Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Torda: Így lehet fillérekből prémium okosotthon rendszert építeni 2025-ben
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- juhi11: Karácsony esély, hogy észrevegyük: mások is valakik - még Isten is
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
-
LOGOUT
Sziasztok, udvozlunk mindenkit Magyarorszag legnagyobb VMware forumjaban!

Új hozzászólás Aktív témák
-
donatel
tag
Hali!
Adott egy linux virtuális teszt hálózat 3 géppel VMware Workstation 12-ben:
1. Linux Ubuntu Server
2. Linux Ubuntu Desktop
3. Windows 7Így van bekonfigurálva jelenleg a hálózat:
1. Linux Servernél a Netwrok Adabpter -> Custom ->VMnet0-ra van állítva (A Virtual Network Editorban a VMnet0 típusa Bridged és Bridger to-nál a laptop Wifi kártyája ban beállítava). Maga a server staticus ip, netmask, gateway és dns címmel rendelkezik és azon keresztűl megy ki a háló az internetre.
2. A két desktop Netwrok Adaptere Bridgedre van állítva. (a server dhcp szerverétől megkapja a beállításokat).Azt szeretném megcsinálni hogy a szerverbe mégy egy hálókártyát rakok ami a belső hálózat lenne és ehhez csatlakozna a két desktop (egy NAT-ot telepítenék a szerverben a belső hálókártya és a internetre néző kártya közé). Mire kellene állítani ezt a második kártyát a szerverben és a desktopok kártyáját. Talán mindegyiknél Host-only-ra?
-
sto1911
veterán
Valami olcso SATA HW RAID kartyat tudnatok ajanlani, ami kaphato is es ESXi 6 tamogat is? Koszi!
-
pumukli93
csendes tag
-
kraftxld
félisten
válasz
Mr Paris
üzenetére
A workstation meg az ESXi / vCenter eléggé messze vannak egymástól. Vizsgán max egy fehér holló WS kérdés van.
Tananyag van millió, kezdésnek: [link]
VCP-hez kell tanfolyás is a nélkül nincs meg a kecskebőr, sikeres vizsga esetén is addig amíg nem végezted el. Én ezzel kezdenék ha még nem nagyon nyomkodtál ESXi-t: [link] -
Mr Paris
tag
Üdv mindenkinek!
Egy kis tanács kellene.
vmware-hez van valami elérhető tananyag, szakkönyv (ami nem túl jó angol tudással is megérthető)?
Vagy jobban járok ha nyomkodom pl. a workstationt aztán lesz ami lesz...
Ill. kérdés, hogy az ITFactory vmware-es tanfolyamát ismeri valaki? Azzal érdemes foglalkozni? 2012-es még vmware 5 alapú.A végcél vmware vizsga lenne (ha már felhoztam magam angolból)
Előre is köszi mindenkinek .
-
válasz
pumukli93
üzenetére
Mielőtt jobban belebonyolódunk, szerintem fogj egy kábelt, dugd össze őket direktben, mindegyiknek adj manuálisan ip-t ugyanabból a tartományból, és nézd meg úgy. Ha megy, akkor a hálózattal van gond. Ha nem megy, akkor lehet tovább nyomozni esxi vagy kliens oldalon.
-
pumukli93
csendes tag
Most sikerült elérni, hogy válaszolt a tesztre.
Tehát az ESXI gép illetve a kliens gép között sikerült pingelni és mind a két irányból válaszoltak egymásnak.
Egy router osztja szét a netet több switchen keresztül.
Most a kliensgéppel ugyanazon a switchen vagyok mint az ESXI gép.
De a vSphere kliensből továbbra sem sikerül eléri a virtuális gépet. -
válasz
pumukli93
üzenetére
Akkor lehet, hogy tűzfal probléma. Milyen eszközök vannak a két gép (kliens, esxi host) között, illetve milyen hálózatban vannak?
Tuti egyáltalán, hogy az esxi válaszol amikor a kliensről pingelsz? (A kliensen az arp táblában ellenőrizd a mac címet, úgy kiderülhet gyorsan).
-
pumukli93
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy problémám.
Adott egy szervergép amire VMware ESXI 6.0 van feltelepítve.
Ki is írja, hogy milyen adott IP címről lehet elérni.
Azonban amikor a VMware vSphere Clienttel próbálok csatlakozni, akkor nem engedi. azt írja ki, hogy "Nem lehet csatlakozni a távoli kiszolgálóhoz."Parancssorból amikor megpingelem azt az IP címet amivel csatlakozni kellene a szerverhez akkor válaszol.
Amennyiben sima böngészőbe írom be az IP címet, akkor pedig nem tölt be semmit.Valaki tudna segíteni ennek a megoldásában?

Előre is köszönöm a segítséget!

-
kraftxld
félisten
Ja, aki még nem tudná, megjelent a Windows vCenter 5.5 => VCSA 6.0 migrációs cucc: [link]
-
DanaL
tag
Sziasztok, találkozott már valaki azzal, hogy beállítom https://kb.vmware.com/selfservice/microsites/search.do?language=en_US&cmd=displayKC&externalId=2011654 e szerint a boot sorrendet és ahogy leokézom a configot dolgozik valamit és mikor visszalépek nem mentette el a változtatást.
-Megcsináltam úgy is hogy lementettem a virtual.vmx fájt és beleírtam majd visszamásoltam, de úgy is visszaírta magát az eredetire.
Szükséges lenne, hogy mindig a CD-ről induljon a rendszer, de nem hajlandó elmenteni a boot sorrendet.
Valakinek ezzel kapcsolatban van tapasztalata? -
A vmware-cmd man-ját nézd át.
Minden power parancshoz tartozik egy mode flag, ami lehet soft vagy hard. Soft esetén állítja le a guest OS-t, hard esetén kiveszi alóla az "áramot". Softnál természetesen szükséges a vmware tools. Ha jól rémlik van trysoft opció is, ami első körben soft poweroff-ot próbál, majd ha nem sikerül (pl. a tools hiánya miatt) akkor megy neki egy hard.
-
quby
őstag
Sziasztok!
Nem találom a megoldását a VM-es szabályos leállitására. Ha
vim-cmd vmsvc/power.off vmid-vel állitom mle az olyan minha tápkábelt huznék ki. Nincs olyan lehetőség ami szabályosan állit le VM-et? A simán megynomnám a power-t az szbályos leállitási folyamatot inditana. ilyet lehet?UI: jaaa természetesen CLI-ból kellene
-
Sajnos nem tudsz upgradelni ingyen, csak főverzión belül lehet patchelni
Illetve olcsóbban lehet főverziót váltani ha megvetted az előzőt.Amúgy ha hw ügyileg minden rendben van a mac-el, és a rajta levő osx-el is, akkor én írnék a vmware supportnak, mert ez semmiképpen sem normális.
Egyébként én ráadásul hackosx-en (nem gyárt sajna az Apple olyan gépet ami alkalmas lenne vSphere labornak (és a MacPro-t nem számolom ide érthető okokból..), így megoldottam magamnak a dolgot
) hajtottam sokáig 7-est, az utóbbi időben váltottam 8-asra, de soha semmi problémám nem volt a Fusion-el. -
-
válasz
Rocko007
üzenetére
Van ehhez egy vicces topic itt, nem tudom olvastad e már:
https://communities.vmware.com/thread/508862?start=0&tstart=0
Egyébként én LSI vezérlők vs. ESXi kapcsán már rég feladtam a harcot a nyavajás vib-jeikkel meg ilyen-olyan szedett vedett moduljaikkal. Van nekik egy lsiutil nevű binárisuk, 1db statikusan fordított tool, minden szarra kiadták, van esxi-re is. Felmásold scp-vel, és ssh-n tudod futtatni, nem kell hozzá semmi. Megfelelően felparaméterezve bármit ki tudsz belőle szedni a monitoringoz, vagy ha csavarni kell valamit a kártya vagy a tömb configján, akkor azt is tudja (ehhez van interaktív menüje is), illetve firmwaret is tudsz vele upgradelni valamint configot menteni/restore-olni. Szóval én ezt scripteltem le, és ez ad a monitoringnak adatokat a kártya/akku/tömb állapotáról.
Itt egy régi kb, amihez csatolták a toolt is:
Jó régi, de amúgy van belőle újabb verzió is ha jól rémlik, csak ki kell túrni, de simán lehet hogy ez is megy, elég fapados az egész, dirketben hívogatja a kártyát pci-e-n, nem igazán függ ESXi verziótól a dolog így. Esetleg az adott kártya támogatása miatt érdemes újabb verziót keresni belőle.
-
Rocko007
aktív tag
Sziasztok!
LSI SMIS providert-t hasznaltok-e ESXi 6 alatt? Egy LSI 9260-8i-t szeretnek kezelni vele. 5.5-tel szepen ment, clean install utan mar nem mukodik.
-
Konflikt
addikt
egy kicsit tolodik a WKS 12.5 kiadasa
-
TheProb
veterán
-
skoos
őstag
Sziasztok!
VmWare susped problémával küzdök.
MacBook Pro (Retina, 13-inch, Mid 2014)-em van (El capitan.10.11.6).VMWare Fusion-el, külön memóriakártyáról futtatok Win10-et.
A gond az, hogy bármikor lecsukom a gépet és úgy hagyom 1-2 órára, mindíg újra kell az osx-et is indítani, mert eldob mindent, nem reagál a gép semmire.
Kérlek segítsetek, akár azzal, hogy 8p üresjárattal lesuspendel a Win, vagy azzal, hogy becsukáskor azonnal suspendeljen.

-
Akkor maradok a Workstation-nél, azzal elégedett voltam.
Virtualbox-ot használgattam régebben, de néha olyan suta...nem szívesen váltottam volna át rá. -
válasz
MrSealRD
üzenetére
A VMware azt kommunikálta a kirúgások után, hogy nem fogja érinteni a termék jövőjét a dolog. Ez volt a hivatalos mondás, a többit meg mindenki hozzágondolhatja, igazából nem tudni nagyon róla semmit. Van olyan elmélet, hogy elég közel hozták az utóbbi években az esxi-hez a workstationt hypervisor szinten (hiába type 1 vs type 2, házon belül nem egy nagy kaland ezeket portolni), és így tulképpen a Workstationhöz inkább gui fejlesztői erőforrás kell csak.
Egyébként meg ha bármi gondot okoz ez, annak látszata csak pár év múlva lesz szerintem a WS akkori minőségében/tudásában.
-
Nálam még az az info van, hogy a workstation csapatot szélnek eresztették. Mi a státusza most a VMware Workstation-nek mint desktop virtualizációs eszköznek? Stabil a jövőkép?
-
donatel
tag
Hali!
VMware Workstation 12-ben a Network Adapter beállításban mi felel meg a belső csatoló beállításnak mint ami a vitrual box-ban is van.
-
TheProb
veterán
3 host (1fizikai+2 nested) és ezeken összesen 5VM (2nested+vcva+nas+2 win server) esetén lehet csökkenteni a vcva erőforrásait szerintetek? (2mag és 8giga RAM-ról)
Összesen van 12 mag és 24giga ram az egész szerverben.
-
sto1911
veterán
válasz
TheProb
üzenetére
1. Erre gondoltál? Guest customization https://pubs.vmware.com/vsphere-51/index.jsp?topic=%2Fcom.vmware.vsphere.vm_admin.doc%2FGUID-EB5F090E-723C-4470-B640-50B35D1EC016.html
2. Nem megszokott a fizikai gépeknél, de gondot nem okoz.
@Konflikt: annyira elég nekem is, köszi!
-
TheProb
veterán
Na úgy tűnik, hogy a friss esxi telepítések után megszűntek a gondok. (lekopogom)
Kérdeznék még kettőt:1. Ha Win Server-t szeretnék klónozni úgy, hogy be tudjam állítani már a VM készítésekor a nevét, IP címét, stb.-t, azt csak úgy lehet ha elsőbb a már meglévőből template-et csinálok és úgy hozom létre az újat vagy közvetlen klónozáskor is testre lehet szabni?
2. páratlan számú mag megadásából lehet valamilyen stabilitási vagy egyéb kompatibilitási gond? Ugye a fizikai vasaknál sem túlzottan jellemző a páratlan számú mag.
-
TheProb
veterán
válasz
kraftxld
üzenetére
Tudom...
De ez amolyan utolsó mentsvár volt, backup jelleggel... Mint írtam kb lassan már mindennel baj volt és újra húztam a fő esxi-t, vcenter nélkül meg nincs migrate opció vsphere client-ben, nem?De papíron így is mennie kéne, nem?
Mondjuk mindegy már, újra feltolom inkább a vcenter-t is, bár sok kedvem nincs hozzá. -
anarchic
tag
üdvözlet,
Segítségre szorulok cseréltem procit a gépemben ezután valahova elment a 8gb memóriából 3,7gb.
Így nem tudom üzemeltetni a vmeket.
Valaki járt már így? -
sto1911
veterán
Home labban foglalkozik valaki VSAN-nal? RAM igeny erdekelne, hogy maradjak a 32GB-s mostani gepemnel vagy vegyek ujat, amit akar 64-ig lehet boviteni.
-
TheProb
veterán
datastore-ok között átmozgattam pár VM-et, majd újra hozzáadtam őket az inventory-hoz, de nem indulnak el.
Látom, hogy vannak fájlok (vmdk-k) amiket nem másolt át ez a szerencsétlen..., pl. vcenter-nek a a 10 vmdk-ból van amelyiknek a flat file-t hagyta el, van aminek a pár kB-os vmdk-t, amiben a CID és egyéb hivatkozások lennének.Mit lehet ezzel kezdeni?
-
TheProb
veterán
válasz
TheProb
üzenetére
Teljesen töröltem a 2 nested host-ot és újra létrehoztam őket. Úgy tűnt, hogy oké lesz, aztán egyszer csak megint ledobott a fő esxi, fogalmam sincs miért dobál le random módon. Már azon gondolkozok, hogy factory resetelek. Vagy újra húzom az egész hypervisor-t...
Log-ban sem látok semmit, mert kb 3-4 órával mindig "le vannak maradva" az aktuális időponthoz képest a bejegyzések.
-
válasz
TheProb
üzenetére
Szerintem első körben nézd meg a logokat, mert ez így kevés infó, illetve az nfs helyett én ISCSI-t javasolnék.
A vcenterben levő nested és fizikai hostot én nem érzem problémának, szerintem a vcentert marhára nem érdekli hogy melyik host milyen platformon fut, illetve ezek relációja (max az EVC beállításoknál futsz bele ebbe, de az más tészta).Látatlanban még: DNS-t és timesync-et ellenőrizd mindenhol (ha lehet használj NTP-t ez utóbbihoz). De tényleg kevés infó ez így, túrni kell a logokat host és NFS szerver oldalon is első körben, másodikban a vcenterben is.
-
TheProb
veterán
XPEnology és NFS, azon lenne a 2 win server a migrálás miatt.
Most már olyan játszik, hogy a fő host-ról random lecsatlakozik a vsphere kliens/vCenter. Utána meg nem lehet visszacsatlakozni, mert azt írja, hogy rossz user/pass kombó... egyre inkább nem értem ami itt zajlik...
Egyik VMware oktató ismerősöm azt tanácsolta, hogy mivel nem tartja jó dolognak, hogy egy vCenterben van a fizikai és a nested host is, hogy csak a nested hostokat kezeljem ott. A fizikait meg vsphere kliensből. De há ugye folyamat ledob...
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
Gondom van a szakdogához használni és implementálni kívánt VMware laborommal. Ahogy építem ki a rendszert és hozom létre a VM-eket, egyre több a fura jelenség.
Ez lenne a topológia és a felépítés:

Ugye van a fizikai esxi, azon egy NAS (cluster miatt), vCenter és 2 nested Host. A 2 nested hoston belül meg akarok még 1-1 Windows Server-t a mérések és migrálás, stb. vizsgálásra.
Egyik gond újabban, hogy (ahogy a képen is látszik) random disconnect-et és inaccessible-t ír az egyes VM-ek, Datastore-oknál. Valamint a nested hostokra folyamatosan olyan CPU alertek jönnek, hogy csak kamillázok. 63 socketig sorolja az alarmokat, egyenként 30GHz-es limittel. Nemtom ezt honnan szedi, mert a nested hostok 4magot kaptak és max 12GHz-et.
Mi lehet a gond? rossz az erőforrás allokáció vagy mi? Ebben tudtok segíteni, hogy hogyan osztanátok el a fentiek fényében az egyes VM-ekre a CPU/RAM-ot? A fizikai szerver 12x2,6 GHz-el és 24 GB RAM-mal rendelkezik.
-
bugizozi
őstag
naja... meg van egy képerőkép, és a kérdés, hogy melyik fülön van ez meg ez a beállítás?
Mit érdekel engem, 5 fül van, végig kattingatom max 
Meg rengeteg olyan kérdés ami olyan nagy rendszerről szól ami kis hazánkban nemigen van. Kedvencem így kezdődik: Az adminisztrátor deploy-ol 10 db ESX-et teszt rendszernek...
3 komolyabb szerver árát nehéz kiköhögni Essential Plus licensszel, éles környezetre, nemhogy 10-et tesztre
persze ez már a mi problémánk -
válasz
kraftxld
üzenetére
Szerintem a VCP tesztek elenyésző részben mérnek csak tudást
Nem mondom hogy egyáltalán nem, mert az nem lenne igaz, de jelentős része szívatás, vagy egyéb olyan dolog aminek semmi köze ahhoz hogy kiderítse hogy jó szakember vagy e. Én a hivatalos példa vizsgát néztem a minap, a hajamat téptem amikor megláttam a klasszikus idiótaságot: kilométer hosszú parancs, és mond meg négy közül hogy melyik a jó! Az eltérés közöttük jobbára az, hogy fel van cserélve az opciók sorrendje
Csak gratulálni tudok annak aki ezeket a baromságokat kitalálja. -
kraftxld
félisten
válasz
bugizozi
üzenetére
Köszi, közben én is turkáltam anyagot, találtam jópárat. Meg belenéztem úgy 10 kérdésbe egy dump-ban, háááááttt van még mit tanuljak, elég gyökér kérdéseket dobott és kb egyre se tudtam a választ

Erre rá kell feküdni rendesen, igaz most csináltam meg 2 db 6.0 upgrade-t csont nélkül. -
kraftxld
félisten
válasz
kraftxld
üzenetére
Úgy tűnik megoldva.
Ez a frissítési sorrend kellett: 1.03 => 1.20 => 2.01 => 2.10
Közben a backup boot block-ot frissítgetni kellett, sőt azt először, aztán legalább 2-3 órát várni 1-1 frissítéssel.
Valamint az ESXi-t kézzel is hozzá kellett adni az UEFI boot opciójai közé. -
bugizozi
őstag
válasz
kraftxld
üzenetére
Vizsgaközpontban voltam, nem online.
Stílusra olyan mint a korábbi, feleletválasztós, hol 1, hol 2, hol 3 a jó válasz. Vannak újításokkal kapcsolatos kérdések, pl hálózat, vsan, illetve virtuális gépek terén. Nehéznek annyira nehéz mint az 5.5. Vannak cseles kérdések, volt hogy pl el volt írva direkt egy IP cím a válaszba de összességében nem volt vészes.Már van VCP6-DCV Official Cert Guide (Exam #2V0-621), 3rd Edition
De ingyenes anyagok is elérhetőek: Veeam unofficial VCP6-DCV study guide
VCP6-DCV Study Guide
stb.Chal: Ha jól informáltak akkor az 5.5 delta is jó hogy meghosszabbítsd a korábbi vizsgád.
-
kraftxld
félisten
Lenovo X3650 M5, most frissíteném 5.5-ről 6.0-ra.
Persze a firmware ezer éves 1.03-as volt, frissítettem ezt 2.10-re, az IMM-et meg 3.0-ra és eddig jut a boot alatt:
Ha csináltam egy rollback-et 1.03-ra akkor elindul az ESXi, 1.20-ig semmi gond, 2.01-nél megrottyan.
Valakinek valami ötlete? Legrosszabb esetben újrahúzom rá a 6.0-t upgrade helyett. -
válasz
kraftxld
üzenetére
Nem online, az 5.5 deltából van még elérhető online VCP vizsga. Bónusz kérdés: azt tudja valaki hogy ezt meg lehet e csinálni újra, illetve jó e a CERT megtartáshoz? Kényelmes lenne most. Felmerült bennem, hogy most a "túlélésre" játszanék, aztán ha majd kicsit nyugisabb lesz az élet pl. télen, akkor néznék olyat amivel előre is lépek.
-
válasz
bugizozi
üzenetére
Grat!

Én is éppen tegnap nézegettem a lehetőségeket, mert novemberig lépnem kell. 2 éve csináltam egy vcp 5.5 deltát (online verziót), akkor hozták be ugye a 2 éves elévülést, és nem voltak még kint a 6-os vizsgák, tehát csak a recertificate policy miatt voltam rákényszerülve. Ez alapján jó lenne nekem is most a 2V0-621D ha csak megújítani akarok, illetve 6-osra upgradelni, ugye?
B terv hogy VCAP irányba megyek, de arra még alszok párat, túl sok a zavaró tényező a felkészülésben (nyaralás, meg egyéb hülyeségek
). -
CsodaPOK
senior tag
Sziasztok!
vSpehere kliensben hogy lehet letiltani a hotkey-eket. (Shutdown, reset, stb).
Köszi!
-
válasz
Mr Bond 007
üzenetére
Ezer köszönet!

Amint lesz időm ki is próbálom.
Az az opció is tetszik, hogy lehet csinálni, olyan egyedi telepítőt, amibe belerakom a speckó drivert.
Bár ahhoz megint fel kellene raknom Win8.1-et egyik gépemre. 
Jelentkezem majd, hogy mire jutottam.
-
Sziasztok!
Egy PCIe mSATA SSD-re szeretném telepíteni az ESXi-t, csak nem látja a telepítő a vezérlőt.
Tudtok esetleg egy megoldást erre? -
TheProb
veterán
Nem akartam babrálni a RAID-et.
Közben már megoldottam, kibővítettem a datastore-t, csináltam rajta akkor vmfs-eket amekkorákat akartam és azt adtam át a NAS-nak és azokból csináltam iSCSI LUN-okat.
Viszont itt megint érdekességbe ütköztem számomra.Level 1-en (fizikai vason) futó esxi-ban sikerült is szépen beállítani az kapcsolatot (iSCSI target), aztán most próbáltam, hogy hozzáadni a level2-es (nested) hypervisor-okon is, hogy lehessen folytatni a cluster beállítását. De itt jön amit nem értek, egyik nested hoston lévő iSCSI vezérlőt sem tudom pingelni és nem jövök rá mért. Ugyan azon vSwitch-en lévő mgmt címükre meg simán válaszol. Van esetleg tippetek?
LvL2 ESXi (Az összes lábuk a "Level 2 Network"-re van állítva, ahogy látszik is a fenti képen):

További érdekesség számomra, hogy a NAS-ESXi közti adatkapcsolat az mért csak 100megás, migráltam át a 2 nested ESXi datastore-jait a NAS-on lévő iSCSI LUN-ra és 10-11MB/s-el másolt csak.
-
válasz
bugizozi
üzenetére
Próbálj tolni egy rescan-t ha még nem tetted volna meg. Amúgy a dolognak az is feltétele, hogy a szabad hely fizikailag a növelni kívánt vmfs partíció mögött legyen a disken (sima vmfs grow esetén), vagy legyen szabad device amit hozzá tudsz fűzni (extent összefűzéses növelés esetén).
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
A tárolón megnöveltem a LUN méretét, látszik is a VMware-en, viszont az Increase gomb inaktív?
Single ESX6 eval, VMFS3. A VMFS-t upgrade-eltem 5-re de így sem tetszik neki 
Valaki találkozott már ilyennel? Google olyan tippet ad hogy töröljem a datastoret, majd hozzak létre egy újat a nagyobb mérettel, de az most nem opció

Köszönöm!

-
TheProb
veterán
1 LUN-ra miért csak 1 datastore-t lehet csinálni? Csináltam egy 600GB RAID-et amin 2x300as datastore-t akartam volna pl. csinálni, de ha a 2.-at akarnám csinálni akkor nem szerepel semmi a disk/LUN listában. Csak az előzőleg kreált datastore-hoz tudnám hozzáadni a fennmaradó 300giga szabad helyet.
-
válasz
TheProb
üzenetére
Mért jobb csinálni egy vNAS-t és azon pl egy iSCSI-t vagy NFS-t beállítani, mint a DAS-ból csinálni egy volume-ot amit mind2 nested host lát? Vagy akár egy vSAN.
Mert ez nem shared storage lesz a nested hostok szintjén (mindegyiknek lesz 1 virtuális diskje, amiről fut, de a másikéról nem fog tudni), tehát nem tudod a cluster funkciókat használni majd a laborodban.
-
TheProb
veterán
15K-s SAS Disk miért nem jó? SSD nincs, bár gondolom azt PC-be gondoltad
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ez mivel jobb, mint ha én legózom össze a szervert, legalább az is gyakorlás, tanulás lenne. Vagy annyira finomra vannak hangolva ezek a VM-ek? Mondjuk attól még template-nek felhasználhatom őket.
(#3505) Konflikt: Mért jobb csinálni egy vNAS-t és azon pl egy iSCSI-t vagy NFS-t beállítani, mint a DAS-ból csinálni egy volume-ot amit mind2 nested host lát? Vagy akár egy vSAN.
-
válasz
TheProb
üzenetére
Bocs, de nekem nagyon nem volt tiszta. hogy most szakdolgozatot akarsz írni best practices-ről VDC design-ról, vagy labort akarsz, ezért írtam kétszer is hogy nem értem a kérdéseket. Az egyik esetre túl általánosak voltak, erre így ebben a formában nincs válasz. A másik esetre (labor) meg kevés volt az infó (mit akarsz pontosan, mi a cél, mi áll rendelkezésre, stb..).
De úgy látom most már kezd sínre kerülni az ügy

-
Konflikt
addikt
válasz
HUfantom
üzenetére
az egesz labor (3x ESXi + vCenter) mehet nested, pl. Workstation-ben. (azaz a hypervisort is VM-ben futtatod) egy halom RAM (32GB+) es SSD (256GB+), tizedannyi ido alatt es HW igeny mellett. sot, meg shared iSCSI/NFS storage-ot is lehet nekik adni szinten WKS-ben (akar linux, freenas, synology..), ami inkabb hasonlit egy valos rendszerhez mint a "hostokon beluli nehany disk-bol RAID-et keszitek" megoldas.
edit:
persze ez erre ment: (#3503) TheProb
nem is tudom, hogy hogyan fogom tudni megoldani a clustert, mert ez marha kevés. Ugye mivel alapból csak 2 fizikai vas van, így muszáj esxi alatt még 2-t virtualizáltan futtatni, hogy clustert tudjak valahogy csinálni... +még vcenter is.+amit (#3504) AiRLAC ir autolab is jo, ott keszen kapsz egy labot.
(#3502) HUfantom
Persze megértem diplomamunka írásához nem fogsz kapni elég hardvert vagy egy "Essential kit"-et a VMwaretől...
nemkell semmi
minden elerheto 60 nap trial licence alatt. -
TheProb
veterán
válasz
HUfantom
üzenetére
Igen, 2 host egyiken vmware másikon hyper-v. A fő gond az, hogy szerverenként csak 24giga ram áll rendelkezésre, nem is tudom, hogy hogyan fogom tudni megoldani a clustert, mert ez marha kevés. Ugye mivel alapból csak 2 fizikai vas van, így muszáj esxi alatt még 2-t virtualizáltan futtatni, hogy clustert tudjak valahogy csinálni... +még vcenter is. Ha jól emlékszek akkor csak vcenternek illene 8giga ramot adni, nem? Bár 2 host-os, hostonkénti 1-1 win serverrel annyit csak nem eszik meg (remélem).
-
válasz
TheProb
üzenetére
Akkor most gyakorlatilag 2 db géped van.
Egyikre toltál hyper-V-t a másik VMwaret.
Gondolom valami összehasonlítást akarsz majd elvégezni köztük.Best practice alapján ugye egy rendes clusternek minimum 3 lába / ESXi / van és valahol fut egy vCenterServer. Az, hogy milyen kialakítás van a local gépeken kb mindegy, mert úgyis minden host által látható datastore-on tároljuk a VM-eket.
/ Ugye van a local RAID 1, esetleg a network logdumpos USB stick ezeket már elég régóta minden hardver tudja kezelni.../
Persze megértem diplomamunka írásához nem fogsz kapni elég hardvert vagy egy "Essential kit"-et a VMwaretől...
Azt, hogy ez emuláld egyetlen hoston, ha van benne rendes RAID kártya akkor inkább azt állítanám be a 6 winyóra és hagynám a csudába az ESXi winyóknál a RAID 1-et. Persze ha a kártya kezeli külön külön a RAID-et akkor mehet....Azért a VMware sem mindenható csodadoktor, a RAID-et kezelje aki ért hozzá....
-
TheProb
veterán
Közben rájöttem élesben is, hogy vmware nem tud (és hogy is tudhatna) tömböt csinálni a szerverben lévő diszkekből.
Mondjuk annyira azért ezek szerint nem volt érthetetlen a legelső megfogalmazásom is, mert vmware-es oktató ismerősöm tudott rá érdemben válaszolni (nem téged degradállak ezzel).
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- sziku69: Szólánc.
- Battlefield 6
- TCL LCD és LED TV-k
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- World of Warships
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Keresem a Barkács Balázs Játékokat
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok GARANCIÁVAL!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- AKCIÓ! LG UltraGear 27GR93U-B 27 4K 144Hz IPS monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE B650M R7 8700F 16GB DDR5 512GB SSD RTX 4060Ti 8GB Zalman S2 TG ADATA 600W
- LG 83B4 - 83" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- darkFlash CF8 Pro
- Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 12/128GB Fekete / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

) hajtottam sokáig 7-est, az utóbbi időben váltottam 8-asra, de soha semmi problémám nem volt a Fusion-el.

Mit érdekel engem, 5 fül van, végig kattingatom max
3 komolyabb szerver árát nehéz kiköhögni Essential Plus licensszel, éles környezetre, nemhogy 10-et tesztre
persze ez már a mi problémánk

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)