Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Processzorok, tuning  »  AMD FX (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 07:01:58

LOGOUT.hu

AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#67201) lee56 válasza Teran1 (#67194) üzenetére


lee56
őstag

Jó választás lenne, igaz lehetne olcsóbban is 970-esek közt nézelődve, meg kicsit visszaolvasva, esetleg keresőt használva, rengetegszer lettek ajánlva itt is olcsó de jó lapok FX-ekhez. DE mielőtt nekiszaladsz a piacnak hogy alaplapokat vásárolj zsákszámra, akár követhetnéd az itt kapott jótanácsokat is, és megpróbálhatnád kicsit finomhangolni, ahogy pl.: DudeHUN és leviske is írta már ; Kezdjük azzal hogy APM (Application Power Management) megkereshetnéd az uefid-ben és kikapcsolhatnád, lehet már ettől megoldódnak a gondjaid, azért tuning nélkül nem kellene gondot okozzon annak a lapnak se egy FX-8-as talán.

..Ha mégis illetve ha tervezel később komolyabb tuningot, akkor viszont mindenképp alaplapcsere javasolt.

[ Szerkesztve ]

No Comment

(#67202) lee56 válasza frescho (#67191) üzenetére


lee56
őstag

Habugi már leírta a 90%-át annak amit erre válaszolni szerettem vona, innen is köszönöm neki szépen, megspórolt egy halom gépelést. :)

Azt hiszem eléggé körbe jártuk a témát, legyen elég annyi hogy bár dícséretes a szándékod, azért a megvalósítás már hagy némi kívánnivalót maga után. Nekem pl. sose jutna eszembe egy mérsékelt tuningra is alig-alig alkalmas, elsőkközt Fx-kompatibilis elavult chipkészletű lappal teszteljek és vessek össze ez alapján tuningolt FX-eket a konkurenciával, amik ráadásul a saját bevallásod szerint is sokkal érzéketlenebbek a lapok minőségére..

No Comment

(#67203) Chosen


Chosen
addikt

Sziasztok!

Az FX9370 és az FX8370 között van bármilyen különbség az órajelen kívűl? (Architektúrában változtatás pl?)

(#67204) frescho válasza rambustibi (#67198) üzenetére


frescho
addikt

Akkor azt is magyarázd el, hogy milyen okom/érdekem lenne, hogy hazudjak. Főként úgy, hogy az FX-et elsők között szereztem be és azóta is használom napi szinten.

Habugi: Bájos az összehasonlítás, de a másik sarokban lévő nehézsúlyú ezt tudja kiállítani. Az intel elhúzott sok téren. Egy kérdésre válaszoltam a saját méréseimmel alátámasztva. Nem fikáztam az FX-et és leírtam, hogy van amikor nincs értelme váltani. Az utolsó felvetésedet is leírtam többször, pl. VMware alatt elég jól muzsikál, de a játékok nagy része nem használ ki 4 magnál többet.

Az alaplaphoz: Hogyan lehet szerinted bizonyítani, hogy nem throttlingolt? Mert se az aida se a frame delay nem mutat anomáliát. De ha 1-2%-ot tévednék akkor is marad az erősorrend.

lee56: Értem, hogy a mundér becsületét védeni kell. Őszintén, ha a legtutitibb AMD lapba hajtanám akkor mennyivel lenne gyorsabb? 3-5%-al? Akkor is le lenne maradva. A legszebb, hogy az FX valmiért az egyik kedvencem, mint pl. a 600-as Amiga. De attól még látom a hibáit.

De egy érdekesebb kérdés, még ha off is: Mit jósoltok az AM4-nek?

- Elérhető lesz Karácsony előtt? (Kellene építenem egy gépet és nagyon várom.)
- Vajon az első lapok hogyan fognak megbírkózni a 8 magos Zennel? (Táp áramkörre mennyire oda fognak rendesen figyelni?)
- Lesz rendes turbo core? (Ha valami az Rx GPU-ra hajazó turbót behoznának sok lépcsővel, fogyasztástól/hőmérséklettől függően, akkor 8 maggal is lehetne pár szálon jó teljesítmény magas órajellel)
- Milyen lesz a 14nm órajele? (4GHz +- ?)

https://frescho.hu

(#67205) lee56 válasza frescho (#67204) üzenetére


lee56
őstag

"Értem, hogy a mundér becsületét védeni kell."
Ez nem védelmi kérdés :) , simán egyszerű logika, olcsó húsnak híg a leve. Ha már Forma1 pilóta akarsz lenni és tesztelgeted a ferraridat a nagyérdemű előtt tesztekkel, ugye te sem egy moddolt trabant kaszniba fogod építeni a ferrari motort, amivel majd körbe járkálsz meg versenyekre mész vagy igen?!

"Őszintén, ha a legtutitibb AMD lapba hajtanám akkor mennyivel lenne gyorsabb? 3-5%-al?"
Miért nem teszteled le, kiváncsian várnánk az eredményét, sőt még akár az is lehet hogy te magad is meglepődnél. :)

"Akkor is le lenne maradva."
Le biza, de baromira nem mindegy mennyivel, lásd Habugi esete a szájlék i7-ével meg a régi FX-ével..
Nem vitatja senki hogy vannak hibái, egyáltalán nem tökéletes; sokat fogyaszt, egyszálon béna félkarú rabló, de azért tud is ha kell, vannak szituk ahol versenyképesen is akár, fura egy processzor, legalább van lelke. Lehet szeretni és utálni egyszerre. :)

Nem csak te várod, nemrég volt itt cikk arról, hogy érkeznek lassan a Bristollal az AM4 lapok, de persze azt nem írták mikor.. :W :)
VRM szerintem megint fontos kérdés lesz. Igaz sokkal jobbnak ígérkezik a perf/watt mutató és max TDP sem fog túlzottan elszállni, de tuning hatására ugye bármi elképzelhető, szóval ugyanúgy fontos lesz a lapok után nézni, hogy milyen fázis, hogyan hűtve, mivel fog megbírkózni majd. Remélhetőleg a gyári beállítások és az olcsóbb lapok többsége is már jobban lesz konfigurálva, gondolok itt az itt is sokszor megjelenő "throttling már alapórajelen is" című sláger darabra, mint pár hsz-el ezelőtt is volt ugyebár. :)
Egyelőre 3GHz-en volt tesztelve egy ES példány, azzal demóztak a rendezvényükön, szóval abból érdemes kiindulni, ~ fél év még mire megjelenik addig tornázhatják feljebb az órajeleket Reméljük legalább 3.5-ig sikerül vagy feljebb. De 4GHz+ főleg kezdésnek szerintem reménytelen elvárás lenne, főleg egy 8mag+HT CPU esetében. Először ugye a nagy halak jönnek majd, kicsit később aztán gondolom lefedik majd a piac nagy részét különböző termékekkel.

(#67203) TheChos3nOne : Nincsen.

No Comment

(#67206) Chosen válasza lee56 (#67205) üzenetére


Chosen
addikt

Köszi! :R

Egy modul lekapcsolható egy FX 83xx-ban teljesen? Tesztelés miatt szeretnék csinálnék belőle egy FX 6300-at.

(#67207) Beretvás válasza Chosen (#67206) üzenetére


Beretvás
addikt

Magokat birsz ugy emlékszem.

(#67208) Taifa Díaz válasza Chosen (#67206) üzenetére


Taifa Díaz
őstag

Lekapcsolod a 6-os és a 7-es magot, vagy a 0-ás és 1-eset. Ezzel egy modult iktatsz ki. De ettől még nem lesz ugyanaz, mint egy 6300.

Life's a game I cannot win (Type O Negative: Everyone I Love is Dead)

(#67209) csabika0001 válasza Taifa Díaz (#67208) üzenetére


csabika0001
senior tag

Az hiszem a 0-ást nem tudod kikapcsolni. Viszont a többit igen.
Nálam kettesével lehet kikapcsolni (M5A99X EVO R2.0).

(#67210) Habugi válasza frescho (#67204) üzenetére


Habugi
addikt

Mekkora fesszel ment a 4.5 és milyen energiatakarékos beállításokkal?

Megvan még az AM3+ config?

..játékokban a Depth of Field bizonyos szempontból olyan mint a zöldborsó.., szükség idején valami állat kitalálta hogy ehető...

(#67211) frescho válasza Habugi (#67210) üzenetére


frescho
addikt

1.375V, APM off, CnQ ON, LLC medium
DDR3 1600MHz-en

Majdnem 3 éve kipróbált beállítás: [link] Csak itt jobb hűtést és kapott a proci és a táp rész is.

Természetesen megvan, csak visszakerült az ESXi alá.

lee56: Ha adsz hozzá való lapot, akkor szivesen letesztelem.

Persze tudnék olyan tesztet találni, amivel az FX elhúzna (linux fordítás, ESXi több VM-el). Olyat is, amivel csúnyán kikapna (Starcraft és tsai.). Ezek helyett sokkal egyszerűbb volt a választás. A nyáron két játékra volt időm. Ezekkel benchmarkoltam kicsit.

Amit a Bulldozer javára kell írni az az alsó kategória. Egy FM2-es X4-el játszható a DOOM. Két magos Celeronnal/Pentiummal akadni fog nem is kicsit.

Az lenne a tuti, ha AM4-re is kihoznák azt a power managementet amit a GPU-kon tolnak. Sok szálon 3GHz, kevés szálon mondjuk 4 GHz, hogy ne járjon hasonló cipőben, mint a Bulldozer. Hiába lesz c2c +40%, ha az órajelet lejjebb adják. Így el lehetne tüntetni az alacsonyabb órajel problémáját. Ha minden szálat ki tudna terhelni a program, akkor meg a 8 mag ütne oda.

https://frescho.hu

(#67212) Habugi válasza frescho (#67211) üzenetére


Habugi
addikt

Az konkrétan csoda ha 1.375V-al lábon tudtad tartani azzal a hurka VRM-el. :C

Három vagy négy lap járt a kezem alatt, melyekkel az volt a harci feladvány hogy üzembiztosra varázsoljam őket hasonlóan kotvány 4+1es hűtetlen VRM-es lapokban, nem volt egyszerű menet, kivétel nélkül mindig 1.3V alá kellett vigyem őket (1x 6300, 2x8320, 1x8350).

A lényege annyi az egésznek egyébként, hogy amennyire észrevettem az évek alatt de az igazi felismerés csak a platformváltás után jött, az annyi hogy mennyire eszement jól skálázódnak feszre az FX-ek/Visherák, ugye később lett egy mihez képest.

Nem feltétlen csak az esetleges throttling okán írtam amit írtam, megjegyzem szakmailag tartalak annyira hogy még csak nem is feltételezem hanem biztos vagyok benne hogy észrevennéd ha throttlingol egy CPU a kezed alatt/tesztek közben.., inkább amiatt hogy tudom mi történik ezekkel a CPU-kkal alulfesz hatására. Hülyén fogalmazva az a bizonyos skálázódás nem csak felfelé működik sajnos, konkrétan lepkefingá válnak.., hiába adott órajel, plusz mondjuk stressz teszt alatt tanúsított stabilitás érzet, azonos CPU-val egy 1.3V-os 4.5Ghz és egy 1.4V-os között zongorázni lehet és sajnos nem csak benchekben mérhetően.

Ez az amiben szörnyen limitál egy ilyen lap, mert megkeresed a throttling megjelenése előtti maximum feszt és onnantól limitálva vagy.

Volt olyan mérésem az utolsó 4+1es (valami belépő ASUS csoda..) lap & 8350 kombóval, ahol gyakorlatilag a 1.3V körülre visszafeszelt, Turbo Offos 4.3Ghz Realbench eredményeket sikeresen körbefutottam a saját alapfeszes 8320-asommal, 3.5Ghz-en a 8+2es lapban.
Erre a próbára is eleve azért került sor, mert a beállítást/távozást követő másnap kiderült, hogy két-három játékban az ominózus config 1:1 beállításokkal gyakorlatilag tragédia volt 280assal, miközben nálam egy alig gyorsabb 280X volt.

Szóval érdekes dolog ez, saját tapasztalataim alapján hiába van venti proper helyre rakva de igazából ennek csak úgy tudnánk utána járni így utólag ha tudnál valahonnan kölcsön kérni egy 6+2/8+2es lapot.

[ Szerkesztve ]

..játékokban a Depth of Field bizonyos szempontból olyan mint a zöldborsó.., szükség idején valami állat kitalálta hogy ehető...

(#67213) pipo112 válasza frescho (#67211) üzenetére


pipo112
senior tag

az egészhez annyi ,hogy egy normális lapban tesztelve az fx-et szerintem is más eredmények jöttek volna na mind1 a többiek már kivesézték

AM4 ugye most fog indulni a Bristol ridge-el az igazi Zen majd valamikor tavasszal fog jönni mint tudjuk a PH-n megjelent cikkből is . én személy szerint várom, az Amd szépen bemutatta az új Apukat a saját méréseikben szépen is mentek ,DE kíváncsi leszek majd független tesztekre és utána tényleg kiderül hogy mit tudnak és mi várható. az elenfél meg is van ugye bár a 6500-as Skylake szvsz 1-1,5 hónap és kiderül mire lesz majd képes a Shummit ridge egyenlőre nagyon jónak néz ki és biztos váltani is fogok rá de ha téyleg ennyire jó a bristol akkor Decemberbe az kerül beszerzésre az A12 9800 egy normális gpu val és persze egy olyan lappal amibe minden gond nélkül mehet a Shummit ridge tuningolva :K . kérdés milyen lapokat dobnak majd piacra az alaplap gyártók és mennyiért ,reméljük nem olyan lesz a felhozatal mint AM3+ -nál és Amd jobban megköti a gyártók kezét.

Azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne fogadja el senki tanácsát. :P

(#67214) ViZion válasza pipo112 (#67213) üzenetére


ViZion
félisten

"most fog indulni"
Jó 3 hónap még...
Dícséretes, h ennyi minden a prociba lesz, és nem kell minden szarnak külön deszka. Én a VGA-ról is eltakarítanám a csatikat, ott van a mobo-n, használja azt.

"kérdés milyen lapokat dobnak majd piacra az alaplap gyártók"
+1 ez nagyon fontos, AM3+ sikertelenségét nagyrészt ezek okozták szerintem.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#67215) Tubica


Tubica
senior tag

Sziasztok !

Csak egy egyszerű kérdéssel fordulok hozzátok ! Szeretnék venni egy MSI Rx 480-as videókártyát a jelenlegi R9 380 helyett.

Az lenne a kérdésem, hogy amíg kijön az AM4 vagy AM4+ os alaplap / processzor kombó, ki tudja-e hajtani az új kártyát a processzorom ?

- Fx 8320
- 1.380V
- 22.5 x 200Mhz ( 4520 mhz )
- HT Link 2611
- Memória 1866 mhz CL9

Remélem tudtok segíteni, hogy érdemes-e cserélnem videó kártyát annak érdekében, hogy nem kapok limitet ! Vagy lehet, hogy már most is limites vagyok, hiába írja az MSI Afterburner program a játékok alatt, hogy a processzor használat alig 50%-os ?

Válaszaitokat előre is köszönöm :)

Üdv. Tubica :R

Szerk: Remélem érthetően írtam le amit akartam :C :U

Tubica: A tubásokra kitalált vicces meghatározás.

(#67216) travix válasza Tubica (#67215) üzenetére


travix
aktív tag

Persze :)

(#67217) Habugi válasza Tubica (#67215) üzenetére


Habugi
addikt

390/X/480/980/Ti szintű/fölötti VGA-k már egész korrektül képesek teljesíteni 1440p-ben, legyen az natív vagy VSR/DSR ha az embernek nem becsípődése a "minden max", VSR/DSR esetében pedig lazán elhagyható az AA is ugye...játéka/motor válogatja..

Ennek a felbontásnak az a témába vágó lényege, hogy míg adott kártyákkal 1080p-ben egy egészségesen meghúzott FX mellett is találkozhatsz kissebb/nagyobb CPU limittel, addig 1440p-ben az esetek 90%-ában már nem..! :N

Adja hát magát, miszerint még az FX is bőven jó lehet kotvány szálkezeléssel és/vagy erős egy szálat igénylő játék esetében ezen felbontáson adott kártyák valamelyikével, nemhogy a közeljövőben megjelenő Zen.. :)

[ Szerkesztve ]

..játékokban a Depth of Field bizonyos szempontból olyan mint a zöldborsó.., szükség idején valami állat kitalálta hogy ehető...

(#67218) frescho válasza Habugi (#67212) üzenetére


frescho
addikt

Nem csak ventillator volt, ahogy kell van rajta gap paddel huto. Elvegre 7x24-ben jaratom zart hazban, igaz csak 3.5GHz-en. Mar 3 darab P180 minim van, ami nem a legszellosebb. Sajnos nincs jobb mATX lap, pedig vennek a gepbe. Huvos idoben 4.8GHz-ig el tudok menni vele, ha kirakom a tesztpad-ra, de az mar erosen nem egeszseges. Ennel a tesztnel is a 4GHz-et nap kozben teszteltem, de a 4.5GHz-hez megvartam az esti huvost.

A kornyekemen nem maradt FX-es, csak fel tucat FM2-es.

Kovettem a dolgokat es egy fesz alatt tenyleg csokken a teljesitmeny. Az FX elegge "maceras darab" de van feelinge. Emlekszem hogy vartam az elso Bulldozert, a kollegak nem kicsit neztek orultnek. A 6700K-val meg ugy jartam, hogy megvettem, megtuningoltam, majd 1 het mulva visszallitottam alapra, mert nem volt benne semmi feeling.

Jobban megnezve az eredmenyeket egyre erdekesebb. Ami latszik, hogy kb. a helyen van, ha a cinebenchben elfoglalt helyet nezzuk. Ami viszont feltuno az a framek kozotti ingadozas. Elegge kiegyenlitett az FX. Az AMD ha jobban rafekudt volna csinalhatott volna egy jo procit valahogy igy:

- frontendet rendbekapni, hogy ne csak 60%-kal novelje a masodik mag a modul teljesitmenyet.
- rendes trubo core es nem halara feszelve
- Egy mag single thread teljesitmenyet 20-30%-al megemelni

Lehet, hogy nem fert volna bele csak 3 modul, de ha 2-vel hozza a 6300 multithread tudasat, akkor boven eleg lett volna. Szoval egyel kevesebb modul a felszabadulo eroforrasokkal meg kigyurni a maradekot.

Az utolso hozzaszolasod meg azt tukrozi amit leirtam legeloszor. FX-el el leht lenni, de HD felbontason nem 100% Akkor min is vitazunk par napja?

ViZion: En szurkolok nekik. Remelem lesz vegre normalis mATX deszka. De most tuti csak akkor veszem meg, ha mar mas rendesen meghajtotta az uj 8 magost es minden franko volt. Felek most beruhazni alaplapba, majd cserelek felkialtassal, mert ezzel mar megjartam parszor.

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#67219) solfilo válasza pipo112 (#67213) üzenetére


solfilo
veterán

Bristol még mindig "csak" egy desktop Carrizo, 2 modullal. FX-ről szerintem csak Zenre (Summit Ridge) érdemes váltani.

Az A12 vs i5 összehasonlítás szokásos marketing félrenyúlás az AMD-től. Teszteknél jön majd a koppanás. :(

(#67220) Hencso: én is bocs, hogy belevau, de szerintem felesleges letámadnod freschot, egyáltalán nem trollkodott. Igazából azt sem vágom, mivel verte ki nálad ennyire a biztosítékot. :)

[ Szerkesztve ]

solfilo

(#67220) Hencso válasza frescho (#67218) üzenetére


Hencso
Ármester

Már most bocsi h bele ugatok!
Mind tisztában vagyunk az FX gyenge pontjaival szerintem de azért az hogy egy segg sziklában mérted fos chipszetesel ráadásul ez már dühítő de lenyelem azt viszont már nem hogy egy 6700k val hasonlitod össze hisz 14nm +ddr4 suport szóval ha ennyire jó a kéke oldala akkor ott kérne trolkodni első sorban a másik pedig hogy akkárhonan is nézem talán jó esélyel FX 9590 vs 4790k + 2db GTX titán X et hajtottak ki had ne mondjam volt ahol az FX elhúzott a francba az i7 meg csak pislogott...

A Teszt videó!

Samsung Galaxy Note 20 Ultra

(#67221) ViZion


ViZion
félisten

Én csak annyit tennék hozzá, h mindenki a procin problémázik (mindegy milyen értelemben), azt senki nem veszi észre, h a normális (játékra) VGA kb. 80k vagy inkább felette van? Mert csak a játék a "határ", átlag usernek ezen kívül mindenre elég már az APU is. Járékra a 100k gépbe kell 100k VGA... szal. 2 konzol áráért lehet PC-n játszani kb... :(((
OK, ez proci topik, de mégis, nah. Amilyenek a VGA árak, magam sem tudom mit kellene venni majd. :U
1060-nak örültem, erre a 3 GB-os a 70k... OK, elvileg elég lenne, de nem akarok tavasszal is venni...

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#67222) bivalyolo


bivalyolo
őstag

sziasztok,

érdemes nyomni egy 10 körös ibt-t hűtőcserénél?
nem szeretnék görbült lábakat.. :U

"Let's agree to disagree!"

(#67223) ViZion válasza bivalyolo (#67222) üzenetére


ViZion
félisten

Mielőtt szétkapod, érdemes megfűteni kicsit, nem kell 10 kör, csak meleg legyen a paszta, ne hideg, mert akkor olyan, mint a beton.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#67224) EnterR


EnterR
veterán

Üdv. Tuning tesztelésére kellene egy olyan program, ami hasonló környezetet hoz létre, mint egy játék alatt terhelt CPU, azaz nem hajtja mint a marha (pl. Prime vagy IBT). Régebben teszteltem ilyen programmal, be is vált, viszont nem tudom már, hogy mi volt az.

PSN ID: marquuard

(#67225) Methionyl válasza EnterR (#67224) üzenetére


Methionyl
senior tag

RealBench?

They can break you but not your promise, even death won't keep you apart. Through this darkness you will find him in your sword still beats, a heart.

(#67226) leviske


leviske
veterán

Bocsi srácok, hogy megint előhozom a kérdést, de mennyire normális, ha a proci 1,29V alkalmazása esetén terhelés (IBT Very High) alatt felszalad 64-64°C-ig, de játék (Overwatch) alatt is benéz 59-61°C-ra? Mindezt egy TR Machoval a hátán és Z11 plus házban.

Az LLC elég agresszívre van állítva, de maga a lap 40°C fölé nem nagyon néz be (vagy a szenzor rossz :DDD ).

A pasztát igyekeztem matrica vékonyságúra kenni, de felszereléskor volt, hogy bemozdult a hűtő, így nem tudom mennyire maradt egyenletes. Bár ha azzal lenne gond, akkor gondolom a max hőfok nem állna meg 70°C-ig, vagy tévedek?

(#67227) M0ng00se válasza leviske (#67226) üzenetére


M0ng00se
őstag
LOGOUT blog

szvsz játékstabilra csinálnám a procit, vagy olyan stabilra amilyenre kell nem feltétlen primera vagy ibt-re.

