Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- lezso6: Nemzetközi újév visszaszámlátor alkoholistáknak
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Sziasztok, udvozlunk mindenkit Magyarorszag legnagyobb VMware forumjaban!

Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tasiadam
üzenetére
"-Minden gépbe 2 kábel megy, iLO és network, amint a storage és a management is megy, ha ez lényeges (isolation esetében pl az)."
Ezt mondjuk javasolt lenne legalább még egy (ideális esetben még három) kábellel bővíteni, hogy legyen redundancia meg némi szétválasztása a storage és network forgalomnak.
-
tasiadam
veterán
válasz
[Newman]
üzenetére
1 kis gepet konnyu neki hamar inditani. Van 1 pingeles tesztunk ahol az elhalas es a felallast merjuk. Itt majd latjuk, mennyi ido.
Olvastuk, hogy SDK-n keresztul vmtools segitsegevel lehet appot monitorozni, perpill erre kene feature.
Tehat akkor appot nem fogunk tudni default nezni, max VM-et, az meg meglehetosen ritkan tud meghalni.
-
[Newman]
tag
válasz
tasiadam
üzenetére
Igazából nem késéssel indítja, mert a HA működése percekben mérhető.
Amit akarsz, olyat a VMware nem tud. Mármint nincs mód arra - nyilván ha fejlesztesz magadnak ilyet, mert SDK van - hogy egy VM-ben a hálózat megáll, akkor csináljon valamit.
Szóval a VM monitoring segítségével nem fog ugrani arra, ha a VM által használt hálózatban/VLAN-ban mondjuk történik valami. Nem néz és nem tesztel hálózatot a VM-ből, csak azt nézi hogy pl a tools on keresztül él-e a VM van e bármi aktivitás benne.
VM Monitoring restarts individual virtual machines if their VMware Tools heartbeats are not received within a set time. Similarly, Application Monitoring can restart a virtual machine if the heartbeats for an application it is running are not received. You can enable these features and configure the sensitivity with which vSphere HA monitors non-responsiveness.
When you enable VM Monitoring, the VM Monitoring service (using VMware Tools) evaluates whether each virtual machine in the cluster is running by checking for regular heartbeats and I/O activity from the VMware Tools process running inside the guest. If no heartbeats or I/O activity are received, this is most likely because the guest operating system has failed or VMware Tools is not being allocated any time to complete tasks. In such a case, the VM Monitoring service determines that the virtual machine has failed and the virtual machine is rebooted to restore service. link -
tasiadam
veterán
Megnéztem egy 4/8as LTS-t 100gb tárhellyel, ez is hibátlanúl átmegy, gyorsan. Köszi a segítséget!
A VM toolson keresztül az app monitoringhoz értesz? Még olyan tesztet akarnak csináltatni, hogy ha pl lehal a hálózat a VM-en, akkor indítsa újra. Trigger: belépek SSH-val és leállítom az intet-et, vagy bármelyik befele jövő hálózatot. -
[Newman]
tag
válasz
tasiadam
üzenetére
Nem éppen. A datastore heartbeat egy plusz dolog, ami abban az esetben segíthet, mikor a hosztok nem érik el egymást. Ekkor a datastore-on azért képesek jelezni mely gépek vannak bekapcsolva rajtuk, mely hosztok vannak életben.
Nyilvánvalóan egy IP alapú tárolónál körül kell járni a dolgot, mert ha például azonos fizikai interfészen, switch-eken történik a tároló forgalma, mint amúgy például a management vmkernel interfésze, akkor olyan nem nagyon fordulhat elő, hogy az egyik megy, a másik meg nem. Így van ez a VSAN-nál is, de nyilván az iSCSI tárolódnál is.
Isolation az egy tök másik dolog. Mikor van mondjuk három hosztod és - egyszerűsítve - az egyik leszakad, mert kihúztad a hálózati interfészeit. Akkor nyilván ő nem hallja a másik kettőt és a másik kettő nem hallja őt. Na ilyenkor megpingeli alapértelmezetten a default gw-t a management vmkernel-en és ha nem válaszol, akkor ő izolálódott. Ha négy hosztod van és kettő szakad le egyszerre és azok hallják egymást, akkor pedig partícionálódás van.
Nálad két hoszt van, szóval ha a másodikből kihúzod a kábelt, az abban a pillanatban el is veszti a storage-ot. Nem hallja a másikat és az isolation címet sem bírja pingelni és nyilván a datastore-on sem tud életjelet adni magáról. Szóval a "power off and restart VMs" lesz a vége. Az első hoszton, viszont nem azonnal. A HA nem két másodperc alatt lép.Mikor nem megy majd a HA? Millió oka lehet:
- sok a reservation VM vagy RP szinten. Ha pl az első hoszton futó VM-ek CPU/RAM erőforrásait rezerválod és a második hoszton futó VM-ekkel is ezt teszed, akkor az első hoszt csak annyit tud szolgáltatni, amennyi fizikailag benne van. Viszont két fizikai gépnyi erőforrást kéne előállítania, hiszen ami rezervált, az nem swap-polhatja ki, oda kell adni ténylegesen a fizikai RAM-ból.
