Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- bambano: A sor végén
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Aktív témák
-
tierbatyo
senior tag
Passz. Ebb?l én nem tudom lesz?rni, csak azt látom, hogy KDE ablakkezel?t használ.
-
ReJim
őstag
n, valaki tudna nekem segíteni???
hova csomagoljam ki a tar.gz-t??? vagy mindeggy hol van??? mert próbáltam a home/user -en bellül de nem nagyon ment!!! aszcem!!!
az elsőképenegy gnome grafrencer van.... mindenybizonnyal!!!
[Szerkesztve] -
Mag
senior tag
Milyen Linuxok ezek ?
Első :
Második:
-
Zero One
csendes tag
csak a powerpack használja a 64bites kiegészítést v a 3cds sima verzió is?
-
tierbatyo
senior tag
Bővebben: link A kernel forgatás azt hiszem nem fogod meg?szni.
-
mkbla
senior tag
aham.... nem tudom olyannal még nem találkoztam..... nekem a com1-es portra csatlakozo infrám van és sikerült is felcsatolnom, meg műxik is (winfos alatt is tökéletesen műxik a driverével), tehát a gép látja telefont, de mindösszesen ennyi. most fejből nem tudom h milyen paranccsal meg hova kell felcsatolni, de nézd meg a Bővebben: link -n keress rá a fórumtémák közt, asszem ''Infra port linux alatt'' volt a topicom címe, oda böktek nekem 1 pár linket, nézz szét

[Szerkesztve] -
mkbla
senior tag
milyen infraportot akarsz telepíteni?
engem is érdekelen a téma mivel én is szórakoztam infra port telepítésével, de nem igazán volt jó...
mire akarod használni az infrát? nekem csak arra kellett volna h a telefonommal komunkáljon, meg oda vissza tudjak képeket hangokat töltögetni de nem sikerült.... ugyanis nem találtam megfelelő alkalmazás hozzá, de az legalább jó jel volt h a gép kommunkiál a telefonnal... de csak ennyi.... adatokat nem tudtam atvinni....
-
Zoltán
őstag
Boot-kori force checked -et hogyan lehet kikapcsolni? Tehát, hogy a bootkor mountolódó partíciókat ne ellenőrizze? Ugyanis nagyon sokáig tart.
Vinyóra telepített Knoppix 3.3-at használok.
Köszi! -
Zoltán
őstag
Boot-kori force checked -et hogyan lehet kikapcsolni? Tehát, hogy a bootkor mountolódó partíciókat ne ellenőrizze, ha 24-szer voltak már mountolva. Ugyanis nagyon sokáig tart, ráadásul gyakran van, mivel a hda1 (wines) és hda3 (Linuxos) minden bootkor mountolódik. (Cserélhetők nem).
Vinyóra telepített Knoppix 3.3-at használok.
Köszi!
[Szerkesztve] -
Zoltán
őstag
válasz
tierbatyo
üzenetére
Na végülis feltelepítettem. Csak nem megy. Ez alapján csináltam:
To install the Linux (self-extracting) file
Follow these instructions:
1. At the terminal: Type:
su
2. Enter the root password.
3. Change to the directory in which you want to install. Type:
cd <directory path name>
For example, to install the software in the /usr/java/ directory, Type:
cd /usr/java/
Note about root access: To install the JRE in a system-wide location such as /usr/local, you must login as the root user to gain the necessary permissions. If you do not have root access, install the JRE in your home directory or a subdirectory for which you have write permissions.
4. Change the permission of the file you downloaded to be executable. Type:
chmod a+x j2re-1_4_2_04-linux-i586.bin
5. Verify that you have permission to execute the file. Type:
ls -l
6. Start the installation process.Type:
./j2re-1_4_2_04-linux-i586.bin
This displays a binary license agreement. Read through the agreement. Press the spacebar to display the next page. At the end, enter yes to proceed with the installation.
7. The JRE is installed into its own directory. In this example, it is installed in the /usr/java/j2re1.4.2_04 directory. When the installation has completed, you will see the word Done.
8. The JRE is installed in j2re1.4.2_(version number) sub-directory under the current directory. In this case, the JRE is installed in the /usr/java/j2re1.4.2_04 directory. Verify that the j2re1.4.2_04 sub-directory is listed under the current directory. Type:
ls
The installation is now complete. Skip to the Enable and Configure section.
