Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
- GoodSpeed: Kell e manapság egérpad vagy sem?
- Meggyi001: Eldugott helyek Párizsban, amiket jó eséllyel még nem láttál... 2. rész.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Aktív témák
-
eddie303
őstag
Szia!
Ha grub-ot használsz:
/boot/grub/menu.lst -t nyisd meg szerkesztésre, természetesen root-ként.
A végére írd be:
title=Windows XP
rootnoverify(hd0,0) #megjegyzem, hogy hd0,0 az elsõ merevlemez elsõ partíciója, hd0,1 a második lenne, s így tovább
makeactive
chainloader +1
mentsd el, majd indítsd újra a gépet, s nézd meg, hogy okés-e.
Ha LILO-t használsz (Mandrake alapból ezt szokott):
Nyisd meg root-ként szerkesztésre a /etc/lilo.conf -ot
A végére írd be:
other = /dev/hda1
label = ''Windows_XP''
table = /dev/hda
Mentsd el, majd parancssorban ugyancsak root-ként:
/sbin/lilo
#itt hda1 kis magyarázatra szorul, hda az elsõ merevlemez, 1 a második hdb lenne, a harmadik hdc, satöbbi, magyarán hda: ide pri master, hdb=ide pri slave stb, a szám utána meg a partíciót jelöli, 1,2,3,4 normális, 5-tõl felfele extended partíció. A címkénél nem szabad szóközt hagyni LILO esetén tudtommal.
[Szerkesztve] -
Par1zer
csendes tag
Hi all!
HELP PLZ!
SUSE 9.0 Prof-ot szeretném felrakni. Elindítom a telepítőt, végigmegy simán, megkapja a root és swap partíciókat. Kiírja hogy kész és ujraindul. Jah és mindent felismert. BIOS-ba benyomom, hogy wincsiről boot-oljon. Indul a gép és kiír kilenc és fél sor ''01''-et. SZal fél képernyő tele van ezzel és semmi.
Mért???
Bejövök winfosba, megnézem PQmagic-el a Linux particiók megvannak, és a root nem üres. Már 3x próbáltam újra rakni de mindig ez a vége.

Teljesen üres wincsire akarom raki a linuxot, a winfosom egy másikon van.
Konfogom: P4P800-E deluxe, 512MB (333) dualba, 2.4 P4 Nw, Xv 9800 SE, 757MB moncsi, ms 1.1A patkány, 60GB maxtor.
Előre is köszi mindnekinek. -
Uzmany
őstag
Na, újra feltettem, és annyiban jobb, hogy sokkal több a magyar szöveg

De, indulásnál kiírja, hogy: eth0 csatlakozási felület bekapcsolása sikertelen
Gondolom azért, mert a hálókártyát nem ismeri fel. Próbáltam beállítani, ahogy fentebb már elmondtátok, de nem fogad el egyet sem a választható típusok közül
Most mit tegyek? Másik hálókártyát kell vennem? Amit használok az 3Com 905-TX. Próbáltam más 3Com-ot választani a felsorolásból, de amikor továbblépek, akkor mindig visszadob arra a felületre, ahol ki lehet választani a típusokat.
Másik kérdésem az lenne, hogy hogyan tudom beállítani a linux boot-manager-ében azt, hogy a WinXP is választható legyen? Jelenlegi felállás az, hogy 2 vinyóm van. A Hitachin az XP, a Seagate-n pedig a Linux.
Előre is köszönöm a segítséget
-
PWR
aktív tag
a control panel->network and Internet alatt van egy remove connection ikon, ott minden eddigi kapcsolatot tudsz törölni, ha teljesen elölröl akarod kezdeni. Utána a new connection alatt LAN connection, majd a következö ablakban válaszd ki a kártyát, majd válaszd a manual configuration-t, hacsak nem dhcp-vel kap a gép IP cimet, a kövi ablakban add meg az IP-t és a maszkot (a maszk biztos 255.255.255.0 lesz, az IP meg ugyanabból az alhálózatból legyen, mint a többi gép, pl ha a router cime 192.168.1.1, akkor ez legyen 192.168.1.valami, legyen bejelölve a 'start at boot'. A kövi ablakban, ha még nincs gépnév, adjál neki, add meg a DNS server és a gateway IP cimét (a gateway cime a router cime, a DNS meg vagy az internetszolgáltató által adott cim vagy, ha a router cache DNS-ként is müködik, akkor annak a cime. A kövi ablakban Zeroconf nevet nem kell megadni, majd megint 'next' aztán kész is. Talán ha elölröl kezded a konfigurálást, az segiteni fog.
-
Uzmany
őstag
De, látszik. De nem tudok netre jutni... Valahol azt írta ki, hogy állítsam be a hardvert
Csak tudnám, hogy hol 
Felteszem újra, mert lehet, hogy jól összekavartam szegénynek mindent
Viszont telepítésnél felajánlja, hogy valami routeres csomagot is választhatok.
Mivel nálam router van, válasszam ezt, vagy csak feleslegesen bonyolítanám? -
Uzmany
őstag
Láttam a mandrakelinux.com/screenshots-on az első theme-t. Ezt hogyan tudnám én is elkészíteni?
-
Out
addikt
Egy ujabb kerdes.... Ha az mplayerrel nem tudok belenezni egy file-ba, akkor van olyan progi amivel beletudok nezni pl. egy aviba?
-
Torry
addikt
Nem sikerül felrakni a Debian-t.
Miután kiválasztottam a swap-et meg a rendszerparticiot, felrakja a kernelt meg még valamit.
Ez után jön az a rész, ahol nem megy tovább.Be kell konfigurálni a nemtudommiket
.
Innen nem megy tovább miért?? -
Uzmany
őstag
Az előző telepítésnél láttam, hogy felkínálja a választható összetevőknél a router szolgáltatást is. Nos, akkor válasszam azt? Használunk routert, mert 3 gép között van megosztva a net.
-
Uzmany
őstag
A Mandrake indulásnál feltüntet 6 választható opciót:
- linux
- linux-nonfb
- linux-smp
- failsafe
- floppy
Ezek mit jelentenek, és melyiket kell választanom?
Illetve visszatérve a net beállításokra, a 3. cd az sérült (újra leszedem). Lehet, hogy ezért nincs net, mivel nem tudtam feltenni a 3. cd-t? -
Uzmany
őstag
válasz
eddie303
üzenetére
Szia! Na feltettem a Mandrake-t. Első tapasztalatként nagyon jó!!!! Indulás után rögtön 1024x768/85Hz volt, ellenben az UHU-nál rengeteget kellett szenvednem vele (mondjuk ez lehet azért volt mert tök láma vagyok
)
Akkor jönnének a kérdéseim, ha ráérsz
- Telepítés közben sorra kérte a cd-ket, de a 4. is kellett volna neki. Viszont én csak 3 cd-s verziót találtam. Most keressem meg valahol a 4.cd-t vagy, ne?
- Magyarul telepítettem fel, de mégis angol a felülete. Át tudom valahogy magyarra állítani?
- Hogyan tudom beállítani a netet? Mert úgy láttam, hogy nem sikerült betölteni a moduljait (vagy valami hasonlót írt ki )
Ezek lennének egyelőre a legfontosabb kérdéseim, és a válaszaid előre is köszönöm.
-
WN31RD
addikt
válasz
eddie303
üzenetére
Nem rossz a Gentoo, sokat használtam, egyáltalán nem mondhatom, hogy ''nem jön be''. Inkább csak úgy döntöttem, hogy hosszú távú használatra nem az a legalkalmasabb.
Számomra a Gentoo inkább kísérleti rendszer: Sok jó ötlet van benne, sokat lehet tanulni az ebuild file-okból, sok új cuccot beleraknak, és nagyon egyszerű kipróbálni, mert az ebuild általában működik jól.
De azért az én tapasztalataim szerint a Debian más szinten van, ami a csomagok kiteszteltségét és összehangoltságát illeti.
Továbbá az, hogy szinte mindent forrásból rak fel, szerintem nem előny. Nagyon sok időt elvesz, és itt nem elsősorban egy telepítésre gondolok, mert az csak egyszeri alkalom, hanem pl. egy rendszerfrissítés/upgrade-re, vagy arra, ha már az X-dik gépre kell felpakolni egy oprendszert (persze nem mindre ugyanolyat, mert az egyszerű helyzet lenne). Jó poén persze mindent forrásból pakolni (fordítottam én OpenOffice-t is Gentoo alatt), de előnye csak akkor van, ha tényleg módosítasz is valamit a forráson. Ez pedig kevés csomag esetében fordul elő, és ha ilyenre van szükség, nem nehezebb Debian alatt belepiszkálni a forrásba, mint Gentoo alatt. (Sokan nem tudják, mert ezt nem reklámozzák túlságosan, mivel ritkán van rá szükség, de Debian alatt is nagyon könnyű forrásból telepíteni a cuccokat.) Mellesleg a közhiedelemmel ellentétben kevés alkalmazás profitál jelentősen abból, ha az adott processzorra optimalizálják, 1-2%-os sebességnövekedésért pedig nem várok órákat. (Mint ahogy 10%-os sebességnövekedésért nem veszek 2x annyiba kerülő processzort, pedig megtehetném, hanem inkább elvagyok a Duronnal.
)
Ezzel együtt jópofa a Gentoo, de szerintem leginkább két esetben érdemes használni: 1. ha valamilyen különleges igénynek ez felel meg legjobban, 2. ha valakinek (irracionális - de ebben semmi rossz nincs) örömet okoz a tudat, hogy mindent forrásból pakolt fel, és a saját gépére optimalizálta. -
eddie303
őstag
értem... Nekem az egy bajom a debiannal, hogy mindig stable-ként régi cucc van bene, s hogy a meglevõ woody-t felupgrade-eljem frissre, szinte ugyanott lett volna, minthogy teszek 1 Gentoo-t from scratch. Gondolom, Neked azért nem jön be a Gentoo, mert más valamilyen szinten, meg talán a Debianos módszerekhez viszonyítva el is van picit bonyolítva pár dolog... De van ami sokkal egyszerũbb...
-
WN31RD
addikt
válasz
eddie303
üzenetére
Ajánlom figyelmedbe a Debiant akkor. Összességében (mert persze nem tökéletes ez sem) a legjobban átgondolt és összeállított disztribúció szerintem.
(Mellesleg mostanában migrálom lassan az egyik Gentoo-s rendszeremet Sarge-ra, szóval azt is kipróbáltam és ismerem.)
Ez nem disztro flame akar lenni (távol álljon tőlem), inkább csak jó tanács, vagy tipp, amit ha van kedved és időd, kipróbálsz.
-
-
-
WN31RD
addikt
válasz
eddie303
üzenetére
Alapértelmezés szerint igen. Az adduser létrehoz egy, a felhasználó nevével megegyező nevű csoportot, és ez lesz a létrehozott felhasználó elsődleges csoportja.
Az /etc/adduser.conf file-ban levő USERGROUPS bejegyzésnél lehet beállítani az alapértelmezett viselkedést.
Azért hasznos ez egyébként, mert így a felhasználó saját csoportjába fel lehet venni azokat az egyéb felhasználókat, akiknek pl. írási vagy olvasási jogot akar adni a home könyvtárára. -
eddie303
őstag
Próbáld meg, hogy van-e adduser parancs, mert az általában egy szkript, ami sorba veszi a következõ lépéseket:
-useradd usernév
-chfn usernév (CHange Finger iNformation, azaz ott bekéri a teljes nevet, office no. home phone, office phone, stb)
-mkdir /home/usernév
-cp -r /etc/skel/* /home/usernév
-chown usernév:users -R /home/usernév
-passwd usernév -
Out
addikt
Nah, mar itt baszakodok ezzel a tv-outtal, es csak arra jutottam ha az XF86Configba a load ''glx'' kommentezve van akkor megy csak az X a monitoron es a TV-n is.... viszont igy a KDE hibakat dobal es ugye nincs 3D tamogatas se.... most szedek le regebbi drivereket es azokat probalom.... esetleg ha valaki tud segiteni en nem banom

[Szerkesztve] -
Fauszt
senior tag
Hi! Az lenne a kérdésem, hogy felraktam az uhulinux 1.1-et, de felhasználót csak grafikus környezetben tudok normálisan hozzáadni, ill. arra bejelentkezni. Ugyanis ha konzolon a useradd segítségével hozzáadok egy usert, beállítok neki egy jelszót, majd szeretnék vele belépni, akkor egy pillanatra felvillanak olyan sorok, mintha beengedett volna, de azonnal ki is rúg, ugyanis újra login-t kér. A last azt írja ki, hogy 0 s-ig sikeresen beléptem. Ja meg a useradd után nem jön létre a felhasználó home könyvtára sem, de ha újra létre akarnám hozni a felhasználót ugyanolyan névvel, akkor meg azt írja ki, hogy már létezik.
Szóval találkozott már valaki a fenti problémával? Hogyan orvosolható? (Linuxba még abszolút kezdő vagyok!) -
eddie303
őstag
na akkor nem ijesztgetlek elõre, mert norvég havernak egybõl ment a driver setup után. De amúgy elég nehéz ügy a radeon

Igérem, amit tudok, segítek, de este 8 után, akkor leszek otthon, okés?
Btw. nekem Nvidia TNT2 van, abból is a 16 megás változat, fele annyi baj nincs vele linux alatt, mint az ATI-kkal. De a helyzet szvsz meg fog old;odni, az Ati felébredt, hogy ideje drivert írni
-
eddie303
őstag
-
eddie303
őstag
-
Uzmany
őstag
Esetleg egy linket tudnátok adni, mert a google-val rákeresve adott egy csomó találatot, de a letöltésre kattintva ''a lap nem megjeleníthető'' hibaüzenetet kapok.
[Szerkesztve] -
Uzmany
őstag
Sziasztok, tudnátok egy linket adni, ahonnan a Mandrake 10.0 magyar verziót letölthetném? Thx.
-
Out
addikt
válasz
eddie303
üzenetére
Semmi baj, azt mar megoldottam, de akkor kerdezek mast...

A TV-n a kep csak akkor jelenik meg ha a glx-et kommentezem a config fileban... ha a glx engedelyezve van es a vidikartya osszevan kotve a tv-vel akkor meg ilyen hibat dob:
Symbol __glXActiveScreens from module
/usr/X11R6/lib/modules/extensions/libdri.a is unresolved! Symbol
__glXActiveScreens from module
/usr/X11R6/lib/modules/extensions/libdri.a is unresolved!
Erre esetleg valami otlet valakinek? -
eddie303
őstag
A Mandrake is tud magyarul.... Meg elvileg Redhat/Fedora is...
Out, ne haragudj, szégyellem, de nem tudok segíteni
-
meoindil
aktív tag
Szia!
Amiről tudok:
Suse Linux ennek biztos van magyar verziója.
Bővebben: link
Egy másik magyar fejlesztés Black Panther (erről szinte semmit nem tudok)
Bővebben: link -
Uzmany
őstag
Sziasztok, azt szeretném tudni, hogy létezik-e az UHU-n kívül magyar nyelvű linux? Thx.
-
Out
addikt
Nah, segitsegre lenne szuksegem.... tapasztalt tv-out-ost keresek... nvidia vidikartyat osszekotom a tv-vel es amikor elinditom az X-et akkor ugy nez ki a kepernyo, hogy a monitorn az egyik fele, a tv-n a masik fele, ez valami virtualis kepernyo lehet.... ebbe csak a gond ha berakok egy filmet es felrakom teljeskepernyore, akkor a monitoron teljeskepernyos lesz, de a tv-n meg semmi... forditva jobb lenne.
Tud valaki segiteni mit irjak az XF86Config-ba? Esetleg kuldene valaki egy mukodo config filet?
Option ''TwinView''
Option ''SecondMonitorHorizSync'' ''30-50''
Option ''SecondMonitorVertRefresh'' ''60''
Option ''MetaModes'' ''1024x768, 1024x768; 800x600, 800x600; 640x480, 640x480;''
Option ''TVStandard'' ''PAL-B''
most ez van beirva a configomba, de valami nem stimmel.... -
eddie303
őstag
Out: 2 link kapásból:
http://sourceforge.net/projects/nv-tv-out
Ez kicsit régi, deh na:
http://www.linuxhardware.org/article.pl?sid=01/05/29/2147241&mode=thread -
Sipi
addikt
válasz
barbikenje
üzenetére
Először mindig a Windows-t kell feltenni. Nem azért, hogy a Linux bootloadere lássa (utólag is hozzáadhatod), hanem azért, mert minden Windows automatikusan leradírozza a létező bootmanagereket, és a sajátját teszi fel, ami a következő oprendszereket ismeri:
MS-DOS
Windows 3.1
Windows 98
Windows ME
Windows NT
Windows 2000
Windows XP
Windows 2003
Sipi -
Out
addikt
válasz
barbikenje
üzenetére
eloszor vin, utana linux... igy egybol benne lesz a bootmanagerben....
de ha forditva csinalod akkor sincs gond, csak akkor neked kell kezzel belemutened a bootmanager configjaba -
barbikenje
aktív tag
Mivel már biztos volt kérdés, ezért eleve így kérdem: hányadik hozzászólásban találom meg a választ arra, hogyha két oprendszert(HÁT PERSZE, HOGY A MÁSIK A WINFOS... MÉR' MIT HITTÉL?) akarok, két külön partícióra, akkor melyiket dobjam fel először, hogy a Linux bútmenedzser lássa a másikat is?
-
Torry
addikt
Mitől lehet az, hogy az XMMS néha így begyorsul??
Aktív témák
- John Carmack csalódott a DGX Sparkban
- PlayStation 5
- Apple iPhone Air - almacsutka
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hardverkiállítás a hónap vége felé közeledve
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- iPhone topik
- Gitáros topic
- Szakított a OnePlus és a Hasselblad
- Robotporszívók
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3563,100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3516, 94% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Asrock B450M R7 3800X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB GameMax STORM Black Adata 600W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L540 - i5-4GEN I 16GB I 500SSD I DVDRW I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Mért???

)