Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#16601) kymco válasza Huma (#16600) üzenetére


kymco
veterán

Az a bajom ezzel a párbeszéddel, hogy csak szélsőségekben tudsz gondolkodni. Ha teremtmény vagy, akkor csakis tárgy. Pedig Isten képviselőjének lenni a teremtett világban méltóságot jelent, nem pedig tárgyiasulást. Isten kapcsolatot akar, amit tárggyal nem lehet. A Teremtő, a Mindenség Ura, beszélgetni akar veled, meghallgat, segíteni szeretne... Minden ez csak nem tárgyként való kezelés...
És pont ott látható a szeretete, hogy nem azt tesz veled, amit akar, hanem elfogadja a döntésed... és várja, hogy visszafordulj felé....

Az az Isten, akit te felvázolsz, nem a Biblia Istene.

A hívő ember is lehet rákos, és a földi élete ugyanúgy elenyészik, mint másoké, csak a hívő ember nem erre helyezi a hitét. Nem az egészség fog megtartani, nem is a vagyon, de Isten szeretete igen... ezt nem rontja meg a betegség sem, sőt még a halál sem.

Te nem vagy irgalmas. Ítéletet hirdetsz Isten felett úgy, hogy meg sem hallgattad. Ez a legvadabb Rákosi éveket idézi... ez minden, csak nem irgalmasság.

www.refujvaros.hu

(#16602) Huma válasza kymco (#16601) üzenetére


Huma
addikt

"A Teremtő, a Mindenség Ura, beszélgetni akar veled, meghallgat, segíteni szeretne."
És ezt te honnan tudod? Neked mondta?

"Az az Isten, akit te felvázolsz, nem a Biblia Istene."
Pedig pont hogy a Bibliából vettem a példáimat és az alapján jellemeztem őt. Szóval vagy a Biblia hazudik, vagy az Isten se nem jóságos, se nem irgalmas. Csak ez a két opció van.

"Ítéletet hirdetsz Isten felett úgy, hogy meg sem hallgattad."
Szóval akkor a Biblia lesz a ludas szerinted. Akkor a Bibliára nem hagyatkozhatok mint hiteles forrásra, te mit javasolsz alternatívaként? Hol és miképp beszélhetek Istennel?

Amúgy nem semmi ahogy mellébeszélsz. Arra adj konkrét választ, hogy szerinted irgalmas e az aki elveszi egy újszülött életét csak mert egy harmadik személy nem engedelmeskedett a parancsának? Igen vagy nem?

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#16603) kymco válasza Huma (#16602) üzenetére


kymco
veterán

Pedig pont hogy a Bibliából vettem a példáimat és az alapján jellemeztem őt. Szóval vagy a Biblia hazudik, vagy az Isten se nem jóságos, se nem irgalmas. Csak ez a két opció van.
Nos van harmadik is, hogy nem értetted meg vagy félreértetted, bár ha tökéletes vagy, akkor ezt tényleg kihúzhatjuk.

És ezt te honnan tudod? Neked mondta? Nekem is mondta, és olvasható a Bibliában....

Szóval akkor a Biblia lesz a ludas szerinted. Akkor a Bibliára nem hagyatkozhatok mint hiteles forrásra, te mit javasolsz alternatívaként? Hol és miképp beszélhetek Istennel?

Tudod, most hogy olvasom a reakcióidat, azt érzékelem, hogy vagy tudatosan élezed a helyzetet azzal, hogy félreértelmezed a szavaim, vagy tényleg nem értesz. Baromi sok időt áldozok azért, hogy érthetően leírjak valamit, és te a szavaim mögött mégis olyan dolgokat vélsz felfedezni, amik nincsenek ott. Ha maszatolni és terelni lenne kedvem, inkább mást tennék, mint hogy hülye kérdésekre igyekszem hülye válaszokat adni. És ilyenkor előjön bennem a gondolat, hogy így, hogy félreértesz engem a direkt kommunikációmban, nem lehet-e hogy félreérted Istent? Én a felnőtt éveim elején nagyjából hasonló vehemenciával mentem neki a hívő embereknek, hasonlóan félreértelmezve félinformációk alapján a bibliai történeteket.

A Biblia hiteles forrás, csak épp a szíved nem az. A Bibliát lehet kívülről is megtanulni úgy, hogy semmit nem ér, és lehet csak egyetlen igeverset ismerve a lényegét tudni. Ha tényleg komolyan kíváncsi vagy Isten válaszára, akkor fordulj felé imádságban. Kérd, hogy segítsen abban, hogy a sztereotípiáid levethesd magadról, és légy nyitott arra, hogy más Istent fogsz megismerni, mint amit eddig ismerni véltél. Ha cipeled magaddal az előítéleteidet, esély nincs arra, hogy a saját szavaidon túl bármit is meghallhass, akkor csak magadat fogod hallani.
Tudom, hogy a kérdésed inkább provokatív volt, mint valóságos kérdés, de én igyekszem komolyan venni a szavaid.

Amúgy nem semmi ahogy mellébeszélsz. Arra adj konkrét választ, hogy szerinted irgalmas e az aki elveszi egy újszülött életét csak mert egy harmadik személy nem engedelmeskedett a parancsának? Igen vagy nem?

A gyermek Isten ajándéka, mondom ezt háromgyerekes apaként, nem a tulajdonom, nem sajátíthatom ki magamnak. Vannak gyerekek, akik a szüleiket eltemetik, és vannak, akiket a szülők temetnek el. Nem az élet hosszúsága adja meg az értelmét az életnek, és nem a halál az, ami által értelmetlenné válik.
Egy gyermek halála történhet a szülő és más ember bűne miatt, mint ahogy meghalt Dávid és Betsabé első gyermeke. A szülők bűnének következménye erőteljesen jelent meg a gyermek halálával. A gyerek halála nem a gyermeket sújtó büntetés volt.