Enable and Configure
# Mozilla 1.4 and later
Mozilla 1.4 and later
1. Go to the plugins sub-directory under the Mozilla installation directory
cd <Mozilla installation directory>/plugins
2. In the current directory, create a symbolic link to the JRE ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so file Type:
ln -s <JRE installation directory>/plugin/i386/ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so
Example:
* If Mozilla is installed in this directory:
/usr/lib/mozilla-1.4/
* and if the JRE is installed at this directory:
/usr/java/j2re1.4.2_04
* Then type at the terminal to go to the browser plug-in directory:
cd /usr/lib/mozilla-1.4/plugins
* Enter the following command to create a symbolic link to the Java Plug-in for the Mozilla browser.
ln -s /usr/java/j2re1.4.2_04/plugin/i386/ns610-gcc32
/libjavaplugin_oji.so .
3. Start Mozilla browser or restart it if it is already running. Note that if you have other Mozilla components (ie: Messenger, Composer, etc) running, you will need to restart them as well.
4. Go to Edit > Preferences. Under Advanced category > Select Enable Java
Anyit változtattam, hogy az általam letöltött verzió az 1.4.2_04 helyett az 1.4.2_05 volt, így az adott helyeken értelemszerűen mást írtam a konzolba. Meg az /usr/lib/mozilla-1.4/plugins könyvtár is /usr/lib/mozilla nálam, ott is értele mszerűen javítottam. De minden mást szóról-szóra a fenti leírás alapján csinákltam. Mégsem megy. Mi legyen? -
ReJim
őstag
nah! ottan van a problémám, hogy a gnome-om nem kéőpes leállni...
hiába megyek rá a ''start'' menü (vagy mi
) -re és a kikapcsolásra, mert egyből behal a tálca, és nem tudok mit csinálni.... kivéve azt, hogy jobb egér/új terminál:
su
pass....
reboot/halt!!!
van erre valami megoldás???
na és:
van egy xy.tar.gz -m.... ezbből az xy könyvtárat hova tömörítsem ki???? és ebben kell megadni a make, make install, configure... stbt amit az install fájl ír????
helpmíplíz -
Zoltán
őstag
Infraportnak hogya nálljak neki? Forrásból szeretném telepíteni, de azt sem tudom honnan töltsem le a szükséges csomagot.

(Knoppix 3.3-at és KDE-t használok) -
Zoltán
őstag
válasz
tierbatyo
üzenetére
Köszi, de nekem 1.6-os Mozilla alá kéne. A linkelt oldalon meg csak 1.4.1 -ig van. Nem gond?
MOD:
3.3-as Knoppix-ot használok, Debian alapú, szóval nem tudom pontosan ehhez melyiket kell letölteni. *.deb vagy forrás? KDE -t használok, ha ez számít.
Köszi
Ráadásul sajnos csak windows-os installt találok...
[Szerkesztve] -
tierbatyo
senior tag
Hát Linux alatt nem csak úgy van ám, hogy telepíti azt a böngész?.
Bővebben: link -
Zoltán
őstag
JAVA cuccot hogyan tudok megjeleníteni a böngészőmben? Arra gondolok, hogy a megjelenő üres felületre hiába kattintok, nem visz a java-t letöltő oldalra. A böngészőmben (Mozilla) engedélyezve van a java. Pl.: www.nso.hu -n csak egy nagy keret jelenik meg, ami kitakarja a fél képernyőt. window-os Mozillával ,ekkor csak rákattintottam a keretre és vitt is a szükséges plugin letöltő-oldalra.
Köszi -
WN31RD
addikt
válasz
zfarkas
üzenetére
Ez is biztos nagyon tetszene: Bővebben: link

-
-
Out
addikt
válasz
Ice-dancer
üzenetére
Erre a kerdesre terjunk vissza akkor ha mar unod a jatekokat

-
Ice-dancer
tag
Miért jó a Linux? Mindenki mondogatja, hogy veri a Windowst, de én szeretnék végre normális észérveket hallani.
-
ls -l | grep 'm*' Mért ír ki nem M-es fájlneveket?? FONTOS!
-
Cathfaern
nagyúr
Ja igen, a konzol miatt is nagyon szerezem a linux-ot
Sajnálom is, hogy a Win-t nem lehet fullosan parancssorból irányítani
Sokkal egyszerűbb lenne (lusta vagyok ''kinyúlni'' az egérért
).
Btw. ezek a hullámok amilyen jól néztek ki (kicsi) állóképen, olyan randák élőben. Szvsz felejtős. -
eddie303
őstag
Miken vesztek itt össze...

Én úgy vagyok a csicsával, hogy szeretem, de van amikor pont nincs rá szükség, s akkor inkább menjen az egész rendesen, csicsa nélkül. Én is szeretem, ha az xterm átlátszó
-
-
escie
őstag
egy kis pancsikolás...

Bővebben: link -
Zero One
csendes tag
+Ha valaki tudna vmi leírást vagy segítséget egy kezdő linuxosnak az jó lenne
lehetőleg magyarul, de ha csak angol van az se gond
Nem kell hogy szájbarágós legyen -
Zero One
csendes tag
Vagy ez csak paranoia?
-
Zero One
csendes tag
Eddig kössz mindent
majd holnap v holnapután felrakom
és majd kérdezek ha egy szál hajam sem lesz
(Honnan van az az érzésem, hogy a win után egy ideig kész rémálom lesz?) -
Zero One
csendes tag
SORRY
Óriási hülyeséget írtam:
''Vagy legyen a win is meg a linux is a C-n?''
Nagyon siettem és
csak később vettem észre
[Szerkesztve] -
-
Majstor
senior tag
mEGIN én a zalfa. Szevany.Hogy kö letölteni a Linyot az oldalról
-
escie
őstag
válasz
Majstor
üzenetére
szóval teljesen Almafa Béla vagy...

az uhu-linux asszem elég magyar: Bővebben: link -
Majstor
senior tag
Hi!
Érdeklödnék hogy honnan lehet letölteni legújabb Magyar Linuxot ingyé?
(Telyesen Linux unalfabéta vagyox)
-
L3zl13
nagyúr
válasz
eddie303
üzenetére
Köszi, közben én is megtaláltam a parted-et és a resize_reiserfs-t.
Most amiatt aggódom, hogy vajon mennyire béta az a resize_reiserfs...
Az ok, hogy előtte backup, de elég kényes dolgok vannak a szerveren, és még ha nem is veszik el semmi az időkiesés se lenne túl jó... -
PWR
aktív tag
válasz
Zero One
üzenetére
Hello,
ReJim valaszahoz annyit füznek hozza, hogy a Mandrake alapertelmezetten a Lilo boot managert teszi fel es fel is szokta ismerni, hogy van egy masik oprendszer is, tehat ha nem valtoztatsz a bootmanager beallitasain, akkor nagy valoszinüseggel rendszerinditaskor valaszthatsz a boot opciok közül. Egyebkent erdemes valtoztatni rajta (vagy telepiteskor vagy utolag), mert pl alapertelmezetten 30 masodpercet var, mielött elinditja az elsö (Mandrake) oprendszert es lehet, hogy nem akarsz ennyit varni meg mindig enter-t nyomkodni (en atallitottam 3 sec-re, az böven eleg, ha epp a win-t akarom felbootolni - ritkan fordul elö) ill. csak 3 opciot hagytam meg, a Linux-ot, a Safe-t es a win-t.
Üdv: PWR -
eddie303
őstag
Bővebben: link - Nem tudom, nem próbáltam, de lehet, hogy meg fog felelni

-
L3zl13
nagyúr
Sorry, ha már volt, de nem találtam.
Linux alatt lehetséges átméretezni ReiserFS-es particiót, úgy, hogy az adatok megmaradjanak rajta?
Ha igen, hogyan? -
ReJim
őstag
válasz
Zero One
üzenetére
ojan nem lessz hogy neked c lessz a linux, mivel teljesaen más a fájlrendszere! A winbű nem fogod csakúgy látni a linuxos partíciódat!!! ezzel nem kell foglalkozni, mert szerintem a win nem is fogja gondolni, hogy egy linux ott figyel még a winyódon!!!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
egy hejre nem tudod rakni! a linux itt van: /
a wined meg valószínű itt lessz: /windows/c
a swap partíciót pedig max a memóriád 2×esére állítsd!!!!
boot: vagy a grub, vagy a lilo fog róla gondoskodni, feltéve ha felrakod telepítéskor!!!
[Szerkesztve]
Tanítsatok meg make-L ni!!!

nem működött a zgv ! most hogyan is kell make-l ni???
hova csomagoljam ki a cuccot????
igaz lehet hogy azért nem működött és állt le a make, vagy az install mert aszem hiányzott neki a libjpg..., meg a svgalib! én a homa/sajátkönyvtáon bellülre csomagoltam ki!! az nagy baj? vagy így is mükszenihje kéne???
előre is kösz!!!
[Szerkesztve] -
Zero One
csendes tag
válasz
eddie303
üzenetére
A helyzet:
Van 15 gigám a c-n
Abból vágjak le min 5gigát?
Találtam 3 cds verziót
a telepítés akkor gondolom olyan mint a win bootos megoldása
WinXp mellé fel lehet tenni?
Az ideális ha pl C:linux D:Win E:djsfh?
Vagy legyen a win is meg a linux is a C-n?
Az oprendszerek közti váltás az a win bootjával oldható csak meg v van ilyen a mandrake-ben is? -
eddie303
őstag
válasz
Zero One
üzenetére
Mandrake 10.1-et keress. A telepítéstõl nem kell félni, csak a partícionálást lehetõleg intézd el Windows-ban, lehetõleg pqmagic-kel csinálj egy, bár 4-5 gigás ext3-at, meg 256MB-nyi swap-ot. A telepítõnek majd beállítod, hogy formázzon belõle ReiserFS-t. Szép GUI-s telepítõje van, ha úgy érzed, értesz a Windows-hoz, nem lesz sok bajod vele, majd a rendszerrel lesz kicsi, míg megszokod. Alternatív megoldásként kipróbálhatod az UHU Linux-ot is, ha nem tudsz angolul, de részlegesen Mandrake is tud magyarul.
-
eddie303
őstag
Bővebben: link -Hungarian Unix Portal.
Régen jó volt az mlf.linux.rulez.org is, de az nem fórum, levelezõlisták vannak inkább. -
Zoltán
őstag
Írjatok légyszi olyan magyar nyelvű Linuxos fórumokat, amikkel jó tapasztalataitok vannak (tehát rendszeresen látogatják, kultúrált emberkék vannak,...) . (kivéve: linuxforum.hu)
Köszi!
Iletve egy Up az infraport-kérdésnek. -
Zoltán
őstag
Írjatok légyszi olyan magyar nyelvű Linuxos fórumokat, amikkel jó tapasztalataitok vannak (tehát rendszeresen látogatják, kultúrált emberkék vannak,...) . (kivéve: linuxforum.hu)
Köszi!
Iletve egy Up az infraport-kérdésnek. -
eddie303
őstag
válasz
Zero One
üzenetére
Ha kezdõ vagy, mandrake, van 64bit-es verzió is. Egyszerũ beállítgatni. Mondjuk 64 bites verziót nem próbáltam.
Mod.
Linux az Linux, a BSD az BSD. Mindkettõ UNIX klón, vannak benne különbségek, pl. a konfigurációs fájlok terén, BSD-ben nincsenek Runlevel-ek, BSD-k inkább Slackware Linuxra hasonlítanak. Parancssori utasások nagyjából ugyanazok mindkét rendszeren. Linux az inkább System V UNIX-bõl fejlett ki, a BSD-k a BSD-bõl. Természetesen van sok közös elem, amelyik mindkettõben megtalálható. A hupwiki-n ( Bővebben: link ) sokmindent megtalálsz ezzel kapcsolatban. Érdemes elolvasni.
[Szerkesztve] -
Zero One
csendes tag
hi
Lenne egy egyszerű kérdésem: Milyen linuxot ajánlotok programozáshoz(állítólag jobb mint win alatt) pl:python, perl...?
Eddig csak winfosokat láttam+haszáltam úgyhogy egyáltalán nem tudom hogy milyen verziók vannak
Ja meg vmi olyan kéne ami 64bites
+Mi a különbség a BSD-k meg a linuxok között? -
Zoltán
őstag
Tudja valaki, hogy hogyan kell infraportot telepíteni Linux alatt? Alaplapi tűsorra csatlakozó infrám van, annyit tudok róla, hogy Win alatt csak a Win CD-n lévő driver kellett hozzá és ment.
Köszi! -
escie
őstag
válasz
n0_gAboR
üzenetére
egen, mondom, hogy live eval...
az egycédés suse változat a live eval, attól hogy vinyóra kell telepíteni, még az...
arra reagálva, hogy ''fos''(sic!), hát figyu, szeretnék én ilyen ''fos'' disztrókat csinálni...
szerintem kerüljük inkább az ilyen erős kifejezéseket...
mellesleg, attól, hogy nekem nem felel meg, attól még nem ''fos''
asszem az isoban való terjesztés nem okés a susenál, csak régebbi verziók...
úgyértem, az aktuális verzió fizetős, vagy ftpről telepítős...
(de biztos jobban tudja valaki ezt nálam)
próbálj a 9.1-re keresni, biztosíthatlak, hogy az is nagyon tetszeni fog...
-
n0_gAboR
őstag
suse 9.2 professional ugye 5cd-s, de ilyen átlagos felhasználoi szintu dolgokhoz is kell mind az 5 cd? (office, mmedia, internet, gnome, kde, forditashoz cuccok)
-
n0_gAboR
őstag
köszi.
en most suse-vel probalkozok, eddig uhu meg mandrake volt tesztpadon, es suseben a yast2 messze a legjobb beallitoprogram volt mind3 kozul. mandrake mellett az szolt h meg tudta osztani a netet itthon 1 gombnyomasra DHCP-vel. most szedem a 9.2-es suse professionalt. de ha nem valik be lehet h megprobalkozok a knoppix-el. suseben meg mandrakeben kiraly mondjuk az h vannak hozzajuk spec-en arra a disztrora forgatott csomagok, ami eleg nagy hiany az UHU-ban. (es en meg eleg kezdo vagyok, van hogy felraktam vmit uhu-ba source-bol, es aztan fingom nem volt h hol keressem, tobb helyen is talaltam programhoz fileokat, meg a vezerlopultja is eleg kaki a susehez kepest...viszont kirany h a kernel meg a man lapok meg minden le van forditva magyarra, varom mar az 1.2-est) -
n0_gAboR
őstag
-
Zoltán
őstag
válasz
n0_gAboR
üzenetére
Knoppix-ot melegen merem ajánlani. Semmi baj sincs vele. Live verziója van, de Cd-re is lehet egyszerűen telepíteni. Nekem is úgy fut. Ha gondolod, lemásolom neked. Kezdőknek is ajánlható, Én is az vagyok, de még forrásból telepíteni is egyszerűen tudtam alatta, net is simán ment, meg a CD írás, szóval minden, már csak az infraportomat kell beállítanom.
-
tierbatyo
senior tag
Mit lehet akkor tenni, ha Debian /dev/hda-ra mountolja a SATA winyot, nem a /dev/sda-ra?
-
Sipi
addikt
zgv nevű program. Konzolon grafikus böngésző. Elég tré, de egy kis kukkolásra jó. Kell hozzá az svgalib program is, ezzel kezelheted grafikusan a konzolt.
A másik lehetőség ez a framebuffer. De bonyolultabb, a kernel kell úgy fordítani, hogy (2.6-os kernel esetén) a Device Drivers, Graphics Supportban bekapcsolod. Két lehetőséged van: vagy a grafkártyádnak megfelelőt választod (pl. Radeonhoz az ATI Radeon Supportot), de ezzel lehetnek összeakadások. A másik, hogy az általános célú VESA VGA graphics supportot teszed bele, ez mindenen megy, de nem használja ki a kártyák plusz dolgait. Az én GeForce2-esemen ezt használom.
Ja, meg ugyanitt a Console display driver support alatt a video mode selection és a framebuffer support is kell.
Ezután, miután a kernelt lefordítottad, telepítetted, lehet bootnál megadni a kernelnek a
video=vesafb/atifb/amit hasznalsz fb:ywrap,pmipal,mtrr,1024x768@85
sort, hogy a megadott módban bekapcsolja a framebuffert. Így szöveges konzolt kapsz ugyan, de grafikus módban - így bármilyen grafikát is meg tudsz jeleníteni.
Sipi -
escie
őstag
tkp grafikus konzolt kapsz...
kernelparaméternek kell beírni, hogy ''vga=valamennyi''
a kernel doksiban utánanézhetsz, de nekem pl ez van ''vga=791'' (ez, ha jól rémlik, 1024*768*16bit -es felbontás)
szóval ez a framebuffer konzol előállítása, azt, hogy képet megjeleníteni hogy tudsz, arra nem tudok mit mondani, de biztos van olyan képmegjelenítő proggy, ami fb-en megy.
ha már böngészni lehet grafikusan konzolon, akkor képet nézni miért ne?!
-
ReJim
őstag
hi
az lenne: hogy szeretnék megjeleníteni egy képet, de úgy hogy csak szöveges mód van! lehetséges lenne ez??? van valami progi, parancs, ami képes képet megjeleníteni bash burokban????
vagy ez nagy hüjeség??? -
eddie303
őstag
Zoltán, ne haragudj, hogy nem tudtam segíteni, most vagyok elõször netközelben múlt hét vége óta

-
escie
őstag
-
n0_gAboR
őstag
nagy lofasz ez a suse 9.1 personal edition (1cd ujsagmelleklet verzio).
-make parancs nincs, es nem is lehet feltenni a csomagok kozul.
-ha a konyvtarban van egy install nevu script a ./installal nem indul (azt irja h nincs ilyen)...vagy csak hulye vagyok es nem igy kell
-forditashoz szukseges szarok sincsenek
-lustavagyok leirni a tobbi hibajat
mandrake 10 full jo lenne nekem, csak neha olyan van hogy fogja magat a gep, es kimerevedik egerkurzorral mindennel egyutt kifagy... semmi mas nem csinal ilyet (suse, uhu, win xp) csak ez. esetleg van benne vmi error log ahol meg tudnam nezni hogy mi lehet a hiba? mert eddig ez a disztro jott be a legjobban. (na meg ugye a suse, ha letoltenem vhonnan az 5cd-s verziot amiben minden bennevan tenyleg nemtudtok vmi helyet a neten?
) -
Zoltán
őstag
válasz
loszerafin
üzenetére
Van, de az csak a default, alap kodekekhez. Nekem meg ugye több kodek is kell, amiket külön kell telepíteni. Ezeket már sikerült is. Köszi, hogy foglalkozol a témával és bocsi, hogy nem írtam, hogy már megoldódott, megy f@szán az Mplayer. Illetve egy probléma még van: hogyan tudom egyszerűen elindítani, hogy ne kelljen folyton a konzolba belépni és a ''gmlpayer'' parancsot kiadni? Ilyen nevű file nincs egyébként, arra való, hogy grafikus módban induljon az Mplayer. KDE alatt hogyan tudok ehhez egy indítóikont, vagy ilyesmit csinálni?
-
ReJim
őstag
válasz
loszerafin
üzenetére
ok!
kipróbálom holnap! -
n0_gAboR
őstag
nos a kovetkezo van: bemegyek a kde filekezelojevel a media konyvtarba jobbklikk a windows_c vagy windows_d mappakra, megprobalom beallitani hogy csoport es egyeb is megnyithassa es azt irja ki hogy nem sikerult megvaltoztatni a hozzaferesi jogokat. windows_e-nel meg minden megy rendesen (az a fat32-os particiom)
gnome azert kellene, mert ha nincs felrakva, akkor a gnome-os alkalmazasok sem mennek kde alol. pl ami nekem kellene aza gnome-commander, mert fasza kis program megtetszett mandrake alatt (csak ott meg vmiert fagyott a gep
) -
Zoltán
őstag
Tehát a helyes Fstab:
Cserélhető háttértáraknál: ''noauto'' és ''user'' kapcsolók.
Nem cserélhetőeknél: ''auto'' és ''user'' Kapcsolók.
NTFS-nél még: ''ro''
Minden sor végén Enter!
Aztán rootként bejelentkezve mindnegyik befűzési ponton -az a mappa ahova mountolja az adott háttértárat- engedélyezd, hogy boldog-boldogtalan írhassa-olvashassa. (NTFS-t csak olvashassa)
Majd root-ként bejelentkezve a desktopon csinálj (jobb gomb alapból, kiválaszt megfelelőt) minden háttértárhoz ikont. Ezeken az ikonokon is jobb gomb, majd kiszedni a read only beállítást (NTFS-nél nem) Ezt csináld meg (root-ként) az user desktopjára is.
Aztán restart és userként bejelentkezve is tudsz mountolni, írni -olvasni. -
Zoltán
őstag
válasz
n0_gAboR
üzenetére
Amíg nem mountoltad be semmi sem fogsz ott látni. Mountolni meg userként is tudsz, ha az ''user'' kapcsoló ott van az fstab-ban. (Az fstabban egy sor beírása után Enter!)
A többi kérdéseddel meg kéne várni, míg egy nálam hozzáértőbb arc is betéved ide.
Meg szerintem ne erőltesd a Gnome-ot, hacsak nem tetszik neked nagyon, mert a KDE jobb/szebb. Ha viszont nagyon gyorsan feljövő grafikus kezelőfelületet akarsz, akkor icewm, vagy valamelyik másik ''kicsi'' -
Zoltán
őstag
-
n0_gAboR
őstag
megpróbáltam az általad leírtakat, de nem muxik
ha mc-vel megpróbálok bemenni a windows_c vagy windows_d konyvtarakba (2 ntfs-es particio) akkor kiirja hogy nem sikerult konyvtarat valtani
rootkent mukodik
szerk: most neztem terminalbol be tudok menni a 2 meghajtora felhasznalokent
mc-vel terminalbol mar nem
es KDE-vel sem tudok bemenni
(marmint annak a filekezelojevel...''le vannak lakatolva'' a mappak-ynincs jogom az olvasasra
)
[Szerkesztve] -
n0_gAboR
őstag
másik kérdésem is lenne
:
szóval ugye suse 9.1 personalban nincs gnome asszem... fel lehet telepíteni utólag?
és ha igen hogyan? csak rpm install azt kész, vagy utána egy órás konfigolás is következik?
-
n0_gAboR
őstag
nah sikerult megoldani...szoval a dmesg parancs utan kiirt text sztem idevalo resze:
usb 1-3: new full speed USB device using address 2
usb 1-3: Product: USB Storage Device
usb 1-3: Manufacturer: Generic
usb 1-3: SerialNumber: 20020509145305401
SCSI subsystem initialized
Initializing USB Mass Storage driver...
scsi0 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
usb 2-1: new full speed USB device using address 2
Vendor: IC Model: USB Storage-CFC Rev: 301b
Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 02
Vendor: IC Model: USB Storage-SMC Rev: 301b
Attached scsi generic sg0 at scsi0, channel 0, id 0, lun 0, type 0
Attached scsi generic sg1 at scsi0, channel 0, id 0, lun 1, type 0
Vendor: IC Model: USB Storage-MMC Rev: 301b
usb 2-1: Product: deskjet 3420
usb 2-1: Manufacturer: hp
usb 2-1: SerialNumber: TH28Q3M03741
Attached scsi removable disk sda at scsi0, channel 0, id 0, lun 0
Attached scsi removable disk sdb at scsi0, channel 0, id 0, lun 1
eth1: link up, 10Mbps, half-duplex, lpa 0x0000
Attached scsi removable disk sdc at scsi0, channel 0, id 0, lun 2
Attached scsi generic sg2 at scsi0, channel 0, id 0, lun 2, type 0
Vendor: IC Model: USB Storage-MSC Rev: 301b
Type: Direct-Access
szoval akkor hogy tudnam a 6in1 card readeremet ugy beloni hogyha berakok egy kartyat akkor meg tudjam nezni mi van rajta? -
n0_gAboR
őstag
szivesen beirnam h a DMESG parancs mit adott, de nem mukodik a terminalbol a ctrl+c copy parancs...

-
Zoltán
őstag
válasz
n0_gAboR
üzenetére
Hát... Én is kezdő vagyok. Az eleje gondolom tudod mi: melyik háttértárat tegye a következő részben megadott befűzési pontra (tehát egy létező könyvtárba). Aztán jön a filerendszer megadása (nem kötelező minden esetben), majd a ''ro'' a read only rövidítése, a ''noauto'' azt jelenti, hogy bootkor ne fűzze be (mert mondjuk cserélhető és lehet, hogy bent sincs), az ''user'' vagy ''users'' azt, hogy user is elérhesse. Az exec-t, meg az umask-ot Én sem tudom. A számok meg már elfelejtettem...

Tehát az általad írt sorok végére csak oda kell írnod, hogy '' users'' (idézőjel nélkül)
NTFS-t nem fogsz tudni írni, csak olvasni, licenc okok miatt.
[Szerkesztve]
Aktív témák
- Hardcore café
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Automata kávégépek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nintendo Switch 2
- Elektromos autók - motorok
- Az AI miatt biztonságosabb az Android, mint az iPhone
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Elemlámpa, zseblámpa
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3582, 100% Akksi
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 64GB 512GB 5500M macbook garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3531, 93% Akkumulátor
- Bomba ár! HP ProBook 450 G3 - i3-6G I 8GB I 128SSD I DVDRW I HDMI I 15,6" HD I Cam I W11 I Gar!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)