Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: MárkaLánc
- talmida: My Art II.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
Aktív témák
-
twist
csendes tag
Hali. Egy alap kérdésem van

Win xp -s hálót hogyan nézzem meg Mandrake 10.1 alól ?
tuttam de elfelejtettem -
sziasztok! melyik skype kell uhu alá? ezalatt azt értem ,ha telepíteni szeretném a skypeot akkor a debianos packaget csak simán felteszem majd mint a windózés exe -t? (még nincs linem
azé kérdem) vagy ,hogy műxik ez? -
tierbatyo
senior tag
Na megnéztem Knoppix-szal. Bebootolsz LiveCd-vel. Átmész rootba: su -t kiadod.
Ezután felmountolod az eredeti linux root partíciódat: mount -t ext3 /dev/hdax /mnt/hdax . x-t megfelelően helyettesíteni a partíció számával. Ezután chroot /mnt/hdax és a root
partíciód a régi linuxos lesz. Ezután simán grub v. lilo telepítése. -
Zsu_
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék feltelepíteni egy suse linux 9.1et (magyar), de még soha nem csináltam ilyet.
Segítsetek!
Van 2 winchesterem.
Az elsőn van két partíció (c,d). c-n van a win, d-re szeretném a suset.
A D partíció 7 giga.
És van mégegy winchesterem (e), amin majd csak adatok lesznek.
hogyan tudom rábírni a suse telepítőt, hogy c-t és e-t hagyja békén, és csak d-re települjön??
fontos lenne!
köszi
tehát hda2-re kellene, hogy települjön, úgy, hogy közben ott hozza létre magának a swap partíciót, stb -
PWR
aktív tag
egesz veletlenül nincs 1 bootlemezed? bar lehet, hogy a telepitön is van valami repair tool amivel helyre lehet allitani az mbr-t, en megprobalnam, ha mashogy nem megy, akkor egy ''upgrade'' telepitest, szerintem akkor is megkerdezi, hogy hova tegye a boot loadert... de nem biztos...
a pendriveokat meg minden gond nelkül fel szoktak ismerni, en Mandrake-t hasznalok, azon automount van, csak berakod a pendriveot es kesz
-
ReJim
őstag
üdv
sikerült kiütnöm a rendszerből a grub-ot

így csak ''ablakos oprendszert'' tudom elindítani...
ez úgy történt, hogy miközben próbáltam életet lehelni egy másik vinyóba, az ''ao''-ben sikerült kiadnom azt, hogy ''fdisk/mbr''
szóval egyből az ''ao'' tölt be, mert az az aktív parti...
hogyan tudnám vissza tenni a grubot? vagy esetleg kipróbálnám a lilót, akkor nem lesz buzisárga uhus boot rendszerem...
gondolom nem kell újra telepítenem... legvégső esetben felraok még egy linux
és szervernek fogom használni! 
jah, és egy kérdés: linux mennyire támogatja a pendrive okat? mert w98am van, nálam egy pendrive, és már csak a linuxban bízom!
előer is köszi!
-
Grunya
aktív tag
Igen. Most jelent meg a SimplyMepis 3.3. Egyetlen CD, de szinte minden rajta van, ami egy desktop rendszerhez kell. Nekem még a CAnon fényképezőgépemet is látja egyből.
Bővebben: link
[Szerkesztve] -
zfarkas
senior tag
Aki esetleg megteheti, áldozzon a szabad szoftverek oltárán:
Bővebben: link -
Grunya
aktív tag
Gondolom, nem sokan használtok Mepis-t, azért mégis megkérdezem, mivel debian alapú rendszer:
Honnan tölthetnék le csomagokat hozzá, amiket aztán otthon telepítenék fel?
(Egyelőre nincsen NET az otthoni Linuxon az említett kapcsolódási probléma miatt.) -
WN31RD
addikt
Szokott a konfig file-ban kikommentezett minta ModeLine lenni, vagy esetleg nem kikommentezett ModeLine-ok. Ha van ilyen, akkor közvetlenül azok után másold be az újat.
Egyébként a használt monitorodnak megfelelő Section-be kell írni a ModeLine-t. (Lehet több monitor Section is, de nem jellemző.)
A konfig file kulcsszavai nem érzékenyek a kis és nagybetűkre. Hivatalosan ModeLine, de igazából mindegy.
Szerk.: A man xorg.conf parancs hatására megjelenő doksi olvasgatása hasznos lehet...
[Szerkesztve] -
Grunya
aktív tag
Köszi! Mintha próbáltam volna ezt xorg.conf-ban, de valamiért nem működött..
Tul.képpen mindegy hova copyzom be ezt a sort?
Most legutóbb Mepis Linuxot telepítettem. Komolyan csak ámulok, hogy milyen jó kis disztro ez. Nem éppen egy lightweight, de nagyon felhasználóbarát és kapásból lekezeli a winmodememet is. Ilyet még más diszto nem csinált. Alapból megy a radeon driver is. Szóval tényleg szuper.
ModeLine vagy Modeline???
[Szerkesztve] -
WN31RD
addikt
xvidtune: A ''Show'' gomb megnyomására kiír egy ún. modeline-t a konzolra, ahonnan elindítottad.
Ezt a modeline-t kell belehegeszteni az X konfig file-jába.
Tehát ha pl. azt mondja az xvidtune, hogy
''1024x768'' 65.00 1024 1040 1176 1344 768 770 776 806
Akkor a konfig file-ba (pl. /etc/X11/XF86Config-4) beírod a következőt:
ModeLine ''1024x768'' 65.00 1024 1040 1176 1344 768 770 776 806
Plusz lehet variálni azzal, hogy a végére rakod, hogy -hsync -vsync, esetleg valamelyik, vagy mindkettő pozitív.
Megint lassú voltam...
[Szerkesztve] -
snowflake
tag
Linux mellett időnként windowst is használok, de nem szeretném minden alkalommal állítgatni a monitort a képernyőhöz. Linux alatt ez megoldható az xvidtune-nal. De hogy lehet elmenteni a beállításait? (következő indításkor ismét el van tolva a kép a monitoron)
Emlékeim szerint az xvidtune megmutatja neked az aktuális beállításokat, talán le is tudja menteni, de ha nem, akkor az általa mutatott értékeket kellene beírnod az XF86Config-4 fileba (vagy amit az X-ed használ) pl. valahogy így:
Modeline ''1024x768'' 65.15 1024 1056 1248 1440 768 770 778 794 -hsync -vsync -
PWR
aktív tag
szia, olyan nincs, hogy a szolgaltato nincs felkeszülve a Linuxos betarcsazasra, mert egyseges protokollokat hasznalnak az oprendszerek. egesz pontosan mi törpenik? meddig jut el?
hat az xvidtune-ra nincs sok ötletem, talan azt ki lehetne probalni, hogy kijelentkezeskor beklikkeled, hogy save current setup, de ez egy egyszerü felteves, nem biztos hogy müködni fog.
Üdv -
Grunya
aktív tag
Kérdéscsokor:
1. Linux mellett időnként windowst is használok, de nem szeretném minden alkalommal állítgatni a monitort a képernyőhöz. Linux alatt ez megoldható az xvidtune-nal. De hogy lehet elmenteni a beállításait? (következő indításkor ismét el van tolva a kép a monitoron)
2. Sikerült installálnom a modememet, tárcsáz is a KPPP-vel, de valamiért nem jön létre a kapcsolat. (Matáv nyílt internet) A hiba az én rendszeremben van, vagy elképzelhető az is, hogy a szolgáltató nincs felkészülve Linuxos betárcsázásra. Ha nálam a hiba, akkor hogyan orvosolható? -
kBagyula
senior tag
Sziasztok!
Keresnék egy olyan linuxot ami kifejezetten nyomtatószerverként funkcionál.
Valahogy így kellene hogy működjön:
Hálózat > Linux > Nyomtató a párhuzamos porton. (Nyomtató: Minolta Di152)
Nem kell semmilyen grafikus felület és kis hardverigénye legyen lehetőleg (PII 300MHz 128MB ram a konfig amire rakni akarom).
Ha létezik valami ilyesmi linux akkor a javaslataitokat várom.
Köszönettel,
kBagyula -
Matthew
őstag
Na alakul
Átírtam kicsit ezt a config file-t és most már látok is valamit. Azonban van egy újabb gondom: a karakteres kezelőfelületben van ugye saját loginom és root loginom, mindkettőhöz jelszó is. Itt működik is, de a grafikus felületen nem akarja elfogadni egyiket sem. Miért? -
Out
addikt
válasz
Matthew
üzenetére
megneztem, neked xorg van, azert nem muxik amit en mondtam.... viszont xorg-ot en meg nem lattam, de biztos ott is van billentyukombo a felbontas valtoztatasara... utananezek..
mod: utananeztem, es nalad is a ctrl + alt + + es ctrl + alt + - gombokkal kellene hogy valtozzon.... ha megsem akkor lodd le az X-et a ctrl + alt + backspace-el, majd az xorg.conf-ot kellene megszerkesztened egy kicsit, csak nem tudom az nalad hol van...
[Szerkesztve] -
steveetm
őstag
válasz
asturel
üzenetére
Üdv.: steveetm -
asturel
őstag
adott 2 gep
1. gep: bennevan egy rtl8139 halokari, routeren keresztul kijut a netre (ip 192.168.1.3)
2. gep: ebbe is 1 halokari (192.168.1.2)
3. gep: enyem (192.168.1.1)
szoval az lenne a feladat, hogy atjarokent szerepelni az 1. gep a 2.nak, eshogyha a tcp keres nem 192.168.x.x ip fele megy, akkor limitalt savot kapjon a net fele
gondolom natolni kene a halot.. az elso gepen, de a korlatozast hogyan oldjam meg? mer olvastam valahol, hogy full speedel szedi le az adatot, de mondjuk csak a korlatolt sebeseggel kapja meg az user, es nem ez igy nem lenne jo
mod: valahogy ugy kene, hogy ipre limitalni a limitalast, na jol meg csurom csavarom, gondolom tc-vel meglehet ezt oldani,vagy nem ?
[Szerkesztve] -
Out
addikt
Frissíthetőek lesznek-e a virtuális Windowsok? Bővebben: link

-
Matthew
őstag
Az alatt nem a bootolást értem (az oprendszer választó menü még tökéletes), hanem már az ablakkezelőt. Ezt a bill. kombót kipróbálom este ha hazaérek, csak félő, hogy a felbontást ugyan megváltoztatja de a frissítést is ugyanúgy emeli hozzá és így relatíve mindig nagy lesz a freki. Na majd kiderül...
Addig is köszönöm a segítséget!
-
Out
addikt
válasz
Matthew
üzenetére
mit jelent nalad ez a grafikus linux kezelofelulet? a bootolast vagy mar magat az ablakkezelot? mert ha az ablakkezelot akkor a felbontast tudod allitani a ctrl+alt++ es a ctrl+alt+- gombbokkal, ertelemszeruen nagyobbra es kisebbre... ha a bootasra gondolsz akkor meg gondolkozom picit

-
-
Matthew
őstag
Sziasztok!
Ide is beírom hátha a suse topikot nem nézik annyian mint ezt...
Lenne egy gondom: feltettem a 9.2-es SuSe linuxot a gépemre, mégpedig a mobil rack-emben lévő vinyóra. Na frankón feltelepült de amikor ténylegesen betöltődne a grafikus felület, a monitorom lekapcsol és azt mondja, hogy frequency out of range (114 Hz-et akar adni csak nemtom milyen felbontáson) és nem látok semmit!
Ezt hogy lehetne kiküszöbölni?
A másik kérdésem az, hogy ha le szeretném gyalulni a linuxot a gépemről, akkor hogyan kezdjek neki? Ugye ha csak simán kiveszem a rack-es vinyót az nem jó mert keresi...
Help me! -
törölt tag
Elakadtam...
A GRUBbal van a hiba..
A Livecd bootolása után felmountolom ezeket:
mount /dev/hdb2 /mnt/gentoo
mount /dev/hdb8 /mnt/gentoo/boot
swapon /dev/hdb3
Namost a doksi nekem nem egyértelmű, nem elsődleges vinyóra rakom a gentoot...
A grub.conf file-al vannak gondok, éspedig:
Kiírja, hogy gub verziószám, és amikor oda jutok, hogy betöltse a splashscreent, akkor csak egy kurzor villog a fekete képernyőn...
Hogy kellene módosítanom a grub.conf-ot?
Amúgy Gentoo-t szereznék telepíteni. Sajnos a grub.conf-ot nem sikerült kimentenem, mert a felcsatolt meghajtók az elsődleges partícióról mind READ-ONLY-k... -
badamoa
tag
-
badamoa
tag
Van egy Linux (Suse 9.2), amit kikapcsoltam (kilépéssel természetesen). Minden rendben lenne, de a ma reggeli bekapcsolás után nem indult el a grafikus felület automatikusan, csak ha belépek és kézzel bepötyögöm hogy startx. Pedig el van inditva a grafikus kezelő, és állítólag ilyenkor grafikusan bootol be. Igy is volt eddig. Nos mi a fene baja lett (Simán kikapcsolt, és utánna igy müködik... HMMM). Hol lehetne megnézni illetve újratelepítés nélkül rávenni hogy grafijusan kérje a jelszó, merthogy automatukusan kellene indulnia (KDE3-al)

-
Vitus
őstag
Feltelepítettem egy uhu 1.1-et most onnan írok.
Valami galeon vagy miazisten alól.
barátkozok a dologgal. Mielőtt valaki lehurrogna, hogy uhu gagyi, mivel soha nem volt linuxom ez tünt a legegy szerűbbnek.
Majd gondolom le kellene cserélni a vga drivert (nvidia) mert most nem tudom milyet használ mert nv-re állítottam de ennél többet nem árúlt el viszont 1024x768/24Bit 100Hz en szépen megy.
Azt sem tudom hogy smint tovább
Aszem reboot és a másik winyóról win xp mert elég egy napra 1 siker nem akarom elrontani valami csúnya bénázással. 
-
Vitus
őstag
A linux már tudja kezelni az ntfs file rendszert?
-
norbee3al
tag
sziasztok. wine-x problémám van. letöltöttem egy cvs-t vagy mit de azt hova kell másolni vagy mit kell vele csinálni? mert vlaami parancsot kell kiadni amihez kell a cvs. szal jól jönne a help egy lámának!

-
ReJim
őstag
akkor csinálok egy 256-osat... nem?? vagy inkább nagyobb legyen, mert rakok még bele mostanába...
nekem nem kérdezte, csináltam egy partíciót, mielött felraktam...
nvidia drivert - ami tudja a 3d-t nem mind az uhu-ban lévő - az oldalukról lehet letölteni?
habár letölöttem egyet, de az *.run kiterjesztésű, azt meg nem tom felrakni
szóval csak fordítás jöhet szóba? -
CsY
aktív tag
krealj swap ot legközelebb...nyugi mar komolyabb alkalmazasokkor majd fogod hianyolni...nekem eddig meg soha nem nyult a swaphoz normalis mukodes kozben...mjuk ma kicsomagoltam egy 6gigas archivumot, akkor a torsmo szolt hogy hohooo hozzanyult...de ez volt az elsö észrevett esetem. döntsd el kell e... amugy particionalaskor kerdezi meg
-
Sir Pocok
őstag
Probléma megoldódott...

-
rATdrAgOn
senior tag
En meg most harcolok pegasossal.

Erdekes, hogy az uccso gentoo kernel az fagy rajta.
Valakinek esetleg valami tapasztalata esetleg?
(Szoval, igy megy a vas, idlezik mint atom, aztan eccercsak a kurzor igy odafagy es satu a gep.)
Apropo, most orulok magamnak, sikeresen felhuztam egy debiantot egy oscsotany AlphaServer 2100-ra.
(Ha esetleg tudja valaki, hogy az EISA buszrendszert hogyan kell rajta eletre lehelni, azt megkoszonnem... ui, most SCSI-s diszkrol megy a cucli, de van benne egy EISA-s Mylex DAC960-as RAID kartya meg 5 diszk, arrol szeretnek butolni. Amugy a vas ilyen mosogep meretu, sulya ~80 kilo de halkabb (!) mint az asztali szamitogepnek latszo targyam (intel alapu szemetbanya, nehezvizgozgeneratoros villanybalalajka, szoval a pC-m
)). -
Sir Pocok
őstag
217. hsz -
CsY
aktív tag
mit szolna???
tamogatja, hasznalja, minden ok vele... nekem nagyon tetszik a proci freki csokkentese, novelese stb.. nezd meg a konfigom
.
ha akarsz ondemand funkciot, ami dinamikusan szabalyozza a frekit, akkor a kernelbe forditsd bele az ondemand ot, utanna
echo ''ondemand'' > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
ez bekapcsolja
while true; do cat /proc/cpuinfo | grep 'cpu MHz' ; sleep 5 ; done
ez meg 5mp kent megnezi es kiirja a frekit...masolok egy pici reszt
cpu MHz : 598.184
cpu MHz : 1196.368
cpu MHz : 1694.855
cpu MHz : 797.578
-
nofene
aktív tag
Noh postfix+courier megy, de az ssl-t még nem tudtam belőni apache2 alá. Namind1 azt majd egy másik topikban.
-
Sianis
addikt
Linux mit szól a Centrino rendszerekhez?
-
nofene
aktív tag
No időközben utánna olvastam egy pár dolognak de továbbra sem megy esetleg vki nem tudna segíteni postfix konfigolásában?
-
nofene
aktív tag
No senki nem tud semmit a kulcsok újragenerálásáról?
Illetve sajnos nem megy sem a courier sem a postfix nem megy. Esetleg vki nem tud egy linket, howto-t ,hogy hogyan kéne beállítani (ezeket a dokumentumokat megtagadta tőlem a google
) Vagy esetleg mailben jöhetne egy jól működő konfig fájl. -
nofene
aktív tag
válasz
steveetm
üzenetére
Köszi szépen, most konfigurálgatom őket. Ja még 1 nagyon-nagyon láma kérdés: milyen paranccsal/progival tudnám újragenerálni a dsa illetve rsa kulcsokat, mert ssl-t is be akarom állítani phpmyadminhoz, és a régi kulcsok nincsenek meg. OpennSSL-ben hiába próbálkoztam gendsa genrsa-val vmiért nem ment.
Köszi előre is. -
norbee3al
tag
Sziasztok! Suse-m van és update-olta magát netről. újraindítás után csak a parancssor jön be grafikusat el akarom indítani akkor ezt írja ki:
New driver is ''ati''
(==) Using default built in configuration (53 lines)
(WW) Radeon: No matching device, action for instance (BUSID PCI 1:0:1) found
fatal server error:
cannot run in framebuffer mode. Please specify bisID-s for all framebuffer devices.
X10: fatal IO error on (connection reset by peer) on X server '':0.0''
Ja és ati drivert is raktam fel de lehet az a baj. biztonsági módba elindul a grafikus felület. hogy kell eltávolítani a drivert vagy mi a megoldás????
Fontos lenne kösz a helpet! -
nofene
aktív tag
Hi All!
Némi segítségre volna szükségem: Debian Sarge alá kéne bállítanom egy smtp és pop3 szervert, és gye létrehozni azonosito@domain.hu e-mail címeket. Namost erre milyen programot ajánlotok? Szerintetek mit érdemes haszánlni? (Azt, hogy érdemes bekonfigolni ?
) .
Amit eddig nézegettem az a dovecot nevű progi együttműxik MySql-el is (ez van a gépen) és egész jónak néz ki (igaz még nem sikerült bekonfigolni
).
Szóval 5leteket és tanácsokat várnék. Köszi! -
ReJim
őstag
ööö....
az uhu linuxnak is szüksége van swapra???
mert én nem csináltam mikor az ext3-at...
mondom a telepítő ugyis csinál neki....
de most nézem....
nem csinált 
szóval akkor csináljak neki kétszer akkorát, mint amekkora a memóriám?
Aktív témák
Hirdetés
- HP ProDesk 600 G3 Mini,i5-6500T,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11, WIFI
- Surface 3 - 13,5" 2k érintő, i5 1035G7, Iris Plus, 16GB RAM, SSD, jó akku, újszerű állapot, számla
- HIBÁTLAN iPhone 17 Pro Max 256GB Deep Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akksi
- Team Group 32GB DDR4 3200MHz TED432G3200C22BK
- iPhone 13 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4570, 100% AKKSI
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
wines megosztás akarsz látni?

tuttam de elfelejtettem
azé kérdem) vagy ,hogy műxik ez?
azt még esetleg értem, hogy mi az a chroot, de hogy hogyan mountoljak... 

) Vagy esetleg mailben jöhetne egy jól működő konfig fájl.