Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Kinek milyen setupja van?
- GoodSpeed: Pillangóhatás: F billentyű meghibásodása -új gamer számítógépasztal
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- potyautas: Idővándor
Aktív témák
-
zfarkas
senior tag
Helló!
Tudja valaki, hogy mennyivel kevesebb fogyasztást jelenthet a cpufreq használata? Nekem egy 2,6-os P4-es proci sebessége kis terhelésnél leesik pl. 325MHz-re. Ezzel mennyivel kisebb lesz a proci fogyasztása? -
Polesz
addikt
Nem tudom miért de nekem 2 hetes uptime után is fut a rendszer rendesen
Nem lehetséges, hogy a kerneled bugos és beleszaladtál abba a jó kis memóriahibába ami odavezet, hogy elfogy a ram?
Ajánlott oldal: Bővebben: link hup.hu
-
Cathfaern
nagyúr
Kipróbáltam a Panther linuxot...de sok jót nem tudok elmondani róla
Ugyebár Mandrake alapú a cucc, így elsődleges szempontnak a ''tesztelésnél'' (koleszban unatkoztam, s ez volt kéznél, gondoltam felrakom
) a felhasználóbarátságot vettem. Na ez már az installnál borzalmas volt. A telepítő ''menüje'' olyan volt mint pl. a Debiannál, egér nuku. Telepítés elég nehezen érthető, egyáltalán nem logikus. Ezt megfejelte az, hogy valahogy nem is telepítette a cuccot, CD-ről ment az oprendszer (pedig próbáltam logikusan a telepítés felé orientálódni). Mondjuk ez teljesen megpecsételte a sorsát, másodszor már neki sem álltam megpróbálni feltelepíteni. Ráadásul ahogy elnéztem semmi extra nincs benne, a programveziók is relatív régiek (pl. 4.3-as XFree). Részemről egyelőre kihúztam a jól(/könnyen) használható linuxok sorából.
Egyébként minden elismerésem a fejlesztő srácé (ugyebár egyedül csinálja), de szvsz egyelőre nem tölti be azt a szerepet a disztribúció, amit be kéne töltenie. -
WN31RD
addikt
Mégis mit vársz? Varázsolni a Linux sem tud. Ha több memóriára van szüksége a programoknak, mint ami a gépben van, akkor bizony a lemezhez kell nyúlni, az pedig lassú, még Linux alatt is.
Ezzel együtt szerintem a Linux ilyen szempontból jobb, mint a Windows. Nézz meg egy memória szempontból terhelt gépet miután nem használtad éjszaka: a Windows elég sokáig fog töltögetni, mert idióta módon kilapozott olyasmiket is a memóriából, amiket talán mégsem kellett volna. Linux alatt ez a probléma kevésbé jelentkezik. A másik előnye a Linuxnak, hogy az egész rendszer, beleértve a felhasználói programokat is, összességében testreszabhatóbb, és nagyobb a választék, főleg a kisebb, egyszerűbb programok tekintetében. Úgy érdemes összeválogatni a használt programokat, hogy az adott hardveren számodra megfelelő sebességgel fussanak. Én pl. általában azokat a programokat részesítem előnyben, amelyek éppen tudnak annyit, amire szükségem van, és emellett a lehető legkisebbek, legegyszerűbbek (ez azért is jó, mert ha valami gáz van velük, könnyebb belenyúlni a forráskódba).
Használtan én anno 486-oson 8 MB RAM-mal Linuxot, és bizony kényelmesebb volt (megfelelően beállítva), mint a Windows 98. (Említettem már ezt valahol a fórumon... jelentős részben ekkor és emiatt fordultam a Linux felé. - Azóta már természetesen más szempontokat, úgy mint nyílt forráskód, ''szabadság'', az emberi tudáshoz való alapvető jog, stb., is nagyon fontosnak tartok, és ezek nem kevésbé kötnek a Linuxhoz, mint a praktikus megfontolások.)
[Szerkesztve] -
WN31RD
addikt
válasz
eddie303 #1488 üzenetére
Nem lehet ISO-t írható módban felcsatolni. Az ISO9660 filerendszert nem arra találták ki, hogy írható legyen, ezért nem lenne egyszerű olyan filerendszer modult készíteni hozzá, ami írni is tud bele. Elvileg megoldható persze megoldható a dolog, és elképzelhetőnek tartom, hogy létezik valamilyen fizetős Windowsos program, ami tud ilyesmit (sőt, mintha már láttam is volna ilyet, de már nem emlékszem pontosan), de ez nem rendeltetésszerű használata az ISO9660 filerendszernek.
-
WN31RD
addikt
Nem tudhatom pontosan, hogy a te rendszered miért csinálja ezt (akár valami hiba is lehet), de általánosságban a következőket mondhatom:
A Linux elég intelligensen kezeli a memóriát, swapet, lemez cache-eket, stb., ez nagy vonalakban a következőket (is) jelenti: Ha van szabad fizikai memória, azt lemez cache-nek használja, hogy a lemezműveleteket felgyorsítsa. Ha elfogy a szabad fizikai memória, akkor elkezdi kidobálni a fizikai memóriából az olyan objektumokat, amelyeket betölthet lemezről is, tehát pl. egy shared lib, vagy egy végrehajtható file csak olvasható részeit, csak olvasható, vagy nem módosított mmap területeket, különféle eldobhatóként megjelelölt memóriaterületeket, stb. Nincs értelme ezeket a swapbe kirakni, mert az eredeti helyükről is kb. ugyanolyan gyorsan visszaolvashatóak, és akkor még az írási műveletet is megspórolta. Swapbe csak olyasmi kerül, ami lemezről máshonnan nem beolvasható, tehát változó adat.
Ezért, ha rengeteg programot, és az azokhoz tartozó rengeteg könyvtárat betöltöd egyszerre, akkor azt veszed észre, hogy a rendszer sokat lapoz, de a swap mégis majdnem üres. Ez normális, és a fentebb vázoltak miatt nem javít a teljesítményen, ha több swapet kapcsolsz be (mert nincs is rá szükség). Megoldási javaslatok: 1. használj kevesebb programot egyszerre, vagy 2. rakj több RAM-ot a gépedbe. -
WN31RD
addikt
A root (/) partícióhoz érdemesebb ReiserFS-t használni, a legtöbb esetben (legalábbis tipikus otthoni felhasználás esetén) érezhetően gyorsabb, mint az ext2/ext3. (És már elég régóta teljesen megbízható is.)
Swapnek nem feltétlenül kell annyi hely, mint amennyi a fizikai memória. Igazából, ha van elég fizikai memória (512 MB már bőven elégnek számít a legtöbb otthoni felhasználásra), akkor nem is feltétlenül kell swap, csak fölöslegesen foglalná a helyet, kihasználva úgysem lenne. Az a lehetőség pedig mindig megvan, hogy ha netán mégis kellene valamilyen nagyon nagy programnak, átmenetileg, akkor be lehet kapcsolni egy swap file-t, majd, ha már nincs rá szükség, akkor kikapcsolni, és törölni.
Persze az is teljesen elfogadható álláspont, ha valaki azt mondja, hogy a sok-sok GB-os HDD-jén úgyis elfér az a pár száz MB-os (esetleg 1-2 GB-os) swap, és akkor miért ne. -
eddie303
őstag
Egy kérdés: Mivel lehetne egy iso-ba fájlokat másolni még?
-
hezso
aktív tag
Sztem ha otthonra kell csak(és nem kiszolgáló) akkor 1. simán egy /boot ext2/3 -ba pl 100 mega, ezt legelőre. 2. utána egy swap, kb. annyit mint amennyi memória van, és 3. a maradékot / -nak ext2/3-ba, a legvégére. Ha nem kiszolgáló akkor a /var meg a /home -nak nem kell külön partíció. Esetleg ha van win-es is akkor az már bonyolultab, számomra akkor már egyszerűbb külön HDD-re tenni.
-
Dilikutya
félisten
attól óvjon meg az isten, hogy wines particióra win mellé linuxot rakjak. brrrr a hideg is kiráz a gondolatától is, hallottam már olyat hogy tönkretette a particiót, szal az csináljon ilyet akinek két anyja van
amugy sem vagyok híve élesben használt particiók bojgatásának.
-
Out
addikt
Olyat nem fogsz talalni ami minden jatekot es progit futtat. De a Wine illetve a WineX-el eleg sok progit ill. jatekot tudsz futtatni.
A masik kerdesedre a telepito adja meg a valaszt igazabol nem kell foglalkoznod vele, ha van egy vincsid amire csak linuxot akarsz rakni akkor bizd a telepitore a particionalast. Ha megosztott vincsi ( win/linux), akkor viszont csinalj egy linux swap particiot ami annyi legyen mint a memoriad ketszerese a gepbe, illetve legyen egy linux particio amin a rendszered lesz. Roviden ennyi -
Out
addikt
-
ftc
nagyúr
Bocs,hogy nem olvasom el(kicsit sok idő lenne)
2 kérdesem lenne:
Milyen emulátort ajánlotok Linux alá,hogy minden wines game és program fusson?
És hogyan állitsam be a batriciokat.Milyen file kiterjesztést használjak és hogy milyen néven(értsd:/usr,/home stb)
Előrre is köszi.Ezt sose értettem meg. -
hezso
aktív tag
Ennekem 2 kerdesem lenne a nalamnal jobban hozzaertokhoz:
1. Terep2 futtatasahoz valami rendes dosemulator kellene, mivel a sima ''dosemu'' meghal ilyen hibaval ha terep2-t akarok futtatni: terep2ERROR: general protection at 0x8544: 2e
Van valami jobb amin elmenne?(a rendszer sima Fedora Core 1, ugyhogy sztem a dosemu a ludas, es mas linuxon sem menne vele a terep2)
2. Valamien messenger van linux ala amivel be tudnak lepni az MSN halozataba, es ott beszelgetni tudnak?
Elore is koszi. -
eddie303
őstag
Nem tud valaki jó Sega Genesis emulátort Linuxra? Gens lassú, Generator nem fordul le. Más?
-
vtechun
veterán
Samba version 2.2.8a
Service uid gid pid machine
----------------------------------------------
Failed to open byte range locking database
ERROR: Failed to initialise locking database
Can't initialise locking module - exiting
smbstatusra ezt a kimenetet kapom, az előbb még müködött, reboot után meg nem...nincs samba -
vtechun
veterán
a sysconfigban csak olyan van, hogy network könyvtár abban a hálókártyaszámok, mindhárom hálókártyáé, ezek könyvtárak, ezekbe belépek, és akkormindegyik hasonlóan épül fel van bennük egy AUTO file ami ures + mégegy ipv4 nevü könyvtár amibe van 2 file vagy 3 ha dhcp-s ez a 2 file az address és a netmask + a 3. ha van az a DHCP, lehet, hogy az AUTO file tartalmát 1-é teszem akkor automatikus lesz, kipróbálom... mert mindegyiké üres...
-
PWR
aktív tag
aha, van fent samba server, tudom hasznalni az smbmount-ot is (most is azzal csatolok fel halozati meghajtokat). Nem annyira egetveröen fontos, hogy ez müködjön, de ha mar van, miert ne? az jutott eszembe, hogy talan az a baj, hogy nincs a halon engedelyezve a broadcast message-k es ezert nem tudja vegignezni a halon a megosztasokat. ezert lenne jo megadni neki egy konkret gepet, amihez fordulhat. Persze lehet, hogy valami egesz mas miatt nem megy...
-
-
vtechun
veterán
Hello! Hálókártyát, hogy lehet automatikusan belőni, hogy minden induláskor menjen? Ne kelljen nekem külön az ifup eth2-vel aktiválnom? a gépben lévő másik 2 hálókártya auto indul. A rendszer Uhu-szerver... Segítsetek!!!
-
PWR
aktív tag
ez müködött, köszi az ötletet, gc fent van en meg boldog vagyok
majdnem teljesen
van egy smb kapcsolat gombattyu rajta. hol lehet bekonfiguralni, hogy milyen megosztasokat keressen, melyik gephez forduljon a tallozolistaert ill felhasznalonevet meg jelszavat a nem publikus megosztasokhoz? Az Options alatt nem lattam semmi ilyet. van valahol egy konfig file vagy vmi mas megoldas?
tenkju! -
Dilikutya
félisten
A gondom a következő: Suse 8.2 Live
elvileg minden be van állitva az ADSL-hez, hálókarihoz dhcp, jelszó, usernév a nethez, kinternet, stb, de semmi. a kinternet fut, de csak inditás/leállitás-t enged, ami őrá vonatkozik, kapcsolódást nem
adsl-setup, adsl-start parancsok itt nem működnek
UHU 1.1 Live simán vitte a netet, csak az meg a CD-ket nem akarta nekem beolvasni.
mi a teendő? -
PWR
aktív tag
Hello,
köszi az infókat.
Az updatedb-t lefuttattam, na nem azért, mert egyből eszembe jutott, hanem mert szólt, hogy már x napos...
És nincs meg a gnome-commander file
Leszedtem a tar.gz-t, de a configure nem találja a gnome-libs-et.Megnéztem rpm -q -val, fennt van: gnome-libs-1.4.2-7mdk
most mi van? -
Out
addikt
válasz
eddie303 #1454 üzenetére
Ismered ezt? Bővebben: link
Fedora-t a bunkoknak! -
eddie303
őstag
Lehet, ha forrás után mész, akkor nem oda teszi, valószínũ, hogy a debian csomag át van alakítva egy kicsit
Lenne nekem is egy kérdésem... Pl. hogy lehetne Slackware Linuxot upgradelni úgy, hogy minden csomagot upgrade-eljen magától? Lehet egyáltalán? apt-get és emerge nélkül nálam megállt az élet
-
WN31RD
addikt
válasz
eddie303 #1452 üzenetére
Debian alatt itt van: /usr/bin/gnome-commander
(Bővebben: link) -
-
PWR
aktív tag
Hello, segitségre lenne szükségem gnome commanderrel kapcs. leszedtem az 1.1.6-os verziót, a mandrake rpm-jét. rpm -Uvh-val akartam feltenni, telepitéskor kiirt sok ''warning: group goetz does not exist - using root'' üzenetet, de a telepités lefutott, nem panaszkodott dep-re vagy ilyesmi. Viszont nem találom, hogy hova rakta fel
kerestem a /usr/local alatt, sehol. Valakinek van vmi ötlete?
-
Out
addikt
nah, mivel eddie303 nincs sehol, ezert talan velem is beered
szal, innen leszeded a neked megfelelo drivert: Bővebben: link
ezutan az X-bol kijelentkezel, atvaltasz konzolra (alt+ctrl+f1), bejelentkezel rootkent, beirod init 3, majd a letoltottot programot felinstallalod... rpm -Uvh --force fglrx-blablabla.rpm...., utana kiirja hogy mit csinalj, fglrxconfig... esetleg nem art egy modprobe fglrx, vagy insmod fglrx, ha ez is megvan akkor szepen visszamesz init 5-be, es elvileg muxik a kartyad -
Uzmany
őstag
válasz
eddie303 #1375 üzenetére
Szia eddie303! Ismét lenne egy kérdésem. Megvolt a vga csere, X800 lett végülis. Most jönnek a gondok, ezt a kártyát már nem ismeri fel. Gondolom drivert kellene feltennem, de melyiket és honnan? Illetve ha megkérhetlek, esetleg le tudnád írni, hogy hogyan kell ezt megcsinálnom?
Előre is köszönöm. -
WN31RD
addikt
Az új Samba tud ilyesmit, van egy Recycle Bin VFS modul. Még soha nem használtam, tehát tapasztalatom nincs vele.
Itt találsz róla bővebb infót: Bővebben: link -
Out
addikt
válasz
dr_strange #1437 üzenetére
nos a problema az, hogy a server ugyan linux, de a juzerek windozzal kapcsolodnak hozza, es ugy vegeznek a filekkal dolgokat...
-
eddie303
őstag
Meg az mc-nek is van valami safe delete, de azt
1. Nem is próbáltam
2. Nem is tudom, hogy mũködik -
dr_strange
senior tag
GNOME-nak, KDE-nek van Thrashcanje, amiből vissza lehet szerezni a cuccokat. Konzol alatt meg esetleg csinálhatsz egy aliast rm néven a mv parancsra, hogy ha kiadja valaki az rm akármi utasítást, az törlés helyett tegye egy meghatározott könyvtárba.
De ha freshmeaten körülnézel, sztem valaki már biztos írt valami ilyesmit. -
Out
addikt
nah kezdjunk el komolyan foglalkozni a linuxal
Hogy lehet azt beallitani vagy mi kell ahhoz, hogy ha valaki torol egy filet akkor azt ne torolje veglegesen, hanem pl rakja be egy temp directoryba? hogy ha esetleg valaki direkt torol valamit akkor is visszalehessen hozni.. vagy erre ki milyen megoldast tud?
a masodik kerdesem a backup-al kapcsolatos, hogy tudom vagy mivel megcsinalni azt hogy pl minden ejszaka 11-kor mentsen le egy konyvtarat?
[Szerkesztve] -
escie
őstag
ezt nézzétek!
az eszményi nő viselete.
Bővebben: link
amúgy mostanában a Novell által tökingyen küldött SuSE9.1 Prof-ot nyüstölöm...
hát látszik a befektettet pénz...
(azé' a Novell is elég jó fej, hogy küldött 3 dvd-nyi linuxos cuccot ingyen)
-
eddie303
őstag
Van magyar, telepítõben is, próbáltam. Nem kell megijedni tõle, de azért bár az elsõ 4 CD-d legyen meg, nekem még kérte a negyediket is.
-
cortez25
senior tag
Halli!!
Megtudná nekem mondani valaki, hogy a SUSE Linux V9.0-nak mekkora a gépigénye?? Mondjuk a minimális?? Esetleg 300-as cerkán elmegy?
Köszi.....
Cort -
Out
addikt
egyebkent teszteltem a progit tegnap is es ma reggel is, es arra jottem ra, hogy csak ugy mukodik jol, ha en online vagyok, es te nem vagy felveve hozzam, viszont te felveszel magadhoz, es ekkor en kapok egy ablakot, hogy hozzaadtal a kliensedhez es hogy megengedem-e, ha megengedem akkor rendesen fogsz latni, es nem offline leszek nalad... erdekes dolog
-
funky
tag
meg van kopete néven
egy re jobban meg vilagosodok hol talalok egy magyar
leirast pl ilyan dolgokrol hogy mi milyen neven van itt vag hogy lehet
elővarázsolni? -
funky
tag
meg van mi az a terminal rossz helyen kerestem meglett megvilagosodtam es
van mc a suse ben isigy mar talan haladni fogok ,
más icq-t vagy ahoz asonlo van itt ? -
funky
tag
jo a meglatasod kezd besötétulni az elmém ugy ahogy fogy a lelkesedésem a
linux irant,
mc re rákeresve nem találtam programot csak szoveges valamiket de atnezem
megint hat ha kihagytam valamelyiket
uhuba van profi file kezelo suse kicsit mas itt mintha el lenne dugva minden
es meg kell keresni (nincs kint a menusorban)
Aktív témák
- Milyen videókártyát?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Spórolós topik
- Lexus, Toyota topik
- Filmvilág
- SONY LCD és LED TV-k
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- SkyShowtime
- Tizenkét tányérra térne át a Toshiba a HDD-piacon
- További aktív témák...
- Keresünk dokkolókat
- MacBook Air 9,1 i3-1000NG4 8GB 256GB
- Dell Latutide E7280 FHD, i7 7600U, 8GB RAM, 256gb ssd, thunderbolt, számla, 6 hó gar
- Újszerű LENOVO Ideapad 3 - 15.6" Full HD IPS - Ryzen 5-5500U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3647
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest