Hirdetés
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
-
LOGOUT
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
xrvman
őstag
Sziasztok!
Adva van egy Dell Inspiron 5748 17" laptop.Intel i5-4210U 1,70GHz
8 Gb RAM
Samsung SSD 860 EVO 1 TB
Nvidia Geforce 840M
Windows 10 21H1
C:\ partíció 50% van tele, azaz 120Gb ból 62 Gb foglalt. A D:\ meg 10%.
Nem Windows 11 kompatibilis, jelzi is, nem is frissül 11-re.
Csak tápról megy, akkumulátora elhalt, nincs is betéve.
A Windowst rendesen kikapcsolva állítjuk le. Meg van adva, hogy a főkapcsoló megnyomása esetén kapcsolódjon ki.
Ugyebár nagy energiatakarékossági robbanás van.
Újabban a tápot kihúzzuk a konnektorból. ... Egész napos állás után azt csinálja, hogy a Windows tálcája nem jelenik meg egyből, hanem hosszú percekig várni kell.
Ez mitől lehet? Ötlet? -
válasz
fanti
üzenetére
A Linuxon terminálba egy
sudo update-grub
felveszi a Windowsokat a saját indítómenüjébe, előresorolod a Linuxot az uefibe és így tudsz választani.
Nekem uefis gépem van szerencsére abban működik az F11 boot választómenü.
Természetesen mindháro OS uefi/gpt kell legyen, bár láttam már kevert módot is és működött. -
fanti
addikt
válasz
King Unique
üzenetére
Nézd, az igazság az az, hogy én teljesen jól elvoltam a CSM és MBR módokkal.
De most lett egy olyan VGA kártyám, aminek van egy olyan funkciója (SAM) ami kizárólag UEFI módban aktiválható, ezért kényszerülök átállni UEFI-re.
Viszont jó belakott Windows 10-ekről van szó, amiknek több nap lenne az újratelepítése és beállítgatása, ezért akkor maradok az MBR2GBT-s konvertálásnál.
-
King Unique
titán
válasz
fanti
üzenetére
Ez komolyan kérdés?

Ha UEFI-s dual boot / triple boot létrehozása a cél, akkor alapesetben értelemszerűen és nyilvánvalóan UEFI bootolási mód szerint kellene telepíteni a Windows és Linux rendszereket. Vagy a legacy (CSM), más néven BIOS/MBR módban telepített rendszert utólag UEFI/GPT séma szerintire konvertálni, amihez Windows 10 (és 11) esetén adott a már említett MBR2GPT parancssori eszköz.Viszont ha eddig jól működött minden legacy (CSM) illetve BIOS/MBR módban, akkor csak azért felesleges UEFI-re állítani a bootolást, meg utólag UEFI-sre konvertálni a rendszereket, hogy UEFI-sek legyenek. Akkor van ennek értelme, ha célirányosan ki is lesznek használva az UEFI bootolási mód előnyei. Bár ugye ha UEFI-s a PC, akkor modern Windows és Linux operációs rendszert eleve aszerint kellene volna telepíteni, vagyis nem világos miért kellett a legacy (CSM) illetve BIOS/MBR módot erőltetni egy modern, UEFI-s PC-nél, de mindegy.
-
fanti
addikt
válasz
King Unique
üzenetére
Köszönöm szépen a választ!
Ezek szerint akkor ha GPT-sek lennének a telepített windowsok, akkor látná is az F12 - vel előhívott boot sekvence menü?
Azért nem látja most ha átállítom CSM-ről UEFI módba a biost (mert üres képernyőt ad be) mert érzékeli, hogy MBR-esek a lemezek?Ha átkonvertálom a windowsokat azzal az mbr2gpt progival, akkor már látni fogja őket szerinted az indítómenü?
-
King Unique
titán
válasz
fanti
üzenetére
"De UEFI módban már nincsen ez a megoldás sajnos."
De, normál esetben nyilván megvan, amit az alábbi screenshot is világosan szemléltet. Ha esetedben nincsen, Windows 10-nél a Fast Startup funkció kikapcsolása után sem, akkor valamit nem jól csinálsz, nem jó menüt nézel, ennyi.
+ Ahhoz értelemszerűen UEFI módban kellene telepíteni, ha jelenleg BIOS/MBR módban vannak telepítve az említett operációs rendszerek és utólag átállítva UEFI-re a bootolás, akkor nem meglepő, ha nem működik.
+ UEFI módban a bekapcsolt Secure Boot szokott bizonyos esetekben problémát okozni, bár Windows 8/8.1/10/11 és modern Linux rendszerek esetén pont nem kellene, mivel azoknál rendszerint adott a megfelelő támogatás, digitális aláírás.Útmutatók dual boot telepítéshez, létrehozáshoz:
• Dual Boot Windows 11 with Windows 10
• How to Dual Boot Windows 10 with Windows 7 or Windows 8• Dual Booting Ubuntu and Windows With a SSD and a HDD
• How To Dual boot Windows 10 and Ubuntu on UEFI systems
• Windows 10 + Linux DUAL Boot készítése UEFI -vel és GPT-vel -
fanti
addikt
Az megoldható Win10 alatt, hogy UEFI módban két külön SSD-re feltegyek két külön álló és élő Win10-et, és a harmadik SSD-re meg egy Ubuntu Linuxot?
