Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Meggyi001: Több tucat Eiffel torony??? ... Igen, gyere mutatom, hogy hol...
- Hieronymus: Kalózkodás. Kalózkodás? hozzászólás
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pocoyo.hun
junior tag
válasz
S_x96x_S
üzenetére
"Az AI piac egyre nagyobb; ( "$387B AI processor landscape" )"
Mint mondtam, a 387B nem csak az AI chipet takarja, és elég komolytalan rád nézve, hogy pont a te linked a cikk, és azzal kezdenek, hogy mennyi mindent számoltak bele ebbe az összegbe.
"A Jon Peddie Research (JPR) közzétette 2025-ös MI-processzor-jelentését , amely egy 357 oldalas piactérkép 137 vállalatról, amelyek 18 országban kínálnak dedikált MI-alapú szilíciumot vagy szellemi tulajdont. A tanulmány részletezi a termékeket, a finanszírozást, a vezetőséget, a földrajzi elhelyezkedést és a SWOT-analíziseket, és számszerűsíti a 387 milliárd dolláros piacot, amelyet főként a felhőalapú és helyi viselhető eszközöktől PC-kig."
Erre leosztani az nv csak AI chipekből álló bevételét, nem kicsit félrevezető, amivel egyébként tisztában vagy, és pont a félrevezetés volt a célod.
" mire gondolsz pénzügyi vagy naptári évre?
- mivel múlt időt használsz valószínüleg F2025
- de a F2025 = "Record full-year revenue of $130.5 billion, up 114%"
( és ebben a gaming is benne van )"Sajnos te a 2024-et vetted elő, tudod (?) hogy ők máshogy számolnak. A 2025-ös (ami 2026 januárban ér véget) 206 mrd dollár lesz.
De egyébként mint láthattuk a készpénz állományuk és a free cash flow is több, mint amit ki kell köhögniük.
-
Pocoyo.hun
junior tag
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Csak kettő?
NVIDIA to Build Seven New AI Supercomputers for U.S. GovernmentElég szelektíven olvasol.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Aham, de amikor 90% az Nvidia dvga market share, akkor mar megy a magyarazkodas, hogy jaj AI-ra veszik azert.
Integralt alatt az Intel igpukat ertem. Ami ha rendes gpu-t nezunk, akkor nyilvan nem relevans, ahogy az Intel 63% reszesedese sem az, mert ennek tobbsege jatekra nem elegseges. -
Pocoyo.hun
junior tag
válasz
S_x96x_S
üzenetére
"JPR szerint ( October 17, 2025 ) a jelenleg AI Chip piac
~ $387 Milliárd és ebből most durván az nvidiának ~130-160 $ Milliárd lehet a részesedése. Vagyis az arány 150/387 ~= 38%"Újabb hiba. A 2025-ös évben 206,5 mrd dollár volt az nv ez irányú bevétele.

A köbetkező hiba, hogy a JPR 387 mrd-ben sok minden más is benne van, nem csak a tényleges AI chipek, amiket az nv árul. Szóval nem egy korrekt ez alapján számolni az nv részesedését, ami minden erőlködésed ellenére 90%
-
válasz
S_x96x_S
üzenetére
"az nvidias beszerzésekre már nem maradt kerete az OpenAI-nak."
ezt miből szűrted le?.
Hiányzik szinte minden reális vagy akár csak kicsit is aggódó megközelítés az AMD felé míg az Nvidával szemben folyamatosan azt látod hogy lemaradtak, mekkora gondban vannak.
Értem hogy én is elfogult vagyok az Nvidia irányában de az üzleti dolgokat reáisan látom minden téren nem csak számiítástechnikában.
Az Nvidia megkerülhetetlen egy ekkora projektnél sem a z MI450 sem a saját TPU-nem képes reálisan még kiváltani egy ilyen szoftveres előnyt amit az Nvidia képvisel, az mellé meg persze hardverileg is csúcson vannak.
Itt nem az volt a kérdés hogy lesz e Nvidia üzlet hanem hogy mekkora mértékben tudja berántani a fejőstehenet Altman
Ahogy a a cikked is írja ügyesen kijátsza egymás ellen a vezető IT óriásokat.Újra nem akarok neked 100. cikket linkelni. de értsd meg hogy az Open AI nak semmire nincs pénze. Egyetlen egy GW telepítésre sincs pénze.Se Nvidia se AMD...
A bevétele 13 mrd dollár volt idén ami nem elég egy fél GW telepítésre sem, mert újra leírom 25-és 50 milliárd dollár a költsége 1 GW telepítésnek.33 GW ot akarnak telepíteni összesen számold ki.
Ha ezt 10 éven belül törleszteni szeretnéd nulla befektetéssel akkor is meg kellene 15 X örözni a bevételüket, de hát az mellett másra is kell költeniük és nyereséget is akar tehát inkább meg kell 50-100x -ozni. Éves szinten
Altman mindenkinek tartozni fog. Az általad linkelt cikk leírja, hogy csak az Nvidia és az Oracle felé 650milliárdos hitel tartozása lesz, a Microsoft , AMD és Broadcom felé pedig 350 milliárd dollár. Ezért írják sokan hogy ez a világ legnagyobb blöffje is lehet akár.Az előző hozzászólásra :
"Itt az nvidia csak azt mondja, hogy attól, hogy befektet egy cégbe,
a befektetés után - nem kötelezi őket nvidia-HW használatára."
A WCC cikk arról szól hogy a100milliárdért cserébe az Open AI Nvidia hardverre költ, erre reagált az Nvidia szóvívő hogy ők ezt nem kötik ki. Arra költenek amire akarnak állítólag. valószínűleg azért ez nem így van. -
válasz
S_x96x_S
üzenetére
uh írtam egy tök hosszú hozzászólást és újra be kellett lépnem a végén az egész elveszett, nincs kedvem újra nekiállni. Na mindegy.
Na kezdjük az elején, és az elején leszögezem hogy van amiben tévedtem valóban.
A kezdeti megállpodás szerint az Nvidia a 100 milliárdért cserébe szavazat nélküli részvényeket kap az Open AI ban a kezdeti belépés 10 milliárd dollár. [link] tehát a 100 milliárd tulajdonképpen befektetés az Open AI -ba. A maradék 9x10 miliárd minden telepített GW után kerül az open AI számlájára, ezzel támogatja az Nvidia a telepítés létrehozásához szükséges GW/ 50milliárd 20 % részét,a többit majd a Stargate és a Softbank.
tehát a 9x10=90 milliárdos deal a megállpodás és a kezdeti 10 milliárd után,- (aminél az Open AI értéke 500 milliárdra van értékelve 2 % részvényt kap az Nvidia) nem minden hónapban, hanem minden GW telepítése utáni hónapban csippan.Itt tévedtem.
DE nem köti ki Nvidia hardverek telepítését hanem minden egyes bármilyen hardveres GW létrejötte után utalják a pénzt. Erre felhívta a figyelmet az Nvidia szóvivője a WCC cikket módosítani is kellett ez miatt , hogy a 100milliárd nem Nvidia hardverekhez van kötve [link]Mint írtam feljebb is már 3 napja, az Nvidia hardvereket ad az Open AI nak, tehát elméletileg 5 millió GPU-t 350 milliárd dollár értékben adnak át nekik bérletbe, hitelre aminek az első szakasza szeptemberben érkezik ősszel létrehoznak 1 GW projektet és az AMD és Broadcom is 1 GW tehát egy éven belül tobábbi 30 milliárdot átutalnak a zöldek és a 350 milliárd dolláros hardverérték bizonyos mennyiségét. Tehát de 1 éven belül szerintem 100 milliárd vagy több átmegy az open AI nak hardverek és pénz formájában... Itt a hír pár naposa hardver üzletről [link] [link]
tehát így összeségébe az Nvidia 2029 ig szeptembertől átlagosan át ad bréletbe 350 milliárd dollárnyi hardvert minden telepített( bármilyen) GW után 10 milliárd öszegű pénzt részvényekért cserébe.
Szóval igen lehet azon győzködni engem hogy az AMD szerinted fontosabb vagy legalább olyan fontos az Open AI nak mint az Nvidia csak ez egy hülyeség. Az amit leírtál teljesen korrekt. Az AMd egy üzleti stratégia partner az Nvidia pedig egy Kiemelt preferált üzleti partner aki részvényes is és támogaja az Open AI-t anyagilag. A preferáció a lényeg. Elsődleges.
"OpenAI said that it will work with Nvidia as a preferred strategic compute and networking partner for its AI factory growth plans. The two companies will work together to co-optimize their roadmaps for OpenAI’s model and infrastructure software and Nvidia's hardware and software." [link]
Itt egy remek cikk ami összeveti az Nvidia és az AMD dealt: érdemes elolvasnod. [link]
Remélem tisztában vagy vele hogy nem így működk a netto nyereség amiből aztán majd vásásrolnak a cégek szerinted....
2019 ben amikor a Mellanoxot megvette az Nvidia 7 milliárd dollárért a negyedéves nettó nyeresége 2,1 mrd dollár volt...... -
Pocoyo.hun
junior tag
válasz
S_x96x_S
üzenetére
"szerintem az NVIDIA nem képes kockázatmentesen + tartósan havonta 10 milliárdot átutalni"
Nvidia cash on hands (kp állomány)
January 31, 2025: $43.21 billion
April 30, 2025: $53.691 billion
July 31, 2025: $56.791 billionA fele már kp-ben eleve kézben van. Menjünk tovább.
"Az NVIDIA pénzforgalma jelentősen nőtt, a 2025-ös pénzügyi évben a működési pénzforgalma elérte a 64,089 milliárd dollárt , a szabad cash flow pedig elérte a 60,853 milliárd dollárt ."
Vagyis szabad tőkében van még 60. Ha jól számolom, ez már most 116, de neki havonta kell 10-et csengetni, és folyamatosan dől be a lé hónapról hónapra. Megkockáztatom, mivel nem hülyék, a 10 mrd tisztán megvan nekik nyereségben / hó.
Igy nem is kell a félretett pénzhez és kp állományhoz nyúlni. A szabad cash flow jelentése: "A szabad pénzáram (FCF) az a pénzösszeg, amelyet egy vállalat a működési költségek és a tőkekiadások kifizetése után termel. Ez azt a fennmaradó pénzt jelenti, amely felhasználható adósságtörlesztésre, osztalékfizetésre a részvényeseknek, felvásárlásokra, vagy a jövőbeni növekedésre és bizonytalanságra."
Az a gyanúm, csak az nv-vel kapcsolatban vagy ennyire negatív.

-
Pocoyo.hun
junior tag
válasz
S_x96x_S
üzenetére
"???
Semmi ilyen nem szerepel a cikkben,
Kérek eredeti forrást ! ( pontos angol nyelvű idézettel )
"Azt hiszem jogos a kérésed. De, hogy időrendben haladjunk, én szeretnék ugyanilyet tőled erre a kijelentésedre:
[link] "Vagyis a Mi450 és a Rubin Vera tényleges benchmarkok alapján fogják az nvidia további szállításait véglegesíteni."
Csak sorjában, és következetesen, ha kérhetem. Támassz magaddal szemben is ugyan olyan elvárásokat, mielőtt követelőzöl!

-
Busterftw
nagyúr
-
Pocoyo.hun
junior tag
válasz
S_x96x_S
üzenetére
A valóság:
Nvidia stock price +166,69 (1 226,56%) (az elmúlt 5 évben)
Amd stock proce +148,27 (180,91%) (az elmúlt 5 évben)
Látod, te így dolgozol. A valóság nem a tőzsdén dől el, te ezekkel csak azért jössz, mert számodra kedvező értéket mutat - éppen most.
A valóság:
NVIDIA's gaming revenue reached a record $4.3 billion in the second quarter
AMD's gaming revenue was $1.1 billion in Q2 2025Nvidia's data center income for the second quarter of fiscal year was $41.1 billion
AMD's Q2 2025 data center revenue was $3.2 billion
12x-es szorzó az nvnek.Ez ami számít mert ebből lehet fejleszteni, fizetni. A tőzsdei érték csak jól mutat, de azért nem ad a tsmc chipet. Stb.
-
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Kezdtem azt hinni lehet értelmesen kommunikációt folyatni veled,de ez akomment azért alsó polcos volt..
