Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#28951) Syl válasza Dhampir (#28950) üzenetére


Syl
nagyúr

Mit kérsz, mit írjak? ;] Hogy én dolgozom is a gépemen és nem szívesen kísérletezem linuxok telepítgetésével? Részleteket olvashatod itt: #28837

[ Szerkesztve ]

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#28952) ubyegon2 válasza King Unique (#28949) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ja, csak éppen nem mindenkinek van kísérletezés céljára egy külön gépe...

Igaz. Nekem sincs. :DD

Akik ki akarják próbálni a Linuxot, azoknál nem ritka, hogy vannak a gépükön fontos adatok, illetve más OS-ek is, amelyekbe és amelyeknek a működésébe lehetőleg nem kellene belerondítani pl. egy user error miatt.

Ugye ezt nem komolyan írtad? :Y Fontos adatok vannak, aham és nincs semmilyen biztonsági mentés. :W
Ez esetben a kockázat alig nő azzal, hogy Linuxot telepítünk. Ezt ugye nem kell pont neked leírnom? HDD kampec rossz táp miatt, Windows használat, etc.

A sebességet illetően egy linuxos virtuális gép lehet általában lassabb a normál módon telepítettnél

A sebességet illetően egy linuxos virtuális gép lassabb a normál módon telepítettnél.

Fejtegethetnénk ezt így bármeddig. Ha valaki azt mondja, hogy megpróbálná ezt vagy azt a Linuxot az eddig használt Linux helyett, annak azt kell javasolni, hogy telepítse a meglévő mellé, mert úgy tudja összehasonlítani és mert már telepített Linuxot, hiszen azt használja!
Olyannak még nem javasoltam éles telepítést, aki élete első Linuxát akarja kipróbálni, kivéve ha üres meghajtóra telepítené.

Akármeddig csűrjük-csavarjuk, másik telepített rendszert jól összehasonlítani, nem csak vizuálisan, csak másik telepített rendszerrel lehet!

Halkan kérdem, a natív pendrive-ra vagy külső meghajtóra történő telepítésnél nem követhet el galibát az, aki egy sima dualbootnál meg igen!? :F

Nem a lóf*szt! elnézést, de ezt így kellett leírnom
Pont ugyanazokra a dolgokra kell figyelni, sőt!!! Több meghajtó, több hibalehetőség.
Ahogy belekavarsz bennünket ebbe a sok USB- x, y, xc akármi verziókba meg sata 1,2,3, sok verziókba, ezzel is csak az én véleményemet erősíted!
Köszönöm! :R

ps.: a natív penre telepítést meg ismerhetnék akár többen is, mert benne van az Abszolút kezdő Összefoglalójában! ;)

[ Szerkesztve ]

(#28953) King Unique válasza ubyegon2 (#28952) üzenetére


King Unique
titán

Egy kezdőnek eleve a fentebb említett megoldás (pl. virtuális gép) javasolt első körben. Ha particionálásnál nem figyel, akkor könnyen ledózerolhatja a lemezt és bizony jellemzően nem mindenkinek van mindenről biztonsági másolata. De, ha van is, nagyon kellemes dolog utólag visszamásolgatni mindent + esetleg újratelepíteni a korábbi rendszert...

Teljesen megismerni egy OS-t, vagy összehasonlítani egy másikkal valóban csak élesben lehet. De azért a lényeg általában már egy virtuális gép, live rendszer stb. alatt is ki szokott derülni. Az alapján pedig azért el lehet dönteni, hogy valaki akarja élesben telepíteni, avagy nem. Egyébként a fentebb említett virtuális gép (elegendő RAM + SSD) megoldást én - másokkal ellentétben - kipróbáltam és nem mondanám lassúnak.

Ahogyan az USB-meghajtóra történő telepítést is, aminek pont az a lényege, hogy a helyi lemezbe + boot menübe nem kavar bele. Persze Legacy módban simább a dolog, mert az UEFI már egzotikusabb. Viszont innen nézve kisebb a hibalehetőség, ha valakinek fontos a helyi rendszerlemez "érintetlensége". A megfelelő lemezt és partíciót, valamint a rendszerbetöltő helyét nemcsak itt, hanem egy normál telepítésnél is ugyanúgy ki kell választani. Legalábbis manuális particionálásnál igen. Ha ez akkora hibalehetőség, illetve akkora gondot okoz xy usernek, akkor nekik eleve a virtuális gép való... Abból is a VMware, amely pl. az Ubuntut automatikusan is képes telepíteni és max. csak a felhasználói fiókhoz szükséges adatokat kell megadni előtte a programban. :D

Már akik el szokták olvasni (végig) az összefoglalót...Egyébként tudom. ;)

[ Szerkesztve ]

(#28954) ubyegon2 válasza King Unique (#28953) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Értelek én, meg mi meg sokan mások értik is miről értekezünk, de van akink fogalma sincs arról mi az a virtuális gép. :)
Ha valakinek valóban fontos adatai vannak és csak egyetlen példányban, az is a rendszert futtató meghajtón.....háááát. :U

elegendő RAM + SSD) megoldást én - másokkal ellentétben - kipróbáltam és nem mondanám lassúnak.

sok RAM+SSD persze, hogy nem lassú, így már érdemes lenne akár virtuálban is kipróbálni, de ha már van SSD, akkor van tároló kapaciti is, akkor meg már....

Ahogyan az USB-meghajtóra történő telepítést is, aminek pont az a lényege, hogy a helyi lemezbe + boot menübe nem kavar bele.

Főleg, ha a megfelelő betűjelet választja a hozzá nem értő! ;)

A megfelelő lemezt és partíciót, valamint a rendszerbetöltő helyét nemcsak itt, hanem egy normál telepítésnél is ugyanúgy ki kell választani.

Ugye? Hibalehetőség pont ugyanannyi. Virtuált annyira nem ismerem, épp az imént is kifejtett okok miatt, de aki nagyon lütyő a telepítéshez, lehet ezt sem tudja megfelelően beállítani, akkor már a live tűnik a legegyszerűbbnek.

conclusion

Igazából mindennek van előnye is hátránya is, ez igaz. Attól függjön ki hogyan próbálja ki, hogy mennyire érdekli és mennyi időt hajlandó beleölni az előtanulmányokat is beleértve!

- így rendben van? ;]

(#28955) Syl


Syl
nagyúr

A vitátokat mindig nehéz követni :DDD Két szakállas papa osztja egymást linux ügyben ;]

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#28956) ubyegon2 válasza Syl (#28955) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nehéznek nehéz lefolytatni is esetenként! :DD (mi azért értjük a naggyát)

Most éppen egyet értettünk amúgy! Legalábbis a legvégére úgy tűnik legalábbis.... ;) nem jött át?

De csak azért, mert én igen kompromisszumkész vagyok! :D

[ Szerkesztve ]

(#28957) Dave™ válasza ubyegon2 (#28954) üzenetére


Dave™
nagyúr

Lehet nem tudja mi fán terem a VM, de valószínűleg akad egy pendrive amivel tud egy live rendszert csinálni. Kipróbálni pont elég lesz, élesben telepítgetni kezdőknek szerintem sem célszerű második rendszernek. Elhiszem, hogy neked ez így bevált, de itt volt az élő példa nemrég, hogy kezdők simán benyelik a dolgot aztán csak pislognak, hogy mi van. Topikgazdaként szerintem el kellene vonatkoztatnod attól, hogy neked mi vált be, és azt kellene szem előtt tartani, hogy melyik a bolondbiztos. De nem akarlak meggyőzni, addig nincs gond, amíg supportálod azokat, akik elcseszik a rendszerüket valami véletlen folytán :)

Ja és csatlakozom, tényleg tök egyformák vagytok, szerencsére a véleményetek különböző, így tudom hogy az egyik szakálassal vagyok a másikkal szemben :DDD

(#28958) King Unique válasza ubyegon2 (#28954) üzenetére


King Unique
titán

Hát ha már valaki azt sem tudja mi az a virtuális gép, akkor ennyi erővel a Linux telepítésével / egyéb kipróbálási lehetőségeivel sem feltétlen van tisztában. Egyébként a rendszermegható az nyilván a teljes lemez, amin általában szokott lenni külön backup partíció is. De ettől még egy hibás kattintás viheti azt is...

Az SSD-nél egy dolog a tárolókapacitás, de attól még van különbség éles telepítés és biztonságos, tét nélküli kipróbálás között. Betűjel, na igen, de még szerencse, hogy a telepítő kiírja az eszköz nevét is, ami alapján be lehet azonosítani. Viszont, ha valakinek ez gondot okoz, akkor vsz a normál telepítés is fog és első körben inkább maradjon a fentebb említett lehetőségnél, illetve a live / perzisztens live rendszernél.

Ja, az általános konklúzióra nagyjából fogjuk rá. :)

[ Szerkesztve ]

(#28959) ubyegon2 válasza Dave™ (#28957) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Topikgazdaként szerintem el kellene vonatkoztatnod attól, hogy neked mi vált be, és azt kellene szem előtt tartani, hogy melyik a bolondbiztos.

Nem TG-ként írok véleményt, de úgy is azt írnám, amit így. Bízom benne, hogy TG-ként nem az kell legyen a véleményem, amit te gondolsz! :)

Kipróbálni pont elég lesz, élesben telepítgetni kezdőknek szerintem sem célszerű második rendszernek.

Nagyon nagy baromság! Komolyan azt szeretnéd, hogy soha ne tanuljanak meg semmit a kezdők?
Olvass vissza hányszor ölik meg a GRUB-ot anélkül, hogy dualbootot telepítenék! De nem a kezdők csinálják ezt!!!!

Nem értitek mit akart Foose, ahogy látom. Ő már ismeri a Linuxot, telepítette, használta. Mi ez a marhaság, hogy egy kezdő ne merjen kipróbálni ezt vagy azt, mert jajjj mi történhet! Megtörténik sok minden, velem is történt. Ha csak ilyen virtual meg hasonló dolgokat engednénk nekik, akkor soha a büdös életben nem jutnának egyről a kettőre, 20 év múlva is kezdők lennének, ti pedig ugyanúgy azt írnátok, hogy jajjjj nehogy ezt kipróbáld mert valami történhet! Nem kéne tök hülyének nézni a kezdőket, nem abszolút kezdőkről beszélünk, aki először hall a Linuxról, értsétek már meg!

Én megértettem az érveiteket, elmondtam a sajátjaimat, de te képtelen vagy más érveket elfogadni!

De nem akarlak meggyőzni, addig nincs gond, amíg supportálod azokat, akik elcseszik a rendszerüket valami véletlen folytán :)

Újra leírom, .... de inkább próbáld magad megfejteni, mi a különbség az abszolút kezdő és a kezdő Linuxos között.

Mivel abszolút laikusként kezdtem a Linuxot használni, számítástechnikához soha nem volt közöm, nem is tanultam, így ha én bizonyos szinten képes vagyok valamit megoldani, akkor másokból is kinézem ezt. Néha tele van a hócipőm ezekkel a kezdőknek ne ajánljuk már ezt, mert elronthatja.
Én kezdőként elküldeném a *-ba, aki ennyire lütyőnek gondol.

Te például hány évig voltál kezdő, amíg semmit nem mertél csinálni, nehogy elrontsd!
Na látod! Érted már miről gagyarászok?

(#28960) ubyegon2 válasza King Unique (#28958) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

De ettől még egy hibás kattintás viheti azt is...

Neked is mondom, hogy a kezdők nem totál idióták és nem abszolút kezdők. A Linuxot már ismerik, tudják telepíteni, ettől még a virtuált nem kell ismerniük. Minek is, tudják már telepíteni, használni az oprendszerüket. Másikat is képesek telepíteni mellé! Miért ne tudnának, mindenki tud, aki már egy ideje Linuxozik! Ha még nem tud, meg szeretné tanulni, látni akarja, hogyan működik a másik disztró, hiszen meg is mondta, hogy ezt szeretné kipróbálni! Úgy, hogy valóban össze tudja hasonlítani.
Ti jöttök ezzel a moss inkább zokniban lábat, nehogy megfázzon a kis talpacskád.....

alapfogalmak, kivonat:

Abszolút kezdő - nem ismeri, soha nem telepített Linuxot, de szeretné megismerni
Kezdő - már telepített egy vagy több Linuxot és tanulni akar, nem azt, hogy tökkelütöttnek nézzék

Mi most a 2. kategóriás kérdezőnek tett javaslatokon vitázunk, csak, hogy tényleg megértsük már egymást!

Külön köszönöm, ha egyszer nem csak arra figyeltek, ti mit akartok a másikra erőltetni! :R

Jaj persze, egy hibás kattintás.....

Tőled is megkérdezem, hány évig voltál kezdő és hány évig tűrted volna, hogy idiótának nézzenek, hogy óvjanak egy hibás kattintástól????

Emberek, ez nem kisdedóvó, értelmes emberek ismerkednek ill. használnak Linuxot. Ne nézzük őket csökkentértelműnek, ha már mi sem vagyunk azok!

Hozzátenném, hogy napi szinten olvasom a topikokat és mindenkiről tudom, kb mire képes, mit tud megoldani egyedül és mit segítséggel.
Nem szórakozom senkinek a kárára, de még inkább nem nézem le a képességeiket!

[ Szerkesztve ]

(#28961) ubyegon2 válasza King Unique (#28958) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

SSD is csak egy meghajtó, mint a többi, az általunk tárgyalt esetben.

Viszont, ha valakinek ez gondot okoz, akkor vsz a normál telepítés is fog és első körben inkább maradjon a fentebb említett lehetőségnél, illetve a live / perzisztens live rendszernél.

Ha a kérdező azt akarja, amit, akkor ne erőltessük rá, amit mi szeretnénk. Azzal megóvjuk bizonyos hibák elkövetésétől, de nem segítettünk neki abban, hogy azt a dolgot elérje, amit pedig el akar érni!

Foose ft, a kérdező 2013-ban már telepített Linuxot. [link]

[ Szerkesztve ]

(#28962) Dave™ válasza ubyegon2 (#28959) üzenetére


Dave™
nagyúr

Szerintem felesleges folytatni, elbeszélünk egymás mellett.

(#28963) King Unique válasza ubyegon2 (#28960) üzenetére


King Unique
titán

Itt már régen nem csak a fórumtárs esete volt a téma és nem a különféle kezdő szintek fejtegetése. Én általánosan írtam le a dolgokat, amik úgy vélem helytállóak, főleg ha kevésbé tapasztalt a user. És igen, egy rossz kattintás márpedig tud okozni kellemetlenségeket, amit talán nem kell részletezni azoknak, akik már mentettek emiatt adatot, vagy telepítettek újra OS-t.

Egyébként amikor én kezdtem ismerkedni a Linuxszal, akkor először az itteni topikokban is a virtuális gépet, illetve az egyéb tét nélküli kipróbálást ajánlották. Nem azért, mert totál idiótának néztek, hanem mert tudták, hogy az éles telepítésnek lehetnek buktatói egy kezdő számára. Utólag a gép rendberakását, illetve az OS-ek újratelepítését, netán az adatmentés árát meg gondolom nem mindenki vállalta volna be...Még szerencse, hogy én is hallgattam a jó szóra és nem ugrottam rögtön fejest a dologba. Amit ezúton is köszönök! :R

Egyébként, ha már annyira a fórumtárs esetét ragozod, akkor az a 2 hsz, amiket első válaszként kapott, azokban senki nem akarta lebeszélni. Pusztán felhívták a teendők mellett az esetleges buktatókra is a figyelmét. Illetve hiába telepített már élesben Linuxot, ennek ellenére mégis belefutott némi kellemetlenségbe...

[ Szerkesztve ]

(#28964) ubyegon2 válasza Dave™ (#28962) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Főleg, hogy nem figyelsz túlzottan a másikra. :) Simán beettem ezt a TG-ként nem írhatom ezt dolgot! Nem is vagyok itt TG! :N

Ha komolyan úgy érzed, hogy egy 3 éve Linuxot használónak sem javasolhatok egy dualbootot, akkor tényleg nem egy nyelvet beszélünk! :U

(#28963) King Unique

Egyébként amikor én kezdtem ismerkedni a Linuxszal, akkor először az itteni topikban is a virtuális gépet, illetve a tét nélküli ismerkedést ajánlották.

Tisztán emlékszem, hogy azt írtam imént, hogy ilyen esetekben nem javasoltam még senkinek a dualbootot.

Illetve hiába telepített már Linuxot, ennek ellenére mégis belefutott némi kellemetlenségbe...

Sorry, de ha ennyire nem figyelt oda, azt nem lehet kivédeni, egy fórumtársunk pirossal kiemelten leírta az 5. lépésként, mit tegyen a GRUB-bal.
Valóban ilyen balf*szkodásra készülve kéne megválaszolnunk minden kérdést?

Mint említettem, tudtam, hogy Foose képes megoldani, csak nem figyelt oda, utána megoldotta. Ha nem figyel,ez van, majd legközelebb odafigyel arra, amit írnak neki, ha már megkérdezte, mit tegyen.

[ Szerkesztve ]

(#28965) ubyegon2 válasza King Unique (#28963) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem azért, mert totál idiótának néztek, hanem mert tudták, hogy az éles telepítésnek lehetnek buktatói egy kezdő számára. Utólag a gép rendberakását, illetve az OS-ek újratelepítését, netán az adatmentés árát meg gondolom nem mindenki vállalta volna be...

Ha már az általánosságról esett szó, nyugtass meg, hogy azért viszonylag érthető voltam, amikor próbáltam leírni az abszolút kezdő és a kezdő közti különbséget! Csak azért kérem ezt, mert fenti mondataid alapján nem értettél meg teljesen. :Y

Olyan tanácsot egyébként senki nem szokott adni, amiből valakinek kára lesz, persze, ha nem úgy csinálja, ahogy javasolják, az már nem hiszem, hogy a segítő felelőssége, főleg nem anyagilag!
Csak, hogy jól értsük, te akkor abszolút kezdő voltál! Te is így gondolod remélem!

(#28966) King Unique válasza ubyegon2 (#28965) üzenetére


King Unique
titán

A legelején nyilván mindenki totál kezdő volt. Viszont az, hogy pl. élesben / tét nélkül próbál ki valaki egy Linuxot, az speciel nem feltétlen ezen múlik. Sokszor olvasni az új disztrók / verziók megjelenésénél, hogy az expert szinten lévő itteni Linux szakik is beírják a "feltoltam virtuális gépre" stb szöveget. De az új csodánál nemrég én is csak a live rendszert nyomogattam. Elég volt belőle (egyelőre) annyi és valahogy nem éreztem rá késztetést, hogy élesben feltelepítsem. Pedig vsz utóbbi sem jelentett volna gondot.

Hát ez kölcsönös. Na meg, ha egy ellenében már többen is más véleményen vannak, akkor az megint érdekes.

[ Szerkesztve ]

(#28967) ubyegon2 válasza King Unique (#28966) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ha valaki azt mondja, hogy használ már jó ideje egy disztrót és sok jót hallott egy másikról, ki szeretné próbálni, azt kizárólag telepítve teheti meg. A többi módon csak megnézi, hogy tetszik-e neki, de a saját használati igényei kielégítéséhez megfelelő lesz-e, ahhoz muszáj telepítenie. Ezt tényleg úgy látom, hogy nem akarjátok megérteni. Azt szeretné tudni a használó, hogy minden úgy működik-e a kiválasztott disztróján, ahogyan már megszokta. Torrentmigrálás, napi használatú programok, etc. Az is lehet, hogy a telepítés utáni frissítésekkel együt működik majd csak optimálisan.

Pedig vsz utóbbi sem jelentett volna gondot.
Köszi, hogy megnyugtattál, mivel a kérdező nálad jóval hamarabb kezdett Linuxozni, így nem vittem be az erdőbe mégsem!

Az, hogy az expert szakik virtualban kipróbálnak egy két disztrót, az szerintem a mi vitánkban indiferens. :F

Na meg, ha egy ellenében már többen is más véleményen vannak, akkor az megint érdekes.

Nem annyira érdekel ez a része, de amúgy 2-2 az állás. :) Rajtatok kívül senki nem mondaná, hogy egy 3 éve Linuxot használónak veszélyes ajánlani a dualban történő valós kipróbálást.

Simán megegyeztünk már abban, hogy egy abszolút kezdőnek nem ajánlaná senki, de egy gyakorlott home usernek bátran meg lehet próbálni!

Azért még ezt is lehetne árnyalni, mert sok esetben az abszolút kezdő is meg kell, hogy küzdjön a dual boot-tal, amikor a Wint el akarja hagyni és mindenki azt mondja ilyenkor, hogy rakja fel a Linuxot a Win mellé! És megcsinálják, képzeld el, aktív segítséggel, de megcsinálják! Tele van ilyen tipusú thread-ekkel a kezdő topik, kellett, hogy találkozzatok vele, mert azért nem mondanám, hogy ti writeonly-k vagytok. :N

Egyszerűen értelmetlen kapaszkodnod elhullott érveidbe, ezt a csatát elvesztettétek már az elején. ;]

Sorry! Ha figyeltek, lesz más, valamit mindig írok, amibe bele lehet kötni!

[ Szerkesztve ]

(#28968) Foose


Foose
addikt

Sziasztok! Jelenleg a linux mint 18 van telepítve,de ajánlja már a frissítést 18.1-re... Érdemes?? Van jelentősége? Nyilván javítások,egyebek vannak a .1-ben...

Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL

(#28969) ubyegon2 válasza Foose (#28968) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ne szórakozz már, én biztosan nem mondok erre semmit, a te figyelmetlenséged miatt kapom az ívet két napja! :)

mi van, ha valamit félrekattintasz?
A két nap alatt összegyűjtött tapasztalataid nem azt sugallják, hogy inkább ne csinálj semmit?

Egyébként az Ubuntu topikban kérdezed, hogy érdemes-e frissíteni a Mint-et.

Ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz, úgysem olvasod el a segítő javaslatok minden fontos részletét. :U

(#28970) Syl válasza Foose (#28968) üzenetére


Syl
nagyúr

Én valamelyik nap lefuttattam a frissítést, pár perc alatt megvolt. Egyelőre csak a függőleges panelt találtam újnak benne.

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#28971) Foose válasza ubyegon2 (#28969) üzenetére


Foose
addikt

Szerintem nem figyeltetek akkor,ha miattam kapod az ívet. Leírtam mindent,nem ismétlem magam. Ez azoknak szól,akik írnak,de nem olvasnak. Leírtam,mit-hogyan csináltam,ha valaki nem olvasta el,akkor az nem az én hibám. Ezért kapod most Te az ívet. Szuper... Mindegy,nem fontos. Megoldom magamnak...

Syl Köszi

[ Szerkesztve ]

Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL

(#28972) Syl válasza Foose (#28971) üzenetére


Syl
nagyúr

Még annyi, hogy mivel ismét új cinnamon verzió érkezett (3.2), könnyen belefuthat az ember grafikai/bővítményes inkompatibilitásba - ahogy azt minden egyes új Mint verziónál már megszokhattuk :((

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#28973) Foose válasza Syl (#28972) üzenetére


Foose
addikt

Köszi az infót! Figyelek rá.

Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL

(#28974) Dhampir válasza Foose (#28968) üzenetére


Dhampir
félisten

Ez igazából már a Mint topikba való.

Számomra pozitívum, és itt le is írtam, hogy alapból kezeli a a Realtek 8821AE wifi kártyát, valamint az adott hardverkonfigurációnál a gyorsgomb is működött (Cinnamon kiadás).
Ezzel a wifi antennatípussal más felhasználóknak is meggyűlt a baja, ezért tartom érdemesnek a közlését. Sajnos csak pendrive-ról futtatva tesztelhettem. Például Ubuntu 16.04.1 telepítése után nem működött.

[ Szerkesztve ]

(#28975) Syl


Syl
nagyúr

Noob kérdés:
Mivel tudom végigszkennelni a helyi hálómat és kiíratni az aktív gépeket (név, ip-cím, mac)?

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#28976) Sonja válasza Syl (#28975) üzenetére


Sonja
veterán

nmap

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#28977) God Vazzeg válasza Syl (#28975) üzenetére


God Vazzeg
veterán

Tárolóból nmap+umit. Szuperül működik.

(#28978) King Unique válasza ubyegon2 (#28967) üzenetére


King Unique
titán

Nem kell kiemelni egyes részeket, szmájlikkal + extra jelzőkkel toldani a szöveget, az egyszerű mondandóját valószínűleg mindenki képes értelmezni. Részemről pusztán csak arról volt szó, hogy a szimpla kipróbálás a fentebb említett egyéb módokon is megoldható. Ha már ott nem tetszik valami, akkor lehet fel sem telepíti a user élesben, mint pl. én. Illetve programokat telepíteni egy live / perzisztens live rendszerben is lehet, de utóbbit akár full le lehet frissíteni stb. Valamint attól, hogy valaki meg tud csinálni egy éles telepítést, még nem feltétlen fog vele minden helyzetben szórakozni. Fentebb egyik kolléga épp a Linux Lite telepítési hibája kapcsán is csak a virtuális gépet vette elő.

Igen, megcsinálják, aztán pl. UEFI-ben jól meg is szívják vele —► [link]. De akad példa arra is, amikor a GRUB-ban hiába van ott a Windows Boot Manager, mégsem indítható a rendszer —► [link]. Például laptopoknál, amelyeken elég buta UEFI van, azoknál bele lehet futni ilyenbe. Történetesen nekem is van egy és a boot eszközt F12-vel külön kiválasztva tudom csak elindítani a Windowst. De aki ezeket sem próbálta, vagy esetleg nincs UEFI-s telepítéssel tapasztalata, annak nyilván nem sokat mondanak.

[ Szerkesztve ]

(#28979) God Vazzeg válasza King Unique (#28978) üzenetére


God Vazzeg
veterán

Nem nagyon látom értelmét UEFI-nek, kivéve ha GPT van, de annak se nagyon látom értelmét, nem nagyon elterjedtek még a 2TB+ winyók, a sok partició is ritkán kell. De akinek erre van igénye opjon vele :D

(#28980) Syl


Syl
nagyúr

Sonja, God Vazzeg

Köszönöm! :R

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#28981) ubyegon2 válasza Foose (#28971) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nincs mit megoldanod, nem kell még frissítened, várj még vele pár hetet, hiába kerül be stabilként a frissítési rendszerbe, amiatt, amit Syl mondott ne kapkodjuk el.

(#28969)-ben ott vannak a smilék is ám! Ez a kapom az ívet poenos akart lenni.

Írd csak le, ha van valami, de még ne frissíts!

[ Szerkesztve ]

(#28982) ubyegon2 válasza King Unique (#28978) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

pusztán csak arról volt szó, hogy a szimpla kipróbálás a fentebb említett egyéb módokon is megoldható

Nem csak erről volt szó, kifejezetten felelőtlennek aposztrofáltátok a javallatomat.

(#28983) Foose válasza ubyegon2 (#28981) üzenetére


Foose
addikt

Ok, csak ugye nem tudtam, mikor lett kiadva a 18.1....

Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL

(#28984) ubyegon2 válasza Foose (#28983) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Értem!

Mondjuk az ilyeneket eléggé titkolják is, nagy nehezen én megszereztem neked az infót! ;)
ha lesz netkapcsolatod, akár te is megpróbálhatod majd

itt egy szigorúan titkos felvétel a distrowatch-ról! megnézés után azonnal megsemmisítendő !!!

[ Szerkesztve ]

(#28985) Foose válasza ubyegon2 (#28984) üzenetére


Foose
addikt

Bocs, nem kezdtem el keresgélni, mikor lett kiadva, melóba készültem...

Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL

(#28986) ubyegon2 válasza Foose (#28985) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

OK, de szerintem ne ilyenkor csináld ezeket a frissítés, telepítés dolgokat, ha abszolút nincs időd rákészülni! Így már értem, miért rontottad el, miért nem volt időd elolvasni a fórumtársunk 7 pontját a teendőkről! :N

(#28987) fecus


fecus
őstag

Otthoni szerver, kisfogyasztású AMD-s lap. Szeretném a 12.04 helyett feltenni a 16.04-et. Végignéztem néhány linuxakadémiás videót, de ugye attól még nem vagyok rendszergazda. ;)
Itt vagy melyik másik topikban kérdezzek, szerintetek?
A kérdések pl. fájlrendszer, RAID, programok...

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#28988) lev258 válasza fecus (#28987) üzenetére


lev258
veterán

A RAID miatt én rögtön a haladóba mennék.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#28989) Mr Dini


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog (1)

Sziasztok!

Ubuntu 16.04 LTS-t használok és elhatároztam, hogy mivel megszűnt az imgur hivatalos RSS feedje, építek egy saját 3rd party API-t. A kód alapja php és egy ilyesmit* buildel. Nos a problémám az, hogy a variety-nek beadva az RSS linket, csak pár képet szed le a 60 elemből... Sőt néha nem is szed le semmit... Mi lehet ennek az oka?

* Természetesen ez csak egy lerövidített verzió, plusz kiszedtem belőle az RSS API linkem...

Köszi! :R

Eleinte angol billentzuyetet akartam. De aztán megismerkedtem a nagy 'Ő'-vel!

(#28990) stopperos válasza fecus (#28987) üzenetére


stopperos
senior tag

De itt is felteheted nyugodtan, majd max azt mondjuk, hogy nem ide való.

"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy

(#28991) ubyegon2 válasza King Unique (#28978) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Kis adalék a vitánkhoz:
nem magamat igazolom ezzel, inkább megnyugtatnám a kétkedőket, hogy nem felelőtlenség volt részemről a mellételepítést javasolni

Most nézegettem a linuxmint.hu fórumát és az ottani hozzáértő szaki- aki nálam jelentősen mélyebb tudással bír- is ezt írta valamiért:

Remélem egy ilyen hozzáértőtől már elfogadjátok, hogy ha komolyan akarjuk kipróbálni a disztrót, akkor azt csak mellételepítéssel tudjuk elérni!

[ Szerkesztve ]

(#28993) King Unique válasza ubyegon2 (#28991) üzenetére


King Unique
titán

Ez egy általános igazság, amire én speciel nem mondtam, hogy nem így van. Hanem azt, hogy bizonyos infókat be lehet gyűjteni egyéb módon is, illetve ezek alapján már lehet szelektálni a rendszerek között. Amikor laptopoknál a kijelző fényerejének állítását, Fn billentyű működését tesztelgettem, akkor ott a működés / nem működés általában már live / perzisztens live rendszer alatt kiderült. Valamint pl. az adott mesa verziótól is függött, amit a dw-n meg tudtam nézni. Viszont csak azért nem telepítettem fel a top 20-30 disztróból mindegyiket, hogy ezt kipróbáljam. Előtte inkább szelektáltam. Ahogyan szintén nem fogom feltelepíteni akkor sem, ha már maga a live rendszer, illetve az asztali felület sem tetszik. Azon egy éles telepítés kb. semmit nem változtat, attól még nem fog tetszeni...

Aki már telepített Linuxot, az ok, rakja a másik mellé élesben, ha annyira akarja. De én mondjuk előtte mindig próbálgatom live-ban + szelektálok és csak azután teszem. Illetve UEFI módban történő telepítésnél előtte szintén utánanézek ennek-annak. Továbbá, ha már felteszem élesben, akkor tartósan és nem fél órára. Valamint, ha az A. OS jól működik és a B. is ugyanazon alapra épül, hasonló / ugyanazon összetevők vannak benne, akkor nyilván annál is megvan az esély erre. Például, ha az Ubuntu 16.04.1 ok a gépemen, akkor vsz az Ubuntu 16.04.1 MATE is rendben lesz. Legalábbis nem nagyon tapasztaltam még az ellenkezőjét.

[ Szerkesztve ]

(#28994) laszlohu


laszlohu
addikt

Sikerült telepítenem a wine új verzióját,
valamilyen függőség miatt nem települt.

(#28995) ubyegon2 válasza King Unique (#28993) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Én valóban megértem az érveidet, de abban az esetben, ami a vitát kirobbantotta, azt kellett javasolnom, az volt a megfelelő lépés.

A Mint topikban nyomon követhető, hogy a live-ban történő kipróbálás után egyből le is törölte Foose szaki, az utána telepítettet meg úgy tudta próbálgatni, hogy most már azt fogja fenn hagyni.
Ennyi a különbség szerintem, én emiatt nem csinálom másként és a pár éve Linuxozó fórumozóknak is ezért ajánlom a mellételepítést.

Például, ha az Ubuntu 16.04.1 ok a gépemen, akkor vsz az Ubuntu 16.04.1 MATE is rendben lesz. Legalábbis nem nagyon tapasztaltam még az ellenkezőjét.

Én igen, például a Mint Cinnamon túl friss még a 18.1-ben, de ettől még a Mate lehet, hogy stabil és fordítva.

(#28994) laszlohu

Valamilyen függőség miatt....

Azért kicsit pontosabban is leírhatnád, sőt bemásolhatnád, mit ír ki, milyen függőséget hiányol!

Sikerült telepítenem a wine új verzióját,
valamilyen függőség miatt nem települt.

Azért az előzőekben fellelhető ellentmondással is kéne kezdeni valamit.... :U

*********************************************************

Itt is kívánok mindenkinek nyugodt, Békés Ünnepeket!

[ Szerkesztve ]

(#28996) laszlohu válasza ubyegon2 (#28995) üzenetére


laszlohu
addikt

arra sajnos már nem emlékszem, de a lényeg, megjelent egy
piros színű "behajtani tilos" tábla, fenn a hangerő gomb mellett, majd rákattintottam,
és telepítette magától, miután rányomtam egy gombra,
és azután már működött rendesen.

(#28997) Fred23 válasza Dhampir (#28992) üzenetére


Fred23
nagyúr

Jó lépés volt!

Éppen keresem a leendő disztrómat az új géphez. Szeretnék kipróbálni valami újat, és egyik jelölt az Ubuntu. Talán 8 éve próbáltam először feltenni az akkori változatát, de nem szerette a gépem, így openSUSE lett belőle, aztán valahogy úgy alakult, hogy többé sosem próbáltam rá az Ubuntura.

(#28998) ubyegon2 válasza laszlohu (#28996) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Az viszont tök jó, nem is tudtam, hogy van ilyen automatizált függőségkielégítő csomag az Ubuntuban! :Y

(#28992) Dhampir

Jó ideig nem értettem ezt az írást, aztán rájöttem, az az oka, hogy eddig kizárólag kézi particionálás módban telepítettem. ;]

[ Szerkesztve ]

(#28999) Neil Watts


Neil Watts
veterán

Uraim!

UEFI+GPT gepet hogy huzok ujra Ubuntuval? Most van egy 16.04-em:

- /boot/efi
- /
- swap

particiokkal.

A telepitoben ha bemegyek a kezi particionaloba (ahogy az elso installnal tettem) akkor ott leturhatom az osszes vonatkozo particiot? Ha torlom a /boot/efit az nem nyul bele az UEFI-be valami hasonlo hatast elerve?

Koszi!

Udv. core2

[ Szerkesztve ]

(#29000) lev258 válasza Neil Watts (#28999) üzenetére


lev258
veterán

Az egy teljesen más probléma, nem a partíciókezelőben fogod elkövetni.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.