Más történetekben is meghalnak gyereke az alkoholista, kábítószeres emberek életvitele miatt. Ma is halnak éhen gyermekek mások kapzsisága, önteltsége miatt. Nem kellene ennek így lennie, de így van, mert a szívekben nem Isten az Úr.
Ha a sorozatgyilkos szívében lakozást vesz az Úr, akkor az az ember nem fog ölni. Ha öl Isten nevében, akkor nem Isten vett lakozást benne. Az általad ismert Biblia is egyértelmű ezen a téren. Nem találsz olyan történetet, ahol valaki sorozatgyilkosként, bomlott elmével embereket öl, és Isten ezt jó szemmel nézi. Ellenben olvasol olyan megszállottról, aki ön és közveszélyes volt, de Jézus megszabadította a gonosz erőktől. És onnan úgy viselkedett, mint egy normális ember.

www.refujvaros.hu

(#16604) Huma válasza kymco (#16603) üzenetére


Huma
addikt

"Tudod, most hogy olvasom a reakcióidat, azt érzékelem, hogy vagy tudatosan élezed a helyzetet azzal, hogy félreértelmezed a szavaim, vagy tényleg nem értesz. Baromi sok időt áldozok azért, hogy érthetően leírjak valamit, és te a szavaim mögött mégis olyan dolgokat vélsz felfedezni, amik nincsenek ott."
Csak szeretnék végre egy egyenes választ kicsikarni belőled. De sajnos nem sikerül. Ha valaki kényes kérdést tesz fel neked akkor teljesen másra válaszolsz illetve elkezdesz terjengős mondatokat írni amivel elkanyarodsz a témától.
Ez a mostani postod is tökéletes példa rá.
Feltettem egy egyszerű, eldöntendő kérdést erre válaszul írtál egy fél oldalt aminek csak nyomokban van köze a kérdéshez.

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#16605) kymco válasza Huma (#16604) üzenetére


kymco
veterán

Nem értem, hogy honnan veszed, hogy nem válaszoltam. Épp azzal vitázol, hogy azt mondom, Isten irgalmas, te pedig vitatod.
A probléma ott van, hogy te felvezetsz egy utat ami csak oda vezethet, hogy Isten irgalmatlan. De ez a te utad és alapvetően rólad szól, nem Istenről.

Isten irgalmas akkor is, ha életet vesz el, mert Ő adta és nem adott tulajdonjogot hozzá. El is veheti, nem a tulajdonod. Sőt a te életed sem a tulajdonod. Mit tettél azért, hogy megfoganj, hogy megszüless? Mit tettél a szemed színe érdekében? Hogy mekkorára nőjön a lábad? És mégis úgy tekintesz az életre, mint tulajdonra, mit birtokolható tárgyra, amit, ha elvesznek tőled, akkor mérges vagy...

(és kérlek hagyjad már a címkézést... ha nincs normális válaszod, akkor minősítgetni kezdesz?)

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#16606) Huma válasza kymco (#16605) üzenetére


Huma
addikt

"A probléma ott van, hogy te felvezetsz egy utat ami csak oda vezethet, hogy Isten irgalmatlan. De ez a te utad és alapvetően rólad szól, nem Istenről."
Nem egy utat vezetek fel. Csupán előszedtem egy példát ami szerepel az általatok teljesen hitelesnek mondott Bibliában. És ez a példa nem rólam szól hanem Istenről.

"Isten irgalmas akkor is, ha életet vesz el, mert Ő adta és nem adott tulajdonjogot hozzá."
Önellentmondás. Nem lehet irgalmas ha elveszi valaki életét mivel az az egyik legnagyobb kincse az embernek.

"Sőt a te életed sem a tulajdonod. Mit tettél azért, hogy megfoganj, hogy megszüless? Mit tettél a szemed színe érdekében? Hogy mekkorára nőjön a lábad?"
Én semmit, de a szüleim annál többet. :D

Asszem tagadásnak hívják azt az állapotot amiben most vagy. Ez az amikor meg vagy győződve valamiről és bármilyen meggyőző bizonyítékot is hoznak fel ellene érvként, te azt meg sem hallod, fel sem fogod. Elnyomod magadban az igazságot mert az nem fér bele a felépített álomvilágodba.
Olyan ez mint amikor egy nőt rendszeresen, brutálisan bántalmaz a férje és gyűlöli őt, de a nő meg van róla győződve, hogy szereti a férje. Persze tudat alatt tudja, hogy ez nem igaz, de olyan mélyen elnyomja magában, hogy az elméje minden, az elképzelt valóságot megcáfoló információt átkonvertál valami olyanná amiből azt a következtetést tudja levonni, hogy a férje nagyon szereti őt és csak a saját érdekében bántja. Meg aztán amúgy is megérdemli mert biztos valami rosszat tett.

Akármit írnak itt neked, ha az nem egyezik az Istenről kialakult képeddel és érzékeny pontra tapint akkor automatikusan átkonvertálod valami mássá.

Persze most csak tippeltem. De azért én a helyedben elgondolkodnék rajta, hogy esetleg nem e talált ez a tipp.

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#16607) kymco válasza Huma (#16606) üzenetére


kymco
veterán

Nem én vagyok, aki tagadok. Nem én fedezek fel nem létező önellentmondásokat. Nem én minősítelek téged, nem én hozok fel kifacsart nem létező történeteket megdönthetetlen érvként, nem én tulajdonítok Istennek olyan dolgokat, amik nincsenek és nem én vádolom őt úgy, hogy nem beszéltem vele.
Neked van egy véleményed a kereszténységről, amit hol alátámaszt a Biblia, hol nem, amit hol alátámasztanak a kifacsart sztereotip nem létező történetek, hol nem.
De az igazság nálad van, ez már kiderült az eddigi szavaidból.
Számtalanszor válaszoltam neked a kérdéseidre, te továbbra is megválaszolatlannak tartottad, azért vsz, mert nem a te válaszodat adtad.
Tudomásul kellene venni, hogy vannak olyan emberi lények, akik nem férnek bele abba a világba, amit el tudsz képzelni. Vannak olyan motivációik, amelyeket nem értesz, és ettől ők még nem bolondok.

Irgalmatlan az az ember, aki egy szenvedő haldoklónak segít meghalni? Irgalmatlan az az anya, aki hajléktalanként elveteti a megerőszakolásakor fogant gyereket? A te postjaidból az jön le, hogy erre tuti válaszaid vannak feketén-fehéren. Nekem nem.
Nem fogok ítéletet hirdetni egyikőjük felett sem. Nem ismerem őket. Te pedig rólam és Istenről is ítéletet hirdetsz úgy, hogy nem ismered igazából... mert a világ fekete vagy fehér...

www.refujvaros.hu

(#16608) Kezdő vagyok válasza llll (#16568) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Szia!
De jó lenne kánon szakértőnek lenni...
Hatalmas témakör,én régebben úgy voltam vele,na majd én eldöntöm,hogy tényleg melyik a hiteles írás,melyik nem.
Majd végigolvasom az összes létező apokrifet,és utána döntök,hogy "jól"csinálták-e.... :) :) ;]
Hatalmas irodalmi anyag,és őszinte tisztelője vagyok annak,aki ezen el tud igazodni. :K :K :K

Ez az Ezdrás könyvben fellelhető szöveg úgy tudom,nem "kánoni",tehát amolyan legendaféle.
Ez olyan,mint a Septuaginta fordítás elkészítésének legendája:70 ember fordította,és csodák csodája,mindenkinek megegyezett a fordítása(ez is valamelyik apokrifben van leírva.)

Szerintem,ha érdekel a téma,olvass utána.
Júdás evangéliumát is érinti a könyv,tehát nem akkora hatalmas felfedezés,mint ahogy a National Geographic-on beállították.

(#16609) anxius válasza Kezdő vagyok (#16608) üzenetére


anxius
aktív tag

Az Aristeas levélben, egészen pontosan!

(#16610) Huma válasza kymco (#16607) üzenetére


Huma
addikt

Igazándiból csak engem igazoltál ezzel a posttal, de mindegy. Én vagyok a hülye, hogy tök feleslegesen erőlködök itt. Asszem eléggé körüljártuk a témát, mindenki levonhatja a saját következtetéseit belőle.
Én például azt, hogy örülök, hogy nem vagyok keresztény és, hogy nem vagyok megkeresztelve sem.
Te gondolom ennek pont az ellentéte vagy.

más:
Beszélhetnénk más vallásról. A kereszténységet eléggé kiveséztük. Engem pl mindig is érdekelt a magyarok eredeti, ősi vallása. Ennek ellenére meglehetősen keveset tudok róla. De szerintem ezzel a nagy többség így van. Ami persze eléggé elszomorító. Holnap utána is olvasok.

[ Szerkesztve ]

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#16611) Иван


Иван
őstag

Geegee. dark seer + naga siren + enemy pick rubick

i5 10400f | ASUS RTX 3060 Ti 8GB LHR | 16GB DDR4 | Asus TUF VG27AQ | meg egy csomó körítés | Nintendo Switch V2

(#16612) D1Rect válasza Иван (#16611) üzenetére


D1Rect
félisten

:DDD

(#16613) pocokxx válasza Huma (#16563) üzenetére


pocokxx
Közösségépítő

Bár ebből a vitából kimaradtam, egy parányi hozzáfűzést tennék utólag.

Isten, mivel Isten ezért változatlan. Ha változna valamiben az azt jelentené, hogy
A) vagy tökéletesebb lett, és akkor előtte nem volt Isten
B) vagy tökéletlenebb, és akkor most nem Isten.

Tehát Isten, mint Isten változatlan. Ennek több következménye is van, de jelen esetben egyetlen jelentős:
Isten éppannyira irgalmas, és szeret, mikor Mózes keze által megbünteti a fáraó gőgjét, mint mikor teszem azt feltámasztja Lázárt. Ha ebben a földi életben gondolkozunk csupán felháborító lehet ez a viselkedés, de Isten szemével nézve más a helyzet. (Például ki tudja mennyi bűntől "kímélte" meg a Vízözönnel kihalt embereket?) Természetesen maradnak jogosnak tűnő kérdőjeleket, de ezeket Istenre kell bízni, mert Ő az, aki tud görbe vonalakkal is egyenesen írni.

"Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

(#16614) kymco válasza Huma (#16610) üzenetére


kymco
veterán

Igazából engem igazol, hogy hozzá kell tenned a hozzászólásodhoz, hogy az én hozzászólásom igazol téged :)
Nem tudom miért szükséges folyton önigazolást keresned a vitában.
Tudom, hogy mi a te álláspontod, mert megosztod, és te is tisztában vagy ezzel gondolom. Mire valók ezek a felesleges körök?
Nem velem kellene foglalkoznod, hanem pld azzal, hogy mi motivál arra, hogy keresztényekkel vitázz hosszú órákat arról, hogy nincs Isten és ha mégis, akkor irgalmatlan.
Én azért vállalom a vitát, mert meg vagyok győződve Isten létéről és irgalmas szeretetéről. Ez a plusz nekem ad annyi kitartást, hogy érveljek Isten mellett, röviden: szeretem az Urat, és kitartok mellette. De mi ad neked kitartást Isten elleni érveidhez?

No de tényleg elég ebből... A más vallások téma távol áll tőlem, úgyhogy ezt én mellőzöm....

www.refujvaros.hu

(#16615) Huma válasza Иван (#16611) üzenetére


Huma
addikt

Ezt elmagyaráznád? Nem értem.

