- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- MasterDeeJay: RAM gondolatok: Mennyi a minimum? DDR3 is jó?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
-
LOGOUT
Sziasztok, udvozlunk mindenkit Magyarorszag legnagyobb VMware forumjaban!

Új hozzászólás Aktív témák
-
Konflikt
addikt
es mi lesz a sorsa ~4 honap mulva a centOS alapoknak?
-
Konflikt
addikt
válasz
bugizozi
üzenetére
gratula!
Jelenleg is ugy nez ki a helyzet, hogy 3 ev az "elevules", hiszen a 2019-eshez mar kell egy tanfolyam (Required), mig a 2020-hoz mar nem (csak Recommended) -
Konflikt
addikt
egyebkent par honapja uzemel VMware HU Discord szerver is, (a linkkel lehet csatlakozni).
fixet ne ott kerjetek
de ilyen csevegosebb temakat ott is ki lehet beszelni, illetve amolyan kontent repokent is szolgal. -
Konflikt
addikt
válasz
kraftxld
üzenetére
És hogy tetszettek az előadások?
Jo esellyel fel lesznek majd rakva kesobb az eloadasok (ahogy a 2021-es is, bar azt online csinaltuk) Balazs varhatoan szetkuldi oket a VMware HU hirlevelre.
Amire egyebkent itt tudtok feliratkozni
-
Konflikt
addikt
Az Explore session-ok felveteleinek tartalomjegyzeke, direkt linkekkel elerheto szokas szerint William Lam fele repobol, igy konnyebben keresheto. Ez pedig a gyari oldal keresoje
Keszuloben az oszi VMUG, de meg nincs vegleges idopont. csak gondoltam csepegtetek vmi hirmorzsat rola
-
Konflikt
addikt
habar hirlevelbe kikuldtuk, illetve mar zajlik - azert kozben is lehet csatlakozni, akinek van kedve, varjuk

Halozat biztonsagrol fogok beszelni es demozni: tobbek kozott NSX IDS/IPS (SQL injection demo), illetve egy teljes ransomware attack chaint mutatok meg NSX oldalrol.
--
A tavalyi nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel idén is megszervezzük a VMware Nyári Tábor sorozatot, ahol minden héten szerda reggel 9-től más témában egy rövid, 30 perces technikai webinárral jelentkezünk. Varhato agenda:Témakörök
06.15. Skyline, proaktív support - Peti
06.22. AVI, több mint egy LoadBalancer - Balázs
06.29. VMware learning - Peti
07.06. vSphere 7 upgrade praktikák - András
07.13. NSX alapok + elosztott tűzfal - Balázs
07.20. NSX biztonság: ATP, IDS/IPS, NTA, NDR - András
07.27. Horizon + Workspace ONE újdonságok - Balázs
08.03. Telco Cloud - Timi
08.10. VMware Fling - Balázs
08.17. SD-WAN - Attila/László
08.24. Secure Access Service Edge (SASE) - Attila/László
08.31. Carbon Black Workload Security – András
09.07. VMware Cloud Foundation (VCF) - infrastruktúra automatizáció - Jácint
09.14. Data Management for VMware Tanzu + Tanzu Service Mesh (TSM) - Valentin
09.21. Site Recovery Manager (SRM) + DR as a Service - András
09.28. Álompár: vRealize Operations & True Visibility Suite - András / Balázs
10.05. vRealize Network Insight (vRNI) - Balázs
10.12. CloudHealth, felhő monitorozás és költséganalízis – András
10.19. vSAN újdonságok - Jacint
10.26. Tanzu Community Edition (TCE) telepítése - András / BalázsRegisztráció:
https://via.vmware.com/nyari-tabor-2022 -
Konflikt
addikt
Talan mar nehanyan kaptatok meghivot, de mi is kikuldjuk hetfon a hirlevellel egyutt - azert ide is beillesztem

Szoval: ujra szemelyes VMUG, mindenkit varunk szeretettel!
2022. május 27. 9:00-16:00, Cinema City - IMAX Arena
Kerepesi út 9. 1087 Budapest, Hungary
Kedves VMUG tagok!
Szeretettel meghívunk az idei év első VMUG rendezvényére, amely május 27-én kerül megrendezésre, ahol lehetőség adódik megismerni a legújabb trendeket és technológiákat, emellett információkat cserélhet más szakértőkkel.
A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
Program:
09:00 – 10:00 – Regisztráció
10:00 – 10:10 – VMUG Leader köszöntő
10:10 – 10:40 – VMware – VMware újdonságok
Előadó: Herceg András, Lovas Balázs
10:40 – 11:10 – 99999 Informatika – AVI a világnak!
Előadó: Vadon Péter
11:10 – 11:40 – Kávészünet
11:40 – 12:10 – Commvault – A Commvault üzletfolytonosságot és magas rendelkezésre állást biztosító funkciói VMware SDDC környezetekhez
Előadó: Porkoláb Dániel
12:10 – 12:40 – MHM Computer Hungária Kft. – NSX ALB: Modern terheléselosztás
Előadó: Szabó András
12:40 – 14:00 – Ebédszünet
14:00 – 14:30 – Veritas – Tanzu védelme Netbackuppal
Előadó: Pulai András
14:30 – 15:00 – NTT Magyarország – vRealize Automation élesben, az ügyfél szemével
Előadó: Kuklis Krisztián ügyféllel közösen
15:00 – 15:30 – Veeam – Tűzben edzett replikánsok - Klasszikus, kortárs és next-gen
katasztrófatűrő megoldások a Veeamtől
Előadó: Varsányi András - Senior Systems Engineer
15:30 – 16:00 – Sorsolás, rendezvény zárás
Regisztracio a VMUG.COM oldalan lehetseges (account kell hozza) ITT. -
Konflikt
addikt
válasz
bugizozi
üzenetére
a certed nem jar le

ami "nehezites" bejon ahogy irtam, meg ahogy newman linkjen a blogposztban is irja, hogy 2021-ben meg a 6.5-rol lehetett tanfolyam nelkul frissiteni. (azaz 2018-bol)
2022-ben iden mar "csak" az evszamos verziokrol, azaz 2019+
ezalapjan (bar nem vagyok jos) ez a 3 eves csuszoablak, amire lehet szamitani jelenleg.aki tavaly a 2021-es VCP-t behuzta, eleg gyanus hogy meg 2024-ben is tanfolyam nelkul frissitheto lesz. (jelen allas szerint, legalabbis
)@newman: erre a webes oldal hasznalhato. egyebkent kint van minden info szerintem. vagy van amit hianyolsz (upgrade path-ok)? szerintem egyszerubben magyarazza mint a 14 fele utvonal a certmgr-ben.
-
Konflikt
addikt
annyiban javult a helyzet, hogy (talan a covid is lokott rajta) elerheto live online (ezt nem kell magyarazni) es on-demand formatumu training is. az utobbi 30napig nyitva, labokkal egyutt, szerintem nagyon jo kis lehetoseg, nem esel ki 3-4 egymast koveto napon fullra. beosztod ahogy kenyelmes. nincs meg mindenbol, de bovul a lista. VCPhez pl. tobb ilyen is opcio (ICM, OS)
-
Konflikt
addikt
szivesen igazat adnek, de 7 eve voltam CCNA tanfolyamon, (icnd 1-2 egyben, es az akkor mar 650k volt - mondjuk ez nem elofeltetel a vizsgahoz. az arsav viszont nem egyedi)
de bizonyara van tobb is, mas is, szerintem ti is tudnatok hozni boven peldat. :) ill vannak egyeb VLS sub formak, ahol a tanfolyamok kvazi nektek ingyen vannak, ezek ceges szinten elo szoktak fordulni, akar itthoni vallalatoknal is van ilyen. global multiknal meg szinte biztos, creditekrol nem is beszelve - ezeket cegen belul erdemes megfutni.szerencsere, azert ezeket nem privatban kellett intezni. azert ma se jellemzo, hogy a ceged megkoveteli az xy certet/vizsgat es azert te fizesd ki zsebbol. legalabbis ilyet nem igen lattam.
emellett, igen, nyilvan nem olcso ha nekem kene sajat zsebbol.
mod
btw, kraftxld, en az AZ104 et nem tolom ki fel ora alatt, szoval ekkora penge nem vagyok :D -
Konflikt
addikt
a szabaly jelenleg: ha van barmilyen evszamos VCP-d barmelyik trackrol, akkor az adott ag VCP megujitasahoz nem kell kulon tanfolyam - tehat 2019.01.01-tol barmi jo.
sot pl. NV eseten, ha van aktiv CCNA-d vagy felette, akkor oda nem kell egyaltalan tanfolyam - akkor se ha egy darab VCP-d sincs.
VCP-DCV eseten ha 6.5 max az utolso VCP-d, akkor kell a tanfolyam. az meg nem ma volt (2018, vagy elotti), azert valljuk be.

