Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Pillangóhatás: F billentyű meghibásodása -új gamer számítógépasztal
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 9 – Az impulzusvásárlás is lehet tudatos
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- Pajac: PassMark - Intel Core2 Quad Q9400
Aktív témák
-
ReJim
őstag
hi
az lenne a kérdésem, hogy ha beledobok a gpembe az integrált videjókarim mellé egy pci-os video karit..(mert agp-m nincs.)
akkor ugyebár betudom állítani a ''kétmonitoros'' módot és ezzel lehetségesé válna az is, hogy az egyik monitorra a rendes KDE-s munkaasztalt küldeném ki, a másik video karival, monitorral peniglen a konzol(parancssor, szöveges mód, vagy micsoda...) futkorászna.... nah? megvalósítható????
hüm???ReJim
-
aDM|RaL^
őstag
még mindig fülsiketítűen nyomja a hangot a hangkártya, zúg!! egyébként egy SBlive5.1...
mi lehet a gond?? -
mcsirik
csendes tag
Üdv!
Linuxhoz kéne egy jó videólejátszó. IRIX alatt volt valami ami tökéletes volt, egyszerű, meg minden. Szimulációval foglalkozok, és a lerenderelt képsorozatot (pl. pic, tiff) kell lejátszanom frame-by-frame. Valami ötlet? -
Out
addikt
Nos, fogod a particio magicet es szetbontod a vincsit 3 reszre..... A linux telepitesnel kivalasztod hogy MBR, es amikor indul a GRUB ott lesz a linux es a windoz is mint valaszthato os... A sorrend asszem egyertelmu, win98 (x giga), linux ext2(3) (x giga), linux swap (x mega, memoriatol fugg)
-
Zoltán
őstag
Helló!
Van egy 20 gigás vinyóm (primary master) rajta egy win98se. Egy partíció van csak. Na most ezt a 20 gigás vinyót szeretném 2 felé osztani (10-10 giga), hogy legyen egy partíció amire az UHU-Kamiont tenném. Kérdés: Hogyan tudok a mostani egyből 2 partíciót csinálni, úgy, hogy ne sérüljön a jelenlegi rendszer? És aztán a másik partícióra hogyan tegyem fel az UHU-t, úgy, hogy a GRUB-ból tudjam kiválasztani, melyiket bootolja be? Annyit tudok, hogy elősször töredezetségmentesítenem kellene a vinyón, mielőtt lecsípek róla az új partíciónak.
Köszi előre is a segítséget!
Ja, és asszem kell még egy 3. partíció is az UHU-s swapnek. Mit ajánlotok, melyik partíció mekkora legyen, és milyen sorrendben legyenek?
Köszi.
[Szerkesztve] -
steveetm
őstag
ez a doksi a kernel forrás része. Vagy nem sima forrásból pakoltad?
2.4.27 el tulképp nem tudom hogy hogy megy, 24 et használtam utoljára talán, abban sem fb-t.
konzolról x re váltás, és/vagy fordítva csontra fagyasztja, ill néha még lehet gépelni a háttérben, sysrq is megy.
Egyébként az mindenképp halál, ha inditasz vmi 3d-s cumót utána vissza konzolra.
Most viszont leléptem jó8.
Üdv.: steveetm
[Szerkesztve] -
escie
őstag
válasz
steveetm #2188 üzenetére
naná, hogy nincs fent a kernel doc.
ha jól értem a dolgot, akkor ezek egymás mellet (jelen esetben ellen) dolgoznak?
amúgy kernel 2.4.24-7 és a legújabb fglrx van jelen a gépemen.
mit értesz anyázáson? fagyás, meg ilyesmi?
mert azt már rég megszoktam, hogy konzolról graf felületre váltás után xrefresh-sel kezdek. -
steveetm
őstag
/usr/src/linuxforráskönyvtár/Documentation/fb/
fglrx et ne akarj használni radeonfbvel együtt mert anyázás lesz a vége...(2.6.7 nél még anyázás volt, nem nagyon hiszem hogy azóta megférnek egymás mellett, de tulképp próba cseresznye)
vesafbvel még elmegy.
[Szerkesztve] -
escie
őstag
válasz
steveetm #2185 üzenetére
óó, nagyon köszi!
nem számítottam ilyen gyors és kimerítő válaszra!
viszont van még kérdésem:
fglrx-et használok. ha jól sejtem, e helyett kéne a radeonfb-t használnom, hogy 85Hz-es konzolom legyen?
vagy nincs köze a két dolognak egymáshoz?
meg tudnád mondani hol találom ezt a dokumentációt, ahonnan idéztél? valamelyik man? esetleg link?
mégegyszer kössz! -
dr_strange
senior tag
tud menni 60 Hz fölött, ha megfelelően meg van patchelve a kernel; nálam is 75 Hz-en fut
pl. ez a kernel is tud ilyet: http://love-sources.sf.net (Gentoo rocks) -
steveetm
őstag
kernel dokumentáció
| 640x480 800x600 1024x768 1280x1024
----+-------------------------------------
256 | 0x101 0x103 0x105 0x107
32k | 0x110 0x113 0x116 0x119
64k | 0x111 0x114 0x117 0x11A
16M | 0x112 0x115 0x118 0x11B
opsz, ezekhez még hozzá kell adni 0x200 at.
ezeket átváltod decimálisra és azt írtad be.
60hz re csak két megoldás van.
Ha vesafb-t használsz, akkor savage kártyával kell nyomulni, azok vmien ismeretlen ok miatt képesek vesafb-t 85hz en hajtani, ami elméletileg lehetetlenkizáról s3 kártyával láttam eddig(és más is(mod, akit ismerek)) vesafb-t 85hz en menni.(ha vki tud még más kártyatípust ami megy vesafbvel 85hz en 1024 be szóljon már
)
Nem vesafb-t használsz hanem pl radeonfb, matroxfb stb.
az mplayerrel kapcsolatban meg, háátvéleményem lsd. picit lentebb.
jó, végülis összejön
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
escie
őstag
nekem is volna (van
) problémám...
in medias res.
kiegészítettem a /boot/grub/menu.lst fájlt vga=791 -gyel.
ennek eredményeképpen gyönyörű framebuffer konzolom lett.
hurrá.
a gond az, hogy utálom, ha nem tudom, hogyan/miért működik valami.
tehát a kérdésem az lenne, mit jelent itt a '791' , mi mást írhatnék helyette, stb...
(esetleg van erről egy lista, vagy kapcsolódó man?)
az is jó volna, ha nem 60Hz-en menne ez a fbkonzol, tehát erre is várok ötleteket...
a SuSE9.1 gyönyörű színes-szagos konzollal rendelkezik, fb, de nagyon csicsás, mit ne mondja, elég imponáló. szóval ilyet hogy lehet csinálni?
ha valaki általánosságban is tudna egy gyorstalpalót adni e témában, annak is nagyon örülnék!
előre is köszi!! -
uzsz
senior tag
Én mint teljesen lama kérdezem, hogy létezik jobb és kompaktabb linux-os
lejátszó mint az Mplayer? -
Johnny19
tag
Hello. Valaki tudna segíteni, nem mennek a divx filmek SUSE 9.1-en.
Valamilyen kávés video lejátszóval probáltam, a nevére nem emlékszem, csak a kávé ragadt megAz aszt irta megtudom adni a divx dll-jét a vidozból, de azt irja ki hiba a dll menyitásakor amikor divx-es avit próbálok megnyitni.
Xvides videoknál pedig már hibaüzenetet se kapok, a hang viszont tökéletes.
Mégvalami, a Pinnacle Tvtunerhez adott távirányítot hogy tudom müködésre birni, alapból a yast nem látja.
Elöre is köszi.
Johnny -
uzsz
senior tag
válasz
dr_strange #2166 üzenetére
Közsi az infót.
-
Cathfaern
nagyúr
Ja, hogy kifejezetten a Doom3-ról van szó? Azt nem próbáltam.
Más: áttérek a gentoo-s topicból ide, mert ezt többen olvasák, s már úgysem gentoo specifikus problémáim vannak:
Összekéne hozni a helyi hálót (1 wines és 2 linuxos gép). Kezdjük a 2 linuxos összehozásával (gyanítom ez az egyszerűbb).
Nfs benne van a kernelbe, /etc/export fájl megírva, /etc/hosts-ba a két gép kölcsönösen beleírva. Na most az ok, hogy a másik gépen fel kell mountolni a megosztást, de hogyan? Olvasgattam a man mount idevonatkozó részét, de nem igazán tiszta. Szóval nem értem, hogy adjam meg a mount-nak hogy mit és honnan mountoljon -
escie
őstag
úgytudom a doom3 felejtős atival...
-
tierbatyo
senior tag
2.6.7 kernel configfile-ját betölthetem 2.6.9 kernelnél menuconfigban?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
steveetm #2167 üzenetére
''Arra lennék kíváncsi, hogy azonos rendszeren mit teljesít a win-es verzióhoz képest. sz@rtse.''
Ezzel nem értek egyet. Desktop gépben R9000Pro-van, arra sikerült összehozni rendesen a 3D-t. Ott a winex-el(!) futtatott játékok gyorsabbak, de legrosszabb esetben is ugyanolyan gyorsak voltak, mint Windows alatt. -
-
uzsz
senior tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget, különösen Cathfaern-nak.
Még nem jöttem rá a kakira, de majd meg lesz ez is, =re pihentetem a linux-os partíciót. Viszont ez a firefox valami hihhetetlenül gyors (legalábbis explorer után annak tűnik) win alatt is ezt nyomom.
Lehettséges ATI kártya esetén linux alatt 3dtámogatást belőni?
Próbálta valaki a linuxos DOOM3-at? Arra lennék kíváncsi, hogy azonos rendszeren mit teljesít a win-es verzióhoz képest.
Honna lehet linuxos gammákat leszedni? Eddig csak nagyon ultragagyikat találtam.
MÁS: Milyen win-emulátort javasoltok? Csak kíváncsiságból szeretném kipróbálni.
(Annó amigán is emuláltam PC-t, meg MACHINTOS-t is)
Létezik olyan win emulátor, ami alatt futtathatóak directx-es alkalmazások? -
ReJim
őstag
fordítani meg úgy, hogy a csomagolt fájlban a zinstall, vagy a rédmí-ban le vagyon írodva!!!
make parancs vagy mi, de nekem sem sikerült még semmit sem, hiába magyarázták, hogy az install szerint, nekem nem jött össze... -
ReJim
őstag
válasz
aDM|RaL^ #2157 üzenetére
lent a tálcán a hangszóron jobbegér, majd van ott egy mixer, aszem erre gondolt.....
én is suse 9.0-t használok, de nem vok megeléged ve vele!
win stabilabb(ezen a gépen, mivel elég lassú és a linux behal, sokáig tölt lefagy stb..., egyszóval lassú....)
szerk..:
letölteni aszem a sourcét kell, majd aszt átfordítani, de nem bizti, még én is kezdő vok linuxba...
[Szerkesztve] -
aDM|RaL^
őstag
http://gaim.sourceforge.net/downloads.php < nahmeg innen melyiket töltsem le
amelyik működni fog suse 9.0 alatt?? -
Grafiqs
őstag
Kérlek titeket nézzetek át ide!
Bővebben: link
Egy nagyon fontos kérésem lenne!
Sorry az új topicért.
G
[Szerkesztve] -
aDM|RaL^
őstag
Nagyon király, most raktam fel, tök shimán ment
mondjuk még windowst nem
indítottam azóta... most konqueror alól netezek... micsoda élmény
lehidalok...
viszont egy gondom van.
a hangkártyát feltette meg minden, de olyan hang jön ki belőle mint amikor a
TVből szokott ha szemcsés a kép. sssssssss!egyébként nagyon megvagyok vele elégedve.
-
aDM|RaL^
őstag
hmz, akkor feltolom FAT-ra
suse támogatja.
-
eddie303
őstag
válasz
dr_strange #2145 üzenetére
Nekem a laptopomon az van, MonkeyLinux, FAT-ra tepsed, s a fájlneveket s az attribútumokat --linux-.--- fájlokban tárolja alkönyvtáranként. Jó lassu, ha MC-vel belépsz a /dev-be, mehetsz aludni
-
WN31RD
addikt
válasz
dr_strange #2145 üzenetére
NTFS-re is telepíthető Linux: Topologilinux Bővebben: link
Szerk.: Inkább NTFS-be, mert egy image file-t csinál akár NTFS partícióra is, és abban ''lakik'', saját filerendszerrel.
[Szerkesztve] -
aDM|RaL^
őstag
suserol mi a velemenyetek?
ittvan nalam egy 9.0.
hmz, kérdés az lenne hogy vajon NTFS-re telepíthető? (egyedül azon a partíción nincsen linuxom)
és hogyha feltelepíthető NTFS-re, akkor csinál-e olyan választótáblát mint mondjuk a windows hogyha régebbi winfos is wan a gépen?
ha meg winfos által használt FAT partícióra telepítem akkor el lesznek egymással?:|
kösz a válaszokat -
steveetm
őstag
válasz
loszerafin #2141 üzenetére
a kérés csak annyi volt hogy rootként ne lehessen belépni
Nem szántam én ezt vmi vérkomoly válasznak, így kezelendő
Üdv.: steveetm -
steveetm
őstag
válasz
loszerafin #2139 üzenetére
shadow file nélkül nem fogsz belépni még rootként se ha az initet használod initnek
Ienkor még van egy megoldás livecd helyett.
Kernel paraméternek a következő: init=/bin/sh
Ekkor nem fog elindulni az init, ergo jelszót se fog kérni(ha van shadow file ha nincs), garázdálkodhatsz a gépen mint root
-
escie
őstag
háhh, ez mekkora nagy már...
régen még kilóméterhosszú hszeket költöttünk, ha valaki azt kérdezte: ''Melyik disztrót?''
most?
rezignáltan:
Mandrake
Fedora
debian
ennyi.
mondjuk nem csoda, vissza kéne olvasni a topikban. ma már a másodjára kéne erre a kérdésre válszolnunk, egy ilyen topik záródott is. miért nem lehet rászánni 20 percet, hogy visszalapozz, kedves kérdező?!
amúgy, mindenki a szíve választottját ajánlja, tkp. felesleges a kérdés...
tehát részemről uhu. le sem írom miért, kb negyedjére tenném.
én vagyok türelmetlen, vagy a többi fórumozó lustul?? -
WN31RD
addikt
válasz
Cathfaern #2118 üzenetére
''Ez elvileg oké, de akkor a mellettem lévő gépen miért indul el alapból rootként?''
Egyértelmű helyzet: Meg van átkozva valamelyik gép.
Tűzz egy-egy méretes lapulevelet mindkét füled mögé, és az indiánok esőtáncát imitálva ugráld körbe a számítógépeket 33-szor. Ez majd megoldja a problémát: Megtöri az átkot, és onnantól kezdve ugyanúgy fognak a gépek működni.
(Én is sorry...)
-
Miracle
senior tag
válasz
aDM|RaL^ #2128 üzenetére
az egy brutálisan leegyszerűsített RedHat. Tényleg nem kell semmilyen linuxos előismeret, de viszonylag tisztességes mennyiségű és minőségű szoft van rajta, és nem kell 3 órát tökölni a csomagok válogatásával, akkor sem, ha neked vannak extra igényeid az OSel szemben. Persze a RedHat-et sokan nem tartják igazi linuxnak, még nem használtam, de a Fedora Core pozitív benyomást keltett, olyan 10 óráig használtam.
-
aDM|RaL^
őstag
Fedora Core az mien?
szal akkor mandrake vagy debiján? -
steveetm
őstag
válasz
Cathfaern #2118 üzenetére
Asszem vmeik topicban kérdezted hogy kell ati 9600 at összehozni xorggal. Még akkor akartam válaszolni, csak elfelejtettem.
Szóval sztem nem éri meg a fáradtságot, fglrx egy kalap ..., ha megy is sebessége semmire nem elég.
Amig ati nem jön ki használható driverekkel r300 fölött el lehet felejteni 3d-t atiban. Ill egész szépen alakul r300 dri project, pár napja már sikerült is lefordítanom, csak 3d támogatás egyelőre igen experimentalkb még nincs
, de mindig jobban bízom ebben mint atiban...bár csalódnom kéne...
aDM|RaL^
őstag
sziasztok!
otthon még használtam linuxot, de szeretnék egyet kipróbálni...
lassan beszerzek egy külön vinyót, hogy ne zavarjon ott semmit, és megpróbálom feltelepíteni.
szerintetek melyik disztribúciót válasszam? -
Cathfaern
nagyúr
Ez elvileg oké, de akkor a mellettem lévő gépen miért indul el alapból rootként?
[Szerkesztve]
Btw. most az a helyzet, hogy a konsole-ból indítom, akkor elindul a ksetispy, de ha ''run command''-al (úgy hogy root-ként futtassa), akkor meg nem(.Xauthority-t átmásoltam) A másik gépen meg alapból megy, mind a kétféle indítási módszerrel.
-
WN31RD
addikt
válasz
Cathfaern #2116 üzenetére
A ''connection to '':0.0'' refused by server'' oka az, hogy a root home könyvtárában levő .Xauthority file-ból hiányzik a megfelelő kulcs, ami lehetővé tenné, hogy a grafikus program csatlakozni tudjon a te felhasználódnak az X szerveréhez. Erre a problémára többféle megoldás létezik, az egyik az ''xauth merge'' módszer.
Példa:
su - -c ''xauth merge $HOME/.Xauthority; export DISPLAY=$DISPLAY; parancs_amit_rootként_futtatni_akarsz''
Másképp is megoldható a dolog, pl. a home könyvtáradban levő .Xauthority file-nak a /root-ba való átmásolávádal, vagy a XAUTHORITY környezeti változó beállításával, vagy egy ''xhost + localhost'' (biztonsági kockázata lehet!), vagy használhatod a pam_xauth PAM modult..
-> man, Google, stb.
Soha nem vetemednék arra, hogy KDE appot futtassak rootként (igazából igyekszem elkerülni az összes KDE/Gnome/@#$*! cuccot), úgyhogy nem tudom, kell-e valami hasonló a KDE saját dolgainak, de a Google a barátod.
[Szerkesztve] -
Cathfaern
nagyúr
válasz
steveetm #2114 üzenetére
ksetispy
Btw. most meg nem hajlandó root-ként elindulniDe userként meg igen
Ez a hibaüzenet:
QPixmap: Cannot create a QPixmap when no GUI is being used
QPixmap: Cannot create a QPixmap when no GUI is being used
Xlib: connection to '':0.0'' refused by server
Xlib: No protocol specified
kded: cannot connect to X server :0
DCOP aborting call from 'anonymous-6808' to 'kded'
kded: ERROR: Communication problem with kded, it probably crashed.
kdeinit: Can't connect to the X Server.
kdeinit: Might not terminate at end of session.
ksetispy: cannot connect to X server :0
DCOP aborting call from 'anonymous-6799' to 'ksetispy'
ERROR: Communication problem with ksetispy, it probably crashed. -
steveetm
őstag
-
nofene
aktív tag
A monitorom 16:9-es képarányú és a natív felbontása 1280x768 mivel a nem szabványos ezért nem tudom beállítani! 5letek? A gyártó honlapján nincs hozzá driver sajnos.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
steveetm #2111 üzenetére
Scriptbe hogy lehet beleírni, hogy átjelentkezzen root-ba? (vagy erre lett mondva korábban, hogy nem fog menni?
) Csak mert el kéne indíttatni egy programot kde induláskor, de úgy, hogy root jogokkal rendelkezzen.
Na jó, konkretizáljuk: egy program ez írja ki, ha elindítom:
''Couldn't get lock file.''
a saját home-omba írná a fájlokat, de nem megyHa root-ként indítom, akkor jó.
Illetve amit mindig elfeljtek: hogy lehet egy fájlnak futtatási jogot adni? (valmi chmod, de utána)
-
Cathfaern
nagyúr
Hogy lehet a KDE-nek beállítani, hogy induláskor milyen programok induljanak el automatikusan? (szóval ne bootkor, hanem a kde ''boot''jakor)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
steveetm #2106 üzenetére
Hmm...és ez mit is csinál?
Btw a linux újabb győzelme a Windows felett:
Ugyebár van nekem egy olyan problémám a géppel, hogy ha max. sebességen ment a CPU (laptop, szóval 3 Ghz vagy 1,6 Ghz-en tud menni), akkor néha lefagyott a gép. Szép kékhalállal. Legalábbis Windows alattLinuxban max. annyi történik, hogy az épp használt alkalmazás leáll, de ennyi. Pl most fut seti, xmms, gkrellm2, firefox. Böngészek firefox-ban, erre néha szó nélkül kilép. De semmi full fagyás
Viszont ez egyben azt jelenti, hogy biztosan hardveres hiba van(egyszer már volt szervízbe, akkor volt egy memcsere, de továbbra sem jó. Az a baj, hogy vidékről nagyon macerás felvinni, főleg úgy, hogy használnám is...)
-
steveetm
őstag
válasz
Cathfaern #2105 üzenetére
mv /etc/shadow /etc/shadow.bak &&(vlock &)&&sleep 3&&killall -9 vlock&&mv /etc/shadow.bak /etc/sahdow
Nekem most nem volt kedvem kipróbálni, de nem látom elvi akadályát hogy ne működne
szigoruan saját felelősségre kipróbálható
Aztán meg lehet van is ien progi
Cathfaern
nagyúr
Linuxban nincs valami olyan, hogy mondjuk 2 órára lockolja a gépet (vagy csak a grafikus felületet) és addig sehogy se lehet vele mit kezdeni (root pass-el sem), max. újraindítani? ZH-ra tanuláskor nagyon jól jönne
-
biker
nagyúr
70mb ha letöltöd ooo.org-ról
-
Cathfaern
nagyúr
Aktív témák
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- One mobilszolgáltatások
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- sziku69: Szólánc.
- Marvel Snap
- Építő/felújító topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Honor Magic 5 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3563,100% Akkumulátor
- Apple iPad Pro 11 (2018) 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest