Aktív témák
-
barnam_
nagyúr
válasz
Kendek #39732 üzenetére
Jobban belegondolva, valóban az XP-nek kell indulnia, mivel annak az MBR-je töltődik be először.
próbáltad már a BIOS bootválasztó menüjében kiválasztani az USB-s eszközt?
Ha lenne ilyen opció, már próbáltam volna. De sajnos nem lehet külön kiválasztani, csak HDD, CD, meg hálózat van. Azt is úgy, hogy nem lehet külön eszköz szerint választani, csak általánosan. (Tehát vinyók között nem tudok sorrendet kialakítani.)Amúgy ha a /boot könyvtár alá a belső merevlemezről csatoltatnál partíciót és annak az MBR-jébe telepítenéd a GRUB-ot, akkor eltudnád indítani a külső lemez nélkül is az XP-t.
Ez se rossz ötletEgyéb megoldás létezik rá? Pl. a win bootloader-ével indítani a Linuxot?
-
barnam_
nagyúr
Hali,
Gondoltam felteszem a 11.10-t a külső USB hdd-re, mert így kényelmesebb lenne nekem.
Ez egy 160GB SATA vinyó, az első part. egy NTFS, a második a swap, az utolsó pedig EXT4 a rendszernek.A GRUB is ugyanerre a lemezre került.Viszont a probléma az, hogy valószínűleg nem képes a gép USB-ről boot-olni. (Ez egy 5 éves laptop.) Egyből a WinXP indul el, meg se áll a GRUB-nál. Gondolom ha a belső hdd-re teszem a rendszer betöltőt, akkor tudna indulni a külső hdd-ről, de akkor meg ha nincs az bedugva, az xp se indul el.
Hogyan lehetne úgy a belső HDD-re tenni a GRUB-ot, hogy ha nincs meg a rendszer partíció, a WinXP-t indítsa?
-
barnam_
nagyúr
Üdv,
Szeretném leszögezni, hogy laikus Ubuntu felhasználó vagyok, tehát inkább a kattintós, mint a "mindent-a-terminálban-oldok-meg" típus vagyok.
Feltettem a 11.10-t, különösebb gondom nem volt vele, csak a Unity-vel nem vagyok megelégedve. (Mint ahogy sokan mások.)Ki milyen alternatívát használ rá? Feltettem a gnome-fallback-session csomagot, de ha klasszikus Ubuntu felülettel jelentkezek be, szétesik a felső sáv. Nekem tökéletes lenne a Unity, ha a felső sávban egy gombnyomással elérhető lenne egy klasszikus program menü, és ha lenne egy alsó sáv, ahol látom a futó programokat. A win gombra meg előjöhetne a kereső, mert az amúgy tetszik.
-
barnam_
nagyúr
Üdv,
Feltettem a 11.04-t, Wubi-val. (Amire nekem kell, így is megteszi)
Egy problémám van, nem megy a wifi:
- system > administration > additional drivers alatt nem talál drivert,
- próbáltam az XP-s drivert is NDISwrapper-el, de továbbra is azt írja hogy firmware missing.Kézzel kellene bekonfigurálni? (Asus WL-120G mini pci)
Illetve összességében elég nyögvenyelős a rendszer, lehet hogy inkább egy 10.10-el kellene próbálkoznom? Régebben volt fenn 10.10 ezen a gépen, és az gyorsabbnak tűnt. (egy dothan magos pentium m/centrino-ról van szó)
-
barnam_
nagyúr
válasz
Kicsirics77 #25089 üzenetére
Szóval így értelmetlen a készenlét használata, mert ha netezni is akarok, akkor újra kell indítanom a gépet
-
barnam_
nagyúr
Találkozott már valaki olyan hibával, hogy készenlétből visszatérve nincs hálózat?
Ubuntu 9.10-t használok. -
barnam_
nagyúr
válasz
Neil Watts #23743 üzenetére
Lol, ezzel aztán sokat segítettél
-
barnam_
nagyúr
válasz
#40553216 #23736 üzenetére
Pagefilne nélkül sem használom ki a 4GB-t, szóval felesleges, nem lenne gyorsabb
Vista.nál még ki kellett kapcsolni a superfetch-et, automatikus töredezettségmentesítést, lapozófájlt, mert különben bedarálta a vinyót. 7-nél nincs ilyen.Tetszik ez az Ubuntu, alapból eszik kb. 200MB ramot, a 7 meg 1.1GB-t
-
barnam_
nagyúr
válasz
FireKeeper #23731 üzenetére
Ha csak nem játszol, szerintem nincs nagy különbség egy virtualbox-os rendszer, meg egy élesben telepített között. Lévén hogy négy magos procid van és elvileg tudja a hardveres virtualizációt.
Amúgy az Ubuntu telepítőben meg lehet adni a partíciókat, olyat amilyet akarsz. Gyökérnek (/) legyen ext4, valamint egy külön swap partíciót is csinálj. Ezeket a partíciókat egy linux törlésnél el lehet tüntetni, és a szabad helyet hozzácsapni a meglévő partícióhoz. Ami neccesebb, az a Grub (indítómenü) eltüntetése, azt majd más leírja, én nem tudom
-
barnam_
nagyúr
válasz
Major Major #23718 üzenetére
gnome-mount-ot használtam, működik. Köszi
Akadozó videó lejátszásra valami ötlet? Találtam hozzá hivatalos drivert, meg nem hivatalosat, de fogalmas sincs hogy kellene felrakni
-
barnam_
nagyúr
válasz
Neil Watts #23685 üzenetére
Nem nem, az asztalin meg vagyok elégedve a Win7-el. A laptopon van fenn, ami már kevés a 7-hez, az XP meg nem begyere, ezért lett linux.
(#23686) Kendek: pontosan
szerk.: ja az a vicces, hogy az asztalin virtualbox-al gyorsabb az ubuntu mint a laptopomon
Az említett probléma sincs videólejátszásnál.
[ Szerkesztve ]
-
barnam_
nagyúr
Kiszedtem az fstab-ból amit beleírtam, így az enyém minden fájl. Ugyanakkor 777 minden fájlra, ez nem tudom normális-e. (Megy a megosztás is, ahogy eddig, majd még próbálkozok fstab-al.)
Jelenleg két gondom van:
- lassú a film lejátszás: Az alap médialejátszóval kis méretben még egész tűrhető, de teljes képernyőn már szemmel láthatóan akad kicsit. Pedig sima xvid-ről van szó. Gnome Mplayer-el nagyon akad, sima Mplayer-el meg nem is jeleníti meg a képet, csak a hangot. A gépem videokártyája: intel 82855 igp. Kerestem hozzá drivert, de az intel oldalán azt írták hogy jó ami a linux-hoz van.- ha az Fn+F3 illetve Fn+F4-el változtatom a hangerőt, akkor előjön egy külön ablak amiben megjelenik egy csík ahogy változtatom a hangerőt. Jól néz ki, de lefagy tőle a rendszer
Ha így megy tovább összeakad a bajszunk a Linux-al
-
-
barnam_
nagyúr
Nem akarom elárasztani a topicot a hozzászólásaimmal, de lenne még egy kérdésem.
A root át vette minden az ntfs partíción levő fájl fölött a tulajdonjogot. Meg szeretném osztani az egészet, de nem engedi, mert nem az én tulajdonomban van. Írja is, hogy: A „net usershare” a következő hibát adta vissza: 255: net usershare add: cannot share path /media/adat as we are restricted to only sharing directories we own.
Ask the administrator to add the line "usershare owner only = false"
to the [global] section of the smb.conf to allow this.Na most találtam én egy smb.conf fájlt az /usr/share/doc/nautilus-share/examples helyen, át is írtam (root-ként), de nem változott semmi
Valószínűleg nem a megfelelő fájlt írtam át, de akkor melyiket kell?
-
barnam_
nagyúr
Köszi a részletes leírást, de egy helyen elakadtam:
sudo chmod -R 777 /media/Local DiskNem tudom át állítani a jogosultságokat, mert azt írja hogy nincs ilyen könyvtár. Pedig van. Be is van mount-olva a vinyó. Ls -el látom is a media/Local Disk könyvtárat, de belépni nem tudok
Az ubuntu sebességével nincs gondom, csak mondom ha még lehet gyorsítani rajta, akkor mért ne
-
barnam_
nagyúr
Üdv!
Lecseréltem a laptopomon az XP-t Ubuntu-ra (9.10), mert öregecske gép ez már (Pentium M 1.6Ghz, 512MB ddr1 ram),és talán az utóbbival gyorsabb lesz.Kezdő linuxosként lenne pár kérdésem:
- kellene valami optimalizáló program/trükk/akármi amivel lejjebb lehet szorítani a memória és erőforrás használatot (lévén ezek hamar elfogynak), és esetleg ki lehetne lőni a nem használt alkalmazásokat-egy általános how-to leírásnak nagy hasznát venném
-3 partíció van egy 40GB-s HDD-n:
1. 6.5 GB ext4 /
2. 512 MB swap
3. 30 GB ntfs /media/Local DiskA harmadik partíciót minden indítás után csatlakoztatnom kell. Nem lehet beállítani hogy automatán csatolja?
-
barnam_
nagyúr
Ide is bedobom, hátha gyorsabban kapok választ: [link] ?
Aktív témák
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- FIGYELEM - Megjelent az Office 2024 - Bevezető áron