V6

(#67228) leviske válasza M0ng00se (#67227) üzenetére


leviske
veterán

Értem. És akkor ez a hőmérséklet ezzel a feszültséggel reális léghűtés esetén? Vagy kérdezzek kettőt és könnyebbet? :DDD

(#67229) Kolbi_30 válasza ViZion (#67221) üzenetére


Kolbi_30
őstag

a 3 gigás 1060 az nem csak memoriaba van megvagdosva. én nem adnék érte pénzt.De igazad van, kell egy vga 150 korul hogy 1 évig FHDban játszhass ultran..aztán vegyéál másikat..

You want some birth control, you can smoke a cigarette.

(#67230) bivalyolo válasza leviske (#67226) üzenetére


bivalyolo
őstag

én is most raktam fel a be quiet pure rockot. 4.4 ghz és 66 fokig ment fel ibt alatt 1.36v-on.

[ Szerkesztve ]

"Let's agree to disagree!"

(#67231) ViZion válasza Kolbi_30 (#67229) üzenetére


ViZion
félisten

Hát ez az, h 70-80k-s VGA még csak a belépő szint, ha nyugodtan akar vki játszani pár évig, akkor lehet gyűjtögetni. Agyalok, h 470 jó lesz nekem, vagy 1060-ból a nagyobb, de tervben van 3 monitor (2 akármi, olcsón és marad középen az fHD Dell IPS), oda 1060 megint határeset. :(((

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#67232) M0ng00se válasza leviske (#67228) üzenetére


M0ng00se
őstag
LOGOUT blog

megahertz értéket nem látok csak feszültséget, de ha a "kupakhő" 60c° körül van akkor jónak kell lennie. egyébként mennyire teker a proci játék közben?

V6

(#67233) leviske válasza M0ng00se (#67232) üzenetére


leviske
veterán

4GHz-en ment, ezért nem gondoltam, hogy csak amiatt magas lenne a hőmérséklet. Bár a 1,3V se tűnik nekem magasnak Phenom II után.

Még nem néztem, hogy a proci mennyire teker játék közben. Azt észrevettem, hogy OC hatására észrevehetően nő az fps (3,6 -> 4GHz = ~110 -> ~140 fps), ezért nem szívesen venném vissza az órajelet. A 4GHz meg csak 1,27V-tól stabil (de eddig ezt IBT-vel ellenőriztem), szóval nagyon nem tudok a feszültséggel se játszani a hőmérséklet érdekében.

(#67234) pipo112 válasza leviske (#67233) üzenetére


pipo112
senior tag

ránéznék illeszkedik-e a cooler rendesen mert a hr-02 ennél többet kéne hogy tudjon

Azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne fogadja el senki tanácsát. :P

(#67235) leviske válasza pipo112 (#67234) üzenetére


leviske
veterán

Köszi, ez érdekelt nagyon. :R Akkor valószínűleg szétkapom valamikor és újrapasztázom. Addig pedig visszább veszem az órajelet.

(#67236) frescho válasza Hencso (#67220) üzenetére


frescho
addikt

Mert azzal nincs CPU limit.

Leírtam részletesen, hogy az i7-et is lemértem több ponton. Így a két játékban látható a CPU limithez tartozó átmenet.

Az is volt már, hogy miért DOOM alatt jobb 2 modul, mint egy Pentium.

ViZion: 1060, Rx 480 1080p-ig elég lesz egy ideig, 1440-ben még elmegy a mai programokkal. HD fölött hosszabb távon kérdéses, hogy mennyi ideig lesz jó. Az árak meg olyanok amilyenek.

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#67237) Hencso válasza leviske (#67235) üzenetére


Hencso
Ármester

üdv a BQ kluban :D

[ Szerkesztve ]

Samsung Galaxy Note 20 Ultra

(#67238) M0ng00se


M0ng00se
őstag
LOGOUT blog


Létezik órajel tüske? :DDD Látszik csak egy pillanatig ugrik fel, ezt mi okozhatja?(fx6300,asrock 770 extreme 3["legújabb" beta bios, jobban belegondolva lehet hogy ez :DDD ])

V6

(#67239) Methionyl válasza leviske (#67235) üzenetére


Methionyl
senior tag

Nem tudom, hogy mennyit tud az hűtő de nálam (jó oké tudom, minden kocka más) Ez a kis Artic hűtő GTA V alatt ahol olyan 50-80% között ment a terheltség 1.344V 4.4Ghz-n, 55-60 foknál megállt. Pesze IBT, vagy Primeal sajnos egyből 70 környéke 5perc után..nem is terheltem, játékokra tökéletes volt, illetve benchekre is. Szóval szerintem is megér egy újrapasztázást

They can break you but not your promise, even death won't keep you apart. Through this darkness you will find him in your sword still beats, a heart.

(#67240) Kroni1


Kroni1
veterán

Sziasztok!

Rég jártam erre, de én is épp a témába vágnék.. Nekem egy Brocken2 van fent a 8320-ason, ami tudom nem a legfullosabb borda, de max fordulaton elvileg nem sokkal rosszabb mint a Macho..

Ráadásul a szívooldalra rátettem egy PWM-es (maxon 1500rpm-re állított) Enermax ventit pluszban ami még javított rajta kicsit.

Ennek ellenére leviskéhez hasonlóan én is úgy érzem, hogy kicsit tudhatna többet is, pedig én már többször (MX4-el) újrapasztáztam, letisztitottam, stb, de mindig ugyanennyit tud. 1.26V-on 4GHz-en Prime 61C, ilyen 1.35V meg 1.4V-ról nem is álmodozom. Egy darabig 1.356V-on használtam 4.4GHz-en, játékok alatt nem is volt gond, de mostanság Premiere pro-val renderelek és itt eléggé felszalad sajnos, ugyhogy visszavettem 4GHz-re aminek annyira nem örülök. Lehet, hogy az én kockám forrófejű ennyire?! Mert maga a freki/fesz mutatója az elvileg nem volna rossz.. :F

(#67241) Omli85 válasza Kroni1 (#67240) üzenetére


Omli85
őstag

Renderelés, videókódolás és egyéb finomságok eléggé megdolgoztatják a procit mondhatni már már IBT és Prime által fűtött értékeket tud produkálni ez sajnos ilyen. Én is pont ezért IBT-vel lövöm be az OC-t és a maximum hőtermelést mert van, hogy 7-8 órát h264-et "sütöget" a gép és jobb ha nem 5-6 óránál veszi észre az ember, hogy valami nem oké :D.
Amennyiben a kupak hőmérsékleted megy fel 60 fok környékére Prime alatt illetve renderelés közben is az teljesen vállalható nem kell különösebben aggódni. 70 fok felett ne nagyon gyilkold tartósan kb ennyi ami lényeges :).

ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W

(#67242) leviske


leviske
veterán

Köszi mindenkinek! Tegnap fogtam magam és szétkaptam a gépet, utána észrevettem, hogy elfogyott a paszta. :DDD Üllőn sajna csak CM Value V1-et kaptam most, aminek nem annyira örülök.

Mindenesetre újrapasztázás után csináltam pár tesztet:
Ez IBT Very High, relatíve csendes venti beállítások mellett.
Ugyanazon beállítások mellett egy IBT High eredmény.
Végül megintcsak azonos beállítások mellett egy IBT Standard mérés.

Ezeket követően elkezdtem játszani valamelyest a venti vezérléssel, de a hang alapján se hatotta meg öket, nem csak az eredmények alapján. :DDD [kép 1] [kép 2]

Végezetül pedig csináltam egy Standard mérést azzal a beállítással is, amire most visszatettem a gépet.

Most vagy az van, hogy rossz értékeket nézek és feleslegesen aggódom, vagy valami gáz van. Ennyire béna én se lehetek a pasztázással. Az meg kicsit dühítő, hogy csak a proci kedvéért cseréltem le a Vento 3600-ast, pont azért, hogy ne süljön meg benne. Erre egy minden oldalról nyitott házban alig vagyok előrébb. :F

(#67243) Omli85 válasza leviske (#67242) üzenetére


Omli85
őstag

A sima CPU sort nézd az a kupak az ne legyen tartósan 70 fok felett mindennapos használat során. Egy egy IBT vagy egyéb teszt erejéig nem probléma de azért ne feszegesd a "pofonos ládát" :].
IBT ennyire fűt semmi extra nincs ebben tök mindegy mit csinálsz, viszont átlag használat mellett többnyire kb 20 fokkal hűvösebb is lehet a kupak adott esetben. Az OC-s beállításod max 71 fokos kupak értékkel kb pont határeset nem tudom konkrétan milyen értékeket takar de játékra és egyebekre bőven jó lehet és nemigen lesz gond a hőfokokkal sem szerintem.

Paszta témára meg annyit írnék szükség esetén kb bármi jó és sok esetben nem teljesítményben hanem élettartamban van eltérés melyik mikor szárad ki. Ha más nincs igazából szinte kb bármi jó a kézkrémtől az eperlekvárig kb bármi xD.

[ Szerkesztve ]

ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W

(#67244) leviske válasza Omli85 (#67243) üzenetére


leviske
veterán

Természetesen az IBT alatti hőmérséklet értékek engem sem zavarnának, csak az Overwatch alatt mutatott értékek szorosan korrelálnak az IBT Standard teszt alatt mutatott értékekkel. Magyarán játék alatt felmegy 65°C-ig.

Valószínűleg ehhez hozzásegíti az is, hogy alatta a kártya igen szépen melegszik (~70°C), de a lényeg akkor is az, hogy nem 60°C alatt üzemel a proci. Annál meg többet játszok ahhoz a játékkal, hogy ez ne érdekeljen.

Mindenesetre nem gondoltam, hogy a topik összefoglalóban említett "mérsékelt tuning" egy FX esetében megállhat 4GHz-nél. Reméltem, hogy a Macho-val valahol 4,3-4,4GHz a határ, de ezek szerint elkalkuláltam magam anno. Elég idegesítő. :DDD

(#67245) Omli85 válasza leviske (#67244) üzenetére


Omli85
őstag

Pár újabb játék esetén illetve vukan és dx12 alatt ahol javult a többszálas erőforrás használat az utóbbi időben előjött az, hogy észrevehetően jobban fűtenek az FX-ek cserébe viszont nincs is különösebb gond a teljesítménnyel sem.
Így ebben a formában mondjuk lehet, hogy nem ártana frissíteni a leírást és ezen infókkal tapasztalatokkal kiegészíteni :).
Mondjuk ez elég szépen mutatja amit már párszor beszéltünk, hogy lényegében mire kifut az FX széria addigra jutunk el odáig szoftveresen, hogy ténylegesen ki van használva a teljesítménye...
Léghűtés esetén amit írtál az közrejátszhat, hogy a vga fűti kicsit a levegőt és ezáltal romlik a hatásfok én pont emiatt váltottam vízre anno.

[ Szerkesztve ]

ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W

(#67246) MarkusSchulz válasza Omli85 (#67245) üzenetére


MarkusSchulz
aktív tag

Nálam nagyon szépen teljesít a Scythe Ninja 4 az aláírásomba lévő konfiggal :)

[ Szerkesztve ]

Steam: BRABUS113 ||| Uplay: BRABUS_113 ||| EAplay: BRABUS113

(#67247) Kroni1 válasza MarkusSchulz (#67246) üzenetére


Kroni1
veterán

igen, de azt ne felejtsd, hogy az FX-8xxx általában sokkal jobban fűt, mint a 6-os széria.. Amig 6300-asom volt nekem se volt semmi gondom a hővel, de a 8320-asnak én még hűtőcsere után sem tudok olyan feszt adni 24/7-re mint annak, mert habár a proci bírja, de a hűtőm nem..

Jelenleg ezek a stabil értékeim amúgy:

4.0GHz @1.248V
4.4GHz @1.356V
4.5GHz @1.392V

Láthatóan sokkal nagyobb fesz kell neki már a 4.5GHz-hez, és itt már a hűtő is kevés nagyon hozzá.. A 4.4GHz lenne az arany középút szerintem, ahol még nem szalad el nagyon, játékok alatt sem megy 50C fölé.. De mivel Premiere-t használok mostanában, az alatt sajnos felkúszik rendesen, így most visszavettem 4GHz-re. Lehet még a 4.2-t kitesztelem, talán ahhoz sem kell sokkal több fesz..

[ Szerkesztve ]

(#67248) Beretvás


Beretvás
addikt

van itt sok saber tulaj. érdekelne , hogy a sabernek is használhatatlan a programja "TUF Thermal Radar"?

(#67249) MarkusSchulz válasza Kroni1 (#67247) üzenetére


MarkusSchulz
aktív tag

nem rossz az azért :)

Mondjuk én csak játékokra használom a nagyon max is 50fok, alul feszelve nincs (itt a tippem, hogy 1,25-el tud menni a 4,5GHz)

Valamikor mindenképp megnézem, hogy mennyit tud. Nekem a tippem, hogy 1,4V-on 4,8GHz-t is viszi. Játékok alatt meg simán hűtve van :) (Meg hamarosan itt a téli időszak, nagyon ritkán kapcsolok fűtést, igen bolond vagyok, valamikor kettő pulcsiban és betakarózva ülök a gép előtt :D)

Később majd posztolok egy képet a gépházról, mivel szeretnék a házba be-ki, ki-be fújó ventiket és nem tudom, hogyan tegyem be. Így majd ezzel kapcsolatban kérnék tanácsokat tőletek :) (Gépház egyik oldalát sem használom)

Steam: BRABUS113 ||| Uplay: BRABUS_113 ||| EAplay: BRABUS113

(#67250) Kroni1 válasza MarkusSchulz (#67249) üzenetére


Kroni1
veterán

"Gépház egyik oldalát sem használom" - na akkor nincs is szerintem sok értelme a rendszerventikkel telerakni a házat, mert nem tudják a megfelelő irányba átszellőztetni a házat, elvész az erejük. De ettől függetlenül lehet nem rossz igy használni, csak akkor a ventikre nincs szükség..

Útvonal

Fórumok  »  Processzorok, tuning  »  AMD FX (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.