Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
-
LOGOUT
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aureal
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Köszi a részletes és mindig kimerítő választ, segítséget, de 100000 hsz felett, azért belátod, hogy a "mit?" meg "hogy?" keresni sem olyan egyszerű téma (kb. mint ha egy új csajtól rögtön azt várnád el, hogy megmondja hol van a lakásod a városban...)

A másik kiindulópont pedig az, hogy most aktuálisan épp mi az érvényes információ. (az idők változnak ugyanis)
Harmadszor pedig, ha emiatt nincs értelme a fórumon kérdezni, akkor be lehet zárni az egész prohardvert, kitenni egy galaxis méretű pdf fájlt minden infóval osztán hajrá mindenki.
-
Zotya84
őstag
válasz
Aureal
üzenetére
Ha előtelepített "winmatricás" gépről van szó, akkor biztos, hogy az UEFI tartalmazza a kulcsot, nem kell semmilyen matrica. A telepítő olyankor meg sem kérdezi, hogy mit akarsz telepíteni, mert kiolvassa onnan a kulcsot, és annak megfelelő verzió települ. (Persze ei.cfg-t lehet úgy konfigolni, hogy hagyja figyelmen kívül, de az most nem lényeg.)
A többi csak duma, amit előadtak neked. Recovery adathordozót már vagy 10 éve nem adnak. Ott a partíció. Meg "fizikai" kulcs? Minek? Amíg a lap megy nincs vele gond, ha meg garos, akkor sincs, mert kulcsot is kapsz újat az új lappal. Garidőn túl? Hát, az necces, ha nincs felírva. (Nem kevesen viszik át a beszart régi gép kulcsát az újra. Persze, ha előtte ki lett nyerve – vagy még matricás...)
És igen, hivatalosan egyetlen évre szólt a frissítés. Gyakorlatilag meg nem. (Most épp egy 11-et fogok aktiválni egy 7 kulccsal - ha minden jól megy. Ha nem, akkor feldobok egy 10-et, azt aktiválom, majd húzom fel 11-re...
) -
King Unique
titán
válasz
Aureal
üzenetére
• Ha már van matrica, akkor azon azért szükség esetén előtte meg lehet nézni és leírni a termékkulcsot, a telepített Windows 7 alól is kiolvasható ProduKey és társai programokkal.

• Egyébként meg nem feltétlen kell termékkulcs pl. ugyanazon PC-n ugyanazon Windows 10-kiadás újratelepítésénél, ami más kismilliószor le lett írva itt és a Windows 10 telepítője is világosan leírja az aktiválásnál.
• A HDD—►SSD csere az kb. semmi, komoly hardverváltozásnak pl. az alaplapcsere és a teljes hardverkonfiguráció módosítása tekintendő, de még ez esetben is megoldható az újraaktiválás és termékkulcsot megint nem feltétlen kell ehhez megadni, lásd Microsoft-fiókhoz kapcsolt digitális licenc és újraaktiválás.
• A "kulcs biosba is kerülhet manapság" gyárilag Windows 8.X/10/11 rendszerrel előtelepített PC-knél, laptopoknál szokott lenni, ott van BIOS/UEFI OEM Key és a 2. portban leírtakkal megegyezően automatikus aktiválás az OEM licenchez passzoló Windows-kiadásnál, egyéb esetben viszont nyilván nincsen. Valamint ez nem keverendő hardverazonosító alapján a digitális licenccel.
• A Windows 10 a 1511-es verzió óta eleve aktiválható a kiadáshoz passzoló Windows 7 és Windows 8.X termékkulcsokkal is, ami a korábbi határidő lejárta után is működhet és szokott is technikailag, max. a hátáridő lejártó után szerzett digitális licenc nem feltétlen lesz jogtiszta a Microsoft álláspontja szerint, lásd a linkelt cikk végén leírtakat. + A Windows 11-nél szintén ugyanez a helyzet, mármint az is ingyenesen aktiválható a Windows 7, Windows 8.X és Windows 10 termékkulcsokkal.
• Ezek egyébként már számtalanszor le lettek írva itt - lásd pl. ebben, ebben, ebben és ebben a válaszban - és éppen azért nem feltétlen kellene újra és újra ragozni ugyanazt, de ugye tudjuk, hogy a kereső használata luxus...
-
Aureal
őstag
válasz
Zotya84
üzenetére
Ez jogos lehet!
A MS ügyfélszolgálat is mondott ilyet, hogy kulcs biosba is kerülhet manapság eltárolásra.
Persze, aki alapos, felírja a gépet megkapva a termékkulcsot vagy lefotózza a hologram matricát, de mint a nyugdíjas ismerős is, akinek cseréltük a hdd-t ssd-re, hát fingja nem volt/lehetett ilyenekről...
Mondjuk az ő gépe egy újabb, 2018-as HP 255 G5, már w10-el előtelepítve, így a hdd-jén futó windowsban SKP-vel kinyertem a termékkulcsot amivel az új korában aktiválva volt (sztem az önkormányzatnál vki ezt megcsinálta, mert onnét kapta a gépet). Ezután én a MS storeból letőltött friss w10 iso-val felraktam neki a rendszert egy szűz ssd-re és az adott termékkulccsal tudtam aktiválni is, elfogadta. Csak arra gondoltam, hogy későbbi alkalommal nem-e lesz bibi majd nála.
(Pl. behal az ssd egyszer és a win mondjuk egy akkori új ssd-re majd hogy lesz aktiválható vagy ilyesmi...)
Szóval a MS kollegina szerint "officiálisan"
ilyesmi sem volna lehetséges, mert a HP-nek adnia kellett volna a géphez egy helyreállító boot pendriveot (nincs a gépben dvd meghajtó).
Mondtam hogy van a hdd-n HP recovery partíció, hisz előtelepített laptop, de szerinte mindenképpen járna akkor is külső helyreállító adathordozó eredeti, "fizikai" termékkulcsot felhasználandó vele, mivel már matricát nem ragasztgatnak.Szóval ezeket tudtam meg hivatalos forrásokból.
(Ja, meg azt is, hogy elvileg saját gépem esetén, w7 licensszel már nagyon rég nem volna szabad w10-nek aktiválódnia szerinte, pedig hivatkoztam az informatikai portálok híreire is, hogy dec. 31-ig elvileg a kisegítő lehetőségek használatával még ez elérhetővé van téve. Erről ő nem tudott, ill. konkrétan kijelentette, hogy már régóta nincs w7-ről w10-re váltásnak lehetősége továbblicenszeléssel, régi gépről.
-
Aureal
őstag
Hmmm.
Felhívtuk a HP supportot meg a Mikrofost is.
A HP-s telefonos kisasszony mondta (jól törte a magyart), hogy a google-el ezt a megoldást meg azt a megoldást találta termékkulcs kinyeréshez. (Magyarul nincs hivatalos kész módszerük, ők is a neten bogarásznak. Ez mondjuk nekem meglepő!)
SSD cserét említve, azt mondta, hogy szerinte ez hardverváltozásnak számít és megadta az MS support számát, hogy inkább ott kérdezzem meg, mert windowsban nem ők az illetékesek, hiszen csak továbbértékesítik a gépeikkel azt ...Az MS kollegina (már hallhatóan is magyar volt), azt mondta el, hogy nem csak a cpu és alaplap kicserélése minősül hardverváltozásnak, hanem akár még egy RAM bővítés vagy csere is bizonyos esetekben. Meg hogy vannak olyan licenszek, amihez olyan termékkulcs is tartozhat amit hardverváltozás nélkül is csak egyetlen egyszer lehet felhasználni és aktiválni, ezután később (újratelepítéskor) újra kell igényelni és megvásárolni (csak a kulcsot, tehát nem a full windows árában van). Ezen mégjobban meglepődtem, mert pl. itt is árulnak hasonlót, bagó áron: [link]
Szóval elég összetett ügy ez innentől vagy mit tudom én már mi az igazság...
-
Zotya84
őstag
válasz
Aureal
üzenetére
Igen, a Win7-ig pont ez volt a fő probléma, elsősorban a notiknál, amiknek az aljára ragasztották a kulcsos matricát...
Épp ezért (is) került be az UEFI-be a kulcs - az preinstallnál. A matricás kulcs esetében meg legyen egy kis esze a usernek MS accot használni, esetleg valami egyéb formában tárolni a kulcsot. (Mondjuk én anno Retail-t vettem, így nekem az eredeti 7 kulcsom benne van az alaplapdobozban a saját kis dobozában, az eredeti helyén. És nem is vettem onnan ki, csak, mikor gépcsere volt, mert az eredetibe ment vissza az eredeti deszka – telepítéshez csak lapcserekor kellett, akkor meg a gépen tárolt verziót használtam.)
Az előtelepített gépen nem lehet, hogy nem generic key-t találtátok meg, hanem az UEFI MSDM moduljába integráltat, és azt fogadta el a tiszta telepítéshez és aktiváláshoz? Vagy ha igen: ugyanarról a gépről beszélünk, vagy másikon próbáltátok ki? Mert előbbi esetben ha nem adtok meg kulcsot, de az integráltnak megfelelő verziót telepítettétek, akkor ő maga azzal a kulccsal aktivált - tökmindegy milyen kulcsot adtok meg neki, mert a) UEFI-ből kiolvasottal, b) digitális licenccel aktivál. Ha más hardveren csináltátok, akkor meg biztos, hogy csak abban az esetben aktivál, ha nem generic key-t használtok, vagy már azon is volt a generic key-nek megfelelő verziójú rendszer korábban aktiválva.
A generic key meg nem licenckulcs, csak telepítőkulcs - tehát aktiváláshoz nem használható. Ennyi a lényegi különbség. -
válasz
Aureal
üzenetére
"a hardver részlegesen ott is cserélve volt előtte, hdd>ssd"
Ez egyáltalán nem számít. Csak az alaplap érdekes. Ha az alaplapon volt már valaha aktiválva Win10, akkor az alapján fogja aktiválni, teljesen tök mindegy, milyen kulcsot írsz be. Akár már letiltott, érvénytelen kulcs is látszólag működni fog, mivel valójában nem foglalkozik vele, ha az alaplaphoz tartozik licenc. Éppen ezért nem is kell újratelepítés esetén semmilyen kulcsot se beírni. -
-
-
Aureal
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Igen arra.
Viszont akkor már totál nem értem ezeket.
Most ha van egy legál MIcrosoft termékkulcsom hologram címkén és lekopik vagy leszakad, akkor a büdös életben nem tudom kideríteni, mi a valódi termékkulcs, ha csak ilyen ál termékkulcsok olvashatók ki szoftveresen?
Alapvetően nem értem akkor minek általános meg minden más 100 féle kulcs is?
Ez olyan, mint ha egy autónak is 10 féle kulcsa lehetne amivel használható volna. Illetve más esetben, ha egy gépből a SKP progival olvassák ki, és az általános, akkor hogy tudja a win magát mégis aktiválni vele. Ugyanis kipróbáltuk előtelepített w10-es gépből SKP-al kinyert termékkulcs esetén, a MS storeból letöltött tiszta telepítő, simán aktiválta vele az új rendszert (és a hardver részlegesen ott is cserélve volt előtte, hdd>ssd).
??? -
King Unique
titán
válasz
Aureal
üzenetére
Mármint ha a ShowKeyPlus programra célzol, akkor az digitális licenc esetén nálam a főablakban a linkelt weboldalon lévő screenshothoz hasonlóan eleve az általános termékkulcsot mutatja, ahogyan a parancssoros lekérdezés is vagy éppen semmit a
wmic, nem véletlenül volt említve az általános termékkulcs.
-
csaba1203
addikt
Sziasztok!
Mivel a topikja eléggé döglött ide tenném fel a kérdésem.Mostanában akárhogy zárom be az Edge böngészőt minden újraindításnál kiírja a jobb felső sarokban, hogy váratlanul bezárult és vissza akarja állítani a lapokat...
Lehet ezzel kezdeni valamit vagy beállítani valahol, hogy ne dobja ezt be minden induláskor? -
Aureal
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Eleve csak a SKP tudta kijelezni, a parancssoros megoldás nem mutatott semmit, ezért kezdtem aggódni.
CMD: wmic path softwarelicensingservice get OA3xOriginalProductKey
[link] -
King Unique
titán
válasz
Aureal
üzenetére
Igen, mivel ilyenkor digitális licenc esetén az általános termékkulcs olvasható ki Windows 10 alól, de ez nem hiba, teljesen normális.
-
Aureal
őstag
Ha w7 termékkulccsal regisztráltam a w10-et (elfogadta), elképzelhető, hogy átírta az aktiválás során új kulcsra? Csak mert nem egyezik a w7-ével, most néztem...
-
King Unique
titán
válasz
tibaimp
üzenetére
Windows 10, version 21H2 Known issues
Megnézed érint-e a listában az a pár dolog, ha nem, akkor nincs miért aggódni. + Ha 2004 / 20H2 / 21H2 rendszerről történne az upgrade 21H2-re, akkor az kb. semmi, csak egy kis méretű enablement package, ami csak aktiválja a havi kumulatív frissítésekkel 2004 / 20H2 / 21H2 verzióban már amúgy is meglévő 21H2 funkciókat és ennek okán a nagyon gyors telepítés + újraindítás után átváltja a rendszert az utóbbira, szükség esetén utólag könnyű eltávolítani a vezérlőpultban és ezzel visszaállni az előző verzióra, stb.
Az meg szvsz eléggé egyértelmű a gépház Windows Update menüjében, hogy melyik a Windows 10 21H2 és melyik a Windows 11 funkciófrissítés.
-
King Unique
titán
válasz
enginev3.0
üzenetére
Miért, szerinted otthoni multimédia célra 1 db PC-re Windows szerver való, meg van/lesz hozzá megfelelő, jogtiszta licenc?
Ha ezekre nem a válasz, akkor eleve nincs miről beszélni és bőven megteszi home user szinten reális W10 Home / Pro kiadás is ilyen célra, vagy akár valamilyen Linux, ha nem követelmény a windowsos szoftverkörnyezet."xbox cuccok, cortana és társai, számomra oly feleslegesek"
A felsorolt UWP appokat nem feltétlen kötelező használni, Cortana magyar lokalizációnál nem is működik, a háttérben futásuk 1 kattintással tiltható a gépházban, megrögzött gyomlálók akár el is tudják távolítani ezeket PowerShell parancsokkal, stb., csak ezért felesleges Windows szerverre váltani, meg pláne "okosított" formában.

-
Geth
veterán
válasz
enginev3.0
üzenetére
Senki nem kötelez a használatukra, az Xbox cuccokat pl én is kigyomláltam. A locationt beállítottam Magyarországra, így a Cortanaval még nem találkoztam.
-
Geth
veterán
válasz
enginev3.0
üzenetére
Mindent lehet, másik kérdés megéri-e

Valószínűleg el kell bütykölni vele pár órát, hogy egyáltalán hasonlóan kényelmes legyen mint egy desktop: legyen hang, tonnányi szigorúbb biztonsági beállítás, stb. A végeredmény még mindig biztosan szívás lesz. Esetleg dobd fel egy VM-ben, hogy megnézd.
Pontosan nem tudom mi az a rengeteg "felesleges" kiegészítő, de teljesen jól lecsupaszított Win1x-eket használok, és még mókolni sem kellett.#140078 tibaimp: nem, ez a Win10-hez van. Mivel csak egy apró csomag ami bekapcsol kb. 3, laikus usernek tökéletesen észrevehetetlen feature-t, így kijelenthető hogy nincs vele gebasz

-
tibaimp
nagyúr
Hali
Kérdezni szeretnék: A Win10 mostanában ajánlotta fel a 21H2 funkció frissítés telepítését. Egyenlőre halasztottam.
Kérdés, van valami gebasz ezzel a frissítéssel, illetve ez ugye nem a Win11? -
enginev3.0
félisten
Hi
Mi a különbség egy win10 home, és egy Win server 2022 között?
Otthoni felhasználásra lehet használni normálisan egy win servert? Letisztultabb mint egy win10? Kicsit kezd sok lenni a rengeteg "felesleges" kiegészítőtől ami a winben van
Csak torrent, plex, és böngészésre kell a gép
Gondolom ugyan azok a programok futnak serveren is mint egy sima home-on
-
steele80
senior tag
válasz
King Unique
üzenetére
Köszönöm!
-
zseko
veterán
válasz
King Unique
üzenetére
Neked evidens, nekem is annyira evidens a legfrissebb verzió, hogy emiatt fel sem merült bennem, hogy az 'egy hete töltöttem le' az nem a legfrissebb verzió letöltését jelenti egyeseknél...
hogy ezt a részét én hibáztam, hogy elfogadtam állításként...