egyebkent mindegyik VCP-hez van egy kis guide, ami reszletezi hogy mi a plan, attol fuggoen honnan (mivel) indulsz.
PL: https://www.vmware.com/learning/certification/vcp-dcv.html [link] eseten ez igy nez ki, vegig lehet kattintgatni.
6.5 vagy no VCP eseten kell tanfolyam,
barmilyen trackrol, 2019 vagy ujabb eseten nem.
(required - recommended reszek a fontosak)szoval pl: #5599bugizozi nem kell menned iden a jelen allas szerint. a 2023 leendo VCP-hez eleg lesz a 2021-es tanfolyam nelkul.
Amit newman irsz, vannak anomaliak a rendszerben. foleg a sepci kornyeken, azt mar linkedinen elkezdtuk bontogatni.
Az, hogy jo-e ez a 3 evenkenti megujitas (most legalabbis igy megy) az mas kerdes. az Azure admin certem pl 2 ev alatt jar le, de tavaly nyartol mar csokkentettek 1 evesre. Ha most csinalod, jovore mar mehetsz is ujra. Intel certek naptari eves lejaratuak, azok is 1 evesek. AWS-nel 3 ev jelenleg, de gyanus hogy csokkenteni fogjak. szoval ez nem VMware talalmany, a jelentosebb gyartoknal is ez a bevett szokas. sot, mig a VCDX nem jar le (sokmindenkit nem erint
), a Cisco CCIE-t 5 evente ujitani kell (ha jol emlekszem), a tobbit is 3 evente. -
Konflikt
addikt
az az erdekes helyzet, hogy mar amugy is EoL 2019.12.14 ota (pipa az "Unsupported Products"-hoz, utana latszik) - bar nem lett leszedve.
Ahogy le lett nyilatkozva
"Work on a renewed version of vCenter Converter is already in progress."
szoval bent a csoben egy ideje, de datum meg nincs. ahogy latom belulrol szerencsere vegre kapott nagyobb fokuszt a tema
-
Konflikt
addikt
ez mar tenyleg hihetetlen, de a 2.15 utan a 2.16 rol is kiderult h sebezheto, igy most mar kint a 2.17 is.
azaz uk patchek es/vagy WA-k varhatoak.figyeljetek a fenti VMSA-t!
-
Konflikt
addikt
válasz
bugizozi
üzenetére
nagy volt a kapkodas es a 2.15.0 sajna nem eleg, igy lett idokozben egy 2.16.0 log4j is. (es nyilvan ujabb WA-k is)
na de, mivel az internet nepe sem birta, nem csak Gyongyoson sokaltak be, ezert szuletett meg ez az oldal: https://log4jmemes.com/ -
Konflikt
addikt
na jo, bevallom az osszes nagyobb IT vendort valoban nem neztem at, egyesevel

-
Konflikt
addikt
Ide irtam egy kicsit bovebben rola
@Chal: mostmar azert mindegyik nagyobb gyartonak van mondasa, ha mas nem WA elerheto majdnem mindenhol.
-
Konflikt
addikt
a penteken napvilagot latott log4j kritikus sebezhetoseg kapcsan az IT Cafe is hozott le cikket. roviden mi tortent: arstechnica.com
VMware Security Advisories kozott a VMSA-2021-0028.1 reszletezi a helyzetet.
10-es szintu es rengeteg termek erintett.
Workaround mar elerheto a termekek nagyreszere, nehol mar patch is.
nezzetek at mindenkeppen! -
Konflikt
addikt
jon a 7.0 U3, gyujtoposzt erre.
techzone osszefoglalo ujdonsagokrol meg itt.
letoltesi linkek hamarosan
ja es, bar biztos vagyok benne hogy szembejott mar itt-ott, de ha megsem, akkor:
jovo heten VMworld!
1200+ session erheto el a kontent katalogusban, online, rengeteg bejelentes varhato minden track-en (talan a legtobb a Tanzu korul
) ugyhogy gyertek, regisztraljatok
-
Konflikt
addikt
AZ SD card temaban meg ez a KB 85615 fontos
-
Konflikt
addikt
a VMTN-n emlitett july a p3-ra, nem lesz meg, most ugy nez ki sajnos csuszik egy kicsit.
altalanossagban:
egyebkent SD vagy CF is letezik industrial kategorias - anno mikor egy telko platformot fejlesztettunk sok sok eve, akkor ipari CF-eken volt a teljes OS, es 10+ evig siman mentek, tobb 1000 db-s minta alapjan.
masreszt a teljes dslr ipar keves model kivetellel SD-t hasznal. (vagy emlithetnek a kamerakat amik microSD-re irnak folyamatosan). nyilvan egyik peldaban sem azonos az IO karakterisztikaja az ESXi altal generalt terhelessel, igy 1:1 ben nem lehet osszevetni.
de, szerintem maga a medium kepes kell legyen ezt a terhelest (sot) elviselni.tovabba, ha egy ESXi-n a syslogot atiranyitjuk, akkor nagyon minimal az IO mukodes alatt (boot alatt kap).
es mivel P3-ba varhato a fix, igy ez is a fentieket erositi, hogy a mediaval ugy alatalaban nincs baj.
emellett, mondjuk az OEM-ek altal hasznalt SD minosege egy masik kerdes lehet. -
Konflikt
addikt
aki kicsit ismerkedne mas vmw temakkal is, annak ajanlom figyelmebe:
fut egy nyari taborra hallgato esemenysorozat nalunk, az osz kozepeig
fel oras sessionok, szerdankent.
tovabbi infok, reg erre -
Konflikt
addikt
válasz
DopeBob
üzenetére
szia,
pedig menni kellene, szoval valami nem kerek
egy Player/WKS ujratelepitessel probalkozhatsz, esetleg a network editorral a mostani bridge-elt halozatot torold es hozd letre ujra, majd a VM NIC-jet allisd at az uj bridge-elt int-re es bootold fel az OS-t.
vagy nezd meg NAT-tal megy-e.
Illetve hova megy a bridge a fizikai gepeden? lehet egy olyan interface-re bind-el ami nem lat ki. (Auto-ra rakd, vagy explicit add meg az int-et a Netw. Editorban) -
Konflikt
addikt
válasz
VANESSZA1
üzenetére
szia, meg tudod ezt ugrani, P2V-nek hivjak a folyamatot (bevirtualizalod a mostani geped), az eszkoz hozza pedig a vCenter Converter, (ingyenes, letoltheto) doksi hozza erre.
A cel hypervisor lehet Workstation is (Player is).Tehat a mostani geped fut virtualisan, majd ujra tudod telepiteni a Win-t a jelenlegi helyen (nyilvan a bevirtualizalt geped file-jait mas eszkozon vagy particion tarold addig)
-
Konflikt
addikt
válasz
TheProb
üzenetére
Tower integracio vRA7.x-ben kulso fejlesztoi csomaggal (SovLabs, vagyis mar CloudBolt) elerheto, erre erdemes nezegelodni.
Ha a plugin megvetele nem opcio, akkor azt a par hivast vRO WF-kent le lehet fejleszteni, REST endpointkent a Towert fel lehet venni.
vRA8.x-tol pedig nativ integracio elerheto, tehat a canvas-ra ra tudod dobalni az item-et, azt pedig ki tudod rakni SB-be, vagy 2nd day-kent is.
XaaS szinten lehet opcio (tehat vRO WF-t kirakhatsz SB-be, a formot customizalhatod)snapshotra egyebkent van gyari vRO WF, nem biztos h erdemes bonyolitani az eletedet towerrel. inkabb az az erdekes hogy az elkeszult snapshot eletciklusat hogy kezeled (auto torles x nap mulva, job-bal, kiadod a lehetoseget h torolje, stb)
-
Konflikt
addikt
válasz
TheProb
üzenetére
sajnos ez nem meglepo, azert hazank nem USA

az okokat Newman jol osszefoglalta. anno en a vRA7 ICM-re is fel evet vartam itthon, mire osszejott az a par ember, akikre elinditottak. abban az evben az volt az egyetlen tanfolyam.
a vRA8-at mar live online toltuk, egy angol oktato tartotta, eleg pengen. (akkor meg itthon szerintem nem is indult) -
Konflikt
addikt
Sziasztok,
Szuper hirem van!
Március 26.-án, pénteken délelőtt 10:00 órai kezdettel megrendezésre kerül az idei első VMUG (VMware User Group) esemény. Mivel ez egy virtuális VMUG rendezvény, olyan előadókat üdvözölhetünk, akiket egy hagyományos találkozóra nem tudnánk meghívni.
A VMUG ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Előadók:
Cormac Hogan - Director and Chief Technologist, VMware
Duncan Epping - Chief Technologist Cloud Platform, VMware
Frank Denneman - Chief Technologist Cloud Platform, VMware
Agenda:
10:00 - 10:10 Megnyitó (Opening by VMUG Leaders)
10:10 - 10:40 Creating a developer self-service platform with vSphere 7 while maintenance governance (Frank Denneman, VMware)
10:40 - 10:50 Q&A and break
10:50 - 11:20 vSphere 7.0 U1 and the Kubernetes Admin (Cormac Hogan, VMware)
11:20 - 11:30 Q&A and break
11:30 - 12:00 vSAN 7.0 U1 and the vSphere Admin (Duncan Epping, VMware)
12:00 - 12:10 Zárszó, Q&A (wrap up by VMUG leaders)
Regisztráció:
https://VMware.zoom.us/webinar/register/WN_tAR2tQyaQTStuPTSxSfmXQvarunk mindenkit, izgalmas eloadasoknak nezunk elebe

-
Konflikt
addikt
válasz
szallasi007
üzenetére
szerintem innen van a script

powershell host kell neked ehhez, hogy futtatni tudjad.
regebben PowerCLI kulon telepitos installerkent ment, most mar modulkent behuzhato.
tovabbi infok erre, how-to itt, ill. ismerkedni itt is tudsz vele, keress ra a HoL-on erre: "HOL-1911-05-SDC - VMware vSphere Automation - PowerCLI"edit:
@(#4733) AiRLAC most latom kozben belinkelted te is ugyanezt egy picit elobb
-
Konflikt
addikt
válasz
szallasi007
üzenetére
szia
FC SAN: nem a vCenterben/hez veszed fel, hanem a 3 host-odhoz. itt ket opcio lehet:
-direct attach: ez az egyszerubb, de csak par hostig mukodik a keves storage FC port miatt. ekkor a host FC HBA-ja direktben ossze van kotve az FC SAN controller node-jaival. ezesetben a SAN-on felveszed a WWPN-eket es adsz hozzaferest a szoban forgo LUN-okhoz.
(tipusonkent mas lehet a naming, vagy az absztarkcio, nehol grouppolhato, stb, de a logika ugyanez)
aztan vegzel egy HBA rescan-t vSphere-bol majd a host felismeri uj LUN-t.
-switched: ha van SAN switch is akkor zonazni kell. (a mikentjere itt nem ternek ki)a LUN-okat VMFS-re formazva tobb host egyidejuleg irja/olvassa, hiszen shared storage. van lockolas, szoval nem irnak egymasra.
Essentials Plus: max 3 server, amiben max 2 pCPU a hard limitje a setupnak. tehat vas cserevel bovitheto csak.
DRS: nincs, de a HA ettol meg mukodik, ugyanis nem kell hozza. (HA az elcsattant vm-et elinditja host kieses eseten masik elerheto host-on. hiszen ahogy fent taglaltuk a DS kozos, tehat hozzafer tobb host is)
DRS terhesleselosztast vegez a hostok kozott (storage)vMotion segitsegevel. lehet nelkule elni, de nyilvan jo feature.ha innen feljebb akarsz menni, ott a koltsegek igen megnonek. ez az essentials nagyon jo ar/ertek arnyu csomag, a 3x2 CPU manapsag mar 300 vCPU-t is jelenthet es kkv szinten boven eleg szokott lenni.
(es akkor az uj Epyc Rome-ot nem is emlitem)
ha feature set nem eleg (vDS, FT, DRS, stb), az mas kerdes. majd a business eldonti. -
Konflikt
addikt
válasz
szerenkemnek
üzenetére
voloszinuleg a HoL-ra gondolsz. volt mar rola tobbszor szo - ezek nyomkodhato kornyezetek, ki tudsz probalni termekekeket. eleg szeles a kinalat.
-
Konflikt
addikt
válasz
szerenkemnek
üzenetére
egy szemellyel nem indit szerintem senki. ha spec a tanfolyam 2-3 mal mar el soktak inditani. egyebkent jok amiket irtal, arrow, training360, szamalk
-
Konflikt
addikt
válasz
bugizozi
üzenetére
jokis napunk volt, erre beszamolo

-
Konflikt
addikt
holnap jon valaki? jokis eloadasok lesznek
-
Konflikt
addikt
8 vCPU modern xeon-ok eseten szerintem nem keves. ha nagyon kell a vCPU akkor ha lehet meg mindig lehet skalazni tobb VM-re a load-ot. egyebkent jellemzoen nem a CPU szokott lenni a szuk eroforras.
ha csak egy szerveretek van, akkor nem kell tobb a free-nel.
ha tobb, de max 3:
szerintem itthon manapsag (mikor ilyen eros es sok core-os CPU-k vannak) eleg lehet egy ugynevezett essentials edition, ami fillerekert elerheto. itt max 3 fizikai vasat (host) hasznalhatsz egy vCenterbol (ez egy kozos management szerver). minden hostban 2 fizikai CPU lehet, azaz 6db socket-ig lehet skalazodni. ebben a csomagban lenyegesen olcsobb minden, de ez a max bovulesi lehetoseg. (ket opcioban letezik)ha megtobbb szerver kell, akkor: kulon fizikai socket alapu licence-eles van, plusz kulon meg kell venni a vCentert. - 1 socket dragabb mint az egesz fenti KIT. (meg a legolcsobb standard is)
a dragabb KIT-ben, vagy a dragabb kiszerelesben (pl. ent. plus) tobb feature-t kapsz, leginkabb rendelkezesre allas teren. itt egy comparearazas a fenti linkeken latszik.
-
Konflikt
addikt
free esxi hypervisor kell neked.
edit: a servert es a VMeket egy webUIn keresztul el lehet erni, ahol lehet console-t is nyitni - jogosultsagokat adhatsz VM szinten kulon minden usernek akar. -
Konflikt
addikt
ide irtam kicsit a VMUG-rol. vagyis meg tegnap
(vagyis meg penteken, csak hetfon ment ki.. mindegy) -
Konflikt
addikt
válasz
bugizozi
üzenetére
igen, mentem. Tibi log insight elodasa jo volt, ill. Valentin szokasos updatje hogy mik tortentek az elmult idoszakban is hasznosnak bizonyult. VEEAM bejelentesek is izgisek. a tobbi gyarto is hozott ezt azt, irok egy recap posztot rola hamarosan

ja is ami erdekesseg: osszeraktak egy htc VIVE demot - en most probaltam eloszor. dobbenet. -
Konflikt
addikt
holnap vaki VMUG? nekem delelott van dolgom de olyan 11-re sztem aterek az Arenaba
-
Konflikt
addikt
válasz
bugizozi
üzenetére
valoban a VCSA az irany, olyannyira hogy ki is vezetik a wint. kerdes hogy onnan majd a migracio milyen lesz, egyertelmuen VCSAra mennek uj telepitesnel.
-
-
Konflikt
addikt
válasz
kraftxld
üzenetére
ide irtam egy osszefoglalot a keddi VMUG-rol akit erdekel

-
Konflikt
addikt
-
Konflikt
addikt
holnap valaki VMUG?
-
Konflikt
addikt
válasz
anarchic
üzenetére
hany vm fut parhozamosan ezeken a lemezeken?
lemezek milyenek? (rpm, tengelyszam, interface, stb)
vezerlo? (tipus, cache, write policy, stb)
eleg gyanus hogy egyszeruen ennyit tud a tomb, le van terhelve.
ha meg elfogy az ESXi-n a RAM akkor az utolso lepeskent diskre swap-el, ami valoban baromira lassit - ez szinten okozhatja -
Konflikt
addikt
válasz
TheProb
üzenetére
host warning:
igen, SSH miatt lehet.
host summary-n mi latszik?
host monitor -> issues -> all issues alatt kell lenni egy bejegyzesnek - pl. h az SSH engedelyezve van, az dobal warningot. (lehet suppresselni amugy, es akkor eltunik)VM alarm: szinten monitor -> issues szekcio a VM-en. latni fogod mi a baja.
-
Konflikt
addikt
irtam ide egy kis osszefoglalot a VMUG-rol
@(#3776) JasL: ugy emlekszem a free player is tud parhuzamosan tobb VM-et futtatni.
-
Konflikt
addikt
válasz
kraftxld
üzenetére
igen, a DC tekerese production-ben probelmas, nyilvan. nemtudom lett volna-e ra mas megoldas, ha nem tekerhettem volna.

egyebkent kb 5 percig toltam at, de nyilvan eleg lehet ezis, ha egy win eppen bootol valahol, stb. nalunk ugye 98% dev&test (abbol is 70% linux - amik nem erintettek), igy ennyi belefert
prezi-vel keszitettem
vegul nem jottel oda, en meg nemtudtam kit kell keressek
@bugizozi
irok rola majd egy osszefoglalot -
Konflikt
addikt
-
Konflikt
addikt
(#3764) kraftxld: az kiraly, hajra

(#3765) bugizozi: sztem nincs hatarido. oylan is volt mar hogy valakit vittem es a helyszinen beregisztraltak
(#3766) AiRLAC: ilyenrol nem tudok, de az eddigieken sem volt
-
Konflikt
addikt
kedden VMUG. fogok beszelni self-signed SSL cert keszitesrol, csererol (es szivasokrol
) is. gyertek 
-
Konflikt
addikt
-
Konflikt
addikt
válasz
balaaa88
üzenetére
az osszes load balancing algoritmus vSphere-ben akkor mukodik jol, ha vagy a fogado vagy a kuldo oldal tobb vegpontos, igy tud forgalmat elosztani az elerheto osszes linkre. hogy milyen modon teszi, ezt tudod csupan beallitani. (n:m, n:1, 1:m OK)
1:1 eseten (pl. 1 VM-et mentesz ki egy VEEAM szerverre) nem lesz kihasznalva egynel tobb link soha. egy adatfolyamot sem a vSphere algoritmusai, sem az LACP nem bont szet es kuldi ki tobb linken.a masik dolog: jolhangzik a 2x10G link, de minden tudna ezt utkozben? (osszes NIC, switchek, diskek, tombok, disk vezerlo..) mert jellemzoen nem a link szokott a szuk keresztmetszet lenni.
-
Konflikt
addikt
válasz
kraftxld
üzenetére
a DCA elo labor, az a dump kizart es ez igy van jol
(kb mint a CCIE, csak nem egesznapos hanem kb 4 oras szunet nelkul).
a 6osban csokkentettek az idejet es a labok szamat is valamivel. DCAbol az 5 ost csinaltam 2,5 eve. DCD mas tema, az tervezes. annak az upgrade vizsgajat tavasszal tettem le. reszletek az alairasomban vannak ha erdekel -
Konflikt
addikt
egy kicsit tolodik a WKS 12.5 kiadasa
-
Konflikt
addikt
válasz
HUfantom
üzenetére
az egesz labor (3x ESXi + vCenter) mehet nested, pl. Workstation-ben. (azaz a hypervisort is VM-ben futtatod) egy halom RAM (32GB+) es SSD (256GB+), tizedannyi ido alatt es HW igeny mellett. sot, meg shared iSCSI/NFS storage-ot is lehet nekik adni szinten WKS-ben (akar linux, freenas, synology..), ami inkabb hasonlit egy valos rendszerhez mint a "hostokon beluli nehany disk-bol RAID-et keszitek" megoldas.
edit:
persze ez erre ment: (#3503) TheProb
nem is tudom, hogy hogyan fogom tudni megoldani a clustert, mert ez marha kevés. Ugye mivel alapból csak 2 fizikai vas van, így muszáj esxi alatt még 2-t virtualizáltan futtatni, hogy clustert tudjak valahogy csinálni... +még vcenter is.+amit (#3504) AiRLAC ir autolab is jo, ott keszen kapsz egy labot.
(#3502) HUfantom
Persze megértem diplomamunka írásához nem fogsz kapni elég hardvert vagy egy "Essential kit"-et a VMwaretől...
nemkell semmi
minden elerheto 60 nap trial licence alatt. -
Konflikt
addikt
a kupont kitol kaptad, egy oktatokozponttol, mondjuk tanfolyam melle (azaz egyedi 1 db-os kod)? mert lehet a segitsegukkel erdemes az edu-nak irni es megoldjak valahogy. hajra

tudom utolag mindenki megmondoember, ahogy en szoktam evek ota: mindig online, sajat magam. mindig joval elotte, honapokkal befoglalom az idopontot, igy egyreszt tervezheto, boven valogathatok az idopontok es a vizsgacenterek kozott ill. a felkeszulesnek is keretet ad. bar csak egyelemu minta, de nekem mindig rendben volt a pearson felulete.
@sto1911: hol es kinel dolgozol egyebkent, ahol 3 DCA is akad itthon?
-
Konflikt
addikt
bizony, erre gyanakodtam

edit:
amit tehetsz:
-atmigralod std-re min. ott nincs size limit.
-esetleg 2008R2 express-re
-DB purge/shrink (torolni a megfelelo history tablakat, errol tobb KB is akad) sok VM es reszletes performance history mellett hizik a DB igazan. ezutan lenyegesen redukalodik a merete, altalaba toredeke lesz -
Konflikt
addikt
amit igertem, osszefoglalo a tegnapi VMUG-rol, erre.
-
Konflikt
addikt
-
Konflikt
addikt
@bugizozi, Chal: akkor majd ott

-
Konflikt
addikt
válasz
anarchic
üzenetére
valami itt nem kerek nekem

errol irsz: NetApp NFS Plug-in for VMware VAAI 1.1.0 (esxi 6), ill egy hogy a 6 port (feltetelezem SATA?) egy vezerlohoz tartozik. milyen netapp-ot hasznalsz? milyen alaplapon van ez a vezerlo a 6 porttal?mas: szerdan VMUG, jon innen valaki?
Új hozzászólás Aktív témák
- Építő/felújító topik
- Yettel topik
- Képhibák a GeForce-on? Az NVIDIA szerint egy Windows frissítés okozza
- RAM topik
- iPhone topik
- Nehézzé teszi az új Steam eszközök kiadását a memóriapánik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Xbox Series X|S
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok GARANCIÁVAL!
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Eladó Xiaomi Redmi 15 6/128GB fekete / 12 hó jótállás
- 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 8500 6 mag 6 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4515, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

de ilyen csevegosebb temakat ott is ki lehet beszelni, illetve amolyan kontent repokent is szolgal.

) ugyhogy