Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
PuMbA
titán
Arról megfeledkeztem, hogy 7900XTX-en megy az XeSS, az egy élhető alternatíva tud lenni. Radeon 6700XT-n XeSS-t használtam, egy játékot úgy vittem végig
Mindig is gondolkoztam rajta, hogy igazából az XeSS egyébként a legnagyobb support bajnok, hiszen RTX előtti kártyákon is fut és a képminősége jó:Ray Tracing with The TITAN V and 0 RT Cores - Can It Beat An Entry Level RTX Card?
FSR alternatíva lehet, de mégis második helyre rakom, mert rosszabb a képminőség. Sebességben viszont gyorsabb az XeSS-nél. Szóval ezért is drukkolok az Intelnek, hogy legyen egy harmadik erő, mert az XeSS-t nagyon jól megcsinálta ezzel a hibrid hozzáállással szerintem.
-
huskydog17
addikt
"Most már hivatalos, hogy az új preseteket az RTX2000-res és 3000-res egyáltalán széria nem bírja, az NVIDIA nem ajánlja ezekre a kártyákra."
Ez egy hatalmas marhaság. Szomorú, hogy a cikk alapján ekkora hülyeséget sikerült leszűrnöd.
A Turing és Ampere bírja a DLSS 4.5-öt, ezért lett rajtuk is engedélyezve. Ha nem "bírnák" és az NV nem ajánlaná, akkor nem lennének támogatva. Ezen felül láthatod a DLSS Override táblázatban is, hogy rengeteg olyan játék van, ahol a Turing és Ampere is annyira gyors, hogy még az M és L presettel is megbirkóznának. Nem kizárólag a legújabb Path Tracing játékok léteznek ám, azokon kívül létezik még pár száz DLSS 4.5 kompatibilis játék.
Ezen felül a jelentős sebességdeficit csak M és L presetnél jelentkezik, ami a Performance és Ultra Performance beállítás esetén használandó, minden más beállítás (Quality, Balanced, DLAA) esetén a K preset az aktív. Ezt az NV dokumentáció egyértelműen írja, ezúton is köszi a linket gV kollégának, aki be is rakta képként az ide vonatkozó screenshotot.
Ez amúgy az általad linkelt videocardz cikkben is le van írva, ezért se értem, hogy miért ilyen nagy baromságokra következtettél.Rengeteg olyan játék létezik amelyeknél a Turing és Ampere bőven meg tud birkózni a DLSS 4.5-el, sőt akár még az M és L presettel is ha nagyon kell. Sőt, vannak olyan játékok is, ahol egy sima RTX 2060-as is megbirkózik a DLSS 4.5-el. Sok felhasználó hasznát tudja és hasznát fogja venni az új transformer modellnek Turing és Amperre kártyákkal is, mivel az AMD-vel ellentétben az NVIDIA erre megadta a lehetőséget.
Igen, nyilván lassabb a 4.5-ös, mint a 4.0, mivel ötször komplexebb, ráadásul a Turing és Ampere nem támogatja az FP8-at, de pont azért van az NV App, hogy a játékos eldöntse magának, hogy melyik verziót akarja használni. Az NV inkább a játékosra bízza a döntést, míg az AMD eldöntötte a játékosok helyett, hogy a 2 éves hardvernek is a kukában a helye.Szóval a hivatalos infó az az, hogy a DLSS 4.5 minden RTX kártyán támogatott, mindegyiken lehet használni.
Minden RTX felhasználó megkapta az új technológiát, így 7-8 éves hardverekkel is ki lehet próbálni, ellentétben a piros oldallal, ahol a 2 éves hardver is a kukában landolt és a lehetőséget sem kapták meg az RDNA2/3 tulajok, hogy kipróbálhassák az FSR4-et, pedig ott ugyanaz a helyzet:
Egy RX 7900XTX nagyon sok játékban jó sebességet adna FSR4-el, de az AMD úgy döntött, hogy az nem kell a piros felhasználóknak. Ott ment a duma, hogy nincs FP8 támogatás az RDNA3-ban. Nos, a Turing és Ampere-ben sincs FP8 támogatás, de mégis kaptak DLSS 4.5 támogatást. Na az AMD-nél valóban lehet mondani, hogy nem ajánlják az FSR 4 használatát RDNA4-nél régebbi architektúrákon, hiszen nem is tették leérhetővé, ott igaz lenne az állításod.
Most ott tartunk, hogy egy sima 7 éves RTX 2060-al is szebb képminőséget kaphatsz, mint egy RX 7900XTX-el.
Sőt, ha a gyakorlatban a DLSS 4.5- valóban hoz egy újabb ugrást képminőségben, vagyis a független tesztek ezt majd alátámasztják, akkor egy 7 éves RTX 2060-as szebb képminőséget lesz képes adni számos játékban, mint egy legújabb RX 9070 (XT). 
Én majd nagyon kíváncsian fogom újra elővenni idén a Shadow of the Tomb Raider-t és ezúttal DLSS 4.5-el fogom újra végig vinni, amit egy RTX 2060 felhasználó is megtehet.
-
huskydog17
addikt
Nem tudom hol milyen mérést látsz, de még nincsenek független tesztek, mert csak pár órája jött ki a driver. Lehet van pár videó, ahol gyorsan összecsaptak valamit, de én megvárnám a normális, jó minőségű független teszteket mielőtt bármilyen következtetést levonnék. A jó teszthez idő kell.
-
S_x96x_S
addikt
Az biztos, hogy "részleteiben" NEM KORRELÁL
a JPR és a Steam;
Decemberben például 50%-al megnött az RTX 3060.
ami biztos nem korrelál a JPR-el,
mert már nem is gyártja az nvidia.
Persze a mintavételi anomáliák talán magyarázhatják ezt a dolgot,
de a többi számolási anomália miatt akkor is elég furcsa.
A Steam dec. stat. szerint
az 1 hónapos növekedési változások szerint a rangsor
1. RTX 3060; 4.33%-->6.53% ( vagyis 50%-os növekedés! )
2. RTX 4060;
3. RTX 3050;
4. RTX 4060 Laptop GPU;
5. GTX 1650;
... RTX 3060 Ti ; AMD Radeon(TM) Graphics ; RTX 3070 ; RTX 4060 Ti ; RTX 3080 ; RTX 2060 ; RTX 4070 ; RTX 3060 Laptop GPU ; RTX 4070 SUPER ; ( és 15.nek végre egy ) RTX 5070; RTX 5070 Ti ; AMD Radeon Graphics; GTX 1060 ; RX 7800 XT ; GTX 1660 SUPER ; RTX 5080 ; RTX 4050 Laptop GPU; RTX 4070 Ti ; Intel(R) UHD Graphics ; ... ]
Ezeknek a GPU-nak a 95%-a biztos nem szerepel a JPR statisztikában.
https://store.steampowered.com/hwsurvey/videocard/?sort=chg
-
Busterftw
nagyúr
Nem, azt mondom, hogy AMD-nel ugyanugy nem tudod mennyi megy csak jatekra, csak munkara/AI-a es mit csinalsz azzal aki jatszik is es dolgozik, oket hova sorolod?
Erre mar kertem forrast, aztan megy a pislogas utana, de onertekeles es korrekcio az nincs es hozzatok ugyanezt a hasrautott marhasagot ujra es ujra.
Tehat most akkor mi van?
Semmi, forras nulla, lesz valami tereles aztan 1 honap mulva beirod ugyanazt a marhasagot. -
X2N
őstag
Amikor megjelent leszedtem, meg felnéztem nexus-ra UE5 konfig file-okért amivel kimaxoltam a grafikát a gyárihoz képest is sokkal jobban nézett ki, messzebbre rajzolta ki a vegetációt, árnyékokat, meg részletesebb volt minden, stb, nem ájultam el még így se tőle, szokásos TAA mosoda, 2-3 óra bőven elég volt belőle hogy mindent kiderítsek ami érdekelt, ez nem stalker, ez egy far cry, stalker skinnel. Nem érte meg akkor a teljes árát így nem vettem meg még. Nézted benne a fákat? Azok nem fák, csak kis termetű fák. Nevetségesen néznek ki, túl kicsik, ráadásul az egész világ fel van nagyítva méretbe...
-
X2N
őstag
55 GB, az elég baráti manapság. TPS-játék, nem kellenek bele nagy felbontású textúrák mint egy FSP-nél, a kamera miatt. Megúszós.

A stalker 2-t tudtam h fel fogod hozni
, arról inkább ne is beszéljünk nem használja ki a nanite-ot a vegetációra, majd ha eléri a 2.0 verziót és az újabb verziós UE-n fut meg az AI life 2.0 benne lesz ahogy megigérték majd ránézek. -
X2N
őstag
Ha a procikat megnézem akkor a 7800X3D-449$ MSRP-vel jött ki 2023-áprilisban. 330$ körül meg lehetett venni 2024-ben, majd felment az ára 450$-ig 1 évvel később, most se sokkal olcsóbb, 400$.
9800X3D már $479-al nyitott, 2025-ben 470$ csak néha esett be az ára 440-usd-re.
Középkategóriás kártyát(9070XT) ne hasonlítsunk már 7900XTX-hez, nem ugyanaz a kategória. 3 évvel később a generációváltáskor olcsóbb a 9070XT?

Erről szól a fejlesztés. Előző gen csúcsa teljesítményét hozza már az új generációs kártya azon az árszinten. -
Busterftw
nagyúr
Nem eppen. Szerinte keves a vram, szerinte draga, es nincs konkurencia. Ennyi.
Nem volt sokkal olcsobb, 4080-rol valtottam, tudom.A rosszabb ar/ertek arany nem jelenti azt, hogy garbage. Az Nvidia mindig is lefedte kb 5-10% kulonbseggel a piacot, ebben nincs semmi uj.
Az ar/ertek arany pedig szubjektiv. -
Még ott az 5070 is.
A másik kérdés melyik gyártó fogja bevállalni a kisebb áremelést. Jelenleg jelentősen olcsóbb a 9070 XT az 5070Ti nél, pont ez miatt itt állok a holnapi napi vásárlásom elött , amikor végre összeállt az új konfigom, VGA van vissza és még én is gondolkodom azon megér e nekem plusz 60 ezer forintot egy 5070 Ti egy 9070XT vel szemben, kockáztassak legyen a 9070XT vagy pedig esetleg vegyem a viszonylag jó áron lévő 5070 -et inkább aztán maradjak 12 GB -on.
Ha az áremelkedésnél az Nvidiának eleve nagyobb marzsa hagy benne annyit, hogy nagyon nem szükséges emelnie árat míg az AMD már tudjuk hogy emel, az kérdés mennyire szűkíti a jelenlegi ollót az 5070 Ti és a 9070XT között. De igazából a piaci trend úgyis felrántja majd mindkét kártya árát lásd SSD és memória.A vágott PCIE -szel rendelkező 5060 Ti 16GB eleve egy érthetetlen húzás annak fényében, hogy egy 5070 re rátettek 12 GB vramot ez akkor bullshit hogy nem is értem. Még fordítva lenne értelme, egyetlen 5060Ti SKU 12 GB vrammal aztán jól van ha már spórolunk.
-
S_x96x_S
addikt
Nehéz eldönteni, hogy milyen hatása lesz;
- Sokan lehet, hogy elhalasztják a vásárlást/upgradet,
- vagy fogcsikorgatva kifizetik a drágább [RTX 5070 Ti] -t, vagy maradnak 8GB VRAM-on
- mások a 8GB - helyett az Intel 12GB felé mennek,
- és persze az [RX 9060 XT 16GB] még vonzóbb alternativa lesz.""""
https://x.com/TechEpiphanyYT/status/2001301980690739461
🔥 GPU Retail Sales Week 50 (mf)
Record ARC sales. RDNA 4 dominates. Nvidia earns.ℹ️ Units
AMD: 1545 units sold, 55.28%, ASP: 519
Nvidia: 1140, 40.79%, ASP: 928
Intel: 110, 3.94%, ASP: 231ℹ️ Revenue
AMD: 801747, 42.53%
Nvidia: 1058194, 56.13%
Intel: 25399, 1.35%ℹ️ By GPU
[RX 9070 XT] => 725
[RX 9060 XT] => 595
[RTX 5070 Ti] => 310
[RTX 5080] => 275
[RTX 5060 Ti] => 205
[RTX 5070] => 120
[RTX 5060] => 85
[RX 7600] => 80
[RX 7900 XTX] => 60
[RTX 5090] => 55
[RTX 3050] => 50
[ARC B580] => 40
[ARC A310] => 30
[RTX 3060] => 20
[ARC B570] => 20
[ARC Pro B50] => 20
[RX 6650 XT] => 20
[RX 9070] => 20
[RX 7900 XT] => 20
[RX 7700 XT] => 20
[GT 1030] => 10
[5060 Ti] => 10
[RX 6500 XT] => 5
"""és a kakukktojás/ ( vagy kategorizálási hiba )
"[5060 Ti] => 10" ami inkább RTX 5060 Ti lehet.----
A 49 -heti - itt a mid-range dominált és az AMD revenue share -ben is hozta a 62%-ot
https://x.com/TechEpiphanyYT/status/1998701687964319899
""""
💹 GPU Retail Sales Week 49 (mf)
Mid-range sales are expanding consistently
ℹ️ Units
AMD: 2670 units sold, 69.44%, ASP: 532
Nvidia: 1115, 29%, ASP: 745
Intel: 60, 1.56%, ASP: 200
ℹ️ Revenue
AMD: 1420905, 62.77%
Nvidia: 830652, 36.7%
Intel: 11986, 0.53%
ℹ️ By GPU
RX 9070 XT: 1620 Units (42.13%)
RX 9060 XT: 790 (20.55%)
RTX 5070 Ti: 455 (11.83%)
RTX 5080: 210 (5.46%)
RTX 5070: 175 (4.55%)
RTX 5060 Ti: 120 (3.12%)
RX 7600: 70 (1.82%)
RX 7900 XTX: 60 (1.56%)
RX 9070: 60 (1.56%)
RTX 3050: 60 (1.56%)
RTX 3060: 40 (1.04%)
RTX 5060: 40 (1.04%)
RX 6650 XT: 30 (0.78%)
ARC B580: 20 (0.52%)
ARC A770: 20 (0.52%)
RTX 5090: 15 (0.39%)
ARC A380: 10 (0.26%)
ARC A750: 10 (0.26%)
RX 6500 XT: 10 (0.26%)
RX 7700 XT: 10 (0.26%)
RX 7900 XT: 10 (0.26%)
RX 6400: 10 (0.26%)
"""" -
Alogonomus
őstag
A kérdés olvasásakor az Avatar nekem is beugrott, hiszen állítólag a ray tracing magába az enginebe van beleintegrálva, viszont a Steam szerint a minimum igény egy GTX 1070, ami viszont nagyon nem ray tracing kártya.
Alan Wake 2 is elvileg elfut GTX 1070 vagy RX 5600 XT kártyán.
Star Wars Oulaws detto.Indy az tényleg minimumként is RT-képes kártyát határoz meg.
Doom esetén pedig ki is hangsúlyozzák, hogy "raytracing-capable GPU".Valószínűleg extrém kevés játékhoz kell feltétlenül hardveres ray tracing egységgel rendelkező kártya, mert azzal azért a játékosok hatalmas hányadát eleve kizárják a stúdiók a potenciális vásárlók közül.
-
Busterftw
nagyúr
De mondtam, lásd mi számít a BSR-be. Nem csak az eladott mennyiség, amit te írtál.
"ott van a 9070XT vagy a 3060 azt jelenti, hogy folyamatosan magas eladásokat produkálnak."
Csak adott modellre érvényesen, ami konkrét mennyiség nélkül nem jelent sokat, lásd b. hsz-ét.A gond azzal van, hogy megint rossz konklúziót vonsz le ebből.
-
S_x96x_S
addikt
> az XFX 9070XT-n van 9300 értékelés,
régebben is ez volt a top;
+ valószínüleg jó az ár/teljesítménye
+ sokszor akciózzák
+ csak 1 verzió van ( nem aprózódnak el az értékelések )
=> sokkal több darabot adtak el belőle.Az MSI 3060 -ból meg több al-verzió is van
- ami elaprózza az értékeléseket. ( ventus 2x, ventus 3x, ... ) -
Busterftw
nagyúr
Te beszelsz video minosegrol amikor teljesen ignoraltad eddig?
Kulonbozo jatek felveteleknel ahol mas lehet a teljesitmeny es ugyanolyan video minoseg nelkul ez a video semmilyen formaban nem tenyszeru, se objektiv.Attol, hogy nem ertesz hozza, az nem a mi hibank.
Ugy nagyon nehez konstruktivan vitazni, hogy bedobsz a topikba valami marhasagot aztan amikor nem tetszik a valasz, akkor eltunsz es kesobb folytatod mashol ugyanazt.hokuszpk
A 4K felvetelen is vannak kulonbsegek, epuletek elei vagy a novenyzet.
De a 1440p is ugyanugy relevans, mert Nvidiaval nem ilyen otvar rosszul nez ki, csak ugye azzal takarozik a "tesztelo", hogy itt nem ket kartyat hasonlitunk ossze....
Ha meg nem ugyanazok a beallitasok, akkor nem objektiv az egesz teszt, teljesen rossz a konkluzio.A kiindulopontnak annak kell lennie egy osszehasonlito tesztnel, hogy a video minosege ugyanaz es a benchmark is ugyanaz. De ezt a videoban is elmondja, csak hosunk itt megint csak a cimig jutott, a tartalom ertelmezeseig mar nem.
-
Az OBS az egyik legnépszerűbb platform streamre ,ez van . Lehet kis cég, de ugyan azokat a beállításokat tudod alkalmazni mint Shadowplaynél, például NVENC AV1 60 fps 80 Mbps.
A hasonló az nem jobb és nem ugyan az. És a te videód alapján számomra az Nvidia tűnik a legjobbnak,de ez egy tömörített tartalom, YT.Az mellett írják többen a komment szekcióban hogy 1-2 % körli csökkenéseket tapasztalnak 5070 Ti vagy hasonló kártyákkal nem tudják ezt abszolválni amit afelvétel készítője.
Mindenképpen szükséges lenne más forrásokat és teszteket is megnézni erre ahogy írtad is.Amit beraktál a VS topikba raktad. Teszel hozzá ilyen megjegyzéseket hogy nem látsz különbséget meg meggyilkolja az minimum FPS-t.
Segítek ez a topik VS a megjegyzéseid pedig Vitát generálnak amire joggal reagálhatunk ellenkező véleménnyel.Topik lényege ez... -
ember leírod hogy meggyilkolja a minimum számokat ez egy végletes kijelentés és nem igaz.... Erre nekem aki Nvidia kártyát használ és 10+ éve streamel bólogatnom kellene? Igen igazad van, miközben nem ezt tapasztalom, látom és tudom?
Itt van egy másik videó ami feketén fehéren leírja mi a gáz, ezt ignorálod? [link]Én nem másolok senkit ,saját véleményem van ami mindíg is konzisztens volt, szerintem soha nem azonosítottak másnak, mint ami vagyok,( Nvidia troll, lásd alattad)
Veled szemben akit tavaly kitiltottak az AMD topikból most meg az ellenkezője lettél, az Nvidiába állsz bele folyamatosan.
Miért akarod közben bebizonyítani hogy a másik szar? Nem,nem szar. . -
Busterftw
nagyúr
Nincs egy szinten, ez a te altalad linkelt videon is a konkluzio.
Csak most megy a tereles es a felremagyarazas, szokas szerint.Ez akkor relevans, ha teljesen ugyanaz a benchmark es ugyanaz a video minosege.
Minden mas esetben ez egy hasznalhatatlan "teszt", egy szubjektiv velemeny.Beraksz egy osszehasonlito videot, aztan maga a csavo nem tesztel objektivan es magyaraz, hogy jaj itt nem a ket kartyat akarjuk osszehasonlitani...
Iparagi egyertetes van arrol, hogy minden ami video/streaming/VR stb, az Nvidia jobb. -
Butasag amit írsz.Nem kell elengedni semmit mert ez nem igaz.teljesen szemellenzős lettél,meggyilkolja a minimumszamokat

.Ember este szeretettel várlak a streamemre ,kuldok privátban meghívót aztán nézd meg a meggyilkolást.Meg legalabb bemutatlak masik 7 embernek akikkel 10 eve egyutt jatszunk hogy mi a helyzet. -
PuMbA
titán
Közben Benchmarking csatorna is beírt a videó alá kommentbe, hogy ugyanezt tapasztalja es muszáj capture card-dal fölvennie, mert az NVIDIA legyilkolja a minimum fps számokat.
-
Busterftw
nagyúr
"Ez a két kép nem is ugyanazt ábrázolja…"
Na jo reggelt, pont errol van szo, hogy a teszt nem lehet objektiv, epp ezt mondja a videoban is, hogy a jatek alatti korulmenyeket nem lehet osszehasonlitani es a video minoseget nem hasonlitja ossze....Ha pedig a video minoseg nem ugyanaz, hajadra kenheted a teljesitmenybeli elonyt.
Csak ugye ezt szepen ignoraltad es kihagytad, belefutsz az ujabb ongolokba."Látod lehull a lepel rólad"
Aha, ezert linkelted a "konkluziot" a videobol, mert maskulonben nem jon ki a narrativa.
"Onnan látszik, hogy csak a vita megnyerése a lényeg nálad, hogy pár hozzászólással előtte tettem be egy felvételt az RX9070-emmel, ami tűéles minőségű"
Ember, te hoztad ezt a teszted, akkor most miert menekulsz es terelsz? -
Busterftw
nagyúr
Irreleváns, videó minőség nélkül ez semmit nem jelent, illetve a pontos játék körülményeket sem tudja pontosan szimulálni, erről a videóban is beszél.
Teljesítmény szempontjából pedig ennél a tesztnél nagyon is számíthat a KB5066835.
"Én nem látok képminőség különbséget"
Én meg objektiven igen, szerintem szemészet ajánlott.

-
Nem erről van szó.Arról amit feljebb írtál.
Az első bányászláz alatt a Vega sokkal jobb volt bányászatra mint bármi más a második bányászláz alatt pedig nem sokkal voltak gyengébbek. Tökéletesen vitték a bányászrigekbe a Vega és RDNA2 kártyákat.
Az hogy az Nvidia stagnált volna 2010 től 2018 ig? 3x akkorára nőtt.
AMD
-
Az első bányaszezon alatt az AMD kártyái vittek mindent és vitték mindenhova őket az Nvidia kis túlzással használhatatlan volt. akkor vitték, ha nem volt AMD...
A második bányaszezon alatt annyira magas volt a Krypto hogy mind az Nvidia hiába volt jobb az AMD kártyáit is ugyan úgy elvitték, egyáltalán nem volt hazsnálhatatlan bányászatra. Úgy beszélsz mint ha az AMD kártyák nem fogytak volna el korlátlan mennyiségben a bányászláz csúcsán.. hetek alatt visszatermelte az extra magas árat egy 6700 XT is.. [link] a z 500 dolláros Vega 64 1000 dollár fölött ment.. [link] -
PuMbA
titán
Mióta bejött a bánya aztán meg az AI, tehát kb. 2021-től taroltak az NVIDIA bevételek és market share. Hogy mi lett volna ezek nélkül, na az jó kérdés, de biztosan lett volna növekedésük így is attól függetlenül, hogy 2010-től 2018-ig stagnált az NVIDIA a bevételek terén.
-
Busterftw
nagyúr
Teljesen mas generacio, mas launchok, ezer masik dolog befolyasolhatja ezeket.
Viszont itt is ugyanaz all fenn, a Mindfactorynal sokkal jobb volt a "reszesedes" mint amit a global mutatott."A kiírás szerint csak a mennyiséget nézik"
Csak nem az osszes eladas alapjan, hanem bizonyos idon belul eladott mennyiseget, ott is van, hogy gyakran frissitik.
"based on recent sales performance, not overall lifetime sales."Ezert tudott egy csavo konyve 5 perc alatt bestseller lenni, mert manipulalta az algoritmust.
-
S_x96x_S
addikt
> "NVIDIA rumored to stop bundling memory with GPUs, squeezing smaller board partners"
Pedig az nvidia gaming bevételét extrém módon megemelte volna a szuper drága memória.
Kiváncsi leszek, hogy a GDDR6 vagy a GDDR7 -et érinti jobban a memória örület.
És 2026 év végén ( visszatekinteve)
mennyire szerencsés lesz az AMD RDNA4 GDDR6 -os választása.Egyrészt az AMD az RDNA4 -el jellemzően több memóriát ad, mivel a 16GB-os GDDR6 -os kártyák eladásai dominálnak,
És a GDDR6 termelés kifutóban van;
de az RTX 50 -hez szükséges GDDR7-esnél meg az AI szívja el a termelő kapacítást,Mindenesetre az olcsó kártyák ( 050 , 060 ) termelését valószínüleg lecsökkentik - mert nem lesz gazdaságos
( nem fogják elbirni az áremelkedést )
""
Just in: AMD and Nvidia are considering discontinuing mid- to low-end gaming GPUs where memory costs account for a large share of the BOM. Taiwanese PC makers such as ASUS are reviewing plans to reduce memory configurations.
""" ( via x.com/Jukanlosreve - 2025-nov-18 ) -
Busterftw
nagyúr
Egyszeruen nem fogod fel az aranyokat, sokadszorra sem es hajtogatod ugyanazt.
Ezek 1-1 boltok par orszagban, ki tudja mekkora mennyiseggel.A best selling listakat is leirtam mar, hogy az algoritmus nem csak a mennyiseget nezi, ezt is fullba ignoralod.
2025 H1-ben a piacra kerulo ~20.8 millio kartyabol ~19.38 millio Nvidia volt.
Tehat a vilag osszes mas orszagaban, az osszes boltba ~1.44 millio Radeon kerult az elso fel evben.
Ebbol ~1000 darab Mindfactory hetente."Nem emlékszek olyanra sose, hogy az MF-nél egy AMD kártya modell ennyire fogyott"
Persze, hogy nem mert fullba write-only vagy, mar hoztam peldat.
Week 38, 2024 (September 22 report)
AMD’s Radeon RX 7800 XT led weekly sales.
AMD captured 45% market share, while NVIDIA held 53.35%.
Week 10, 2021
RX 6700 XT AMD captured 42% market share
Week 3 2022
RX 6500 XT 45% market shareEgyszeruen ez ami van, nem egyedi.
-
Busterftw
nagyúr
Mindfactorynal eddig is jol fogyott a Radeon, a multkor mar linkeltem minden generacioban (RDNA)hasonlo bolti statisztikakat.. Ez a mindfactory bias, hiaba fogytak 50% korul a Radeonok, ez egy toredeknek a toredeke, semmit nem jelent.
Q1-Q2-bol tudjuk, hogy a teljes Radeon mennyiseg ugyanannyi volt, teljesen mindegy, hogy ebbol aztan 1 bolt Radeon szazaleka 45% vagy 55% epp azon a heten.
Felallasban es strategiaban nem valtozott semmi. 15-20% arelony volt eddig is, ami egyszeruen nem eleg, ha nincs paritas.
"de ehhez még 2 jó VGA generáció kell az AMD-től"
Igen ezt hallgatjuk mar jo par generacio ota. Majd a kovetkezo generacio, majd meg ket generacio... -
Busterftw
nagyúr
Nincs semmilyen utes itt, ugyanazt a strategiat csinalta az AMD, mint eddig. Nincs paritas es 15-20% arelony. Ennyi.
Ez arra volt eleg, hogy 6%-ra csokkent a market share, ennel jobb utest az RDNA2 is bevitt.
Most majd lesz megint tizenparszazalek reszesedes, nem valtozott semmi. -
Ember az RTX 9070 XT előnye " az ütés" egyedül 100-150 dollár semmi más.
Az RX 9070 XT nem jobb mint egy 5070 Ti vagy egy 3 éves RTX 4080.
Egyedül az hogy most már olcsóbb. Ez jó dolog ne érts félre...3 hónapja.
Erre annyi kell reagálnia egy Nvidiának ha akarnak hogy holnaptól 599- 650 dollár az MSRP. akkor mi van? KI venné a 9070 XT-T? Most komolyan érthetetlen hogy mitől adnak agymosást az AMD kártyák mellé.
Az árelőnyre a legkönnyebb reagálni.Ez nem fejlesztés,ezt hagyja az Nvidia.hogy árelőnye legyen az AMD-nek...
Egy olyan cégről beszélünk aki 25x nagyobb bevétellel rendelkezik mint az AMD és 5x nagyobbal mint az Intel -AMD egyben és kb 3-4 generációra visszamenőleg szinte minden ficsőrt támogat és magas minőségben, lásd jó felskálázás.
Szerintem ez jensen részéről egy egyszerű deal, kartell, hogy hagyja teret nyerni a konkurenciát mert leszarhatná ha holnaptól 600 dolláros MSRP-n kellene adnia az 5070 TI-t vagy akár olcsóbban,és akkor pár fanatikuson kívül senki nem venne 9070 XT-t .
Azt érné el hogy monopol helyzetet kapna ami senkinek nem jó főleg a versenyhatóságok keresztüzében. Ütés... -
S_x96x_S
addikt
egyenlőre minden hír rángatja az árfolyamot.
és már magyarul is próbálják szájbarágósan elmagyarázni."Hatalmas nyomás alatt az Nvidia - Itt az új trónkövetelő"
https://www.portfolio.hu/uzlet/20251125/hatalmas-nyomas-alatt-az-nvidia-itt-az-uj-tronkovetelo-801986"
...
És akkor emlékezzünk meg a sztori másik lábáról, arról, hogy hogyan törheti meg az Alphabet az Nvidia hardver-hegemóniáját.A Google saját fejlesztésű TPU gyorsítóival kapcsolatban olyan információk kerültek napvilágra amelyek komoly aggodalmat keltettek az Nvidia befektetőiben. A Google olyan tárgyalásokat folytat amelyek célja a TPU hardverek szélesebb körű elérhetővé tétele külső nagyvállalatok számára. A beszámolók alapján a Meta is érdeklődik a Google megoldása iránt és a két cég több milliárd dolláros megállapodás lehetőségéről egyeztet. Ez azért különösen fontos fejlemény mert a Meta az egyik legnagyobb AI számítási kapacitást használó vállalat és ha a saját adatközpontjaiban a jövőben nem Nvidia GPU alapú rendszereket épít ki hanem a Google hardverére áll át, az drámai hatással lehet az Nvidia jövőbeli chipeladásaira.
...
A Google TPU hardverei több olyan előnnyel is rendelkezhetnek amelyek bizonyos feladatoknál vonzóbbá teszik őket. A TPU rendszerek energiahatékonyságban és költségoldalon kedvezőbbek lehetnek a hagyományos GPU megoldásoknál és egyes mesterséges intelligencia modellek futtatására kifejezetten jól optimalizáltak.
A TPU-k külső értékesítéséről olyan stratégiai lépést jelentenek amely elsőként hozhat átállást a nagy felhasználók körében. A helyzet azért különösen izgalmas, mert eddig a Google jellemzően csak a saját infrastruktúráján belül használta a TPU rendszereket, de most kezdi ezt a technológiát a felhőpiacon és a nagyvállalati ügyfélkörben is aktívan értékesíteni.
Na ezek azok a tényezők, amik az Nvidia zuhanásával párhuzamosan felfelé húzzák az Alphabet árfolyamát, amely ma új történelmi csúcsra emelkedett." -
Busterftw
nagyúr
Mar linkeltem a forrast, tobb oldal is lehozta...
Nvidia Q3 earnings beat estimates, boost tech stocks
"Following the results, Nvidia shares jumped 5% in extended trading."
"Ugyanis sok más cég is nőtt 5%-kal akkor, akik épp semmiféle jelentést nem adtak ki"
Mar leirtam, te tenyleg csak hsz-t farmolsz olvasas nelkul?
Az Nvidia a de facto "AI ceg" a piacon, ha az Nvidia ugrik, minden ami tech/AI az ugorhat.
A Q3 eredmenyek utan a pozitiv visszajelzes a piac egeszere kihatott."Azon a napon a Walmart is nagyot nőtt"
Igen meg a Teca Ruhasboltja is, ami ugyanolyan irrelevans. Ezer mas faktor mozgatja a tozsdet. -
Busterftw
nagyúr
Teljesen mindegy, hogy te szubjektiven mit gondolsz.
A Q3 jelentes utan az eredmenyekre reagalva 5%-al nott a reszveny, tehat a befektetoi es piaci reakcio pozitiv volt.Az Applenel mert novekszik? Egy teljesen fluid, hangulat alapu rendszert akarsz itt megmagyarazni, ahol Elon elbofog valamit es megszunik egy ceg.
"Így ez nem volt több számomra, csak egy pillanatnyi úszunk az árral növekedés, aminek nincs köze az NVIDIA-hoz"
A Q3 eredmenyre a befektetok es a piac +5%-al reagalt.
Minden mas utana mar teljesen mas faktorok miatt van. -
S_x96x_S
addikt
a tőzsde "hit alapú" ;
A befektetők (hisznek) bíznak,
hogy az nvidia tudja tartani a 75% gross margin-t.
függetlenül, hogy a költségek növekednek
( pl. memória, tsmc gyártási költségek )És a befektetők abban is bíznak,
hogy a piac / vásárlók / gamerek
elfogadják hogyha az nvidia megemeli az árait
( mert a gross margint tartani kell ! )"We also heard some concerns about NVIDIA's statement that they are aspiring to continue gross margins in the mid 70s even as input costs increase. While it is true that HBM price increases are sticky, and thus will likely lag DDR5 pricing in the short run, we think that NVIDIA has a very good opportunity to pass through memory increases. We believe that HBM costs for NVIDIA are about one third of cost of sales, or about 8% of revenues (given 75% gross margins), while those costs for competitors tend to run above 50% of cost of sales for companies with 50% gross margin - that is, HBM is closer to 25% of revenues. The most likely path for NVIDIA to maintain 75% gross margins is to raise prices slightly, given that peers would have to raise them by a higher percentage."
( Morgan Stanley’s rebuttal to the recent concerns about the memory semiconductor sector ) -
Busterftw
nagyúr
Marhaság. Az Nvidia jelentése miatt ugrott az Nvidia stock és ez is eredményezte a többi tech céget is a hangulat miatt.
Következetesek vagyunk, csak (ismét) nem vagy képes felfogni, hogy két dolog lehet igaz egyszerre.
Az Nvidia stock a rekord jelentés után és amiatt ugrott, lásd a forrást.
Az ezt követő jó piaci hangulat miatt pedig valamennyivel nőttek az egyéb tech cégek.Tehát az a fenti hasraütés, hogy a piaci nem reagált jól a Q3 jelentésre, nem igaz, téves.
-
Persze hogy nem, ezt írtam én is, hogy egy cég bejelntése vagy minimális növekedése ehhez kevés, innen indultunk ki. Itt egy sokkal nagyobb gátló tényező van most a jegybank személyében.
+ igen az AI is.. Én is bizalmatlan lennék ezzel az AI lufi dologgal kapcsolatban mert ez egy bartellezés jelenleg aminek nincs kifutása,jrlrnlrg drnki nem fizet senkinek semmiért,( persze túlzással) de ezt már írtam egyszer régebben is, [link] Ez is biztos amúgy közrejátszik a dolgoban a jegybank mellett. De azt gondolom,ha általánosan jó lenne a részvénypiaci hangulat, akkor jobban fogadták volna az Nvidia rekord bevételeit is. -
Az elöbb is ezt a kört futottuk le. [link] Azt írtam hogy a Részvénypiac összeségében beesett és akkor most harmadszor is linkeljem be a fenti cikket neked? vagy másikat? [link] ( nem egy -egy cég, nagyobb részvényindex, piac,) esett általánosan..
Az Apple hogy felment 0.9 -et alacsonyabban van mint volt múlt hét közepén.
-
Totál ugyan azt a görbét írta le mindkét cég az időgrafikonon. Az Apple egy fél nappal elöbb szakadt be a tegnapi napon meg picit jobban felkapaszkodott. Nem értem mit szeretnél bizonyítani meg mi értelme van az Nvidia törzsdei értékével f@szméregetésnek. Az Nvidia jelenleg egy Giga cég a részvénypac meghatározó tényezője. Ez van se jobb se roszabb nem lesz ettől nekem meg neked sem.
A részvénypiac összeségében beesett amin nem tud segíteni most jelenleg senki, az Nvidia sem tud ezen változtatni hiába a rekord profit és nyereség. Ez az Amerkiai jegybank kamat döntési bizonytalansága miatt van, nem azért mert az AI lufi kipukkadt vagy mert szar az Nvidia, AMD , Apple bárki... -
Most szerintem annyira nem nehéz értelmezni a cikket
Az egész rényvénypiac összeségében esett. A Wall street , a Nikkei, az Ausztrál és a Koreai.
Google 3 % ot zuhant Nov 20 záróra, mint az Nvidia.
a google növekedése szintén az AI-nak is köszönhető. fél év alatt azért ment fel ennyire. Gemini 3 és Google cloud.
Az Nvidia bevételei szintén stabilak. -
Egon
nagyúr
Semmit, de semmit nem lehet örökké fenntartani. A római birodalom is megbukott, ahogy a mongol is.
Viszont jó időben felülve a trendre, addig is sz*rrá tudják keresni magukat (Intel, AMD: aki lemarad, kimarad...). Nyilván időben ki kell szállni, és a végén vélhetőleg lesznek beragadt készletek, lásd bányászláz. -
Egon
nagyúr
Kereshetitek direkt a negatívumokat (mondjuk akkor talán első lépésben célszerű lenne az AMD piaci részesedését vizslatni a dVGA piacon, de hát ez nektek zsenánt ugyebár...
), de a 73%-os bruttó árrés önmagáért beszél, ha elismered mint óriási eredményt, ha nem...
A probléma az, hogy konkurens híján ide árazhat az nV.
-
Busterftw
nagyúr
"Ezt értem, de az egész tech selloff a lufi miatt van, hiszen minden nagyobb tech cég benne van az AI buliban"
Tehat egy teljesen mas dolog miatt, mint az Q3 eredmenyre reagalas.
"Pillanatnyi örömködés volt csak"
Igen errol lenne szo, jo reggelt, hogy a Q3-ra 5%-al reagalt a piac, tehat a marhasagod nem all fenn. Meg mielott josz egy ujabb terelessel, Egon a Q3-at linkelte, te arra reagaltal.Persze egyszerubb lett volna megint annyival elintezni, hogy benezted, bocs, lepjunk tovabb.
-
Busterftw
nagyúr
-
S_x96x_S
addikt
> Gaming felhasználásra biztosan pontosabb képet ad a Steam statiksztika, mint a JPR, hiszen AI kártyákon biztosan nem futtatnak Steam-et soha.
ami még érdekes,
hogy az nVidia GPU Gaming bevétel - és az nVidia Steam gaming market share között is negatív korreláció van.Az nvidia gaming bevételek 16% -al növekedtek,
de az nvidia Steam arány ezzel ellentétesen mozgott,
és csökkent. ( 1-2%-al ) [ az 1 évvel ezelőttihez képest ]
"Second-quarter Gaming revenue was $2.9 billion, up 9% from the previous quarter and up 16% from a year ago." -
Abu85
HÁZIGAZDA
Azt azért nem hiszem, hogy globálisan is kétszer annyi 9070 XT fogyna, mint 5070 Ti. Ugye itt figyelembe kell venni, hogy bolt válogatja. Nagyon fontos adat, hogy ki mennyire tudatos vásárló. Azok a boltok, amelyek megosztják ezeket az adatokat, főleg tudatos vásárlókra építenek, tehát olyan emberekre, akik nagyjából tisztában vannak a teljesítménnyel, olvasnak újságot, stb. És ezért nagyobb a Radeonok eladása itt. De például a diszkont-szerű boltokban már inkább a GeForce-ok eladása nagyobb, mert ott főleg nem hozzáértő emberek vásárolnak gépeket. Tehát a globális arány azért nagyon más lehet, mint ezekben a boltokban.
-
Hogy pörgöt volna jobban egy negyedév alatt egy több éves konzol eladása? a 7900XTX jelent meg akkor a 6000 széria pedig kifutó félben remek árban ment... a jelentésben amit linkeltem ott van az AMD által leírva...
"Other notable areas of strength AMD mentioned is it had strong channel sell-through of its Radeon 6000 and Radeon 7000 series GPUs, which increased quarter-over-quarter.
Talán már nekik elhiszed ... hipotézisek amiket írtok,nélkülöz valós információkat adatokat,kétségbe vontok jelentéseket ,JPR statisztikákat.
érdemes odatenni, hogy a 7000 széria debütálásakor sokal nagyobb arányú bevétel növekedést mutatott fel az AMD a gaming szegmensben. Hogy ez darabszámban mit jelent nem tudom, lehet a mostani kevesebb bevétellel de lényegesen több darabszámot jelent, köszönhetően a 7000 széria drágább Chipletes előállításának. ( tipp) Tehát a volumen növekedés és a bevétel lehet éppen ellentétes irányú is vagy sokkal kisebb arányú, mint a 7000 szériánál. -
69 % = 1.1 milliárd dollár. 2023 ban a 7900XTX megjelenése utáni negyedévben ez 1.8 milliárd volt. [link] szval a következtetésed megérzésekre alapul és pont annyira biztos mint az Hunboxed találgatása vagy a JPR statisztikáiból következtetni arra hogy ez bizztos AI és biztos nem a gamerekhez került.
-
huskydog17
addikt
Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy itt nem általános javulás történt, hanem játékspecifikus optimalizálásokat épített be az Intel, tehát egyelőre csak azoknál a játékoknál fog megszűnni a probléma, amelyeknél lesz erőforrás specifikus optimalizálást írni.
Ezen felül nem tudni, hogy ezen optimalizálásokból profitál-e bármit a Celestial.
Nyilván ez egy jó hír és bizalomgerjesztő, hogy az Intel valóban foglalkozik a problémával és legalább játékspecifikus kódot írnak, de általános megoldás még nincs, így nem venném készpénznek, hogy a Celestial rajtjára ez már nem lesz gond. Jó volna, de én kétlem, ugyanis ha viszonylag rövid időn belül tudnának általános javítást eszközölni, akkor nem kezdtek volna játékspecifikus kódokat írni. Másképpen fogalmazva: az általános javítás valószínűleg még messze van -
Abu85
HÁZIGAZDA
De a JPR az a gyárból kikerülő VGA-kat nézi. Nem tudják a gyártók, hogy azok egyáltalán eljutnak-e a boltokba. Persze valószínűsíthetik, hogy melyek azok a tételek, amelyek majd kínai AI-ban kötnek ki, de biztosan nem tudják, mert nem kérdezik meg a vásárlót, hogy hova viszi a négy-öt kamionnyi árút.
Egyébként a JPR is megjegyzi, hogy a bolti eladások ettől nagyon különbözhetnek, de a piackutatásuk helyes, mert leírják, hogy mit mérnek. Most attól, hogy a vizsgált tételek 60-70%-át sosem látják boltban? Hát... ettől még eladások a gyártók oldalán.
Egyébként az AMD már jelezte, hogy dolgoznak azon, hogy bolti statisztikát hozzanak erről, csak be kell kérniük ezt, hogy összesítsék, és globálisan azért elég sok bolt van.
-
Miért gondolod hogy olyan nagy sláger mint írtam a HD5000-es időszakából vagy még pár évig ami szintén ott van a statisztikában 2012 HD7000-es eladások.
Minden statisztika szerinted korrupt ugyan már.Akkor volt 30-40% és azóta csak csökkent elsőnek a felére 20% aztán megint a fele 10%
szóval nem nagyon lehet mellé lőni világ viszonylatban se annyira minimális az esélye.
Lényegtelen ha esetleg vissza hozott pár %-ot a játékosokból akkor is teljesen kizárt hogy hozná azokat a számokat amik régen voltak.
Erre írtam kár ezen rugózni hogy mi van ha a játékosok amik pont le vannak szarva már nem nekünk csinálják a kártyákat ami észrevehető. -
Busterftw
nagyúr
Pedig kellenek, mert ez ugyanannyit ér mint a HUB amit linkeltél.
"de a játékosok gépében számomra elég hihetetlen a 8-92%-os arány."
Abból tudunk dolgozni ami van. Hozz jobb globális statisztikát.Semmit nem tudsz arról, hogy az Nvidia mennyit gyártatott összesen vs AMD. Simán el tudom képzelni, hogy az AI mellett 10:1 arányban kerül a játékosokhoz Nvidia.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4181, 94% Akksi
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Lian Li Lancool 207 GIGABYTE 750W
- Eladó igazi ritkaság! LG G7 Thinq 4/64GB / 12 hónap jótállással!
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3844
- Samsung Galaxy A53 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Mindig is gondolkoztam rajta, hogy igazából az XeSS egyébként a legnagyobb support bajnok, hiszen RTX előtti kártyákon is fut és a képminősége jó:

, arról inkább ne is beszéljünk nem használja ki a nanite-ot a vegetációra, majd ha eléri a 2.0 verziót és az újabb verziós UE-n fut meg az AI life 2.0 benne lesz ahogy megigérték majd ránézek.

AMD
A szalagcim olyasmi volt tegnap hogy "Even Nvidia can't halt the tech selloff".