Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#28851) holyseat


holyseat
csendes tag

Ubuntu Budgie -t probalta mar valaki? A kovetkezo LTS kiadasnal mar hivatalosan is az Ubuntu csalad tagja lesz

(#28852) ubyegon2 válasza cigam (#28849) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Azért a linkelt SSD cikket nem nagyon ajánlgatnám.

Én meg bizony ajánlgatom. Te kiragadtál egyetlen dolgot és idézed teljesen rosszul, mert szó sincs a cikkben arról, hogy HDD-re viszatenni a gyakran módosuló/swap könyvtárakat!

Rengeteg ellenőrzési és optimalizálási parancs, beállítás van a cikkben. Amit te kifogásolni próbálsz elég figyelmetlenül, azt olvasd újra:

"Ha rendelkezünk HDD-vel is, megfontolandó a /var könyvtár (gyakran módosuló adatok) és a swap HDD-re rakása.

Megfontolandó, mert az SSD-t kímélni akarjuk az írástól.

de itt van a cikk másik bekezdése direkt neked:

Ha a swap SSD-re kerül, próbáljuk csökkenteni a swap használatot a swappiness érték (alapértelmezésben 60) csökkentésével.
Ehhez írjuk az alábbi sort az /etc/sysctl.conf fájlba:

vm.swappiness=10"

Egyébként találsz még valami kifogásolhatót az SSD-s írásban? Netán írnál egy sokkal jobbat?

Legyen a I/O scheduler a noop vagy ez is marhaság, maradjon a deadline!? Miért jobb az előbbi?

Ugye, hogy nem! :D Akkor köszönjük a téves alapokon nyugvó kekec hsz-t! :R

[ Szerkesztve ]

(#28853) King Unique válasza cigam (#28849) üzenetére


King Unique
titán

Nyilván nem létszükséglet, mondhatni inkább felesleges. Az itteni SSD topikokban sem szoktak efféle túlkíméléseket javasolni. Valamint úgyis a vezérlő fogja előbb beadni a kulcsot, mintsem egy kis plusz írás gondot okozzon. Amiből nem mellesleg elég sokat kibír a legtöbb típus.

(#28851) holyseat:
Amikor én bő 2 hete próbálgattam, akkor sok esetben pendrive-ról bebootolni sem tudtam normálisan...Nem tudom azóta javították-e ezt a hibát az ISO-knál... :F

[ Szerkesztve ]

(#28854) holyseat válasza King Unique (#28853) üzenetére


holyseat
csendes tag

Nekem a 16.04.1 tokeletesen bootol UEFI-s rendszerrel. Bar en Rufus-al irtam ki.

(#28855) King Unique válasza holyseat (#28854) üzenetére


King Unique
titán

Azt említettem, hogy azzal kiírva a normál mód nálam is ok. Viszont a DD módban elkészített telepítő már nem bootol, még a Linux alatt létrehozott sem.

[ Szerkesztve ]

(#28856) cigam válasza ubyegon2 (#28852) üzenetére


cigam
félisten

A megfontolandó neked nem azt sugallja, hogy meggondolásra érdemes, és ha egy megfelelő ismeretekkel nem rendelkező aká suggalatnak is veheti? Mert nekem annak tűnik.

Megfontolandó, mert az SSD-t kímélni akarjuk az írástól.

Azért ezt ne nagyon terjeszd. Természetesen a működésükből adódóan minden változás csökkenti az életciklusukat. De! Megnézted már hogy az SSD-dre mennyit adatot írtál eddig? Nekem 447 nap alatt (mondjuk legyen ez bő egy év 17.59TB-ot írtam, 17.29TB-ot olvastam. Úgy hogy nem volt semmi finomkodás, minden fájl és könyvtár az SSD-n volt, lévén a laptopban nincs is más meghajtó. Az SSD-k jóval több mint 100TB írás/olvasást viselnek életük során. Tehát esetemben például több mint 5 évig kéne hasonló módon használnom, hogy az első 100TB-ot elérjem. Ez ráadásul nem is az életciklusának a vége, csak az első 100TB-ja.
Szóval miért kell annyira félteni az írástól?

A megfontolás után már követendő példaként le is írja, hogyan tudod a tmp könyvtárat a RAM-ba áthelyezni. Természetesen ez nem csak az SSD kíméletről szól, hanem a praktikumról is. De! Nem ártana megemlíteni, hogy a kevés rammal szerelt, régebbi gépeken nem biztos, hogy jó ötlet az amúgy is kevés memóriából lecsípni. Amit nyerünk a réven, elvesztjük a vámon.

+ A mostani népszerű linux kiadások mindegyike fel van készítve az SSD kiszolgálására, legyen szó alignálásról, vagy trimmelésról. A cikk egyetlen előnyének azt tartom, hogy egy helyen össze vannak gyűjtve a specifikus parancsok pl. a hdparm -I /dev/sda | grep TRIM

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#28857) ubyegon2 válasza cigam (#28856) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Le van írva ez is, az is, mindenki azt választja, ami neki jó. A cikk egyébként a 12.04 alapon készült, sok disztró már elég jól kezeli az SSD-t, de ettől még teljesen jó a cikk. Mai napig vita van arról is, hogy trim-nek jobb, ha a cronból fut vagy jobb a discard, másképp van a különböző disztrókban is ez alapból.

Nincsenek alapigazságok, de akkor szerinted/szerintetek jobb, ha semmilyen írás nem kerül be az Összefoglalóba. Nincs is benne, van más fontos benne, iga, hogy 10ezer ember közül egy ha csinál ilyet, de nem számít.

Azt már mindenki tudja, hogy nem annyira fontos agyonkímélni az SSD-ket, de ha valaki mégis kímélné???? Ne tegye, mert te azt mondod? A cikkben nincs semmi kényszer. :)

+ A mostani népszerű linux kiadások mindegyike fel van készítve az SSD kiszolgálására, legyen szó alignálásról, vagy trimmelésról.

Az veszélyes, ha úgy gondoljuk, hogy minden SSD egyforma, a 14.04 is csak a Samsung és Intel SSD-ket kezelte automatikusan megfelelően. Nem minden tipusú SSD esetén fut automatikusan a trim, nem árt ellenőrizni, a cikkben ez is benne van.

Érdemes nézegetni a buglist-et meg ezt is. Bár lehet, hogy te ezt is feleslegesnek tartod.

Nem ártana megemlíteni, hogy a kevés rammal szerelt, régebbi gépeken nem biztos, hogy jó ötlet az amúgy is kevés memóriából lecsípni.

Ezt ugye nem komolyan írtad? Mennyire életszerű ez? Régi gépek kevés memóriával...igen és abba raknak SSD-t! evidens

Innentől nem érdekes számomra az egész, ha nem kerül be az Ubuntu topik ÖF-be semmi az SSD-ről akkor nem kerül bele, a kezdő topikban benne van. Majd elhiszik nektek a felhasználók, hogy minden SSD tipus minden Linux disztróval ugyanúgy tökéletesen működik, nem kell optimalizálni, ellenőrizni. :R

Biztosan vannak olyan írások, amiknek egyes részeibe nem lehet belekötni, ez az SSD gyorstalpaló nem ilyen. Sajnálom!

Okítsátok csak egymást tovább, nekem ez a semmi nem jó styl most nem jön be.

