Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gerner1
- Klaus Duran: HP wifi nyomtatás+ win11.
- droidic: [Memory Leak] Az agy defragmentálása
-
LOGOUT
Sziasztok, udvozlunk mindenkit Magyarorszag legnagyobb VMware forumjaban!

Új hozzászólás Aktív témák
-
kraftxld
félisten
válasz
TheProb
üzenetére
A VMware most eléggé keresi a helyét a piacon, a tradicionális datacenter / on-prem virtualizálunk dolog kezd eléggé marginális lenni. Mindig fog maradni cucc a site-on, de szinte csak a nagyon kritikus, gyártásközeli rendszerek.
Amennyi hülyeséget felvásároltak, meg ahány irányban kapkodtak az elmult 2-3 évben, kíváncsi vagyok mi fog a piaci részesedésből maradni.
Mi most teszteljük az Azure Stack HCI-t (ami egy bugos fos még technikai oldalról, de brutál potenciál van benne), és ha vállalható lesz, a site-okon lévő cucc 90%-át lecseréljük erre. Vagy megfelelő sávszél esetén megy cloud-ba az egész.Plusz semmi igazán egetrengető dolgot nem tettek be a termékbe mostanában, a vCenter is egyre nagyobb bloatware, picit mennek a cloud based management felé, de még nagyon messze vannak a normális megoldástól (ESXi direkt bekötése, vCenter meg minden egyéb nélkül)
-
válasz
TheProb
üzenetére
Exchange kivéreztetésre mondjuk inkább, hogy in progress, de előrébb járnak azért mint a hyper-v-vel
Amúgy hála az égnek én sem magamtól tudom, csak mellettem ül az ms-es csapat a cégnél, és mostanában már arra is panaszkodnak, hogy még új xch vizsga sincs, a régieket meg visszavonták. De lehet hogy pontatlan a dolog, érintettség hiányában nem néztem utána, csak hallottam. -
kraftxld
félisten
válasz
TheProb
üzenetére
2012 R2 óta nem nagyon volt egetrengető új feature, az ingyenes Hyper-V szerver megszűnt, SCVMM vonal halott, on-prem-re nem jön semmi új fejlesztés az MS-től.
Minden fejlesztőjük az Azure-t, O365-öt tolja, on-prem-re csak kb "keep the lights on" policy megy csak nincs hivatalosan kimondva.
Ezt a csatát a VMware nyerte.
Én régen nagy Hyper-Vs arc voltam, de mostanában mindent migrálunk VMware-re ami on-prem maradt. -
válasz
TheProb
üzenetére
Én nem hallottam erről konkrétumot, de nagyon agresszíven terelnek mindenkit az Azure-be, nem lennék meglepve annyira ezen. Másfelől meg azért sokkal alapvetőbb on-prem. szolgáltatás ez mint mondjuk az Exchange (aminek a kivéreztetése már önmagában nem kis balhét okoz az ügyfeleik körében), szóval elég nagy vállalásnak érzem.
-
válasz
TheProb
üzenetére
Nem jártam utána még, de logikusan arra tippelnék, hogy így túl nagy az overhead a command setek konvertálgatása miatt. Eleve ha feltételezzük, hogy egy bármilyen sata/sas diskből képes lenne csak egy más típusú szoftveresen emulált vezérlővel ennyivel többet kivenni a hypervisor (a fenti benchmarkban helyenként kétszeres-háromszoros eltérések is vannak), akkor ezt megcsinálhatták volna réges-régen, max nem "nvme controller" lenne a neve.
Szóval egyelőre így józan paraszti ésszel: szerintem kell hozzá a fizikai nvme eszköz is.
-
[Newman]
tag
válasz
TheProb
üzenetére
Végtelen mennyiségű szívás volt több különböző környezetben már a vCLS gépekkel. Volt olyan, hogy GSS bírta csak megtákolni. Nem tudom mi lett a VMware QA csapatával, de jó lenne ha komolyabban vennék a munkájukat.
Többször az sem segített, ha közben vanilla 7.0.-ra frissítettem, aztán onnan U2b-re. vLCM-el egyelőre nem sok jó tapasztalatom van, de ott könnyen lehet a szerverek gyártója a bűnös. Utóbbi dokumentációjuk alapján támogatott a cucc, de a vLCM szerint állatira nem.
-
[Newman]
tag
válasz
TheProb
üzenetére
Szerintem is alábecsült funkció, de valahogy nem ragad meg sehol. Ahol blade-ek vagy valami multinode rack-es szerverek vannak, ott nem értelmezhető. Ott sem nagyon ahol olyan support van hogy 4-6 órán belüli csere a várható. 10 esetre vetítve kb egy alkalommal kerül bevezetésre. Pedig Dell OME, HPE Oneview vagy hasonszőrű Cisco - bár ez kb egy plugin - úgy minden bokorban akad már.
-
[Newman]
tag
válasz
TheProb
üzenetére
Információim szerint Proactive HA-nál sose jelenne meg a vRops, mivel ott a kiszolgáló gyártója által adott komponens kell regisztrálódjon - HPE Oneview, DellEMC OMivv stb. Lehet tévedek!
Amúgy én proactive HA-t soha, sehol nem állítottam még be - demózás volt, de élesbe sose ment - predictive DRS-t igen, de az két klikk. Kár hogy utóbbi felejtős ha valaki nem vROPS-al tengeti életét és amúgy is elég nehéz megmutatni, hogy a slide-okon túl ez miért jó. -
Konflikt
addikt
válasz
TheProb
üzenetére
Tower integracio vRA7.x-ben kulso fejlesztoi csomaggal (SovLabs, vagyis mar CloudBolt) elerheto, erre erdemes nezegelodni.
Ha a plugin megvetele nem opcio, akkor azt a par hivast vRO WF-kent le lehet fejleszteni, REST endpointkent a Towert fel lehet venni.
vRA8.x-tol pedig nativ integracio elerheto, tehat a canvas-ra ra tudod dobalni az item-et, azt pedig ki tudod rakni SB-be, vagy 2nd day-kent is.
XaaS szinten lehet opcio (tehat vRO WF-t kirakhatsz SB-be, a formot customizalhatod)snapshotra egyebkent van gyari vRO WF, nem biztos h erdemes bonyolitani az eletedet towerrel. inkabb az az erdekes hogy az elkeszult snapshot eletciklusat hogy kezeled (auto torles x nap mulva, job-bal, kiadod a lehetoseget h torolje, stb)
-
ratkaics
senior tag
válasz
TheProb
üzenetére
Igazából már kezdem kapozsgálni. Most kipróbáltam, hogy csak a domain kiszolgálónak állítottam be a vmware-es időszinkront. De akkor is két órát siet a guest valamiért. Még mindig nem értem a dolgot. A domain többi tagja úgy ketyeg, ahogy a domain szerver, ez így ok is, de a domain szerveren akkor is rendbe kellene még ezt tennem.
Hogyan kellene beállítanom? -
Konflikt
addikt
válasz
TheProb
üzenetére
sajnos ez nem meglepo, azert hazank nem USA

az okokat Newman jol osszefoglalta. anno en a vRA7 ICM-re is fel evet vartam itthon, mire osszejott az a par ember, akikre elinditottak. abban az evben az volt az egyetlen tanfolyam.
a vRA8-at mar live online toltuk, egy angol oktato tartotta, eleg pengen. (akkor meg itthon szerintem nem is indult) -
[Newman]
tag
válasz
TheProb
üzenetére
Sajnos kénytelen vagyok egyik környezetbe feltenni minden újat, mert különben nehezen tudok felelősen válaszolni, mikor arról van szó hogy akármit meg lehet-e csinálni/miért nem megy/ pl. vSphere,NSX-T, Tanzu stb-ben.
vSphere tanfolyamon voltam még egyszer 4.0 idején, majd lejárt elszalasztott megújítás után DCV 6.7 ICM-en. Arrow-ban, Gaál úr szerintem hibátlanul tartotta.
Én úgy látom, hogy a vRA pont olyan téma, hogy azt csinálni kell - mármint nyomkodni - hogy el tudd mondani másnak a lényeget. Ugyanakkor itthon sajnos nem tud eltartani ez a piac annyi oktatót, hogy ők specializálódni tudjanak. Tehát egy cégnél, mondjuk a max két VMware-es oktatónak kell leoktatni úgy AppVolumes-től, Workspace ONE-ig minden elképzelhető tanfolyamot. -
válasz
TheProb
üzenetére
"RDM is a sátán talámánya, nálunk még van 1-2 ilyen vérfertőzés, de szabadulni akar tőlük mindenki. "
WSFC esetén mi még használjuk SQL clusterekhez, 6.5 és vmx13 után már támogatott a VMotion is, úgy nagyjából fájdalommentes (persze a passzív, pause-olt node-ot javasolt csak mozgatni). A telepítés/konfigurálás persze scriptelt, a fenének van kedve 12 RDM-t kézzel hozzáadni egyenként.
-
ratkaics
senior tag
-
kraftxld
félisten
válasz
TheProb
üzenetére
Azért egy olyan vállalkozásnak ahol van 1-2 fizikai vas rajta 4-5 VM, nem hiszem, hogy gondot okozna egy Essentials bundle.
Én régen nagy hyper-vs voltam, de belefáradtam az állandó apró faszságokba még 1-2 host-os környezetben is. Az MS is nagyjából tojik rá, hogy az on-prem környezetben bármit fejlesszen rajta.
Úgyhogy pár éve csak VMware megy mindenhová. -
válasz
TheProb
üzenetére
Minden környezet meg minden OVA más, de pl. egy ilyesmi (ez egy VM, értelemszerűen ha több kell akkor pl. CSV fileból beszeded a nevet, esetleg a cél cluster,datastore nevét és hadd szóljon).
$vCenter = "vcenternetve"$user="userneve"#connect vCenterGet-VICredentialStoreItem -File "password.xml" | ForEach-Object{Connect-VIServer -Server $vCenter -User $user -Password $_.Password}| Out-Null$VMname="vmneve"$OvfPath="D:\ovaneve.ova"$Cluster="clusterneve"$VMhost=Get-Cluster $Cluster|Get-VMHost|Sort-Object MemoryGB|Select-Object -first 1$Datastore="datastoreneve"$Network="networkneve"$ovfConfig = Get-OvfConfiguration -Ovf $ovfPath#Networks$ovfConfig.NetworkMapping.Outside.Value=$Network$ovfConfig.NetworkMapping.Inside.Value=$Network#Deployment parametersImport-VApp -Source $ovfpath -OvfConfiguration $ovfConfig -Name $VMName -VMHost $VMHost -Location $Cluster -Datastore $Datastore -DiskStorageFormat Thin -Confirm:$false#Disconnect vCenterWrite-Host "Disconnecting from vCenter..."-foregroundcolor "DarkGreen"Disconnect-VIServer -Force:$true -Confirm:$false | Out-Null -
válasz
TheProb
üzenetére
Sokáig EDA-t használtunk de egy ideje nem fejlesztik, gondoltam jó lesz átállni.
Autodeploy nem bonyolult, persze ha megvannak a feltételek (DHCP, PXE stb.).
Mondjuk a stateless cucc nekem nem jön be, szóval Autodeploy csak a basic deploymentet csinálja, van egy custom kickstart scriptem amit elindít aztán utána nem vesz már részt a folyamatban.BOSS kártyát használunk vSAN hostokban, nekem is elegem lett az SD-kből. DC-ben meg boot from SAN van

-
kraftxld
félisten
válasz
TheProb
üzenetére
És ez a szerencséje ennek a fosnak, hogy 18 ezer km-re van, már már ott lennék a város főterén és 30L benzinnel lelocsolva égne a switch stack
A migráció alatt az egyik Unifi AP-t nem vitte át a controller migráció, a helyi IT-s arc megkereste, hogy melyik porton volt. Ezt a portot átraktam VLAN99 access-re, hogy lássam az AP-t, firmware frissítés, provisioning. Majd a controlleren átállítottam a management portot VLAN 99 tagged-re.
Utána a switch-en is visszaállítottam a vlan-okat és megoldódott a network hiba
Full ugyanaz a konfig. -
kraftxld
félisten
válasz
TheProb
üzenetére
Igen, minden forgalom lassú, hááátt. 18 ezer km-re van a cucc, nem nagyon tudok átugrani és switch-ekkel matatni

A switch portok ilyenek ezen csoda Huawei-en (hogy döljön rá egy taligányi pandaszar arra aki ezt a kínai fost eladta az ügyfélnek), nincs SSH access, és csak trunk port-ként tudom beállítani, hogy az összes VLAN átmenjen.
-
kraftxld
félisten
válasz
TheProb
üzenetére
Mindkettő rajta van az ESXi 7.0 U1 HCL-en. Firmware-t frissítettem.
Mindkettőn ESXi van, local storage.
A vmotion lassú ha az alap 100-as VLAN-on csinálom és ugyanúgy felmegy a latency
Ha átrakom a vmotion-t a 130-as VLAN-ra akkor is ugyanez.
Ez egy Windows-os VM az egyik host-on, a 100-as VLAN-on csatlakozik iSCSI-n egy Synology NAS-re. Ez a Veeam ReFS repository.
Ha elindítom a Veeam mentést ugyanez a hiba, hogy max 15MB/sec-el megy a folyamat és a latency is megnő.
Ha indítok egy AzCopy-t bármelyik VM-ről akkor is ez történik, korábban a Hyper-V-ről simán tolta 500Mbit-el Azure Blobba a biteket.Szerk, most indítottam egy Veeam replikációt a 2 host között, ez is hasonló sebességgel megy. 1ms alatt van a latency ha nincs terhelés a hálón, alatta a latency ha megy a replikáció

-
[Newman]
tag
válasz
TheProb
üzenetére
Nos:
Today HPE has two integrations for vLCM:
- HPE OneView Hardware Support Manager for vLCM is delivered via the OV4VC appliance
- HPE Hardware Support Manager for vLCM is delivered via the iLO Amplifier Pack appliance
Fontos hogy amit OveView kezel, azt nem kezelheti ILo Apmlifier és fordítva. -
[Newman]
tag
válasz
TheProb
üzenetére
A HPE küldött el, mert olyan FW/driver kombót használtam ami csak a VMware HCL-jében szerepelt mint támogatott a HPE adott szervere kapcsán. Synergy-ről van szó. HPE szerint ez az oldal a szent. [link]
Picit átfedésben van, de az ILO Apmlifier pack csak a hatodára alkalmas annak amit a Oneview tud, illetve kicsit jobban tolja az adatot az Infosight-ba.
-
válasz
TheProb
üzenetére
Valószínűleg eldobta az USB eszközt, ha újraindítod lehet újra bebootol rendesen és megy minden tovább.
Láttam már ilyent Cisco UCS bladeken (mondjuk olyant is hogy tényleg megdöglött a flash). Mi mondjuk váltottunk BFS-re, a standalone node-okon meg jönnek a BOSS kártyák. -
-
-
kraftxld
félisten
válasz
TheProb
üzenetére
Volt egy hasonló esetem Hyper-V alatt, ott csúnyán megborult pár .VHDX file miután kihullott egy SSD a RAID1-ből.
Csak egy megoldás segített, a guest alatt indított Paragon ISO ami a hibás részek kihagyásával lementette a VM-et, majd egy új host-on létrehoztam és visszaállítottam. -
válasz
TheProb
üzenetére
Nem nem érted szerintem, hanem nem tudsz róla, hogy mi történt pontosan. Tuti hogy döccent egyet a kártya, vagy a tömb, vagy most is van benne még hibás disk, bármi lehet. A vmfs-nek volt egy olyan pillanata vélhetően amikor nem tudott írni, vagy korrupt lett az írás, erről nem az 1db kiesett disk tehet, hiszen erre lenne a raid5 redundanciája.
A mellett hogy próbálod lelapátolni az adatokat, szerintem nézd meg a logokat is, különösen abban az időszakban, amikor a disk elhullott.
-
válasz
TheProb
üzenetére
Biztosan valami nagyobb gond volt/van, mert a vmfs arról mit sem tud, hogy neked a raid5 tömbödből kiesett 1db disk. Szóval ha tényleg csak ennyi történt, akkor azt a vmfs nem veszi észre, mint ahogy abban a rétegben semmi más se venné (ha natív ext*, ntfs, akármi lenne rajta, az se tudna róla).
-
[Newman]
tag
válasz
TheProb
üzenetére
Őszintén szólva, sok jót nem látok. Láttam már VMFS corruption-t, de soha nem sikerült még megmenteni - a VMware support is csak annyit javasol mindig, hogy restore. Ha nincs elég, hely akkor - nem tudom mik a lehetőségeid, megengedett vagy sem - iSCSI Software Adapter, iSCSI target bármilyen gépen és oda mozgatni - olvasom hogy az sem nagyon megy - ideiglenesen.
A szerverben lévő RAID-vezérlőnek azért lehet baja, mert gyanítom a R5 újraépítésekor hibázhatott párszor.
-
kraftxld
félisten
válasz
TheProb
üzenetére
Ha nem sok host van és nem nagyon függ semmi a vcentertől akkor simán kezdd újra.
1, legyen meg a root password a host-okhoz. Ha nincs meg akkor most vCenteren keresztül resetelni tudod. Licenszeket mentsd le.
2, Régi vcenter, jobb klikk, delete from disk
3, Új vcenter-t telepítessz a 6.7 telepítőből, majd újra hozzáadod a hostokat, mentés beállít
4, Host-okat frissíted 6.7-re. -
válasz
TheProb
üzenetére
"Amúgy ugye vCentert nyugodtan lehet upgradelni a hostok downtime-ja nélkül? Ha nem megy vMotion, stb akkor nem hatja meg a hostokat a kiesése, ugye?"
HA az hostokon futó agenttel megy, szóval az vCenter független miután engedélyezve lett.*
VMotion, DRS stb. persze nem fog menni amíg nem elérhető a vCenter
*Én pl. HA-t kikapcsolom az összes clusteren upgrade előtt mióta vSAN van, mert az új vCenter upgradeli egyből a HA agenteket, nekünk volt már ebből failover párszor.
-
kraftxld
félisten
válasz
TheProb
üzenetére
Mi a fizetős?
Technikailag nem inplace upgrade, de a végeredmény ugyanaz. Azonos vCenter IP, név, konfig megmarad.
Ha már frissítettél VCSA 6.5 U2-re, arról még nem lehet 6.7 RTM-re frissíteni, majd gondolom 6.7 U1-re.
Lehet nyugodtan frissíteni a vCentert nem fogja a host-ok at befolyásolni maga a vCenter frissítése. Persze ha van még 5.5-ös host vagy mondjuk pár egyéb dolog (backup, stb) ami nem támogatja a 6.7-et, aztán lehet szívni nagyokat.
A Veeam pl épp a napokban adta ki a frissítést a 6.7-hez. -
válasz
TheProb
üzenetére
"Szóval azt mondod, hogy minden hiba a Cert-ekből fakad?"
Nem, nem ezt mondtam. Sok hibát okoz a hibás/hiányzó cert. Meg a nem megfelelő DNS feloldás, meg az Intel 10G firmware bugok meg még ezer más dolog.6.0-t én upgradelném 6.5-re és ha még Windowson fut akkor legyen inkább VCSA, tisztább-szárazabb-jövőállóbb érzés.
-
válasz
TheProb
üzenetére
A vSphere Web Client-el van konkrétan probléma vagy a vCloud Directorral?
Nekünk subca-nek lett beállítva a vCenter így az összes alszolgáltatásnak ő generálja maga a certificate-ket. Annyi hogy FQDN-nel kell használni, nekem Chrome-mal tökéletes.FQDN nélkül belépve vannak bizonyos dolgok amik nem működnek, pl. OVA deploy.
6.7 már full HTML5.
-
Konflikt
addikt
válasz
TheProb
üzenetére
host warning:
igen, SSH miatt lehet.
host summary-n mi latszik?
host monitor -> issues -> all issues alatt kell lenni egy bejegyzesnek - pl. h az SSH engedelyezve van, az dobal warningot. (lehet suppresselni amugy, es akkor eltunik)VM alarm: szinten monitor -> issues szekcio a VM-en. latni fogod mi a baja.
-
bpx
őstag
válasz
TheProb
üzenetére
Van beépített, csak körülményes (lehet más megoldásokhoz képest), saját játszós környezetben ezt szoktam használni:
Ha a leírás szerint csinálom, grafikus felületről, akkor nekem nem szokott menni, de ha direktben beleírom a .vmx-be a multi-writer flaget a megfelelő device-hoz, akkor működik.
A virtuális NAS annyival tud többet (pl. iscsi), hogy menet közben lehet átméretezni, hozzáadni, elvenni + nem kell előre allokálni a teljes méretet.
-
sto1911
veterán
válasz
TheProb
üzenetére
1. Erre gondoltál? Guest customization https://pubs.vmware.com/vsphere-51/index.jsp?topic=%2Fcom.vmware.vsphere.vm_admin.doc%2FGUID-EB5F090E-723C-4470-B640-50B35D1EC016.html
2. Nem megszokott a fizikai gépeknél, de gondot nem okoz.
@Konflikt: annyira elég nekem is, köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- Le Mans Ultimate
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Jövedelem
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- World of Tanks - MMO
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Androidos tablet topic
- Milyen légkondit a lakásba?
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- PC Game Pass előfizetés
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Xiaomi Redmi Note 14 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- í kilenc! AKCIÓS PRECÍZIÓS KÉSZÜLÉK! 7670 i9-12950HX 64GB RAM 1TB SSD Nvidia RTX A3000 12GB 1 év gar
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S25 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

ESXi-n keresztül nem tudod menteni.