(#16613) pocokxx:
Végre egy normálisnak nevezhető válasz. Köszönöm!

(#16614) kymco:
"De mi ad neked kitartást Isten elleni érveidhez?"
Az, hogy szeretek vitázni és gondoltam talán sikerül felnyitnom pár szemet itt ha kitartóan próbálkozom. De látom már, hogy ez szélmalomharc a részemről.

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#16616) kymco válasza Huma (#16615) üzenetére


kymco
veterán

Nyitott szemeket nyitogatni nem túl értelmes elfoglaltság.

www.refujvaros.hu

(#16617) Huma válasza kymco (#16616) üzenetére


Huma
addikt

Általában aki biztos benne, hogy nyitott szemmel jár annak csukva van a szeme. ;)

És még egy amin elgondolkozhatsz:
Akinek mindenre van válasza és mindent meg tud magyarázni az vagy nagyon bölcs vagy pedig sötétség lakozik a fejében.

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#16618) kymco válasza Huma (#16617) üzenetére


kymco
veterán

Ismerem a mondást, de én nem is tudok mindenre válaszolni, pont a vitánk kapcsán jelezted, hogy nem kapsz választ a kérdéseidre, nem tudtam megmagyarázni jól még azt sem, amit én gondolok :)

Az alapfelállás az nálad vsz, hogy te jól értelmezed a világot, te látsz a világban... stb... Én a helyedben nem mások vakságával foglalkoznék, hanem azzal, hogy én látok-e, és ha igen vajon jól látok-e...Ezt a kérdést nagyívűen átléped, és közben másokra mondod, hogy csukva van a szemük, mi több piszkálod a szemüket, hogy nyissák ki...
Ez minimum arrogancia...
Nem vagyunk annyira bizalmas viszonyban, hogy a szememet piszkálgasd, még elfertőződik... :)

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#16619) Huma


Huma
addikt

"másokra mondod, hogy csukva van a szemük, mi több piszkálod a szemüket, hogy nyissák ki...
Ez minimum arrogancia..."

Akkor az értelmezésed szerint a keresztény egyház arrogáns? Hisz folyamatosan próbálja téríteni az embereket, felnyitni a hitetlenek szemét, hogy megpillanthassák Istent.

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#16620) kymco válasza Huma (#16619) üzenetére


kymco
veterán

Hol látsz nálam szem piszkálást? Hol mondtam, hogy te vak vagy? Hol mondtam, hogy hablatyolsz?

Ha visszakeresel, akkor azt láthatod, hogy azért vagyok itt a fórumon, hogy mind a kereszténységről, mind a keresztényekről kialakult sokszor igen primitív sztereotípiákról beszélgessünk, ezeket eloszlathassuk...

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#16621) Huma válasza kymco (#16620) üzenetére


Huma
addikt

Olvass vissza és, ha akarod megtalálod a kérdéseidre a választ.

"kereszténységről, mind a keresztényekről kialakult sokszor igen primitív sztereotípiákról beszélgessünk, ezeket eloszlathassuk..."
Elég kevés sikerrel. Nem gondolkodtál még el azon, hogy mi lehet ennek az oka?

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#16622) kymco válasza Huma (#16621) üzenetére


kymco
veterán

Az, ami nálad sikertelen, másnál még bejöhet. Lehet, hogy újat mondok, de nem gondolkodik mindenki úgy, mint te, és aki másképp gondolkodik, mint te, még lehet értelmes.
El kellene szakadnod már végre magadtól :) Más is létezik rajtad és a habitusod, megtapasztalásaidon kívül... nagy a világ és sokszínű... :)

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#16623) Huma válasza kymco (#16622) üzenetére


Huma
addikt

"Más is létezik rajtad és a habitusod, megtapasztalásaidon kívül... nagy a világ és sokszínű..."
Mondod te, aki szerint minden fekete és fehér, igen vagy nem, velem vagy pedig ellenem.

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#16624) kymco válasza Huma (#16623) üzenetére


kymco
veterán

Ezt honnan veszed? Ebből is látszik, hogy a sztereotípiáid rabja vagy. Én végig arról beszélek, hogy nem elégséges egy összetett kérdésre egyszerű igennel és nemmel válaszolni. Pont én vagyok az, aki nem akar kérdéseket lezárni félszavakkal, mert a világ rengeteg árnyalata elveszik.
Nem én egyszerűsítem le a világot arra, hogy Isten irgalmatlan, mert enged meghalni gyerekeket...
Engedd már el a berögződéseidet! Én más vagyok, mint aminek képzelsz, a kereszténység is más, mint amint gondolod, sőt Isten is....

www.refujvaros.hu

(#16625) Huma válasza kymco (#16624) üzenetére


Huma
addikt

Te a konkrét és kényelmetlen kérdésekre nem akarsz egyenes választ adni, ezért csűröd-csavarod.
Hiába jellemzed/írod le különféle módon a feketét és a fehéret attól még fekete és fehér marad.
Oldalakon keresztül írsz erről a két színről, de nem a mennyiség hanem a minőség a lényeg.
Szerinted Isten létezik és kizártnak tartod, hogy ne így lenne. Ha valaki mást állít akkor annak biztos, hogy nem lehet igaza. Ezt elvakultságnak hívják.
Én ellenben mindenre nyitott vagyok. Ezért is tettem fel itt jó néhány kérdést melyekre a mai napig nem kaptam kielégítő válaszokat csak valami mézes-mázos köntörfalazást és terjengős idézeteket amiknek általában semmi közük sem volt a kérdéseimhez.

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#16626) kymco válasza Huma (#16625) üzenetére


kymco
veterán

....csűröd-csavarod. Várom a konkrét kérdéseket, amire nem válaszoltam.

Hiába jellemzed/írod le különféle módon a feketét és a fehéret attól még fekete és fehér marad.
Látható módon nem jutott el hozzád, hogy én a világot színkavalkádban látom. Isten ilyennek teremtette meg. Isten nem is aszerint válogat közöttünk, hogy ki a jó és ki a rossz. Nem ez a szempont. És vallom, hogy minden ember megismételhetetlen, egyedi és tökéletes alkotása Istennek, max nem tud élni ezzel a teljességgel Isten nélkül. Nem gondolom, hogy ez fekete-fehér világ lenne.

Szerinted Isten létezik és kizártnak tartod, hogy ne így lenne. Ha valaki mást állít akkor annak biztos, hogy nem lehet igaza. Ezt elvakultságnak hívják.
Nem ezt nevezik elvakultságnak. Ha azt állítom, hogy egy személy létezik, akivel kapcsolatom van, miközben egy/több vadidegen ember ezt vitatja, aki semmit nem tud erről a személyről sem rólam... szvsz nem elvakultság kiállni amellett, hogy létezik a személy. Ellenben a vitapartnerek elvakultságán érdemes elgondolkodni, hogy arról akarnak meggyőzni, hogy nem létezik valaki, mert nem találkoztak még vele... bár talán ez sem elvakultság még... csak önteltség (amit nem látok, nem is létezik)

Én ellenben mindenre nyitott vagyok. Ezért is tettem fel itt jó néhány kérdést melyekre a mai napig nem kaptam kielégítő válaszokat csak valami mézes-mázos köntörfalazást és terjengős idézeteket amiknek általában semmi közük sem volt a kérdéseimhez.
Te nem vagy nyitott, eldöntötted, hogy sötét bunkó vagyok, aki vakon éldegél, és meg van győződve arról, hogy csak két szín létezik a világon, amit a vaksága miatt nem lát. Ebből a meggyőződésedből még az sem billent ki, ha az ellenkezőjét írom, hitetlenkedsz, hogy ilyet hogy írhat egy olyan ember, aki vak és két színt ismer, majd visszatérsz a saját világodba és újra ugyanazokat a vádakat írod le, mintha nem is írtam volna semmit. Te nem vagy szabad.

És kérlek idézzél, hol voltam mézes-mázos, hol idéztem terjengősen bármit...

www.refujvaros.hu

(#16627) Kezdő vagyok válasza anxius (#16609) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Köszi! :R

(#16628) Huma válasza kymco (#16626) üzenetére


Huma
addikt

Sajnos nem tudom úgy elmagyarázni, hogy megértsd. Hiába írtam már le többször is, nem sikerült eljutniuk a szavaim értelmének hozzád.

"Te nem vagy szabad."
Épp ellenkezőleg. De ezt te sosem fogod megérteni és megtapasztalni mivel magadra zártad az összes ajtót és ablakot és a redőnyt is lehúztad. Ha véletlenül mégis befurakszik némi fény egy kis lukon akkor rögtön betapasztod az egyik ujjaddal.

"Várom a konkrét kérdéseket, amire nem válaszoltam."
Minek? Eddig sem válaszoltál rájuk és ezután sem fogsz. Ha tényleg érdekel akkor visszaolvasol és rájössz magadtól hogy mire gondoltam.

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#16629) kymco válasza Huma (#16628) üzenetére


kymco
veterán

Egyelőre maradjunk annyiban, hogy te nem magyarázol egyáltalán... Amit teszel, az alapvetően minősítgetés, és a saját egód csiszolása...

És azzal, hogy még példát sem hoztál a kifejezett kérésem ellenére arra, hogy hol voltam mézesmázos, terjengős idézgetős szintén nem rólam szól...
A vádaskodás, minősítgetés rendben valónak tartod, miközben nem érvelsz de te mégis úgy érzed... miközben azt mondod, hogy én fekete/fehéren látok, de ezt nem igazolod a hozzászólásaimból...
És még én nem vagyok szabad... :D

www.refujvaros.hu

(#16631) Huma válasza kymco (#16629) üzenetére


Huma
addikt

"És még én nem vagyok szabad."
Kiemeltem neked a lényeget.

Azért nem erőlködöm veled kapcsolatban mert felesleges. Van egy kikristályosodott hited és világképed ami teljesen merev, nem formázható. Mereven elutasítasz mindent ami nem illik bele a világképedbe.
Amúgy nem tudom, hogy észrevetted e de ugyanazokat a köröket futjuk újra és újra. Nem unod még?

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#16632) pocokxx válasza D1Rect (#16630) üzenetére


pocokxx
Közösségépítő

Épp én is akartam...:R

"Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

(#16633) lao ce válasza Huma (#16615) üzenetére


lao ce
aktív tag

"De mi ad neked kitartást Isten elleni érveidhez?"
"Az, hogy szeretek vitázni és gondoltam talán sikerül felnyitnom pár szemet itt ha kitartóan próbálkozom. "

nicht kompot

(#16634) kymco válasza Huma (#16631) üzenetére


kymco
veterán

Én úgy fogalmaznám, hogy érett személyiség vagyok, aki elkötelezte magát valami mellett. Mert igaznak találtam és húsz év alatt nem bántam meg a döntésem.
És nem fogom ezt sutba dobni egy internetes fórumon egy nicknév mögé bújtatott személy felsőbbrendű dumája miatt. Te semmit nem tettél értem, még kérésemre sem idéztél vissza inkriminált részeket... Jézus meghalt értem... Azt hiszem a kettő súlyozása adott számomra.
Tanácsként fogalmazom meg, ha vitában (meg)győzni szeretnél, akkor ne úgy állj a vitapartneredhez, hogy ő primitív, vak ember, akin nagy kegyesen segítesz, és látóvá teszed, ne úgy állj hozzá, hogy te majd átformálod őt...
Nem fogom hagyni, hogy akárki formáljon :)

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#16635) kymco válasza D1Rect (#16630) üzenetére


kymco
veterán

Nem igazán értem, hogy ezzel mit akarsz mondani. Most ez alapján hablatyolok, mézesmázos vagyok, terjengősen idézgetek? :B

www.refujvaros.hu

(#16636) D1Rect válasza kymco (#16635) üzenetére


D1Rect
félisten

"Arra adj konkrét választ, hogy szerinted irgalmas e az aki elveszi egy újszülött életét csak mert egy harmadik személy nem engedelmeskedett a parancsának? Igen vagy nem?"
Ez volt a konkrét kérdés amire választ vár.

(#16637) kymco válasza D1Rect (#16636) üzenetére


kymco
veterán

16605: "Isten irgalmas akkor is, ha életet vesz el, mert Ő adta és nem adott tulajdonjogot hozzá. El is veheti, nem a tulajdonod."[/I]
16603
, igaz közvetett: (I)"A gyermek Isten ajándéka, mondom ezt háromgyerekes apaként, nem a tulajdonom, nem sajátíthatom ki magamnak. Vannak gyerekek, akik a szüleiket eltemetik, és vannak, akiket a szülők temetnek el. Nem az élet hosszúsága adja meg az értelmét az életnek, és nem a halál az, ami által értelmetlenné válik.
Egy gyermek halála történhet a szülő és más ember bűne miatt, mint ahogy meghalt Dávid és Betsabé első gyermeke. A szülők bűnének következménye erőteljesen jelent meg a gyermek halálával. A gyerek halála nem a gyermeket sújtó büntetés volt."(/I)

www.refujvaros.hu

(#16638) kymco válasza Mr X (#16599) üzenetére


kymco
veterán

Akkor az értelmes kérdés. Te tényleg hiszel abban, hogy az özönvíz idején egyetlen ember sem volt, ahinek a hite elég lett volna hozzá, hogy túlélje? másik kérdés. Egy újszülött milyen bűnt követett el, amiért ugyanúgy meg kellett halnia?

Most, hogy visszaolvastam a fórumot, láttam meg ezt a kérdést.... korábban elsiklottam felette, nem olvastam el, csak most...

Az nem igaz, hogy egyetlen embernek sem... Noé és családja több, mint egy. De mivel Noé ezt elég nyíltan csinálta, mármint a bárkát, és nem is titkolta, hogy miért építi, lehetett volna másnak is hasonló projektet kezdeni. De vsz vitatták az ítélet jogosságát is. Amikor az ember saját kezébe veszi a jó és a rossz meghatározását, akkor nem tudja komolyan venni Isten szavát. Nem hitték el, hogy bajban vannak, a saját értékrendjük szerint nem volt probléma.
Jézus a halállal kapcsolatban arról beszél, hogy van rosszabb a testi halálnál. A későbbi keresztény vértanúk számára sem Isten büntetése volt a halál. Tehát vitatom, hogy a halál önmagában ítélet lenne.
De meghalt sok újszülött, ez tény. Miért is? Mert a szüleik nem viselkedtek felelősen. Ma is ez van. Sok szülőt látok vezetni úgy, hogy a gyerek nincs bekötve, most télen a kocsi mögött húzza a gyerek szánkóját, volt, hogy többet is... stb. Isten a hibás, ha ilyenkor halálos baleset következik be?
A ránk bízott gyerekekért felelősek vagyunk. Nem csak úgy, hogy bekötjük a biztonsági övet, de úgy is, hogy példát mutatunk az életre. A rossz példa rossz következményeket hordoz. Civil (nem keresztény) pszichológusoktól hallottam, hogy a szülő, nagyszülő hihetetlen erőfeszítéseket tesz azért, hogy a gyerek, unoka ne kövesse el azokat a hibákat, amiket ő elkövetett. És hihetetlenül összetörik, mikor azt látja, hogy a több évtizedes rossz döntései visszaköszönnek a gyerekei, unokái életében....
Felelősek vagyunk értük a tetteinkkel, döntéseinkkel is. Nem az Isten a felelős, ha félreneveltük, nem védtük kellően őket.

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#16639) Huma válasza lao ce (#16633) üzenetére


Huma
addikt

Jah. Valahogy így megy ez nálam. :D

(#16634) kymco:
"Jézus meghalt értem."
És ezt onnan tudod mert ott voltál mikor megfeszítették. Vagy egy könyvben olvastál róla?

"Nem fogom hagyni, hogy akárki formáljon"
A segítő kezet nem félrelökni hanem elfogadni kell.

Nekem mindegy, hogy hogyan éled le az életed, ha nem ártasz vele nekem vagy a közvetlen környezetemnek.

Még egy kérdés. A gyerekeidnek meghagyod a szabad választás lehetőségét vagy beléjük neveled a hitedet?
Megkereszteltetted őket? Jártok templomba? Esetleg hittanra?

"De meghalt sok újszülött, ez tény. Miért is? Mert a szüleik nem viselkedtek felelősen."
Azért haltak meg mert Isten megölte őket. A szándékos emberölés és a felelőtlen viselkedés között hatalmas szakadék van ám. A szüleiknek ráadásul semmi közük nem volt az egészhez.

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#16640) kymco válasza Huma (#16639) üzenetére


kymco
veterán

Onnan tudom, hogy Jézus értem is meghalt értem, mert Isten Szentlelke ezt számomra kijelentette. Így lett az emberekért való áldozat személyessé.

"Nem fogom hagyni, hogy akárki formáljon"
A segítő kezet nem félrelökni hanem elfogadni kell.

Nem kell feltétlenül. A segítő kéz árthat is. Te se engednéd pld, hogy bárki megműtsön, mikor szükséged van
egy műtétre...

Még egy kérdés. A gyerekeidnek meghagyod a szabad választás lehetőségét vagy beléjük neveled a hitedet?
Megkereszteltetted őket? Jártok templomba? Esetleg hittanra?

Nem lehet gyerekekbe hitet nevelni. A hit Isten ajándéka, nem örökölhető, nem tanítható. Egy döntés Isten mellett. Ezt nem lehet a gyerekem helyett megtenni.
Jár hittanra mindhárom, mert szeretik. Szeretik Jézust, és a nagy lányom már döntött Jézus mellett.

A gyerekek nem azért haltak meg, mert Isten megölte őket Isten, hanem azért, mert a szülők nem vették komolyan Isten szavát. Be kellett volna menniük a bárkába, vagy építeniük kellett volna maguknak.... csak tojtak Isten szavára.

www.refujvaros.hu

(#16641) Huma válasza kymco (#16640) üzenetére


Huma
addikt

"Nem lehet gyerekekbe hitet nevelni. A hit Isten ajándéka, nem örökölhető, nem tanítható. Egy döntés Isten mellett. Ezt nem lehet a gyerekem helyett megtenni.
Jár hittanra mindhárom, mert szeretik. Szeretik Jézust, és a nagy lányom már döntött Jézus mellett."

Magyarul már döntöttél helyettük. :(

Azt azért vágod, hogy a gyerek a szülőktől veszi a viselkedésmintát és az életfilozófiát? Persze minden ember más azonban a szülőknek nagy befolyása van a gyerekeire.
Azért hisznek Istenben mert te azt mondod nekik, hogy létezik.
Azért hisznek benne mert te ezt tanítod nekik.
Azért hisznek benne mert a hittanon ezt sulykolják beléjük.

Engem úgy neveltek fel, hogy nem kényszerítettek rám semmilyen vallást. Azt mondták, hogy ha majd felnövök akkor eldöntöm, nekik ehhez nincs joguk. És ez a helyes hozzáállás. Felnőttként kell az embernek ilyen dolgokban döntenie. Nem pedig fiatalon amikor még könnyű végleg "megfertőzni" az elméjét.

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#16642) pocokxx válasza Huma (#16641) üzenetére


pocokxx
Közösségépítő

Azt hogy hogy nem választhattad meg, hogy milyen nyelven tanulj meg beszélni...?

"Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

(#16643) kymco válasza Huma (#16641) üzenetére


kymco
veterán

Megint ezek a csúnya sztereotípiák :)
Honnan tudod hogy a hittanon sulykolnak bármit is? Ismerem a hittantanítót személyesen, tündéri lány, nem olyan sulykolós...

Nem a mintán van a lényeg (bár az is fontos), hanem a hitelességen. A gyerekek hamar leveszik, hogy mi az igazság a nagy szavak mögött. Nem a filozófia fog bármit meghatározni, hanem a hétköznapok hite...

Én úgy vagyok a hittel, hogy tudom, ha nem akarom, hogy a gyerekeim elvesszenek, meg kell ismerniük Istent, de az ismeret nem menti meg őket önmagában, a döntés az övék. Én soha, semmit nem sulykoltam nekik, és nem is fogok. Igyekszem hitelesen élni.

Amennyiben tudod, hogy az egyik pohárban méreg van, a másikban víz, szabadon hagyod dönteni a gyereked, hogy melyikből igyon, vagy azért figyelmezteted?

www.refujvaros.hu

(#16644) csemberlen válasza Huma (#16641) üzenetére


csemberlen
őstag

Akkor forditsuk meg a helyzetet.
Ha a te szüleid járattak volna hittanra, és templomba akkor hivő ember lennél?

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#16645) Huma válasza pocokxx (#16642) üzenetére


Huma
addikt

Ez elég értelmetlen kérdés.
Mivel a környezetemben mindenki magyarul beszélt és nem is tudtak más nyelven ezért sok lehetőség nem volt. Elég nehezen sajátíthattam volna el a mandarin nyelvet csak úgy magamtól.

De amúgy is a nyelv és a vallás között hatalmas különbség van. Az egyik kommunikációra szolgál a másik pedig egy egész életfilozófia/életmód.

(#16644) csemberlen:
Meglehet. De azért szeretném hinni, hogy több eszem van annál. :D
De ismerek nagyon okos, mégis nagyon hívő embert is. Úgyhogy az intelligencia sajnos nem mindig elég.

(#16643) kymco:
"Honnan tudod hogy a hittanon sulykolnak bármit is?"
Ez eléggé egyértelmű, nem? Talán mondanak olyanokat, hogy Isten lehet hogy létezik, esetleg a pokol is valós dolog lehet?

"Nem a mintán van a lényeg (bár az is fontos), hanem a hitelességen."
Nem. Nem a hitelesség a fontos. A gyerek bármit elhisz. Ha elzárod a külvilágtól és úgy neveled akkor azt hitetsz el vele amit akarsz.

"A gyerekek hamar leveszik, hogy mi az igazság a nagy szavak mögött. "
A gyerekek még nem nagyon képesek elvontan gondolkodni. Szóval ez a hamar leveszem dolog elég nagy csúsztatás.

"Én úgy vagyok a hittel, hogy tudom, ha nem akarom, hogy a gyerekeim elvesszenek, meg kell ismerniük Istent"
Miért? Azt írtad, hogy a hit Isten ajándéka. Miért kell akkor tanítani a vallást? Talán nem világosodnak meg maguktól?

[ Szerkesztve ]

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#16646) kymco válasza Huma (#16645) üzenetére


kymco
veterán

Számomra a nyelv több, mint kommunikáció... de ez már nagyon off

www.refujvaros.hu

(#16647) pocokxx válasza Huma (#16645) üzenetére


pocokxx
Közösségépítő

A kérdés arra irányult, hogy miért döntünk helyettük, miért kényszerítjük őket. A kérdéssel csak azt akartam mondani, hogy a szüleid ugyanúgy helyetted döntöttek sok más dologban, melyeket jó eséllyel nem támadsz meg. (legalábbis a kamaszkorig...) Például, hogy mivel játssz, vagy milyen ételeket egyél, vagy, hogy milyen ruhát vegyél fel. Épp ezt jelenti a szülői felelősség... Sőt egy gyermek tévedése miatt is gyakran a szülőt teszik felelőssé: pl.: Egy alsó tagozatos gyermek rossz viselkedése mögött gyakran szülői mulasztásokat találunk.

Nyilván kialakul az emberi jellem, amikortól maga számol a tetteivel, de addigra már kell, hogy rendelkezzen "rákényszerített" alapokkal. Például rád ezt a "vadliberalizmust" kényszerítették, és elhitették veled, hogy ez nem döntés...

El nem tudnám képzelni, hogy gyermekeim ne járjanak hittanra/templomba... Nyilván nekik is be kell járni egy utat, míg kialakul a személyes meggyőződésük, de nem engedem őket zseblámpa nélkül a sötét erdőbe.

"Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

(#16648) kymco válasza Huma (#16645) üzenetére


kymco
veterán

A sulykolás szó negatív jelentéstartalmú, értelmetlen, már már erőszakos "tanítás". Ezt mondod egy olyan dologról, amit talán hallomásból ismersz, mondod ezt olyan oktatóról, akiről semmit nem tudsz, és nyilvánvaló tényként tálalod az elképzelésedet. Ez szerinted normális dolog?

Nem. Nem a hitelesség a fontos. A gyerek bármit elhisz. Ha elzárod a külvilágtól és úgy neveled akkor azt hitetsz el vele amit akarsz.

"A gyerekek hamar leveszik, hogy mi az igazság a nagy szavak mögött. "
A gyerekek még nem nagyon képesek elvontan gondolkodni. Szóval ez a hamar leveszem dolog elég nagy csúsztatás.
Nem tudom, hogy van-e gyereked, de eme szavakból az jön le, hogy nincs, vagy nagyon kicsik.
A gyereknek a hitelesség a legfontosabb. Beszélhet a szülő a normakövető élet fontosságáról, ha ő maga nem normakövető. Letolhatod a trehány gyereked, de le fog tojni nagyon hamar, ha azt látja, hogy a szülő is trehány. Mézes-mázosan kinyilatkoztathatod, hogy szereted, de ha két mondatot nem tud veled váltani rendszeresen az elfoglaltságod miatt, lejön neki, hogy nem fontos neked...
A gyerekkel nem hitethetsz el, amit akarsz... majd rájössz. És nem csúsztattam, tinédzserek életével foglalkozom többek között. Nem az elvont gondolkodáson van a lényeg, erről nem is beszéltem, te hoztad be. Arról írtam, hogy a gyerek hamar megérzi, ha olyat akarnak megetetni vele, amit a szülők sem igazán esznek meg. Ha a szavak mögött nincs tartalom, akkor nincs jövője a szülő-gyerek kapcsolatnak. És mindez csak azért, mert a gyerekeknek lejön, mikor hazudik a szülő nekik, hihetetlenül lejön nekik a kegyes hazugság is....
Nem is szoktam még ezzel sem élni feléjük...
Istent azért kell megismerniük, hogy a döntésük valóságos legyen, ne olyan mellett tegyék le a voksukat, amiről semmit sem tudnak.
De ne aggódj, attól még nem tért meg egy gyerek sem, mert beléjük sulykolták a kánai menyegző történetét...
A megtérés túlmutat a szülőn és a hittantanáron is...

www.refujvaros.hu

(#16649) Huma válasza pocokxx (#16647) üzenetére


Huma
addikt

"Például, hogy mivel játssz, vagy milyen ételeket egyél, vagy, hogy milyen ruhát vegyél fel."
Azért normálisabb családban ilyesmikbe a gyerekeknek is van beleszólása. Ha utálja a spenótot akkor nem azt kap enni. Ha nem szereti a piros színt akkor nem veszek neki piros ruhát. Ha a repülőket szereti és nem az autókat akkor repülőt kap.
Természetesen értem, hogy mire gondolsz. De azért a gyereket nevelni kell mivel magától nem tudja, hogy mit szabad és mit nem, hogy mi a jó és mi nem. Még túl fejletlen hozzá az elméje és túl kevés információval rendelkezik a világról ahhoz, hogy mindenről szabadon dönthessen. Azonban nem ildomos elnyomni a szabad akaratát sem. Meg kell tartani az egyensúlyt.

"Például rád ezt a "vadliberalizmust" kényszerítették, és elhitették veled, hogy ez nem döntés..."
No itt a bökkenő. Épp hogy nem kényszerítettek rám semmit. Az lett volna kényszerítés ha hittanra járatnak.
Ha szabad akaratomból akartam volna hittanra járni mert érdekelt volna a vallás akkor engedték volna.

"El nem tudnám képzelni, hogy gyermekeim ne járjanak hittanra/templomba."
Na ez a kényszerítés.

Amúgy sem értem, hogy mi szükség van a hittanra. Istennek miért van arra szüksége, hogy tanítsanak róla? Magától nem képes híveket szerezni? Mert mintha valami olyasmiről is szó lett volna itt, hogy Isten tanítás nélkül is utat talál az emberek szívéhez. Ezek szerint mégsem?

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#16650) kymco válasza Huma (#16649) üzenetére


kymco
veterán

Isten azt szeretné, hogy úgy dönts mellette, hogy legyen mögötte tudás. Nem vakhitet akar. A tudás nélküli hit vakhit.
Régen a zsidó kultúra és liturgia része volt, hogy a gyermek megtanulta a kivonulás történetét, és ez ment nemzedékről nemzedékre. A múltat nem szabad elfeledni, mert ebből építkezik a jövő... :)

www.refujvaros.hu

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.