Hirdetés
- czundermák: Shikoku Henro #0: Mégis mi ez?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- Invázió egy novellában 3-4. (Update) +5. fejezet! (18+ nyelvezet)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Sziasztok, udvozlunk mindenkit Magyarorszag legnagyobb VMware forumjaban!

Új hozzászólás Aktív témák
-
[Newman]
tag
válasz
bugizozi
üzenetére
Sok értelme nincs, eltörölték a tanfolyami kötelezettséget, szóval innentől nincs az, ha lejár, akkor csak tanfolyammal lehet újra letenni.
Személy szerint én inkább a VCF Admin/Architect irányba vizsgázok, amíg kitalálja a BC, hogy amúgy mi a bánat legyen az komponens vizsgákkal - pl NSX, vSAN stb. VCAP-t meg ennyi év után hagyom is, mert kiherélték.
-
bugizozi
őstag
-
bugizozi
őstag
válasz
bugizozi
üzenetére
User error...vagyis nemom...
A Request Access résznél nem volt ügyfél felvéve, csak annak a cégnek a siteID-ja ahol dolgozom. De úgy rémlik korábban tudtam így letölteni, viszont azt néztem, hogy My Downloads résznél nem volt semmi
(előtte 99% hogy volt)
Most hozzáadtam az egyik ügyfél siteID-ját, akinek van aktív support-ja, így már az ahhoz tartozó dolgokhoz hozzáférek. (és le tudom tölteni ezt a patch-et is, amit azóta LM-el megoldottam amúgy, de ez is hasznos, hogy most már - újra - tudok letölteni) -
bugizozi
őstag
válasz
bugizozi
üzenetére
Kicseréltem próbából a QLE2692 FC kártyát egy QLogic BR-1860 típusúra és minden zokszó nélkül működött - nem dobott a vCenter hibaüzenetet a Passthrough konfigurálásánál, nincs ESXi PSOD, Linux-os Tape szerver egyből látta a Library-t, szalagos mentés is fut.
Lovas Balázs ezt a táblázatot küldte, miszerint az Essential licensz nem is támogatja a Passthrough-t, ezt nem tudtam, de általában működött.
Csak sajnos kicsiny hazánkban mindenhol a spórolás megy. Mondjuk amennyi munkaórám ráment erre, abból már egy használt 1U akármilyen szervert vehettek volna. Vagyis mi nekik, mert fix díjas projekt. -
válasz
bugizozi
üzenetére
Hát a Broadcom elérést beállítani még nekem is pilótavizsgás volt, el nem tudom képzelni hogy egy eltávozott kolléga hozzáférését mennyire lehet bonyolult visszaszerezni
Nekünk emiatt egy külön megosztott email fiók van a licenszekhez dedikálva, az aktuális felelősök mindig hozzáférnek. -
válasz
bugizozi
üzenetére
Szerintem az alap koncepciónak mennie kellene, de nem teljesen értem mi történt. Maga a passthrough enabled lett host reboot után, de a bekapcsoláskor a fenti hibaüzenetet kaptad? Mert ez alapján a passthrough nem működik jól. Addig feleslegesen keresgélsz linket, amíg az nem megy. A kártyára direktben van kötve a tape library, nincs rajta más?
Kósza tipp: én megpróbálnám kikapcsolni a félhalott passthrough-t (legyen minden az eredeti kiinduló állapotban), TL-t lehúznám, hogy ne legyen link, host restart, majd megpróbálnám bekapcsolni újra. Addig kell masszírozni, amíg hibaüzenet nélkül sikerül bekapcsolni, ha ez nem megy, akkor support.
-
kraftxld
félisten
válasz
bugizozi
üzenetére
A support-os link nem jön be nekem, szerintem ezt így nem lehet megcsinálni.
Miért nem a fizikai szerverre van telepítve az OS, ESXI nélkül ha backupolni szeretnél?
Eddig mindig úgy csináltam Veeam-el meg Commvault-al is, hogy a Windows volt a fizikai vason, és úgy ment az FC tape library. -
válasz
bugizozi
üzenetére
Ez érdekes, tisztán emlékeztem rá, hogy úgy 1 éve csináltam, még az ügyfélnek is megírtam, hogy így működik, megkerestem a levelet, válaszolt is, hogy tényleg, kipróbálta, köszöni.
Valamint: https://community.spiceworks.com/t/vsphere-essentials-plus-kit-storage-migration/832778
Ehhez képest ránézve most ugyanarra essentials plus -os clusterre, ugyanazt látom amit te, pedig nem lett frissítve. Egyébként akkor biztosan úgy működött, hogy a storage vmotion job is elindult, majd beledöglött egy licence error hibaüzenet formájában, de "both" opcióval szépen lefutott több esetben is. Furcsa.
-
válasz
bugizozi
üzenetére
"Ha esetleg újratelepíteném a vCenter-t, akkor az ESX-ek mit szólnának hozzá ha hozzá akarnám adni az újhoz, nem sikítana, hogy ők már egy másik vCenter tagjai?"
Én csináltam ilyent, ha nincs DVS akkor egyszerűbb, de DVS-el is megoldható.
A lényeg hogy hostonként disconnectelni kell a meglévő vCenter-től (VM-ekkel együtt), és hozzá kell adni az új vCenter-hez. Ha DVS is van, akkor először sima vSwitchekre kell migrálni és utána mehet (majd a végén vissza ha kell DVS).
Ha kell a script előkotrom hozzá.
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
bugizozi
üzenetére
Olyat próbáltál, hogy az upgrade előtt a cert manager-rel csinálsz egy full cert resetet (asszem 8-as pont) és self-signed cert-tel futsz neki az upgrade-nek?
Esetleg ezeket a check-eket futtatni (bár ha ezekkel baj lenne, az a napi működésben is gondot okozna):
https://kb.vmware.com/s/article/79248
https://kb.vmware.com/s/article/82332Illetve érdemes lenne a DNS-t alaposan átnézni. Forward, reverse bejegyzések, figyelve a kis és nagybetűkre.
-
kraftxld
félisten
-
bugizozi
őstag
válasz
bugizozi
üzenetére
Sziasztok!
Ez a vCenter 6.7 -> 7.0 vagy 8.0 frissítés még mindig nem megy, VMware support se tud segíteni hetek óta