Ha igen, akkor hogy?
Mert most CSM módban MBR lemezekkel szépen nyomok bootolás előtt egy F12-őt, bejön a BIOS boot sekvenciás menüje a meghajtókkal, amiből kiválasztom, hogy melyik eszközről akarok bootolni, és ennyi.
De UEFI módban már nincsen ez a megoldás sajnos.
Tudtok ebben segíteni, vagy iránymutatást adni, esetleg linket, ami leírja példával, hogy miképp kellene ezt csinálnom? Köszi!
-
lanszelot
addikt
válasz
King Unique
üzenetére
nagyon szépen köszönöm, át megyek oda.
keresgettem, de nem találtam ezeket.
inkabb hack alapon kerestem azért. -
King Unique
titán
válasz
lanszelot
üzenetére
Azért, mert az a topik nem egy szaktopik, hanem csak egy korábbi prohardver cikknél létrejött topik, ami nem meglepő, ha idővel inaktív lesz.
Viszont a pendrive-os témáknak vannak külön topikjai, amik eleve aktívak. + Az informatikai kérdéseknek általánosan ott van az azonnali informatikai kérdések órája topik."Tehat ránézésre nem lehet megmondani."
De, rendszerint meg lehet mondani, ha ilyen, azaz ismert gyártó eredeti terméke rajta a márkajelzéssel és a sorozat + modell pontos megnevezésével, akkor jó eséllyel nyilván nem olyan pendrive-okról van szó.
-
lanszelot
addikt
válasz
King Unique
üzenetére
az ezzel foglalkozó fórum 2016 óta halott.
senki se válaszol.Ami linkeket küldtél ugyanúgy néznek ki azon is. Tehat ránézésre nem lehet megmondani.
-
King Unique
titán
válasz
lanszelot
üzenetére
Hát mondjuk ránézésre is látszik alapesetben, hogy egy normális, márkás pendrive, vagy valamilyen tákolmány.
"Nem megnyitni akarom, le is particionálhatom.
De ez csak szoftveres dolgokat irtja le.
Hardveresen még mindig lehet hacker usb.
Azt hogyan tudom meg, hogy az vagy sem?"Ennek mégis mi köze van ezen topik témájához, a Windows 10-hez?

-
lanszelot
addikt
Nem megnyitni akarom, le is particionálhatom.
De ez csak szoftveres dolgokat irtja le.
Hardveresen még mindig lehet hacker usb.
Azt hogyan tudom meg, hogy az vagy sem? -
november
tag
válasz
King Unique
üzenetére
Köszi a segítséget!
-
-
nubreed
nagyúr
Sziasztok!
Tudtok ajánlani egy ingyenes/freeware WhoCrashed alternatívát Windows 10 alá?
-
lanszelot
addikt
Hello,
Honnan tudom meg hogy egy usb pendrive hacker eszköz vagy sem? Pl usb rubber duck
Parkban találtam, tehát nem tudok semmit róla.
Pl ha azért rakták oda..... Ilyenre gondolok. -
persil
nagyúr
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ez nem jutott eszembe, megnezem este.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
explorer.exe
előbb rosszul írtam -
-
persil
nagyúr
Sosem latott problemaba utkoztem. Uj ssd-re frissen klonozott rendszerrol nem tudok bebootolni. Az ssd-t latja a gep windows-ban is es a bios-ban is, a klonozas sikeresen lefutott, windows-ban minden mappat/egyebet meg tudok rajta nyitni.
De, ha ssd-rol bootol, akkor bejelentkezes utan egy "preparing your desktop" felirat fogad(meglepoen sokaig, nem mertem, de saccra siman van 10-15 masodperc), aztan egy kekes hatter fogad, amin egy darab egermutato van es semmi mas. Ha nyomok egy ctrl-alt-delt, akkor arra tokeletesen reagal es a listabol feladat kezelot is tudok inditani, de a task manager ablaka windows98-as kinezettel jelenik meg es azon az ablakon kivul szinten semmi nincs.
Mit tudok ezzel kezdeni?
-
Sztyepadzso
őstag
válasz
Sztyepadzso
üzenetére
Erre van valakinek valami ötlete? Közben kipróbáltam fastboot-al is, semmi változás

-
King Unique
titán
válasz
november
üzenetére
1.

2.
Egyszerű Win10 telepítés MCT-vel
A Wi-Fi kikapcsolása nem feltétlen szükséges, max. ha a 3. pontban leírtak alkalmazása a cél, vagy még akkor sem feltétlen.3.
How To Setup Windows 10 Without a Microsoft Account (+ infó)4. Minek?
Megfelelő védelmet nyújthat manapság a beépített Windows Defender is, az olyan 3rd party AV-k esetében mint az Avast, meg pl. ilyen / egyéb anomáliák lehetnek.5. A Windows 10 telepítése után a felhasználói fiókba belépve a Windows Update alapértelmezetten automatikusan letölti és telepíti a Windows-frissítések mellett szükséges illesztőprogramokat, illesztőprogram-frissítéseket is és nem a felhasználónak kell egyesével, manuálisan telepíteni ezeket.
Ha célirányosan az utóbbi a cél, akkor letiltható az előbbi funkció, majd utána a hardvergyártó weboldaláról letöltve manuálisan is lehet telepíteni a szükséges eszközillesztőket (drivereket)6.
• Windows alapvető beállításainak ellenőrzése
• Windows testreszabás (csak opcionális) -
november
tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy mivel (MCT, Rufus stb.), milyen beállításokkal (akár már a telepítőben) rakjátok fel az oprendszert és milyen sorrendben szoktátok a cuccokat telepíteni a windowsra? Tudom hogy ez mindenkinél más, de kíváncsi vagyok hogy van-e egy általános standard vagy íratlan szabály.
Én az 5 éves Dell Latitude 7480-as gépemre a 64 bites magyar nyelvű Windows 10 pro 21H2-t
tiszta telepítéssel szoktam a MCT-el.Igazából az érdekelne hogy szerintetek valamit rosszul csinálok?
Nálam így néz ki a sorrend:
1. Egér és monitor leválasztva, tápkábel rádugva.
2. Pendrive csatlakoztatva, tiszta telepítés, megvárom míg szigorúan kikapcsolt wi-fi mellett végigmegy a telepítő.
3. Én microsoft fiók nélkül (egyáltalán próbálta valaki azzal?) és rendszergazdai jogosultsággal használom, útóbbinál halottam olyat hogy nem mindig biztonságos így. Kinek mi a véleménye?
4. Először az Avast vírusírtót rakom fel, azért mert amikor bekapcsolom a wi-fit akkor legyen már aktív a végpontvédelem. Így jó? Vagy addig hagyatkozhatok a Windows Defender tűzfalra?
5. Na ezután vagyok bajban, mert régen szépen leszedtem a Dell oldaláról a drivereket, programokat és az általam kigondolt fontossági sorrend alapján raktam fel. Aztán volt hogy a (Dell) SupportAssist segédprogramot használtam. Végül az útóbbi időben ráhagytam a Windowsra, hogy ő maga rakja fel amit gondol. Ezek közül melyikre szavaznátok?
Volt egyébként olyan is hogy hiába kapcsoltam ki telepítés után egyből a frissítéseket a Windows akkor is galád módon elkezdte önkényesen telepíteni a cuccokat és szépen össze is akadtak a SupportAssist-al. Ezt amúgy miért nem lehet teljesen kikapcsolni?
6. Végül ha a driverek és szoftverek megvannak, akkor szoktam áttúrni a beállításokat és amit adatvédelem szempontjából aggályosnak tartok vagy csak nincs egyszerűen szükségem arra a funkcióra azt kikapcsolom.Van még valami amit be szoktatok állítani? Esetleg valamilyen parancssoros beállítás? Olyanokra gondolok ami fontos de nem teszik tönre a gépet.
-
persil
nagyúr
válasz
King Unique
üzenetére
A macrium volt az, koszi szepen!

-
King Unique
titán
válasz
persil
üzenetére
• Merevlemez klónozás Macrium Reflect Free program használatával
• How to clone a Windows 10 hard drive to a new SSD using Macrium Reflect
• 8 Best Hard Drive Cloning Software [2022 RANKINGS]Legközelebb pedig majd ott lesz a "Milyen program, ami...?" topik is az ilyen kérdéseknek.
-
persil
nagyúr
Sziasztok!
Regen csinaltam olyat, hogy mukodo windows-os gepbe kerult uj ssd, amire windows alatt klonoztam a meglevo rendszert, aztan kov. inditasnal mar arrol bootolt(megtartva minden cuccom) es formazhattam a regit. Nem tudom mi volt a program, ez evekkel ez elott volt.
Mi a leggyorsabb, legegyszerubb modja a fenti varazslatnak?
Elore is koszonom.
-
mrbego
aktív tag
válasz
arcitec
üzenetére
Pesze. Bár inkább a "Milyen program ami..?" topicba illő kérdés.
Nekem nincs office előfizetésem, így LibreOffice-t és SoftMaker office-t programokat használok.
Ezeknek is van powerpoint doksit megnyitó programja.Szerk.: Jut eszembe, talán a webes felületen a Google diavetítés hátha be tudja importálni a pptx-et.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Gyakran kapom vádnak én mint Linux user, hogy az szar, mert mindenhez terminálozni kell... Ez ugyan már jó pár éve alaptalan vád, de akkor viszont emiatt talán nem az ördögtől való elvárás a részemről, hogy Windows alatt powershell meg hasonlókhoz ne kelljen már nyúlni.
Persze én is használom ezeket alkalom adatán, mert pl. egy ipconfig /all nélkül 2-3x annyi szívás lenne megoldani egy hálózati gubancot.
Anno komplett regedit meg módosítás készletem volt az XP használhatóvá tételére és fasza is lett utána, csak manapság már kevésbé vonz az ilyesmi. -
Geth
veterán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Tehát a sztori röviden: volt egy kérdés amire jött adekvát válasz; de eddig működött mert ugyanígy volt beállítva, ja mégsem; a cmd és a regedit olyan fárasztó, így inkább hagyom ahogy van.
Ugyanez a "kettős működés" köszön vissza pl. Androidon, nálam pl. teljesen máshol kell átállítani a lock screen timeout-ot (és erről nem tesz említést a kijelzőnél). Az egyetlen különbség, hogy win-en by default nincs kint a felületen - aminek még mindig lehet oka, hogy elenyésző értelme van átállítani.
de én Windows alatt az XP korszak után leszoktam róla, hogy regeditet vagy cmd-t kelljen turkálni minden apróságért.
Nagyon helyes, mit Neked PowerShell meg Terminal
Bár ezekkel az eszközökkel egészen érdekes dolgok valósíthatóak meg (és valamit csak ott), ráadásul a szálbeli probléma egyetlen paranccsal orvosolható, de ragaszkodni kell a felülethez, mert a kattintás az igazi. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Na megvan a válasz. A monitor lekapcsolásnál a "soha" opció bekapcsolva tartja azt az egy monitort, amelyiken a bejelentkező ablak van, a többi hagyja kikapcsolni. Ugyanott az időzítés megadása viszont nem hat ki erre. Ez egy nem magyarázott kettős működés, ami nem túl szerencsés megoldás.
Igen, a linketek alapján hozzá lehet adni az energiagazdálkodáshoz egy olyan pontot regedittel vagy cmd-vel, hogy ezt is lehessen állítani az energiaséma részleteibe belemenve, de én Windows alatt az XP korszak után leszoktam róla, hogy regeditet vagy cmd-t kelljen turkálni minden apróságért.
-
Sztyepadzso
őstag
Sziasztok,
Egy MSI laptop miatt kérnék tanácsot, vagyis kérdezném meg, hogy van-e valakinek hasonló tapasztalata:
MSI Gaming Notebook GL75 9SD-032, i7-9750h, 16GB, M.2 SSD, 1660 Ti)
Ennyi programmal indul:
Nem történt változás az utóbbi időben, ezek voltak a porbléma előtt is. Most kipróbáltam, Onedrive és a torrent nélkül is fennáll a porbléma.Az utóbbi időben az asztali gép helyett ezt használjuk(mert sokkal kevesebbet eszik, meg nem fűt, meg mert majdnem olyan erős). Eco mód jellemzően csak ha akkuról megy, akkor van bekapcsolva. Azaz van ideje magát scannelni, meg amit a háttérben a W10 csinál.
A rendszer frissen van tartva, per pillanat ennyi minden van, amit kiír, de szerintem ennek a bajomra nincs írja, ha lenne, verjetek meg.
Ezekre használjuk:
-Firefoxon YT,
-Solid Edge Community Edition 2022, Ultimaker Cura, DaVince Resolve
-Minecraft Bedrock, World of Tanks
és amikor mennek, akkor mennek flottul, nincs lassulás.De a boot, pár napja 1-1:30 perc. meg a leállítás is vagy 1 perc...
Az indításkor az MSI logó marad ott sokáig, leállításkor meg a "leállítás", majd sokáig világít a billentyűzet, pedig már sötét a kijelző. Emiatt nem is látom, hogy mi történik, mi miatt nem akar gyorsabban indulni meg leállni.
Eddig max 30 másodperc volt, kód beírásával együtt.Mit tehetnék, hogy gyorsabb legyen? Valakinek nem volt hasonló a napokban?
Előre is köszi!
(szerk: a vágólapos képek nem jelentek meg ) -
zsoltip
őstag
Üdv Fórumtársak!
Win10Pro rendszeren vagyok, és PDF24 asztali alkalmazással van egy korábban nem tapasztalt problémám.A tallózás/fájl kiválasztása gomb nem működik benne.
Ha ráhúzom kurzorral az importálandó/beolvasandó elemet, megnyitja, de maga az erre szolgáló tallózás gomb nem műxik.
Új verzió telepítése is megvolt természetesen. Már többször is.
Tapasztalt valaki már hasonlót?
Mi a megoldása?Köszönöm.
-
válasz
Krystal_s
üzenetére
Köszi a választ.
Nem, nincs telepítve az Irfan, feldobott jobb oldalt egy pillanatra egy értesítést ami olyan rövid volt hogy nem tudtam végiigolvasni.
Az biztos hogy tartalmazta az Irfan és telepítés /frissítés szavakat.
Elnézést a kapkodásért és a félretájékoztatásért. Megnéztem, nincs telepítve.
De az biztos hogy felismerte a portable változatot és dobott egy üzenetet.
Már ez is elég fejlett intelligenciára utal
Közbe kipróbálam, szépen hibernál, a Gyors rendszerindítás kikapcsolása mellett. -
Krystal_s
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Igen, Fast startup nélkül működik a hibernálás.... Sőt inkább van olyan eset, amikor pont a Fast startup akadályozza meg. Fast startup causes hibernation or shutdown to fail in Windows 10 or Windows 8.1
Érdekes amit írsz, hogy magától kérdés nélkül letöltött és telepített egy olyan programot, ami nem is volt telepítve.... (najó, tudjuk, hogy W10 szeret önállóskodni, na de ennyire
)
A Store-ban nálad engedélyezve van az Alkalmazások automatikus frissítése? Az csak a telepített appokra vonatkozik, de lehet az kavart be. Elég nagy bug lenne.Most direkt kipróbáltam és kb 1 órája semmi. Bár nagyon meglepődnék.... (igaz W11-en, de az alap ua. Azért offba teszem nehogy gond legyen itt 😀)
Én ezen lepődtem meg. 🤔 Gondoltam kipróbálom az IView társítást, de előtte megakartam nyitni a képet. Simán duplaklikk bármilyen képre és így nyitotta meg őket. (az állatja...) Ezen a rendszeren soha nem használtam nyomtatást, nem tudom miért pont ezt állította be magának, amikor semmi baja a beépített képnézegetőnek.
-
tbalint3
tag
Üdv.
Ezt a %1-et hogy tudnám eltüntetni a képfájlok társíthatóságáról?
Az összes kép fájltípusnál ott van, pl: jpg, png, bmp ...
Sajnos nem tudom milyen program hagyhatta ott szemétként.
[kép] -
8th
addikt
Köszi így már értem a dolgot. Újraindítást követően látsznak a fájlok de megnyitni egyiket sem lehet. Abból a könyvtárból át kell másolnom őket egy ezen a gépen újonnan létrehozott könyvtárba és csak úgy nyithatóak meg. Kész röhej bazdki, hogy windows és windows rendszer között nincs ilyen szempontból akadálymentes átjárás. Köszönöm a segítséget ma is tanultam valamit.

-
Ott rontottad el, hogy a Win10-en nem kapcsoltad ki a gyorsindítást. (Célszerű a telepítés után azonnal, hogy ne forduljon elő ilyen galiba.)
Ezért a rendszer a memóriában eltárolt (hiberfil-be kimentett majd visszatöltött) fájlrendszeradatokkal dolgozott tovább, amely nem tartalmazta a másik rendszeren elkövetett lemezre írásokat. Ezért nem is látszik a könyvtár.
CHKDSK /F-t próbáld meg futtatni. -
King Unique
titán
Lásd más esetét, ahol a probléma oka Windows 10-nél a bekapcsolt Fast Startup melletti leállítás és meghajtócsere.
-
8th
addikt
Problémába ütköztem. Egy Win7 gépre rádugva egy Win10 gép vinyóját (nem rendszerlemez) felmásoltam majd 200GB-nyi anyagot egy könyvtárba. A vinyót visszatéve Win10 gépbe nem látszik a könyvtár amit rámásoltam. Total Commanderben ránézve a rejtett fájlok megjelenítése opcióval sem látszik a könyvtár. Mi a fenét csináljak, hogy hozzáférjek? Megőrülök. Éjszaka el akartam kezdeni dolgozni vele. HELP
-
arcitec
addikt
Amatőr kérdésem, Powerpoint pptx kitejesztést tudok-e futtatni, ha maga a Powerpoint nincs telepítve?
-
Gyerekek ez már nekem túl modern.
Betársítottam a portable Irfant a képekhez erre 2 perc múlva közölte velem hogy letöltötte a Store-ból a legfrissebbet és telepítette.
És itt a topikba lehurrogják akik megálltak 19h-n.
Nekem ez már így sok a Windowsból. -
Ha kikapcsolom a Fast startupot, attól még tudok hibernálni és hibrid alvást?
-
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Control Panel | Sound | Sounds fül | Sound Scheme: No Sounds
Nálam évek óta bevált
-
Imi1981
veterán
-
Kérdezném a nagy tudással rendelkező topiktagokat,
a képen bekarikázott beállításokat nagy ívben letojva, a rendszerértesítések hangjai 2x100 wattal szólalnak meg a hifire kikötött pc-n.
Ez nem zavaró hanem elviselhetetlen, mit tudnék még tenni hogy ne üvöltsön a rendszerhang. és esetleg figyelembe venné a mute és a teljesen lehúzott hangerőcsúszkát?
-
Geth
veterán
válasz
Imi1981
üzenetére
Ha az adott szoftver nem jelzi az OSnek, hogy mit ne kapcsoljon ki, akkor nem sok.lehetőséged maradt.
Esetleg egy periodikusan futó script, ami lekérdezi a média szerverről, hogy van-e lejátszás (van rá API, http-n hívható, legtöbbször auth se kell, elég egy API key), és az alapján állítja az energia sémát. -
-
Imi1981
veterán
válasz
Imi1981
üzenetére
Kipróbáltam úgy hogy 1 percre állítottam és néztem külső lejátszóval emby szerverről filmet és azt sajnos nem veszi figyelembe és alvó módba kapcsol. Nem lehet ezt valahogy megcsinálni, hogy emby és vagy plex szerver ha streamel addig ne kapcsoljon alvó módba? Ha ez működne akkor már minden működne amit szerettem volna.
-
Imi1981
veterán
Sziasztok! Ha beallítom, hogy például 45 perc múlva menjen alvó módba a gép (Windows 10 pro) akkor az akkor is alvó módba kapcsol ha használom? Ha a gépen futó plex és emby szerverről nézek filmet külső lejátszóval azt használatának veszi? Az lenne a lények ha nem használom a gépet menjen alvó módba kb fél órán belül. Ha pedig használni akarom felébresztem wol hálózati ébresztéssel. Köszönöm előre is a választ!
-
528GB másolása usb ssd-ről belső sata ssd-re.
Középszutyok gépen, max. 8-10MB/s de leesik 300KB-ra is. Imádlak Defender, nézd csak át minden bitjét.
De mivel holnap reggelig nem végzett volna , Defender leöl, 190-310MB/sec.
Ennek így kell lennie? -
King Unique
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
2019-ben a 1903 és 1909 verziók voltak, de ha nem menetrend szerint volt frissítve a rendszer, akkor régebbi is lehetett használatban.
Az energiagazdálkodásnál max. pl. a Modern Standby ami újdonság, de azt a hardverkonfigurációnak is támogatnia kell.
Nyilván működik az, ha megfelelőn van beállítva, meg ha ugye be van állítva egyáltalán.Ami kb. semmit nem jelent, nem általánosítható, plusz a megfelelő üzemeltetés és IT support nyilván nem az ilyen eseteknél merül ki.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique
üzenetére
Tudja fene mi volt a build neve, ami volt 2019-ben, az. Sima Pro kiadás, ahogy írtam is. Majd hétfőn kiderül, hogy a "soha" opció kiterjed-e a zárképernyőre is by default.
Amúgy voltam olyan nagyobb cégnél is, ahol volt IT. A kb. 30 ember számára odarakott közös netes gépen már csaknem 2 éves volt a böngésző, az IT-s srác meg visszakérdezett h. miért frissítse, nem lehet vele böngészni? Aztán nem is nyúlt hozzá...
Meg még van egy rakás hasonló történetem, nem szeretnék visszamenni ilyen környezetbe.
-
King Unique
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Nem derült ki, hogy ez az "előzőleg" mégis mit jelent, milyen Windows 10-verziót és kiadást, stb.
De ugye nem is ez most itt a lényeg, hanem hogy nyilván eleve beállítható a kívánt működés, amit már csak alkalmazni kellene.
Ja hát mondjuk ilyen pár-néhány fős "garázsbété" szinten valóban nem meglepő ha nincsen, de nagyobb céges, vállalati környezetben normál esetben alap a megfelelő üzemeltetés és IT support megléte.
-
CptAdamica
nagyúr
válasz
Doky586
üzenetére
Konfigom:
- Alaplap: asus tuf gaming z590-plus
- Proci: intel i7-11700k
- PSU: SEASONIC FOCUS GX 750WElőző videókártya: MSI 2070 gaming z
Új videókártya: MSI 3080 gaming z- Nincs semmi OC, mindegyik a gyári értékeken megy.
- Legfrissebb Win10 van fent.
- 516.59-es nvidia driver van fent, DDU-val szoktam driver-t cserélni.
- 4k 120Hz-en megy a TV, HDR bekapcsolva.
- Minden más napra kész.Probléma:
- Szint már naponta megfagy a gépem 1x, újraindítás után már nem szokott megfagyni.
- Eddig megfagyott a gép, majd indíthattam újra.
- Win11-ről visszatértem Win10-re, tiszta telepítés, minden driver napra kész.
- Bios szintén napra kész verzióval fut.
- Próbáltam másik HDMI kábellel is.
- Próbáltam a táp kábeleket kihúzni/visszadugni.
- Biosban átállítottam fix gen4-re a PCIe módot.
- Játékokban nem szokott megfagyni, csak kizárólag idle állapotban.
- Próbáltam Prime95-öt és Furmarkot futtatani egyszerre a Seasonic support tanácsára, majd a Furmarkot 2-3 másodpercenként szüneteltetni, 10 percig futott, de semmi hiba nem jött elő.
- Leszedtem a Chrome-ból az össze bővítményt, majd nyomtam egy teljes visszaállítást, de újra előjött.
- Volt szervizben a vga, ott minden rendben találtak elvileg, 3 napig tesztelték. Ott is 650W-os és 750W-os tápot használtak.Itt tartok most körül-belül, tápra tudok gondolni már csak, vagy szervizben szégyellős vga-ra.
-
svgyula
addikt
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique
üzenetére
Ha ez így van, akkor előzőleg miért nem kellett kézzel hozzáadnom azt az opciót? Ugyanis sosem adtam hozzá olyat, eddig még nem is találkoztam ezzel a beállítással.

Az egyetlen különbség, hogy az előző telepítésben "soha" volt beállítva monitor kikapcsolásnak, nem konkrét óra. Azt el tudom képzelni, hogy a soha az kizárólagos beállítás, majd hétfőn megnézem.Az IT-ra meg annyit, hogy kis cégnél jellemzően nincs IT. Mérnöki szolgáltatást nyújtó cég vagyunk, ez már a 2. ilyen állásom, magunknak rakjuk össze a dolgainkat.
Doky586:
-
RoyBatty
aktív tag
válasz
CptAdamica
üzenetére
Tippek sorrendben:
Minden túlhajtás leállítása (proci + RAM-ok + videókártya)
Driverek frissítése (elsősorban chipset + video elsősorban)
Bios upgrade (latest stabil)
Utána jönnek a HW hibák:
gyenge/öreg táp
elöregedett táp vagy más vezetékek -
válasz
CptAdamica
üzenetére
Összegezve: ismeretlen alaplapon ismeretlen procival ismeretlen hiba történt.

-
CptAdamica
nagyúr
Sziasztok!
Mióta 3080-ra váltottam, azóta 1-2 naponta fagyogat a gépem. A lényeg, hogy nagyon sok mindent megpróbáltam már, legutóbb a bios-ban állítottam a PCIe sebességét fix gen4-re auto beállításról, azóta viszont mások a fagyások. Tegnap beállt a kép 5-10 mp-re, majd össze is szedte magát utána és tudtam folytatni, ma viszont beállt a kép 5-10 mp-re, majd újra is indult, ilyet nem csinált előtte.
Esemény naplóban ezt dobta hiba-ként, illetve nagyon sok nvlddmkm forrású hibát dob a lefagyás előtt.
Van esetleg ötletetek, hogy mi lehet? Illetve a memory.dmp fájlt valahogy meglehet nyitni, hogy többet tudjak meg belőle? -
-
King Unique
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Ha egy ilyen útmutatóban ugyanazon beállításra fel van sorolva több lehetőség is, akkor értelemszerűen elég az egyik szerint beállítani, nem feltétlen kell mind a 3 vagy 4-féleképpen, ez evidens, nem is az ellenkezője lett leírva.

Az 1. linken lévő útmutató az általános beállítási lehetőséget szemléltei, ellenben az többször világosan le lett írva, hogy a 2. linken lévőt is be kellene állítani, ha nincs olyan opció grafikus felületen akkor előtte értelemszerűen hozzáadni - ami ugye világosan le van írva a linkelt útmutatóban, lásd "If you haven't already, you will need to first add "Console lock display off timeout" to Power Options to be able to do this option." - , zárolási képernyő specifikusan eleve a 2. a lényeg. Ahol ha az utóbbi megfelelően be van állítva, akkor annak a Windows 10 újraindítása - lásd 3. lépés "Restart the computer to apply" - után márpedig működnie kellene, ennyi.
"a 2. linken ezt állítják, de ilyen nálam nincs. Csak a monitor kikapcsolása."
Ja hogy akkor az ki sem lett próbálva, be sem lett állítva, így már érthető miért nem működik...

Tehát akkor munkahelyi PC, ahol ugye normál esetben van IT support és annak a dolga telepíteni, beállítani, stb. a Windows 10-et, nem az egyéb munkát végző alkalmazottaknak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
"Console lock display off timeout" - a 2. linken ezt állítják, de ilyen nálam nincs. Csak a monitor kikapcsolása.
Kilistáztam powercfg-vel az energiasémám tartalmát, nincs benne VIDEOCONLOCK. Csak VIDEOIDLE van, aminek az értéke 708 hexa, azaz 1800 másodperc, ami a beállított fél óra. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique
üzenetére
Te, most őszintén... Az 1. linkeden van 4 opció. Az 1. opció beállítása hatására mind a 3 helyen (opción) átállítódik az idő. - Ezt nem lehet elrontani.
Áttettem 2 órára, nem érdekelte.Aztán fogtam a cmd-t, ott beállítottam 30 perce. A GUI szerint átállt, de így is 1 perc után lekapcsolta a monitorokat.
Egyébként hála az égnek nem úgy céges gép ahogy gondolod. Nincs IT. Frissen telepített W10 pro verzió. Ugyanez volt fent eddig is, csak már sok éves volt.
Mindegy, majd talán jön rá valami patch...
-
King Unique
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Pontosan úgy és azt kellene csinálni, ahogyan a linkelt útmutatókban van. Ahol ha vannak olyan beállítások és azok megfelelően be lettek állítva, akkor annak márpedig működni kell, azonnal vagy a Windows 10 újraindítása után. Ha esetedben nem működik, akkor vagy nem megfelelően csináltál valamit, vagy olyan egyéb probléma / zavaró tényező van, ami nem derült ki a leírtakból, ennyi.
+ Ha céges PC és felügyelve, korlátozva van a felhasználói hozzáférés, akkor meg ugye értelemszerűen a helyi IT-s csapathoz, rendszergazdához kellene fordulni, hogy oldják meg. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique
üzenetére
Nem.
-Az energiagazdálkodásnál be van állítva, hogy 1 óra után kapcsoljon csak ki hálózati áramforrás esetén.
-A további -> séma beállításai alatt is ott van, hogy 1 óra,
-ugyanitt a speciális energiaellátási beállítások módosítására nyomva felnyíló spec. beállításoknál is az van, hogy a monitor kikapcsolása 60 perc.És mégis 1 perc után lekapcsolja a képernyőket a zárképernyőn.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique
üzenetére
Sigh. Mint írtam, át van állítva 1 órára, csak nem érdekli.
Egyedül a parancssoros megoldást nem próbáltam még...
-
King Unique
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
• How to Change Turn Off Display After Time in Windows 10
• How to Change "Console lock display off timeout" in Windows 10Az előző 3 évben is csak beállítás kérdése volt, ahogyan most is.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Újra kellett raknom a W10 pro-t. Pont ugyanúgy beállítottam, hogy a képernyő hálózati áramnál 1 órán át ne kapcsoljon ki. Ennek ellenére zárképernyőn lekapcsolja a monitorokat 1 perc után.
A zárképernyő beállításainál lehet képernyővédőt is beállítani, ami viszont nem ott kapcsol be, hanem a feloldott asztalon...
Az előző 3 évben nem kapcsolta le a monitorokat a zárképernyőn...
-
-
-
-
Helga0203
tag
válasz
King Unique
üzenetére
Doky586 és King Unique
"de már látszik hogy elírás volt, bruttó (SI) 1 TB-os a meghajtó ami nettó (IEC) 931 GB (GiB), ahol 881 + 50 = 931 GB, az utóbbi már stimmel"
Írtam, hogy bruttó 950+50 gb.
A MiniTool Partition Wizard-al sikerült, köszi! -
-
-
-
King Unique
titán
válasz
Helga0203
üzenetére
Egymás mellett, de nem utána, hanem előtte.. Azaz így a Windows 10 beépített lemezkezelőjével nem fog menni alaplemezként a kiterjesztés, max. dinamikus lemezzé konvertálással tudja megoldani, de azt csak emiatt nem feltétlen kellene erőltetni, meg az amúgy is tükrözésnél használatos.
Vagyis ha a cél alaplemezként hozzáadni a meglévő H partícióhoz a nem lefoglalt területet, akkor azt 3rd party particionáló programmal lehet megoldani, lásd a linkelt példákat, útmutatókat.Egyébként akartam is kérdezni, hogy ez a "950+50 gb" hogyan jött ki, de már látszik hogy elírás volt, bruttó (SI) 1 TB-os a meghajtó ami nettó (IEC) 931 GB (GiB), ahol 881 + 50 = 931 GB, az utóbbi már stimmel.
-
Helga0203
tag
válasz
King Unique
üzenetére
-
King Unique
titán
válasz
Helga0203
üzenetére
How to Extend Volume or Partition in Windows 10
Ha közvetlenül a kiterjeszteni kívánt kötet után és mellett helyezkedik el a hozzáadni kívánt nem lefoglalt terület.

Ha nem közvetlenül a kiterjeszteni kívánt kötet után és mellett helyezkedik el a hozzáadni kívánt nem lefoglalt terület, hanem előtte vagy a kettő között WinRE partíció van, akkor viszont max. 3rd party particionáló programmal lehet megoldani nem destruktív módon (lemez és partíciók törlése nélkül) a kiterjesztést, összevonást.
• Merge Partitions with AOMEI Partition Assistant
• How to Extend Partition | MiniTool Partition Wizard Tutorial -
Helga0203
tag
Sziasztok.
Ha egy hdd régen két részre lett formázva bruttó 950+50 gb, akkor az 50 gigát hozzá tudom valahogy adni a többi 950-hez (adatvesztés nélkül)?
Az 50 gigát a win intéző nem is látja (formázva lett, nincs rajta semmi), mert a Lemezkezelőben törölve lett a kötet, viszont a többi 950 az használatban van.
Mindenképpen formázni kell a 950-et is, hogy össze tudjam vonni őket, vagy van erre valami okosság már? -
-
makoss
veterán
válasz
Pyttawrx
üzenetére
ez merre van pontosan? Eltenném lehetséges hibaforrásként.
... amúgy megtaláltam mi volt a gond, végül a Microsoft Windows 10 - Hálózati Megosztás | ITFroccs.hu videója segített
de végül ez volt a kakukktojás:
-
King Unique
titán
• How to Download Official Windows 10 ISO file from Microsoft
• How to Download a Windows 10 ISO Without the Media Creation ToolIgen, a Windows 10 esetében trükközni kell a böngészőben a közvetlen ISO-fájl letöltéshez, míg a Windows 11 esetében adott a Microsoft szoftverletöltő oldalán.
Egyébként az MCT-vel letölthető ISO-fájl az ESD ISO, ami 4 GB-nál kisebb méretű
install.esdfájlt - ami így közvetlenül ráfér FAT32 fájlrendszerű telepítési adathordozóra - és csak az alap Home + Pro + Education kiadásokat tartalmazza, valamint kisebb maga az ISO-fájl is méretű (~ 4,16 GB). A direkt módon és ugyanaz a TechBech weboldalról letölthető standard konzumer ISO viszont 4 GB-nál nagyobb méretűinstall.wimfájlt - ami így közvetlenül nem fér rá FAT32 fájlrendszerű telepítési adathordozóra, max. darabolás után, vagy NTFS alapon ha támogatja / támogatja UEFI bootolási módnál az UEFI firmware - és több kiadást tartalmaz, valamint maga az ISO-fájl is nagyobb méretű (~ 5,4 GB) az előbbinél.Egyébként érthető az MCT használata helyett a direkt letöltés preferálása is, amiről már volt szó itt korábban.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Yettel topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple MacBook
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Xbox Series X|S
- Bluetooth hangszórók
- További aktív témák...
- HP 430 G5 Intel CEL 3865U laptop (kijelző hibás)
- ÚJ AKKU! Ár/ÉRTÉK BAJNOK! Dell Latitude 5330 i3-1215U 6mag! 16GB 512GB 13.3" FHD 1 év gar
- Apple iPhone 12 Pro Max 256 GB Blue 100% Akkumulátor 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Asus TUF B760-Plus Wifi DDR5 (kis hibával)
- Eladó egy Xiaomi 11t pro 256/8 snapdragon processor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Bár ezekkel az eszközökkel egészen érdekes dolgok valósíthatóak meg (és valamit csak ott), ráadásul a szálbeli probléma egyetlen paranccsal orvosolható, de ragaszkodni kell a felülethez, mert a kattintás az igazi.
Meg még van egy rakás hasonló történetem, nem szeretnék visszamenni ilyen környezetbe. 
akkor nincs rá szükséged.