- ha például bármely VM a második hoszton olyan port group-on van - standard switch esetén fordulhat elő - amely az első hoszton nincs felvéve. Tehát ha az Ubuntu VM-ed első interfésze mondjuk "VLAN10" nevű port group-ban van és az első hoszton az "VLAN 10"-ként van felvéve, akkor tuti nem lesz HA.
- Olyan ISO van becsatolva, ami a második hosztról elérhető, de az elsőről nem.
- Ha az FDM agent-nek van problémája, fel sem települt pl. Ha a host and clusters nézetben a HA agent státusz bármi más mint primary/secondary.Azért kértem a vmotion próbát, mert ha át lehet vmotion-özni a problémás gépet, akkor a fenti első három eshetőséget ki is zártuk. Igen tudom hogy a HA-hoz nem kell vMotion, de a fentiek a HA-nak is beakasztanak ha akár egy is közülük jelentkezik.
-
tasiadam
veterán
Amúgy jutott eszmbe ma, hogy el kéne engedni ezt a tesztelést. Elég erősen az infra beállításaitól függ a HA. Ha valaki külön köti be a storaget külön kártyán, akkor a storage hearthbeat azt mondja monsani, hogy megy, nincs gond. Ha valakinek ez nincs beállítva, értelmét veszti az isolation. Ha kitépi az ember a gépet, akkor már lehet értelme, ilyenkor egy sima reset is működik, de ez is beállítás és infra függő.
-
tasiadam
veterán
Nincs resource pool.
-
[Newman]
tag
válasz
tasiadam
üzenetére
Nem. Reservation alatt a reservation-re gondolok. VM-re állsz, majd mindegyiken megnézed ezt: [link]
Ha te magad vMotion-nel sem tudsz egyetlen gépet migrálni, azaz az Ubunti gépet sem, pedig az közös storage-on van, vmotion enabled a vmkernel-en mindkét hoszton, akkor írd már meg, hogy ott mikor a vmotion-t indítanád, ugyan milyen hibát ír már pontosan? Sokat segítene.
Admission controlt most teljesen felejtsük el. -
tasiadam
veterán
Host failure response alatt:
Restart VMs
Medium prio
Resources allocated
Admission: Slot policy próbálva, cluster resource percentages 0, 99, 1, 50, 100%al is próbálva, mind mindig ugyan úgy hibára fut. -
tasiadam
veterán
válasz
[Newman]
üzenetére
Admission alatti reservationre gondolsz? Az nincs beallitva,lekapcsoltam ma megint.
Van mar merge requestem a masodik nic portra, hogy kapjon DHCP-n IP-t, igy oda tennem at a vmotiont es az iSCSI-t, de ha ott latja, hogy megy a gep, van beat, aklor sokkal elorebb nem vagyok.
Kihuzott geprol athuzni az VM-et? Megnezem, ujrainditom, es amikor bootol be, athuzom, megnezem mit reagal.
-
[Newman]
tag
válasz
tasiadam
üzenetére
A vmotion-t azért kérdeztem, mert érdekel, hogy amúgy kézzel te át tudád e tolni az összes VM-et a túlélő hosztra. A reservation-t pedig azért mert ha a klaszteredben több reservation van beállítva, mint a túlélő hoszton az összes bekapcsolt VM és azok amik e bedöntött hoszton futottak és most failover kéne rájuk, akkor tuti biztos hogy a HA nem fogja elindítani őket. Pont az ilyen esetek elkerülésére van az admission control, hogy ne tudj többet kiadni és biztosított legyen hogy X számú ESXi behalása esetén el tudja indítani a gépeket.
"Minden gépbe 2 kábel megy, iLO és network, amint a storage és a management is megy, ha ez lényeges (isolation esetében pl az)."
Mivel nálad iSCSI van és ráadásul azonos NIC-en a mgmt vmkernel-el, kb teljesen értelmetlen a datastore heartbeat beállítása, tekintve, hogy ha egymást nem hallja a két hoszt, akkor a datastore-on sem fogják egymás látni mert megszakadt a francba.Tehát kérlek nézd meg a reservation-öket, mennyi van beállítva összesen ha van, illetve próbáld meg kézzel az Ubuntu VM-edet át tudod-e tenni a másik hosztra. Ha már ez utóbbi sem megy - pedig amúgy CPU generációban stimmel, közös storage adott - akkor lehet például másképpen van elnevezve a vSwitch-en a network port group - gondolom nem vDS-t haszálsz.
-
tasiadam
veterán
Admission le van tiltva, másküldönben rögtön lehal.
A hearthbeat, azaz a storage és a management 1 porton megy. Addoltam a gépekhez még 1-1 hálózatot, külön a vmotionnak, hátha akkor azon tudja magával valamit kezdeni. De rettentő tanácstalanság lett rajtam úrrá, hogy miért nem akar elindulni.
A failover nekem kell, hogy menjen, mert pont azt akarjuk tudni, hogy mi van, ha lelőjük alóla a gépet. Akár a tápot is kihúzhatom belőle, más nem lesz az eredmény, ugyan úgy failover failed. -
[Newman]
tag
válasz
tasiadam
üzenetére
Igazából nem mindegy mennyi gép fut bármelyik hoszton, sőt elég komolyan számít mert hacsak nem állítod be, akkor minden gép HA védett és mindet át akarja tenni valamelyik - nálad egyetlen - lábon maradt hosztra.
Van reservation az Ubuntu VM-en? Egyáltalán bármely VM-en? Amúgy például vMotion-al át tudod tenni az az Ubuntu gépet a nagyobb hosztra?
Az admission control nem viccnek van, az egy fontos dolog. Ha percentage szarul van beállítva benne vagy slot policy van és van reservation, akkor jól alá lehet vágni mondjuk. -
tasiadam
veterán
válasz
[Newman]
üzenetére
Van egy termékünk, amit virtualizáltak, így megy Hypervisorokon is, elsődlegesen eddig ESXi van, mint támogatott paltform, későbbiekban valszeg KVM/Porxmox vagy Hyper-v is szóba kerül. No. A termék DRBD disk HA-t tud, de ez virtualizálva nem oké.
Van egy clusterem dedikálva a HA-t tesztelni. 2 nodeból áll:
-DL380 g9 HP asszem, egyik egy 20 magos 40 válasz 40 vCPU-s gép 320gb rammal. Ezen fut a vCenter, így őt nem bátom sosem.
-DL380 G9 HP szintén, de 6 magos 12 szálas 12 vCPU-s gép 48gb rammal. Ezen van termék, de jelenleg egy Ubuntu 22LTS van. A VM 24gb 2/2-es.
-Storage: TrueNAS által 2 (230gb/LUN) LUN van átadva mint iSCSI storage, gigabiten. Ez az előírás a storage hearthbeathez.
-Minden gépbe 2 kábel megy, iLO és network, amint a storage és a management is megy, ha ez lényeges (isolation esetében pl az).
-Mind a 2 hoston 6.5ös ESXi van, vSphere 6 és vCenter 6 licencek, most a fajtáját fejből meg nem mondom, de nem eval egyik sem.Teszt: A kisebbik gépen fut egy VM, mindegy mi, vagy több is. Kitépem a network kábelt, ezzel szimulálom a node lerohadását.
Tökéletesen el is vesztem a kapcsolatot, majd hirtelen jön, hogy vSphere HA trigerred, stb. "Insufficient resources to satisfy vSphere Ha failover...." <- ez a kihúzobb gép miatt, mert már nem áll fenn a HA-hoz szükséges 2 node.
De aztán: "vSphere HA failover operation in progress blablabla 1 VMs waiting for resources, 0 inaccessible vSAN VMs"
Itt jön a probléma: Milyen resources? Mire vár? Miért vár? Miért nem írja le egyértelműen egyébként ez fizetős dolog, hogy mi a probléma, miért nem indul?
HA beállítások:
Szép és jó. Bocsi, telefonos képek lesznek, jobbat nem tudok, céges a gép, saját gépemről írom.
Ezek a beállítások. Admission controll jelenleg ki van kapcsolva, így nem jön perma alarm, hogy insufficient HA resources.Ezt egy 100tb-os LUN- 12 DELL blade-es clusterre is írja, ha be van kapcsolva.
Az admission már mindennel le volt tesztelne, minden beállítással, de továbbra sincs előrelépés, mindenhol failelt, csak ha nem disable, akkor rá is vágja azonnal, hogy failover failed.
Ezzel kapcsolatban kerestem már 2 embert is, akinek VMware certje is van, hogy but why, egyik sem tudta az okát, hisz, minden jónak tűnik. -
tasiadam
veterán
Sziasztok
Van olyan ember aki nagyon de nagyon penge HA részéből a vCenternek, vSphere-nek? -
Konflikt
addikt
habar hirlevelbe kikuldtuk, illetve mar zajlik - azert kozben is lehet csatlakozni, akinek van kedve, varjuk

Halozat biztonsagrol fogok beszelni es demozni: tobbek kozott NSX IDS/IPS (SQL injection demo), illetve egy teljes ransomware attack chaint mutatok meg NSX oldalrol.