Odáig jutottam, hogy legalább a stage 2-ig eljut, de az STS service nem indul el. Kiolvastam már a fél google-t:- SSO admin groupban ott van az admin (tényleg nem volt ott) [link]
- vsphere.local domain-t default-ra raktam [link] [link]
- tényleg volt AD-ban korábban, de már nincs, kipucoltam [link]
- futattam vdt toolt az kiköpte ezt:SSO Site: default-first-site[PASS] Node: ##NO_HOSTNAME##[FAIL] Node: budapest70 (Embedded)- PROBLEM: Port 7444 Found: Please run python lsdoctor.py --stalefix option on this node.- futtattam lsdoctor-t, fixsts-t, fixcers-t
- felhúztam a 6.7 legfrissebb verzióraDe semmi se segített, a hiba még mindig ugyanez

Van valakinek valami ötlete?

-
válasz
bugizozi
üzenetére
Fakeraid fos, ezeknél a driver biztosítja szoftveresen a raid funkciót, ha nincs driver, külön látod a diskeket. Szóval az nem teljesen igaz, hogy az esxi nem támogat sw raidet. Ő maga nem tud létrehozni (nincs benne olyan funkció mint pl. Linuxnál az md), de ha kalapál drivert a gyártó, akkor megy, rengeteg ilyen vezérlő van, amihez van vib, és utána látod a raid volume-ot.
Nézz kürül a Lenovonál, de tartok tőle hogy eleve Lenovo custom imaget használsz, amiben benne kellene lennie, ha létezik. Szóval ha így van, akkor semmit nem fogsz tudni kezdeni vele. Illetve de, az egyik diskre telepítesz

-
Konflikt
addikt
válasz
bugizozi
üzenetére
gratula!
Jelenleg is ugy nez ki a helyzet, hogy 3 ev az "elevules", hiszen a 2019-eshez mar kell egy tanfolyam (Required), mig a 2020-hoz mar nem (csak Recommended) -
CsodaPOK
senior tag
válasz
bugizozi
üzenetére
https://kb.vmware.com/s/article/2042141#In_vSphere_PowerCLI
PowerCLI-vel csatlakozol a hostra, majd
Get-VMHostFirmware -VMHost 10.0.0.1 -BackupConfiguration -DestinationPath C:\DownloadsA cél mappának léteznie kell a gépeden.
-
Konflikt
addikt
válasz
bugizozi
üzenetére
a certed nem jar le

ami "nehezites" bejon ahogy irtam, meg ahogy newman linkjen a blogposztban is irja, hogy 2021-ben meg a 6.5-rol lehetett tanfolyam nelkul frissiteni. (azaz 2018-bol)
2022-ben iden mar "csak" az evszamos verziokrol, azaz 2019+
ezalapjan (bar nem vagyok jos) ez a 3 eves csuszoablak, amire lehet szamitani jelenleg.aki tavaly a 2021-es VCP-t behuzta, eleg gyanus hogy meg 2024-ben is tanfolyam nelkul frissitheto lesz. (jelen allas szerint, legalabbis
)@newman: erre a webes oldal hasznalhato. egyebkent kint van minden info szerintem. vagy van amit hianyolsz (upgrade path-ok)? szerintem egyszerubben magyarazza mint a 14 fele utvonal a certmgr-ben.
-
válasz
bugizozi
üzenetére
Melléduma sajnos. Erről persze küldtek e-mailt anno, és én is hátradőltem, hogy milyen jó, végre nem kell ezzel szórakozni, ha éppen a projekt vagy a munkáltató igényli, akkor majd megyek vizsgázni (upgradelni). Csakhogy sajnos nem így van. Ami nem jár le, az a már birtokolt cert az adott verzióra (előtte ez is lejárt, szóval teljesen el tudtad veszíteni a vcp-d). Viszont a tanfolyamkötelezettség nélküli vizsga továbbra is határidős, ha X verziójú cert-et nem újítasz meg vizsgával Y vagy Z verzióra adott időn belül, akkor egy idő után nem is engedik, csak tanfolyammal.
Én is az utolsó pillanatban szembesültem ezzel tavaly év végén, akkor is úgy úsztam meg, hogy volt egy NSX vizsgám, amit kivételként kezeltek (a vpc-mmel önmagában már csak tanfolyammal ment volna az upgrade, de az ugyanolyan verziójú VCP-NV-vel még engedték).
Amúgy asszem 6-osom volt, és azt upgradeltem DCV7-2021-re, de ez a fentiek szempontjából lényegtelen.szerk.: bocsi, látom Newman leírta ugyanezt, csak én még 8 körül kezdtem el írni, és most nyomtam rá a postra, lassan indul a nap, na

-
[Newman]
tag
válasz
bugizozi
üzenetére
Eltörölte, de nem a COVID miatt. Már nem járnak le a vizsgák mint korábban, de ettől még nem semmisült meg az az ablak, amiből ha kicsúszol és nem vizsgázol újra, akkor mehetsz újra tanfolyamra.
Ha kell a cert végére az évszám, akkor most évente teheted le a teljesen azonos vizsgát. Nyilván nem kötelező - bár VMware partnernél ehhez partneri szint is kötődhet.Ha nem kell az évszám, akkor 2-3 évente bizony le kell vizsgáznod és könnyen lehet, hogy úgy is azt a vizsgát fogod letenni, amit már régebben megcsináltál. Neked idén nem kell menned - és jó eséllyel jövőre sem - de figyelni kell.
Szerencsésebb ha mondjuk két track-en is van VCP-d, mert akkor csúszóablakban egyiket-másikat frissíted, tekintve egy friss VCP-vel, egy másik track-en is tanfolyam nélkül tudsz VCP-t tenni. -
[Newman]
tag
válasz
bugizozi
üzenetére
Így már értem
Milyen Horizon verzión vagy? 2111-ben jelent meg a "secondary image". Az hasonlót csinál.
Ha az van, akkor az instant clone pool szintjén nyomj egy "Maintain->Schedule"-t. Aztán válaszd ki a tesztelni kívánt snapshot-ot, viszont ne ütemezd, hanem "secondary image"-ként jelöld meg. "Push to specific machines"-t klikkeld be és válaszd ki a tesztelésre szánt gépeket - nem tudom, hogy floating vagy dedicated assignment pool-jaid vannak-e.
Másik opció az, hogy nem választasz ki semmit a "Push to specific machines"-nél és akkor a pool-ba belépve a "Machines (Instant Clone Details)" tab alatt kb. ugyanígy ki tudod választani mely gépekre görgetnéd ki. -
[Newman]
tag
válasz
bugizozi
üzenetére
El vagyok tévedve, de az első képen - a H7 esetén - az nekem linked clone-nak tűnik, viszont az nem is létezik már H8-ban. Ha utóbbi instant clone, akkor ott visszamenni korábbi snap-ra kicsit neccesebb - kb új pool ha nem a teljes pool-t akarod korábbira visszatenni.
-
Konflikt
addikt
válasz
bugizozi
üzenetére
nagy volt a kapkodas es a 2.15.0 sajna nem eleg, igy lett idokozben egy 2.16.0 log4j is. (es nyilvan ujabb WA-k is)
na de, mivel az internet nepe sem birta, nem csak Gyongyoson sokaltak be, ezert szuletett meg ez az oldal: https://log4jmemes.com/ -
akos86
aktív tag
válasz
bugizozi
üzenetére
A vmware host tárhelyét szeretném optimalizálni, nagyon sok tárhely lett adva a virtuális gépnek a fenti GB adatok csak példaképp lettek feltüntetve készitettem egy teszt virtuális gépet és azt módosítgattam...a valóságban 500GB tárból szeretnék 100GB-ra módosítani, mivel ez egy Domain controller és totál felesleges neki ennyi tárhely.
-
[Newman]
tag
válasz
bugizozi
üzenetére
Nyugodtan nyomj remove from inventory-t, aztán register VM. Az import során a VM eredeti nevét írja majd, amit át kell írnod a Veeam-ben megadott konvenció szerint prefix/suffix. Simán benyalja a Veeam majd, nem hoz létre új VM-et, nem törli el replikán lévő snapshot-okat sem. v11-el próbáltam ki tíz perce.
-
válasz
bugizozi
üzenetére
Nekem más miatt kellett (régi c7000 virtual connect modul webguihoz), de végül feladtam. Sajnos az Adobe a múltban sem készített fullos flash telepítőt, csak egy mini exe volt, és maga az installer online töltötte le a dolgokat. Természetesen az e mögött levő repot az Adobe megszüntette már rég, szóval hiába találsz akár megbízható helyeken is telepítőket, egyik se fog menni. A legjobb ha tudsz kukázni valahol/valakitől egy öreg managament vm-et amiben még van flash, azt jól el kell tenni, és ha belefut az ember ilyesmibe akkor lehet vele legalább dolgozni.
Valamint van egy opensource project, akik from scratch készítettek flashpalyert, de a VC nem működött vele, esetleg ezzel tégy a próbát, hátha a Horizont szereti: link
Illetve most láttam, hogy van egy ilyen is, ezt nem próbáltam: link
-
válasz
bugizozi
üzenetére
Szomorú, még jó hogy nem futottam bele. Sajnos hiába hangoztatom mindig, hogy ne telepítsen senki SD kártyára ESXi-t, ennek ellenére tömegével jönnek szembe az ilyen hostok (oké, tegyük hozzá, hogy valamelyest érthető okokból).
Nekem a fő bajom vele az, hogy a kártyákon nincs SMART, vagy egyéb hasonló diagnosztikai megoldás, vagy legalábbis semmi olyan, ami közel járna ahhoz, hogy úgy lehessen használni/monitorozni mint egy hdd-t vagy ssd-t. Ahol van mirror (szerencsére már sok vasban alap), ott valamelyest jobb a helyzet, de szerintem ez még nem ad megnyugvást.
Évekig is képes szunnyadni egy ilyen disk hiba, gondolom mindenki látott már olyan kártyát, ami vígan eszi a write requesteket, aztán reboot után nincs rajta a kiiírt adat... És mikor derül ez ki? Igen, amikor crashel a host, vagy amikor az éjszaka közepén rebootolna az ember egy upgrade miatt, szóval csupa olyan esetben amikor van bajunk bőven, és akkor még kapunk mellé egy kövér maflást is
-
[Newman]
tag
válasz
bugizozi
üzenetére
Elég nagy balhé is van belőle VMTN-en is.
[link]Született egy elég jó cikk John Nicholson - VSAN atyaúristen - tollából a lényeget összefoglalva. Hasznos és érdekes olvasmány, ügyfelek számára készülő dokumentációkba mindig belemásolom
Is my SD card is resilient enough for production ESXi usage?
-
-
válasz
bugizozi
üzenetére
Ne is kérdezd, azzal indult, hogy a root pass nem hogy lejárt, de nem is tudták mi volt (amit megadtak, azzal nem működött konzolon sem). Nem tudom csináltál e már root pw resetet vcsa-n (én eddig nem), de most szembesültem vele, hogy 6.0-ig a GRUB-ra is rárakja ugyanezt a jelszót! Szóval nem úgy van az, hogy init=/bin/bash aztán jót röhögünk... Persze mire mindezt átnézi az ember, live linux alá mountolja, megpatkolja a grubot, sok óra megy el
Utána meg annyi volt csak, hogy vissza kellett menni a kályhához, és szolgáltatásonként egyesével áttúrni a logokat, és a bennük levő problémákat megoldani. Persze a sorrend feltérképezése is egy jó szívás, hiszen sok servicenek csupán annyi baja van, hogy függ egy másiktól, egyébként elindulna.Amúgy használhatóra nem hinném, hogy meg tudtam csinálni, egy halom alert volt rajta, de legalább a webservice és az sso ment, be lehetett lépni, ctrl+c a linecenkre, aztán delete from disk a vm-re + sóval behinteni a helyét is

Csak az idegsít még, hogy milyen kalapból/honnét rántotta elő végül a kulcsokat, nagyon érdekelne ennek a megfejtése

-
[Newman]
tag
válasz
bugizozi
üzenetére
Felmerül pár kérdés, hogy pontosan hogy történt. Kikapcsolgatta a VM-eket a szkript és utána pl mountolta valahol a datastore-t aztán titkosította? Nem tartom valószínűnek, hogy magán az ESXi-n "keresztül" történt volna.
Írja a thread-ben pár "It's FC storage. Only accessible thru ESXi or vCenter." illetve "Block. Fibre channel storage." Ettől függetlenül simán lehet, hogy az adott LUN, akárhová máshová is ki van adva, ott simán titkosítható - pl Veeam B&R storage integrált mentés. Írják is neki, hogy "My NDA won't allow that to be disclosed." szóval semmi specifikum.
-
bugizozi
őstag
válasz
bugizozi
üzenetére
Nah sikerült összevakarni ezt a vCenter-t, a cert-ekkel volt gond.
Amit linkeltem azt megcsináltam, csak rosszul újítottam meg, mert ide az FQDN-t írtam, nem csak simán a hostnevet.
Enter proper value for 'Hostname' [Enter valid Fully Qualified Domain Name(FQDN), For Example: example.domain.com]:A support kiszúrta, hogy rossz névre állítottam ki a cert-et, megcsinálta aztán jó lett.

-
bugizozi
őstag
válasz
bugizozi
üzenetére
Megcsináltam, letöröltem a VIB-eket, utána ment a secure boot, elindult az ESXi.
Most más gonddal jönnék

Új rendszer, a szerver iSCSI protokollon keresztül éri el a tárolót, átmigráltam rá egy melévő VM-et korábbi szerverről amiben lokál diszkek vannak, és panaszkodnak, hogy lassú. Találtam róla egy KB-t, miszerint le kell tiltani a Delayed ACK-t [link]. Ezt megtettem, de reboot után visszaállt az eredeti konfig. Olvastam, hogy ez meglévő konfignál nem elegendő, hanem ki kell törölni a dinamikus és statikus targeteket Disable Delayed Ack for iSCSI on ESXi, not always workingPut the host in “maintenance mode”
Remove all iSCSI target from the host in dynamic discover and static target, close the window
Rescan storage
Readd all dynamic discover target
Rescan storageIlyenkor a meglévő datastore-ral mi lesz? Megmarad ugyanúgy, illetve rajta a VM-ek?
Köszi!

-
válasz
bugizozi
üzenetére
+1 szintén. A kérdés nálam csak azért merült fel, mert 99%-ig biztos vagyok benne, hogy ez az sns nem lesz megújítva, szóval vagy az sns lejártáig lehet upgradelni (ami egy nagyobb munka ugye 1 éven belül (HA és amennyiben él még egyáltalán az sns, amit nem tudok), vagy most eleve azzal telepítem. Egyelőre magammal sem beszéltem még meg, hogy melyik lenne a kisebb szar, szóval inkább csak infót gyűjtök

-
[Newman]
tag
-
[Newman]
tag
válasz
bugizozi
üzenetére
Inkább fordítva szabad csak, szóval újabb a Connection Server mint a View agent - bár ez sem életbiztosítás, mert hivatalosan nem fogsz találni semmit, ezen kívül "Horizon Connection Server compatibility with Horizon Agents is limited to interoperability during a Connection Server upgrade. You must upgrade View Agents or Horizon Agents as soon as possible to match the version of the Connection Server that manages them." [link]
-
Sirjames73
csendes tag
válasz
bugizozi
üzenetére
Én használom, nekem bevállt. Azokkal a Synology NAS-okkal müködik, amelyek Btrfs fájlrendszert használnak.Nagyon spórolosan bánik a tárhellyel, mert figyeli a duplikált dolgokat a mentésben.
Faék egyszerűen beállítható, használható fizikai géphez, Vmware.hez, HyperV-hez.
Új hozzászólás Aktív témák
- LEGO klub
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Gaming notebook topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Okos Otthon / Smart Home
- Spórolós topik
- Sorozatok
- Tanuljunk angolul!
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3971, 94% Akkumulátor
- iPhone 17 Pro Max Silver - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- Lenovo ThinkPad T14 Gen1 Intel i5-10310U Refurbished - Garancia
- Honor 200 Lite / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia
- Apple iPhone SE 2022 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

(előtte 99% hogy volt)