Hirdetés
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Kell e manapság egérpad vagy sem?
- Meggyi001: Eldugott helyek Párizsban, amiket jó eséllyel még nem láttál... 2. rész.
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
- bambano: Bambanő háza tája
Aktív témák
-
Sianis
addikt
Amúgy a Mandreak milyen ősi disztribúción alapul? Mert sajnos már nem nagyon érhető el ingyenesen, viszont felépítésben nagyon tetszik, és akkor inkább egy hozzá hasonló, ingyenest használnék.
-
Sianis
addikt
Hali!
Felraktam az UHU 1.1-et, de nem akarja látni a Windows XP-t a GRUB. Hol lehet ezt beállítani? -
Out
addikt
Az init 3 az textmodba rakja a linuxod, szal ilyenkor nincs X es igy kell felrakni a drivert, az init 5, pedig grafikus modba rakja vissza, hogy legyen X-ed

a modprobe ha sikeres akkor nem ir ki semmit, csak visszakapod a promptot, viszont ha kiadod hogy lsmod, akkor latni fogod a betoltott modulokat, es ha koztuk van az fglrx, akkor nyert ugyed van..., de ez meg nem inditja el az X-et mivel akkor meg textmodban vagy, de ha grafikus modban lennel, akkor se inditana el az X-et, ez csak egy sima modulbetoltes..
jah igen, ha a modprobe nem mukodne, akkor az insmod-ot probald meg, mindketto ugyanazt csinalja, csak disztribtol fugg hogy melyik van benne...
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Kernel forrás-t felraktam.
Tehát alapból parancssorosan inditsam,majd
1.init 3
2.telepitő futtatása
3.modprobe fglrx
4.fglrxconfig
5.init 5
Még két kérdés.
Init 3 és 5 mit jelentenek?
A modprobe kiadásakor mit kell válaszolnia(csak simán ok vagy megpróbálja elinditani az x-et)?
Csakhogy tudjam mire számitsak.
Köszi. -
Out
addikt
nos mielott hozzafogsz a telepiteshez nezd meg hogy van-e kernelforrasod, mert az kell a driverhez, azutan kijelentkezel az X-bol, majd egy konzolon beirod hogy init 3, ezutan felrakod az fglrx-et (rpm -Uvh fglrx....rpm), majd ha minden jol ment akkor modprobe fglrx, majd csak ezutan futtatod le az fglrxconfig-ot, ha ezzel is vegeztel, akkor beirod hogy init 5, es mar mennie is kell a drivernek.....kb ennyi
[Szerkesztve] -
csizs
aktív tag
a linuxról a véleményem:
Sajnálatos, hogy 1 ilyen nagy és fejlődönek hívott program nem támogatja a legújabb eszközöket és a gyártók sem támogatják nemhiába, mert nem tesznek ellene a disztributorok semmit.Még a beosz is kezeli a wirelesst.Ezért mondom ,amitmondok, pedig nem egy elterjedt op itt! -
Sziasztok!
Ati driver telepítéssel lenne problémám.Lehet,hogy nem komoly,de kezdő lévén nem tudom lekezelni.
Rpm formátumból megpróbáltam felnyomni,de visszadobott egy ilyen hibát:
''*** Trying to install a precompiled kernel module.
*** WARNING ***
Tailored kernel module for fglrx not present in your system.
You must go to /lib/modules/fglrx/build_mod subdir
and execute './make.sh' to build a fully customed kernel module.
Afterwards go to /lib/modules/fglrx and run './make_install.sh'
in order to install the module into your kernel's module repository.
(see readme.txt for more details.)
As of now you can still run your XServer in 2D, but hardware acclerated
OpenGL will not work and 2D graphics will lack performance.
failed.
*** Error: no kernel module build environment - please consult readme.
*** Warning ***
The QT based control panel application did not load in any version.
===
ATI display drivers successfully installed
please run 'fglrxconfig' now''
Ekkor lefuttattam a make.sh-t,de akkor meg ezt irta:
''ATI module generator V 2.0
==========================
initializing...
Error:
kernel includes at /usr/src/linux/include do not match current kernel.
they are versioned as ''''
instead of ''2.6.8.1-12mdk''.
you might need to adjust your symlinks:
- /usr/include
- /usr/src/linux''
Itt meg ha jól értem valami verzió problémája van,de nem tudom miért,mert ahogy körülnéztem stimmelt a kernel.
Minden szükséges csomagot felraktam amit irt az ati.
Mi a megoldás?
Ha esetleg tudtok valami egyszerűbben telepithető drivert akkor az is jó lesz,mert nekem csak annyi a lényeg,hogy ne 60Hz-en villogjom a monitorom meg ha egy mód van rá a kurzort is lehessen folyamatosan mozgatni
.
Videolejátszátszásra vagy 3D-s progik miatt nincs rá szükségem,tehát 2D-be is megfelelne csak a frissítésen tudjak állitani,mert igy hiába húzom feljebb semmit nem reagál rá.
Kérlek segítsetek s egy hétig csendben maradok (majd más felhasználó néven zargatlak titeket)
Ja és Mandrake 10.1-es Office változat alatt probálkozom konfigom pedig az adatoknál. -
Out
addikt
hat, nem teljesen... van ami fut, van ami nem, van ami lassabb, de egy probat meger, hatha te pont olyan progit akarsz futtatni ami jol megy... Amit en probaltam az a Quake 3 es a Half-Life volt, anno, es ezek jol futottak (tudom van mindkettobol nativ linuxos verzio is)
-
mkbla
senior tag
ja, penge 3 volt mpegben, szar volt, meg van 1 rakás System Of a Down klippem ami mpeg, de ugyanaz a gond az összesnél. ha erre gondolsz akkor igen; fordítás előtt bemásoltam a kodekeket az /usr/local/lib/codecs-be (asszem, de ott vannak a hol kell elnniül, mert nem keresi őket az mplayer a ./configure után...)
1ébként Mandrake 10.0-t használok.... -
-
mkbla
senior tag
A fene vigye el, már megint szívok az Mplayerrel:
nem vitte rendesen az mpeg file-okat; kép ment rendesen meg a csak a hangja volt sz*r; olyan volt mintha viz folyt volna alatta, meg nyikorgott.... töx*ar volt. ezért gondoltam átváltok másik kodekre. meg is tettem megváltoztattam a kimenet audio kodeket (ami alapből egyik sem -re volt állítva). ennek eredményekléppen nem volt hang semelyik fájlon sem amit megnyitottam, és a kép kb 5X sebességgel ment.... kipróbáltam egy csomo audio kimenetet, de egyik se működött... az egyik sem-re pedig nem lehet visszaállítani...
letörötem az userem kt.-jából az mplayer beállításait tartalmazó file-okat, ujrafordíttottam az Mplayert, de még mindig ugyanaz a gon. Hol vannak még az mplayernek konfig fájljai? honnan töröljek még? mit csináljak? -
Hi!
Egy ati videokártya drivert szeretnék telepíteni Mandrake 10.1-es alá,de kezdő lévén nem tudom hogyan lehet megnézni,hogy melyik glibc,kernel és XFree86 vagy X.Org verzió van fent,pedig ugyebár ezekre lenne szükség.
Tudnátok ebben segíteni? -
[balage]
csendes tag
Üdv! Tegnap este tettem fel a Suse 9.2-t. Elég kezdő vagyok, ezért kérem a segítségeteket. Leszedtem az mplayer rpm-ét feltettem, küzdöttem is vele sokat, apt nem is találta igy kénytelen voltam keresni guglival. 3 órás küdés után végre sikerült. Erre elinditom, és mihelyt betöltök egy avit kifagy? ez valyon mitől van, és hogy orvosoljam. Telepitőn nem volt fenn sajna. másik 2 ''gyári'' player sem birkozik meg avival, de legalább nem fagy. mplayer viszont mpeg től is elszáll
jah amugy KDEtv is fagyik indulás után, és ez? -
hi' a transgaming honlapjáról mindegy ,hogy cvs -sel vagy simán letöltöm a source fileokat és beconfigolom és kész menni fog? vagy csak cvs van?
-
steveetm
őstag
hm érdekes, mien debian ez? ill mit használsz apt forrásnak.
egyébként ugyanezt mondtam én is, csak annyit hogy xorg és composite.
composite függ damagetől xfixes jö xorggal, xcompmgr függ composittól, szal mondat második fele tényleg segítette volna
alap próbálma tehát hogy nincs xorgod.
Üdv.: steveetm -
CsY
aktív tag
válasz
steveetm
üzenetére
A következő csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
transset: Függ ettől: libxcomposite1 de az nem telepíthető
Függ ettől: libxdamage1 de az nem telepíthető
Függ ettől: libxfixes3 de az nem telepíthető
Függ ettől: xcompmgr de az nincs telepítésre megjelölve
ennyit mond -
steveetm
őstag
-
CsY
aktív tag
nah recefice...
vki nem tudja, hogy mivel lehet átlátszóvá tenni az ablakokat? azaz h ha egyik fedi a másikat, akkor is lássam a hátsót...
thx
-
semtex01
csendes tag
Akkor elvéve a felfedezés örömét: Bővebben: link
-
semtex01
csendes tag
Kicsit türelmesebben, linuxhoz úgyis szükséged lesz rá. Szóval a itt találsz linux-os klienst: Bővebben: link
Sok sikert! -
jimhun
senior tag
up
-
jimhun
senior tag
Hali !