--
A tavalyi nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel idén is megszervezzük a VMware Nyári Tábor sorozatot, ahol minden héten szerda reggel 9-től más témában egy rövid, 30 perces technikai webinárral jelentkezünk. Varhato agenda:Témakörök
06.15. Skyline, proaktív support - Peti
06.22. AVI, több mint egy LoadBalancer - Balázs
06.29. VMware learning - Peti
07.06. vSphere 7 upgrade praktikák - András
07.13. NSX alapok + elosztott tűzfal - Balázs
07.20. NSX biztonság: ATP, IDS/IPS, NTA, NDR - András
07.27. Horizon + Workspace ONE újdonságok - Balázs
08.03. Telco Cloud - Timi
08.10. VMware Fling - Balázs
08.17. SD-WAN - Attila/László
08.24. Secure Access Service Edge (SASE) - Attila/László
08.31. Carbon Black Workload Security – András
09.07. VMware Cloud Foundation (VCF) - infrastruktúra automatizáció - Jácint
09.14. Data Management for VMware Tanzu + Tanzu Service Mesh (TSM) - Valentin
09.21. Site Recovery Manager (SRM) + DR as a Service - András
09.28. Álompár: vRealize Operations & True Visibility Suite - András / Balázs
10.05. vRealize Network Insight (vRNI) - Balázs
10.12. CloudHealth, felhő monitorozás és költséganalízis – András
10.19. vSAN újdonságok - Jacint
10.26. Tanzu Community Edition (TCE) telepítése - András / BalázsRegisztráció:
https://via.vmware.com/nyari-tabor-2022 -
angelus8925
tag
válasz
angelus8925
üzenetére
Sikerült megoldani.
Szimplán módosítani kell Windows-ban az adott megosztott meghajtó/mappa megosztási engedélyeit úgy, hogy teljes hozzáférést kell beállítani, de nem csak külön, az adott felhasználóknak, hanem ha nincs, hozzá kell adni egy olyat, hogy mindenki számára teljes hozzáférés legyen. Nem értem miért nem volt elég, ha csak külön, felhasználónként volt beállítva, de így lett jó.
-
kraftxld
félisten
Kezdődik... vSphere+, VSAN+, kíváncsi vagyok mikor lesz duplázva az SnS vagy az új licenszek költsége, és mikortól lesz unsupported a nem cloud managelt környezet.
-
_kovi_
aktív tag
Köszönöm!

-
-
_kovi_
aktív tag
Sziasztok!
Az otthoni hp szerverem Hyper-V rendszerét lecseréltem vmWare free esxi-re.
Megdöbbenve olvastam a fórumokban, hogy a Veeam Community (10 gépig ingyenes) segítségével nem tudok menteni. Mivel a vmware a free verzióban bizonyos vm api-kat letilt.
Milyen mentési javaslatotok van a teljes VM-ek mentésére?
Win server backup-ot hanyagolnám. Otthoni játszós környezet miatt pedig nem vennék vmware licencet. -
Mykroft
tag
válasz
angelus8925
üzenetére
(jártam már úgy ügyfélnél, hogy korábban működő megosztás egyszer csak elhalt, meg sem jelent. megoldás az ékezetes karakterek kigyomlálása volt a mappák neveiből)
-
angelus8925
tag
válasz
angelus8925
üzenetére
Most kipróbáltam, van egy őskövület másik megosztott mappánk, amit nem használunk, ott működik minden.
Viszont a 3 nemrég létrehozott, Synology-ban megosztott új mappával van csak a gond.
Mit kellene állítani a NAS-on?
-
[Newman]
tag
válasz
angelus8925
üzenetére
Ha jól értem, a VMware Workstation-ben be van állítva hogy a hoszt gépen felcsatolt és a Synology NAS-ról kiadott útvonal legyen becsatolva a VM-be mint shared folder.
Mi történik akkor, mikor magában a VM-ben nyitod meg az elérési utat és nem az előbbi módon közbeiktatva a hosztot magát? AKkor is ad hibát?
Biztos van oka az XP-nek, viszont könnyen előfordulhat hogy pl új tools-t fel sem tudod rá eröltetni majd, az pedig elég sok dologhoz kellene. -
válasz
angelus8925
üzenetére
Ez inkább Synology jogosultság gond lesz szerintem, ott nem változott valami?
-
angelus8925
tag
Sziasztok,
VMware Workstation Pro 15 és 16 hibával küzdünk, melyben kérném a segítségeteket.
Régóta (gond nélküli) használatban lévő VMware-ben futó Windows XP-én dolgozunk és Synology NAS-ra több, mindenkivel megosztott mappába mentünk. Pár napja viszont nem tudunk rámenteni a szerkesztett állományokra (csak mentés másként új néven megy) és törölni sem tudunk VMware alól mindegy, hogy az adott szerkesztőprogrammal, Total Commander-el vagy bármivel, viszont ha átlépünk Windows 10/11-re, ott minden művelet elvégezhető, nem dob hibát.
A VMware ezeket írja ki minden gépünkön:
Hibakód: 75 Path/File access error
Hibakód: 70 Permission denied
Mi lehet a megoldás? Tudnátok segíteni
Előre is köszi
-
Ablakos
addikt
A windows 11 kliensek nem tudnak csatlakozni a VM windows server-hez,ha be van kapcsolva a 3d gyorsítás. (black screen) Van aki tud megoldást (registry, más gyéb) ?
A W10 kliensek gond nélkül csatlakoznak. -
válasz
MrSealRD
üzenetére
A Proxmox alatt egy stock Debian van, a saját installerük csak annyit ad, hogy kapsz egy Proxmoxos grafikus install felületet (ez az ami nálad bugos), és a Debianra kapásból ráteszi ugye a saját csomagjait.
Szóval sima Debian (PVE 7 esetén Debian 11) install után Proxmox repo hozzáadás + apt-vel proxmox telepítés a repóból az teljesen megegyezik azzal, amit a saját install iso-juk csinál. Ráadásul ez Proxmox oldalról is supported teljesen, a doksiban is benne van, mint telepítési mód. Én eleve inkább így szoktam, tisztább megoldásnak érzem, ráadásul a Debian saját telepítője sokkal több beállítási lehetőséget ad, na meg a monitor sem fog vibrálni

-
válasz
MrSealRD
üzenetére
A RAID kártya egy Dell H200, simán LSI módban használva. Ha jól látom, ez csak 6.7-ig támogatott link akkor a 7.0-át felejtsem el?

Hálókártyának én is valami intelt gondoltam apróról vadászni.Ugye tudok egész fizikai lemezt is odaadni a VM-nek?
Igen, a monitor vibrálásos dolgodat olvastam, életemben nem hallottam még ilyet

-
válasz
szpeti40
üzenetére
Én a békesség jegyében anno Intel hálókártyákat vettem... Azokkal nagy gond nem lehet gond. Ami külön vezérlő azt megnézném a kompatibilitási mátrixban, de a többit nagy eséllyel viszi... RAID kártyát mindenképp nézd...
Proxmoxot kipróbáltam volna, de egyszerűen ki akarja nyírni a monitorom...nem tudom rákötni, mert szétvibrálja az installer...
X-akta. -
Sziasztok!
Újdonsült munkahelyemen ESXI-t használunk és hogy szokjam a környezetet valamint régebb óta érdekel a téma arra gondoltam, hogy az itthoni háziszerveremet is átterelem erre a vonalra, jelenleg natív OMV (Debian) fut rajta. A gép egy Dell T110 II (Xeon 1240v2, 32gb RAM).
Ha jól láttam, akkor felmászik rá a legfrissebb ESXI is [link] , de ha tévedek javítsatok ki nyugodtan.
A cél, hogy a mostani Debian-t átrakom egy virtuális gépre és a jelenleg használt HDD-ket odaadom neki, vagyis nem virtuális diszket használnék. Valamint lenne egy 250-500GB-os SSD amiből a virtuális gépek gazdálkodnának.
Kell valami kompatibilitási problémára figyelnem?
Pl, ha raknék még a rendszerbe egy 4 portos hálókártyát, akkor valamelyiket nem szeretné.
A másik kiszemelt hypervisor a proxmox, e között a 2 rendszer között gondolkodom, de a munka miatt az esxi felé húzok egy kicsit.
Jó a gondolat menetem? Mit gondoltok? -
TheProb
veterán
Tervez valaki USAnkába menni az Explore-ra?
Illetve van aki képben van esetleg a mostani beutazási dolgokkal? konzuli oldal TLDR nekem... -
[Newman]
tag
-
[Newman]
tag
válasz
Konflikt
üzenetére
Lehet látni hasonlót más tollából is, de ne legyen igaza. Erős kérdés, hogy mégis hogyan lehet az EBITDA-t feltekerni 3,5-ről 8,5-re. Vagy sokkal drágábban kell adni a termékeket vagy sokkal többet eladni belőlük vagy rövid távon úgy, ahogyan Mr. Madden írja.
A kiégés - véleményem szerint - pont annyira a munkáltató, mint a munkavállaló problémája. Ha a közeg olyan, akkor bárki kiég.
-
kraftxld
félisten
Egész jó összefoglaló:
[link] -
[Newman]
tag
A Broadcom-ot mostantól úgy kell ejteni, hogy VMware
Én sem teljesen értem, hogy miért adták el. Azt sem, hogy amúgy a szokásos szöveg "szinergiák felderítése után innovatív szoftverek és szolgáltatások kialakítása" bs bingó szövegen túl mi az amivel a Broadcom a VMware-en tud segíteni és fordítva.
-
Gondolom sokan láttátok már, de itt még nem vót': Broadcom is acquiring VMware for $61 billion. Durva.
-
Staradder
tag
Hello
Linux Mint-ra telepítem fel a programot, telepítő segéddel. A gond az hogy beállítottam egy Ubuntut rajta, de mikor inditanám egyszerűen csak bezáródik a program, nem indul el a virtuális gép. Mi lehet a gond? Köszi -
Konflikt
addikt
Talan mar nehanyan kaptatok meghivot, de mi is kikuldjuk hetfon a hirlevellel egyutt - azert ide is beillesztem

Szoval: ujra szemelyes VMUG, mindenkit varunk szeretettel!
2022. május 27. 9:00-16:00, Cinema City - IMAX Arena
Kerepesi út 9. 1087 Budapest, Hungary
Kedves VMUG tagok!
Szeretettel meghívunk az idei év első VMUG rendezvényére, amely május 27-én kerül megrendezésre, ahol lehetőség adódik megismerni a legújabb trendeket és technológiákat, emellett információkat cserélhet más szakértőkkel.
A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
Program:
09:00 – 10:00 – Regisztráció
10:00 – 10:10 – VMUG Leader köszöntő
10:10 – 10:40 – VMware – VMware újdonságok
Előadó: Herceg András, Lovas Balázs
10:40 – 11:10 – 99999 Informatika – AVI a világnak!
Előadó: Vadon Péter
11:10 – 11:40 – Kávészünet
11:40 – 12:10 – Commvault – A Commvault üzletfolytonosságot és magas rendelkezésre állást biztosító funkciói VMware SDDC környezetekhez
Előadó: Porkoláb Dániel
12:10 – 12:40 – MHM Computer Hungária Kft. – NSX ALB: Modern terheléselosztás
Előadó: Szabó András
12:40 – 14:00 – Ebédszünet
14:00 – 14:30 – Veritas – Tanzu védelme Netbackuppal
Előadó: Pulai András
14:30 – 15:00 – NTT Magyarország – vRealize Automation élesben, az ügyfél szemével
Előadó: Kuklis Krisztián ügyféllel közösen
15:00 – 15:30 – Veeam – Tűzben edzett replikánsok - Klasszikus, kortárs és next-gen
katasztrófatűrő megoldások a Veeamtől
Előadó: Varsányi András - Senior Systems Engineer
15:30 – 16:00 – Sorsolás, rendezvény zárás
Regisztracio a VMUG.COM oldalan lehetseges (account kell hozza) ITT. -
[Newman]
tag
Network boot-ot én még sosem láttam a boot from SAN-t többször. Valahol imádják, máshol gyűlölik. Feltételezi hogy van SAN, illetve azt is hogy azt előtte fel kell konfigurálgatni a telepítés előtt - LUN-t kiadni stb. Ahogy CsodaPok kolléga írja, build your own/vsan ready node/vxrail setup-nál valami lokális média adott inkább.
-
[Newman]
tag
válasz
kraftxld
üzenetére
Ismerek olyat, aki hallott olyanról, akinek a sógora olvasott olyanról, aki álmodott olyat, hogy vett 200 darab raid-vezérlőt és 400 darab SSD-d csak erre. Nem kidobott pénz, mert jó eséllyel a következő verzió után is üzemben maradnak azok a gépek, de nem őszinte a mosoly.
-
[Newman]
tag
Biztosan érint mást is, de tegnap megváltozott az SD kártyás/USB-s mondás.
"VMware will continue supporting USB/SD card as a boot device through the vSphere.Next product release, including the update releases. Both installs and upgrades will be supported on USB/SD cards. The change from the previous guidance is that SD/USB as a standalone device will now be supported on previously certified server platforms. Customers can still however provision an additional persistent device to store the OSData partition, which VMware recommends."
-
Konflikt
addikt
válasz
bugizozi
üzenetére
a certed nem jar le

ami "nehezites" bejon ahogy irtam, meg ahogy newman linkjen a blogposztban is irja, hogy 2021-ben meg a 6.5-rol lehetett tanfolyam nelkul frissiteni. (azaz 2018-bol)
2022-ben iden mar "csak" az evszamos verziokrol, azaz 2019+
ezalapjan (bar nem vagyok jos) ez a 3 eves csuszoablak, amire lehet szamitani jelenleg.aki tavaly a 2021-es VCP-t behuzta, eleg gyanus hogy meg 2024-ben is tanfolyam nelkul frissitheto lesz. (jelen allas szerint, legalabbis
)@newman: erre a webes oldal hasznalhato. egyebkent kint van minden info szerintem. vagy van amit hianyolsz (upgrade path-ok)? szerintem egyszerubben magyarazza mint a 14 fele utvonal a certmgr-ben.
-
bugizozi
őstag
"xy egyszer csak a kezét tördelve megjelenik, hogy főnök, az van hogy benéztem/elfelejtettem, és akkor most 5 napra el kellene mennem egy 600 ezres tanfolyamra"
Pont ezen aggódom, hogy ne én legyek az az xy ember

Valahol meg lehet nézni a VMware oldalán, ahol van egy dátum, hogy yyyy.mm.dd -ig van időm elmenni vizsgázni, addig él a mostani cert-em? -
válasz
Konflikt
üzenetére
Ja, pont az előbb néztem, hogy ne írjak hülyeséget az ár kapcsán, akkor láttam, hogy ebben a formában csak 4250 USD az install, configure, manage
Persze gondolom vannak azért kedvezmények.Amúgy persze ez már csak lazán kapcsolódik, mert csak simán drága, mint minden egyéb gyártó hasonló szolgáltatása. Sőt... voltam tavaly többedmagammal egy három betűs több kurzusán is (online + online lab), az biztos hogy ennél drágább volt.
-
Konflikt
addikt
annyiban javult a helyzet, hogy (talan a covid is lokott rajta) elerheto live online (ezt nem kell magyarazni) es on-demand formatumu training is. az utobbi 30napig nyitva, labokkal egyutt, szerintem nagyon jo kis lehetoseg, nem esel ki 3-4 egymast koveto napon fullra. beosztod ahogy kenyelmes. nincs meg mindenbol, de bovul a lista. VCPhez pl. tobb ilyen is opcio (ICM, OS)
-
válasz
Konflikt
üzenetére
Persze, de nem is volt szó ilyen aspektusról, minden tanfolyam drága, sőt... Én a kötelezőséget emeltem ki, ettől elkanyarodtunk kicsit az általános képzési árakhoz, meg hogy máshol is fizetni kell a vizsgáért, megújításért (egyik sem ugyanaz ugye...).
Amúgy két szakmabeli ismerősöm is került már e miatt kellemetlen helyzetbe, mert oké hogy a munkáltatók még itthon is viszonylag könnyen szórják a pénzt képzésre, de nem mindegy azért, hogy úgy jön a dolog, hogy van rá egy éves budget a csapatnak, és mindenki kedvére válogathat (jó esetben), vagy xy egyszer csak a kezét tördelve megjelenik, hogy főnök, az van hogy benéztem/elfelejtettem, és akkor most 5 napra el kellene mennem egy 600 ezres tanfolyamra
Persze nyilván le van írva, és az illetőknek kellett volna figyelnie, csak hát ettől még hülye helyzet, és más gyártóknál ilyet én még nem láttam (de biztos lehet találni még, nem állítom hogy a vmware az egyedüli, viszont abban biztos vagyok, hogy ritka jelenség). -
Konflikt
addikt
szivesen igazat adnek, de 7 eve voltam CCNA tanfolyamon, (icnd 1-2 egyben, es az akkor mar 650k volt - mondjuk ez nem elofeltetel a vizsgahoz. az arsav viszont nem egyedi)
de bizonyara van tobb is, mas is, szerintem ti is tudnatok hozni boven peldat. :) ill vannak egyeb VLS sub formak, ahol a tanfolyamok kvazi nektek ingyen vannak, ezek ceges szinten elo szoktak fordulni, akar itthoni vallalatoknal is van ilyen. global multiknal meg szinte biztos, creditekrol nem is beszelve - ezeket cegen belul erdemes megfutni.szerencsere, azert ezeket nem privatban kellett intezni. azert ma se jellemzo, hogy a ceged megkoveteli az xy certet/vizsgat es azert te fizesd ki zsebbol. legalabbis ilyet nem igen lattam.
emellett, igen, nyilvan nem olcso ha nekem kene sajat zsebbol.
mod
btw, kraftxld, en az AZ104 et nem tolom ki fel ora alatt, szoval ekkora penge nem vagyok :D -
kraftxld
félisten
válasz
Konflikt
üzenetére
Oké, de az Azure-os cert megújítás az ingyenes, és fél óra alatt megvan

Itt meg most besz*ptam, mert nem volt egyértelmű a kommunikáció.
Jó lett volna mondjuk fél évvel a váltás előtt egy mail, hogy, hé te ott, vizsgázzál, mert különben mehetsz újra tanfolyásra.
Na mindegy, majd ha valamelyik cég kifizeti a tanfolyást akkor elmegyek rá. -
Konflikt
addikt
a szabaly jelenleg: ha van barmilyen evszamos VCP-d barmelyik trackrol, akkor az adott ag VCP megujitasahoz nem kell kulon tanfolyam - tehat 2019.01.01-tol barmi jo.
sot pl. NV eseten, ha van aktiv CCNA-d vagy felette, akkor oda nem kell egyaltalan tanfolyam - akkor se ha egy darab VCP-d sincs.
VCP-DCV eseten ha 6.5 max az utolso VCP-d, akkor kell a tanfolyam. az meg nem ma volt (2018, vagy elotti), azert valljuk be.

egyebkent mindegyik VCP-hez van egy kis guide, ami reszletezi hogy mi a plan, attol fuggoen honnan (mivel) indulsz.
PL: https://www.vmware.com/learning/certification/vcp-dcv.html [link] eseten ez igy nez ki, vegig lehet kattintgatni.
6.5 vagy no VCP eseten kell tanfolyam,
barmilyen trackrol, 2019 vagy ujabb eseten nem.
(required - recommended reszek a fontosak)szoval pl: #5599bugizozi nem kell menned iden a jelen allas szerint. a 2023 leendo VCP-hez eleg lesz a 2021-es tanfolyam nelkul.
Amit newman irsz, vannak anomaliak a rendszerben. foleg a sepci kornyeken, azt mar linkedinen elkezdtuk bontogatni.
Az, hogy jo-e ez a 3 evenkenti megujitas (most legalabbis igy megy) az mas kerdes. az Azure admin certem pl 2 ev alatt jar le, de tavaly nyartol mar csokkentettek 1 evesre. Ha most csinalod, jovore mar mehetsz is ujra. Intel certek naptari eves lejaratuak, azok is 1 evesek. AWS-nel 3 ev jelenleg, de gyanus hogy csokkenteni fogjak. szoval ez nem VMware talalmany, a jelentosebb gyartoknal is ez a bevett szokas. sot, mig a VCDX nem jar le (sokmindenkit nem erint
), a Cisco CCIE-t 5 evente ujitani kell (ha jol emlekszem), a tobbit is 3 evente. -
válasz
bugizozi
üzenetére
Melléduma sajnos. Erről persze küldtek e-mailt anno, és én is hátradőltem, hogy milyen jó, végre nem kell ezzel szórakozni, ha éppen a projekt vagy a munkáltató igényli, akkor majd megyek vizsgázni (upgradelni). Csakhogy sajnos nem így van. Ami nem jár le, az a már birtokolt cert az adott verzióra (előtte ez is lejárt, szóval teljesen el tudtad veszíteni a vcp-d). Viszont a tanfolyamkötelezettség nélküli vizsga továbbra is határidős, ha X verziójú cert-et nem újítasz meg vizsgával Y vagy Z verzióra adott időn belül, akkor egy idő után nem is engedik, csak tanfolyammal.
Én is az utolsó pillanatban szembesültem ezzel tavaly év végén, akkor is úgy úsztam meg, hogy volt egy NSX vizsgám, amit kivételként kezeltek (a vpc-mmel önmagában már csak tanfolyammal ment volna az upgrade, de az ugyanolyan verziójú VCP-NV-vel még engedték).
Amúgy asszem 6-osom volt, és azt upgradeltem DCV7-2021-re, de ez a fentiek szempontjából lényegtelen.szerk.: bocsi, látom Newman leírta ugyanezt, csak én még 8 körül kezdtem el írni, és most nyomtam rá a postra, lassan indul a nap, na

-
[Newman]
tag
válasz
bugizozi
üzenetére
Eltörölte, de nem a COVID miatt. Már nem járnak le a vizsgák mint korábban, de ettől még nem semmisült meg az az ablak, amiből ha kicsúszol és nem vizsgázol újra, akkor mehetsz újra tanfolyamra.
Ha kell a cert végére az évszám, akkor most évente teheted le a teljesen azonos vizsgát. Nyilván nem kötelező - bár VMware partnernél ehhez partneri szint is kötődhet.Ha nem kell az évszám, akkor 2-3 évente bizony le kell vizsgáznod és könnyen lehet, hogy úgy is azt a vizsgát fogod letenni, amit már régebben megcsináltál. Neked idén nem kell menned - és jó eséllyel jövőre sem - de figyelni kell.
Szerencsésebb ha mondjuk két track-en is van VCP-d, mert akkor csúszóablakban egyiket-másikat frissíted, tekintve egy friss VCP-vel, egy másik track-en is tanfolyam nélkül tudsz VCP-t tenni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen TV-t vegyek?
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Lexus, Toyota topik
- Ultrák küzdelme várható Európában 2026-ban
- Fotók, videók mobillal
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Google Pixel topik
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Dell S3221QSA 32 4K UHD Ívelt Monitor 27% ÁFÁS
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Ventilátor bazár /NZXT/CORSAIR/LIAN LI/DEEPCOOL/ZALMAN/120MM/140MM/VEZÉRLŐK/LED KIT-ek/
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight - 1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4250, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest