also requires TriangleObjectPositions support, which a device could expose on its own without the above features.
There is a D3D12_RAYTRACING_TIER_2_0 which requires all of the above, in addition to all features from previous tiers. Some D3D12_RAYTRACING_TIER_1_1 hardware may support the feature caps described above, given they only require driver update, but not support Opacity Micromaps required with D3D12_RAYTRACING_TIER_1_2+." -
PuMbA
titán
válasz
T.Peter
üzenetére
Az AMD és Intel kártyák nem lesznek teljesen támogatottak a jelenlegi állás szerint, mert nem tudnak Opacity Micromaps-et:
"As per Microsoft, a device will be DXR 2.0 compliant if it has support for Opacity Micromaps and Shader Model 6.10. Partial support will be applicable in Tier 1.2 for hardware that lacks OMM, but should retain SER."
Kérdés, hogy mennyire lesz fontos ez

-
T.Peter
őstag
-
PuMbA
titán
Advances in Path Tracing: New NVIDIA RTX Mega Geometry Foliage System
Megoldotta az NVIDIA a nehéz feladatot, ez elérhető lesz a Witcher 4-ben is
Cyberpunk-ban még eléggé leesik a sebesség a központi relatíve kevés fás területen is. -
Busterftw
nagyúr
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A JPR teljesen mást mér, mint a boltok. A boltok a valós eladásokat mérik per bolt alapon, amik eljutnak a végfelhasználókhoz. A JPR csatornákon keresztüli szállításokat néz, amelyre rálátásuk van, de nem mindre van rálátásuk, ahogy x bolt sem tudja, hogy y mennyit ad el miből.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Massziv copium, amit hozol negyedevrol negyedevre, generaciorol generaciora, mikozben a valos helyzet a napnal is vilagosabb ami a desktop GPU piacot illeti.
Mert ugye ez a lenyeg, nem az a tereles, hogy ja amugy nem az 5% reszesedest kell nezni, hanem lam-lam az Epyc milyen jo CPU, nincs itt semmi gond.
Az evek ota tarto josbombozes es a hopium landolt a kukaban."top20 -ban mennyi radeon van."
Na mennyi pontosan? Csak mert globalisan az AMD 18x kevesebbet szallitott a piacra, mint az Nvidia, utolso negyedevben.Mar 1 eve top listas az Amazonon, meg Mindfactoryn.
De amikor kijonnek a globalis adatok, a szaraz szamok, akkor legyintesz es ugyanugy megy a musor tovabb.
Eszmeletlen, hogy semmi onkorrekcio nincs az evek elteltevel es a tobb tucat kijozanito hidegzuhany utan. -
S_x96x_S
addikt
> a Steam Survey hibás
Ha jön rá patch, akkor ez nyilvánvaló.
De még ha megjavítják a konkrét gpu detektálási problémát - más metodológia problémák még mindig fennálnak.És mivel a JPR a Steam adatokat is figyelembe veszi az elemzéseinél a hibás Steam statisztikai adatok ---> pontatlan JPR következtetést okozhatnak.
-
S_x96x_S
addikt
> már az AMD vezeti a GPU piacot is
nem értek veled egyet; még nem vezeti a piacot.
A lényeg, hogy a consumer piacon ( amit nem mér a JPR )
sokkal jobban áll az AMD,
mint ahogy a JPR vagy a (hibás) Steam Statisztikából következne.
( szerencsére a Steam -re jön a javítás, úgyhogy 2-3 hónap és pontosabb adatunk lesz - és a Radeon és az Intel-es adatok is javulnak.----
Meg kell nézni, hogy a top10, top20 -ban mennyi radeon van.
Amazon - de piac:
https://www.amazon.de/-/en/gp/bestsellers/computers/430161031Amazon usa
https://www.amazon.com/Best-Sellers-Computer-Graphics-Cards/zgbs/pc/284822newegg usa
https://www.newegg.com/d/Best-Sellers/GPUs-Video-Graphics-Cards/s/ID-48/Page-1A newegg -en most az első 4 Radeon.

