- 3060Ti EGPU over USB4 vs PC teszt
- leslieke farmerzsebe
- Asszociációs játék. :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Aktív témák
-
válasz
Gerisz #25898 üzenetére
Rákeresve a dologra azt látom, hogy ez általános probléma ezeknél a videókártyáknál. Annyit próbálhatsz, hogy másik csatlakozón keresztül kapcsolod össze a monitorral, hátha jó lesz. Utána, ha feltudtad tenni az fglrx-et, akkor talán jó lesz.
(#25896) HollyBoni: a legújabbat is lehet akár.
[ Szerkesztve ]
-
Gerisz
addikt
Sziasztok!
Nagyon tanuló vagy linux témában.
Délelőtt upgradeltem 10.4-re, de mikor indulna a gép, bejön a lila betöltő képernyő és rögtön stand by -ba vágja a monitort. Gondolom ez a vidkari kompatibilitás miatt lehet, de eddig a 9.10 volt fent és tökéletes. Felraktam pendrivera is, hogy feltelepítem, de ott is azt csinálja. -
válasz
ntomka #25890 üzenetére
Persze, külön lehet választani úgy, hogy azt a leveles ikont eltünteted (indicator-messages, indicator-me csomagok eltávolítása). Amúgy ez a fajta dolog, amit itt összehoztak, az nekem sem nyerte el a tetszésemet.
(#25892) HollyBoni: rakjál azt akkor fel, az legalább teljesen hivatalos kiadás. Bár nekem sokkal jobban bejön az LXDE mint az Xfce.
-
HollyBoni
veterán
Szerintem inkább Xubuntut rakok.Annak is kicsi a gépigénye?Laptopon cd-ről gyorsabban futott a lubuntu kétszer mint felrakva az ubuntu legújabb verziója.
-
ntomka
nagyúr
Tudja valaki hogy kell a hangerőszabályzó ikont különválasztani a leveles ikontól? Egyáltalán miért kellett ezeket egy appletbe gyúrni? Agyrém.
-
válasz
HollyBoni #25887 üzenetére
Az Openbox az ablakkezelő.
Amúgy érdekes, ez biztosan valamilyen hibás működés eredménye. De legalább igazán light rendszered lett, ami az alap dolgokat tartalmazza, elérheted vele a modern kor legfontosabb felületét, az internetet. Ideális lenne ez a cucc így netbookokra is, esetleg szabadalmaztasd. -
válasz
HollyBoni #25884 üzenetére
Hát, én ugyan leszerettem volna tölteni a Lubuntut, de csak a Beta3 kiadást láttam belőle, mint legfrissebbet. Persze ez érthető, mert nem hivatalos még, nem kell követnie a többi kiadást napra pontosan.
Mikor legutóbb néztem, akkor feltudtam telepíteni gond nélkül, de sajnos az az ISO nincsen már meg, így meg sem tom nézni, hogy pontosan miben tér el a megszokottól, de asszem az nem tért el ilyen értelemben semmiben.
Ha az ikonra kattintva nem indulna el, akkor nézd meg, hogy milyen parancsot ad ki mikor rákattintasz, és próbáld meg terminálban futtatni. Ubuntunál ez a
ubiquity --desktop %k gtk_gui
lenne, de persze ott biztosan más.(#25885) HollyBoni: akkor mindegy, hát ezért gépeltem annyit.
[ Szerkesztve ]
-
HollyBoni
veterán
válasz
Kendek #25883 üzenetére
Itt ugy van hogy inditasnal irja <this is a live cd of lubuntu> vagy valami ilyesmi.Es irja hogy ird be hogy live hogy inditsd a live ubuntut,mas lehetoseg nincs.Itt az asztalon van olyan hogy install Lubuntu de nem reagal ha rakattolok.(bocs hogy igy irok csak a billentyu kiosztas fura.
Ubuntu helyett mindenhol lubuntura gondoltam.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
HollyBoni #25882 üzenetére
Hogyhogy csak Live rendszerként indul? Egyáltalán most akkor melyik kiadásról van szó?
Mert ugye alapból, bár kicsit variáltak rajta, de a boot legelején ki lehet választani, hogy egyből telepíteni szeretnénk-e, vagy kipróbálni a rendszert. Ugye most Lucidnál az van, hogy nyomni kell egy gombot eme menü előhívásához, mikor meglátjuk alul azt a kis billentyűzetet vagy mit. Ugyanakkor alapértelmezetten sem a Live rendszer indul el. Persze ez az Ubuntu... -
válasz
HollyBoni #25880 üzenetére
Mi az, hogy a .deb kiterjesztésű csomagokat "nem fogadja el"? Hogyan, mivel próbáltad telepíteni őket? Mivel Debian alapokon nyugszik az a rendszer is, képtelenség, hogy ne lehessen Debian csomagokat telepíteni rá. A GDebi csomagtelepítő ha minden igaz abban is az alaptelepítés része.
-
HollyBoni
veterán
Felraktam a lubuntut,milyen kiterjesztésű programokat lehet rá felrakni?A Deb-et nem fogadja el.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Major Major #25870 üzenetére
Megpróbáltam. Lemezt ellenőrzéssel írtam ki, 75%-nál kidobja, hogy tegyem be a lucid lynx yxzz... lemezt a meghajtóba. Onnan nem jut tovább.
Újra próbálkoztam az asztalival, megint hibát dob, nem tudok semmit csinálni. Próbálom felrakn i a korábban működő lemezről 9.04-et, 71%-nál az azt írja, hogy hiba történt a másolás közben. Nyomom a cd ellenőrzést, az azt mondja, hibátlan a lemez. Megint próbálom felrakni 9.04-et, megint ugyanott közli, hogy másolásnál hiba történt.Szóval jelenleg képtelen vagyok ubuntut telepíteni a gépre, meg helyrehozni a grubot. Még jó, hogy win7 mindegyik winyóm bootsectorába tett indítóbejegyzést, így legalább a win elindul a gépen.
-
-
kovaax
őstag
A PPA-kkal mit kell csinálni upgrade-nél? Xubuntu 9.10-et akarok upgradelni.
-
kovaax
őstag
Rilíz nócc:
"Intel 8xx X freezes/crashesThe -intel driver fails with X freezes or crashes on certain i8xx hardware. The issue is known upstream but solutions are still under development. For now, to work around the issue, boot with the -vesa video driver. See http://wiki.ubuntu.com/X/Bugs/Lucidi8xxFreezes for further details."
Fasza. Fagyott 9.10-ben is.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Major Major #25870 üzenetére
nem is láttam a .gvfs mappát, csak ha terminálból gedittel hivatkoztam rá. Már annyira nem lényeg,mert azóta az RC helyett ma feltettem a véglegest. Így már jó.
-
Major Major
senior tag
válasz
V.Stryker #25829 üzenetére
pedig kéne neki. szerintem ez összefüggésben lehet a pendrive-os gondoddal. mik amúgy a jogosultságai a .gvfs mappának, ha megnézed jobb klikkel?
(#25835) McKane
próbálj meg a nolapic kernel paraméterrel bebootolni
hasonló bug(#25848) CPT.Pirk
alternate telepítővel próbáld! -
kozyadam
tag
Sziasztok!
a laptopomra szeretnék tenni Ubuntut. korábban már kísérleteztem vele, de akkor külső vinyóra ment a rendszer, a belső meghajtó érintetlen maradt.
most úgy nézne ki, hogy 3 részre van osztva a merevlemez
50GB ntfs - Win7 rendszer
10GB formázatlan - ide jönne a Lynx
maradék ntfs - adatokmost bootoltam be a liveCDről, de sajnos a lemezkezelőben nem tudom kiválasztani, hogy a /dev/sda3-at használja a rendszer telepítéséhez. ha kézi megadásra megyek, akkor pedig meg tudom adni azt a 10 GBot /nek, de swap partíció nem lesz akkor.
hogy lehetne megoldani a problémát?
Telepítés egymás mellé lehetőség választásakor vmi átméretezést szeretne elkövetni, amiben nem vagyok biztos, hogy szükségem van rá. biztonságos az, ha engedem az automatikus rendrakást?
[ Szerkesztve ]
-
-
HollyBoni
veterán
Hali!
Leszedtem a legújabb ubit,fel is raktam egy laptopra.Nagyon lassú...Melyik verziót ajánljátok laptopra?
1.7 ghz pentium 4,512 mb ram
-
-
Hát, három lehetőséged van:
1. Vársz a csoda driverre, vagyis kb. egy hónap múlva adnak ki újabb Catalystot, az lehet, hogy már normálisan működik.
2. Megpróbálkozol újabb nyílt driverrel, amihez fel kell venned a xorg-edgers PPA tárolót. Ha ezt megtetted, akkor telepítheted a 2.6.34-es kernelt is, hiszen abban rengeteg Radeon frissítés van, meg nyomatsz egy frissítést. (De persze nem biztos, hogy ezekkel jobb lesz.)
3. Használod így ahogy van, és megbarátkozol a hanggal.
4. Nem használod...
5. Notit cserélsz.(#25861) McKane: Sajnálattal hallom. Amúgy a kernel telepítésének pontos lépését is leírtam a tároló felvételével egyetemben. Amit ott elérhetsz 2.6.34-es kernelt, annál másabbat nem érdemes próbálnod, mert ha azzal sem jó, akkor másikkal sem fog egyelőre.
[ Szerkesztve ]
-
ArGab
őstag
válasz
Kendek #25859 üzenetére
Próbáltam azt is meg lehúztam az fglrx-et is csomagkezelővel, ugyanazok a tünetek. Mondjuk úgy láttam a verziószámuk is ugyanaz.
A gondom annyi vele, hogy 100%-on járatja a ventit folyamatosan a notiban, ami olyan 40-45dB zajt jelent. Eddig úgy tapasztaltam, csak a zárt driver esetén van rendes ventilátor fordulatszám szabályozás. Ha erre lenne valami más javaslat, annak még jobban örülnék, mert minden más tekintetben jobb a nyílt driver.
-
Miután elérhető volt a kompatibilis fglrx (beta Catalyst 10.4), akkor próbáltam. A boot képet tényleg elcseszte felbontásilag, és nekem is voltak vele egyéb problémáim is.
Érdemes lenne esetleg még kipróbálni az AMD honlapjáról letölthető, tegnap megjelent Catalystot, az már nem béta és hátha jobb mint ami a tárolóban van.
Egyébként mi a problémád a nyílt meghajtóval? -
ArGab
őstag
Zárt ATI drivert sikerült beüzemelnie valakinek? Nálam tönkrevágja a bootképernyőt, nincs Compiz és mellette elég lassú az egész 2D megjelenítés is.
Természetesen 10.04, abból is x64, KDE.[ Szerkesztve ]
-
cellpeti
nagyúr
Megint én...
Volna egy olyan gondom,hogy az Ubuntu szoftverközpontból szeretnék dolgokat telepíteni,de nem igazán megy,mert kiírja,hogy Folyamatban...,de mégse telepíti az alkalmazásokat.
-
cellpeti
nagyúr
Nem akarok balf@..nak tűnni,de hol tudok más színsémát hozzávágni az Ubuntuhoz?
-
válasz
lakatosturbo #25849 üzenetére
...és több nyelvi csomag is van rajta.
-
válasz
lakatosturbo #25849 üzenetére
Egyrészről a mérete. Másrészről a DVD ugyanúgy rendelkezik a telepítéshez képpel, de ugyanakkor vannak benne különálló csomagok is, mint az alternate telepítőben (és nyilvánvalóan alapból több van benne mint egy CD-s kiadásban). DVD segítségével végre tudsz hajtani egy komplett disztrófrissítést is.
-
Siriusb
veterán
válasz
Major Major #25805 üzenetére
Esetleg érdemes megfontolni az LVM használatát és akkor tetszőlegesen lehet változtatni a partíciók méretét, ha valaki ezzel akar játszani később: [link]
[ Szerkesztve ]
-
lakatosturbo
aktív tag
Emberek a 700MB-os és a DVD-s verzió között mi a különbség?
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Sianis #25842 üzenetére
Nem. Más pendriveot sem enged. Sőt, ezzel párhuzamosan ha ki akarok szabályosan lépni, akkor sem állítja le a gépet, hanem csak engem jelentkeztet ki a felhasználó váltó "előszobába".
Most addig kapcsolgattam erőszakkal ki be, amíg ötödszöri indulásra megint minden klappol.
Hogy lehet bugreportot küldeni?
-
V.Stryker
nagyúr
Az mitől lehet,hogy frissen feltettem a végleges verziót és valamiért nem enged egy pendriveot sem olvasni. bedugom, látja, meg is jelenik, de azt a hibaüzenetet kapom, hogy nem csatolhato "Not Authorized".
De működött, mert kb 20 perce még használtam vele ugyanazt a pendriveot, csak most kattant be.
-
cellpeti
nagyúr
Ha én W7 mellé szeretnék Ubuntu Linuxot telepíteni,akkor melyiket kell feltennem előbb? Illetve automatikusan beadja majd az OS választót?
-
válasz
McKane #25835 üzenetére
Az bizony sok!
Így biztosan használhatatlan ugye a rendszer ebben a formájában. Úgyhogy bátran tudom ajánlani, hogy vedd fel a xorg-edgers PPA-t.
Synaptic megnyit, Beállítások -> Tárolók -> Egyéb szoftver -> Hozzáadás
Írd be a következőt:
deb http://ppa.launchpad.net/xorg-edgers/ppa/ubuntu lucid main
Utána zárd be azt az ablakot és kattints a Frissítés gombra. Utána keress rá (miután az indexet újrakreálta, vagy a Keresés gombbal) a linux-image-2.6.34-1-generic nevü csomagra és jelöld ki telepítésre. Utána kattints a Miden frissítés kijelölésére, végül pedig az Alkalmazra.
Ha minden megvan, indítsd újra a gépet és ellenőrizd, hogy változott-e valami.(#25836) rtom: Lucidban az alaptelepítés része... De írta is már, hogy sikerült neki...
Biztosan, nekem legalábbis K10.5-nél a magok hőmérsékletét is mutatja, ha erre gondolsz.[ Szerkesztve ]
-
válasz
McKane #25830 üzenetére
Futtasd le terminálban a
sudo sensors-detect
parancsot, válaszolgass y-nal végig, illetve a végén egy Entert kell nyomni.
Utána add ki a következő parancsot:
sudo apt-get install sensors-applet
Ezzel a panelra tudod kirakni ezeket az értékeket. De persze más alkalmazások is vannak, melyekkel megoldható még a hőmérsékleti értékek figyelése, mondjuk én a Screenlets-el oldom meg.
Ha nagyon nem lesz jó, akkor esetleg próbálkozhatsz a xorg-edgers PPA felvételével, és új kernellel, hátha segít.(#25831) HollyBoni: tippem sincs, de elvileg nem kér semmilyen felhasználónevet vagy jelszót, legalábbis a végleges verzió biztosan nem. Nem is panaszkodott senki, pedig jó sokan tesztelték már.
[ Szerkesztve ]
-
cellpeti
nagyúr
válasz
Speeedfire #25816 üzenetére
Köszönöm!
-
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Most akartam felrakni egy ismerősöm laptopjára az ubuntut,de mikor rámegyek hogy install ubuntu,vagy csak simán live cd-ről akarom indítani mindkét esetben felhasználónevet és jelszót kér.Van valami tippetek mi lehet a felhasználó és a jelszó hogy be tudjak jelentkezni és felrakni?
-
McKane
senior tag
van egy kis gond az új ubuntuval..
kis híján kinyírja a VGA-t /intel gma x3100/
érezhetően k***a forró a noti burkolata ott ahol a vga-chip van. van a ubuntura valami hőfok-megjelenítő programocska?? olyan mint windowsnál az everest..
csak azért, mert megy kb fél órát a gép -alapjáraton- és megszólal a beépítet síp hangszóró /vagy hogy hívják / ,majd leáll a gép minden előzmény nélkül..valakinek hasonló tapasztalat van már??
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Major Major #25806 üzenetére
Hupsz, kifutottam az időből.
Szóval ezt a .gvfs-t még sudo-val sem engedi jogosultság hiányában megnyitni.
-
válasz
Kendek #25809 üzenetére
Linux alól simán ment minden. Bebootoltam live-ról, beállítottam a hálózatot, átrántottam az ISO-t, mert ugye hálózaton keresztül nem csinálja meg, és ubi alatt lekreálta. Az a wines szar nem csinált jól valamit, mert a linux alóli pen image-ről simán felraktam..az más tészta, hogy szétszopom magam a wifivel...az install a bill kiosztásnál továbbra is fagy, ahogy a betaban, ez vajon miért nem javították ki, pedig tudom, hogy szóltak..ha megmozgattam a kurzort, továbbment, de előtte itt dekkoltam előtte 20 percet..
.
-
Major Major
senior tag
válasz
TrollBalint #25387 üzenetére
ez azért van, mert a nyílt driver kernel módban megy, míg a zárt, ATis, nem. van azért más különbség is, mint pl. a tty terminálok, ctrl+alt+f1-el ha megnézed, az sem natív a zárt meghajtóval, pedig alapból az.
aztán vannak még apróságok, mint pl. hogy screenshotnál az xv video layer nem látszik, csak kernel módnál.(#25823) sheratan
hát az egyik sor az URL-t adná meg, a másik meg megszűntetné a közzétételt. tehát valami más gondja van.
amúgy ott van a me menu-ben is az Ubuntu One program. -
moma
őstag
válasz
Major Major #25822 üzenetére
hát, igen
engem inkább az zavar kicsit, hogy miért nincs legalább egy könyvtárba berakva az az egész. mindenesere. ha minden igaz, most végülis én is egy a tiédhez hasonló valamit fogok csinálni(lásd fent)
-
moma
őstag
válasz
Richter36 #25820 üzenetére
biztos, hogy nem a kukába tette?(felszabadult a hely ténylegesen?) ha a "move to trash"el törölted azért nézd meg biztos nincs-e ott egy rejtett .trash könyvtár, ahol törölted és nincs-e ott benne. láttam én már olyat, hogy egy idő után találtam még régi ntfs winyáról származó dolgokat alkönyvtárban lévő trash könyvtárban(amit nem mutatott a normál kuka és nem is ürítet ki).
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
Major Major #25822 üzenetére
nem lehet, hogy azért inaktív, mert már közzétetted?
amúgy köszi a segítséget neked is és moma-nak is, próbálkozok még, bár elég furán megy a dolog. most péládul az ubuntuone beállítások nem jönnek elő a preferences-ből...
-
Major Major
senior tag
válasz
cellpeti #25815 üzenetére
egyszerű fejlesztői környezet pl. a geany
(#25808) moma, (#25809) Kendek
jó, de akkor hogy néz már ki, hogy ott a home-ban a user mellett még kismillió másik könyvtár is?(bár lehet, hogy csak megszokás kérdése
(#25811) sheratan
csak az ubuntu one mappában van meg ez a context menu
viszont valamiért nálam is inaktívcímjegyzéket nem használom, abban nem tudok segíteni
(#25820) Richter36
PhotoRec ilyenkor nagyon jó barát
tapasztalatom még nincs vele hál istennek, de elég bőségesnek néz ki a dokumentáció[ Szerkesztve ]
-
harry
veterán
válasz
Richter36 #25820 üzenetére
Legfontosabb, hogy ne írj arra a vinyóra, nehogy felülírja.
Linux alatt nem tudom, de ha minden igaz, csak a bejegyzéseket törli ilyenkor, amiket nem annyira nehéz visszaszerezni, talán... win alatt pl. a GetDataBack for ntfs jó ilyesmire, nem tudom, van-e linuxos, vagy egyéb egyszerűbb megoldás. -
Richter36
őstag
Sziasztok!
Véletlen töröltem az adat particiómról (NTFS) egy mappát ami tele volt pótolhatatlan fényképekkel. Sajnos nem a kukába tetteHogyan tudom visszanyerni ezt a mappát?
-
harry
veterán
Itthon van két gép:
- home-server: deluged, vagyis torrent daemon, ehhez csatlakozhat a kliens
- gép, deluge, indításnál csatlakozik távoli gép daemonhoz.
Ez így jó is, a gondom az, hogy kliens oldalon van opció, hogy kilépés, valamint: kilépés és daemon leállítás - mely így ugye a szerveren le is kapcsolja, ami nem nyerő. Ellenben ha localhost daemonhoz csatlakozok, akkor viszont ez kell (gondolom?).
A gond tehát az, ha a szerverdémon aktív, és véletlen azt állítom le. Van arra mód, hogy szerverdémont ne lehessen lelőni?Csatlakozásnál meg kellett adni usert, és jogokat, ott adtam is egy "normal" usert, ezek szerint: [link] Bár ahogy írják, jelenleg ennek nem nagyon van jelentősége, ha jól látom.
Illetve tehát, ha csak local szinten nézem: ha kilépek a progiból, de fut a deluged démon, akkor megy is a háttérben a letöltés, vagy ilyenkor mi a helyzet, mit csinál a démon? Így látnám logikusnak, hiszen ezért van ilyen lehetőség a szerveren is... nem?
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
(Rer0)
Szia!
Appletek vannak. Írtam erről a blogomban.
(#25815) cellpeti
Simán megírod text editorral. Lefordítod gcc-vel és futtatod ./-el. Így a legegyszerűbb.
De vannak fejlesztő környezetek, nézz szét a csomagkezelőben.[ Szerkesztve ]
-
moma
őstag
válasz
#16820480 #25811 üzenetére
én a weben nyerertem ki a url-t, mert nekem csak karmic van még.(ja és ezt úgy, hpgy "publish file" és ha ez után megint rámész, akkor már ott lesz az url)
de nekem is bevan lassulva az egész ma. a webre is lassan lépet be korábban, most meg egyáltalán nem. hanem kaptam egy ilyet: 504 Gateway Time-out
fura lenne, de lehet a lucid megjelenése tett be?amúgy amit bemásolsz az ubuntuone mappába az duplán lesz meg. lehet be is linkelheted(dropboxnál tuti lehet ilyet,én eddig főleg azt használtam), de ez kicsit trükkös dolgokat eredményezhet. amúgy meg luciden máshol lévő mappákat is megadhatsz elvileg.
[ Szerkesztve ]
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Olyan progit vagy megoldást keresek,amivel Ubuntun tudok C programokat írni,elmenteni,futtatni. Tudnátok ebben segíteni nekem?
Illetve a Photoshop CS4 megy Ubuntun valahogy?
[ Szerkesztve ]
-
Retr0
tag
Üdv,
Keresek valami progit, ami kitenné a panelre a gép hőmérsékleti adatait. Vinyó, proci vga kellene főleg.
Mi alkalmas erre?
Valami hasonlót keresek mind windowsnál az everest -
moma
őstag
válasz
Kendek #25809 üzenetére
akkor leírom én is nekem most hogy van és talán hogy lesz:
14 ubuntu
10 home
maradék adat
4 swapegy másik vinyán van egy 20 ntfs egy winnel nekem is, de csak addig van feltelepítve ahol a telepítő leáll(se driverek se szoftverek). gondoltam, majd fojtatom ha tényelg szükség lesz rá, de 2 éve ugyanebben az állapotban van. de azért nem gyalultam le, hátha egyszer kell.
a tanulságok:
- kicsit fölösleges ez a home és adat külön (főleg, hogy elég ritkán csinálok friss install-t, akkor meg a nagyrészét úgy is törlöm, frissítésnél meg nincs szerepe)
- a rendszernek így sok a 14, mert most fent van gnome, kde xubuntu és kimillió szoftver és mégis csak 7 giga az egész.
- a home három dologtól fogyhat el: WINE, vitualbox, és desktop
- a 4 swap fölösleges, mivel soha nem hibernálok 1 is elég.amire hajlok most:
10 giga rendszer+home
1 swap
többi minden más
a WINE, virtualbox és Desktop mappákat pedig áthelyezem az adat részre (ja a firefox és thunderbird dolgai így is ott vannak már jó ideje, hogy nehogy véletlen repüljenek a home-mal, így azt hiszem a home elég kicsi fog maradni.
lehet ez 10 kicsit szűk azért, még kicsit ingadozoma külön home hiányából lehet bármi gond amit most nem látok?
-
törölt tag
és Major Major: nekem simán a fájloknál nincs olyan a context menüben, hogy közzététel (share?). könyvtáraknál van olyan, hogy sync with ubuntu one. illetve van egy ubuntu one könyvtár a home alatt, ami a regisztrációkor jött létre és benne egy shared with me mappa. most akkor ide kéne dobálni be, amit fel akarok tölteni? amit ide teszek, az redundánsan meglesz kétszer a vinyón is, vagy ez csak linkeli?
a másik az, hogy ahhoz, hogy a címlistámon szereplő bizonyos emberekkel osszak csak meg dolgokat, ahhoz gondolom fel kéne tölteni a címlistámat is, de ezt meg nem tudom, mert az evolution-ben amikor át akarom másolni a gmail címjegyzékében szereplő névjegyeket az ubuntu one címjegyzékbe, akkor elhalálozik az egész. ha meg előbb a helyi címjegyzékbe szeretném másolni, akkor meg felpörög 100%-ra a cpu és a system load is felmegy 10 fölé, de közben látszólag semmi nem történik, még ha percekig hagyom is így...
-
n00n
őstag
Hát gyerekek én felraktam a Lucidot. És azt kell mondanom zseniális. Túlszárnyalta minden várakozásomat. Minden elismerésem a fejlesztők és a segítőké! Nagyon fasza kis disztrót vágtak össze!
-
válasz
Geller72 #25802 üzenetére
Én mindig úgy kezdem az Ubis pen készítését, hogy új partíciós táblát hozok létre, mert csak úgy a tuti a boot. Aztán megkreálom a partíciót Fat32-re, majd a jelzőknél bepipálom a boot-ot, szal aktívra állítom a partíciót. Na ezek után megyek csak tovább. Ha így csinálom, akkor jó lesz, bebootol, egyébként meg nem biztos.
(#25805) Major Major: ennyiből lehetne az adat partíciód is a /home alá csatolva, csak a saját könyvtáradat kell manipulálnod, ha szükséges. Nálam az van, hogy semmi sincs a saját könyváramban, közvetlen a /home alatt van minden adatom.
[ Szerkesztve ]
-
moma
őstag
válasz
de ennyi erővel tárolhatnád a homeot nyugodtan azon az adat parición is és átneveznéd telepítés előtt. szóval annyira nem radikális az a különbség azért
-
ntomka
nagyúr
válasz
Értem, köszi mindkettőtöknek.
Még átgondolom hogy lenne jobb nekem.
-
Major Major
senior tag
válasz
ntomka #25800 üzenetére
Én nem egészen úgy csinálom, ahogy általában ajánlani szokták, de olvasd el, és fontold meg, hogy melyiket választod.
1. partíció: swap. mérete akkora mint a fizikai ram, hogy menjen a hibernálás. azért ide teszem, mert itt a leggyorsabb a vinyó.
2. partíció: xp, ntfs, 20 GB. sajna néhanapján be kell bootolnom cad miatt.
3. partíció: ubuntu /, ext4, 20-30 GB.
4. partíció: adat, ext4, maradékigen, jól látod, nem használok külön home partíciót. én az adat partícióról linkelem be a zene, film, stb. mappákat a home-ba.
ennek az az oka, hogy nem szeretek új installt rátenni a régi config file-okra, láttam már emiatt összeborulást főverzió frissítésnél. inkább azt csinálom, hogy install előtt a liveCD-vel lementem a home tartalmát (nem sok, mert a nagy része úgyis linkelve van, össz-vissz pár config könyvtár), aztán visszapakolom amit szükséges az új telepítésre. így azt is elkerülöm, hogy felhalmozódjanak a letörölt programok könyvtárai a home-ban. -
spammer
veterán
Na én is felraktam, és mivel linuxban kezdő vagyok lenne is kérdésem:
Routeren kábellel jön a net, de wirelessből semmit nem lát. Elvileg a Broadcom drivert észlelte, aktiváltam is, zöld a "lámpa" de a wifi hálózatokat nem érzékeli, mintha nem is lenne semmi. Csak egy piros felkiáltójel van a wifi ikonon. Pedig engedélyezve van minden (wireless is pipálva) Honnan tudnék leszedni vmi drivert, vagy mit keressek? Gugliztam de csak ilyen parancssoros cuccokat találtam, és mint mondtam nem vagyok linux mágus
A másik, hogy a bootolásnál a windows 7 a lista aljára került, nekem még az lesz az elsődleges OS (ezzel csak ismerkedek még), így azt szeretném első helyre tenni és hogy ne kelljen rányomni, hanem x másodpercen belül bootoljon be.
Ezekben kérnék segítséget! Köszi előre is!
-
Nem megy ez a pendrájvos megoldás. Megcsináltam, de nem bootol róla. Most live kubuntu dvd alól vagyok, de továbbra sincs wifim. Aaaz a baj, hogy ez a dvd még csak a beta Kubuntu. Hiába nyomkodom a gombot a notin. Nem vált át. A hálózat beállítás alatt sincs a wifi keresőbena router. Lehet, hogy nem lesz linux a notimon? Szomorú lennék.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
ntomka #25800 üzenetére
A /home alá rakj egy külön partíciót, lehetőleg a merevlemez nagyobb tárterületét. Magának a rendszernek elég 10 GB is bőven, attól függően, hogy mikkel szeretnéd teletelepítgetni. A többi könyvtárnak nem muszáj külön partíciót csinálnod, tehát elég lesz összesen 3 (/, /home, swap).
Aktív témák
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!