Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#16695) kymco válasza llll (#16681) üzenetére


kymco
veterán

én 77-ről olvastam a bibloszban
Igen, de a görög nyelv trükkös, ezt lehet úgy is értelmezni, hogy "hetvenszer hétszer".

"Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy Isten nélkül leélhetik az életük"
és nem?

De, élni még csak csak lehet, de halni? :)

nem lett volna szabad beengednie a gonoszságot a világba
a felbukkanása pillanatában ki kellene radíroznia
és akkor tényleg egész jól meglennénk nélküle is

Jogos felvetés. Nem vagyok isten, nem tudok erre megnyugtató választ adni.
Nem tudok a gonosz eredetére választ adni csak azt látom, hogy minden ember keresztül megy azon a fázison, hogy a jó és rossz tudásának a fájáról akar enni. Ugyebár ez etikai szimbólum, a filozófia ma azt kérdezi, hogy ki dönti el, hogy mi a rossz és mi a jó. Az ember ezt magához ragadja, és mag is ragad abban a "jóban", amit magának jónak tart. És szerintem ez is a büntetése. Alapvetően én így tudom elképzelni a pokolt is, hogy ahol tökéletlenség marad jelen, a befejezetlenség, a torzó állapot.

Tehát nem tudok választ adni arra, hogy mi lett volna a jobb, de bennem ott a bizalom Isten felé, hogy ha lett volna ennél jobb megoldás, meglépi... Elvégre az ember sem arra gondol először, mikor valamilyen gond van a család életében, hogy a gyermekét hagyja megölni bűnösök által. Isten engedte Jézus így meghalni. Ha lett volna tutibb, azt lépi meg.

és mi ez, ha nem feltételhez kötött jutalmazás?
Szerintem nem, se nem idomítás. Ez az az állapot, mikor Isten komolyan veszi a döntésed. Felkínálja a szeretetét, és te mondhatsz rá igent úgy, hogy nincs semmi érdemed.
Nekem ez inkább arra hasonlít, mikor a mentőcsónakba felvennének, utánad dobják még kötelet is, hogy kapd el, és kiemelnek, és te dönthetsz úgy, hogy inkább úszol. Ez nem idomítás, életmentés.
És bár a példám sántít, de Istennél igaz, hogy az egyes ember akaratával szemben, erőszakkal nem fogja megmenteni.

és ha nem, akkor az apa végez vele?
ja bocs
csak hagyja meghalni
mindjárt más

Itt a kapcsolattartásra gondoltam. Ma az a törvény, hogy a fogva tartottnak csomagot csak az küldhet, akit elfogad kapcsolat tartójának. Ha nem, akkor nem tud átmenni a börtön falán, hogy adjon ajándékot... Isten át tudna menni (itt is sántít a hasonlatom), de tiszteletben tartja a döntésed..

Ha van egy felnőtt fiad, és belekezd egy nagyon kockázatos, életveszélyes dologba (pld bandatag lesz), te bármennyire is szereted őt, az ő döntését nem tudod megváltoztatni erőszakkal, mert szuverén élet. Bármennyire is szeretnél, nem dönthetsz helyette, még akkor sem, ha tudod, hogy ez a halálába/életébe kerül...

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.