A német mindfactory -s
https://wccftech.com/german-retailer-shows-rtx-5080-is-now-the-most-popular-gpu-in-nvidia-rtx-50-series/ -
.LnB
titán
Azért ez is kezd egy nagyon szép sztorivá érni lassan a napok alatt. Úgy látszik, a végén kiderül, hogy már az AMD vezeti a GPU piacot is, csak ők "titokban" értékesítenek, és szállítanak. És erről az óriási bizniszről csak te tudsz és az AMD.
Én megírnám a helyedben ezt is a főoldalra. Bár gondolom ez annyira titkos sajnos, hogy nem is beszélhetnél róla, ezért igazából érezzük magunkat itt mi megtisztelve.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Busterftw
üzenetére
Az AMD Radeon márkanéven belül jelenleg nagyjából 1,2 millió GPU-t gyárt negyedévente. Ezt tőlük tudom.
Az, hogy a JPR az értékesítési csatornák egy részét nem látja az ismert, hiszen a JPR erre felhívja a figyelmet a jelentésében, hogy nem minden csatornára van rálátásuk.
-
Busterftw
nagyúr
Tehat a kezdetleges RDNA4 hiany megoldasa utan erre ugy reagaltak, hogy berendeltek megkevesebbet, mert most mar atlag 760k helyett 540k-nal tartanak negyedevente.
Mindezt ugy, hogy az AMD szerinted (forras nelkul) tobbet gyartat."a piackutatásokról szóló hírek azok, amelyeket a legkevesebben olvasnak. Ezért álltunk le vele több éve, csak akkor írunk ilyet, ha valami jelentős változás van"
Ehhez kepest a Mercury Research-et irtatok, aztan ott sem tortent jelentos valtozas.
Lassu Intel erodalas/stagnalas van evek ota.(Ujabb) Tortenelmi melypont elerese azert eleg fontos hir, megerne egy elemzest, hogy a sok vetitesbol AMD-nal mire lett valojaban eleg.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Régebben írtam már, szerintem neked is, hogy a piackutatásokról szóló hírek azok, amelyeket a legkevesebben olvasnak. Ezért álltunk le vele több éve, csak akkor írunk ilyet, ha valami jelentős változás van (ezeket is alig olvassák, tehát a helyzet nem változott), de amúgy nem éri meg ebbe belefektetni az energiát, miközben olyan hírt is lehet írni, amelyet négyszer annyian kattintanak le.
Linkeljétek ide a fórumba, de amíg ez a helyzet nem változik meg, addig olyan híreket írunk, amelyek érdeklődést vonzanak be. -
.LnB
titán
Srácok, múlt hét csütörtökön volt ünneplés vagy megemlékezés a topikban? Csak azért kérdezem, mert múlt hét csütörtökön volt a hetedig évfordulója annak, hogy Abu nem hajlandó tudomást venni a JPR adatairól. Hét éve nem hajlandó még kihírezni se az eredményeiket. Mindezt egy Prohardver nevű oldalon. És akkor a Steam felmérésekről ne is beszéljünk.
Mondjuk biztos jobb is egy elképzelt álomvilágban élni, mint a valóságban.
-
S_x96x_S
addikt
> A konzolok és a PC Gaming két nagyon különböző piac,
> kevés átfedéssel,
Éppen ezért lényeges,
hogy az AMD egységes hw platformot tervez,
a next gen gaming-re; ami a PC + Konzol + kézikonzol + Felhős platformot is kiszolgálja.Vagyis az AMD + MS nagyobb átfedést szeretne a jövőben.
"Lisa Su, Chair and Chief Executive Officer of AMD, shares how Xbox and AMD are building on two decades of partnership, innovation, and trust. AMD will extend its console work to design full roadmap of gaming-optimized chips combining the power of Ryzen and Radeon for consoles, handhelds, PCs, and cloud. "
https://news.xbox.com/en-us/2025/06/19/xbox-amd-next-generation-xbox/ -
Abu85
HÁZIGAZDA
A Nintendo Switch az egyik legjobb konzolcsalád, ami készült, csak nem sok vizet zavar PC-s szempontból, mert a Switch 2 is 6 éve elavult dizájnt használ. De ez a termék szempontjából nem baj, mert így is van piaca, tehát az üzleti döntést meg tudja védeni a Nintendo, hogy a felhasználóbázisuk számára nem fontos, hogy gyors és fejlett legyen.
-
Egon
nagyúr
válasz
S_x96x_S
üzenetére
A konzolok és a PC Gaming két nagyon különböző piac, kevés átfedéssel, egyik sem helyettesíti a másikat, felesleges ide hozni.
Csak pár apróság:
- anno be lett harangozva, hogy mivel minden asztali konzolban AMD van, egyrészt az nV-nek reszeltek, másrészt jönni fognak a PC-s átiratok ezerrel. Ebből semmi nem lett (az első pont látványosan nem jött össze, a második kapcsán meg pont most vesz vissza Sony a hírek szerint a portokból);
- Anno fel lett magasztalva az AMD-s konzol biznisz, a Nintendo-s meg le lett húzva. Valami azt súgja, hogy ha fordítva jött volna össze a gyártóknak, akkor a Nintendo biznisz (AMD chippel) lett volna minden idők legnagyobb üzlete a ph-n...
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Yutani
üzenetére
A gyártás az kb. hat hónapot ölel fel. Tehát, amikor meghatározzák, hogy mennyi készül majd, az kb. hat hónapba telik. És ezt úgy érdemes felfogni, hogy ha elkezdenek egy adott VGA-t gyártani, akkor az első komponens gyártásának kezdőidőpontjából számítva hat hónappal később kerül ki a gyárból dobozban. Ezért mondja azt az NV, hogy nekik nem várható, hogy a helyzet rendeződik a következő két negyedévben, mert a következő hat hónapnyi gyártás a visszafogott mennyiségre van berendelve, míg az AMD ilyet nem mond, mert ők meg jóval többet rendeltek.
Nem minden van követve, és ezt a JPR külön írja is, hogy bizonyos termékek eladásra kerülhetnek úgy, hogy nem szereznek róla adatot. A JPR konkrétan adatbázisokból dolgozik, és bizonyos gyárközeli csatornákat figyel. De a gyártók folyamatosan építhetnek új eladási csatornákat, amiről viszont aktuálisan nincs információja a JPR-nek. Tehát az eladások egy része átcsusszan úgy, hogy nem szereznek róla tudomást. Ez viszont nagyon ritkán jelent nagy tételt, de nem zárhatják ki a lehetőséget, ha bizonyos csatornákat nem tudnak ellenőrizni.
Technikailag az AIB-ok kibocsátását mérik, de nem úgy, hogy kijön a gyárból, és az már megvan, hanem a termékeknek az útjait nézik a raktárak felé. Ezek azok az eladási csatornák, amiket monitoroznak. Ha például egy VGA-gyártó épít egy új csatornát, akkor nem kizárt, hogy 3-4 negyedévig nem látják az ott eladott VGA-kat.Úgynevezett zárt partnerprogramok is vannak, amikor egy VGA-gyártó megbízza magát a GPU gyártóját a szállítással. Ezt a csatornát a JPR nem tudja figyelni, mert az egész eladási lánc zárt, de a termékek bekerülnek a boltokba, mert a GPU-gyártó felveszi őket, és a zárt eladási láncon keresztül eljuttatja a partnereinek. Ezért nem látszik például egy csomó Intel VGA, mert ott az eladások 70%-a ilyen. És ezt nem tudja a JPR ellenőrizni, mert az adott VGA átugorja az összes olyan szintet, ahol egyáltalán megjelenhet a monitorozott adatbázisokban, és először a kereskedőnél tűnik fel, amit már nem monitoroz a cég.
-
Yutani
nagyúr
Csökkent 2025Q4-ben a teljes dGPU eladás, és ezen a csökkenés mellett az AMD el tudott veszíteni 1.6% market share-t. Mindezt az ünnepi szezonban? Hogy korrelál azzal, hogy szerinted 30%-kal többet gyárt az AMD? Most, 2026Q1-ben gyárt többet? Vagy ez csak a GPU-ra vonatkozik, nem az AIB gyártásra?
A JPR adataiban benne kell legyen a kamionnal viszik akárhova értékesítés is, mert az AIB-ok kibocsátását méri a JPR, nem a kiskereskedelmi forgalmat.
-
Még mindíg nem érted.
Innen indultunk, hogy ezt írtad:
"
Nincs gyártóra lebontva ez, tehát lehet, hogy a Radeonokkal is csinálják ezt, de gondolom nem ugyanolyan mennyiségben.
Az biztos, hogy az AMD úgy kb. 30%-kal több VGA-t gyárt most, mint korábban, és az NV kb. 15-20%-kal kevesebbet. Ez adódhat a GDDR6 és GDDR7 elérhetőségéből is, tehát nem feltétlenül stratégiai döntés."Segítek a VGA az nem = Only geforce és nem csak aRadeon RX, hanem a Radeon pro és RTX pro amikben mindkét cég növekedett értékesítésben.
JPR minden AIB értékesített VGA-t néz...
És a gyártás az továbbra sem =értékesítésNeked erről nincs infód, mert nem is lehet infód.
-
S_x96x_S
addikt
Az nvidia okozta a RAM krizist és örül ennek.
Nvidia loves the RAM crisis"The fact that everything is scarce is fantastic for us," says CEO Jensen Huang.
https://www.pcworld.com/article/3080821/nvidia-is-loving-the-ram-crisis.htmlés az OpenAI Stargate-es data center projektjének vége.
TomsHW: "OpenAI's massive Stargate data center canceled as firm can't reach terms with Oracle, operator struggles with reliability issues — Meta said to be interested in snatching excess capacity"És az nvidia besígitett ( nehogy AMD GPU kerüljön bele )
"Given the rising tensions between the Stargate partners, Crusoe began searching for another tenant, according to Bloomberg. At that point, Nvidia reportedly stepped in to help ensure the site would continue deploying its hardware rather than systems powered by AMD."tiszta Trónok harca ...
-
S_x96x_S
addikt
> A kompatibilitás és hogy egy helyről jön a CPU-GPu amit kínált ami kényelmes és kifizetödő és fontos valóban ,ha erre gondolsz,mint sokkal több értéket adott,de valószínűleg nem.
mivel a konzolok ára limitált, emiatt nem lehet elszállni az árban.
> Az Nvidiának ez aprópénz
Inkább stratégia lett volna;
( ahogy az arm felvásárlása is annak indult )
Ha a konzol piacról sikerült volna kiszoritani az AMD-t,
akkor a gaming-ben is kvázi monopolhelyzete lett volna az nvidiának.Amúgy az nvidia is érintett a TEGRA(Nintendo) -val a konzol biznisszel, és a jövőben azt is frissiteni kell ( arm alapú )
Amúgy az XBOX (2023 -as belső MS leak-je tartalmazta,
hogy a next gen xbox : arm vagy zen6 cpu -ban gondolkodnak.
És amikor 2022 elején az nvidia+arm akvizició meghiúsult - az xbox/ps6 konzol bizniszbe való belépés esélye is jelentősen csökkenhetett.> az Intel pedig nem tud erre áldozni semmit.
Az intel elég komolyan vette a PS6 lehetőséget,
a Broadcom egy picivel korábban kiesett."Intel and AMD were the final two contenders in the bidding process for the contract."
Exclusive: How Intel lost the Sony PlayStation business
és hogy mekkora összegben gondolkodott az Intel:
"Sony’s console business could have pumped roughly $30 billion into Intel over the course of the contract, according to Intel’s internal projections, two of the sources said" -
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Mert konkrétan mit is kínált a konkurencia és mit is kínált az AMD? Megmutatnád az ajánlatokat és a döntési eljárást?
A kompatibilitás és hogy egy helyről jön a CPU-GPu amit kínált ami kényelmes és kifizetödő és fontos valóban ,ha erre gondolsz,mint sokkal több értéket adott,de valószínűleg nem.Az Nvidiának ez aprópénz az Intel pedig nem tud erre áldozni semmit.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S
üzenetére
"ha nincs határidő - akkor nincs is mihez képest tologatni."
Persze persze, ezert mondom hogy az itteni par narrativahoz nagyon jol jon.
Nem kell onertekelni a leirtakat utolag, jol beleillik a "majd jovore", "majd a next-gen" iromanyokra. Lehet almodozni tovabb."hogy az AMD a stratégiájával [ UDNA/RDNA5"
Errol van szo, az RDNA4 mar nincs is kiertekelve, latod. Megy a vonat tovabb, most mar a next-genre varunk, ahogy eddig vartunk az RDNA4-re.
Pedig Jack "Towel" ezzel a mar tobb mint masfel eves strategiaval egyertelmuen az RDNA4-et celozta. (interju 2024 september)Az eredmeny lathato. Csak mivel az eredmeny egy hatalmas hidegzuhany, lepunk tovabb ahogy eddig. Majd a kovetkezo.
"A high-end RDNA4 áldozat értelme az UDNA/RDNA5 "felgyorsítása volt"
Nem ezt nyilatkozta a VP. A high end felaldozasa a tomegre lovunk strategia miatt volt, hiszen eddig nem jott be nekik a King of the Hill kergetese.
Az mar mas kerdes, hogy amig kergettek ezt a szegmenst, a piaci reszesedes magasabb volt."az XBOX, PS6 üzlet megszerzése ami sikerült is"
Nem nagy feladat, petakert vinni tovabb, mint amikor legeloszor megszereztek, masszivan alabidelve a konkurencianak. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw
üzenetére
>>"Ráadásul nem is mondott határidőt."
>Ez ugye jol jon, lehet tologatni mindig +1-2 evvel a narrativat, ahogy eddig.
?? ha nincs határidő - akkor nincs is mihez képest tologatni.
---
Az elméleti kérdés, hogy lehetséges-e,
hogy az AMD a stratégiájával
[ UDNA/RDNA5; XBOX next-PC , steam-machine ; handheld-konzol ] megszerzi a gaming piac 40%-át,
és emiatt érdemes a játékfejlesztőknek az AMD-vel is tervezni.A high-end RDNA4 áldozat értelme az UDNA/RDNA5
felgyorsítása volt - és ezáltal az XBOX, PS6 üzlet megszerzése.
- ami sikerült is
- és a fejlesztők már használják is az amd alapú dev-kit-eket. -
Minden évben a negyedéves csökkenés természetes mivel az ünnepi szezon után erősen visszaesik a kereslet ezt le is írják idén is mint ahogy a tavalyiban is leírták. csak a kedvedért itt van a 2025-ös link: [link]
"Fourth-quarter Gaming revenue was $2.5 billion, down 22% from the previous quarter and down 11% from a year ago. Full-year revenue rose 9% to $11.4 billion."
itt meg az idei :
"Fourth-quarter Gaming revenue was $3.7 billion, up 47% from a year ago, driven by strong Blackwell demand, and down 13% from the previous quarter as channel inventory naturally moderated following a season of strong holiday demand. Full-year revenue rose 41% to a record $16.0 billion.
Elég leírnod hogy tévedtél nem kell itt vetíteni, hogy te negyedéves szintre gondoltál. az Nvidia és az AMD gyártását te majd így látod hónapra készen.
Ismét leírom neked a gyártás az nem nem értékesítés.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- Huawei Watch GT 3 42 mm 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600X / GTX 1080Ti 11GB / 16GB DDR4 / 512 Nvme SSD
- Beszámítás! Asus TUF A16 FA608UH FHD Gamer notebook - R7 260 16GB DDR5 512GB SSD RTX 5050 8GB
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Sapphire B650M R7 8700F 32GB DDR5 512GB SSD RX 9070 XT 16GB CM MasterBox 5 fehér 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ha így szemből telibe softboxal be lenne világítva akkor kellene ennek látszódnia a szemén, és a poháron is mint tükröződés( és nem lenne árnyék se).