Hirdetés
- SzDavid99: Van 20 perced? Akkor tanulj meg koreait olvasni!
- Pajac: PassMark - Intel Core2 Quad Q9400
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- mefistofeles: A furcsa hobbi.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- btz: Internet fejlesztés országosan!
Aktív témák
-
net84
őstag
Hello!
Megvan! Hp deskjet 5740 nyumtatóhoz kellene driver, vagy link, ahonnan le tudom szedni. Nem értek a Linux-hoz (Suse Linux 9.1), pls magyarázzátok is el, hogy mit kezdjek a letöltött állománnyal... THX!
Ha nem lenne nagy kérés, elküldené valaki a telepítési magyarázatot az e-mail címemre?
Előre is köszi! -
escie
őstag
válasz
loszerafin #2288 üzenetére
azt olvastam, hogy a peccseléssel vigyázni kell, nem igazán illik több foltot egy kernelre rakni...
namost, nekem indulásból kettő is van rajta: lm_sensors, i2c.
asszem azt a 2. verziót próbálom meg elsőre, amit írtam...
eszerint a howto szerint:
Bővebben: link
remélem összejön...
--------------------------------------------
más: nem ment fel az fglrx. illetve felment, de ezt írja:
insmod:
/lib/modules/2.4.27/kernel/drivers/char/drm/fglrx.o: init_module: Operation not permitted
dmesg:
[fglrx:firegl_stub_register] *ERROR* Fire GL kernel module has to be loaded prior to any other DRM kernel module!
mi lehet a gond? azt már sejtem, hogy mengint újra kell fordítsam a kernelt, csak azt nem tudom, mit módosítsak?
------------------------------------------------
eddie!
próbáltam a 2.6 szériát is. az 1.1es uhu a 2.4-gyel jobban kijön, egyrészt. másrészt, mire belövöm
a 2.6-os, addigra kijön az 1.2, ami már az új kernelt használja. jóval könnyeb egy azonos fából származó kernelt intergrálni...
szóval _nekem_ nagyon munkaigényes a 2.6, a 2.4 megfelelő arányban osztogatja a sikerélményt és a kihívást. -
Sianis
addikt
eddie bácsi! Miért nem tudok ssh-re connectálni?
beírtam, hogy rc.ssh start, vagy rc.ssh restart és elvileg működik is! De akkor sem megy! Valami protot kéne niytni neki vagy mi? -
Grunya
aktív tag
Slackware alatt megoldható az valahogyan, hogy az SB Live! hangkártyámba a 2.1-es hangfalszettemet a hátsó (rear) kimenetbe csatlakoztatva szólaltassam meg? (Felcserélni a front és rear kimeneteket) Ha igen, hogyan?
-
loszerafin
senior tag
Szvsz a ServerName-et be kell állítani (ha mást nem is)
/etc/apache vagy /etc/apache-ssl
vagy hasonló helyen nézd meg.
Szvsz ha ez probléma, (hogy melyik könyvtárban vannak linuxon a beállító állományok) akkor
az apache beállításával óriási (ha nem lekűzdhetetlen) problémáid lesznek. -
escie
őstag
nekem is volna kérdésem.
most fordítottam kernel az uhu1.1 alá, nevezetesen a 2.4.27-est...
minden szép és jó amúgy, nagyon boldog vagyok, mert működnek az asus lapom szenzorai(venti rpm-ek, hőmérsékletek, feszültségek), végül is ez volt a cél.
hálókártya ok, net (ppp) ok, tvkártya (úgytűnik) ok, fglrx ok (lesz, ha újrafordítom a modult).
na asszem csak a hang maradt ki.
itt kezdődnek a problémák.
mit tegyek?
szedjek le minden csomagot amiben benne van ''alsa''?
ha igen:
1. csomagból újratelepítve jó lesz a hang?
2. forrásból fordítsak alsat, így?
# cd /usr/src/modules
# tar xjf alsa-driver-1.0.6a.tar.bz2
# cd alsa-driver-1.0.6a
# ./configure --with-cards=via82xx --with-sequencer=yes
# make install
# ./snddevices
3. hülye vagyok. teljesen máshogy kell csinálni...
előre is köszi a segítséget! -
escie
őstag
ha feltetted az apache-ot az installnál, szvsz semmi konfigolásra nincs szükséged...
emlékszel, a múltkor is ment önszorgalomból a webszerver...
ha feltetted, de nem megy a httpd, akkor ''apachectl start'' paranccsal indíthatod, ha jól emlékszem. de az apachectl --help segít, ha nem jól mondtam...
le tudod ellenőrizni, ha egy böngészőben, megnézed a 127.0.0.1-et.
például a links-szel, ha nincs graf felület, de másik gépről is megnézheted, ha a böngészőbe értelemszerűen a webszerver gép ipjét írod...
meg kell jelenjen az apache kezdőlapja...
az apache komolyabb konfigolásához sajna nem értek, majd talán a többiek... -
Sianis
addikt
Sziasztok!
Úgy döntöttem, hogy nem problémázok a grafikus felület belövöldözésével, parancssorból konfigurálok be egy webszervert! Hol kutassak a gépen? Milyen mappákban van benne az pache konfig fájlja? -
Senki ?!
-
SUSE 9.1 támogatja a Canon SmartBase MPC190 multifunkciós,USB-s nyomtatót ? Mit kell tennem,hogy használni tudjam alatta ? Drivert honnét szerezzek ? Aztán meg elég a dupla katt a drveren,és minden ok lesz ?
-
escie
őstag
hijj, srácok, megjött a solaris 10-esem...
alig várom, hogy megkóstolhassak egy igazi, nagy unixot... -
loszerafin
senior tag
válasz
predikator #2270 üzenetére
Debian woody otthonra használhatatlan őskövület, de talán már szervernek is túl régi. Hagyd a fenébe.
Én próbáltam, de egy idő után szinte minden programot forrásból kellett fordítanom, nekem meg annyi pazarolni való időm nem volt. -
Grunya
aktív tag
Kernelfordítás után a boot folyamat végén fatális hibát jelez, mert nem találja a modulukat. Nem értem miért, amikor nem is modulos kernelt forgattam. Egyébként elindul a rendszer. Mi lehet az oka ennek a hibaüzenetnek?
-
escie
őstag
hát, figyu, ha ez a helyzet, nincs más teendőd, mint bebootolni a telepítőcdről...
előtte persze adatmentés, nehogy valami félreértéssel kinyírd a fontos cuccaid.
a telepítő nagyon kezes, nem nehéz vele az élet. viszont a partíciók kiválasztásánál nagyon figyelj!
másképp hívják őket linux alatt. ha más nem, a méretük alapján felismered majd őket.
a többi már csak kérdezz-felelek.
Sok sikert! -
predikator
tag
jah
ennyit tudok rá mondani
-
tierbatyo
senior tag
válasz
predikator #2270 üzenetére
A kernel source a /usr/src/linux-ban van?
[Szerkesztve] -
predikator
tag
Na hali !
Jó hír Debianozok (Woody) !
Rosz hír (de nem meglepő) gondom van
Mégpedig a következő: Az istenért se tudom a Gef 4 Ti 4200 -t belőni
kernelt forgattam már, de nem volt benne gef csak riva, az nvidia bla-bla.run cucca meg nem tartja megfelelőnek a kernelemet, de nethez nem bír csatlakozni, hogy megkeresse az ehhez tartozó cuccot, az x-ben sem volt nvidia támogatás úgyhogy tök jó !
help me pls ! -
Cler
csendes tag
Windows Xp mellé szeretnék Suse Linux 8.2-t. Van egy 2251 mbyte particióm erre jönne a linux(nem aktív), megvan 256mbyte linux swapom, és van 32 Gbyte
Windows particióm. A segítségeteket kérném ebbe a témába, mert még soha nem csináltam ilyat ha lehet részletes leírást kérnék. Köszi előre is a válaszokat. -
Mr Bond 007
őstag
Volna 1 gondom. Wireless netem van Suse 9.1-en. Felismeri a karit ahogy kell, belövök mindent mint winben de nem akar menni... Azt írja bootolásnál hogy interface not found. Miért? Ha beállítom yaston az ESSID-t + a titkosító kulcsot, akkor mennie kéne nem??
Vagy kell még vmi extra progi is hozzá? (Nekem az 1 cd-s változatról van fent.)
Már próbálkoztam vele 1 csomót de egész egyszerűen kezdek taccsra menni az idegtől hogy mé nem lehet linuxon wireless netezni??!!A beállítások jók mert a winből puskáztam és ott ugye megy. Vkinek vmi ötlet? Fontos lenne.
[Szerkesztve] -
Mag
senior tag
ha az usernév egy email cim,azt hogy irom be linuxon a MC -be ? mert pl : kis.imre@freemail.hu@smsftp.hu ...ez nem igazán müxik : (((
-
escie
őstag
nézzétek csak!
ha már ismeritek, akkor bocs. -
loszerafin
senior tag
válasz
eddie303 #2260 üzenetére
Ez az egész nem arról szól, hogy a Linux jobb mint a WIn. Pusztán arról, hogy az előadó nem tudta belőni a laptopját a projektorhoz.
Láttam én már szenvedni Linux konferencián előadót a laptopjával. Azután Ő is egy kölcsön laptopot használt. Hogy azon win vagy linux volt-e, részletkérdés.
(Ha egyáltalán valódiak a képek) -
zfarkas
senior tag
válasz
eddie303 #2260 üzenetére
Szánalmas...
A harmadik kép viszont állat:
Bővebben: link -
eddie303
őstag
Ezt nézzétek, bakker, mikor az MS tart Linuxn prezentációt
ROTFL
loszerafin
senior tag
válasz
steveetm #2258 üzenetére
g550-es DVI + TFT monitora A szívás. Így együtt a gáz.
Analóg kimenettel nekem is jól - elsőre - működött az 550.
A 450-en meg nincs dvi, úgyhogy ebből a szempontból nem releváns az, hogy X.Y.-nak jól működik.
Van G400-am, azzal is jól ment minden, de nekem kell a DVI kimenet.
Köszi az nvidias ötletet. -
steveetm
őstag
válasz
loszerafin #2251 üzenetére
nehogy azt hidd hogy atival jobb lenne ám mplayer
annak lehet örülni ha xv néha beindul...
A leállítás meg biztos nem matrox baja, haverom megrözött matroxos, g550 el, neki sincs baja, de melóban egyik gépben g450(?) asszem, az is megy tökéletesen.
Üdv.: steveetm -
loszerafin
senior tag
válasz
steveetm #2247 üzenetére
Rettentő nehéz volt beizzítani a TFT monitort g550-nel és DVI-vel. De azért megcsináltam.
A linuxforum.hu-ra kiraktam a megoldást.
Problémák:
- Az X nem pontosan adja ki a 75HZ-et és sokszor úgy indul, hogy nem kapja el a monitor a szinkront.
Ilyenkor konzolra kell váltani meg vissza.
- Mplayer-t használok és az mplayer driver könyvtárában fordított mga_vid.o modult. Így viszont csak
az első mplayer tud -vo xmga módban menni, a többi (pl a TV nézés) -vo x11-gyel megy.
Ha a második mplayer-t is -vo xmga val indítom, eltűnik a kép mind a két mplayer ablakból.
- Leállításnál is vacakol a gép (ez persze lehet az ACPI hibája is), de inkább a g550 támogatására gondolok. Tehát azt csinálja: (alaplap: Asrock K7S8X, SiS chipset)
a, sokszor, ha csak ki akarok lépni az X ből, hogy más userként belépjek, nem indul be újra a gdm, nem kapom meg a bejelentkezési képernyőt.
b, leállításkor (gdm menüjéből) sokszor olyan, hogy a képernyő színe az X háttérszíne marad és nem áll le a gép.
Ilyenkor (vakon) ALT-F1, majd Ctrl-Alt-Del a megoldás.
Nem nagy dolgok, de már a halálba kergetnek.
Debian unstable -
net84
őstag
Hello!
Suse Linux 9.1 alá kellene egy nyomtató (bármilyen).
A Hp oldalán néztem, hogy nincs driver linux alá. Hogyan lehet telepíteni a nyomtatót erre az op. rendszerre.
Ha tudtok, pls mondjatok nyomtatótipust is, ami megy linux alatt és adnak hozzá drivert is... (tintasugaras, ha lehet)
S_ü_r_g_ő_s_l_e_n_n_e_!
Előre is köszi! -
tierbatyo
senior tag
válasz
loszerafin #2246 üzenetére
Nem tudom milyen gondjaid vannak a Matroxszal, de ATI-val biztos sokat fogsz szívni. Tapasztalat sajnos ...
-
steveetm
őstag
válasz
loszerafin #2246 üzenetére
úristen, linux alatt g550 et ati ra cserélnél?? mien problémák vannak vele?
Egyébként meg nvidia.
loszerafin
senior tag
Szeretnék egy olcsó videókártyát (csak 2D, játék nincs) aminek van DVI kimenete.
Valamilyen ATI-ra gondoltam.
Tudtok olyat, aminek biztos, hogy meghajtható a DVI kimenete Linux alól?
(Most Matrox G550-em van, de vannak vele problémák, meg ez egy elég drága kártya és most el tudnám adni normális összegért)
Előre is köszönöm
KL -
escie
őstag
időközben megjöttek a könyveim, jippíí!!
és
jajdeszépnapomvan! -
-
escie
őstag
hát ehhez kernelfordításhoz még nőni kell...
bár szépen lefordult a 2.6.9-es, be is bootolt, de rengeteg dolog nem működik, és nem tudom miért?
se net, se fglrx, se hang...
foglalkozik ilyesmivel valaki mostanság? -
loszerafin
senior tag
Van egy eladó 486-osom coyote-tal. 2 e Ft-ért lehet vinni.
Nekem 2 évig ment, így kapcsolódtam az adsl-re. Két hálókártya van benne, egyik megy a szolgáltató felé, másik a belső hálódra.
Plussz van rajta DNS szerver, azaz minden gépednek saját neve lehet.
Ráadásul minden géped ugyanazt az IP-t kaphatja mindig, nem úgy, mint a legtöbb cél router-nél, ahol mindig dinamikusan osztja ki. -
ReJim
őstag
válasz
steveetm #2237 üzenetére
nem nincs ijenről szó, hogy router után egy gép és az után a többi!
de lerajzolom neked:
net --> router -->bratyesz
--> én
valahogy ígyyszeretnénk majd.... csak azért kérdeztem rá az esetleges netmegosztó gépre, hogy az esetleg jobb lenne... igaz jobb is lenne egy szempontból: nem kerülne 11 ezer forintomba...
amugy most a net meg úgy van, hogy a padlásról le van fúzve a telkábel(DSL) a bratyeszhoz, ott a DSL modem, és ha netezni akarok, akkor azt az UTP kábelt amit lefűztünk nagynehhezzen két szintel lefelé a bratyóhoz, azt átdugom, és így én tok netezni itt a tetőtérben, 2 szintel feljebb.....
ez persze aszt eredményezi, hogy én csak olyankor tok netezni mikor bratyó nem netezik.... van köbö 50 m felesleges kábel..nemho nálam lenne a dsl....
na ehhez kell a router.... da ha nem lessz egy darabig, csinálni kell egy utp átkapcsolót, hogy ne a modemet strapáljuk....
köszi minden segítséget, de ezt a pc-s netosztás aszem felejtem is el...ReJim
-
pv006
csendes tag
ért valaki az xvnc-hez?
fedora alatt kéne -
ReJim
őstag
válasz
steveetm #2235 üzenetére
én úgy tudtam, hogy az ADSLrouter ezt a célt szolgálja... vagy tévednék???
(itt a rúter használja az ípét, és olyna mintha egy belső hálozat lenne....
nem.... elnézést.... nincs kikötve.... ezt régebben olvastam egy hálozati adsl megosztásos doksiban, hogy figyeljenek oda, mert stb.....
A szerződésben az van, hogy 2 gép lehet rákötve.... és valszeg egy adsl router lesz )egyenlőre így áll a dolog a bratyóm ez van megbeszélve..) -
steveetm
őstag
routerrel sem látja jobban vagy kevésbé hogy te most osztasz netet mintha egy gép osztaná.
Sőt ha routeren van pár port net felé, akkor csak rosszabb a helyzet, mert meg tudják mondani hogy ez most egy router. És ugye elég ritka hogy vki csak azért tegyen egy routert a dsl végére, hogy az csak úgy magába ottlegyen és ne osszon netet...
zfarkas
senior tag
A hozzászólásod első részét nem igazán értem. Teccikérteni?
Annyi kártyát rakhatsz a gépedbe, amennyit csak bírsz.
Szerintem is router-t használj, hacsak nem olyan gépet raknál be router gépnek, amit úgyis használsz. Különben csak eszi az áramot. Nekünk otthon pl. most egy sosem használt router gép megy, ki kellene cserélnem egy broadband router-re, mert így csak felesleges fogyasztó. -
ReJim
őstag
válasz
steveetm #2230 üzenetére
routerrel azért lehet megosztani, mert arra uplinke felkötve nem lággya a q axelero.....
..
szoval lehet több hálókarit is belezsuvasztani egy gépbe???
de mondjuk ennek a sebessége mijen? van olyan gyórs mint a router????
habár valószínű, hogy egy routerrel lenne a legegyszerübb!ReJim
[Szerkesztve] -
-
escie
őstag
válasz
zfarkas #2229 üzenetére
a törvény is le van írva, de attól még nincs betartva.
csak azt akarom ezzel mondani, hogy man, meg howto ellenére is lehet szívni vele hetekig, lásd én.
nagynehezen csináltam egy szkriptet, de mai napig nem igazán értem hogy működik.
(persze ez csak az én bambaságomat bizonyítja, semmi mást...)
-
zfarkas
senior tag
Dehogy bonyolult!
Itt minden le van írva:
ReJim
őstag
válasz
eddie303 #2225 üzenetére
thx
De viszont az ADSL szerződésben ki van kötve, hogy nem lehet hálozatban a dsl...
szoval ha minden igaz a netet( nekem és a bratyómnak eccerre) csak DSL routerrel lehet megosztani....
vagy nem????
igaz 1 gépbe csak 2 hálókarit lehet elhejezni tuttommal..., szóval nem fog menni, a dolog a másik számcsival... -
zfarkas
senior tag
A Linux a kernelt jelenti, tehát csak egy van belőle, itt van egy kis story, hogy is kezdődött:
ReJim
őstag
lenne egy kérdésem:
találtam ezt: Bővebben: link (végén)
mi az a HWaddr???? Ez nem az amivel beazonosít, hogy több gép van a neten??? amit az ADSL szolgáltatóm is karattyol, hogy az adsl internet nem lehet rákötve hálozatra????
mert ha ez az, akkor meglehet csinálni azt, hogy egy p133-ast használnák ADSL-routernek, hogy felnyomnák rá valami linuxot??? ijennél körülbellül mijen gyors a net???? és ezt meg lehet osztani +2 gép nek is?
melyik volt a leg első linux????
[Szerkesztve] -
zfarkas
senior tag
Kellene nekem valamilyen fasza kis képszerkesztő program, ami hasonló, mint a picihupa Paint.
Aztán kellene nekem egy lelőhely, ahonnan ingyenes Arial és Times betűket lehet leszedni. A Windows partícióról való másolgatás szóba sem jöhet, mert nincs Windows partíció a közelemben
Warez sem igazán érdekel.
[Szerkesztve] -
zfarkas
senior tag
válasz
Warlock_42 #2212 üzenetére
A Mandrake-et nem ismerem, de szerintem a következő nem disztrib-függő:
Az alábbi honlapon ha beírod, mekkora felbontást szeretnél mekkora frissítés mellett, kidobja Neked a modeline adatokat, amiket aztán beírhatsz az XF86Config-4-be:
Mozilla alatt nekem b*szik menni, de links-el jó. -
pv006
csendes tag
Hi!
kezdő linuxos vagyok,
tudna nekem segíteni valaki Xvnc konfigurálásban?
[Szerkesztve] -
Warlock_42
senior tag
Biztos már 1000 helyen volt, csak én nem találom:
Mandrake 10.0, KDE, IIyama monitort frankón felismeri, csak nem lehet 85Hz fölé tenni 800x600-ba. Nézegettem az XF86Config-4-et de ott valamilyen Sony monitorhoz voltak leírva frissítési információk. Hogy tudom belőni az Iiyama-ét? -
steveetm
őstag
válasz
zfarkas #2207 üzenetére
[*] Prompt for development and/or incomplete code/drivers
[*] ACPI Support
[*] Sleep States (EXPERIMENTAL)
Anno mikor néztem addig ment hogy szépen letette magát str be, elkezdett visszajönni de random helyeken meghalt. Eccer eljutott addig hogy kaptam egy konzoltam, talán 2.6.6 nál. azóta nem néztem mert bugos vmi a gépemben, és ha lekapcsolt csak úgy lehet visszakapcsolni hogy nyomni kell a resetet...az meg strnél nem túl egészséges
Üdv.: steveetm
[Szerkesztve] -
zfarkas
senior tag
Sziasztok!
Csak egy honlapot szeretnék ajánlani: Bővebben: link.
A rendszer neve Software Suspend for Linux. Lényegében annyit csinál, hogy igény esetén egy swap partícióra menti a memória tartalmát, és lekapcsolja a gépet (suspend to disk, végül is). Következő indításkor a swap-ból visszaállítja a korábbi állapotot, és ott nyomhatod tovább, ahol abbahagytad.
Szerintem kiba' jó, én mindig elég sok progit használok egyszerre (3-4 XTerm, Mozilla, OpenOffice, ...), nemrég lőttem be a notimon, itt Pécsen kikapcsolom, Pesten bekapcsolom és folytatom a munkám ahol abbahagytam, nagyon bejön!
Remélem mindenki rákap.
Most a notimon:
zfarkas@debian:~$ uptime
22:30:37 up 1 day, 15:09, 2 users, load average: 0.51, 0.39, 0.17
Pedig az előbb kapcsoltam ki és vittem át menyasszonyomhoz doksikat irogatni neki. -
ReJim
őstag
válasz
steveetm #2203 üzenetére
és akkor az a két bill, egeret, moncsit külön tudnám használni???
tehát akkor akár 2 munkaasztal is futhatna egy időben és mindkettőn lehet dolgozni????majdnem megkérdeztem, hogy hol van ez a config, de véglis felesleges, mert:
1 nem értek hozzá
2 lassú a gépem
3 nincs plussz vivi katim, bill, egerem(lehet nem is lessz)
szal nem érdemes még ezel foglalkoznom.....
de azért kösz.... -
steveetm
őstag
természetesen van rá lehetőség
Ehhez picit x configjába kell beleásni magad(nem bonyolult, csak megduplázol minden section (input keyborad mouse monitor stb) és átírod az hogy a új billt egeret vidkártyát használja. Így lesz mindenkinek a gépen egy külön xe saját billel és egérrel)
Konzol is duplázható de arra most nem tudok mit modani, xel jóval eccerübb
Üdv.: steveetm
[Szerkesztve]
Aktív témák
- Színhelyességre fókuszáló, menedzselhető monitorral jelentkezett a BenQ
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- World of Tanks - MMO
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- iPhone topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 64GB 512GB 5500M macbook garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3293
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2113, 100% Akkumulátor
- Samsung Galaxy A53 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000, 32GB, 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest