Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sidi: 386-os Chicony gázplazma laptop memóriabővítése
- GoodSpeed: Pillangóhatás: F billentyű meghibásodása -új gamer számítógépasztal
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- SzDavid99: Van 20 perced? Akkor tanulj meg koreait olvasni!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
Aktív témák
-
PWR
aktív tag
hello, beirom ide is a problémám:
Csináltam egy nyomtatómegosztást sambá-n, felvettem bele a guest ok = yes-t, a guest account egy vendégfiókra van mappelve (map to guest-el). Nem tudom vindozon elérni a nyomtatót, authentication failure. Próbáltam úgy is, hogy először csatlakoztam egy megosztott mappához és utána akartam telepíteni a nyomtatót, gondoltam, ha már be vagyok jelentkezve a samba egy megosztására, akkor nem lesz gond a nyomtatómegosztáshoz való hozzáféréssel. De igy se müxik. Amúgy hogyan tudok vindózon megosztott nyomtatóhoz csatlakozni, ha a nyomtató használatához jelszó kell?
A nyomtatómegosztás másik Linuxos gépről elérhető, igaz, ott megadtam egy felhasználónevet és jelszót a nyomtató telepitésénél.
Még egy furcsaság: felvettem a nyomtatómegosztásba a browsable = yes-t, de mikor lefuttatom a testparm-ot, akkor a megosztásnál már browsable = no áll. Ugyanakkor a nyomtató megjelenik a network neighbourhood ablakban. Most akkor browsolható vagy nem?
1xüen nem jutok előbbreA samba egy fedora 2-n van, a printers section igy néz ki (emlékezetből, nem vagyok a gép mellett):
[printers]
printable = yes
writable = no
browsable = yes
guest ok = yes
printing = raw
path = var/spool/samba
print command = /usr/bin/lpr -r %s
a general section-ban van:
load printers = yes
van ötletetek, mit próbáljak? -
Out
addikt
Nah, akkor kerdes a backuprol.... Bevan allitva a serveren hogy 22 orakor backupolja a /home konyvtarban levo egyik juzer konyvtarat, amit meg is csinal pont 22 orakor... bevan meg az is allitva hogy 22:20-kor backupolja a /home-ban levo Samba megosztast is, de azt nem csinalja meg. Van valakinek otlete hogy miert nem??
-
eddie303
őstag
na felébredtem én is, lehet bombázni.
-
Out
addikt
Hat az rpm az tuti jo ami fennvan, mert 1 honappal ezelott meg en is ATI kartyat hasznaltam, de tul sok kompromisszumot kell kotnie annak aki ATI-t hasznal, hogy inkabb lecsereltem Nvidia-ra
jah, igen ATI kartyaval nem fogsz tudni 100HZ-et kipreselni a monitorodbol, mert az fglrx nem tudja azt, ezzel en is szenvedtem eleget, ez volt az egyik ok amiert csereltem.... -
Sianis
addikt
bizony, hogy lelőttem...
Mod: init 3 igaz? Emiatt is furcsállom, hogy nem veszi be a dolgokat. Ha beállítom, hogy fglrx-el nyomja 100 Mhz-en, és tesztre nyomok akkor minden oké, veszi az adást. Le okézom, hogy ezt használja, és mikor belépek utánna, akkor már megint vesa-t látok 75 Mhz-el. Szóval nagyon idegesítő
[Szerkesztve] -
escie
őstag
ha feltelepült az fglrx, és van egy megfelelő configfile-od, nem kéne, hogy baj legyen.
az uhu vezérlőpulttal ne foglalkozz, csöppet hibás szegény.
nah, lényeg a lényeg: ha feltelepült a driver, már csak egy megfelelő configfile kell az /etc/x11 könyvtárba.
de majd szombaton megbeszéljük, ha jössz a ph!talira
ne ess kétségbe, csak türelem és rtfm! -
Sianis
addikt
letöröltem a régi fájlt, de mindíg ujrakreálja a sima config fájlt, és nem tudok szabadulni a vesa-tól, egyszerűen mindíg az jön be, pedig config fájlban már írmagja sincs vesanak...
Kezdek kétségbe esni
-
Sianis
addikt
mini up!
-
Sianis
addikt
Sziasztok!
Sikerült felnomyni az ATI drivert, de nem tudom működésre bírni! mindíg vesa van a grafkai kezelőnél, és ha átváltom fglrx-re, akkor leokézom, és utánna egyből visszugrik. Mi lenne a megoldás? van xf86config és van xf86config 4 is. Elvileg a 4 az ati-s a config a sima. Hogy tudom belőni, hogy a config 4-et használja, ne a sima configot? -
tierbatyo
senior tag
Utána nem árt lefuttatni egy fglrxinfo -t is, hogy télleg az ATI drivert használja-e. Tényleg te milyen kernelt használsz? Én a 2.6.7-tel sokat küzdöttem.
-
Out
addikt
hat nemtom UHU-ban hol vannak a log file-k, de nalam a /var/log-ban van egy XFree86.log es annak az elso soraban van benne a verzioszam... vagy esetleg konzolba beirod hogy XFree86 -version de ez nem 100%-ek hogy muxik
az fglrxconfignal, meg nem foglalkoztam a kerdessekkel mindig elfogadtam az alapertemezett valaszt, es jol ment ugy is az X
mod: kis helyesbitest vegeztem
mod2: jah igen, miutan az fglrxconfigot lefuttatod utana egy modprobe fglrx-et vagy insmod fglrx-et csinalj, hogy hasznalja is a modult
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
Még mindíg küzdük az UHU-val. Próbaálkoztam az UHU leírással, de az is félrecsúszott, mert egyik pontnál már nem találtam a megfelelő adatokat, szóval az sem jött be!
1. Hogyan tudom megnézni a X server verzióját?
2. Aliennel vagy anélkül rakjam fel at rpm-et? Nekem felment sima rpm is, de a confignál már nem értettem, hogy miket kérdez. Valaki letudná írni (türelmesen) , hogy miket kérdez a config? -
dwiki
senior tag
És még ott kötnék bele a dologba, hogy szerintem a Win 3.1, (és gondolom a többi korábbi
Win is) inkább csak ablakkezelô, grafikus felület volt Dosra, mintsem oprendszer...
Ja és a srác nem rakott fel se Suse-t, se Uhu-t -
dwiki
senior tag
Á, megtaláltam:
Bővebben: link
39 oprendszer, 1 gépen.... -
dwiki
senior tag
Nem kellet volna leszedni, szó nincs róla.
Utána lehetett volan rakni az XOSL-t.
De persze talán elsőre talán kár bonyolítani, és szimplán a grub vagy a lilo is jó.
(XOSL előnye hogy univerzálisabb - szvsz - tehát ha mondjuk más rendszert - pl
BEOS - is kipróbálnál azt is elintézi - liloban nem vagyok biztos -, + ha ha netán
újrainstallálod az Xp-t (ami ugye angyonrugja lilot, grubot), akkor is könnyen
helyrepofozható az XOSL. (Persze va lilo és a grub is helyrehozható, csak
körülényesebben -szvsz -).
Hát röviden ennyi lenne XOSL előnye.
(volt nem is olyan régen egy srác, aki valami eszméletlen sok oprendszer felrakott
egy gépre, nos ő is XOSL-t használt. Meg akartam keresni a hírt/cikket erről, de
sajna nem találtam. Ha valaki tud erről egy linket, megoszthatná velem(velünk)..) -
escie
őstag
válasz
vtechun #1556 üzenetére
dehogy gáz!
rpm -Uh --force fglrx********.rpm
ennyi.
semmi szükség alienre...
ja és root jog kell term. és az hogy ne menjen az x (service gdm stop)
telepítés után meg fglrxconfig.
nálam tökéletesen működik uhu alatt ez a driver...
ha részletesebb infó kell, használjátok a keresőt, már leírtam párszor itt a ph!-n...
de a google.com/linux is kidob egy jó linket a ''uhu fglrx'' párosra, a linuxfórumról...
(amúgy az uhu nem deb alapú)
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
nos egy kis gondolkodással beindítani a dolgot, a drivert vesa-ra, a frissítéseket pedig mindenhol 94.500-ra állítottam 1024x768-as felbontásnál. Szóval most megy a dolog, már linux alól írkálok. A radeon drivert most töltöm, de nem tudom, hogy hogyan kell installálni.
-
vtechun
veterán
hello! Én nyiregyi vagyok, itt lakom a hősök terén, esetleg tudok segíteni... ha érdekel, egyébként init 1, ekkor belépsz rootként, majd editálni kell a configfilejat az x-nek..., az a gáz, hogy alapból nem támogatja az ATI-t mint ati, hanem csak valami gagyi alapdriver van hozza, és asszem az ATi honlapjáról lehet letölteni drivert, de ha jól emléxem csak rpm volt ami meg nem uhu-s csomag... nvidiamra régebben belőttem az eredeti drivert, de meg a mostani 9200SE-met nem probaltam beloni, de azert ment az X, ha nem indul az X akkor CTRL + alt + F1-F6-ig nyomva átléphetsz konzolra(nemtom,hogy ezt tudtad-e eddig csak ezért írom..)
-
Sianis
addikt
oké, már sikerült fölrakni az UHU-t!
Egy gond van, hogy a gmd nem tud rendesen betöltődni, mert valami gondja van, úgy veszem észre, hogy a Ati Radeon 9600 Pro-m nem tetszik neki!
Ha bejelentkezek root-ként akkor mit kell tennem, hogy sikerüljön felrakni? -
dwiki
senior tag
Nem, XOSL csak bootmanager.
Hát én úgy csinálam hogy az Xp ''sima'' partícionálójával feldaraboltam a winyot (Egy
másik gépben, egy sz?z winyót)
Aztán elôször telepítettem a wint (elsô partícióra, bár lehet mindegy, de mivel win98 volt
így volt tuti).
Aztán egy ici pici partícióra -32 mega körül - (ezt is megcsináltam elôre- sima fat 32, vagy
fat 16) , felnyomtam a XOSL-t.
Aztán jött a BEOS, aztán a linuxok.
Na most a debián saját pratícionálójával (telepítéskor) még persze a már elôre kiszemelt
partíciót átpartícionáltam (EXT3-ra), sôt továáb ossztottam - pl swap partíció -.
De asszem az UHuban is van ilyesmi -vagyis az biztos hogy valami ilyesmi van - , de hogy
az UHU particionálója menyire volt tuti, arra nem melékszem.
Ami fontos linuxoknál, hogy adott partícó elejére rakjad a lilot, és ne a winyo boot
sectorába, mert akkor viszlát XOSL....
Hát nagyon röviden ennyi. -
Incognito
senior tag
Feladtam. Olyan szinten felba**ta, az agyam, hogy nem látta a pipától. format c: csináltam egy fat32 particiót a hdd-re és telepítéskor megadtam neki. Mindenkinek kösz a segítséget. Kiderült hogy a linux-ot nem nekem találták ki. Szép meg stabil meg minden de hogy alapból nem tudok mp3-at lejátszani vagy egy pendrive-ot csatlakoztatni ez kicsit non-sens. Biztos erre is megvan a megfelelő magyarázat de engem ez már nem tud érdekelni. Mégeccer THX a közreműködőknek.
-
Sianis
addikt
De milyen particiókat érdemes készíteni? És mekkorákat? És mivel? Vagy a XOSL az képes erre is?
-
dwiki
senior tag
Nekem egy gépen van, Uhu, DebianSarge, DebianWoody, BeOs, és Win98...
Minden gond nélkül. (régebbi gép, azért van 98 rajta, és pl az uhu nagyjából egészében
kdevel felvértezve használhatatlan is rajta, de debian fluxboxal felvértezve, öllég jól
superál) De Xpvel együtt is használtam már Suset és Debiant.
Ja, és XOSL bootmanagert ajánlom... -
Sianis
addikt
sziasztok!
UHU linuxhoz milyen és mekkora particíókat készítsek és milyen programmal?
Xp mellé lehetséges megoldani egy linux rendszert? -
Keitaro
addikt
Na van egy kis problémám
Anyám munkahelyén vettek egy gépet és Suse Linux-al szállították. Egy TFT van hozzá ami rendszer indulás után csak kedvesen villogtatja, hogy lesz szíves 1024 60Hz-n próbálkozni, mert ez így nem buli.
Gondolom parancssorban kéne indítani, de kéne nekem egy parancs ami a grafikus résznek megmondja, hogy 1024@60Hz
Sajnos többet nem tudok, mert én nem vagyok bent, csak telefonon hívtak ennyit tudok.
Mit lehet tenni? -
Sianis
addikt
Sziasztok!
Full láma vagyok linuxból, de annak minden részéből! Elhatároztam, hogy belevágok, és megtanulom. Kezdtnek UHU-Linuxot tennék fel 1.1-est. Hallottam, hogy valami kernel fordítást kell csinálni meg stb-et, de hát én abszolút nem vágom, hogy ez miről szól. Leírom, hogy milyen gépem van, és akkor hátha tudjátok, hogy mi kell hozzá, és elmondhatjátok, hogy mit hogyan csináljak.
Epox 8rda3G (Nforce2) alaplap
2600+ Barton AMD proci
Radeon 9600 Pro videókártya
1024 MD 400MHZ DDR ram
120GB maxtor / 120GB samsung winchester
Logitech billentyűzet, egér
Asszem ennyi elég igaz?
Légyszi segítsetek, mert abszolúte nem vágom, hogy hogyan kezdjek hozzá... -
Incognito
senior tag
De, tényleg elírtam. de akkor sem jobb a helyzet:
sda2 :
[root@localhost etc]# mount /mnt/flash
/dev/sda2: Be/kimeneti hiba
mount: /dev/sda2: can't read superblock
sda1
/dev/sda1: Be/kimeneti hiba
mount: /dev/sda1: can't read superblock
sda3
mount: /dev/sda3 is not a valid block device
[root@localhost etc]#
Meddig érdemes próbálkozni?
Erre a parancsra ''ls -la /dev/sd*'' pedig kijött egy nagycsomó sor.
brw-rw---- 1 root disk 128, 17 feb 23 2004 /dev/sddz1
brw-rw---- 1 root disk 128, 26 feb 23 2004 /dev/sddz10
brw-rw---- 1 root disk 128, 27 feb 23 2004 /dev/sddz11
brw-rw---- 1 root disk 128, 28 feb 23 2004 /dev/sddz12
brw-rw---- 1 root disk 128, 29 feb 23 2004 /dev/sddz13
brw-rw---- 1 root disk 128, 30 feb 23 2004 /dev/sddz14
brw-rw---- 1 root disk 128, 31 feb 23 2004 /dev/sddz15
brw-rw---- 1 root disk 128, 18 feb 23 2004 /dev/sddz2
brw-rw---- 1 root disk 128, 19 feb 23 2004 /dev/sddz3
brw-rw---- 1 root disk 128, 20 feb 23 2004 /dev/sddz4
brw-rw---- 1 root disk 128, 21 feb 23 2004 /dev/sddz5
brw-rw---- 1 root disk 128, 22 feb 23 2004 /dev/sddz6
brw-rw---- 1 root disk 128, 23 feb 23 2004 /dev/sddz7
brw-rw---- 1 root disk 128, 24 feb 23 2004 /dev/sddz8
brw-rw---- 1 root disk 128, 25 feb 23 2004 /dev/sddz9
[root@localhost etc]# -
Sipi
addikt
válasz
Incognito #1536 üzenetére
Nem gépelted el a flash-t falsh-ra?
sd*: attól függően, mit használsz, elindítasz egy filekezelőt, és belépsz a /dev könyvtárba. Vagy egyszerűen: egy konzolban kiadod az ''ls -la /dev/sd*'' parancsot.
Igen. az fstab-ban szereplő sda1-et lehet átírni. Lehet ugyanis, hogy a pendrive csatlakoztatás után nem sda1 nevet kap, hanem mást, pl. sda2, vagy sdb1.
Sipi -
Incognito
senior tag
Most ezt löki ki:
[root@localhost etc]# mount /mnt/falsh
mount: can't find /mnt/falsh in /etc/fstab or /etc/mtab
[root@localhost etc]#
(Vagy a /dev könyvtárban megnézed, csatlakoztatás után milyen sd* bejegyzések vannak.)
Ezt hogyan nézzem meg?
Az sda1, sda2,... -kat gondolom az fstab ban kell átírni. -
Incognito
senior tag
Pedig már kezdtem megilyedni hogy huje vagyok.
Most így néz ki:
[root@localhost root]# cat /etc/fstab
LABEL=/ / ext3 defaults 1 1
LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2
none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
none /dev/shm tmpfs defaults 0 0
none /proc proc defaults 0 0
none /sys sysfs defaults 0 0
/dev/hda3 swap swap defaults 0 0
/dev/cdrom /mnt/cdrom udf,iso9660 noauto,owner,kudzu,ro 0 0
/dev/sda1 /mnt/flash auto noauto,owner,kudzu 0 0
[root@localhost root]#
És a ''mount /mnt/flash parancsra ezt löki ki:
[root@localhost root]# mount /mnt/flash
/dev/sda1: Be/kimeneti hiba
mount: /dev/sda1: can't read superblock
[root@localhost root]# -
Incognito
senior tag
Sehol senki?
-
Incognito
senior tag
Ilyen lett
[root@localhost etc]# cat /etc/fstab
/dev/sda1 /mnt/flash auto noauto,owner,kudzu 0 0
/mnt/usb /dev/sda1 auto rw, user, noauto
[root@localhost etc]#
de sajnos így is ezt írja ki a ''mount /mnt/usb parancsra:
[root@localhost etc]# mount /mnt/usb
[mntent]: line 10 in /etc/fstab is bad
mount: can't find /mnt/usb in /etc/fstab or /etc/mtab
[root@localhost etc]#
Újra kell indítani? Vagy mi a baj? (Utálom mikor ennyire nem értek valamihez) -
Incognito
senior tag
válasz
zfarkas #1526 üzenetére
[root@localhost gnome-commander-1.1.6]# cat /etc/fstab
/mnt/usb /dev/sda1 auto rw, user, noauto
[root@localhost gnome-commander-1.1.6]# -
eddie303
őstag
válasz
Incognito #1521 üzenetére
Ehh, nemvészes, meg lehet szokni
Parancssorba:
su
<rootpass ide, ahol kéri>
cd /ahová/másoltad/a/gnomecommandert
tar xzvf gnome-commander-1.0.1.tar.gz
cd gnome-commander-1.0.1
./configure
make
make install
Majd elvileg futtathatod parancssorból:
gnome-commander
hogyha nem kapja:
updatedb
locate gnome-commander
/ahol/megtalálta/gnome-commander -
djyangce
tag
válasz
Incognito #1517 üzenetére
Igen, de ha megszerkesztetted a fájl-t akkor egy terminálablakban miért nem adtad ki a ''mount /mnt/usb'' parancsot??? Mivel azóta írtad, hogy az elején kiírja, innentől kezdve működnie kellene.
Csak mielőtt kihúzod, ne feljtsd el kiadni az ''umount /mnt/usb'' parancsot -
Out
addikt
válasz
Incognito #1519 üzenetére
aha, szal igy sem lettunk okosabbak, illetve csak annyira hogy tudjuk felismeri az eszkozt
igazabol a probalgatason kivul nem sok megoldast tudok. En a helyedben probalgatnam a mount /dev/sda1(sda2, sda3) /mnt/ahovaakarod parancsot, illetve a dmesg parancs mit mond amikor bedugod az eszkozt, esetleg meg azt szurd mar be..
mod: ok , latom a dmesg-t mar beirtad egyszer
[Szerkesztve] -
Incognito
senior tag
-
Incognito
senior tag
válasz
djyangce #1516 üzenetére
Áááá ez nem fog menni. Megemlítem mégeccer hogy nekem annyi közöm van a Linux-hoz mint jó papnak az orális szexhez. Ilyen hogy kernelfordítás hallottam már, de tuti nem fogom megcsinálni.
Addig eljutottam hogy megszerkesztettem a fájlt, megcsináltam a könyvtárat az mnt mappában de onnantól kezdve sötétség. Az egész azért kellene mert egy könyvtárat akarok windows-ba átvinni. Inkább kíírom CD-re vagy feltöltöm a tárhelyemre és onnan töltöm le windows alá. Nekem ez magas (mint sokminden más). -
djyangce
tag
válasz
Incognito #1512 üzenetére
Nem vagyok otthon Fedora-ban, de gondolom nem lesz ez ott se máshogyan.
Először is nézd meg, hogy van-e a /etc/fstab fájlban (cat /etc/fstab) valami ilyesmi:
''/mnt/usb /dev/sda1 auto rw, user, noauto''
A lényeg a második oszolopon van. Ez mutatja, hogy az sda (1-es SCSI eszköz, ami ''a''-val van jelölve) 1-es partícióját a /mnt/usb könytvárhoz lehet mountolni (1-es oszlop). Au ''auto'' jelenti az automata fájlrendszerdelismerést, az ''rw'', hogy lehessen írni/olvasni, a ''user'', hogy bárki csatlakoztathassa és a ''noauto'', hogy a rendszer induláskor ne csatlakoztassa utomatikusan.
Ha ez nincsen benne, akkor illeszd bele a sort (root-ként) és szintén root-ként hozd létre a /mnt/usb (vagy ahova be akarod fűzni) könyvtárat.
Ezután a ''mount /mnt/usb'' paranccsal be kellene tudni fűzni. Ha sikerül, akkor újra megjelenik a prompt, ha nem, akkor hibaüzenetet kapsz.
Hiba lehet például, ha a megfelelő dirver-ek nincsenek belefordítva a kernelbe. Ha azt a kernel-t használod, ami telepításkor került rá, akkor ez valószínűtlen gondolom. Ha magad fordítottad, akkor fordíts újat és ezúttal kellenek a következők:
SCSI támogatás (generic és disk support).
USB eszközök, USB UHCI, USB mass storage device.
Gondolom, hogy ha már fordítottál kernelt, akkor ezeknek a megtalálsa nem lesz gond (én menuconfigot használok mindig).
Üdv, Yangce -
Incognito
senior tag
válasz
zfarkas #1513 üzenetére
Ezt írja ki ha lefuttatom a parancsot:
usb 3-1: new full speed USB device using address 2
hub 3-1:1.0: USB hub found
hub 3-1:1.0: 1 port detected
usb 3-1: control timeout on ep0in
Mit írjak a parancssorba?
És hogyha valaha is sikerül csatlakoztatni akkor hol fogom én azt látni? Hogyan tudok rá másolni?
[Szerkesztve] -
Incognito
senior tag
1 A Midnight Commander megvan. ami a neten van azt nem tudtam telepíteni (nem tudtam hogy kell) viszont a DVD-n megtaláltam. Hát nemtudom. Nem nagyon akarom sztárolni a Total Commandert de az kicsit többet tud. Persze ez lehet hogy csak nekem bosszús mert nem értek a Linux-hoz. Lehet hogy egy kicsit elkényelmesedtem mert szeretek úgy tömöríteni hogy nem kell hozzá külön program, vagy szerverhez kapcsolódni ftp-vel úgy, hogy az egyik oldalon a szerver a másik oldalon pedig a saját hdd-m van. Biztos, hogy jó a Linux de nem értek hozzá
.
2 A pen drive-on már van partició (fat32), vannak is rajta fájlok. de halvány lila foggalmam sincs hogyan tudnám csatlakoztatni a Linux-hoz. -
zfarkas
senior tag
válasz
Incognito #1508 üzenetére
1. Igen van, Midnight Commander a neve, mc-vel indíthatod.
2. Igen, mount kell neki. Nézd meg, hogy a dmesg kimenetében látod-e, hogy pendrive-ot csatlakoztattál (valami USB-s cucc meg fog jelenni, meg jó eséllyel az, hogy pendriver). Utána SCSI disc-ként lehet mount-olni, pl:
$ mount /dev/sda1 /mnt/pendrive -
Incognito
senior tag
Haly
Kezdő vagyok Linux-ban is de a kiváncsiság hajt ezért feltelepítettem a Fedora Core 2-es linuxot (1 DVD-s verzió). Minden szép és jó, (ezen keresztül netezek) de nem megy egy két dolog:
1. Van-e olyan fájlkezelő Linux alá mint a Total Commander Windows alá (költői kérdés, gondolom hogy van csak egy nevet vagy egy linket szeretnék kérni).
2. Pen drive-ot szeretnék csatlakoztatni hozzá de nem megy. ha jól tudom csatlakoztatni (mountolni) kell.
Egyelőre enny, biztos lesz még. -
zfarkas
senior tag
válasz
eddie303 #1504 üzenetére
Belefordítottam a 2.6.9-rc2 kernelbe a cpufreq támogatást, itt vannak a szükséges részek a .config-ból:
CONFIG_CPU_FREQ=y
CONFIG_CPU_FREQ_DEFAULT_GOV_PERFORMANCE=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_PERFORMANCE=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_POWERSAVE=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_USERSPACE=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_ONDEMAND=y
CONFIG_CPU_FREQ_TABLE=y
CONFIG_X86_P4_CLOCKMOD=y
CONFIG_X86_SPEEDSTEP_LIB=y
Ezzel a kernellel boot-olsz, aztán felrakod az 1.2.0-s cpufreqd-t (forrásból csináltam). Nekem valami ilyesmi a cpufreqd.conf:
[General]
pidfile=/var/run/cpufreqd.pid
poll_interval=2
pm_type=acpi
verbosity=4
[Profile]
name=egy
minfreq=325000
maxfreq=650000
policy=powersave
[Profile]
name=ketto
minfreq=650000
maxfreq=975000
policy=powersave
...
(Ide a többi freki skálázást raktam be, egészen 2,6 GHz-ig. 1,625 GHz-től már performance policy-t adtam meg: a maxfreq-et fogja választani.)
...
[Rule]
name=1
ac=on
cpu_interval=0-14
profile=egy
[Rule]
name=2
ac=on
cpu_interval=14-28
profile=ketto
...
(ide meg a proci használattól függően jönnek a Profile-okhoz való szabályok)
Te is könnyen kisakkozhatod az intervallumokat, amiket használsz a cpu load/frekvencia tartományok beállítsásához, ha megnézed a
/sys/devices/system/cpu/cpu*/cpufreq/scaling_available_frequencies
fájlt. HT-s procinál a két logikai proci ugye egy sebességen mehet, elég a cpu0. -
zfarkas
senior tag
Helló!
Tudja valaki, hogy mennyivel kevesebb fogyasztást jelenthet a cpufreq használata? Nekem egy 2,6-os P4-es proci sebessége kis terhelésnél leesik pl. 325MHz-re. Ezzel mennyivel kisebb lesz a proci fogyasztása?
Aktív témák
- Bomba ár! Dell Latitude E6220 - i7-2GEN I 8GB I 128SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3341, 94% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alpine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2978
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3687, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest