Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#29401) gyulank


gyulank
addikt

Hogy tegyem vissza?

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#29402) odrif válasza Syl (#29400) üzenetére


odrif
MODERÁTOR

Szerk:

A log off segített.

[ Szerkesztve ]

20 éve a Prohardveren

(#29403) ubyegon2 válasza Syl (#29395) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

OK igazatok van, én akarok túl sokat, végül is compiz elemből egész jól kinőtte magát és már 4 fan is van itt a topikokban! Azért nem rossz ez szerintem, hogy kell hozzá külön tweak is, hogy be lehessen állítani, nem annyira gáz, főleg ha valaki megsúgja ezt a kipróbálójának. Azért ha valaki nagyon ügyes, valamennyire csak tud vele pár dolgot csinálni, van benne böngésző, médialejátszók, etc. egy szóval ígéretes DE. ;]

(#29404) Syl válasza ubyegon2 (#29403) üzenetére


Syl
nagyúr

A folyamatos ubuntu és unity fikázásod hidegen hagy ;)
Ugye nem gondolod komolyan, hogy majd a te ízlésed(ízlésficamod) szerint fogok disztribúciót/DE-t választani?!
Hint: a kérdés költői volt, nem várok választ :N

A Mint topicban is értelmes kérdést tettem fel, te meg jöttél az ..... (khm...) értelmes válaszoddal... :U

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#29405) ubyegon2 válasza Syl (#29404) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

No, látom nem ment át az irónia. :(

A Mint topicban is értelmes kérdést tettem fel, te meg jöttél az ..... (khm...) értelmes válaszoddal...

Értelmes kérdésre értelmes választ! :DD

Bocsi, tényleg megértem a dolgot, egy egészséges minority felháborodás ez részedről. Még jó, hogy néha azért veszed a poenokat! :P

A folyamatos ubuntu és unity fikázásod hidegen hagy

Ezt valahol olvastad egy nagyeszűtől fogadjunk! Az Ubuntut nem szoktam fikázni, ha időnként a hibáiról említést teszek....érdekes megközelítés. Maga a cég meg örül, ha írnak neki a hibákról, amik gondolom Ubuntunál is vannak, ha a buglistre nézünk, mindenképpen az látszik, de ez más disztróknál is így van.

Tényleg az van, hogy Ubuntu topikban az Ubuntut csak dícsérni szabad? :Y Unityről több szót nem ejtenék, azt dícsérjétek ti négyen.

Ez volt az az értelmes kérdés? Nem tehetek róla, hogy a pár napja megjelent KDE változatot senki sem próbálta még. Én legalább válaszoltam neked! :D

[ Szerkesztve ]

(#29406) Dave™ válasza Syl (#29404) üzenetére


Dave™
nagyúr

Köszönöm, hogy leírtad helyettem is :K Jó érzés, hogy felnőtt emberként el tudjuk dönteni mit szeressünk :)

ubyegon2 ugyan megfogadtam, hogy nem írok neked a stílusod miatt, de most kivételt teszek, mert hátha tényleg nem érted mi a baj: senki sem kérte, hogy megmondd miért használhatatlan szar szerinted a Unity, de minden egyes alkalmat megragadsz hogy ezt szóvá tedd, és mindenkit burkoltan hülyének és/vagy ízlésficamosnak találsz, aki mégis azt preferálja. És még ezzel sem foglalkozna különösebben senki, csak ezzel az általad viccesnek gondolt (pedig nem az) stílusoddal fűszerezve marha fárasztó és kontraproduktív. Én is leírhatnám minden alkalommal, hogy a mint meg a "Cinmanó" (ettől is frászt kapok) alapból úgy néz ki, mint valami libafos Windows XP skin, mert tényleg így gondolom, de ez nem mozdít előre semmit, meg ízlésről kér vitatkozni, ugye. Szóval röviden ennyi a probléma, ha akarod megérted, ha nem nem.

[ Szerkesztve ]

(#29407) ubyegon2 válasza Syl (#29404) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Csak kíváncsiságból kérdezem, konkrét írást is tudsz mutatni, ahol az Ubuntut fikázom? Egy ft itt a topikon már csőbe húzta magát ezzel....
Szerintem amennyi segítő hsz-t írtam már itt a topikon, a disztrót nem is használóként, a jogos kritika is beleférne, legalábbis egy szaktopik ilyen. Igazából csinálhattok egy fantopikot is, ott majd nem említi senki a hibákat. :U

(#29406) Dave™

Sorry, de ne ragadd ki az én hsz-emet! Szerintem erre

az én ironikus válaszom teljesen harmonizált! :)

Syl feldob egy ilyen poent, bocs, hogy irónizáltam kicsit rá. Igaz, mindig elfelejtem, hogy nem értitek az iróniát...Vecsésre elmehetnétek reklámarcnak időnként. :D

[ Szerkesztve ]

(#29408) Dave™ válasza ubyegon2 (#29407) üzenetére


Dave™
nagyúr

Ha ez most ennyi lenne azt mondanám tökre igazad van, csak az a baj, hogy nálad ez az ízlésrendőrség rendszeresen visszatérő dolog, tehát ne ezt ragadjuk ki, hanem az összeset ahol a) szar a Unity, ezzel párhuzamosan pedig b) csak a cinnamon a jó, mert te azt mondtad. És Syl-nek abban igaza van, hogy az összes létező ellenérv közül a lehető legnevetségesebb kifogás a tweak tool, mert mondhatnád teszem azt a panel mozgatásának korlátoltságát, esetleg az erőforrásigényt vagy a compiz nehéz konfigurálhatóságát vagy bármi mást, de azon rugózni hogy egy tweak toolt utólag kell két kattintással telepíteni... Gondold végig meddig tudsz használni egy szűz Ubuntu/akármit anélkül, hogy telepítenél bármit és rájössz (remélhetőleg) ez mennyire nem érv. Aki meg nem tud róla hogy van (nyilván én se tudtam anno) rögtön találkozik vele amint bármit testre szabna komolyabban, mert mindenhol írják hogy az kell hozzá. Na kiírtam magamból, kicsit hosszú lett, bocsi.

ja és még valami eszembe jutott: azért mert neki és nekem meg még két embernek ez a DE áll leginkább kézre, attól még nem vagyunk belé szerelmesek és nem védjük mindenhol mindenáron, csak rendkívül fárasztó tud lenni a fenti. Nem kell ezen se megsértődni, se elballagni máshova, tudomásul kell venni, hogy különbözőek vagyunk, és el tudjuk dönteni mit miért használunk. Te is nyilván meg tudod indokolni hogy miért azt használod, hajrá, váljék egészségedre, csak tartsuk tiszteletben egymás döntését. Régen nem értettem minek van N+1 féle disztribúció meg asztali környezet, így hogy használom már teljesen értem. És nagyon fájna visszaváltani az uniformizált Windowsra. Na tényleg befejeztem.

[ Szerkesztve ]

(#29409) Dave™ válasza ubyegon2 (#29407) üzenetére


Dave™
nagyúr

És még annyival kiegészítem, hogy igen nagyon hasznos tagja vagy a topiknak, és nem támadás a személyed ellen, csak zavaró ez a keresztes háború. Nehogy félreértsd a szándékaimat.

(#29410) ubyegon2 válasza Dave™ (#29408) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Fordítsuk akkor komolyra, én arra reflektáltam, hogy egy abszolút kezdő telepíti az Ubuntut! Szerinted ő is tudja, hogy két kattintással fel kell rakni a tweak toolst? :F

Ez bosszant kissé, mert ezt azért mindakárhányan tudjuk, hogy egy kezdőknek is erősen ajánlott dektop disztróról van szó!

Mi a fene baj van azzal, hogy ezt az igazán bosszantó dolgot megemlítem? Nem magatokra kell gondolnotok, hogy ti jól elvagytok vele, hanem arra rengeteg kezdőre, aki életében először tesz fel Linuxot!!! Nekik is szólnak ezek a topikok, nem csak nektek, akik elkezdtek sipákolni, ahogy felemlegetem ezt az igen durva hibát!

Rohadtul nem érdekel a ti érzékenységetek, ha egy kezdőt egy ilyen hiba tántorít el a Linux használatától, de akár csak az Ubuntu használatától is!

Ha ezt nem vagytok képesek felfogni, azt valóban sajnálom.

(#29411) ubyegon2 válasza Dave™ (#29409) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ti másképp közelítitek meg a dolgot, nektek tök jól bejön és aki itt hibákat emleget, az csak fikázza az Ubuntut!

Én kezdő szemmel nézem és így állok a hibáihoz is. Újra megemlítem, hogy ez nem egy fantopik!

A stílusomtól kapsz herótot, megértettem elsőre is, bár aki valakinek a stílusát nem bírja, az magát az embert nem bírja, etc. Ezzel nem tudok mit kezdeni. A hülye vagy bicskanyitogató stílusommal együtt is a kezdők érdekeit képviselem nem a megelégedett felhasználók érdekeit vagy érzékenységét tartom szem előtt. Ezért nem kérek elnézést, legfeljebb a stílusomért!

De akár lobbizhattok azért, hogy változzon meg a topik neve és az abszolút kezdők meg húzzanak el innen....

-------------------------------------

Sokaknak, akik elpártoltak a Windowstól, nem éppen annak kinézetével volt gondjuk! ;)

[ Szerkesztve ]

(#29412) Dave™ válasza ubyegon2 (#29410) üzenetére


Dave™
nagyúr

Én is kezdőként kezdtem használni, nem tudtam hogy van, amint szükségessé vált (nem tudom minek kapcsán, talán ikoncsere) azonnal belefutottam, hogy kell és hol találom. Más is biztosan így csinálja. Senki sem úgy szülteik, hogy tud mindent. Gondolom azért nincs benne, hogy aki tényleg annyira egyszerű, ne állítgasson el véletlenül mindent, de mindegy is, valamiért nincs benne, kész. Egy csomó más sincs benne, pl. GIMP, amit az elsők között telepítek, és sokkal fontosabb mint a tweak tool. Vagy a hardvermonitor indikátor, vagy a Dropbox kliens. Majd megtalálja kezdő is, nyugi.

Nem a kezdőkre gondolsz, hanem magadból indulsz ki, hogy szerinted milyennek kellene lennie. Szerintem pl. a Cinnamon borzasztó csúnya és elavult kinézetű. Na most én is írjam mindenkinek, hogy ne ragadjon le ennél az XP-utánérzés valaminél, hanem akár Unity, akár Gnome, akár KDE, csak legyen benne valami eredetei, valami más? Nem teszem, tudom hogy sokaknak pont azért tetszik mert ismerős, mert kiírja a programok nevét a tálcán, mert alul van a tálca, mert van "start menü" stb. De aki pl. azért menekül Windowsról, mert valami újra, frissre, üdére vágyik? Mint pl. én? Nekem is a Cinnamont ajánlod?

Tökre nem rólunk vagy rólad szól, hanem hogy tartsuk tiszteletben a különböző igényeket, ízléseket meg úgy általában a diverzitást.

(#29413) odrif válasza ubyegon2 (#29410) üzenetére


odrif
MODERÁTOR

Uhh milyen háborút váltottam itt ki!

Sajnálom!
De ha már itt tartunk akkor egy ilyen abszolút kezdőnek mint én melyik Linux-al érdemes kezdeni?

20 éve a Prohardveren

(#29414) ubyegon2 válasza odrif (#29413) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Mivel itt úgy érzem, kizárólag Ubuntu fanok szólhatnak hozzá dícsérőleg, így utolsó megjegyzésem itt neked szól, ez lenne: Linux kezdőknek topik

Az legalább a kezdőknek van! :)

(#29415) Dave™

Soha ne add fel! Tg-től kezdve feladja már itt mindenki.... Annyit tegyetek meg, hogy a sok noob-ot küldjétek át nyugodtan a Kezdő topikba! :R

[ Szerkesztve ]

(#29415) Dave™ válasza ubyegon2 (#29414) üzenetére


Dave™
nagyúr

:( én feladtam...

(#29416) Syl válasza ubyegon2 (#29407) üzenetére


Syl
nagyúr

Sorry, de ne ragadd ki az én hsz-emet! Szerintem erre
az én ironikus válaszom teljesen harmonizált!

Azért azt vegyük figyelembe, hogy nem te válaszoltál az én csipkelődő megjegyzésemre, hanem pont fordítva. Én feltettem egy KDE-s kérdést a Mint-es topicba, amire tőled jött a szokásos fika:
Nem, de te sem fogod, mert Unity-fan vagy a másik fannal együtt! Nagy csapat!
Szóval nem én kezdtem.
De én itt befejeztem.

szerk.
Látom közben, hogy nyomod tovább a fikát...

[ Szerkesztve ]

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#29417) God Vazzeg válasza odrif (#29402) üzenetére


God Vazzeg
veterán

Én is beraktam mint cinnamon alá, tetszik nagyon köszi :R

(#29418) Syl válasza odrif (#29413) üzenetére


Syl
nagyúr

Attól függ, hogy mit szeretnél.
- Tanulgatni a linux rejtelmeit vagy csak használni?
- Ragaszkodsz a vindózos stílushoz (start menü, tálca stb.) vagy kipróbálnál mást is?

szerk.
Én például csak használni akarom és nagyon nem a windows kinézetet preferálom. Ezért nálam első helyen a unity, utána a gnome3 van.

[ Szerkesztve ]

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#29419) Dave™ válasza odrif (#29413) üzenetére


Dave™
nagyúr

Érdemes nézegetni először videókat mi milyen, hátha megtetszik valami. Egyik eldöntendő a rendszer, abból szerintem érdemes valami Ubuntu alapút az egyszerűsége és támogatottsága miatt, a másik pedig az asztali környezet. Ebből is rengeteg van: az alap Ubuntué a Unity (aminél bal oldalt van a "tálca"), aztán van még Gnome 3, MATE, KDE, Cinnamon, Budgie, LXDE, XFCE stb. Puritántól a csili-viliig minden, jelentősen eltérő működéssel, programokkal, komplexitással, logikával. Live rendszereken ki tudod próbálni a legtöbbet (pendrive-ról), úgy már látod melyik a szimpatikus. Hivatalos Ubuntu kiadásokból a legtöbb nagy asztali környezet támogatott, a Cinnamonhoz meg ott a Linux Mint.

(#29420) odrif


odrif
MODERÁTOR

Dave™ és Syl köszönöm a válaszokat.
Lehet hogy most az Ubunut után még kipróbálom a Linux Mint Mate-t.

Még annyit hozzátennék, hogy azért ez a Dell Vostro 3300 laptop abszolút win7-re van teremtve.
A Linux sem olyan smooth rajta, mondjuk lehet ez annak is köszönhető hogy a Linuxot nem az ssd-re, hanem a D meghajtóként használt HDD-re telepítettem. De a Linux boot ideje így jelentősen hosszabb.

[ Szerkesztve ]

20 éve a Prohardveren

(#29421) Dave™ válasza odrif (#29420) üzenetére


Dave™
nagyúr

Ezen ne csodálkozz, az SSD sokkal gyorsabb mint a HDD. Cseréld meg a kettőt, utána a Win7 lesz sokkal lassabb :D

(#29422) leslieke válasza emvy (#29373) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Nem az.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#29423) zso73 válasza odrif (#29420) üzenetére


zso73
veterán

Majd a Mint után más lesz a véleményed. Gyors és be is van fejezve. Minden flottul felmegy rá. Szeam. Beépített driver kereső tudja az Intel kódot,és az nvidia drivert. Nem kell mokolni.

"A mosoly olyan, mint egy ablakban felgyúló fény, amellyel a lélek jelzi, hogy a szív otthon van."

(#29424) Syl válasza zso73 (#29423) üzenetére


Syl
nagyúr

> Majd a Mint után más lesz a véleményed

Akkor több hónapos Mint Cinnamon használat után leírnám a véleményem, ha szabad ;)

> Gyors

Oly annyira, hogy pont 3x a boot ideje, mint a többi disztrónak, a shutdown meg gyakran 10x is megvan.
Az ablakmozgatás meg olyan darabos, mint egy 5 évvel ezelőtti low cost android telefon :(((

> be is van fejezve

Ehhez képest naponta legalább 10x magába roskad a Nemo fájlkezelő. Egyszerűen bezárul, eltüntetve az asztalról az összes ikont. Ezt gyakran úgy is el tudja játszani, hogy hozzá sem nyúlok a Nemohoz, csak meg van nyitva benne egy mappa.
A Cinnamon a másik kedvenc befejezett Mint termék. :D Naponta egyszer minimum összeomlott. És persze ilyenkor vitt magával mindent: futó programokat, megnyitott dokumentumokat, asztali lámpát stb...

> Minden flottul felmegy rá

Ez igaz. A Cannonical módosításai gyakran sok bosszúságot okoznak egynéhány megszokott program telepítésekor. Például a Teamviewert Mintre egy kattintás volt felrakni, 16.10-es Ubira meg kellett fél óra gulgizás :DDD

> Beépített driver kereső tudja az Intel kódot

Azt mintha Ubuntu is tudná :U

Szóval jó az a Mint, főleg kezdőknek. De azért nem kell hasra esni előtte. ;)

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#29425) God Vazzeg válasza Syl (#29424) üzenetére


God Vazzeg
veterán

Biztos gépe válogatja mert nekem a fenti hibákból egy sincs. Atom stabil.

(#29426) Syl válasza God Vazzeg (#29425) üzenetére


Syl
nagyúr

Biztos. Nekem pl. a Win10-zel sincs bajom, mégis mennyien panaszkodnak rá ;)

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#29427) ubyegon2 válasza God Vazzeg (#29425) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

csak azért szólok itt hozzá, mert Mint felhasználónak válaszolok

Nekem sincs vele 3 éve bajom. Arra érdemes odafigyelni, hogy az új Cinnamon/Nemo páros szinte mindig bugos erősen, én várok pár hetet vele, mint ahogy a 18-at és a 18.1-et is egy hónap tolással tettem fel.

Ha viszont túlesett pár frissítésen, akkor már atomstabil. Ez a dolog szerintem nem disztró vagy DE függő, ezt tapasztaltam már KDE, XFCE de még Unity esetén is. Mostanában valahogy nem kapja meg az elégséges tesztelési időszakot semmi ezekben az asztali disztrókban.

Itt azért tettenérhető a Debian stabilitásra való törekvése, amikor a Mint Cinnamonja már 2.8 volt, a Jessie még csak a 2.2-nél járt és a testingben is csak a 2.6 volt.

Syl egyből feldobta a Cinnamont és a Nemot is, persze hogy úgy járt, ahogyan én szoktam. :)
Az is idiótaság lenne tőlem, ha én a 17.04 Unityjét a stabilitás hiányával támadnám, nem is teszem, ugyanolyan stabil az is, mint a többi a kezdeti gyors hibajavítások után.

A Nemo sz*r dologra csak annyit, hogy olvastam olyan Ubuntu felhasználótól nemrég, aki a Nautilust cserélte le Nemo-ra. :D

Milyen érdekes, hogy Mint alatt nagyon sz*r a Nemo, de az Ubuntun jó a default fájlkezelő helyett. (ez kizárja azt is, hogy gépfüggő lenne a dolog)

Most olvasom Syl ft hozzászólásait, meglepő, milyen vehemenciával fikázza az Ubuntu-t. Úgy látszik csak nekem nem lehet kritikus észrevételem. :(

[ Szerkesztve ]

(#29428) Syl válasza ubyegon2 (#29427) üzenetére


Syl
nagyúr

Csak megsúgom, hogy a Nemo Unity alatt is pont olyan bugos, mint Mint 17,3; 18; 18,1 alatt. Sehol nincs az az atomstabilitás. Hacsak nem Csernobilra gondolsz :P

Egyébként meg (szokás szerint) ne terelj! Felraktam a Nemo-t, nem cseréltem!
Ám mégsem használom. 10-15 percenként magába roskadó programmal szenvedjen akinek két anyja van. Inkább maradok a fapados és lebutított Nautilusnál.

A Nemo tudod mikor volt atomstabil? Ubuntu 12.04 alapú Elementary OS Luna alatt :K

A "kritikus észrevételeidet" meg továbbra sem érted :B Dave™ szépen megfogalmazta a hibát, de te továbbra is... [link]

[ Szerkesztve ]

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#29429) God Vazzeg válasza ubyegon2 (#29427) üzenetére


God Vazzeg
veterán

Csak LTS-t használok, 10.04 óta, teljesen elégedett vagyok, most az új 4.4.0-62 kernel az egér kezelést is szépen javította, egyre jobb minden.

Már-már unalmas :D ;]

(#29430) ubyegon2 válasza God Vazzeg (#29429) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Én nem mondom, hogy másnál nem lehet rosszabb a működése, de én Mint 13 óta használom a Cinnamonnal és pont az unalmas szó szokott eszembe jutni a Mint Cinnamonnal kapcsolatban nekem is!

Nagyon kevés embertől hallottam még, hogy gondja lenne a Mint Cinnamonnal vagy akár más DE-vel szerelt változatával.

Azt értem, hogy az Unitysok utálják, igazából tőlük is lehet hallani, hogy sz*r! Fura kissé......mindegy, végül is én ezer százalékig meg vagyok vele elégedve és konkrét hibákat még azok sem hoztak fel, akiknél összeomlott, így aztán.....

(#29431) Syl válasza ubyegon2 (#29430) üzenetére


Syl
nagyúr

> konkrét hibákat még azok sem hoztak fel, akiknél összeomlott

Milyen konkrétabb hibát kell felhozni? Nem elég ha napi szinten szétfagy az egész grafikus felület, hogy általában csak a power off segített? :F Tudod, az ilyet hívom én masszív fanboyizmusnak.
Amikor nálad valami nem jelentkezik, akkor az a világon nincs. Pont olyan, mint amikor anno a Macbook topicba beírtam a problémáimat az OSX-szel....

Mint Cinnamont meg nem utálom. Sőt, kezdőknek csakis azt szoktam javasolni. A családban az új laptopra is azt telepítettem és nagyon szépen működik. Bár néha a shutdown eltart két-három percig.

És hogy hízzon a májad ;] A unity sem tökéletes! Ezzel is van gond. Például nem tudom megoldani, hogy a (full screenben) futó virtuális gépben jelenjen meg a super vagy alt gomb lenyomása. 12.04 és 14.04 unityvel ilyen gondom nem volt, 16.10 meg így használhatatlanná teszi a virtuális gépet.

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#29432) #93794560


#93794560
törölt tag

Sziaszok!

Előrebocsátom, hogy Linux tekintetében ha nem is kezdő, de elég amatőr vagyok. Jelenleg Ubuntu 16.04 64 bites rendszerem van, egy 250GB-os SSD-n. Arra lennék kíváncsi, hogy ez a rendszer már automatikusan trimmel, vagy a sudo fstrim / -v parancs használatával kell manuálisan trimmelni? Én ez utóbbit szoktam csinálni, de érdekelne, hogy szükséges-e, vagy már megy automatikusan.

Előre is köszi!

(#29433) ubyegon2 válasza #93794560 (#29432) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szia!

Miattad újra kivételt teszek, mert Ubuntu használóknak ignoratív vagyok, de ha SSD-ről van szó....

Nem írtad a tipust, de a blogban lévő ellenőrző parancsokkal le tudod ellenőrizni, amúgy már 14.04 óta jól működik minden az Intel és Samsung SSD-k esetén 100 %.ig.

Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is
Ubuntusok általában ignorálják ezt az írást, de biztosan csak azért, mert nem Unitys vagyok és Ubuntut sem használok! :D

[ Szerkesztve ]

(#29434) #21078528 válasza #93794560 (#29432) üzenetére


#21078528
törölt tag

Elvileg megy automatikusan.

(#29435) Syl válasza ubyegon2 (#29433) üzenetére


Syl
nagyúr

> csak azért, mert nem Unitys vagyok és Ubuntut sem használok!

Óóóó, szegény Te! Nem unod még ezt az állandó önsajnáltatást? :P

Nálam pl. könyvjelzőzve van ez az írásod és nagy segítség egy új disztribúció telepítése után :R

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#29436) Lathronos válasza Syl (#29435) üzenetére


Lathronos
őstag

Látom a szokásos baráti boxmeccs most sem maradt el. :DDD Az arany középút talán az Ubuntu 14.04.5 Cinnamon 2.8.5-tel. Jelenleg elég jó a fogyaztása is, ésa minden működik rajta, Nemo-t is beleértve. Nem lassú, egyedül a zárt nVidia driver használatakor jelentkezik némi tearing olykor-olykor, de ez könnyedén orvosolható. :)

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#29437) Syl válasza Lathronos (#29436) üzenetére


Syl
nagyúr

Nálam az egész projekt ott bukik meg, hogy nem tetszik a cinnamon (sem a mate, sem az xfce, sem a többi windows xp/7 helyettesítő felület) :N

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#29438) #93794560 válasza ubyegon2 (#29433) üzenetére


#93794560
törölt tag

Az SSD Samsung gyártmányú. Ezt a trimmeléses dolgot azért kérdeztem, mert Linux-on nem vagyok tisztában ennek meglétével. Azt azért lássuk be, egy Linux működtetése nem olyan egyszerű, mint egy Windows-é, és épp azért kérdeztem, mert nem akartam tönkrevágni a rendszert azzal, hogy nem megfelelő dolgot csinålok.

@berus.berus, Syl: Nektek is köszi!

Azért van egy nagyobb sikerélményem is. Sikerült az Epson V100-as scanneremhez feltenni a driverét, ės tökéletesen működik. A driverek telepítése volt számomra eddig a mėly víz.

[ Szerkesztve ]

(#29439) Dhampir válasza Syl (#29437) üzenetére


Dhampir
félisten

Openbox?

(#29440) Syl válasza Dhampir (#29439) üzenetére


Syl
nagyúr

Azzal csak futó kalandom volt vboxban és nem rémlik hogy megfogott volna :DDD
De majd ránézek Lathronos remastereire.

[ Szerkesztve ]

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#29441) Lathronos válasza Syl (#29437) üzenetére


Lathronos
őstag

Hát a Cinnamon szerintem inkább az OSX paneljére és menüjére hasonlít, de ez csak az én egyéni véleményem. Inkább a KDE hasonlít a windows design-ra.

(#29440) Syl

"De majd ránézek Lathronos remastereire."

Jaj nekem, abban sem lesz sok köszönet. :DDD

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#29442) Dave™ válasza Lathronos (#29441) üzenetére


Dave™
nagyúr

:F Mi hasonlít a Cinnamonban az OSX-re? Nekem abszolút Windows XP: start menü, gördülő programlista, kis launcher ikonok, futó programok neve kiírva, tálca alul, státuszikonok ugyanott... A Unity az ami eléggé OSX-szerű a globális menüvel, a bal oldali ablakgombokkal meg a nagy ikonos indítóval, igaz az baloldalt van, a panel felül, indikátorok ugyanott mint OSX-ben stb.

(#29443) ubyegon2 válasza #93794560 (#29438) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Az SSD Samsung gyártmányú

Akkor semmi dolgod, ha megcsinálod a javasolt optimalizálást, csak jobb lesz, de ha semmit nem csinálsz, akkor sem lehet semmi baja. felől nyugodt lehetsz!

Azt azért lássuk be, egy Linux működtetése nem olyan egyszerű, mint egy Windows-é, és épp azért kérdeztem, mert nem akartam tönkrevágni a rendszert

Én nem működtetem a Linux rendszeremet, csak bekapcsolom a gépet és működik, mint a kisangyal, néha frissítek 1-2 percig (nem 1-2 óráig frissít a Win, amikor ő akarja), nem tudom mi az az online védelem, ami halálra lassítja a gépet. ;]

Így aztán be kell látni, hogy a Linux működése ezerszer egyszerűbb, mint a Winé.

(#29441) Lathronos

Abban biztos lehetsz, hogy kapsz! Cinnamont tuszkoltál az Ubuntuba Unity helyére! :Y
Nem vitázok már ilyesmin, de szerintem se a Cinnamon hasonlít a Winre, az elrendezése valamennyire, de vizualitásban egyáltalán nem látom a hasonlóságot, KDE közelebb áll Winhez, persze ha jól bekonfigolják, össze sem lehet hasonlítani vele. Én ezen a Cinnamon Unity összehasonlításban nem látok értelmet, az a pár ember,aki Unityt használ, minden mást utálni fog, anno itt leírtam valakinek, hogy én megértem a dolog pszichológiáját. :D

[ Szerkesztve ]

(#29444) King Unique válasza Dave™ (#29442) üzenetére


King Unique
titán

A Cinnamon hasonlítása az XP-hez, azért megint túlzás...Utóbbi puritán megjelenésénél nyilván sokkal dizájnosabb az előbbi és ugyanakkor kicsit más is.

"Unity az ami eléggé OSX-szerű"

Attól, hogy a felületen akad pár apró hasonlóság, attól még szvsz nem sok köze van hozzá. Nem is értem mért emlegetik egyesek folyton ezt. Ami normális OS X klón volt, az például a Pear Linux, mint ahogyan az a screenshotokon is látszik.

[ Szerkesztve ]

(#29445) ubyegon2


ubyegon2
nagyúr

Ha nagyon akarja valaki, így is nézhet ki az xp kinézetű Cinnamon. (bár ez az összehasonlítás kifejezetten rosszindulatú szerintem)

Ez mennyire XP kinézet? :F

[ Szerkesztve ]

(#29446) #21078528 válasza #93794560 (#29438) üzenetére


#21078528
törölt tag

Ha fstrimet futtatsz akkor teljesen mindegy, milyen gyártmányú, a discard opcióval vannak problémái bizonyos meghajtóknak (többek között a te Samudnak).

(#29447) ubyegon2 válasza #21078528 (#29446) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szerintem ne hozd rá a szívbajt, azok a problémák a 830-as Samsungnál voltak csak, nem?
De azóta már kapott új fw-t az is. Vagy az más jellegű gond volt? :U

Végül is mindegy, gondolom Ubuntunál is alapból benne van heti cronban az fstrim, mint a Mint-ben. (ez meg úgyis kiderül az ellenőrző parancsok lefuttatásánál)

Samum nincs ugyan, de az Intelen kívül az Adata is gond nélkül üzemel. :)

[ Szerkesztve ]

(#29448) Dave™ válasza ubyegon2 (#29445) üzenetére


Dave™
nagyúr

Erről beszélek, ez tök Windows XP csak feketében. Fentebb leírtam, ugyanaz az elrendezés, logika, nyilván újabb köntösben, dizájnosabban, de ugyanaz az elrendezés. A KDE is elég Windowsos, de az azért nem hasonlít ennyire.

Átalakítani mindent át lehet, az ne legyen mérvadó.

King Unique: nyilván van olyan, ami sokkal inkább OSX-szerű, én csak azt mondtam, hogy sokkal közelebb van az OSX megjelenéséhez a Unity, mint a Cinnamon (alap megjelenésében).

[ Szerkesztve ]

(#29449) King Unique válasza Dave™ (#29448) üzenetére


King Unique
titán

Ebből a kettőből lehet a Unity inkább, de igazából annyira egyik sem.
A másik kijelentést illetően szerintem egyáltalán nem tök ugyanaz a kettő, illetve ennyi erővel akár az újabb rendszerek asztali felületéhez is lehetne hasonlítgatni.

[ Szerkesztve ]

(#29450) Syl válasza ubyegon2 (#29443) üzenetére


Syl
nagyúr

>Abban biztos lehetsz, hogy kapsz! Cinnamont tuszkoltál az Ubuntuba Unity helyére!

És ismét, csak úgy árad belőled a jóindulat és a szeretet.
Csak szólok, hogy már több munkáját is kipróbáltam (igaz csak vbox-ban) Lathronos mesternek (bizony, még azt is amelyikben cinnamont tuszkolt unity helyére) és egyikre sem szóltam egy rossz szót sem. Ellenben másokkal, akik elér rendesen köszörülték rajta a nyelvét.

(#29445) ubyegon2

Ha már egy átszabott Minttel próbálod letagadni az XP hasonlóságot (mert ugye egy "csupasz" Mint így néz ki: [link]), akkor engedd meg hogy én meg egy ilyen képpel hasonlítsam az OSX-hez a Unity-t: [kép]

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.