[ Szerkesztve ]

(#28858) cigam


cigam
félisten

Belenéztem pár karácsonyi desktopos videóba amit Syl ajánlott. Ott akadt meg a szemem Linux lite teszten/leíráson. Gondoltam kipróbálom, ezért írány a honlapjuk. Első körben a reklámblokkoló miatt panaszkodott, majd miután kikapcsoltam, csak a reklámok jelentek meg:

Mint kiderült programozni is úgy tudnak, ahogyan WEBoldalt készíteni. Sikerült letölteni a lemezképet, de hiába írtam ki rufus-al, telepítés közben hibára futott, legközelebb már nem is indult a gép pendrive-ról. Kiírtam DVD-re, de ott is elhasalt ugyanúgy a telepítés. (rufus kiszámolta az ellenörzőősszeget, és stimmelt a honlapon megadottal, vagyis az ISO-val nem volt baj)

Sikerült feltennie valakinek?

ubyegon2
Ezt ugye nem komolyan írtad? Mennyire életszerű ez? Régi gépek kevés memóriával...igen és abba raknak SSD-t! evidens

Igen, komolyan írtam. Nagyon is életszerű, ezzel a gyorsítással még simán adható jópár plusz év a régi gépeknek is. Az én D630-am sem mai gyerek, és max 4GB RAM-ot kezel (Van akinél csak 2 van benne!), és érezhetően megfickósodott mikor a HDD-t lecseréltem SSD-re.

Amúgy sem azt írtam, hogy ne legyen semmi. Ne forgasd ki a szavaimat. Ugyanakkor ahogy írtad is, ez egy régi írás, van rajta mit frissíteni, és ha ez megtörténik, valóban ajánlhatóvá válik.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#28859) cigam válasza ubyegon2 (#28857) üzenetére


cigam
félisten

Majd elhiszik nektek a felhasználók, hogy minden SSD tipus minden Linux disztróval ugyanúgy tökéletesen működik, nem kell optimalizálni, ellenőrizni.

Az ubuntu topik összefoglalójában miért kellene minden más disztró állapotát figyelembe venni? Nem elég az aktuális és LTS kiadás működését alapul venni?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#28860) ubyegon2 válasza cigam (#28859) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Engem meggyőztél. Ubuntu topik, igen, de nézd csak mi történik itt a (#28858)-ben. Mással is előfordul a disztrótévelygés és ha valahol már olvasta, akkor megjegyzi.... én rengeteg infót innen-onnan szedtem össze, amikor Linuxot akartam használni. Soha nem használtam még tartósan az Arch-ot, mégis rengeteg dolgot annak a wikijéből tudok/sejtek inkább.

De tényleg nem számít, igazatok van, bármit mondtok! :R
Mindig ez van, ha kéretlenül belevauzok valamibe, amihez nem is annyira értek.

[ Szerkesztve ]

(#28861) ubyegon2 válasza cigam (#28859) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Különben tényleg frissítenem kéne nekem is az írásomat az SSD-ről, mert az meg 14.04 alapon van. (gyere át a kezdő topikba és ezt az írást is gyomrozd meg, ezért raktam be a linket) :DD

Nem elég az aktuális és LTS kiadás működését alapul venni?

Mindenki azt használja szerinted?

Az ubuntu topik összefoglalójában miért kellene minden más disztró állapotát figyelembe venni?

Épp ezért kellene nekem frissítenem, mert nem disztró, hanem inkább kernelfüggő (nagyobb részben) melyik disztróban hogyan van alapból például az fstab belőve.

"● Arch alapú disztrók inkább a discard opciót használják alapból, az Antergos 4.0.5 kernellel fstab-ja:"

Itt kerül említésre amiről előbb írtam:

"● Ez az írás 14.04.x alapon készült, ez talán annyiban változás, hogy az Ubuntu alapokon nyugvó disztrók már auto módban kezelik a TRIM- et, de ez így eddig még csak Intel és Samsung SSD-re igaz!

#!/bin/sh
# call fstrim-all to trim all mounted file systems which support it
set -e

# This only runs on Intel and Samsung SSDs by default, as some SSDs with faulty
# firmware may encounter data loss problems when running fstrim under high I/O
# load (e. g. https://launchpad.net/bugs/1259829). You can append the
# --no-model-check option here to disable the vendor check and run fstrim on
# all SSD drives.
exec fstrim-all"

Ha megnézed az Archwiki leírását, szinte egy az egyben ugyanez Ubuntunál is minden.
Solid State Drives

Attól, hogy frissítésre szorul az írás, még mindig jobb, ha valaki ezt elolvassa, mint ha nem. Lényegi részek nem változtak úgysem. La. buglist és az azt követő linket.

[ Szerkesztve ]

(#28862) cigam válasza ubyegon2 (#28861) üzenetére


cigam
félisten

Hamarosan elolvasom, köszi a linket. Hidd el hogy itt a fórumon is a mások kérdéseiből, és válaszaiból csipegettem össze az eddigi tudásom. Semmi bántó szándék nem vezérelt, tudom, látom, hogy rengeteg topikban próbálsz segíteni másoknak. :R De erről más a véleményem. Ennyi, és nem több.
Hamár gyomrosnál tartunk: A régebbi linkeden elérhető SSD cikkben máris belefutottam a sudo szükségességébe. Ha egy kezdő vakon begépeli, vagy copy-paste módon jár el, csak egy hibaüzenetet kap.
Ezzel kapcsolatban most végeztem egy kísérletet. Egy W8.1 volt az egész SSD-n. Letöltöttem a 16.04.1LTS-t, kiírtam lemezre, majd úgy telepítettem, hogy az újrapaprtícionálást is a telepítő végezze.
sudo blockdev --getalignoff /dev/sda eredménye 0.
cat /sys/block/sda/queue/scheduler eredménye noop [deadline] cfq
sudo hdparm - I /dev/sda | grep TRIM válasza * Data Set Managment TRIM supported (limit 1 block)
+ a cat /etc/cron.weekly/fstrim szerint hetente lefut az /sbin/fstrim --all || true parancs.

A fentiek alapján én azt mondanám, hogy aki SSD-re telepíti az Ubuntu-t, annak nincs semmi dolga. (Kingston SSD-m van, tippem szerint ma már ez gyártófüggetlen)

Valószínű, hogy régebbi rendszerek is használatban vannak, de feltételezem, hogy azokat használók már összeszedtek annyi rutint az évek alatt, hogy vagy maguktól tudják, vagy több bejáratott helyet is ismernek, ahol rákeresnek/kérdeznek. Aki meg most ismerkedik, az Ubuntu-val, az miért telepítene régebbi rendszert? Na ez a nem életszerű. ;)

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#28863) cigam válasza cigam (#28862) üzenetére


cigam
félisten

Átfutottam a cikked, és nem is értem hogy miért nem azt ajánlottad? Sokkal frissebb infók vannak benne, és már ott a sudo a parancsok előtt.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#28864) ubyegon2 válasza cigam (#28862) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A régebbi linkeden elérhető SSD cikkben máris belefutottam a sudo szükségességébe.

Nem tudom melyikőnk írására gondolsz, de az enyémben javításokat kellett már az elején eszközölnöm épp amiatt, hogy legyen sudo v. ne legyen, már nem emlékszem.

Ha ma már idejétmúlt az SSD Linux írás, akkor még jobb, de ez napi probléma, hogy a parancsok elé nem írják oda a kezdők a sudot, ebből úgyis tanulnak majd. :)

Mikor én vettem az Intel 520-as SSD-t, pontosan nulla elérhető írás volt magyar nyelven legalábbis, úgy kellett öszekoldulni az infókat, azt követően készült berus.berus írása.

Szerintem van még olyan SSD disztró páros, ahol nem árt, ha odafigyelnek, 3.16-os kernelt is használ még disztró, nem is kevés, ha jól látom most épp 2. a distrowatch listán.

Valószínű, hogy régebbi rendszerek is használatban vannak, de feltételezem, hogy azokat használók már összeszedtek annyi rutint az évek alatt, hogy vagy maguktól tudják, vagy több bejáratott helyet is ismernek, ahol rákeresnek/kérdeznek.

Ilyesmire is jó lehet egy ilyen írás....

Elfogadom az érveidet, nem életszerű az Ubuntu topikon egy ilyen SSD-s írás. Nincs is benne az Összefoglalóban, így megnyugvással töltsön el ez. :)

Halkan jegyezném meg, hogy attól, hogy minden ellenőrző parancs jó eredményt hoz, nekem még nem tűnik feleslegesnek az egész ellenőrzés/optimalizálás, a swappines limit beállítása is hasznos lehet, a deadline átállítása noop-ra szintén. De gondolom nálad már noop-on van a scheduler. Nem árt, ha le van írva, hogy az SSD mellett lévő HDD még véletlenül se noop-on fusson, de ezt úgyis meg tudják a felhasználók kérdezni a bejáratott helyeken. Gyanítom ezeket a Linuxos topikokat nem sorolod eme helyek közé.

(#28863) cigam

Azért nem azt ajánlottam, mert nem friss, az alapjául szolgáló írás meg rövidebb is. :-)
Lehet, hogy ki is szedem az írást a kezdőből is, aztán vagy frissítem vagy csak megtartom magamnak. Ha valaki kérdez, átirányítom ide hozzátok, mert én nem mondom senkinek, hogy ne foglalkozzon semmivel, jó az úgy, ahogy van. :N

[ Szerkesztve ]

(#28865) ubyegon2 válasza cigam (#28863) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

+ más írását szívesebben veszem védelmembe
Saját írásomat egy Összefoglalóba ajánlani.....abszolút laikus vagyok a Linuxhoz és az SSD-hez is, nem volna pofám hozzá.

A linuxmint fórumáról is elhajtottak, hogy majd ők írnak cikket az SSD-ről, ne okoskodjak én ott, igaz azóta se írt senki. Az ubuntu.hu fórumára már be se mertem rakni, ott eleve amiatt kiröhögtek, hogy 5 hetes volt ott a regisztrációm....nem könnyű az autodidakták élete! :(

Egyébként régóta ott van a kezdő topik Összefoglalójában, aki az Ubuntu topikot látogatja, az oda is betéved. Persze ki olvas Összefoglalót..... :U

Egyébként köszi, hogy leírtad a gondolataidat, ilyenkor szoktam átgondolni, hogy jól csináltam-e amiket csináltam. Nemrég arról is meggyőztek, hogy valóban alkalmatlan vagyok Topikgazdának is! :B Főleg azért, mert azt csináltam, ami a dolgom, de ez nem ide tartozik. Még. Nemsoká egyesített kezdő topik lesz, az már más lesz reméljük.......

[ Szerkesztve ]

(#28866) #40553216 válasza cigam (#28858) üzenetére


#40553216
törölt tag

Nem tudom, mit használsz, én /etc/hosts fájlban nemreklámozok, a NoScriptben engedélyeztem az oldalt, és ez van?

És persze le is tudom tölteni. MD5SUM ellenőrzést csináltál?

(#28867) Cyrin válasza cigam (#28858) üzenetére


Cyrin
addikt

Céges gépen linux lite-ot használok két éve, és soha nem volt gondom vele. Stabil működésű.

(#28868) #40553216 válasza cigam (#28858) üzenetére


#40553216
törölt tag

És VBoxban gond nélkül el is indul.

(#28869) cigam válasza #40553216 (#28868) üzenetére


cigam
félisten

Köszi hogy megnézted!
OS X alatt Safarival, és W10 alatt Edge-vel is tök üres oldal jön be. IE-vel jön be úgy azoldal, ahogy mutattad.
A live rendszer elindul(64bites verzió), de az onnan indított telepítő szépen bekéri az adatokat mint az ubuntu, majd hasonló módon nekifog a fájlok másolásának. Amikor a csík 70-80%-hoz ér, dob egy hibaüzenetet hogy nem tudja folytatni a telepítést, de küld hibaüzenetet a problémáról.

Butaságot írtam. Nem a rufus-al számoltattam ki az ellenörző összeget, hanem a win32 disk imager-el. Máskor is volt már olyan, hogy a telepítő USB-ről problémázott, ezért is írtam ki lemezre, de úgy sem volt jó. ugyanott akadt meg, a fájlok másolásának vége felé.

De adtál egy ötletet, felteszek egy vbox-ot, és abban telepítem. Amúgy a telepítő naplóz valami elérhető helyen, hogy éppen mi volt sikeres, és mi nem jött össze?

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#28870) cigam válasza cigam (#28869) üzenetére


cigam
félisten

Sőt a fájlmásoláson is túljut, de vhol a végén megakad:

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#28871) Foose


Foose
addikt

Sziasztok! Közel egy éve xubuntu van a gépemen,mondhatni alap dolgokra használom... Most xubuntu 16.04 van rajta. Most olvasom hogy kint van a linux mint 18.1, ami szintén lts, akárcsak a mostani rendszerem. Érdemes váltani mintre? Nagyrészt netre,zenére,filmre használom...

Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL

(#28872) ubyegon2 válasza Foose (#28871) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Xubuntu 16.04 megfelelően működik? Kíváncsi vagy a Mint 18.1-re?

Próbáld ki, telepítsd fel a Xubuntu mellé, próbáld ki. Gondolom itt is az XFCE változatot raknád fel.

(#28873) Foose válasza ubyegon2 (#28872) üzenetére


Foose
addikt

Jól működik, de azt olvasom hogy jobb a mint. Persze kíváncsi is vagyok... Én a cinnamont néztem ki.

Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL

(#28874) #40553216 válasza Foose (#28873) üzenetére


#40553216
törölt tag

Ha már egy éve használod és jó, akkor miért váltanál. Nem lesz jobb.

(#28875) Foose válasza #40553216 (#28874) üzenetére


Foose
addikt

Mert ubuntuhoz viszonyítva mindenhol azt olvasom hogy jobb. Meg hogy végülis a mint alapja az ubuntu, csak úgymond okosabb. Ezért gondolkodtam el a cserén.

Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL

(#28876) Dave™ válasza Foose (#28875) üzenetére


Dave™
nagyúr

Valóban ezt lehet olvasni mindenhol, de szerintem (értsd: nekem személy szerint) jobb a sima Ubuntu 16.04. Először nézd meg live rendszerben vagy egy VM-ben hogy tetszik-e, aztán ha bejön akkor tudsz váltani. Azért mert sokaknak tetszik valami még nem lesz jobb, pláne nem biztos hogy neked is tetszeni fog.

(#28877) holyseat válasza Foose (#28871) üzenetére


holyseat
csendes tag

Szerintem nem. En egy Lenovo Ideapad-on probalgattam egy rakas disztrot a napokban es ahogy neztem a Mint (18, 64 bit, Cinnamon, KDE, MATE) mindig lassabb volt mint az Ubuntu hasonlo verzioja. Jelenleg egy Ubuntu Budgie -t hasznalok (igaz csak tegnap ota), de igencsak meg vagyok elegedve vele. Imadom ezt a Solus fele Budgie UI-t.

Egyebkens a specifikaciok amin tesztelgettem:

- Intel Core i3 5005U
- Intel HD Graphics 5500
- 4GB Ram
- 1Tb 5400rpm HDD.

Ui: Persze tudom XY beallitas meg ilyen olyan tweak utan biztos jobb, csak ez engem nem erdekel.

[ Szerkesztve ]

(#28878) growler válasza Foose (#28873) üzenetére


growler
őstag

Azt is vedd figyelembe, hogy a Cinnamonnak azért magasabb a rendszerigénye
mint a Xubuntunak. (Lehet hogy nem véletlenül Xubuntu van a gépeden.)
Szóval, ajánlatos telepítés előtt live-ban kipróbálni a Mint Cinnamont.

(#28879) zoltanz


zoltanz
nagyúr

Mate-n, hogyan tudom konzolban lekérdezni, a hangkártya gyártó, típusát? :R Köszi!
(jól szól, megy csak nem találom)

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#28880) -Ben-


-Ben-
veterán

Sziasztok!

Találkozott már valaki ezzel? :F

Már próbálkoztam az „ezen művelet futtatásával” is, de állandóan visszatér. Azért is érdekes, mert mostanában nem telepítettem semmit se.

(#28881) Dhampir válasza -Ben- (#28880) üzenetére


Dhampir
félisten

Synaptic csomagkezelővel töltsd le.

(#28882) #63761920


#63761920
törölt tag

Sziasztok!
Esetleg közületek találkozott program lefagyással?
Bekapcsolt állapotba állásból szeretnék ablakot nyitni
böngésző, transmission, vlc. stb., és nem csinál semmit.
Nem reagál a billentyű gombokra.
Ubuntu 16.04 LTS;- 2x4 GB DDR4;- G4400;

(#28883) zoltanz válasza zoltanz (#28879) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Megoldva. :R

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#28884) lev258 válasza Foose (#28875) üzenetére


lev258
veterán

Én meg az ellenvélemény vagyok. Mint-ről tértem vissza Ubuntu vonalra (Ubuntu Mate) a 17-esről. ;]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#28885) lev258 válasza #63761920 (#28882) üzenetére


lev258
veterán

Memóriateszt volt már?
Pontosan mikor jelentkezik?
7etape: Elég faramuci helyzet. Az egyik font csomagot nem tudja letölteni, viszont azt se fogadja el, ha te manuálisan letöltöd a megfelelő helyre. Eddig még nem sikerült kielégítő megoldást találnom rá (az eltávolítást leszámítva). Egyébként nem veszélyes.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#28886) #63761920 válasza lev258 (#28885) üzenetére


#63761920
törölt tag

Még nem csináltam Memóriatesztet.
Ha hosszabb ideig áll, vagyis nem csinálok
semmit 5-6 órán keresztül, ilyenkor jelentkezik a fagyás.

(#28887) lev258 válasza #63761920 (#28886) üzenetére


lev258
veterán

Érdemes letesztelni. Egyébként nem lehet, hogy alvó módba menne, vagy leállna a merevlemez energiatakarékosságból, csak valami félresikerül közben?

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#28888) -Ben- válasza lev258 (#28885) üzenetére


-Ben-
veterán

Köszi, akkor nem foglalkozom vele. Csak azt gondoltam, valamit elbarmolhattam.... :B

:R

(#28890) lev258 válasza #63761920 (#28889) üzenetére


lev258
veterán

Gyorsan pakold át pastebin-re, mert különben törlöm.
Úgy látom, nincs más. Egyébként lényegi információt nem tartalmazott.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#28891) #63761920 válasza lev258 (#28887) üzenetére


#63761920
törölt tag

Nem tudom mi az a pastebin~

[ Szerkesztve ]

(#28892) lev258 válasza #63761920 (#28891) üzenetére


lev258
veterán

Már megint.
Ismételten kérlek, ne másold be ide ilyen hosszú szöveget. Használd a pastebin-t, vagy más hasonló szolgáltatást.
Ezt is törlöm, ha a szerkesztési idő alatt nem javítod.

Bemásolod a szöveget ide, majd kapsz egy linket, amin megtekintheted, illetve megoszthatod velünk. Egy ideje része az Összefoglalónak is.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#28893) #63761920 válasza lev258 (#28892) üzenetére


#63761920
törölt tag

Megnéztem a pastebin-t.

(#28894) Foose


Foose
addikt

Persze,előbb egy live tesztet néztem volna... Na jólvan,most elbizonytalanítottatok :U :DD Köszi mindenkinek a hozzászólást!

Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL

(#28895) lev258 válasza Foose (#28894) üzenetére


lev258
veterán

Egyébként egyre megy. Most az a terv, hogy az új évben még a topikjaikat is összevonjuk és nagybetűs Kezdő topik lesz. :K

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#28896) ubyegon2 válasza Foose (#28894) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ne hagyd magad lebeszélni, ha a Cinmanót még nem ismered! :N
Rendszerigény és konfigolás szempontjából is kb az XFCE és a KDE közé lehet belőni, de nagyon szuper DE szerintem, igaz én elfogult vagyok erősen. Mindenhez Cinnamont használok, bár van egy XFCE-s Mint-em is.

+1 a Mint-re, de igazából nem live-ban érdemes kipróbálni, hanem a másik mellé telepítve, ha van 10-15 giga helyed. A frissítési metodikája miatt nem szeretik néhányan, de aki gyakorlottan használja, azt az nem zavarja abszolút. Eleve nem frissítéskezelőből frissít az ember, ha egy terminal parancsot kell csak kiadni a frissítéshez.

sudo apt upgrade && sudo apt upgrade

[ Szerkesztve ]

(#28897) growler válasza ubyegon2 (#28896) üzenetére


growler
őstag

sudo apt update && sudo apt upgrade :K

(#28898) Thocy a ZAGY válasza cigam (#28849) üzenetére


Thocy a ZAGY
tag

Kicsit túl van misztifikálva a történet. 5 gépben cseréltem HDD-t SSD-re az elmúlt kicsit több, mint 5 évben. Mindegyik Ubuntu aktuális verzióval telepítve, majd folyamatosan frissítve a legújabb változatra. Soha semmit nem állítgattam az oprendszer alapbeállításain felül, minden az SSD-ken van, mégsem akar megpusztulni egyik sem. Vegyesen Samsung (830, 750) és Intel típusok (520, 530). Működik és kész. Természetesen van biztonsági másolatom minden lényegesebb dologról, így ha mégis elromlik, veszek másikat és nincs tragédia.

[ Szerkesztve ]

A legtöbb ember nem jut el a ''Miért pont Én?''-től a ''Miért ne?''-ig.

(#28899) ubyegon2 válasza growler (#28897) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ó a manó csípje meg, ezt hogyan tudtam így elírni? Ezerszer írtam már be ill. a CTRL+R segítségével hívom elő általában. Akkor csak pár betűt kell beírni és megjelenik a sudo apt update && sudo apt upgrade! Bocsi, remélem senki nem gondolta, hogy volt értelme annak, amit beírtam. ;]

Mondjuk nekem még a sudo apt-get áll a kezemre inkább

(#28898) Thocy a ZAGY

Soha semmit nem állítgattam az oprendszer alapbeállításain felül, minden az SSD-ken van, mégsem akar megpusztulni egyik sem.

Nem tudom miről beszélsz most, m,ert azt szerintem senki nem állította, hogy megpusztul, ha csak használják!

Attól, hogy valaki tudatlanságból* vagy nemtörődömségből nem foglalkozik velük, nem csinálja meg az ellenőrzéseket és nem optimalizálja, az az ő baja, de legalább ne légy büszke rá.

5 éve még bizony a TRIM nem is működhetett neked, de ha neked úgy is jó volt, hogy lelassult....

Van, aki meg szereti tudni, hogy minden rendben van az eszközén és szereti optimális teljesítménnyel használni, biztosan ez utóbbiak a marhák! :D

a *-gal jelölt szó nem pejoratívként értelmezendő

[ Szerkesztve ]

(#28900) zoltanz


zoltanz
nagyúr

Mate-n szeretnék polyphonic Midi-ket lejátszani, de sem a VLC se semmi nem játsza le, (Mid kiterjesztés)

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.