Az Nvidiánál ez lényegesen előrébb tart egy szándéknylatkozatnál [link] a 10x10 milliárdos csomagból már szeptemberben átutalták az első 10 milliárdot , októberben a 2. részletet,és megy a többi is fokozatosan minden hónapban. A vera megjelenésére ott lesz 100 milliárd Altman számláján...
Altman preferált partnerként nyilatkozik az Nvidiáról, ami azt jelenti hogy elsődleges elsősorban alkalmazott, azaz a Vera Rubin már megy is az open AI hoz...A szerződéseknél a legjobban kijárt a végén volt a legviccesebb, mi alapján írod ezt le fogalmad sincs , meg hogy az open AI miért is jár jobban az AMD vel mint az Nvidiával vagy a saját / Broadcom Chipjeivel [link] mikor az elején leírod hogy nincs szerződés az Nvidiával,( közben az ne zavarjon az Nvidia 100 milliárd dollárt invesztálása már folyik ) és a Broadcommal aláírt megrendelése van 10 GW ra és rekordokat döntöget [link]
Az AMD meg még meg nem nevezett adatközpontba lesz valamikor telepítve 1 GW miközben a cégének a 10 % át feldobja cserébe, ráadásul kihagyod a Broadcom/ Open Ai saját 10 GW telepítését. és az Nvidia hatalmas 100milliárdos üzletét ami ahírek szerint 350 milliárdot hoz a zöldeknek vissza. Ezzel az Open AI hatalmas adóságba kerül a zöldek felé."Jensen Huang wouldn’t go on CNBC and say “yeah man if I’m honest I’ve got no fucking clue how Sam Altman is going to pay me, other than with the $10 billion I’m handing him in a month. Anyway, NVIDIA’s accounts receivables keep increasing every quarter for a normal reason, don’t worry about it.”
1 GW adatközpont telepítés állítólag 25- 50 milliárd dollárt igényel infrakstrutúrával mindennel. Az Open AI 10-12 milliárdot hozott ebben az évben... csak a 1-10 GW Broadcom +1 GW AMD és az 1 GW Nvidia ami mind 2026 másodk felére indul, telepítéshez kell 300- 500 milliárd dollár,de ha csak a jövő évet nézed ehhez is kell rengeteg pénz... Honnan lesz?
Jensen ezért invesztál bele pénzt pulszban és ezért csinálja okosan, mert kb 5 évre lekötelezi az Open AI-t és a saját rendszerei biztos meg fognak valósulni. Kérdés az AMD rendszerét mondjuk ha az 1 GW ra meg is lenne a Softbanktól x milliárd a maradékot miből, hol és és hogyan fogja felépíteni Altman .
A Stargate is finanszíroz,de ezek kölcsönök. Nagyjából jelenleg az van hogy kölcsönök kölcsöne lesz az egész projekt... és a végére szerintem ezek nagyrész bullshittek lesznek a végére egy világ méretű kamu lesz az egész.
Jelenleg nincs magyarázat rá, hova is kellene az Open AI nek önmagában 25-35 x akkora teljesítmény, miből fogja ezt megvalósítani és hol fogja ezeket megvalósítani... mint most amit használ, ami kb az egész világ adatközponti teljesítményének a hatalmas részét uralná ha kiépülne 35 GW ,ráadásul ehhez se infrastruktúrája se telephelyei se semmiféle extra nagy vagyona nincs. Én azt gondolom ez egy rohadt nagy blöff. Na én ki is szálltam. -
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Hogyne lenne versenytársa ezt senki nem vonja kétsége. Jó lesz az MI 450 ,a 350 is jó volt.
Az általam linkelt cikkben nem az a lényeg hogy azt mondja ki Altman amit leírtam, hanem hogy azt mondja ki, hogy az AI egy végtelenül bizonytalan üzlet.Lufi.
kétesélyes kockázat A Google és az Amazon is ellenfél hardverileg
Csak fogd fel az árnyalásokat mellé.nőtt az AMD múlt hónapban , ma meg esett közel 8 %-ot 1 nap alatt.
Nőtt az Intel is az Nvidiával.
Bármikor lehetnek növekedések.,de ahhoz hogy egy cég piaci kapitalizációja 3-5 szörösére nőjjön 2029 ig és mellé a tőzsdei részvények értéke 3x akkor a legyen az OPEN Ai ból, ami egyetlen cég a piacon és úgy hogy a 6 Gigawatt AMD az az összes megrendelt mennyiség (25 GW) megrendelésnek az Open AI tól nem egészen 25 % ot sem éri el... ehhez azt odagondolni hogy ez majd megháromszorozza az AMD részvényeit ( 600 dollár fölé löki) és az után lesz csak egyáltalán egyetlen darab részvénye is az Open AI nak, számomra kissé csoda várás de nem lehetetlen dolog ez tény, csak kb meseszerű.Volt MI350 is az elmúlt években az Open AI nál és Mi 300 is, szóval kell is a verseny és nekem kb mindegy mennyit keres az AMD vagy az Nvidia. Nekem az számít lesz e új Geforce,de szerintem ez nem ennyire evidens dolog hogy biztosan az open AI miatt éri el az AMD a tőzsdei céljait ha eléri. DE nálam sokkal okosabb emberek ülnek ott, ha úgy érzik ehhez kockáztatni kell a cégük jelentős részét hát tegyék.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Sehogyan nem passzol, meg emlitve sincs.
A cikkben a konkurencia a Meta, Amazon, Google stb sajat chipjeirol van szo.
Az AMD meg egy labjegyzet sincs ott, nemhogy a MI450 mint ellenfel.Ez mar eros hopium tuladagolas nalad, kepzelges.
"az az interjú tuti nem tartalmazza az AMD + OpenAI üzlet részletetit,
mivel agusztusi"
Lol es ez miert zavar? Te is odakepzelted a cikkhez a MI450-et, amirol szo sincs.
-
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Ha a feltételek az Open AI tól függetlenül teljesülnek és egyéb okokból 3-5 év múlva Google vagy egy kínai cég AI szolgáltatása lesz a Top , vagy kippukad ez az AI lufi akkor az AMD aprópénzért adta el a cégének egy jelentős részét.Nem az Open AI lesz az egyeduralkodó szerintem ebben a tortában ahova ugyan ugy kell sok hardver..
-
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Ez egy lehetőség csak az Open AI nak a hardverek mellé,ha ezzel az AMD extrém sikeres lesz és eléri ezeket az extrém feltételeket a tőzsdén, akkor igazából lesz ( a növekedést beleszámolva) kb 60 milliárdjuk az Open AI nak az AMD ből részvény formában. ( most ha lehívhatnák a 10% részvényt kb 20 milliárdot érne,de nagyon messze vannak ettől.)
Érdemes elolvasnod/ megnézned Altman interjút The Verge-nek. [link]
Ez tulajdonképpen egy egyszerű Bartelezés, körforgás ahol a hardvergyártók hitelt nyújtanak a megrendelőnek hogy a saját hardvereiket megvetessék vele és így szépen kúszik fel a részvényárfolyamuk egy darabig, növekedik mind a megrendelő mind a szállító, de ha kipukkad alufi gond van.
Az open AI tavaly összesen 3.7 mmilliárd dolár keresett, az idén talán 10-12 milliárdot eléri. tehát ebből kell neki fizetnie mindenkinek aki most hardvert nyújt. Szóval ez valóban egy befektetés egyelőre mindenkinek.ami vagy összejön vagy nem. ha most az Open AI nem tud növekedni akkor ezt a 200 milliárd dollárt 20 év alatt tudná kifizetni ami ugye hülyeség, ezért is van szépen GW telepítések évente fél évenete hogy közben fizessenek is lassan, meg másnak is tudjanak adni hardvert akik egyből fizetnek...Tehát nagyjából az van hogy pl az AMD nek el kell érnie a 600 dolláros részvény árfolyamot és valami brutális piaci értéket az Open AI segítségével.
De az Open AI nak ebben kényszer nincs, ha nem tudja az AMD vele elérni a 600 dollárt és a csilliárd dolláros piaci értéket akkor marad AMD nél a részvény, az open AI kifizeti a hardvert és kész.(mindeképpen kifizeti). -
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Ez nem bevételből megy , nem saját magától veszi meg eladási áron a hardvereket ember. Ezeket a hardvereket az Nvidia gyártatja. Az Open AI 100 milliárdos hitelt kap ezzel, amit visza kell törlesztenie az Nvidiának majd.. De ez nem 100 milliárd kiadás az Nvidiának hanem az Open AI nak kell majd annyit fizetnie ezekért a hardverekért az Nvidiának a telepítés után és most megkapják őket. Előre.
Ugyan ez az AMD nek de ott közben hogy fizet nekik az Open AI eladják a saját cégüket is kockáztatják mérföldkövenként, tehát úgy csinál most bevételt az AMD hogy amikor csippan az Open AI törlesztése a Mi450 ért közben lehívhatóvá teszi a részvények egy részét de ezek olyan feltételekhez vannak kötve hogy ez nem moSTanában lesz.Az AMD olyan feltételekhez kötötte ezt hogy igazából ezt nem fogja megkapni az Open AI nagyjából soha . Például :
"The shares only vest if OpenAI helps AMD reach certain milestones one of them being the stock must reach 600 dollars per share or over a trillion dollar market cap."
Ilyenkor vissza vándorol az AMD részvény szépen a gazdájára. Ezt jelenti a tőzsdei biztosíték.
Ezeket a hardvereket ki kell fizetnie majd az Open AI nak.Az Nvidiának nek ezek a hardverek annyiba kerülnek amennyiért legyártatja őket. Mit tudom én, ötöde évekre elosztva a gigawatt telepítéseket...
-
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Intel az elmúlt 1 hónapban nőtt jelentősen az Nvidia invesztálás híre után.
Mielöt beleéled magad az Open AI részvényes az AMD be dologban ez nem így működik, mint kiderült számomra is az utóbbi hetekben.
Az Open AI biztosítékként kap ilyenkor 10 % részvényt hardver rendelés előre lekötés miatt és ezek lehívása mérföldkövekhez vannak kötve.
Azaz a az AMD ( és Nvidia is) hitelt nyújt az Open AI nek hogy ők egy még nem létező terméket majd megvegyenek tőle egy nem létező bevételből és erre felteszi az egész cégértékének a 10 % részét is odaadják cserébe .
Tehát az AMD től az open AI vesz hardvert , ami nyereségként fog feltünni az AMD kasszájában de valójában közben minden egyes mérföldkőnél eladja a cégének egy részét is mellé. ilyen áron van most ez az Open AI hülye lenne kihagyni.
Amúgy jensen is 100 milliárd hitelt nyújt az open AI nek hogy ebből vegyen aztán Nvidia hardvereket.Viszont felmerül az hogy belép a Google is és broadcom is. Tehát az összes cég 100-200 milliárd dollárokat ad előre, hitelként az Open AI nek hogy tőlük vegyék a hardvert. Nvidia 100M AMD 20M részvényekben, Boadcom 60M és felmerült már a Google is. Tehát kérdés hogy ezt vissza tudja e adni ki tudja e fizetni majd az Open Ai. A mostani tendencia alapján igen de ha kipukkad a lufi, az AMD nek nem lesz bevétele miközben eladta a hardvereinek jelentős részét az Open AI nak, és a részvényei is fent forognak. Kockázatos dolog.
jensen ezt mondta erre:
"Then yesterday Nvidia's CEO went on CNBC and someone asked him about it. Jensen Huang said he's "surprised" AMD gave away 10% before building the product and then goes "it's clever I guess." That's a pretty interesting comment coming from their biggest competitor." -
Pocoyo.hun
junior tag
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Amit abban a hsz-ben fejtegettél, mint pl "Vagyis a Mi450 és a Rubin Vera tényleges benchmarkok alapján fogják az nvidia további szállításait véglegesíteni." - csak a fantáziád szüleménye. Mint a tevékenységed 90%-a itt a ph!-n, szemben a tényekkel, adatokkal, csak várni kell pár hónapot, és a valóság mindig buksin vág.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S
üzenetére
"40 - 50% -ról beszélt - és jövő időben."
Uhum-uhum. Ezt mondom, itt megy a magyarazkodas, meg hat jaj biztos nem ugy ertette."Valószínüleg ez egy középtávú stratégia irány. ( 2025-2027 ?? )"
"( 2026 októberében majd emlékeztess. )"
Ahh nem kell, minden evben amugy is arrebb tolod par evvel."Az RDNA5 - megjelenéséig van még idő."
Van am, aztan majd az UDNA1-UDNA2 stb es a wishful thinking vonat szepen megy tovabb, barmifele korrekcio nelkul. -
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S
üzenetére
"Jensen Huang kijelentésével sem értesz egyet."
Ezzel az a gond, hogy kontextus nelkul kiragadva probalod ertelmezni.
Jack Huynh 40%-at nem probaltad korbemagyarazni.A kinai piac elvesztese a domestic politika miatt mar csak ido kerdese volt, nem if, hanem when. Mar tobb eve meg volt adva, hany %-ban kell hazai termeket hasznalni, iden lett az eloiras 50%, aztan latjuk mi volt a valosag, a cegek egymas nyakat tortek az Nvida utan.
Erre mar az Nvidia keszult, semmilyen aggodalom nem latszik Jensenen vagy abbol amit nyilatkozott. Hivatalosan 0% lesz, nemhivatalosan tobb, minden mast meg felsziv a tobbi regio.
-
-
Alogonomus
őstag
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Globális piacot nézve a "valamelyik kínai gyártó" csak abban az esetben tudhat 2030-ig a piaci rangsor második pozíciójáig felérni, ha a három nagy – már most is 2 nm környékén járó – gyártó valamelyikének a gyártósorára beengedi őket a Nyugat. A kínai belpiacos gyártástechnológiákra alapozva csak egyre inkább lemaradnának a kínai termékek az energiahatékonyság és mérethatékonyság területén, így a világpiacon nem igazán lenne rájuk kereslet.
-
Pocoyo.hun
junior tag
válasz
S_x96x_S
üzenetére
[link]
Nyilván az amd-vel kapcsolatban elég volt egy figyelmeztetés, a jóval gyengébb amd kártyákról lemondtak, amúgy is csak B tervként vették.
Nv esetében drasztikusabb lépéshez kellett folyamodni. Nem véletlenül, lásd a napokban kibukott hírt, több raklapnyi 5090 vga-t kínában, amiről még az msi is nyilatkozott, hogy nincs közük a csempészéshez. Amd esetében nincs értelme a kockázatnak, úgy már messze nem éri meg.Az amd kis eladásai számára kulcsfontosságú volt a kínai piac, megnyugodhatsz, őket is érinti. Majd meglátod.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Jó ez a hasraütött matek, Jack Huynh a mentor?
Az a 95% Kínából csak ~20% bevételt jelentett és idő kérdése volt, mert Kína amúgy is saját hardverre akart támaszkodni.Miközben Szingapúr bevétel alapján a második piaccá nőtte ki magát YoY 404%! növekedéssel az US után.
Kettőt találhatsz hol kötnek ki azok a gyorsítók.Tehát mondjuk úgy, hogy "hivatalosan" 0% a market share.
Nem hivatalosan még sokkal több.
További jó álmodozást. -
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Igen, meg 11 evvel az AMD-nel...

"Ha van versenytárs, jó alternativa, akkor nem mindenki ad annyit érte."
De epp errol van szo, hogy nem nagyon latszik meg a verseny, amirol mar tobb eve beszelsz. Ugyanugy dominal az Nvidia, lasd a market share adatokat.
Ha valami tortent az az, hogy az AMD egyre dragabban araz. -
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S
üzenetére
"Patrick Moorhead: I think we could see AMD at probably 30% share"
Szerintem egy az egyben ignoralhatjuk, hogy egy AMD-nel dolgozo mit mond az AMD-rol, foleg ami a market sharet illeti.
"Double-digit" AMD-sekbol tele a padlas, annyira jok mint a marketing diak.
"nem így van ?"
Nem nagyon lett igy. Az Nvidia annyiert adja a cuccat amennyit adnak erte, egymast taposva a kovetkezo szallitmanyert. De meg consumer GPU szegmensben sem.
Az Nvidianal csak szimplan MSRP-re kerult viszonylag idoben a paletta, a gyartas novelese miatt, nem pedig a verseny miatt. Az AMD meg fel ev utan is kuszkod az MSRP-vel. -
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S
üzenetére
"Az AMD -nek is."
Csak ugye nem akkora aranyban. Lasd a 90% globalis GPU gyorsito market sharet."Az üzenet lényege"
Mar most is hasznalt MI gyorsitot az OpenAI, 2024-es hir (MI300)
Nincs itt semmi uj, nemhogy barmilyen uzenet, most sem tisztan Nvidiat hasznalnak.
Dobtak egy csontot az AMD-nek a MI400-hez. -
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Igen, ha osszejonnek bizonyos feltetelek, ha jol lattam a "dealt".
Ekozben az Nvidianak ez csak az OpenAI, ezer mas helyre megy gyorsito."az AI gyorsítóknál az nvidia market share -re jelenleg ~80% -t írnak"
A PH crash elott linkeltem egyet, most nem talalom, az Q1 kornyeke volt 94%-al.
GPU gyorsitorol van szo. -
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Elég sok energiát megeszik az AI.
2025-ben az AI várhatóan 23 gigawattot is elérhet ;
( és ez csak nő az AMD +6.2 gigawattjával )---------------
"By the end of 2025, De Vries-Gao estimates, energy consumption by AI systems could approach up to 49% of total datacentre power consumption, again excluding crypto mining. AI consumption could reach 23 gigawatts (GW), the research estimates, twice the total energy consumption of the Netherlands."
( via ) -
válasz
S_x96x_S
üzenetére
[link]
"NVIDIA just did the impossible. They trained a 12B-parameter language model on 10 trillion tokens entirely in 4-bit precision. It’s called NVFP4, and it might redefine how frontier AI models are trained. Here’s why this matters: • NVFP4 delivers 2–3× faster math throughput and 50% less memory vs FP8 • Accuracy? Practically identical. (MMLU-Pro: FP8 = 62.62%, NVFP4 = 62.58%) • Stability issues? Solved using Random Hadamard transforms, stochastic rounding, and 2D scaling • Trained entirely on NVIDIA Blackwell GPUs the first 4-bit run stable across 10T tokens This is the first successful demonstration of large-scale 4-bit pretraining without losing accuracy. The next generation of frontier models will be faster, cheaper, and greener without compromise." -
Raymond
titán
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Kontextusba helyezve a szamokat, itt a CB cikke a temaban:
Oracle-AI-Systeme: AMD bejubelt 50K MI450, während Nvidia 800K GPUs liefert
AMD feiert heute den Verkauf von 50.000 Instinct MI450 an Oracle. Deren zweites System setzt allerdings auf bis zu 800.000 Nvidia-GPUs und zeigt einmal mehr, wer der Platzhirsch beim Thema AI wirklich ist. Der AI-Supercomputer mit Nvidia-GPUs für die Cloud soll „10X the amount of zettaFLOPS of peak performance“ bieten
-
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Na így mindjárt más tehát nem a teljes MI450 lesz 2 nm csak részben. Mindjárt ésszerűbb döntésnek tűnik már amennyire én laikusan ezt meg tudom ítélni.Ahol fontos ott 2 nm ahova elég ott 3.
FP4 ben Toms's szerint
". AMD's Helios rack-scale solution with 72 Instinct MI450 GPUs will also carry more HBM4 memory (31TB vs 21TB) and offer more memory bandwidth (1,400 TB/s vs 936 TB/s) compared to Nvidia's Rubin-based NVL144 machine. However, Nvidia's next-generation rack-scale solution will offer tangibly higher FP4 (well, NVFP4) performance compared to AMD's Helios (3,600 PFLOPS vs 2,900 PFLOPS), so it remains to be seen which of the systems will be faster and more power efficient, especially given uncertainties with UALink scale-up interconnections for the Instinct MI450-series GPUs." -
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Hát árban biztos hogy óriási különbség van a N3P és egy induló 2 nm között- Állítólag 30 ezer dolláros wafferárakat mond a TSMC amire még az Apple is húzza a száját, 60 % os kihozatali aránnyal.
INT4 ben eleve magasabb teljesítményt nyújt az Nvidia és ott a stabil gyors hálózati összeköttetésük, ami az OPEN AI nak létfontosságú, cseréba AMD több memót ad és magasabb sávszélt. Broadcom meg elvileg energiahatékonyságban kiemelkedő.Szóval valószínűleg ha az AMD bevállalja a 2 nm-t ilyen áron azzal az energiahatékonyságban akar versenyezni hogy megágyazzon a gyorsítóinak,de szerintem ez a jövőnek szól és nem annak,mert valóban most annyira jó üzleti döntés a 2nm mivela 3 nm 80-90 % os kiozatallal olcsóbban elérhető. Ráadásul Samsung 20 ezer dollárral azért elég keményen beleállt az egyedi 2 nm gyártással és érkezik jobról az Intel is 1 év múlva. -
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Az Open Ai az elmúlt 1 hónap alatt 10 gigawattnyi szerződést kötött a Broadcommal [link] és 10 gigawattnyit az Nvidiával [link] az mellett hogy nagyrészt Nvidia hardverük van.
Ami viszont hatalmas különbség hogy ezért az utóbbi 2 cég nem adta el a 10 % -át a részvényeinek, ami szerintem egy sokkal kisebb üzletért( 6 vs 10) szerintem hiba volt az AMD től, mivel szerintem növekedni fog a cégértékük folyamatosan.
Természetesen nem látok bele az üzleti döntésekbe.A gyártás csak egy kicsi szelete az egésznek.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Nem pontositottam, a korrelacio ezt jelenti a legtobb ertelmezesben.
A JPR unit adatok es a Steam unit adatok, illetve a market share kozott korrelacio van.
"régebben a gaming gpu eladások és a steam részesedés erősen együtt mozogtak."
Ahogy most is, lasd a fenti peldakat es szamokat."ma viszont ez inkább csak az alsó+közép kategóriára igaz"
Ennek ellentmondanak a Steamen talalhato szamok, lasd a 5080/5070Ti/5090.
Eros arany es adoptacio.A bevetelt meg te hoztad fel.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S
üzenetére
A bevételnek itt sok köze nincsen, mert itt unit market shareről van szó. Nem tudod hogy oszlik el a lóvé vagy melyik gyártó mennyit keres pontosan.
Látod az AMD is növelte a bevételét (mondjuk abban benne van a konzol is), miközben kevesebbet szállítottak Q2-ben vs Q1 és csökkent a piaci részesedés is."de:
STEAM szerint az 2024Q2->2025Q2 ---> az AMD +1-2% -al nött.
STEAM szerint az 2024Q2->2025Q2 ---> az nVidia +1-2% -al csökkent"
Már írtam és nem veszed figyelembe, hogy a Steamnél minden generáció, laptop kutyafüle stb benne van és ezek százalékos változásai. A JPR pedig nem fog neked gtx 1000 és hasonló változásokat mutatni, mert az nincs újan a piacon.
Érted a különbséget?
Pontosabb képet az adna, ha tudnánk például a JPR unit lebontása Q2-ben többségében az RTX 5000 széria volt, RTX 4000 szériából ennyit szállított az Nvidia és ezeket a leszállított SKU-kat megnézni Steamen is.Lásd amint csak az újabb generációkat nézem mindkét oldalon, a market share közelebb kerül a JPR market sharehez.
Viszont a korreláció megmarad mert mindkét esetben megmutatkozik az Nvidia dominanciája, az arány konzisztensen összefügg.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S
üzenetére
"korreláció alatt
- negatív korrelációt (ellentétesen mozgást) értesz?"Nem, azt ertem ezalatt, hogy az Nvidia dominal mindket statisztikaban es a trend konzisztens mindket esetben, tehat a Steam adat aranyosan osszefugg a JPR-rel ha az osszkepet nezed, csak mas celkozonsegre fokuszal (aktiv jatekosok vs. globalis szallitasi adatok).
Nem tudom ezt miert ilyen furcsa megerteni, ha az Nvidia tobbszoroset szallitja a vilagon, akkor a jatekosoknal is tobbszorose lesz az arany. Az Nvidia nagyjabol tudja mekkora igeny van az AIB kartyakra.
A Steam statisztikaban benne van egy csomo mas kartya, mig a JPR jelentese nyilvan inkabb a friss, meg gyartott kartyakat mutatja.
Ha megnezed mondjuk az elmult 3 generaciot es osszeveted ezek aranyait, akkor 37.7% Nvidiat es 8.17% AMD-t kapsz (ebben benne van a 1.65% ami lehet a 9070XT mondjuk).
Ennek aranya mar 82.20% vs 17.80%, ami sokkal kozelebb van a JPR szamokhoz."ami még érdekes,
hogy az nVidia GPU Gaming bevétel - és az nVidia Steam gaming market share között is negatív korreláció van."
Ugyanaz, mint fentebb. A 5000 generacio csak novekszik, hiszen az adja a mostani bevetel nagy reszet, ami szinten novekedett. -
Yutani
nagyúr
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Nem ugyanazt méri a két statisztika: a JPR az adott negyedévben eladott mennyiséget/arányt adja meg, a Steam pedig a userek gépében lévő kártyák gyártónkénti arányát.
Jó esetben a Steam leköveti a JPR számait, mivel ha több NV kártyát vesznek a gamerek, akkor az meg kell jelenjen a Steamben. Ugye ez az, amire itt a kollégák hivatkoznak, és józan ésszel végiggondolva van is értelme.
Viszont amikor a Steam statisztika ellentétesen mozog a JPR számaival, akkor az azt is jelentheti, hogy rossz a statisztika, de azt is, hogy nem a gamerekhez került az NV kártyák jó része.
Feel free to choose one.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Viszont van korrelacio, ahogy az eddigi generaciokban is volt, ami fontos kepet ad, ezert nagyon is relevans, foleg a gaming piacon.
PuMbA
Erre mar volt tobb magyarazat is. Nem tudom miert csodalkoztok. Ha pedig valami hiba van, azt kesobb korrigaljak. De az ossz-statisztika es a trend korrelacio teljesen relevans. -
Pocoyo.hun
junior tag
-
Pocoyo.hun
junior tag
válasz
S_x96x_S
üzenetére
A GDDR7 memória ára, amire persze nincs forrás, max idéntől van benne, már ha.
Egyébként mihez adnak el GDDR7 ramot, ha nem készül belőle vga? Hoppá.
"a JPR "becsüli" az adatokat a supply -ból" - ezt ugye az amd supply-ból is megtenné, már ha lenne
Vagy nvidia bevétel sincs? Csak behazudják?
A steam ugyan azt az adatokat támasztja alá.
A trend évek óta tart.
A kör bezárult.
-
Pocoyo.hun
junior tag
válasz
S_x96x_S
üzenetére
"Jon Peddie Research’s Market Watch Report is a supply-side report series that establishes the Graphic Processing Unit market size by unit shipments"
Ennek a mondatnak itt nincs vége..
Az egész így néz ki:
"Jon Peddie Research’s Market Watch Report is a supply-side report series that establishes the Graphic Processing Unit market size by unit shipments, value, segment type, installed-base, and attach rate from the current quarter back to Q1’04 for historical perspective."
-
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Itt legalább nem a kukába landol mint sok más területen amikor jönni szokott a felügyelet ellenőrizni.
Nálunk is olyankor gyorsan 2napig selejtezünk előtte nehogy kiderüljön hogy ezzel van gyarapítva a cégértéke meg ugye sok cégnél a Q1-re a gyerttyácska vagy grafikonok erősen megtörnek
de ezt nagyon szeretik a befektetők lehet megint újra kezdeni felfújni a lufit. -
-
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Ez ugyanugy szet is hullhat par even belul, erre is latok lehetoseget.
En anno nagyon biztam az Arm+Intel osszeborulasnak, jo lehetoseg lett volna az Intelnek, legalabbis a Foundrynak.
Jo lepes az Nvidiatol, a Mediatekkel megvan az Arm vonal, az Intellel pedig a x86.
Viszont nagyon remelem, ez nem jelenti a Xe veget. -
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Patrick Moorhead - elemzése
az Intel+Nvidia összefogásról.
https://x.com/PatrickMoorhead/status/1968631130002776471nagy változás.
teljesen át fog sok minden alakulni,
és az ARM , AMD -nél megpróbálják elemezni a hatást.mindenesetre még keveset tudunk, és fontosak a részletek.
-
PuMbA
titán
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Ezt a tesztet néztem nem rég és tényleg az a röhej, hogy az RTX4080 1fps-sel jobb az RTX5080-nál
Pedig ellenőrizte Steve és újrafuttatta, de ugyanezt kapta. Ez az 5000-res sorozat valahogy felemás lett, mert olyanok derülnek ki róla az idő telésével, amire nem gondoltunk volna. Például, hogy közel sem olyan konzisztensen működik, mint a 4000-res széria. Valahol gyors az 5000-res széria, valahol tök lassú.Abu85: Értem, kösz az infókat!
-
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Az Steam arany ebben a kontextusban irrelevans, mert a GPU pool (peldaul laptop GPU-kat beleertve) sokkal nagyobb, mint a JPR statisztika, ami csak desktop.
Itt a trend lenyeg es az adott generacio adoptacioja az userek koreben.
Ha megnezed a fenti szamot ami csak desktop Blackwell es desktop RDNA4, az jobban reprezentalja a global market sharet is. (atlag 10:1 aranyt). -
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S
üzenetére
"a steam a használatot mutatja"
A Steam tobbsegeben egy gaming platform."az nvidia Steam statisztikánál - máj,jun,jul - csökkenés volt; ( az áprilishoz képest )
az amd -nél meg emelkedés"
Es? A Blackwell sikeret es az eladasokat tukrozi a Steam, az Nvidia gaming bevetele es a globalisan leszallitott desktop kartyak szama.
Teljes a korrelacio, ahogy eddig lenni szokott.Egyszerusitve: Globalisan, aranyosan keves RDNA4 fogy, aranyosan kevesebb RDNA4 lesz Steamen. Globalisan, aranyosan sok Blackwell fogy, aranyosan tobb Blackwell lesz Steamen. Ez minden generacioban igy volt, amit aztan alatamasztott a globalis adat.
RTX 50 series: < 5%
RDNA 4: < 0.15%
Na most ezt tett a global market share melle.Tehat amikor te az elozo honapokban ertetlenkedve neztel, hogy ez hogy lehet, hiszen a Laci es Pistike is RDNA4-et vett, meg Mindfactory, valojaban az tortent, hogy nem fogyott annyi RDNA4, mint amennyit a hopium beadott.

-
Egon
nagyúr
válasz
S_x96x_S
üzenetére
legalábbis egy adott német retail adatai alapján, amiből nem lehet következtetni a globális eladásoktra
Akkor minek teszed be?
Teljesen triviális, hogy ez a szétfikázott Steam statnál sokkal kevésbe releváns és semennyire sem reprezentatív, max. hergelésre jó (no meg a vörös oldal számára vigasztalásnak, ami persze általában méretes pofára eséssel zárul, amikor kijönnek a negyedéves globális részesedésről szóló adatok...
). -
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Ez nem így működik. ilyen esetben kiemelten, amúgy is mint alapkövetelményt,a forrásmegjelölést kötelező használni.
Ha pedig nem teszed akkor te nézel szembe a jogi következményekkel egy esetleges eljárás keretében,mert te vagy a forrás.Mint ez nazért kiderült. Ami meg még gond, hogy az internet nem felejt, elérhető sok helyen a tartalom.Amúgy maga a videó jó lett, megmutatja a korrupció ezen szintjét is az ázsiai kereskedelembe. Darázsfészek ez amúgy.
-
huskydog17
addikt
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Mert se a VRAM-nak, se az NV szponzorációnak nincs köze ahhoz, hogy az RDNA3-nak miért ilyen szar a teljesítménye FullHD-n, a számok egyértelműen mutatják. Az általad felvázolt "lehetséges" okok szimplán nem lehetségesek, mert a számok és más tesztek egyértelműen és jól láthatóan megcáfolják.
A játékban a motor nem úgy működik, mint az új Snowdrop, ugyanis itt Frostbite van, ami hagyományos megközelítést használ: ha elfogy a VRAM, összeomlik a teljesítmény, nem csökkenti automatikusan a textúraminőséget.
A PCGH tesztjében is nagyon látványos, ahogy a összeomlik a tempó amikor elfogy a VRAM. -
paprobert
őstag
válasz
S_x96x_S
üzenetére
"pl. a "Display Control Logic" - az NPU tól balra található - a 4E core alatt."
A Strix-nél meg a display controller és a display phy van külön.
Nyugodtan számold össze magadnak, +- pár százalékot biztos tévedek, mert 2 percet szántam rá.
A lényegen nem változtat, és felvetésem továbbra is megválaszolásra vár.Hogy lehet az, hogy az Xe1-RDNA2 összehasonlításban az Intel kétszer akkora mérettel tudta csak hozni ugyanazt a teljesítményt: A770(406mm2)-RX6600XT(237mm2), itt viszont jó eséllyel AMD hátrány van azonos méret mellett?
Az Xe2 prezentációból nem látszott semmi, ami utalna egy ilyen +100% körüli előrelépésre, ott csak perf/w-ról beszéltek.
Azt tudom csak elképzelni, hogy az integrált RAM jótékonyan hat az arch kihasználtságára, és ettől kilő a teljesítmény a relatíve kis méretben. -
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Kivéve, hogy a tesztekben fix beállításokat használtak és a Dynamic Resolution Scaling ki volt kapcsolva.
Gyengébb teljesítménynél inkább arról beszélnek, hogy RT alatt az RDNA3 nem teljesít jól, még az RDNA2 mellett sem.
Ahogy egyre több játék használ már low grafikán RT-t, több ilyen eredményt fogunk látni. -
huskydog17
addikt
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Az AMD nem most lett F1 sponzor, régebben is volt csapat, aminel ( allitolag ) AMD procikon mentek pl. a szelcsatorna szimulaciok. Legalabbis az AMD logo ott volt; aztan lehet a versenykepesseg miatt pult alatt hasznaltak Intel vasat is, de papiron az AMD intezte a szamitastechnikai hatteret.
-
D55
senior tag
válasz
S_x96x_S
üzenetére
"A Volkswagen sem versenyzik a Forma-1-ben."
A Volkswagen sikerének titkát ahhoz hasonlítanám, mint az Internet Explorer egykori sikerét... Aztán ugye ha jól emlékszem, pont az a kéktollú bagoly is tette azt hiszem ezt a legjobban szóvá
"A high-end gaming - csak a piac töredéke:"
Ez így igaz, ellenben itt most a gond, hogy az AMD 3D V-Cache-es procijai bőven a prémium szegmens alatt lopják a zászlót, épp ezért kéne nagyon beleállniuk Intel oldalról a gamer piacért folytatott versenybe. Sőt, így ugye akár nem is feltétlenül flagship szintjén lenne muszáj mindenképp odaverniük a csatában, csakhogy az Arrow-t úgy sikerült árazniuk / pozícionálniuk. Ha helyette akár csak egy tier-t lejjebb mentek volna, már akkor jobban néznénk ki (tehát ha pl. a 285K az csak Core Ultra 7 vagy akkor már inkább Ultra 5 néven jött volna és természetesen ahhoz illő, megnyerőbb áron és így tovább sorban a kistestvérek mellé).(Közben elnézést, ha ez amúgy OFF, mert látom, hogy ez alapvetően videokártya topic... De a Google hozott ide az előbb, miután a Bartlett Lake kilátásai kapcsán próbáltam frissebb infókra keresni
) -
Chiller
őstag
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Érdekes, köszi. Ettől még lehetne a régebbi is jó proci, ahogy pletykálják 20-25%-nál több növekedésre laptop VGA fronton amúgy sem érdemes számolni.
Amennyiben nem lesz 8magos X3D proci jó áron mellé (lassan 3 évvel az 5800x3d után), akkor viszont fix, hogy nálam az RTX 5xxxM széria is kimarad...

Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- HP Pavilion 15-eg2002nh - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - Win11 - 512GB SSD - Garancia - MAGYAR
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T2000 32GB 512GB 15.6" 1év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue - 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor,MS3379
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C Dock Gen2 (akár 3x4K felbontás)
- BESZÁMÍTÁS! LG 24GM79G-B 24 144Hz FHD TN 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

Igy nem is kell a félretett pénzhez és kp állományhoz nyúlni. 
"
(
2025 végén növekszik a DX8 és alatti VGA-k aránya...itt korrekció történt, mert hasonlóan többször előfordult már, hogy visszamentek értékek. Kicsit túlmérték az NVIDIA-kat.
Remélem ,hogy ez nem igaz
).