Lécci mondjatok valami Dc++-hoz hasonló programot llinuxra.
THX -
semtex01
csendes tag
Szisztok! Egy kérdésem lenne: Suse linux KDE ablakkezelővel, és a hang annyira halk, hogy hangfalak max hangereje mellett is alig szól. Kmixerben minden maxra felhúzva, de semmi változás. Próbálkoztam még Xmms beállításain belül is, hogy milyen modult használjon hangkeltésre, de nem segített. Tudtok valami megoldást?
-
Grunya
aktív tag
- Hogyan lehet megnövelni a betűméretet xterm-ben???
Ez nagyon fontos lenne, mert visszatérő probléma.
- Mit kell beírni a Xorg.conf-ba, hogy X indításakor egy
kicsit balra igazítsa a képet a monitoron? -
ReJim
őstag
válasz
steveetm
üzenetére
valószínű hogy csak a vinyó, azt meg garanciába cseréltetjük...
az alaplap nem valószínű, az még működik... igaz az egyik csipecskéről lepoggyant a borda a ventivel együtt.... valaki focilabdának használta
átálnak routerre... szóval innentől kezdve tökmindegy...
de azért kösz! -
Úgy értem,hogy amit grafikus felületen végzek pl kiadok egy feladatot abból én csak annyit látok,hogy van egy ok gomb vagy bármi más azt megnyomom ő meg megcsinálja.Én arra vagyok kiváncsi,hogy mi van a gomb mögött vagyis amikor vamire ráklikkelek akkor ő milyen parancsot ad ki.
Igy akarom kipuhatolni,hogy csak konzollal hogyan dolgozzam.
Némely programnál van ilyen általában a fejlesztő használta,hogy valóban azt az utasítást hajtja e végre a rendszer amit ő leprogramozott. -
Mandrake vagy UHU Linux alatt meglehet azt csinálni,hogy miközben a grafikus felületet használom,látom a rendszer által kiadott parancsokat?
-
Protezis
őstag
Igen. Terminálban gondoltam, hogy meg lehet csinálni. Linux tényleg sok mindent tud alapból, de észrevételem szerint a grafikus shellekben közel sem található meg annyi féle dolog, mint amire valójában képes a linux. Vagy csak én nem találom meg?
Itt miért nincs olyan, hogy jobb klikk, run as..
-
Protezis
őstag
Oh, köszi szépen

Havernál felraktuk, de ott nem találtam ilyet, de akkor mostmár tudom holvan.
Akkor fel is rakom... mert kell ám gyakorolnom rajta, amire nem szívesen szánok időt, de ha kell.... hát kell.
Amúgy van egy problem. Hogy lehet egy programot más jogosultsággal futtatni? Ugyanis userként voltam bejelentkezve, át akartam állítani a felbontást, és valamelyik progi nem indult el, mondván nincs jogosultságom. Wines felhasználóknt jobbklikk rá, de ott sincs semmi
Kijelentkeztem, és beléptem rootként. Ezt csak terminálban lehet megcsinálni, vagy van vmi szép kis menüs megoldás is?
-
Out
addikt
válasz
Protezis
üzenetére
en valaszoltam, de nem tudtam hogy meg nincs fedorad... igy akkor csak annyit kell tenned hogy feltelepited a fedorat es a telepitoben kell lennie olyannak hogy akarsz-e bootmanagert, ott azt mondod hogy nem akarsz es ne nyuljon a bootsectorodhoz, vagy mbr-hez, aztan lesz olyan hogy csinalhatsz egy bootfloppy-t, ekkor betolod a lemezt es azt mondod hogy akarsz csinalni bootfloppyt. Igy a linuxod csak akkor indul el, ha floppyrol inditod, ennyi...
-
Protezis
őstag
Fedora 3-at szeretnék telepíteni, de jó lenne, ha floppyról lehetne indítani a rendszert, ergo nem firkálná át nekem a bootszektort. UHU tud ilyet. Ezzel lehetséges?
Bonyollt megoldás nem érdekel, mert nem vagyok egy nagy linux guru. Telepítés közben van ilyen opció? Előre is köszi
Fedorás topicban senki sem válaszolt
-
mkbla
senior tag
Hi!
Adott 2 gép; server (végül is csak a zinternetet ossza), kliens. Vannak felhasználok. Hogy oldhatom meg h a server elé ülve némelyik felhasználó ne tudjon bejelentkezni, csak a kliensről? -
ReJim
őstag
na, mint már multkor mondtam van egy suse linuxos szerver... vagyis volt... megölték

még az csipszet hűtő is leesett!
valahogy így kezdi:
...contains file system is error!
aztán egy csomó ilyen:
end_request: I/O error, dev 03:02 (hda)m sector2909048
Error reading block 367254(attempt to read block from file system resoluted in short read) while doing inode scan.
a végén meg ez:
/dev/hda2: UNEXPECTED INCONSISTENCY: RUN fsck MANUALY.
fsck failed. Please repair manually and reboot
Please note that the root file system is currently mounted read only. To remount it read-write!
#mount-n-o remount, rw
majd vagy ctrl-d vel újraindíttom, vagy kéri a root jelszót amit ugyebár nem tudok...
ez mi?? aszt gyanítom hogy kapott egy rugást a gép, és a winyófej beleszántott a lemezbe... vagy ez nem bad sec? ez javítható szoftveresen??? vagy mi sérült?
köszi a segítésget!
üdv:
ReJim -
vtechun
veterán
g2guialpha-t, de egyébként azt szeretném elérni, hogy a saját linuxomon futo apache-on keresztül el tudjam érni a bithumenes linkjeimet..., de nem akar müxeni Bővebben: link valaki segítene, csak annyi kellene, hogy elérjem mondjuk a 192.168.0.1/~vtec cimen a könyvtáramban található public_html-ben lévő fileokat...
meg egy gyors iptables kérdés is lenne a Bővebben: link #39-ben...
[Szerkesztve] -
Na, lassan haladok. Szinte mindenhez találtam drivert, a wlan kártyámat kivéve.
Kérdésem:
Milyen tűzfalat? Guarddog? Jó? -
Out
addikt
-
vtechun
veterán
mldonkey-hoz hasonló, de torrentet mindenképpen kezelni tudó p2p kliens kellene nekem linuxra, nálam mldonkey-val nem nagyon akar menni, dokey-val megy, de nekem torrent kellene.... de nagyon, meg dc sem ártana...
-
mkbla
senior tag
na, ujraindultam, kde hiba nélkül betölt, alsa ismételten nem indul, ráinditok és van hang....
a pipa ki van véve a hangszolgáltatásnál..... -
mkbla
senior tag
+van, eddig is ki volt véve innen a pipa.... (hangszolgáltatás bekapcsolása)
de attól még nem indul el az alsa.. mindjárt nyomok egy reboot ot és kipróbálom még1szer....
nekem az alaplapi inteles hk-ám megy tökéletesen... ez haver cmi8738-as hangkártyája...
??''modconf''?? ez mire jó, hogy műxik? nem találom... vagy fordítsak kernelt? (bocs a láma kérdésért...) -
mkbla
senior tag
aham, szóval fősuli.... én csak vmi középiskolás érettségi utáni technikus szak szerűségre gondoltam... érdekes.... majd előbb utóbb fősulit is megpróbálom.... most egyenlőre multimédiás szoftverfejlesztő témát néztem ki magamnak.... szerintetek mennyire van kereslet az ilyen szakirányú dolgozókra?
-
escie
őstag
NYF ########-számtech szakon tanítanak ilyesmiket. de nehogy azt hidd, hogy akkora szellemi magaslatokat csapkod ez a szak. általában furán néznek rám a hallgatótársak, ha nem a wint bootolom be, hanem a suse-t(ezt utálják, mert szar
), a sulis gépen. viszont holnap 10:00-re megyek ''Linux'' nevű kurzusra. kíváncsi leszek, mit tanítanak... gondolom első óra: gentoo telepítés, kernel konfig/forgatás, ilyesmik. 
ez a java is elég kellemesnek ígérkezik, csak nyomni kell, mert nem kéne felsülni.
--------------
Jim,
köszi ránézek a Borland cuccra...
ilyet meg szokott csinálni, hogy két/több azonos sorszámú hsz van. ha megnézed, egyszerre postoltuk, ezért krepált be.
[Szerkesztve] -
mkbla
senior tag
félig megoldódott. már van hang ha ráindítok az alsara....
de miért nem indul el alpaból amikor a rendszerindításnál be van állítva h alapból induljon (mármint az alsa), csak valami no such file or directory- féle hibaüzenettel indul.... ezzel mit tudok kezdeni? minden 1es indításnál indítsam el kézzel az alsa-t???????? -
bbazsy
őstag
hali..
nagyon alap doksi kellene, h mit hogy.
ami most érdekelne: program felrakás (dcgui), partíciók felismertetése, ..
tényleg nagyon szájbarágós kellene nagyon kezdőnek, köszönöm!
[Szerkesztve]
Aktív témák
- Újszerű Dell Latitude 7440 -14"FHD+1 IPS - i5-1345U 16GB - 512GB - Win11 - 1 év garancia + Dokkoló +
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3645
- LG OLED & OLED evo Televíziók -30%
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3389, 94% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3534
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

), a sulis gépen. viszont holnap 10:00-re megyek ''Linux'' nevű kurzusra. kíváncsi leszek, mit tanítanak... gondolom első óra: gentoo telepítés, kernel konfig/forgatás, ilyesmik.