-
King Unique
titán
válasz
zseko
üzenetére
Ha 7.1.3317 / 3570 verziónál régebbi a Macrium Reflect, akkor nem meglepő Windows 10 ≥ 1903 verziók klónozásánál a 9-es hibakód, nem véletlenül volt kérdés már a legelső válaszban, de sebaj, utólag csak kiderült.

-
zseko
veterán
válasz
Zotya84
üzenetére
Ha engem kérdezel, kb. semelyik
A shareware TotalCommander sem használható céges használatra tudomásom szerint, és a teljesen ingyenes IrfanView-nál sem engedélyezett.Le lett szedve a legújabb trial Macrium, azzal úgy néz ki működik... Egy próbaképp telepített szűz rendszeren legalábbis, az 'éles' teszt még hátra van.
-
zseko
veterán
válasz
King Unique
üzenetére
Baaaaz+....

Írtam privátot, a lényeg ide a fórumba, hogy a programverzió nem volt jó, frissítés után működik... -
King Unique
titán
válasz
steele80
üzenetére
Volt már erről szó itt többször,lásd egy másik válaszban leírtakat.
-
steele80
senior tag
Sziasztok! Adott egy új irodai gép Windows 10 friss telepítéssel. Egy M.2 ssd van benne. A gondom, hogy a w10 úgy érzékeli mintha külső meghajtó lenne és el is helyezi az ikont a tálcán. Természetesen leválasztani nem lehet, mert használatban van, de lehet ennek valamit csinálni? A segítséget előre is köszönöm!
-
RoyBatty
aktív tag
válasz
arcitec
üzenetére
Újabb routerek már tudják az SMB v2-t vagy leginkább már a v3-at is megosztásnál.
Addig megoldásként lehet engedélyezni kézzel a v1-et is, itt egy részletes cikk róla: [link]
Arra figyelni kell, hogy nagyobb update-k után néha önhatalmúlag újra letiltja a Win10 a z SMBv1 használatát és újra és újra külön engedélyezni kell. -
arcitec
addikt
Routeren keresztül usb portra (arra csatlakoztatva) szeretnék usb eszközt elérni.
Azonban nem engedi mondván az smb1 elavult megszűnt : [kép] .
Néztem a legújabb routereken is van usb port. Milyen lehetőségek lennének a használatára?
Köszönöm ... -
RoyBatty
aktív tag
válasz
Zsiráfnyál
üzenetére
A BIOS ugyanolyan program (csak beágyazott), mint bármelyik másik az alaplap gyártók folyamatosan javítanak hibákat is benne. Nem hogy "nem ajánlott" a frissítése, hanem kifejezetten javasolt

Arra kell csak figyelni, hogy frissítés közben ne legyen áramszünet. Normálisabb alaplapoknál van arra is módszer, hogy frissítés közben elszállt lapot életre lehet kelteni, érdemes előtte utánaolvasni ha még sose csináltál ilyet.
Amit írtál tipikus HW hibára utal, lehet az oka:
- gyengélkedő táp
- egy vagy több kontakthibás kábel (tipikus jelölt az olcsó öreg SATA kábelek)
- valamelyik részegység hibája (mondjuk az audio chip vagy bemenet ment tönkre) -
olloczky
senior tag
Sziasztok!
Beállítottam a gépen az 1.1.1.1-et dns címnek. Wireshark-ban nézve mégis ipv6-os címre küldi a DNS kérést.
A kérdésem, mi alapján dönti el a windows, hogy ipv4-et vagy ipv6-ot preferál? A route print kimenetén, mindkettőnél 306-os metric van. Hogy működik a routing táblája?
Köszi!
szerk.: nem kikapcsolni szeretném az ipv6-ot hanem megérteni a windows működését ilyen téren.
-
edeleny
őstag
Sziasztok. Tanácsot szeretnék kérni.
Adott egy Zxyel NAS326.
Van egy PC-m, ami szépen látja a dolgokat, hálózati meghajtóként tudtam csatlakoztatni.Adott egy másik PC, és egy laptop.
Noha mindkettő látja a NAS-t, filmeket pl tudok róla lejátszani, de csak ennyi. Fájlkezekővel nem tudok csatlakozni hozzá. Látni látja, bal oldalt a Hálózat menüpont alatt ott van, de nem bontja ki, nem látják a megosztott mappákat.
Hogyan tudnám rávenni a gépeket.
Az egyik WIn10 Enterprise, azt hiszem a másik is. -
törölt tag
válasz
Zsiráfnyál
üzenetére
Amit megprobanék, egyesével töltsd le BIOS/UEFI- ből az eszközöket, mint audió/usb /nem használt SATA/stb.
Ha valamelyik problémás, és a letiltas hatására megoldódik a probléma, akkor nyert ügyed van.
Nálam volt olyan, hoz a fizikai cím/IRQ osztozàs miatt akadt össze valami.
-
krealon
veterán
válasz
VGYke
üzenetére
A csonkolt nevű mappákat az UTF8 karakterkódolással nem kompatibilis, elavult programok hozzák létre, nem vírusok. (Bár elvileg vírusok is lehetnének, de ha olyan vacakok, hogy ilyen könnyen lelepleződnek, akkor terjedni sem lesznek képesek.)
Javaslat:
A felhasználói fiókok nevében ne használj ékezetes betűt.Hozd létre ékezetek nélkül, majd később írd át a Display Name-et tetszőlegesen.
-
VGYke
addikt
-
válasz
Cs1csó
üzenetére
Szerencsére bizonyos új lapok esetén ezt a "ne frissítsünk BIOS-t" fétist is már kiveszi a win a felhasználók kezéből. Hogy leszámoljunk ezen régi rossz beidegződéssel. Az is ugyanolyan frissítendő szoftver mint a többi. 14napon belül, vagy garanciaidőn belül főleg semmi kockázat.
-
Cs1csó
titán
válasz
Winnie The P
üzenetére
Ökölszabály, BIOS-t akkor kell frissíteni, hogy valami nem működik vagy esetleg olyan új szolgáltatást, funkciót hoz az új BIOS amiért megéri frissíteni. Amúgy minek?
Mondom ezt úgy, hogy alapvesetben az oprendszer és a programok jó ha naprakészek, de a BIOS-szal óvatosan. -
Winnie The P
őstag
válasz
Zsiráfnyál
üzenetére
Én rendszerem is több mint két éves, még én sem frissítettem Bios-t, de eddig (kopp-kopp-kopp) nem is volt kékhalál.
-
menyoronc
aktív tag
Sziasztok!
Win10 pro-nál egyik napról a másikra lefagyott a tálca inditásnál, asztalról ikonok eltűntek. Start menüben nem reagált semmire csak kikapcsolni tudtam.
Ujra raktam a Windowst. Frissítés közben az egyiknél elszállt minden majd hosszú várakozás után ugyanezt csinálta.
Frissítés okozhatta? Vagy vmi hardveres baja lehet?Elore is köszönöm a tanácsokat
. -
Zsiráfnyál
aktív tag
válasz
Winnie The P
üzenetére
Kösz az infót, de ha jól értem ezzel is csak odáig jutok el, hogy "valamelyik" driver néha hibázik. Hogy pontosan melyik, meg hogy annak mi a megoldása, az ebből nekem nem derül ki egyértelműen. Ez a találgatás megy fél éve, egyszer az Nvidia driver volt a gyanús, aztán az AHCI driver, most éppen az audio interface driver.
Azt már tudom, hogy ha minden driver-ből a legfrissebb verziót használom, az nem oldja meg a problémát (egy erre célzott 3rdParty programmal frissítettem már próbaképpen minden driveremet, de nem oldotta meg a problémát, majd utána kompletten újratelepítettem az egész rendszert frissen leformázott SSD-re, és azóta csak kézzel frissítek driver-eket).
Az audio interface-t talán megpróbálom átmenetileg cserélni, de az is egy win10-el simán kompatibilis eszköz, aminek nem kéne tudnia ilyeneket hibázni, és másik rendszerekben nem is teszi.
Az elavult BIOS nem lehet ennek az egésznek a megfejtése ? A gyártó weboldalán látom, hogy frissíthető lenne a BIOS-om (7 éves a rendszer, soha sem frissítettem rajta BIOS-t), de nem merem megpróbálni, mert félek tőle, hogy tönkrevágom vele az alaplapomat. -
VGYke
addikt
Sziasztok! Nem tudom ki és miért, de valami/valaki, számomra véletlen szerűen létre akar hozni újabb felhasználókat a C:\Users mappába.... Vagy a meglévőbe akar írni, csak nem kezeli a hosszú ékezeteket.
A C:\Users\ útvonalon van 3 általam létrehozott felhasználó, 2 korlátozott akik használják a PC-t és 1 Nagy Főnök nevű rendszergazda, aki csak nagy baj esetén lép be a fiókba.
Időnként a C:\Users\ mappában megjelennek ilyen felhasználók, a fénykép szerinti mappa tartalmakkal:

A C:\Users\Nagy FGLCache mappa üres, a Nagy F tartalma fent látható.
Mindkét mappa simán törölhető, mint ahogyan most is megtettem, így most is elfelejtettem megnézni az e7a3b9b6bd3503ea fájl kiterjesztéseit és méretét.Szerintetek mi ez, ki/mi akar felhasználókat létrehozni, vagy írkálni a meglévőbe?
Gondoltam én is a vírusra, de az ESET Internet Security nem talál semmit. -
Đusty
addikt
válasz
King Unique
üzenetére
Na végül csak sikerült valahogy [ez] alapján.
Köszi a segítséget. -
King Unique
titán
-
Đusty
addikt
válasz
King Unique
üzenetére
Nem sikerül azonban, megcsinálni, mindig ott az a fránya kép, nem tudom honnan szedi mert a leírt mappában nincs az tuti.
-
Đusty
addikt
válasz
King Unique
üzenetére
Köszönöm szépen.
-
Đusty
addikt
Bejelentkeztem microsoft fiókba, de utána hiába ki, megjegyezte a fiókhoz tartozó képet és bejelentkezésnél is az virít. Hogyan tudom eltávolítani?
-
krealon
veterán
válasz
Lenry
üzenetére
A helyes irásmód:
net use z: \\192.168.1.2\share jelszo /user:192.168.1.2\usernév /persistent:yesHa a
/useropciónál elhagyjuk a host részt, akkor az autómatikusan a.\usernévformára, vagyis ahelyigépneve\usernévformára vonatkozik és a távoli gép a helyi gépen próbál hitelesíteni és még ha sikeül is, a kiszolgáló gépen valószínűleg nincs hozzáférés engedélyezve kliensben hitelesített felhasználók részére.Szerk: formázás
-
LK
addikt
Sziasztok! Legális win 10 pro-m van. Hardverhiba miatt a szerviz, más rendszeren tesztelgette a gépemet. A win 10-em rendesen elindult a jelszavammal. Kiderült a hiba is. Miután összeraktam a gépet otthon (ugyanazok a komponensek), a bootolásnál volt kép, (biosba is be lehetett lépni), de utána feketeség fogadott.
Nagy nehezen beléptem és elindítottam csökkentett módba, de ott nem fogadta el a jelszavamat. Pin kódot kért,amit soha nem állítottam be. A microsoft fiókomba is új jelszót állítottam be. De az elmúlt 3 jelszavam sem működött.
Ezen kívül rendszer visszaállítást, indulás javítást, legutóbbi frissítések visszavonását megcsináltattam a géppel csökkentett módban, de akkor sem enged be. Virtuális billentyűzettel, másik billentyűzettel is próbáltam. Már mobil rack-kel lementettem az adatokat is másik gép segítségével, és már az újratelepítést tervezem. Még egyszer leellenőrzöm a bios beállításokat, lehúzom a többi háttértárat és ha úgy sem indul be (bár ennek nem sok köze hogy nem enged be a jelszavammal) akkor újrahúzom a rendszert. Nincsen véletlenül egyéb ötletetek? Előre is köszi
Ja és mit tehetek hogy ezt elkerüljem legközelebb? Mert tegnap többszörös idegösszeomlást kaptam emiatt.
-
Lenry
félisten
mivel lehet rábírni a Windowst, hogy jegyezze meg a hálózati hitelesítő adatokat hálózati meghajtóhoz való csatlakozásnál?
a meghajtótnet use z: \\192.168.1.2\share jelszo /u:usernév /persistent:yesformában vettük fel és a credentials managerbe is be lett írva a felhasználónév / jelszó páros, mégis újra kéri reboot után -
Szotyi222
aktív tag
válasz
DonThomasino
üzenetére
És a chipset driver? És a tőöbbi?
-
Winnie The P
őstag
válasz
Zsiráfnyál
üzenetére
Hali! Ha megy az angol akkor [link] itt a leírás
-
Tiger.
nagyúr
válasz
King Unique
üzenetére
Köszi.
-
Tiger.
nagyúr
Tudja valaki, miért éled fel a gép amint alvó módba megy?
-
Zotya84
őstag
Ebben csak az a szép, hogy általában simán kikapcsolható a BitLocker kulcs nélkül – amíg működik a gép. Ugyanis nem mindegy, hogy engedélyezve van a titkosítás, vagy aktiválva is van. A gyártói gépeknél én úgy tapasztalom, hogy általában az első az igaz.
Jelen esetben a kulcsot szerintem attól kellene megtudni, aki a gépet beüzemelte anno. De azok meg esélyes, hogy nem véletlenül nem hagyták itt... Mert, ha aktiválva is van, akkor azt valakinek meg kellett tennie. És ha az sincs meg: akkor biza ez a tipikus ÍJ esete. -
-
King Unique
titán
válasz
qqcqqc
üzenetére
Nemcsak szerintem, hanem eleve részben user error is, ha adott a lehetőség előzetesen informálódni a gyártói / egyéb specifikációk és leírások alapján hogy pontosan mi van annál a PC-nél, valamint megtekintetni - már a fájlkezelőben a meghajtóikonnál a kis lakat is elég szemléletes... - és lementeni a helyreállítási kulcsot vagy akár kikapcsolni a titkosítást, ellenben egyáltalán nem él a lehetőséggel a user, szükség esetén nem kér segítséget sem hozzáértőbb felhasználótól ha laikus, stb., ezen nincs mit ragozni...
Meg ilyen alapon akkor gondolom ha épp nem a BitLocker a téma, hanem pl. az adatmentés, adatbiztonság és elszáll a rendszermeghajtóként használt SSD, ahol még véletlenül sem volt a rendszerről és a fontos adatokról máshol biztonsági másolat, akkor az ugye megint még véletlen sem a user felelőssége, mert ő éppen nem hallott ilyenről és nem tudja mi az... Hát igen, lehet akár így is hozzáállni, csak akkor ugye utólag nem kell csodálkozni ha nem tetsző vége lesz, ennyi. 
-
válasz
King Unique
üzenetére
Miután nem tudta, nem volt helyreállító kulcs, akkor derült ki, hogy alapértelmezetten aktív volt.
A te szemedben ez user error, de mondjuk egy informatikához nem nagyon értő ember számára a gyártó hibája. Ha valaki nem tudja, hogy van ilyen, akkor nem is nézi meg. -
Zsiráfnyál
aktív tag
Üdv,
Fél éve kapok win10 alatt kékhalálokat, de nem sikerül rájönnöm, mi okozza őket, és így nem sikerül a problémát megszüntetnem.
Amit tudok :
- Az error code minden alkalommal DPC_WATCHDOG_VIOLATION.
- A kékhalálok kizárólag játékok alatt jelentkeznek, napi 9 órát dolgozok is ugyanezen a gépen, és az alatt még egyetlen kékhalált se kaptam.
- A kékhalálok gyakorisága változó. A gépet kb ugyanarra, és ugyanúgy használom, mégis néha egy teljes hét eltelik kettő között, néha pedig naponta kapok kettőt.Amiket eddig próbáltam :
- DriverEasy-vel frissítettem minden létező driver-emet a legfrissebbre (nem oldotta meg, jöttek továbbra is a kékhalálok).
- Teljes reinstall, format c:\, csak a legszükségesebb driver-ek, csak az alapvető programok (nem oldotta meg, jöttek továbbra is a kékhalálok).
- SSD firmware-t ellenőriztem, naprakész.
- Minden SSD-met, HDD-met ellenőriztem különböző erre való szoftverekkel, egyik sem jelzett semmiféle hibát.
- Végeztem RAM check-et (a windows sajátját, és 3rdparty-t is), egyik sem jelzett semmilyen hibát.
- LatencyMon-al monitoroztam a DPC latency-met, ez sokáig magas volt, két eltérő frissítési frekvenciával működő monitor miatt. A monitorokat lecseréltem két egyformára, azóta a DPC latency-m jó, spike-ok sincsenek benne, stabilan alacsony.
- Vírusirtót átmenetileg nem használok (lehetséges forrásként említették, ezért próbaképp letöröltem), de így is jöttek kékhalálok, tehát nem a vírusirtó okozta.A 6 legutóbbi dump-om így néz ki :
[link]A fenti WhoCrashed három dolgot említ meg :
- AUDIOPROBE HS SPA Audio driver. Erre amúgy is gyanakszom, mert furcsa hang hibákat tapasztalok, sőt, olyan jelenséget is ki tudtam már tapasztalni, hogy néha egy furcsa (szoftveres) pattogás / latency kezd kialakulni a hallott hangban, ami garantált kékhalálhoz vezet, ha nem állítom ott azonnal le kézzel a rendszert. A fenti dump-ok közül viszont 1-ben szerepel ez a driver, a másik 5-ben nem.
- intelppm.sys. Itt említ esetleges túlmelegedést a WhoCrashed, de nincs ilyesmiről szó, minden alkatrészem hőmérsékletét figyelem, mindegyik normális, még terhelés alatt is. Az egyes kékhalálokat sem előzi meg érezhető lassulás, látszólag teljesen random történnek meg.
- Illetve látok egy "dxgkrnl.sys"-t / "DirectX Graphics Kernel"-t is. GTX 1050 Ti-t használok, a legfrissebb driver-el.A BIOS-om biztosan nem a legfrissebb, a gyártó weboldalán találtam is hozzá elérhető frissítést, de nem merem használni, mert ezt a gépet használom munkára is.
Tudtok esetleg segíteni, hogy mi lehet a probléma forrása ?
Előre is köszönöm !
-
King Unique
titán
És ezzel most mire is akarsz célozni, hogy a user szükség esetén előtte talán nem tudja megnézni be van-e kapcsolva a BitLocker, majd ha igen akkor megkeresni illetve elmenteni a helyreállítási kulcsot, meg annál az esetnél amire a válasz ment le lett írva hogy nem ismert a helyreállítási kulcs? Ha igen, akkor az ugye részben user error is, mármint ha adott a megtekintés, mentés, akár kikapcsolás lehetősége is, ellenben nem él vele a felhasználó...
-
válasz
King Unique
üzenetére
Csak éppen az a helyreállítási kulcs nem ismert, mivel nem a felhasználó kapcsolta be a bitlockert, sőt egészen odáig nem is tudott róla, hogy bitlockeres a gépe, amíg az nem kérte azt a kulcsot, amit senki nem ismer.
Az alaplap döglés nélkül, egy-egy rejtélyes Windows frissítés után (ami valószínűleg valami BIOS vagy firmware frissítést töltött le az alaplaphoz) is előállhat ez a helyzet.
Rákeresve a neten, rengeteg hasonló panaszt találni: "BitLocker: need a key but I never installed it - Windows 10 - Dell" -
-
King Unique
titán
-
válasz
zseko
üzenetére
"És emiatt valószínűleg nem Bitlockeres, mert ezzel akkor foglalkozni kellett volna."
Na pont azért kérdezem, mert több Dell előtelepített géppel találkoztam, amin frissen a dobozból kicsomagolva, az első induláskor már be volt kapcsolva a Bitlocker. Tehát abszolút nem kellett semmit csinálni vele, gyárilag ilyen. -
Zotya84
őstag
válasz
zseko
üzenetére
Semmi gond, nem szoktam magamra venni.

És még egy kérdés a részemről: melyik az az ingyenes program erre a célra, ami céges használat esetén is ingyenes? Mert szerintem egyik sem. Bár tévedhetek, nem ismerem az összes freemium partícionáló licencét. A fizetőshöz meg tartozik techsupport általában...
Egyébként megpróbálhatjátok az Active@ DiskImage-ét. Elég belőle a trial, free is. Az egy régi Norton Ghost utód, szóval kell egy kis hely a lemezképnek, de elég nagy százalékban jól állít vissza belőle. Ha az sem tudja másolni a partíciót...
-
zseko
veterán
válasz
King Unique
üzenetére
Úgy érted el lettek indítva a programok? Persze, három lett kipróbálva akkor. A Macrium, a MiniTool és az AOMEI.
A zsugorítást megcsinálták, ahogy írtam is, azzal nem volt gond, simán ment. Még egyszer rápróbálnak valamikor, ahogy a munka engedi az eszköz(ök) kiesését, ha nem megy, meg lesz bízva valaki. Szerintem sincs értelme tovább ragozni
Zoz: őszintén szólva, lehet érintettük a témát, nem emlékszem. És emiatt valószínűleg nem Bitlockeres, mert ezzel akkor foglalkozni kellett volna.
Zotya84: Valóban, elnézést, csak a válaszokat néztem így nem olvastam el ami nem annak jött, ezt is véletlenül vettem észre
Plusz az elsőre kiugró szavak a Pro, TPM voltak, így simán ignoráltam a többit.
Azért segítek, mert haverom megkérdezett, akkor meg már miért ne mondjam el amit tudok. Másrészt 99%-ban pár hónapon belül oda fogok menni dolgozni, aztán kis plusz
-
Csupingo
veterán
válasz
Atomgeszi
üzenetére
Teljesen laikusként arra tippelnék, hogy nálad csak átalakítóval működne, mivel ez egy almás cuccokhoz való mic, ami trrs csatlakozót használ és nem használható szabványos foglalattal ellátott laptoppal.
-
Atomgeszi
nagyúr
Sziasztok!
Az eset a következő
Van egy Dell 5590 notebook, Win10-el.
Van egy Audyssey mikrofon, jackes a vége, a pöckön 1 vonal van.
Megjött ma egy [iMM-6 iDevice Calibrated Measurement Microphone]
Aminek a Jackjén 3 vonal van.
Bedugom a jack csatlakozóba a notebookba bármelyik, a Realtek Audio kiírja,hogy csatlakoztattak Jack-et a notebookba és ennyi. Itt megáll a tudomány. [https://hu.mictests.com/] Itt tesztelem a mikrofont, de nem hajlandó a mikrofonba mondott beszédet érzékelni, csak amit a notebook beépített mikrofonja vesz.Mi lehet a gond?
-
paler
aktív tag
válasz
mrbego
üzenetére
Szia!
Nekem ez nem jó megoldás, mivel az RTLMost-ot egy windowsos applikáción keresztül nézzük a nappali tv-n. De a hálószobába így nem tudjuk nézni. A media pc-t látja a hálószobai tv is, és a kép, videó fájlokat is megtudom nyitni és le tudom játszani a TV beépített programjával, de az asztalról indítható RTLMost-ot csak úgy tudnám nézni a hálószobába ha áttudnám tükrözni valahogyan hálózaton keresztül az asztalt is. -
válasz
DonThomasino
üzenetére
Szia. Kizárt hogy amiatt nem megy. Valami más lesz ott.
-
DonThomasino
veterán
válasz
DonThomasino
üzenetére
Erre valaki? [link]
Új telepítés aktiválás nélkül, nem megy a LAN.
Driver fent van, létezik az hogy az aktiválás miatt lenne ? -
King Unique
titán
A Macrium Reflect esetében eleve adott a BitLocker támogatás, a pendrive-ról bootolható WinPE / WinRE változathoz is hozzáadható, stb., vagyis annak elvileg nem kellene gondot okoznia. Aztán persze attól még egy próbát esetleg megérhet a felfüggesztés/kikapcsolás, hátha.
-
King Unique
titán
válasz
zseko
üzenetére
Windowszal előtelepített PC-knél az ilyen partícióelrendezés nem újdonság, illetve gyártóspecifikus (Dell).
Itt a rá lett nézve nyilván úgy értendő, hogy ténylegesen kipróbálva és milyen eredménnyel, ha sikertelen akkor milyen hibaüzenettel stb., nem úgy hogy a free verzió mit enged mit nem enged csinálni, meg ugye a MiniTool szoftverén kívül egyéb programok is említve vannak abban a listában.
A Windows 10-ben lévő rendszermentő alkalmazás a Windows mentéséhez és visszaállításához való, nem a közvetlen klónozásához, de akár az előbbi módszerrel is át lehet varázsolni egyik meghajtótól a másikra.
Ha kisebb a célmeghajtó tárolókapacitása és azon a rendelkezésre álló lemezterület mérete mint ami a forrásmeghajtónál van, akkor az okozhat gondot a klónozásnál. Éppen ezért célszerű előtte szükség esetén zsugorítani a C-t a megfelelő méretre (hogy ráférjen a célmeghajtóra), vagy a klónozóprogram kezelőfelületén, sőt a Macrium Reflect 8-as verziója már automatikusan megcsinálja az átméretezést. Ha így sem megy, akkor meg lásd az előző válaszban linkelt módszert.A szükséges információk, instukciók le lettek írva és már csak alkalmazni kellene ezeket, hajrá. Ha céges szinten nem tudja megoldani a helyi IT-s csapat, vagy külsőst megfizetve, akkor ott nincs miről beszélni és pláne felesleges tovább ragozni...

-
-
zseko
veterán
válasz
King Unique
üzenetére
Hát, a keszekuszaságot azon ország informatikusain kell leverni ahonnan a gépek érkeztek
Készretelepítve jöttek, itt már csupán a hálózatba beállítást csinálták meg, aztán hazamentek (ahogy tudom). Hogy miért nem hagytak telepítőfájlokat, az jó kérdés, ahogy az is, mi lesz ha összekuszálódik a rendszer
Cégnél meg gondolom úgy vannak, 'azért van az IT-s, hogy oldja meg'.
Rá lett nézve több programra is - elsőkörben ugye az ingyenesen megoldhatókra - ám pl. a MiniTool-nál az ingyenes azt jelenti, hogy mindent csinálhatsz, kivéve az OS disk/partition klónozását.Olvastam egyébként a win saját backup részét, elvileg azzal is megoldható a leírás szerint, de fene tudja.
Én is hozzáértőbbre bíznám amúgy, főleg ezek után és így backup nélkül, lehet az is lesz majd, de a klónozás sima ügynek tűnt elsőre. Bár az 1TB -> 256GB már előrevetítette a lehetséges problémákat.
Új hozzászólás Aktív témák
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- 10 Darab ÚJ PC Játékszoftver
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Újévi áron! :)
- Antivírus szoftverek, VPN
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- PC konfig /Ryzen 7 9800X3D, 32GB RAM, 1TB SSD/ akciós áron eladó! BeszámítOK!
- Dell XPS 9720 - i7 12th gen 27% ÁFÁS!
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro / 8/256GB / Káértyafüggetlen / 12Hó Garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD ASUS ROG RX VEGA64 8GB CM Masterbox 5 700W
- Intel Processzorok sok db : Xeon E5-1620V3, Pentium G4400T, i3 6100, i3-4130, i3-2140T
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)

(Pl. behal az ssd egyszer és a win mondjuk egy akkori új ssd-re majd hogy lesz aktiválható vagy ilyesmi...)
ilyesmi sem volna lehetséges, mert a HP-nek adnia kellett volna a géphez egy helyreállító boot pendriveot (nincs a gépben dvd meghajtó).